2020-10-31 92 views
經常都經過福來村附近,小小一個內街都有超過10間餐廳,好多選擇,今日趕住返屋企,見到佢哋外賣套餐幾吸引,所以買埋嘢食攞返屋企慢慢食。呢個豪華四人餐嘅外賣,佢啲嘢都算齊全。前菜有沙律豆腐,佢會畀多一兜嘅生菜蒜頭用來配搭肉類食用。啲牛仔骨味濃。最有特色嘅係佢個人參雞湯,係原隻嚟架,個人蔘藥味濃得呢感覺冇乜味精,入邊仲塞滿咗糯米。分量又夠四人飲,個雞又幾好味喎。平日我唔飲湯嘅都特登飲咗多碗。個粉絲都唔錯係好正宗嘅韓式粉絲,仲有野飲。未食過嘅人都可以一食

2020-10-27
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$260 (Dinner)
2020-10-31 114 views
很久沒有出動去老友屋企附近荃灣海壩街的"韓正屋"十分掛念那麼親民價錢,分量又十足,味道地道啱晒我們相思之苦😋柚子蜜🍹絕不吝嗇柚子蜜果皮,甜絲絲大大杯透心涼,味道教得啱啱好👍🏻石頭雜錦牛肉飯🥄套餐$195石頭鍋飯熱氣騰騰,撈上韓式辣汁蛋汁很惹味,分量十足大胃王亦足夠前菜(菠菜,蓮藕)🥗其實每樣前菜都很出色,我們選擇了菠菜和蓮藕,菠菜柔嫩,蓮藕爽口BB辣,非常醒胃😋韓式煎海鮮蔥餅🍴海鮮煎蔥餅很香口,薄薄的一層,點少少韓式辣醬更加突顯味道炆牛肋骨煲🥘不得了這個炆牛肋骨煲,牛肋骨炆得肉汁豐腴,牛肉嫩滑牛筋煙韌不會鬆散,牛骨湯味濃郁,紅蘿蔔白蘿蔔吸盡牛肉精華,沒有花巧的配菜但盡顯用了很多時間熬製😋👏🏻👏🏻真的要多多支持小店🎉

凍柚子蜜

柚子蜜🍹
絕不吝嗇柚子蜜果皮,甜絲絲大大杯透心涼,味道教得啱啱好👍🏻
前菜
石頭牛肉飯

石頭雜錦牛肉飯🥄套餐$195
前菜(菠菜,蓮藕)🥗

韓式煎海鮮蔥餅

韓式煎海鮮蔥餅🍴
海鮮煎蔥餅很香口,薄薄的一層,點少少韓式辣醬更加突顯味道

炆牛肋骨煲

石頭牛肉飯
韓式煎海鮮蔥餅
炆牛肋骨煲
2020-10-27 877 views
三日假期過後,翻工已經有點疲累,所以決定放下煮飯婆一職,老公都知我辛苦,亦讚成食完先回家或者買回家食,近近地佢同事介紹間街坊韓國料理,車位附近都方面,差不多1945 先到達,入面都好多人,兩邊卡位都坐滿,我地隨便坐近門口中間,四人枱2個人坐還有點空間感。Menu 極吸引兼有細份選擇 啱晒兩個人輕嘗就叫左細份韓式無骨豬手一客 $68當豬手送上枱時竟然與圖片般,兼有齊新鮮生菜,泡菜,生蒜片同韓式麵醬,肥美啖啖肉,食到膠質重嘅豬皮,夾著每樣食材包著食,口感豐富有齊爽脆彈牙骨膠源,正呀! 另外店員推介2人套餐 $220兩款前菜 係多款裡揀兩款海鮮豆腐湯 真係經濟又實惠,材料新鮮係重要,海鮮湯紅卜卜熱辣辣,初嘗一口比想像中無咁辣,韓式香辣,湯內滑豆腐超滑,而且材料豐富虾肉,蜆肉,八爪魚粒,還有脆肉瓜大蔥,好惹味。雞肉石窩飯 香味撲鼻熱辣辣,兼要撈埋韓式辣醬,健康之選,菠菜大豆芽紅蘿蔔絲雞肉生蛋芝麻伴飯,撈埋個醬搞均每樣食材,好好味係雞肉較淡味。鐵板牛仔骨 普普通通但食落覺得醃得好入味,份量不少,肉質軟淋但近骨邊位較有嚼頭,十分滋味,值得推介。自選兩杯跟餐嘅飲品 我揀左凍柚子茶同老公就揀左蜂蜜萍果

Menu

雞肉石窩飯

鐵板牛仔骨

自選兩杯跟餐嘅飲品
我揀左凍柚子茶同老公就揀左蜂蜜萍果茶
無特別跟平時屋企自家沖一樣。

2020-10-27
$140 (Dinner)
大假前夕 莫名興奮惟週六 最後一日眾人搶閘先放吃不到的檸檬 酸上加酸心有不甘 韓風一番中和心情 再上班海壩韓食小角落韓正屋 正宗韓食經濟價 更貼地例行前菜先行爽口麻香芽菜微辣辛口泡菜 開開胃😆芝香嫩豬熔岩炒飯石鍋上 留住溫度 拉芝力強 芝蛋合壁 每口邪惡 風味依然大塊小呷嫩豬片滿滿紫菜絲 拌勻 口感一流呷一口 微辣泡菜飯粒刺激味蕾再呷一口 濃郁芝香口中散發🤤🧀口癢 添份韓風炸雞🐔甜酸開胃醬汁拌食啖啖肉 滋味更甚😋🐔滿足☺️
大假前夕 莫名興奮
甜酸開胃醬汁拌食
啖啖肉 滋味更甚😋🐔
滿足☺️
2020-10-24
$100 (Lunch)
2020-10-17 181 views
呢家韓國餐廳勁抵食!晚餐平平哋四十幾蚊就食到韓式拉麵、板燒飯...份量又夠多,認真高CP值!而且菜式好多元化,睇到心花怒放呀🤩🧀石頭芝士香辣豬肉飯($65)呢個石鍋飯勁大碗!面頭鋪滿芝士粒&紫菜,極邪惡呢!趁熱撈勻,芝士拉成絲😍入口幾芝士味香濃炒飯帶微辣,非常惹味!香辣豬肉份量適中,飯量超多再附送埋韓國海帶湯...整個套餐絕對係足料又大份相信大食嘅男生都會夠飽呀!🥩鐵板燒牛仔骨($102)牛仔骨以鐵板上每塊都長過塊鐵板喔😲牛仔骨牛味香濃近骨位部分會有筋,口感有啲韌但都可以接受嘅👌🏻 再附上一大碗白飯,認真滿足呀😋🥤人蔘茶 (+$7跟餐)人蔘味唔算濃味道甘甜解渴🥤蜂蜜紅棗茶(+$7跟餐)飲落食到有紅棗粒,夠哂真材實料味道唔太甜,值得加分💕
呢家韓國餐廳勁抵食!
晚餐平平哋四十幾蚊就食到韓式拉麵、板燒飯...
份量又夠多,認真高CP值!
而且菜式好多元化,睇到心花怒放呀🤩
🧀石頭芝士香辣豬肉飯($65)
呢個石鍋飯勁大碗!
面頭鋪滿芝士粒&紫菜,極邪惡呢!
趁熱撈勻,芝士拉成絲😍
入口幾芝士味香濃
炒飯帶微辣,非常惹味!
香辣豬肉份量適中,飯量超多
再附送埋韓國海帶湯...
整個套餐絕對係足料又大份
相信大食嘅男生都會夠飽呀!
🥩鐵板燒牛仔骨($102)
牛仔骨以鐵板上
每塊都長過塊鐵板喔😲
牛仔骨牛味香濃
近骨位部分會有筋,口感有啲韌
但都可以接受嘅👌🏻
再附上一大碗白飯,認真滿足呀😋
🥤人蔘茶 (+$7跟餐)
人蔘味唔算濃
味道甘甜解渴
🥤蜂蜜紅棗茶(+$7跟餐)
飲落食到有紅棗粒,夠哂真材實料
味道唔太甜,值得加分💕
2020-10-13 142 views
餐廳係正愉景新城附近,行完街去食就岩岩好。🍕韓式泡菜煎餅 - $38吾算好辣,仲甜甜地,煙煙韌韌幾好食。🥗沙律配豆腐 - $38個份量都幾足,上面仲有啲柚子汁,酸甜的,夾埋比較淡味既豆腐幾fresh。🥣海鮮純豆腐湯 - $59睇個顏色以為好辣,個食落又吾覺。飯撈湯真係不知不覺食晒碗飯。🦑鐵板燒辣炒魷魚鬚 - $75夠晒熱立立,個醬好特別,又係有少少甜。可能因為入面有洋蔥。魷魚鬚爽口,幾入味。🍹蜂蜜蘋果茶 - 跟餐+$10
餐廳係正愉景新城附近,行完街去食就岩岩好。

🍕韓式泡菜煎餅 - $38
吾算好辣,仲甜甜地,煙煙韌韌幾好食。

🥗沙律配豆腐 - $38

🥣海鮮純豆腐湯 - $59

🦑鐵板燒辣炒魷魚鬚 - $75
夠晒熱立立,個醬好特別,又係有少少甜。
可能因為入面有洋蔥。魷魚鬚爽口,幾入味。

🍹蜂蜜蘋果茶 - 跟餐+$10
2020-10-11 124 views
最近搵到呢間街坊食肆嘅韓國餐廳,決定搵朋友嚟陪我試吓。我哋兩個人,叫咗小食同兩個主食:沙律配炸餃子,海鮮煎餅,泡菜炒蓮藕,韓式壽司,石頭鍋泡菜炒飯同埋炸醬麵。雖然我哋好大食,叫咗好多嘢食,但係埋單都只不過係每人大約$100,街坊價十分抵食。啲餃子脆到好趣,配埋沙律醬,酸酸甜甜咁,好開胃。個海鮮煎餅有八爪魚,蝦同埋蟹柳,唔會話太多粉漿,好厚粉,所以我好鍾意。至於個泡菜炒蓮藕,我就好欣賞佢,原因係我本身唔太鍾意食蓮藕,覺得有陣奇怪嘅味,但係原來加咗泡菜落去炒會令到冇晒浸蓮藕味,就算係唔鍾意食菜嘅小朋友都可以呃到佢哋食菜。至於個韓式壽司,就係我食完差啲想encore,但係太飽就無喇。佢啲紫菜唔會話稔晒,點埋落去佢特製嘅醬油汁嗰度,帶到晒啲青瓜蛋同蘿蔔嘅甜味出嚟,真係越食越開胃呀。炸醬麵就比較偏甜,但係醬汁夠晒多,每一條麵都可以掛到炸醬,就唔會話食到底嘅時候得返啲面咁寡啦。另外個石鍋泡菜炒飯,我最鍾意就係佢有少少飯焦,食落口多啲口感,食到停唔到口。另外舖頭仲好好,送咗兩杯麥茶同埋海帶湯俾我哋飲,海帶湯清清地,我就覺得用嚟配石頭鍋泡菜炒飯就一流啦。
啲餃子脆到好趣,配埋沙律醬,酸酸甜甜咁,好開胃。

2020-10-09 115 views
冇得去旅行,就來食下韓國野食滿足下自己🤪呢間舖頭比較近民居,位於屋邨入面,荃灣地鐵站出大約行10己分鐘左右,不會近民居,對於附近嘅居民確實係好方便嘅😋講番食物方面,我地叫左個二人餐,諗住有送嘢飲又有三樣食物應該剛剛號夠我地兩日人食,原來份量係好大的,我地兩個食到捧住肚子行出餐廳☺️超抵食超實惠💯二人餐包埋兩杯嘢飲同一個石鍋飯+一個鐵板燒料理+人參雞湯我地揀左石鍋雜錦牛肉飯,好足料,感覺已營養均衡好多,有菜又有肉!好味!另外鐵板燒牛肉都比想像中大分,又入味,不知不覺食左好多😋人參雞湯冇得彈,係一隻雞!入面釀左一條條的人參同d糯米,超級入味!高質!必食系列!

二人餐包埋兩杯嘢飲同一個石鍋飯+一個鐵板燒料理+人參雞湯

另外鐵板燒牛肉都比想像中大分,又入味,不知不覺食左好多😋

2020-10-07 111 views
見食評不錯,途經荃灣便去試下。😜雖然飯卷🍙沒有什麼特別,但呢個價錢,真係要去首爾才可食到😉。很多人食完也說沒有麻油味,其實如果唔足夠,請店員提供💁🏻‍♀️,他們是十分樂意給你的。😊豬手🍖也不錯,小份剛夠二人享用。石頭飯🍲也是一般,下次要試他的部隊鍋了🥘。份量足夠。可以一試。人流也不多,可能我地6:00鐘去食,未有人潮吧。見他們在密密外買多呢。而且如果怕太大份,也有些叫餐後加20蚊食炸雞🍗呢⋯⋯
見食評不錯,途經荃灣便去試下。😜

豬手🍖也不錯,小份剛夠二人享用。

石頭飯🍲也是一般,下次要試他的部隊鍋了🥘。

份量足夠。可以一試。

2020-10-02
$78 (Dinner)
  • 韓式壽司
  • 豬腳包菜
  • 石頭芝士香辣豬肉飯
1K
2020-10-06 102 views
今日搵到一間非常抵食嘅韓國菜,二百幾蚊已經可以食到一個二人套餐。二人套餐包括人蔘雞湯、鐵板燒肉、前菜、石頭鍋飯同埋飲品。拎住個外賣袋,重量十足,好唔容易先拎到返屋企開餐。當中我覺得最出色嘅就係人蔘雞湯,份量慷慨,雞湯嘅人蔘味唔算重,飲落係好舒服嘅味道,令人忍唔住一口接一口。而雞肉唔會鞋口,口感都算香滑。石頭鍋飯亦都唔遜色,店員好細心咁幫我撈勻左飯同配料,加埋韓式辣醬,味道絲毫唔會有單調之感,加埋爽口既蔬菜,更加豐富嘅味道層次。食埋個鐵板雞肉,極有飽肚感。可以一次過選擇兩款前菜,泡菜香辣,蓮藕爽口帶少少酸,十分開胃。總括嚟講,味道相當不錯,店員亦都親切有禮,二人套餐好抵食😋

食埋個鐵板雞肉,極有飽肚感。

TakeAway
2020-10-01 119 views
行行吓肚餓,又想食韓國野,咁岩見到韓正屋,又入座率幾高,所以就入去試下。今次叫左個部隊麵、泡菜炒飯、豬手、海鮮煎餅。 部隊麵味道濃郁,配料充足,有韓國🇰🇷的味道,一碗就可以好飽。然後炮菜炒飯,鑊氣夠,粒粒飯都有泡菜醬,配上一塊流心煎蛋,蛋漿同飯交既淡淡甜味,作為午餐一流。最後係豬手,肉味濃、豬皮嫩,配合附送既大醬,包埋生菜、大蒜片、泡菜夾黎食,送飯一流。今次叫左咁多樣野,埋單都係200零蚊,又食到飽飽,認真平!

今次叫左個部隊麵、泡菜炒飯、豬手、海鮮煎餅。

今次叫左咁多樣野,埋單都係200零蚊,又食到飽飽,認真平!
2020-09-29 105 views
平時好少去荃灣,今日難得探住喺荃灣嘅朋友,佢帶我去咗係屋村入面嘅呢間韓正屋,鋪位唔算好大,但係啲座位都好舒服,好闊落。食物同飲品嘅選擇都幾多,而且全部都好平。鐵板燒雙拼我哋嗌左雞肉拼豬肉,份量超級多,而且仲配埋一碗白飯。雞肉夠嫩滑,豬肉有少少辣,好過癮。白飯睇落似係珍珠米,好香口。韓式炸雞配芥末沙律醬炸雞大概有五至六件,同韓式嗰種係有少少分別,但係外皮都炸得好脆卜卜,雞肉本身都好滑。個人最鍾意嘅係佢個芥末沙律醬,同個炸雞真係好夾,好好食。韓式泡菜湯年糕韓式泡菜湯年糕份量都好多,入面有好多泡菜同埋年糕,仲有金菇同蛋。個湯有少少辣,好暖胃。年糕唔會好似自己買嗰啲咁厚,都幾煙韌,又飽肚。蘋果茶嗌咗一杯凍嘅一杯熱嘅,兩杯入面都有好多好甜嘅蘋果粒,個人認為凍嘅同啲嘢食比較夾。而家嘢食又平又大份嘅餐廳真係好少見,下次有機會嘅話就想試吓佢嘅部隊鍋啦。

鐵板燒雙拼

韓式炸雞配芥末沙律醬

韓式泡菜湯年糕

蘋果茶

2020-09-28 108 views
有一日我非常之想食韓國菜 於是我去咗荃灣試呢一間韓國試試佢手勢 我叫咗一個牛肉石頭鍋飯 豆腐泡菜湯 同埋飯卷 仲有少量炸雞 佢嘅石頭鍋飯都算夠熱 但係唔算太有驚喜 佢個泡菜湯都係咁 而且唔算夠辣 炸雞同飯卷都算唔差 可以一戰 當然我覺得始終唔同價位有唔同水準 我覺得以佢嘅價位嚟講 都算係一間唔錯嘅餐廳 budget 有限係ok嘅 大家可以去荃灣試一試
2020-09-25 128 views
放寬限聚令後每天都記掛著要外出用餐!在荃灣收工,去了福來邨附近的"韓正屋", 見到餐廳裡面人氣爆棚,雖然是街坊小店,但卻很有良心,食物價錢便宜而且不收加一,今晚就要支持下。覺得這家韓正屋很有地道韓國風味,簡單的木桌椅已很有韓式小店感覺,食物方面見到餐牌有水冷麵,令我欣喜若狂!不是很多韓國餐廳有水冷麵吃呢!點了這裏的新菜式,韓式無骨豬手。是生菜包的吃法,小份$68,上桌見到賣相漂亮的豬手,肥厚多汁,食落口感除了豬手肉夠淋之餘,豬皮還帶點爽口感覺,醬汁很濃又入味。店員很熱誠的介紹教我們要用生菜加泡菜、生蒜和麵豉醬,捲在一起吃,味道很不同,真的比起淨吃豬手,感覺多了一份清新,生蒜和麵豉醬更加帶出肉香,很好吃呢!韓式蕎麥水冷麵,我最期待的菜色。很懷念韓國山城深處人家賣的水冷麵,這裏煮的味道有八成似。水冷麵是粉絲般的幼條,但口感煙韌,湯汁有白醋,帶甜味,不會太酸,伴著青瓜絲和蘋果(是新鮮切的蘋果啊), 一起吃著又爽口又煙韌,而且很清新消暑,越吃越開胃,水冷麵的清新舒適感覺,愛吃酸味的人必定一試難忘!板燒飯豬頸肉$46,是用鐵板上的,熱辣辣把豬頸肉醬汁香氣散發出來,豬頸肉爽口又多汁,份量也不少,估

點了這裏的新菜式,韓式無骨豬手。

板燒飯豬頸肉$46,是用鐵板上的,熱辣辣把豬頸肉醬汁香氣散發出來,豬頸肉爽口又多汁,份量也不少,估不到這麼便宜的價錢,用料十足,而且配菜還有涼拌豆芽、菠菜,白飯上面灑了紫菜,增加香口感覺,只能說這個飯看似普通,吃下去 其實十分好味,有黯然銷魂飯的神髓!

真的對這幾款餸菜大讚!意猶未盡,再點一份炸雞$48,和一份涼拌海帶,慢慢和朋友細嚼談天。

這裏的泡菜只需十元一份,有一碗份量也不少啊!以為只得幾口的涼拌海帶,結果是裝滿了一個小飯碗,很有驚喜!餐廳真的很慷慨!味道也很好,又爽又滑的海帶用糖醋和紅椒泡過,微微酸甜,清爽小吃首選!

吃韓式小食,總要有炸雞。這款炸雞經過改良,比起韓國炸得太乾身的做法,這裏的炸雞是有肉汁而且爽口嫩滑,外層炸漿厚薄得宜,脆脆的,配上特色柚子辣醬,又一美味推介!

吃得這麼豐富,埋單不用加一,才$220,真的是高質素平民價良心小店,而且喜歡店員 服務好,餐廳有熱誠客人是感受到的,一定會再光顧!
2020-09-25
$110 (Dinner)
2020-09-10 202 views
韓正屋喺荃灣嘅海壩街,是一家主力做街坊生意嘅韓式食店,閒日晚上也很旺場,要稍微等一下才有座位。套餐有齊前菜、湯品、小菜、主食,仲要包兩杯嘢飲添,咁扺冇理由唔嗌套餐啦!我哋揀咗$215二人餐,可任選前菜兩款!菠菜 & 海帶兩款都唔錯,尤其係海帶,冰涼爽口之餘,仲帶少少酸,超開胃!人蔘雞湯通常啲人蔘雞湯都係一啲碎雞件加幾條蔘鬚,但韓正屋就跟足menu幅圖,成隻雞上之餘,雞腔裡面仲釀住原條人蔘,超足料得黎仲要幾清香,無得輸!鐵板燒豬肉除咗有惹味嘅韓式辣醬,仲有濃郁嘅豆醬味,啱晒重口味人士!石頭傳統雜錦牛肉飯標準的韓式主食,配上多種款式的餣菜和韓式辣醬,口感豐富!韓國柚子蜜蜂蜜蘋果茶

我哋揀咗$215二人餐,可任選前菜兩款!

菠菜 & 海帶
兩款都唔錯,尤其係海帶,冰涼爽口之餘,仲帶少少酸,超開胃!

人蔘雞湯

鐵板燒豬肉

除咗有惹味嘅韓式辣醬,仲有濃郁嘅豆醬味,啱晒重口味人士!

石頭傳統雜錦牛肉飯

標準的韓式主食,配上多種款式的餣菜和韓式辣醬,口感豐富!

韓國柚子蜜

蜂蜜蘋果茶