2022-11-27
細佬最近夜晚喺北角丹拿道啲住宅會所教劍擊成日聽啲居民推薦話附近嗰間火鍋本色打邊爐好正前排夜晚揸車接佢放工順便帶埋屋企人出嚟行街食飯打邊爐澳洲龍蝦刺身澳洲龍蝦平時食唔少整刺身真係未試過;餐廳水缸即撈即劏保證夠哂新鮮;淨係睇擺盤個龍蝦頭咁巨型就知隻龍蝦應該都幾大隻;龍蝦肉每片都厚薄均勻而且肉質晶瑩剔透食落口感清脆鮮甜真心推薦招牌沙嗲鍋有成七款湯底選擇;想清淡啲可以揀黃金雜菌包素湯或者蕃茄薯仔豬骨湯;鐘意重口味嘅就必定要試藥膳麻辣湯或者影帝雞煲;注重健康的話可以考慮滋補醉雞鍋或者皮蛋芫荽鍋;招牌沙嗲鍋湯底超濃郁而且勁香花生味淥牛肉啱哂生猛大海蝦/六頭南非鮑魚/游水沙巴龍躉啲海蝦上枱嗰陣依然繼續彈跳努力掙扎堅係生猛;六頭南非鮑魚差唔多成隻手掌咁大同樣不停蠕動超級活躍而且肉質緊緻鮮嫩正到爆;游水沙巴龍躉魚肉細緻鮮嫩就連本人平時打邊爐唔食開魚嘅都覺得幾掂美國牛頸脊牛頸脊屬於頭頸同埋肩胛之間經常活動嘅部位;脂肪比例同埋分佈都比較平均而且肉質亦都相對柔韌濃郁西班牙黑毛豬脊西班牙黑毛豬相對起普通豬肉嚟講肉質明顯比較粉紅軟嫩而且入口清香唔會覺得肉臊真係食得出唔同金牌手工丸拼盤有齊金牌四寶丸包括蟹子鮮蝦丸同
澳洲龍蝦刺身 澳洲龍蝦平時食唔少整 刺身真係未試過;餐廳水缸即撈即劏保證夠哂新鮮;淨係睇擺盤個龍蝦頭咁巨型就知隻龍蝦應該都幾大隻;龍蝦肉每片都厚薄均勻而且肉質晶瑩剔透食落口感清脆鮮甜真心推薦
招牌沙嗲鍋 有成七款湯底選擇;想清淡啲可以揀黃金雜菌包素湯或者蕃茄薯仔豬骨湯;鐘意重口味嘅就必定要試藥膳麻辣湯或者影帝 雞煲;注重健康的話可以考慮滋補醉雞鍋或者皮蛋芫荽鍋;招牌沙嗲鍋湯底超濃郁而且勁香花生味淥牛肉啱哂
生猛大海蝦/六頭南非鮑魚/游水沙巴龍躉 啲海蝦上枱嗰陣依然繼續彈跳努力掙扎堅係生猛;六頭南非鮑魚差唔多成隻手掌咁大同樣不停蠕動超級活躍而且肉質緊緻鮮嫩正到爆;游水沙巴龍躉魚肉細緻鮮嫩就連本人平時打邊爐唔食開魚嘅都覺得幾掂
美國牛頸脊 牛頸脊屬於頭頸同埋肩胛之間經常活動嘅部位;脂肪比例同埋分佈都比較平均而且肉質亦都相對柔韌濃郁
西班牙黑毛豬脊 西班牙黑毛豬相對起普通豬肉嚟講肉質明顯比較粉紅軟嫩而且入口清香唔會覺得肉臊真係食得出唔同
金牌手工丸 拼盤有齊金牌四寶丸包括蟹子鮮蝦丸同埋手打墨魚丸兩款海鮮以及手打鮮牛丸同埋豬肉丸兩款肉丸;全部人手手工製作保證真材實料無得輸
自製韮菜餃/雲吞 餐牌六款水餃雲吞同樣全部人手包製;粒粒皮薄透光同時餡料飽滿豐富
新鮮鵝腸 鵝腸最緊要夠新鮮而且有啲肥膏食落口感爽脆加埋油脂甘香咁先正
新鮮鴨血 鴨血總共六塊全部超厚切咬落質感細嫩滑溜而且緊緻煙韌
蜂巢豆腐 蜂巢豆腐好似舊海綿咁索哂啲湯底精華咬落爆汁絕對係 火鍋必備
田園蔬菜盤 叫咗咁多肉同海鮮點都要淥多兩條菜均衡飲食下
稻庭烏冬 打邊爐最後必定例牌淥番個稻庭烏冬收尾先至叫做完滿結束
仙草芋圓/黑糖愛玉 每位都會奉送台式 甜品之餘仲有兩款可以選擇超有誠意