2015-03-03 5099 views
終於入冬了, 氣溫急降, 是時候寫一點較為暖身的東西。這裡地方雖然都算清潔企理, 但是檯與檯之間的空間是相當的窄, 而且我們在靠牆的位置, 感覺就像逼埋一角。招牌一啅腐皮腃 - 油味頗重, 而且是肥膩的炸物, 少少地吃一件算了。我灼了兩三秒拿上來已經開始腍, 真的是放下去回一點湯就要拿出來了!本色極品手切牛 (大): 沒我吃的份, 但看牛肉的色水和油脂分佈, 還不錯啦。羊肉片: 這個當然是我點了, 滑滑的居然幾好吃喎。脆鯇: 幾大件, 味道沒什麼特別。鱔片: 肥美的鱔幾時都受歡迎, 味道正常。皇帝菜: 味道有點像茼蒿, 比較剛烈, 我其實覺得可以吃來消消其他食物的油膩。朋友沒介紹錯, 這兒是北角區比較有水準的火鍋店, 但原來銅鑼灣登龍街那邊才是總店, 不知有否機會去那邊比較一下呢?

2014-12-05 5659 views
男人天性就是愛滾,當中以滾火鍋為最熱門.天氣涼涼地.帶朋友去最近屋企既火鍋本色(北角分店).食材新鮮,環境裝修又企理,o岩哂我呢類街坊客.是日無book位,撞手神剛好有張7人台比人放飛機,所以由我地2人補上.2個人叫半隻雞既雞煲,份量不太多,可以叫多點配料食.味道麻中帶少少辛辣,而且好入味,雞肉亦好嫩滑.不過隻雞好似好細隻...由於係2個男人既關係,所以一定要叫雞子黎食,巨型雞子咬落爆汁實在難以形容!好多女仔一見到雞子就唔想食,但人一世物一世點都要試下!另外美國桶蠔亦都係大大隻,9分熟就最好,一來隻蠔唔會縮水,二來食落去好滑溜.價錢不詳朋友請客!出外就是靠朋友.我估800蚊左右埋單.謝謝喔
男人天性就是愛滾,當中以滾火鍋為最熱門.

大大粒雞子
美國桶蠔
2014-12-05
$400 (Dinner)
大大粒雞子
美國桶蠔
2014-08-22 6681 views
因為朋友成日推介,見放假就約埋朋友一家大細去北角打邊爐試下,環境唔錯,衛生情況都可以接受。我地叫左鴛鴦湯底係麻辣同清湯,因為有中意食辣既外國人同有小朋友,一問之下發現原來朋友一早已經訂左生蝦刺身,每隻好似$20-30左右(睇隻蝦大細而定),幾香甜同整得幾乾淨,連小朋友都爭住食左幾隻,最後我地仲叫多左1Round,最少一人至少都食左兩隻。另外,不得不提既仲有呢個生牛肉刺身,真係拍得住日本食個D,小朋友唔敢食就拎去打邊爐食都一樣好好食,唔係我地大食,係真係好好食,我地前後加埋叫左3碟,每碟大約$300左右,抵食夾好食!講返佢個湯底,麻辣係真係愈食愈好食,辣得好過癮,而清湯都幾清甜,佢其他食材都係用靚料,洗得都好乾淨而且份量都足夠既,最好食佢侍應夠多有效率得黎又有禮貌,真係無得輸,我已經愛上左呢間野,而家唔知去邊打邊爐都會簡佢,真係好好味!捨得洗錢食野一定要試下,價錢真係完全稱唔上平,但抵食囉真係!
2014-08-10
2014-07-16 6167 views
呢間火煱本色,以前午市係做點心,雖然有點少貴,但係都幾好食,又有D特別野食,好似春風得意腸, 有咬口,夠熱,味道又好,之前一直有黎食的但係今次再上黎,竟然變咗叫飯餐,今次點既窩蛋牛肉石頭窩飯!明白個飯應該係濕濕地,但唔知點解會有種濕到食湯飯的感覺,而且師父調味真的重手了,有點過咸。所以改變有時真係未必係好事。
所以改變有時真係未必係好事。
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
天氣又涼,又係打邊爐既時間分別又係去左火鍋本色和老碼頭,無計近我屋企朋友喜歡海鮮,所以今次叫了日本清酒花甲皇蟹鍋$168花甲勁大隻,肉鮮甜,蟹都夠鮮,肉不多,影響不到湯底,湯底主要味道來自花甲和清酒當然食食下湯底會越來越甜美之後就叫個蝦,鮑魚,田雞等等的配料所有野新鮮,當然正啦,鮑魚約25蚊1粒,上陣時郁郁下,肉質具爽軟彈牙於一身,十分滋味田雞也是識郁,肉厚嫩滑埋單約700蚊,350蚊1個人不是平,但海鮮真係唔錯同埋有卡位,坐得舒服
天氣又涼,又係打邊爐既時間

分別又係去左火鍋本色和老碼頭,無計近我屋企
朋友喜歡海鮮,所以今次叫了日本清酒花甲皇蟹鍋$168

當然食食下湯底會越來越甜美
之後就叫個蝦,鮑魚,田雞等等的配料

田雞也是識郁,肉厚嫩滑

埋單約700蚊,350蚊1個人

不是平,但海鮮真係唔錯

同埋有卡位,坐得舒服

2013-10-04
$350 (Dinner)
2013-10-30 5435 views
是晚台灣好友到來,決定約埋幾位朋友到公司附近既火鍋本色聚一聚,順便大吃一餐。這家分店位於此區大型商場後街,感覺較冷清,但正因如此,餐廳唔覺嘈,方便我地一班女士暢談。事先訂位,不用等便能馬上入座,並且坐喺一張大U形卡座,唔錯。一坐下便研究湯底,選擇都幾多,除了大路麻辣﹑鴛鴦﹑醉雞湯﹑蕃茄湯﹑胡椒豬肚湯外,仲有啲較特別既如野菌﹑海鮮等等(恕我顧住傾計,相對冇哂記性),同行友人選了豆腐魚頭湯,而我就揀左惹味既胡椒豬肚湯。叫左湯底後就馬上點火鍋配料,款式真多,分類亦仔細,牛肉﹑豬肉﹑海鮮﹑丸類﹑菜﹑菇﹑主食...讓人花多眼亂,我地有成8個大人,可以試好多款呢,大家不如睇相吧!除左相片所示,仲有點到什菜籃的,所有食物都好新鮮,真係牛有牛味,雞有雞味,初時以為會食唔哂,但傾下計食下野,慢慢我地清哂咁滯,不得不佩服大家咁有食力。店員服務幾好,有效率,加茶加湯都快,尚算有禮。再有大班朋友飯聚,真的如題~不妨到此 Encore呀!

鬼馬油條
水晶叉燒包
雙拼雲吞及蕃茄蛋餃
鮮墨魚滑及鮮蝦滑

2013-10-21
$300 (Dinner)
鬼馬油條
靚什丸
手切牛脊肉
普通四寶丸
左上起為稻庭烏冬﹑黑柏葉﹑粟米
牛展肉
鮮墨魚滑及鮮蝦滑
2013-10-07 4083 views
Happy Friday,同老婆去北角打邊爐。由於內子係港女,所以搵間座得好D,食裝修的餐廳,包佢歡喜!點咗黃金海鮮湯底,其實係南瓜湯,提議大家唔好打完先飲,要一開始就飲,因為佢地加湯唔會加南失湯,係加雞湯,所以打完至飲,會冇咗南瓜湯味。湯底的海鮮,係用冰鎮分開上。想食邊種,就落邊種,不同其他地方的海鮮湯底,一獲熟咁,浪費晒D海鮮。而食材都新鮮,包括有海蝦、鮑魚、大蜆、蟹,所以值得一嘗。四宝丸是手打,算幾好,蝦丸有口感,好多其他火煱店都做到,所以不算必食推介。點咗好多野,所以只點例牌手切肥牛。牛肉沒有海鮮出色,食不出鮮牛肉的香味,所以食唔晒。魚皮幾脆口,份量多,抵食!此餐廳食品算很好,不足的是服務,個女部長,有D傲慢,令我下次未必會來。
黃金海鮮湯底
海鮮湯底的海鮮
四宝丸
手切肥牛
魚皮
魚皮幾脆口,份量多,抵食!
2013-10-04
黃金海鮮湯底
海鮮湯底的海鮮
四宝丸
魚皮
2013-07-29 3144 views
其實之前成日都會來到這,貪佢卡位好坐,傾計一流點知今次來到無卡位,食客比較多,灰左!食起來無咁舒服,始終2條友坐中間太霸氣感覺上水準也是保持到,雞煲味道濃郁,但肉是滑嫩的.味道無其他寶號的咁豐富,但係對於我來講已經足夠,因為最重要係一般專食雞煲的環境劣,配料差,無服務這裡是比較貴的一間,但係整體上所有配料的確品質係好一點(牛肉除外,因為無邊間真係可以有正牛肉食)水餃這裡水準也高,蝦大大隻,肉和蝦比例係28,所有餃可以雙併,幾USER FRIENDLY服務只也很好禮貌.總括來講北角區的火鍋店各間也不錯下次來要BOOK位了
其實之前成日都會來到這,貪佢卡位好坐,傾計一流

服務只也很好禮貌.總括來講北角區的火鍋店各間也不錯

下次來要BOOK位了

2012-12-28
$350 (Dinner)
2013-05-14 2675 views
又是還飯債的時候,友人S先生說要約吃飯約了好幾次都沒有成事,這次定了日子,決定來吃火鍋!真可惜H小姐病了不能來.....不然5人一同談一定更愉快呢!話說心目中有一間火鍋店想要試,但那個店說2030要交枱????不是吧!最後決定來另一個店子一吃....銅鑼灣店好多年前就吃過,水準不錯,也是值得來一試的好地方!什麼都沒點第一件事當然是混醬,十分整潔..整體水準滿意!除炸蒜還有油蔥酥,是個驚喜位!鍋底點了清酒花甲蟹窩!份量十足加上味道鮮甜,是相當討好的...可惜我吃的花甲有沙,扣了一點分愛吃牛的友人牛魔王拼盤 ($468),包括了好幾種的牛肉!澳洲M9黑毛和牛頸脊,手切金錢輾,極品牛爽根,本色極品手切牛,手切牛甘草牛柳粒牛味香濃擺盤也精緻,更具有不同的牛部位....是令人滿意的,黑毛和牛不算肥但具肉味,精彩!手切牛甘草牛柳粒也是好貨色,最喜歡的是本色極品手切牛,油花平均肉味十分甘香濃郁...加上口感也較肥牛為佳,確是我喜歡的味道(其實我本來就喜歡牛吧)價位也是合乎水平的!自製四寶丸($80)也是友人點的,手打丸而言水準不錯,蝦丸加上了蟹籽口感極佳,而墨魚丸更比墨魚滑更富彈性...加上具鮮味,

自製四寶丸($80)也是友人點的,手打丸而言水準不錯,蝦丸加上了蟹籽口感極佳,而墨魚丸更比墨魚滑更富彈性...加上具鮮味,也是水準之作!
某人也點了一份粟米,一份6件想不到鮮甜,泡了湯相當美味!

除此之外也點了一份雙併餃,芋絲,菜,墨魚滑,蘿蔔等...當然啤酒汽水也少不了!不過是夜相沒有多照,因而我們4個只顧說說笑笑!把其他的都忘了!

有時候,交到朋友也是緣份....拋下工作及平常的面具好好與大家暢所欲言.....可以找到這樣的朋友是值得感恩的事呢!也正好讓最近長期體力透支的我好好的休息!

在飲食網站中見到不少食評人也到過這個店試吃....哈哈,直到自己吃過後,終於可以相信這間店的水準了!4個人吃了接近$1400,火鍋來說不算太高昂...吃吃談談4個小時,這份快樂是無價的!下回不如吃全牛宴好嗎?不過在荃灣吃...地點方面會不會不方便?
2013-04-18 186 views
很久沒火煱,今晚約了家人到火鍋本色圍爐共灼!甫進入店子,招待員就帶我們到卡位坐下。卡位寬闊,像茶餐廳的六人座,我們四人自然坐得舒適。先說湯底: 我們選了蕃茄豬骨湯和蘋果魚頭湯。湯料份量十足,惜味道沒想像般香濃。招待員加湯也只用一般清湯,而非用相應湯底,叫人有點失望。再說火煱料: 火煱料選擇多,只說豬和牛就各有5至6種任君挑選。在此激烈讚賞黑毛豬和山東手切牛,本人認為當兩者皆是當晩的亮點!牛肉肥瘦適中,顏色紅潤有光澤,十分新鮮。把薄薄一片放在熱湯中灼五秒撈起即食,牛肉半熟,肉質軟淋,牛香肉汁充斥口腔,滋味難以形容。再試黑毛豬。鮮嫰粉紅的黑毛豬片經熱湯洗禮後肉質依然彈牙爽口,肉味香濃,滋味和手切牛叮噹馬頭!正!其他火煱料有鯇魚腩,白鱔片,雲呑,水餃,冷豆腐和蔬菜。各樣都是新鮮及精選的材料及部位,令人回味。
很久沒火煱,今晚約了家人到火鍋本色圍爐共灼!

2013-03-22
$300 (Dinner)
2013-04-17 1706 views
一家人最重要係開開心心能夠一齊晚餐真係福氣令我對此餐廳寫食評的原因係我想為火鍋店平反本人一向不太喜歡出外打邊爐全貴一個宇"貴"唔值得但第一次到北角lee間火鍋店真係另一番感覺由於係冇預要寫食評所以冇特別去影相先先入去的感覺寬躺, 而且竟然有茶記卡位高級version姐係有sofo既卡位, 感覺不錯, 2人or4人都ok, 唔知一邊坐3個, 最入個位都幾唔方便><食物方面:出自好酒家庭的酒鬼本人我, 湯底當然一定要有酒啦,日本清酒花甲蟹湯一上湯底,飄來陣陣的清酒味, 沒想過酒香十足, 料頭也十足, 數隻大大隻花甲及一整隻蟹, 一整隻蟹!!!!!!真係好野!!!!牛肉是不能少的!!!!拼盤:一拎出黎,我心入面"嘩嘩嘩嘩嘩"真係好震撼!!!第一層:澳洲M9黑毛和牛頸脊!!!真係好有牛味, 唔太肥打邊爐好good呀第二層:手切金錢輾+極品牛爽根, 有點un既金錢輾 ><我mama地第三層:本色極品手切牛+甘草牛柳粒!!!個牛柳粒爽口又juicy桶蠔:一客得六隻, 唔好話少呀, size都幾大下ga熟食唔腥,感覺新鮮, 但蠔味不重。黃沙豬膶 火鍋最愛就係豬膶,不可
一家人最重要係開開心心
能夠一齊晚餐真係福氣
令我對此餐廳寫食評的原因係
我想為火鍋店平反
本人一向不太喜歡出外打邊爐
全貴一個宇"貴"唔值得
但第一次到北角lee間火鍋店真係另一番感覺
由於係冇預要寫食評所以冇特別去影相

先先入去的感覺寬躺, 而且竟然有茶記卡位高級version
姐係有sofo既卡位, 感覺不錯, 2人or4人都ok,
唔知一邊坐3個, 最入個位都幾唔方便><

食物方面:
出自好酒家庭的酒鬼本人我, 湯底當然一定要有酒啦,
日本清酒花甲蟹湯

牛肉是不能少的!!!!
拼盤:
一拎出黎,我心入面"嘩嘩嘩嘩嘩"真係好震撼!!!

桶蠔:
一客得六隻, 唔好話少呀, size都幾大下ga
熟食唔腥,感覺新鮮, 但蠔味不重。

黃沙豬膶
火鍋最愛就係豬膶,不可不點
豬膶爽口脆身,中央綿滑感起沙,味道鮮而不腥,真係必食!!!!!!

其他veggie野唔係好記得

最後, 打邊爐一定要黎番個烏冬或者飯, 因為件埋湯食就最正~~~~~~
我地4個人都7788, 所以點了烏冬

是晚, 美味的一餐, 結束了: )
這令我對出街打邊爐又有另一睇法, 價錢係貴D,
但係食到既唔係平時自己咁易可以買到食到既, 就真係值得

Other Info. : 這裡洗手間真係好得, 有電視, 而且冇積水, 重點(次)格唔(wu)(租)
2013-03-30
$230 (Dinner)
  • 黃沙豬膶
  • 日本清酒花甲蟹湯
2013-04-14 160 views
火鍋本色夜市開6點,是晚我們訂了6時正的枱,卻早了5分鐘到,點知開左門燈又開左一半但一個人都冇,心驚驚即刻走番出黎。然後過對面商場閒逛了10分鐘再度來到火鍋本色(因為個商場真係冇野睇的)。終於有人,而且好殷勤咁接待左我地三個人去一張卡位枱,張枱好大,至少可以坐6個人架。而且sofa背間得頗高,隱密度夠,食得特別自然同放鬆。而且因為係6點,所以我地好似係包左場咁,一到7時左右就越來越多人lu....同一般專業火鍋館無異,未點菜已經俾晒醬料任溝,最後三個人點了一個二人餐再side-bet多兩個菜、丸。湯底係最基本既薯仔蕃茄湯。但一見到人地食超級海鮮湯底就後悔喇,因為真係勁多海鮮個樣好靚架…二人餐前菜係刺身,唔係講笑,d刺身真係好新鮮,唔講以為係壽司店食既事實上,佢地既海鮮料真係好新鮮,滾完之後仲係好甜好有鮮味,呢幾隻大花甲係心水推介不過,'響鈴'就差d,平時我地都好鍾意食'響鈴'架,祕技係用筷子夾住超迅速數1、2、3即食,正呀,可惜,呢個'響鈴'即使只係數1,都已經淋左,麻麻地呢。再到手打丸同墨魚滑,大大粒手打丸又係超正,爽口兼彈牙,心水係蝦丸,真係勁有蝦味同埋佢既餃都好食架, 皮薄得黎又

同埋佢既餃都好食架, 皮薄得黎又唔會好易穿,睇到晒餡料好賣相好吸引。
黑毛豬都ok,師傅切得好薄,刀功好,一灼即熟。
um....我地就點左asahi 同竹蔗水做飲品,其實佢地仲有其他啤酒,不過,除左blue girl有樽裝,其他都係罐裝,冇計,唔鍾意飲blue girl,就飲asahi。竹蔗水幾清甜,ok啦
最後每人都要差不多250找數,有少少貴。下次食會揀多d海鮮,好似感覺抵d!

$250 (Dinner)
  • 手打丸、海鮮
2013-04-14 105 views
這是我第一次受到公關及店家的邀請進行試食活動。心情實在是非常興奮! 是次的試食活動我和認知的不太一樣。並不是在已預定的日子時間約好幾名食家坐在一起吃一餐飯,而是店方送上了現金劵,讓我自行決定幾時去吃,和誰一起吃。這個安排對我來說實在是棒極了!因為可以和自己的朋友去,感覺要輕鬆寫意得多。就像我一向所說,吃一餐飯,食物質素只是排行第三,店家服務是排行第二,和你食飯的對象、進餐氣氛才是最最最要緊的。今次去的店是火鍋本色在北角的分店。雖然從北角地鐵站B4出口走過去不過是短短兩分鐘的路程,但附近沒有甚麼商場呀景點呀之類的,對小妹這類居於新界西的人來說實在是不太方便。不過店子附近都是高尚住宅區,不知選址這裡的原因是否是想做這些街坊的生意呢?幸好火鍋本色還有另一間分店位於銅鑼灣登龍街52號,相信對大部分人來說是會更方便啊!火鍋本色並不便宜,當晚人均消費約HK$275,(在此再次感謝公關和店家的邀約!)。但當晚我們試吃的食物都很是新鮮好吃,所以還是很值得去試試。湯底由其喜歡他們的湯底,很夠味,因為沒有到加「師傅」,就咁飲都非常好喝,不得不讚!都話啦,打邊爐最緊要的就是湯底。無論材料多棒也好,如果沒有合

湯底
由其喜歡他們的湯底,很夠味,因為沒有到加「師傅」,就咁飲都非常好喝,不得不讚!都話啦,打邊爐最緊要的就是湯底。無論材料多棒也好,如果沒有合自己口味的湯底,烚好的食物都吸收了壞湯底的味!只會讓人愈吃愈沮喪,又怎麼會吃得開心?火鍋本色不單湯底做得好,選擇更加是超多,竟然有27款!價錢由HK$58-HK$268不等,用蟹的、用甲殼類的、用雞的、用魚的、用豬肺的,甚至素的(用菇類)湯底都有。就算可以來個雙拼,還是要花不少時間去揀吧。(雙拼的價錢以較貴的那個湯底為準)
我自己一向都喜歡用不太濃味的湯底打邊爐,因為湯底清一點才可以試到食材的原味。最後我們揀了招牌蕃茄薯仔豬骨湯和八寶冬瓜雞粒湯(HK$88)。各位看官你看你看,裡面可是超級足料啊!特別是蕃茄薯仔豬骨那邊,吃光薯仔都真的已經飽飽了。不過,蕃茄薯仔湯底在剛剛上桌時不太有蕃茄味,味道偏淡。但不停滾呀滾,湯裡的蕃茄開始半溶,湯也變得愈來愈好吃。冬瓜雞粒則是非常清甜,到了後期冬瓜粒吸飽了雞湯,勁好食!

調味品
少不了的,是這一大堆的調味品。
用一個大大的木盤放上各種調味料,基本款式都有,像蔥花、莞茜、生蒜炸蒜、醬油喼汁醋、沙嗲醬等等。不過在挑完自己喜愛的配好調味醬後,店方就會把木盤拿走。所以揀的時候都有點心理壓力。驚揀得太耐會阻住其他人!很奇怪的是,他們的醬油不知為何非常的咸!咸得到了一個程度是醮甚麼都最後只剩下咸味,完全浪費掉食物本身的味道。(套用友人的話是,吃了會腎虧!)好在湯底本身非常香濃,烚過的食物已經蠻夠味,所以到了後期我們都沒怎麼用調味品了。若果非得要用醬油不可的話,可能要加點湯入醬油里開淡一點才行...

打邊爐食材
其實對牛魔王拼盤非常有興趣啊!甚麼種類的牛都可以試到,牛迷們必定喜歡!只是人數太少實在不宜強行挑戰,就隨便挑了個加拿大雪花肥牛。油脂不算多分佈頗為平均,雖不是合格的雪花但站健康角度來說還是可以的啦。牛味肉質不韌但牛味不夠香濃,少許令人失望。
(左至右:芝士海蝦丸、黑松露丸、桂花墨魚丸、象拔蚌丸)
牛肉頗為普通,但火鍋本色的蝦膠出品都很不錯吃!特別喜歡這個招牌四寶丸,口味有特色之餘又夠彈牙。黑松露丸意外地勁重黑松露味很驚喜;但桂花墨魚丸因為帶點淡淡的桂花糖的甜,配上咸咸的湯底感覺就有點古怪。芝士海蝦丸和象拔蚌丸就是預期中的好吃,芝味濃厚,鮮味突出。若果不喜歡這4款,大可以散叫別的丸子,也一樣可以來雙拼的,非常貼心。
各種不同的餃子都是索價HK$58,那當然是來雙拼的啦。竟然有10隻,而且每顆都是漲卜卜的樣子蠻可愛。比想像中的份量要大一點。不過餃子皮有點軟叭叭的,沒甚麼口感。風黑豚蕃茄餃放入蕃茄薯仔豬骨湯裡煮,吃的時候都分不清蕃茄味是來至餡料還是湯底?兩款餃子的肉含量都不算多,蠻清爽的值得吃一下。
是一大驚喜。因為黑柏葉已經賣光了,我們就隨手指了唧唧三文魚麵。沒想到裡頭竟加了蟹子,脆卜卜的增加了很多口感!而且打邊爐可以自己唧下麵的,實在係幾過癮。

其餘的食材其實都好新鮮,蔗汁不會太甜,非常好喝。

小食
吃打邊爐一定叫的小吃非炸魚皮莫屬。好吃的炸魚皮香脆而不硬,不會油膩膩。夾起一件放湯三數秒,略略吸一點點湯的精華,汁水淋漓地塞入口,叭喇叭喇地咀嚼。炸物的脆,湯的鮮,加上歡樂的碎裂聲音,實在令人心情愉快呀。
朋友介紹我吃老友鬼鬼,土包子的我不知這是啥米,也就試一試。原來老友鬼鬼是把蝦膠釀入油條裡,再回鑊炸至香脆。如我所說,火鍋本色的手打丸/膠類都造得非常出色,彈牙蝦膠配上脆卜卜的油條,口感是意外的有趣。而這裡的出品不油不膩又夠熱辣辣的,兩口一條很快就清碟了!

Other Info. : [b][u]服務[/u][/b] 服務員的姨姨們都非常健談!一坐下我就老實不客氣地打翻了滿滿的一杯茶,她們非但沒有黑面,還很熱心地幫我們擦乾淨枱子,並提醒我們小心茶會從爐邊漏到地下,別滴濕我們的鞋。之後每次上菜,都會和我們搭搭訕,說說笑笑的,氣氛超整清鬆的。 [b][u]後記[/u][/b] 今次去火鍋本色,店內只有兩三台客。少了打邊爐那種水氣迷濛、耳邊聽到的都是水滾的卜卜聲、和饕客酒酣耳熱後的喧嘩聲,場面實在有點冷清。我們三個人,佔了一大張幾乎可以坐八人的卡位,坐得實在舒服。幸好不少菜式都可以選擇雙拼,即使人少一點也可以試多幾款不同的食物,非常讚。都希望店家的生意會愈來愈好,平日也有更多的客人,因為食物實在是不錯吃啊!
2013-03-12
$275 (Dinner)
2013-03-31 1348 views
Came here with some fellow foodies who were trying this place.Before you start your hotpot, there are about nine condiments and vinegars for you to mix your desired sauce.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Deep fried salt and pepper salmon:Quite nice but too salty.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Chicken testees:These were the biggest I have seen in all the restaurants I have tried.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Squid ink noodles:As well as squid ink they had salmon.The texture of these noodles were very foamy and light, how
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Quite nice but too salty.
Chicken testees:
Squid ink noodles:
The texture of these noodles were very foamy and light, however the squid taste was not strong.
Carrot and sugarcane drink:
The sweetness was just right but the raw carrot taste was extremely strong, so not for people who do not like raw carrots.

★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Other Info. : ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $0 [b]Service:[/b] OK [b]Service charge:[/b] 10% [b]Yummy factor:[/b] ok [b]English Menu:[/b] Yes ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2013-03-26 80 views
以往食火鍋都喺同班老死去新星任飲任食,經濟實惠有數圍吖嘛。不過,最近有啲走運,無啦啦一個月內獲邀試咗兩間唔同特色嘅火鍋店,之前晌天后琉璃街嘅一鍋,品嚐過店方誠意打造嘅台日式精緻小火鍋;其後,嚟到北角嘅火鍋本色,品嚐以用料新鮮及高質為本色嘅火鍋料理。火鍋本色位處丹拿道,環顧周圍,都喺啲富貴住宅,再睇其火鍋點菜紙嘅用料及定價,就知佢目標客人喺附近中產,走高檔路線,相對一般街坊或集團式酒樓,火鍋消費高出一、兩倍之多。當然,要食好嘢喺要付出啲代價。店內環境燈光柔和,感覺舒適,無一般酒樓咁嘈;除圓枱外,入面左邊及後排,有幾行卡位,且幾闊落;雖然架設咗幾部電視,一來角度有限,二來無聲,可謂聊勝於無。湯底晌火鍋中嘅角色都非常重要,所以,坊間火鍋店為湯底一環不斷搞盡腦汁。湯底晌度分為兩大類:創意及特色,前者包括黃金海鮮湯連海鮮拼盤$268、滋補瑤柱花膠響螺頭湯$198、日本清酒花甲蟹湯$138、百子天麻烏雞湯$128、金銀菜白肺湯$88……等13款,無雙拼選擇,亦唔一定全部都喺貴嘢;而後者則包括和風昆布花甲湯$128、招牌蕃茄薯仔豬骨湯$88、招牌秘制四川麻辣湯$88、太史冬瑤田雞湯$88……等共14

火鍋本色位處丹拿道,環顧周圍,都喺啲富貴住宅,再睇其火鍋點菜紙嘅用料及定價,就知佢目標客人喺附近中產,走高檔路線,相對一般街坊或集團式酒樓火鍋消費高出一、兩倍之多
湯底晌火鍋中嘅角色都非常重要,所以,坊間火鍋店為湯底一環不斷搞盡腦汁。湯底晌度分為兩大類:創意及特色,前者包括黃金海鮮湯連海鮮拼盤$268、滋補瑤柱花膠響螺頭湯$198、日本清酒花甲蟹湯$138、百子天麻烏雞湯$128、金銀菜白肺湯$88……等13款,無雙拼選擇,亦唔一定全部都喺貴嘢;而後者則包括和風昆布花甲湯$128、招牌蕃茄薯仔豬骨湯$88、招牌秘制四川麻辣湯$88、太史冬瑤田雞湯$88……等共14款,全部都可以揀雙拼,以價高嘅湯底計算。姑勿論喺創意,抑或喺特色,當中有啲確喺幾特別
1970 views
八寶冬瓜雞粒湯$88.胡椒豬肚湯$88

原本揀咗太史冬瑤田雞湯,不過無貨唯有改八寶冬瓜雞粒湯。老婆唔多鍾意古靈精怪嘢,所以揀嚟兩個較傳統嘅湯底,雖然喺大路啲,不估唔到「有料到」喎
!八寶冬瓜雞粒湯內有蟹柳、冬菇、蝦米、魚肉、蝦仁、冬瓜粒、雞粒,仲要份量唔少添;而胡椒豬肚湯內嘅枝竹同豬肚一樣唔少,以原粒胡椒粒嚟煮,胡椒味香得嚟唔辣,可算喺惹味滋補,濃香暖胃
,不過啲鹹酸菜腍得有啲怪。由於湯料多,所以,兩公婆清晒啲料,再飲多兩碗湯,都可以半飽呀
未點火鍋材料前,侍應先送嚟一大個醬料調味盆,讓大家混醬一番,亦喺依度待嘅特色。醬料盆一共有12樣嘢
,分別喺:炸蒜粒、魚乾碎、辣椒碎、蔥花、芫茜、蒜蓉、沙嗲醬、辣椒油、芝麻醬、黑醋、紅醋、麻油,賣相相當整潔,井然有序
。醬料費每位需收 $18,好難講貴唔貴,不過只可以撈一次,無得再添
,而且,如有人真喺對啲醬完全無興趣,唔知會唔會又照收$18呢?另外茶芥每位收 $8,加埋一,有少少未見官先打八十嘅感覺!為咗試多少少,跟老婆所混嘅醬都盡量唔重複。總體嚟講,似乎沙嗲醬嘅味道最突出,沉實中綻放濃郁沙嗲香
火鍋料基本上分咗9大類:游水海鮮、鍋心肥牛、肉類、巧手餃子、手打丸系、大類雜項、麵類、竹筒類、田園蔬菜。此外,仲供應刺身、精選小炒、佐酒小食,所以俾人有多個選擇,唔一定全晚都食打鞭爐嘢。

田園雜菜籃 $69

一大籃蔬菜,數一數上上下下、前前後後,竟然有成8樣菜之多:皇帝菜、唐蒿、菠菜、生菜、粟米、蕃茄、秀珍菇、冬菇,樣樣望落都挺新鮮,當中最愛超甜粟,實在鮮甜
。其實蔬菜、菇菌當然有得散叫,仲有廿多款,定價$29-$48一份,所以田園雜菜籃一份就有咁多嘢,都只喺賣$69,值得推介唔使多諗
金牌四寶丸 $108

四寶丸有兩款,都喺店方推介,一款叫「金牌四寶丸」($108),另一款叫「自製四寶丸」($80),分別在於用料及特色。兩公婆預咗唔會食得幾多嘢,所以就重質唔重量,揀少少高質素嘅嚟試。金牌四寶丸有黑松露丸、芝士海蝦丸、象拔蚌丸、桂花墨魚丸,每款均有三粒,可以話每粒值$9,跟一般魚蛋牛丸大細差唔多。整體嚟講,食得出其用料新鮮,自家手打夠爽彈
,而味道方面,以芝士海蝦丸最突出,一來溶透嘅芝士帶嚟濃香芝士味,二來丸內嘅海蝦肉貨真價實,保證咬到大大粒蝦肉,再者,添加咗蟹籽豐富咗份口感
;至於黑松露丸嘅黑松味、桂花墨魚丸嘅桂花味,未有預期中嗰份沖擊,味道較為隱若;象拔蚌丸倒有啲似高級版花枝丸,咬到象拔蚌時口感爽爽、脆脆。跟平時食嚟食去都喺貢丸、牛丸、墨魚丸……等大路貨式,依個金牌四寶丸都值得一試,否則單點芝士海蝦丸($88)實屬小弟首選推介,或者以芝士海蝦丸膽拖另一款作雙拼
竹筒鯪魚滑.竹筒牛肉滑 $58
點菜紙上有個竹筒系列,原來喺手打蝦滑、墨魚滑、鯪魚滑同牛肉滑共4款,雖然叫「竹筒」,但就跟竹筒完全無關
,無論點菜紙上嘅圖片,抑或上枱實物,都只喺以普通瓷碟盛載。前兩者賣$78份,後兩者則賣$58份,一樣可以雙拼。鯪魚滑打咗落湯底灼熟後,鯪魚味濃又爽口,相反,牛肉滑質感有啲怪,唔喺韌,不過又唔喺爽
,初時以為淥得耐,所以再試幾次打得細粒啲,又輕輕灼過就入口,但都無份彈牙嘅感覺
,反而陳皮香味頗突出,隨牛滑徐徐滲出。
鮮帶子 $98
海鮮類一共有近三十款,不過就未必齊,視乎當日來貨,而全部海鮮都無得雙拼。我哋揀咗一份鮮帶子,約有7粒,唔算好巨型,師傅將帶子界兩刀開三飛,咁就可以輕灼而唔怕熟唔透,又可以食得鮮甜彈牙嘅味道。睇落其實感覺幾新鮮,不過,食落確喺爽甜,但個人覺得鮮味稍有不足。
散叫隨時失預算,如果唔介意食物方面有少少限制,想有個預算嘅,大可點套餐
,有個2人餐($428)、6人餐($1,080),另收醬料、茶芥、加一,都已經包唔少嘢,值得考慮。如果喺食肉獸兼和牛粉絲,佢哋仲有個和牛放題套餐,澳洲M9黑毛和牛任食,仲包幾款火鍋配料,蔬菜籃、烏冬、竹庶水、酸梅湯任食任飲,每位$368,已包醬料、茶芥,但要收番加一,而且最大缺點喺限1.5小時
,打鞭爐嘅話實在食得好急,未能盡興。
雖然我哋唔喺點好多嘢,但就以上嗰啲,都差啲食唔晒,所以啲特色魚麵、肥牛、其他肉類都未有機會試。至於服務一環,值得讚好,除加湯、斟茶、換碟之外,仲主動幫客人撈泡,等個湯唔會越滾越濁
。依晚見越夜越多人幫襯,臨走時仲坐滿客,雖然定價唔平,但好嘢自然有人識欣賞,見佢枱上餐紙印有除北角、銅鑼灣有店外,遠至廣西省南寧市都有,祝願店家繼續發揮其用靚料做火鍋嘅本色,晌各地開更多分店!再次多謝店家嘅款待,及公關嘅邀請。
$260 (Dinner)
  • 八寶冬瓜雞粒湯
  • 田園雜菜籃