蕉媽又有美食新發現😍多年喺中西區打躉最鐘意去歌賦街/九如坊食晏今日發現歌賦街街尾開咗間標榜「零味精」食店,真係啱晒好怕食味精嘅我由於我條脷好靈一食味精條脷就會好嚡🤪所以我好唔怕食重味精嘅食物呢間小店非常有heart知道食味精冇益就特別為大家製作不含味精嘅食物Lunch menu有好多選擇價錢由$68-$159不等,豐儉由人今次我和朋友試咗1️⃣招牌鮮濃蝦湯麵2️⃣秘製酸菜魚湯薯粉先試「招牌鮮濃蝦湯麪」,識食嘅當然先試過湯頭。「招牌鮮濃蝦湯麪」湯底味道濃郁,食到蝦頭和海鮮的味道,簡直是這碗麵的靈魂😍麪底是上海麫但和一般好淋的上海麵不同,食落好彈牙有𡁻口。原來大㕑在製作麫條時也吸納食客意見,把烹調麵條嘅程序稍微更改,提升了麫的質感,令口感更好。三隻大蝦非常彈牙爽口❗️非常高質❗️難怪成為招牌🩷酸菜魚湯的魚皮份量足,味道亦正宗,有酸菜有花椒。薯粉吸收咗酸菜魚嘅湯頭,食薯粉是飲埋湯。午餐跟兩款前菜、還有蔬菜和生果,可見廚師為咗大家健康都落咗啲心思。非常推介大家來這間食店,我當然會回頭再幫襯☺️#hooheyhow #魚蝦蟹 #蝦湯 #海鮮湯 #蝦湯 #匠心湯底#日日新鮮熬制 #全無味精 #一飲到底 #魚湯控
蕉媽又有美食新發現😍

今次我和朋友試咗
1️⃣招牌鮮濃蝦湯麵

2️⃣秘製酸菜魚湯薯粉

三隻大蝦非常彈牙爽口❗️非常高質❗️難怪成為招牌🩷

#hooheyhow #魚蝦蟹 #蝦湯 #海鮮湯 #蝦湯 #匠心湯底#日日新鮮熬制 #全無味精 #一飲到底 #魚湯控必食 #JammChannel

• 特大海蝦配招牌特濃鮮蝦湯麵
  • 酸菜魚湯麵
2024-03-21 29 views
好日本便當嘅感覺,擺得超精緻,忍唔住打卡了🍱 日式咖哩蟹肉撈麵套餐仲有炸餃子、蕃茄、蓮藕、青瓜、火龍果、橙同自選飲品,個撈麵嘅蟹肉算多亦係肉眼見到的,每啖都食到蟹肉,咖哩味香口惹味,味道唔錯👍招牌鮮濃蝦湯麵見到湯底都比較深色,飲落勁鮮甜蝦味,湯底非常濃郁,蝦都有3大隻,爽口彈牙,呢個價錢絕對唔貴👏🏻蒸魚肉燒賣配招牌特濃鮮蝦汁加咗mayonnaise調和個咸味,係好新穎又好夾嘅食法,尤其我鐘意食甜嘢,正😍

好日本便當嘅感覺,擺得超精緻,忍唔住打卡了🍱

日式咖哩蟹肉撈麵

招牌鮮濃蝦湯麵

蒸魚肉燒賣配招牌特濃鮮蝦汁

之前見到有人推薦呢間小店,係主打無味精湯底,仲要見到啲相係勁足料!雖然同地鐵距離有啲遠,咪當散下步搵hidden gem🤤去咗附近已經見到呢個招牌,勁得意,同埋藍色裝修好易認 秘製酸菜魚湯米線 $63見到menu做緊特價,so lucky,特登加埋$20升級套餐,更加營養豐富😂.上到嚟第一下試下佢啖湯先,好濃郁嘅味道,有小小辣辣正但又唔會搶咗本身湯底個味,加埋米線一齊食,正到爆!而且佢嘅魚份量唔少,同埋舊魚係厚嘅,唔係平啲出要食果啲又薄冇質感!.同埋都影下佢跟餐嘅小食,都幾豐富,唔係求其比啲野hea你!.酥炸魷魚鬚 $40出奇地好食,炸得好好,外面脆,入面唔乾!食落好香口,推薦!.香蔥蒜油鮮魚片撈麵都係升級咗套餐,但啲小食係唔同,好用心,有驚喜!

去咗附近已經見到呢個招牌,勁得意,同埋藍色裝修好易認

[人氣之選] 秘製酸菜魚湯米線 $63
同埋都影下佢跟餐嘅小食,都幾豐富,唔係求其比啲野hea你!

酥炸魷魚鬚 $40
出奇地好食,炸得好好,外面脆,入面唔乾!食落好香口,推薦!
香蔥蒜油鮮魚片撈麵
都係升級咗套餐,但啲小食係唔同,好用心,有驚喜!
2024-02-24 34 views
中環新開一間「魚蝦蟹」🐟🦀集合中、西、日、韓等Fusion麵食🇨🇳🇯🇵🇰🇷🇮🇹.特濃泡菜蝦汁意大利粉🍝泡菜Mix蝦汁🌶️微酸辣又帶有鮮味😋意粉掛滿香濃醬汁😉加埋泡菜同蝦肉一齊食,好惹味👍🏻附有醃漬蘿蔔、醃漬車厘茄、火龍果同天婦羅🍤.招牌鮮濃蝦湯麵🍜鮮濃蝦湯味道鹹鮮🤤蝦肉新鮮爽彈🦐配搭煙韌上海麵😆加上木耳絲、粟米🌽意外地夾,同樣附有醃漬蘿蔔🥕醃漬車厘茄🍅火龍果同天婦羅😗.酥炸魷魚鬚🦑魷魚鬚輕輕調味,炸得好香口,點少少沙律醬,更加開胃.蘋果綠茶(2盒)🍎🍵
蘋果綠茶(2盒)🍎🍵
中環依間「魚蝦蟹HooHeyHow」主打自家製魚湯,絕無味精,好健康,亦有賣唔同嘅Fusion菜式,仲要免收加一服務費,單點主菜一份,再加$20轉為套餐,可以品嚐到唔同日式小食同包裝飲品。特濃泡菜蝦汁意大利粉(單點$108),鮮蝦肉質爽口,食落好新鮮,仲要已經去咗蝦殼,食落啖啖肉,意大利粉口感軟硬適中,容易掛汁,特濃泡菜蝦汁味道酸辣、帶有鮮味。黑松露忌廉蟹肉意大利粉(單點$108),黑松露忌廉口感Creamy,味道濃郁,蟹肉食落有鮮味,但略嫌份量比較少。酥炸魷魚鬚(單點$40),口感外酥脆內彈牙,味道鮮甜。是日小菜或炸物•2款開胃前菜•精選鮮果(跟餐$20),日式吉列炸蝦,口感外酥脆內彈牙,配以美乃滋食用,味道更佳;日式糖漬小番茄,味道酸甜,食落好Juicy;醋醃蘿蔔,紅蘿蔔、白蘿蔔,口感爽脆,味道酸溜;香橙,味道清甜。是日小菜或炸物•2款開胃前菜•精選鮮果(跟餐$20),肉沫白菜,肉沫食落味道鹹香。零系可口可樂(跟餐$0),飲落好清爽。道地蘋果綠茶(跟餐$0),茶味清香。

酥炸魷魚鬚(單點$40),口感外酥脆內彈牙,味道鮮甜。

零系可口可樂(跟餐$0),飲落好清爽。

道地蘋果綠茶(跟餐$0),茶味清香。
  • 特濃泡菜蝦汁意大利粉
  • 黑松露忌廉蟹肉意大利粉
  • 酥炸魷魚鬚
這間店我是第三次來到,第二次來的時候我想點的泡菜大蝦🍤意粉就售罄,今次也是,但店員多嘴表示這款意大利要比平時的湯麵意粉要多少少時間去煮,並不合乎香港人午市要快靚正的節奏。坦白講,其實我山長水遠在公司的event中途走出來,就是想吃一頓豐富的午餐,我一心一意就想吃想食的食物,誰知來了一次沒有,再來一次又沒有,我登時露出一副很厭世frustrated 的樣子,幸好店員心軟就專登為我破例親自入廚房獨立煮給我食,仲細細聲跟我說,坐在我後面的兩個客人都點這個菜式也不成,所以我要低調一點好好好,我狼吞虎嚥的食,就連女店員都覺得很安慰,見到我終於可以食到自己想食的東西。See?其實人的慾望有時就可以非常簡單這碟意粉絕對是有溫度、態度和味道,不是在賣廣告
這碟意粉絕對是有溫度、態度和味道,不是在賣廣告
泡菜大蝦🍤意粉
泡菜大蝦🍤意粉
2024-02-21 514 views
中上環到底有咩食⁉️小編發現一間主打「0味精」湯麵店 🍜尤其蝦湯最出名🦐中意食蝦既朋友要黎🐾餐廳細細地 但坐得都好舒服📍 招牌鮮濃蝦湯麵 ($88)加$20可以升級套餐✅開胃前菜 :陳醋醃製-拍青瓜✅ 是日炸物:脆炸吉烈蝦✅精選鮮果 ✅飲品三隻蝦 + 木耳 + 粟米 +上海麵落枱嗰陣已經好香 又夠熱🔥蝦🦐都好爽彈 唔會好莓湯底係無味精 用海鮮長時間熬出黎👩🏻‍🍳可惜整體味道偏淡 🥺有偷落鹽連埋前菜、前菜食都好夠飽~📍 特濃泡菜蝦汁意大利粉 ($108)今日MVP👑唔好睇個名普普通通實質係勁惹味‼️‼️ 又辣又香無諗過蝦汁同泡菜咁夾🌶️個sauce真係好好食 收乾哂水~意粉吸收晒蝦汁味道 🍝真心好食過濃蝦湯麵仲有「吉烈蝦」做餸 呢餐好滿足💯📍 蒸魚肉燒賣配招牌特濃鮮蝦汁 ($28)呢個6粒燒賣好特別 係點蝦汁🦐仲加左沙律醬 + 蝦片碎 多重口感~重點燒賣同蝦汁又真係match 到😎但有D比沙律醬搶左味 Overall 呢個創意小食值得試 有驚喜🈵————————————————————味道😋:8/10抵食🥳:7/10環境🥂 : 7/10

中上環到底有咩食⁉️
小編發現一間主打「0味精」湯麵店 🍜
尤其蝦湯最出名🦐中意食蝦既朋友要黎🐾
餐廳細細地 但坐得都好舒服

📍 招牌鮮濃蝦湯麵 ($88)
加$20可以升級套餐
落枱嗰陣已經好香 又夠熱🔥
蝦🦐都好爽彈 唔會好莓
湯底係無味精 用海鮮長時間熬出黎👩🏻‍🍳
可惜整體味道偏淡 🥺有偷落鹽
連埋前菜、前菜食都好夠飽~

📍 特濃泡菜蝦汁意大利粉 ($108)
今日MVP👑唔好睇個名普普通通
實質係勁惹味‼️‼️ 又辣又香
無諗過蝦汁同泡菜咁夾🌶️
個sauce真係好好食 收乾哂水~
意粉吸收晒蝦汁味道 🍝真心好食過濃蝦湯麵
仲有「吉烈蝦」做餸 呢餐好滿足💯

📍 蒸魚肉燒賣配招牌特濃鮮蝦汁 ($28)
呢個6粒燒賣好特別 係點蝦汁🦐
仲加左沙律醬 + 蝦片碎 多重口感~
重點燒賣同蝦汁又真係match 到😎
但有D比沙律醬搶左味
Overall 呢個創意小食值得試 有驚喜🈵

————————————————————
味道😋:8/10
抵食🥳:7/10
環境🥂 : 7/10
$150 (Dinner)
  • 蒸魚肉燒賣配招牌特濃鮮蝦汁
2024-02-21 15 views
中環魚蝦蟹今日森仔同朋友係中環放工,就相約一起食好西!天氣涷涷的,上網搵左間熱湯麵餐廳🍴:魚蝦🦐蟹🤣個味夠晒趣致🤭餐廳🍴離地鐵站🚉有少少離,但為左搵好西食,就冇法子🫣食物方面,佢真係主打魚蝦🦐蟹🤣所以,森仔試左佢個特大海蝦🦞配招牌鮮濃蝦湯麵🍜配溏心蛋和秘製酸菜魚湯米線🙌🏻我仲加左$20升級做套餐❤️咁就有開胃前菜2款,炸物(當日係炸燒賣),水果和飲品😏特大海蝦🦞配招牌鮮濃蝦湯麵🍜配溏心蛋($168)果然係招牌!外相吸引之餘,味道相當唔錯👍🏻👍🏻個濃蝦湯真係好正,夠晒惹味和重蝦味。夠鮮又唔腥!而大大隻海蝦🦞爽口彈牙,也夠鮮甜!仲有兩件鮮滑魚片👍🏻👍🏻正!另外,仲有森仔最愛嘅溏心蛋,真係流心的😍蛋黃美味max🙌🏻秘製酸菜魚湯米線($78)這個秘製酸菜魚,同外面食嘅不一樣。佢是不辣的,而酸味也還好,惹味得來不會太酸👍🏻佢個滑魚片真心正!肉質嫩滑無骨,味道鮮甜,食到停唔到口!而份量也很多,足足有6-7件👍🏻👍🏻正😉整體來講,餐廳🍴絕對值得一試,仲可以再encore🙌🏻🙌🏻🙌🏻
中環魚蝦蟹
今日森仔同朋友係中環放工,就相約一起食好西!

餐廳🍴離地鐵站🚉有少少離,但為左搵好西食,就冇法子🫣

食物方面,佢真係主打魚蝦🦐蟹🤣
我仲加左$20升級做套餐❤️
咁就有開胃前菜2款,炸物(當日係炸燒賣),水果和飲品😏

特大海蝦🦞配招牌鮮濃蝦湯麵🍜配溏心蛋($168)
果然係招牌!外相吸引之餘,味道相當唔錯👍🏻👍🏻
個濃蝦湯真係好正,夠晒惹味和重蝦味。
夠鮮又唔腥!
而大大隻海蝦🦞爽口彈牙,也夠鮮甜!
仲有兩件鮮滑魚片👍🏻👍🏻正!
另外,仲有森仔最愛嘅溏心蛋,真係流心的😍蛋黃美味max🙌🏻

秘製酸菜魚湯米線($78)
這個秘製酸菜魚,同外面食嘅不一樣。
佢是不辣的,而酸味也還好,惹味得來不會太酸👍🏻
佢個滑魚片真心正!
肉質嫩滑無骨,味道鮮甜,食到停唔到口!
而份量也很多,足足有6-7件👍🏻👍🏻正😉

2024-02-12 39 views
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯今日經過中環,發現左一開中環新開麵店,店面細細但都幾有特色,個名都幾得意叫魚蝦蟹!招牌係特大海蝦配招牌鮮濃蝦湯麵$168(配溏心蛋)隻蝦真係勁大隻,有手掌咁長,湯底話係每日新鮮製造冇味精,咁真係飲落好清甜有海鮮味,入邊仲有魚肉同其他配菜另外都可以加$20一次過可以有兩個前菜,小菜或炸物,鮮果及嘢飲,都好推薦加依個$20多好多嘢食另外叫咗一個秘製酸菜魚米線食落去都係比較清甜,但少少酸味魚肉嘅份量都幾多,係比較厚實嘅魚肉而唔係平時食開一片片嘅魚湯底亦唔會好似啲四川店舖咁比較濃郁同埋酸,食完飲埋啲湯都OK如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯魚蝦蟹 (中環)中環歌賦街45號地舖 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

今日經過中環,發現左一開中環新開麵店,
店面細細但都幾有特色,個名都幾得意叫魚蝦蟹!

招牌係特大海蝦配招牌鮮濃蝦湯麵
$168(配溏心蛋)

另外都可以加$20

另外叫咗一個秘製酸菜魚米線
食落去都係比較清甜,但少少酸味
魚肉嘅份量都幾多,係比較厚實嘅魚肉
而唔係平時食開一片片嘅魚

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
新年應應節,除了玩魚蝦蟹🐟🦐🦀,也可到訪中環歌賦街一間新開張主打魚、蝦、蟹fusion 菜小店!餐廳提供多款粉麵如蝦湯麵、酸菜魚米線、蔥油魚片撈麵等,集中、西、日、韓等菜式於一身,創意十足,而且午餐價錢由$70起,中環來說價錢相宜🥰,星期一至五13:45 後光顧還有85折!👐🏻招牌鮮濃蝦湯麵🦐𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗦𝗵𝗿𝗶𝗺𝗽 𝗕𝗶𝘀𝗾𝘂𝗲 𝗡𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲𝘀$𝟴𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)招牌蝦湯麵很值得一試!蝦湯用了西式做法,鹹中帶鮮又濃郁,三隻大蝦新鮮又爽彈🦐,而麵則選用了中式的上海麵,而我也未曾吃過這種集煙韌及軟糯於一身的上海麵,條條分明又掛湯,師傅烹調功架一流!𝘛𝘩𝘦 𝘚𝘩𝘢𝘯𝘨𝘩𝘢𝘪 𝘵𝘩𝘪𝘯 𝘯𝘰𝘰𝘥𝘭𝘦𝘴 𝘢𝘳𝘦 𝘢 𝘴𝘶𝘱𝘦𝘳𝘪𝘰𝘳 𝘴𝘶𝘣𝘴𝘵𝘪𝘵𝘶𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘧𝘰𝘳 𝘙𝘢𝘮𝘦𝘯 𝘯𝘰𝘰𝘥𝘭𝘦𝘴. 𝘛𝘩𝘦 𝘨𝘭𝘶𝘵𝘪𝘯𝘰𝘶𝘴, 𝘤𝘩𝘦𝘸𝘺 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘪𝘴 𝘢𝘤𝘩𝘪𝘦𝘷𝘦𝘥 𝘣𝘺 𝘳𝘪𝘯𝘴𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘩𝘦 𝘯𝘰𝘰𝘥𝘭𝘦𝘴 𝘶𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘤𝘰𝘭𝘥 𝘸𝘢𝘵𝘦𝘳 𝘧𝘰𝘳 5-10 𝘮𝘪𝘯𝘶𝘵𝘦𝘴 𝘢𝘧𝘵𝘦𝘳 𝘣𝘰𝘪𝘭𝘪𝘯𝘨. 𝘈𝘯𝘰𝘵𝘩𝘦𝘳 𝘩𝘪𝘨𝘩𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵 𝘸𝘰𝘶𝘭𝘥 𝘣𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘩

招牌鮮濃蝦湯麵🦐
$𝟴𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)
𝘛𝘩𝘦 𝘚𝘩𝘢𝘯𝘨𝘩𝘢𝘪 𝘵𝘩𝘪𝘯 𝘯𝘰𝘰𝘥𝘭𝘦𝘴 𝘢𝘳𝘦 𝘢 𝘴𝘶𝘱𝘦𝘳𝘪𝘰𝘳 𝘴𝘶𝘣𝘴𝘵𝘪𝘵𝘶𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘧𝘰𝘳 𝘙𝘢𝘮𝘦𝘯 𝘯𝘰𝘰𝘥𝘭𝘦𝘴. 𝘛𝘩𝘦 𝘨𝘭𝘶𝘵𝘪𝘯𝘰𝘶𝘴, 𝘤𝘩𝘦𝘸𝘺 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘪𝘴 𝘢𝘤𝘩𝘪𝘦𝘷𝘦𝘥 𝘣𝘺 𝘳𝘪𝘯𝘴𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘩𝘦 𝘯𝘰𝘰𝘥𝘭𝘦𝘴 𝘶𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘤𝘰𝘭𝘥 𝘸𝘢𝘵𝘦𝘳 𝘧𝘰𝘳 5-10 𝘮𝘪𝘯𝘶𝘵𝘦𝘴 𝘢𝘧𝘵𝘦𝘳 𝘣𝘰𝘪𝘭𝘪𝘯𝘨. 𝘈𝘯𝘰𝘵𝘩𝘦𝘳 𝘩𝘪𝘨𝘩𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵 𝘸𝘰𝘶𝘭𝘥 𝘣𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘩𝘳𝘪𝘮𝘱 𝘣𝘪𝘴𝘲𝘶𝘦, 𝘸𝘩𝘪𝘤𝘩 𝘪𝘴 𝘢 𝘤𝘩𝘰𝘸𝘥𝘦𝘳-𝘭𝘪𝘬𝘦 𝘴𝘰𝘶𝘱 𝘭𝘰𝘢𝘥𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘢 𝘴𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘢𝘷𝘰𝘳𝘺 𝘵𝘢𝘴𝘵𝘦 𝘧𝘳𝘰𝘮 𝘴𝘩𝘳𝘪𝘮𝘱 𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰𝘦𝘴.

加$20 跟套餐還有四款日式前菜,中西日合壁相當成功:)例如有炸大蝦🍤/炒菜、糖醃蕃茄仔🍅、醃蓮藕片及水果粒,擺盤精緻,烹調用心🫶🏻

𝘈𝘥𝘥 $20 𝘧𝘰𝘳 𝘧𝘰𝘶𝘳 𝘥𝘦𝘭𝘪𝘤𝘢𝘵𝘦 𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘢𝘱𝘱𝘦𝘵𝘪𝘴𝘦𝘳𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘢𝘯𝘯𝘦𝘥 𝘥𝘳𝘪𝘯𝘬.

黑松露忌廉蟹肉意大利粉
𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗠𝗲𝗮𝘁 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮 𝘄/ 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺
$𝟭𝟬𝟴 (🌟𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
除了中式上海麵,也有西式意粉選擇,每條意粉都佈滿絲絲蟹肉,鮮味非常
𝘛𝘩𝘦 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘢 𝘪𝘴 𝘵𝘰𝘴𝘴𝘦𝘥 𝘪𝘯 𝘤𝘳𝘢𝘣 𝘮𝘦𝘢𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘣𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘵𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘵𝘰 𝘦𝘯𝘴𝘶𝘳𝘦 𝘢𝘯 𝘶𝘮𝘢𝘮𝘪 𝘬𝘪𝘤𝘬 𝘪𝘯 𝘦𝘷𝘦𝘳𝘺 𝘣𝘪𝘵𝘦!

蒸魚肉燒賣配招牌特濃鮮蝦汁
𝗦𝘁𝗲𝗮𝗺𝗲𝗱 𝗦𝗶𝘂 𝗠𝗮𝗶 𝘄/ 𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗦𝗵𝗿𝗶𝗺𝗽 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲
$𝟮𝟴 (🌟𝟵/𝟭𝟬)
配合蝦主題,特濃蝦汁同蛋黃醬淋上軟糯燒賣,鹹鮮味道充滿層次,還有脆脆蝦片點綴

2024-02-03
$100 (Lunch)
  • 蒸魚肉燒賣配招牌特濃鮮蝦汁
  • 招牌蝦湯麵
💎總評分:7.0/10-舖名叫得魚🐟蝦🦐蟹🦀,明顯主打緊海鮮,標榜無味精,全自家新鮮熬製嘅湯底🍲。小店走簡約清新風格,lunch有set menu,+$20就可以轉套餐有前菜同飲品,日式擺盤好有住家feel,無加一服務費💵,店主仲話dinner好快有新野推出會多D fusion菜式呀!1️⃣ 特大海蝦配招牌特濃鮮蝦湯麵(配溏心蛋) $168作為menu上面最貴嘅一個麵,小編仲加左蟹肉醉🦀(+$10) ,咁就真係一碗入面有齊魚蝦蟹啦~令人期待嘅湯底果然真材實料😋,如果你食開拉麵嗰種濃味湯底可能會覺得佢偏淡,but otherwise佢有鮮味唔會太鹹,清晒成碗都唔口渴👍🏻。大蝦係新鮮嘅無雪味🦐,成隻手掌咁大爽口彈牙。魚塊都幾厚身🐟,伴隨住仲有溏心蛋、木耳、粟米。前菜嘅漬物番茄酸酸甜甜🍅,估唔到佢個炸蝦都好脆身又唔油膩👏🏻。唯一覺得可以進步嘅係個麵,如果彈牙少少就更好啦🙈~2️⃣ 秘製酸菜魚湯米線 $78 呢個有驚喜🤩!好少會用健康嚟形容酸菜魚,但係呢度嘅湯底真係一D都唔油膩🫶🏻,純粹用香料同魚嘅鮮味熬出湯底,有酸辣味但又未去到覺得燥熱嘅感覺,balance得好好👍🏻, 真心當佢魚湯咁飲都唔會內疚😙
💎總評分:7.0/10

1️⃣ 特大海蝦配招牌特濃鮮蝦湯麵(配溏心蛋) $168

2️⃣ 秘製酸菜魚湯米線 $78
呢個有驚喜🤩!好少會用健康嚟形容酸菜魚,但係呢度嘅湯底真係一D都唔油膩🫶🏻,純粹用香料同魚嘅鮮味熬出湯底,有酸辣味但又未去到覺得燥熱嘅感覺,balance得好好👍🏻, 真心當佢魚湯咁飲都唔會內疚😙。魚塊有6-7片厚身大片,食得出係新鮮貨, 值回票價💯。

3️⃣ 蒸魚肉燒賣配招牌特濃龍蝦汁 $28 (6粒)
店主好老實話,D燒賣都係喺出面買返嚟😂…不過特別在佢用自家熬製龍蝦汁🦞取代豉油,調味方面出色不少, 建議大家要襯熱食, 凍左就兩回事。

呢條街越開越多高質餐廳,有幾間仲出晒名好多人嚟探店,唯獨呢間小店主打無味精自家熬製湯底,有自己優勝之處!
2024-01-28
$150 (Lunch)
2024-02-08 30 views
今日過海去左中上環果邊係到諗緊食咩既時候見到有間叫魚蝦蟹 @hooheyhow比佢裝修幾靚既吸引左仲要睇到餐牌上寫住無味精所以就入左去食我地order 左以下野食⭐️日式咖喱蟹肉撈麵咖喱味幾好,夠香但也不會搶去蟹肉嘅鮮甜味而佢個麵質也幾好充分吸收晒個味道同佢個生果好鮮甜⭐️黑松露忌廉蟹肉意大利粉意粉質感軟硬程度啱啱好忌廉味都好香我好鍾意食佢個配菜吉列炸蝦個炸粉唔會太厚炸得好脆⭐️迷你炸魚薯條炸得好香脆薯條份量都幾充足一啲都唔迷你
今日過海去左中上環果邊
係到諗緊食咩既時候
見到有間叫魚蝦蟹 @hooheyhow
比佢裝修幾靚既吸引左

炸得好香脆
薯條份量都幾充足
一啲都唔迷你

2024-02-05 18 views
知道中環開咗間標榜匠心海鮮湯底嘅麵店🍜即刻搵晚放工嚟試吓😁招牌鮮濃蝦湯麵 $88+$20 升級做套餐,有2款前菜、是日炒菜/炸物、鮮果粒同飲品蝦湯麵食落都幾鮮甜,蝦亦好爽口的確係無添加味精嘅感覺,食完唔會覺得口渴升級做套餐後變得好豐富,有菜又有水果,好均衡飲食日式咖哩蟹肉撈麵 $88+$20 升級做套餐,有2款前菜、是日炒菜/炸物、鮮果粒同飲品蟹肉都算多亦係肉眼見到嘅size💗咖哩味香口惹味,味道不錯蒸魚肉燒賣配招牌特濃鮮蝦汁 $28呢個鮮蝦汁同蝦湯麵個湯底味道好相似,不過再濃郁啲加埋mayonnaise調和個咸味,係好新穎又好夾嘅食法喺中環區嚟講性價比都OK👍🏾打工仔們放lunch/放工後又有多個選擇
知道中環開咗間標榜匠心海鮮湯底嘅麵店🍜
即刻搵晚放工嚟試吓😁

招牌鮮濃蝦湯麵 $88
蝦湯麵食落都幾鮮甜,蝦亦好爽口
的確係無添加味精嘅感覺,食完唔會覺得口渴
升級做套餐後變得好豐富,有菜又有水果,好均衡飲食

日式咖哩蟹肉撈麵 $88
蟹肉都算多亦係肉眼見到嘅size💗
咖哩味香口惹味,味道不錯

蒸魚肉燒賣配招牌特濃鮮蝦汁 $28
呢個鮮蝦汁同蝦湯麵個湯底味道好相似,不過再濃郁啲
加埋mayonnaise調和個咸味,係好新穎又好夾嘅食法

喺中環區嚟講性價比都OK👍🏾
打工仔們放lunch/放工後又有多個選擇
聽講中環區新開左間主打新鮮魚湯嘅餐廳,就連個餐廳名都叫《魚蝦蟹》,就知食材主要都係海鮮類,鍾意食海鮮嘅朋友不妨一試。特大海蝦配招牌特濃鮮蝦湯麵 $168佢地嘅麵質有啲似拉麵,但係就更加有彈性。特大嘅虎蝦新鮮又彈牙,湯底就用大鮮蝦熬製,因為冇用味精,所以湯底唔會好鹹。特濃泡菜蝦蝦汁意大利粉 $108用泡菜其實都好少見,但係估唔到蝦汁和泡菜原來都幾夾,意大利粉吸收晒蝦汁嘅味道,鮮中帶甜。魚蝦蟹 (中環)中環歌賦街45號地舖

特大海蝦配招牌特濃鮮蝦湯麵 $168

特濃泡菜蝦蝦汁意大利粉 $108

2024-02-01 35 views
這次到了中環找食,網上看到其他人介紹這家叫魚蝦蟹的餐廳,顧名思義是有魚蝦蟹的食物,所以令我很想來試一試。餐廳位置在中環歌賦街,要行到最尾雖然位置不算很方便,但這間餐廳環境非常舒適,也適合打卡。我們叫了兩個套餐。🦐招牌鮮濃蝦湯麵我們叫了套餐,只是加$20有開胃前菜兩款、是日炒菜、精選水果及一罐汽水蝦湯麵非常有蝦味,配了木耳及粟米及少量蔥 份量適中,麵條也算彈牙。🦀黑松露忌廉蟹肉意大利粉這個套餐配了炸物是炸蝦來的黑松露忌廉,非常入味 意粉亦都很彈牙蟹肉比較想像之中多,非常飽肚!🐟蒸魚肉燒賣配招牌特濃鮮蝦汁燒賣非常驚喜,上面有一塊脆片,非常有口感😍而且特濃鮮蝦汁味道出眾,非常滋味。

🦐招牌鮮濃蝦湯麵

🦀黑松露忌廉蟹肉意大利粉
這個套餐配了炸物是炸蝦來的
黑松露忌廉,非常入味 意粉亦都很彈牙
蟹肉比較想像之中多,非常飽肚!

🐟蒸魚肉燒賣配招牌特濃鮮蝦汁