2024-12-10 349 views
之前係社交平台有人推介呢間餐廳,已經想試好耐,但今日時間好趕,諗住買外賣,見到買白切雞同醬油雞都有特價,仲要圖片上同櫥窗掛住嘅雞一樣肥美又大隻,真係心心眼😍今晚一定要加餸🤭#星期一至日都有特價,但只可以外賣,問左收銀優惠做到幾時,佢話呢個月都有做,大家去買嘅時候可以打電話去問左先雞肉肥美、有雞味,肉質滑得嚟有口感醬油味道好入味! 😋唔買真係走寶囉!下次一定要試埋白切雞,試完再話比大家知🤭

下次一定要試埋白切雞,試完再話比大家知🤭

2024-12-09
2024-12-07 0 views
第一次在人人和平食4人晚市套餐,本來不抱任何期望,但由頭到尾,都沒有因價錢而將貨就價,出品和以前單點的都水平一致,份量充足,以人均300元,真是超值。肥叉燒當然是首選的前菜,但油雞也非常出色,順德釀鯪魚,好大一跳,魚肉彈口。
2024-11-26
肥叉燒
燒味拼盤
炸蟹蚶
2024-12-02 749 views
下午兩點半左右到達 ,人不算多 ,下午茶餐牌上每個食品旁邊 ,都有一個編號 ;看完餐牌一段時間 ,都仍然未有人來寫單 ,附近又沒有工作人員 ,於是大聲叫了幾次“唔該” ,終於有一位女服務員出現.....我: T03 ,她 (聲音帶些勞氣): 你要讀啲字畀我聽 .我 : 咁點解要加編號 ?她 (更不勝其煩): 係畀你啲咁嘅人睇嘅 !(突然變成憤怒)我寫唔到你張單 , 你叫經理同你寫啦 .吼完便氣沖沖地離開了 .越嚟越多香港人北上消費 ,除價廉物美之外 ,大家都不願再接受 ,越嚟越惡劣的港式服務態度 .今日遇到的這位女服務員 ,肯定功不可沒 !我同時亦覺得 ,自己讓店舖的名字...“人人和平”   幽了一默 !
下午兩點半左右到達 ,
人不算多 ,
下午茶餐牌上每個食品旁邊 ,
都有一個編號 ;
看完餐牌一段時間 ,
都仍然未有人來寫單 ,
附近又沒有工作人員 ,
於是大聲叫了幾次“唔該” ,
終於有一位女服務員出現.....

我: T03 ,
她 (聲音帶些勞氣):
你要讀啲字畀我聽 .
我 : 咁點解要加編號 ?
她 (更不勝其煩):
係畀你啲咁嘅人睇嘅 !
(突然變成憤怒)
我寫唔到你張單 ,
你叫經理同你寫啦 .

吼完便氣沖沖地離開了 .

越嚟越多香港人北上消費 ,
除價廉物美之外 ,
大家都不願再接受 ,
越嚟越惡劣的港式服務態度 .

今日遇到的這位女服務員 ,
肯定功不可沒 !

我同時亦覺得 ,
自己讓店舖的名字...
“人人和平”
幽了一默 !
2024-12-01
自從人人和平搬去隔壁店後,只幫趁外賣的簡樸餐,直到出了秋冬的羊肉煲套餐,一定要來吃! 終於可坐下看看新店舖的環境了,依舊整潔乾淨,環境舒適👍,服務一樣親切如舊。與朋友一坐下,當然一定要叫喜愛的羊肉煲餐,叉燒永遠選肥叉,因入口即溶。不知為何,總覺得中午的肥叉特別好食,皮有些脆,亦有些煙煙靭靭。羊肉及枝竹炆得淋身且入味,份量足夠👍; 沒想到的是連生羌亦好好味,無根,全部可吃掉。今日特地叫了陳皮普洱茶,陳皮味香,值得推薦👍👍👍👍👍。大滿足😋😋😋😋😋!  其三餸一湯簡樸餐亦是我的至愛,推薦冬菇馬蹄蒸肉餅和滑蛋炒蝦仁,絕配 (其實是我至愛的家常小菜)。與新景園咖喱小廚相比,人入和平的滑蛋炒蝦仁更足料,蝦更多更有蝦味😅。很掛住其雲吞雞湯,下次幫趁🙋。

肥叉
生炒臘味糯米飯
生菜和淮山麵
2024-11-18
$300 (Lunch)
肥叉
生炒臘味糯米飯
生菜和淮山麵
  • 滑蛋炒蝦仁
  • 蒸肉餅
  • 靚例湯
2024-10-25 1698 views
今日路過北角想食lunch見到間飯店好似幾好食所以入咗去食我叫咗香煎雞扒飯配蔥油佢嘅雞扒好嫩滑唔會過老都幾好食配埋佢個葱油真係撈飯一流嘢飲方便我飲咗凍檸茶正正常常咁無特別
今日路過北角想食lunch

真係撈飯一流

嘢飲方便我飲咗凍檸茶
正正常常咁無特別
2024-10-22 1784 views
朋友介紹到這店食lunch野食質素好環境舒服服務又好四寶飯超大碟葡汁雞飯都好好食食左大大大滿足😋😋😋餐牌日日唔同仲有素餐 適合素食人士超讚! 下次都要再幫襯!👍🏼👍🏼👍🏼
朋友介紹到這店食lunch
仲有素餐 適合素食人士
超讚!
下次都要再幫襯!👍🏼👍🏼👍🏼
  • 四寶飯
人人和平小飯店 @hopersbasehk 📍:北角堡壘街6-8號地下A號舖🚗:炮台山地鐵B出口 步行6分鐘📞:+852 2570-8616💲:~HKD180/head for dinnerFood quality✔️:鳳梨船咕嚕肉👌🏼:波瀾壯闊肥腩叉、琵琶豆腐、鮮沙薑煎焗龍躉球、腐竹糖水總結:😋一間喺北角頗具盛名嘅中菜飯店 出品大排檔嘅小炒同佢最出名嘅燒味 食物就中規中矩 路過可以一試😆😋食咗幾碟覺得鳳梨船咕嚕肉賣相同質素睇落性價比最高 而且用真菠蘿🍍盛載 表層都算脆口 唔錯🤔最出名嘅肥腩叉就普通啦 睇落表面蜜汁好似好吸引 但食落冇睇落咁吸引🙊🤔琵琶豆腐同鮮沙薑煎焗龍躉球都係正常🤔食完飯每枱都會送腐竹糖水 幾足料嘅但有點太甜😪🤔個人覺得同條街同一個老闆經營嘅西餐出色啲 建議大家去試
人人和平小飯店 @hopersbasehk
📍:北角堡壘街6-8號地下A號舖
🚗:炮台山地鐵B出口 步行6分鐘
📞:+852 2570-8616
💲:~HKD180/head for dinner

Food quality
✔️:鳳梨船咕嚕肉
👌🏼:波瀾壯闊肥腩叉、琵琶豆腐、鮮沙薑煎焗龍躉球、腐竹糖水

總結:

🤔琵琶豆腐同鮮沙薑煎焗龍躉球都係正常

🤔食完飯每枱都會送腐竹糖水 幾足料嘅但有點太甜😪

🤔個人覺得同條街同一個老闆經營嘅西餐出色啲 建議大家去試
  • 鳳梨船咕嚕肉
2024-10-02 2497 views
經開北角見到呢間叫人人和平食燒味嘅餐廳星期六都有午市套餐燒腩仔燻蹄瀨粉 燒腩仔好脆好好食燻蹄係我最愛,同樣爽口好食另外朋友叫咗一個蜜汁叉燒,聽講係呢度嘅人氣叉燒蜜汁好甜好好食可惜份量唔算多,大約80幾蚊一個餐性價比未算好高,但可以一試
經開北角見到呢間叫人人和平食燒味嘅餐廳

星期六都有午市套餐

燒腩仔燻蹄瀨粉 燒腩仔好脆好好食
燻蹄係我最愛,同樣爽口好食

另外朋友叫咗一個蜜汁叉燒,聽講係呢度嘅人氣叉燒
蜜汁好甜好好食

可惜份量唔算多,大約80幾蚊一個餐
性價比未算好高,但可以一試
2024-08-08 2983 views
呢間餐廳最出名嘅係佢哋嘅燒味,經常喺香港頭10名最好食的燒鵝、叉燒排行榜上會見到佢個名,決定要試試佢🤓招牌叉燒👍🏻可以揀半肥瘦叉燒/瘦叉燒,即使揀咗瘦叉,肉質都是偏淋的,而呢間嘅叉燒最特別係用咗蜂蜜,不會過甜,有淡淡的甜味,亦都做到濃邊😋古井燒鵝👍🏻呢間都真係我食過數一數二好食嘅燒鵝,佢用荔枝柴去燒,增添左風味,而且燒到皮脆肉嫩、多汁,這個必點!紅棗鮮竹浸菜苗🆗苔條松子炒飯👍🏻令人上一口接一口嘅炒飯,炒得粒粒分明,拌有蛋絲、紫菜碎、炒過嘅松子仁,帶點邪惡又香口嘅炒飯👀茄子炆鴛鴦米🆗擇善固執鴛鴦蝦球👍🏻其實就係一款胡麻醬炸蝦球,一款糖醋炸蝦球,有驚喜好食七味黃金豆腐粒🆗就係一般地好食鮮沙薑煎焗龍躉球👍🏻龍躉新鮮、有淡淡砂薑味,調味特別,正腐竹糖水(贈送)💡餐廳只有提供長枱,如果多人食可能冇咁方便,比較適合四至六人用膳

招牌叉燒👍🏻

古井燒鵝👍🏻

紅棗鮮竹浸菜苗🆗

苔條松子炒飯👍🏻

茄子炆鴛鴦米🆗

擇善固執鴛鴦蝦球👍🏻
其實就係一款胡麻醬炸蝦球,一款糖醋炸蝦球,有驚喜好食

七味黃金豆腐粒🆗
就係一般地好食

鮮沙薑煎焗龍躉球👍🏻
龍躉新鮮、有淡淡砂薑味,調味特別,正

腐竹糖水(贈送)