2023-10-11 27 views
位於觀塘駿業街呢間新開嘅高質西餐廳,位置方便易搵,環境闊落舒適,空間感十足😎 有啲卡位超大😃😃 可同時容納八個人都唔會覺得逼,仲有桌球枱,飛標供客人娛樂,適合一班人gathering🥰 到埗一刻時間尚早,不過到咗7:30已經有八成滿座,平日夜晚都咁多人,可見食物質素有返咁上下,先至咁受歡迎😌🌟Set Dinner$728🌟蘑菇湯充斥黑椒香氣,口感綿滑真材實料,味道鮮甜有奶香😋🌟挪威三文魚他他三文魚粒鮮甜0⃣️腥味,牛油果醬好滑,同三文魚一齊食更有層次,好開胃🤤🌟美國安格斯牛仔骨配龍蝦尾上枱已經聞到牛仔骨嘅香味,真係好吸引🤤🤤兩大件牛仔骨好高質,食落juicy又惹味😍 龍蝦尾超新鮮,肉質扎實彈牙,絕對係值得encore嘅主食😋🌟法國自然春雞春雞皮脆肉滑,入曬味,伴碟嘅薯蓉都做得出色,又滑又香😎🌟是日甜品芒果慕絲蛋糕是日精選蛋糕,唔太甜感覺冇咁heavy🤤🌟cocktail 特飲分別係什果梳打,蝶豆花梳打,賣相精緻,味道偏甜😅

🌟Set Dinner$728

🌟蘑菇湯
充斥黑椒香氣,口感綿滑真材實料,味道鮮甜有奶香😋

🌟挪威三文魚他他

🌟美國安格斯牛仔骨配龍蝦尾

🌟法國自然春雞
春雞皮脆肉滑,入曬味,伴碟嘅薯蓉都做得出色,又滑又香😎

🌟是日甜品
芒果慕絲蛋糕
是日精選蛋糕,唔太甜感覺冇咁heavy🤤

🌟cocktail
特飲分別係什果梳打,蝶豆花梳打,賣相精緻,味道偏甜😅
2023-10-03
$400 (Dinner)
👨🏻‍🍳House FiftyEight (觀塘)📍觀塘駿業街58號電訊數碼大樓4樓 「無諗過觀塘隱世酒吧,有咁高級的港女teaset🙈🫶🏻」 Openrice幾時多左個功能叫「睇相搵食」😝好方便!!search地區、下午茶、西式,未揀到?仲可以睇相搵食!!😆見到原價$488加一/2人british tea set,宜家$368加一/2人😻見到評分吾差,就上左去食😝今日big big lucky day🥹‼️‼️首先每人$200就食到tea set,仲有好高質!!第二系獲得一杯特製既matcha latte🥹🫶🏻Staff勁nice,又講得笑🤣原本問我地飲咩咖啡、茶?我只系隨口問左句有無matcha latte🙈佢當下話無🙈轉個頭特製左杯比我🥹🥹會吾會太好。。🥹🫶🏻 👍🏻🍽️三層🥂British tea set 第一層既英式鬆餅已經好驚艷,平時食tea set,鬆餅只會配cream cheese,因為D jam都好酸,一系太甜🙈但系呢2小樽既果醬都恰到好處🥹👍🏻而且好惹味!!由其raspberry👍🏻👍🏻已經影低左個樽🤣未搵邊到有得買🙈🤣🤣 第二層咸食🤤👍🏻🍽️熟蛋沙律三文治 (有黑松露!!)
👨🏻‍🍳House FiftyEight (觀塘)
📍觀塘駿業街58號電訊數碼大樓4樓

「無諗過觀塘隱世酒吧,有咁高級的港女teaset🙈🫶🏻」

Openrice幾時多左個功能叫「睇相搵食」😝
好方便!!
search地區、下午茶、西式,
未揀到?
仲可以睇相搵食!!😆
見到原價$488加一/2人british tea set,
宜家$368加一/2人😻
見到評分吾差,就上左去食😝
今日big big lucky day🥹‼️‼️
首先每人$200就食到tea set,仲有好高質!!
第二系獲得一杯特製既matcha latte🥹🫶🏻
Staff勁nice,又講得笑🤣
原本問我地飲咩咖啡、茶?
我只系隨口問左句有無matcha latte🙈
佢當下話無🙈轉個頭特製左杯比我🥹🥹
會吾會太好。。🥹🫶🏻

👍🏻🍽️三層🥂British tea set
British  tea  set

第一層既英式鬆餅已經好驚艷,
但系呢2小樽既果醬都恰到好處🥹👍🏻
而且好惹味!!由其raspberry👍🏻👍🏻
已經影低左個樽🤣未搵邊到有得買🙈🤣🤣
熟蛋沙律三文治

第二層咸食🤤
👍🏻🍽️熟蛋沙律三文治 (有黑松露!!)
三文治包面鬆軟,上有黑松露點綴,到碟已聞其香🫣
開頭無睇餐牌 (慣左食食下睇🙈),
吾知入面系碎蛋沙律,成個配搭勁夾,即刻望下餐牌系咩黎🙈🤣大推!!

👍🏻🍽️風乾火腿配哈密瓜
好的骰😝3粒小小哈密瓜,一啖過成個食,掂😝👍🏻比例岩岩好

👍🏻🍽️煙三文魚配黑魚籽
煙三文魚煙韌、加上粒粒黑魚籽,口感豐富🤤

🍽️牛油酥皮餡餅
內餡好似系咖喱,可能掛住同朋友傾計,無乜印象🙈🤣

第三層😝
👍🏻🍽️日式抹茶麻薯泡芙
大推!!抹茶外皮系脆皮黎!!🥹🫶🏻
以為食緊抹茶朱古力脆皮雪糕個皮🥲吾會太甜、層層有驚喜!!
先食到cream,再食到麻薯,最後仲有紅豆!!🥹太有心思,一件小小甜品,有多層功夫👍🏻

🍽️士多啤梨蛋糕
士多啤梨甜的不酸😝👍🏻
隔有朱古力條同朱古力內層,好味🤤👍🏻

👍🏻🍽️芒果椰汁布甸
芒果好新鮮🤤都系甜而不酸,同埋好多甜品一齊,好易食到好膩,呢個布甸岩岩好解膩😋

🍽️是日甜品
今日系芒果芝士蛋糕,蛋糕面上既cream同朱古力塊(好脆😋chocochoco)都好出色!!
成個口感甜而不膩🤤👍🏻

House fiftyeight環境寬敞,
有桌球、飛鏢、吧枱、仲有beerpong!!😻
夜晚一定好熱鬧!!
日間另一邊搖身一變成西餐廳,
舒適高雅,很chill🤤
另外見到露台正在裝修,
裝修完可能又變成另一打卡好去處😝
拭目以待喔😝😈
再讚多次staff好nicenice😝🙌🏻

#housefiftyeight #觀塘酒吧 #觀塘美食 #觀塘hightea #觀塘afternoontea #觀塘teaset #香港美食 #香港美食指南 #香港美食分享 #香港美食推介 #香港美食地圖 #hkfoodie #likesforlike #like #likexlike #instalike #liketime #hkfood #hkfoodblogger

2023-10-02
British  tea  set
熟蛋沙律三文治
今天(9月29日)與同事一行六人去吃中秋午飯,經open rice 訂位@13:30,早到了,明白要等待安排座位,但見到一名男士講明沒有訂位,但此男職員請他等待;當時現場就是這兩組客人。當我們見到一張6人卡位正在整理中,此男職員竟給那個沒訂位客人入座此卡位。當時我同事上前問那男職員安排入座情況,他竟睜大雙眼,語氣其差話:我地安排緊你地入座啦!他的態度令我同事氣憤受委屈,到最後入座,仍是整頓飯要安撫那同事心情而失了節日飯興緻。雖然最後有另一位女職員知道我同事心情,甚至最後送上甜品。應該不會再來。。。

應該不會再來。。。
2023-09-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$135 (Lunch)
2023-09-28 54 views
呢個high tea set原價$488,依家$368就食到勒每款都有兩件唔使爭😌(¯`◕‿◕´¯)ღ英式鬆餅配果醬ღ日式抹茶麻薯泡芙ღ芒果椰汁布甸ღ士多啤梨蛋糕ღ是日甜品(芒果慕絲蛋糕)ღ煙三文魚配黑魚籽ღ風乾火腿配哈密瓜ღ熟蛋沙律三文治ღ牛油酥皮餡餅♫ ♪ ♫ ♫ ♪ ♫ ♫ ♪ ♫ ♫ ♪ ♫ ♫ ♪ ♫ ♫ ♪ ♫英式鬆餅焗得鬆脆,食落唔會粉,仲有兩款果醬同cream配埋,抹茶泡芙外脆內糯,入面有麻薯同紅豆🫘仲有cream,層次感豐富。芒果椰汁布甸滑嘟嘟,芒果酸酸甜甜加上椰汁好香滑,鹹香味十足嘅風乾火腿配波波造型嘅哈密瓜🍈好精緻。三文治好軟熟🥪加上熟蛋沙律,美味可口
呢個high tea set

原價$488,依家$368就食到勒
每款都有兩件唔使爭😌

(¯`◕‿◕´¯)

ღ英式鬆餅配果醬
ღ日式抹茶麻薯泡芙
ღ芒果椰汁布甸
ღ士多啤梨蛋糕
ღ是日甜品(芒果慕絲蛋糕)
ღ煙三文魚配黑魚籽
ღ風乾火腿配哈密瓜
ღ熟蛋沙律三文治
ღ牛油酥皮餡餅

芒果椰汁布甸滑嘟嘟,芒果酸酸甜甜加上椰汁好香滑,
鹹香味十足嘅風乾火腿配波波造型嘅哈密瓜🍈好精緻。
三文治好軟熟🥪加上熟蛋沙律,美味可口
2023-09-24 65 views
帶咗家人去食半自助餐, 呢間新餐廳Weekend有semi-buffet提供, 環境寬敞, 一入到去仲見到有娛樂設施玩添(飛鏢同桌球枱)主菜澳洲M3和牛西冷 8oz和牛西冷好大塊, 肉質軟腍, 邊位肥膏幾香, 啖啖肉好啱我 香煎美國比目魚無嘜骨嘅比目魚, 魚皮香脆, 魚肉嫩滑, 薯蓉幾有口感入面有薯仔粒自助區有沙律、冷盤、生果同甜品提供, 當日海鮮就有青口, 蝦同埋螺, 蝦彈牙仲半剝殼方便食, 沙律都有幾款醬汁提供, 生果就有西瓜、菠蘿同哈密瓜, 水果都好甜, 而甜品當中最正係法式焦糖燉蛋, 好滑溜, 家人至愛

主菜
澳洲M3和牛西冷 8oz
和牛西冷好大塊, 肉質軟腍, 邊位肥膏幾香, 啖啖肉好啱我

香煎美國比目魚

2023-09-24 62 views
之前試過個下午茶set唔錯,所以就黎試下佢嘅dinner如何~同朋友叫咗個二人餐 $702✨*是日例湯&餐包湯有蔬菜湯同埋蘑菇湯可以揀~蔬菜湯其實就係羅宋湯,蕃茄味濃郁,都有唔少蔬菜;蘑菇湯奶油味都幾濃,而且蘑菇粒都好多👍🏻餐包鬆軟,牛油味香🧈*前菜 挪威三文魚牛油果他他有三文魚籽、洋蔥、同三文魚粒,上層嘅牛油果磨成漿,好smooth🥰*美國安格斯牛仔骨配龍蝦尾牛仔骨好嫩,有肉汁,調味好好🫶🏻龍蝦鮮甜,好彈牙,配燒汁🤩*法國自然春雞雞皮烤得好脆好香,雞肉好嫩,份量啱啱好,兩個人食都好飽😋*Mocktail第一杯係百香果同elderflower調製而成,有梳打嘅感覺,整體比較清新💓第二杯係水蜜桃茶,甜度較高,鍾意甜嘅朋友可以試試*是日甜品今日嘅甜品係tiramisu,奶油順滑,咖啡味濃😚

*是日例湯&餐包

*前菜 挪威三文魚牛油果他他

*美國安格斯牛仔骨配龍蝦尾

牛仔骨好嫩,有肉汁,調味好好🫶🏻龍蝦鮮甜,好彈牙,配燒汁🤩

*法國自然春雞

雞皮烤得好脆好香,雞肉好嫩,份量啱啱好,兩個人食都好飽😋

*Mocktail

第二杯係水蜜桃茶,甜度較高,鍾意甜嘅朋友可以試試

*是日甜品

今日嘅甜品係tiramisu,奶油順滑,咖啡味濃😚

2023-09-24 53 views
Lunch Set 14:00 後入座仲有8折,包餐湯、餐包同熱飲一杯~▫️ 全日早餐 ($138)👉🏻炒蛋好夠滑,面頭仲有黑松露醬,薯餅煎得好香脆,大啡菇好Juicy,香腸好重黑椒味,加埋沙津菜同番茄可以解油膩,大滿足🥰⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 加拿大豬肉眼扒 ($118)👉🏻豬扒都幾厚身大塊,外皮煎得好脆,咬落好腍好有彈性,值得一讚佢個薯蓉好Creamy 仲有粒粒薯仔嘅口感,加埋醬汁好惹味⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️蘑菇忌廉湯(是日餐廳)👉🏻 個湯好濃味,有粒粒蘑菇好有咬口,質地好Creamy⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️熱朱古力($13)👉🏻熱朱古力都有拉花好有驚喜,朱古力味超級濃味,質地亦都好Rich 好幼滑☺️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️——————評分:7/10.平圴消費:~$150

▫️ 全日早餐 ($138)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 加拿大豬肉眼扒 ($118)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️蘑菇忌廉湯(是日餐廳)
👉🏻 個湯好濃味,有粒粒蘑菇好有咬口,質地好Creamy

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️熱朱古力($13)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

——————
評分:7/10
平圴消費:~$150

2023-09-23 53 views
放工同同事放工去工公附近的酒吧CHILL下,因為聽日要番工,所以我地無叫酒飲,只想感受下個到既氣氛放鬆一下。我地叫左個二人餐,$288一位,有餐湯, 前菜, 主菜兩款, 甜品同飲品,食物份量多,我地都食唔晒。首先是蘑菇忌廉湯,它帶來了濃鬱的蘑菇香氣和滑嫩的口感。湯的質地細膩且豐滿,內有粒粒蘑菇碎,我覺得湯做得唔錯。接下來是烤鐵板吞拿魚沙拉,吞拿魚外圍加滿黑椒,烤得吞拿魚充满黑椒香味。義大利黑醋配巴馬臣火腿沙拉,黑醋的酸甜與巴馬臣火腿的鹹香相得益彰,為沙拉帶來了獨特的風味。主菜我地叫左美國頂級肉眼扒,肉質鮮嫩多汁,每一口都散發著濃鬱的肉香。阿根延虎蝦蛤肉番茄意粉,虎蝦和蛤肉鮮嫩可口,搭配新鮮的番茄和意粉,味道鮮美。最後甜品是經典的提拉米蘇,每一口都帶來了濃鬱的咖啡和可哥的香氣,奶油和手指餅乾的層次感。

2023-09-20
2023-09-21 58 views
House FiftyEight 🍽上次去呢間餐廳食lunch嘅時候,見到佢哋下晝三點打後仲有high tea供應,價錢比起平時嘅high tea set平唔少 ,見到佢哋餐廳環境咁靚✨✨,一直都諗住搵機會試埋佢哋嘅tea set,今日終於搵到時間試一試!🥰🥰呢個tea set 兩個人都只係$368,每人都會有八款食物同埋一杯飲品,八款食物包括英式鬆餅配果醬🥨、日式抹茶麻薯泡芙🍵、芒果椰汁布甸🥭、士多啤梨蛋糕🍓、是日甜品(我哋當日係tiramisu)、煙三文魚配黑魚籽🐟、風乾火腿配哈密瓜🐽、熟蛋沙律三文治🥪、牛油酥皮餡餅🫔八款食物入面我哋覺得最有驚喜嘅三款分別係:英式鬆餅配果醬🥨不嬲都係鍾意食英式鬆餅,所以我最期待嘅就係佢啦!呢度嘅英式鬆餅牛油味好香,口感鬆軟,配埋佢哋嘅果醬先係重點!果醬甜甜酸酸,但係唔會過甜,呢個果醬絕對有畫龍點睛嘅作用🍓😋😋芒果椰汁布甸🥭呢度嘅芒果布甸,上面嘅芒果醬應該係佢哋自己整嘅,唔似街外面嗰啲淨係死甜,呢一隻芒果醬油好濃郁嘅真芒果味!我同朋友都覺得好意外,竟然喺呢度會食到咁好食嘅芒果椰汁布甸😝😝煙三文魚配黑魚籽🐟呢個煙三文魚配黑魚籽,係另一個我high te
House FiftyEight 🍽

八款食物入面我哋覺得最有驚喜嘅三款分別係:

英式鬆餅配果醬🥨

芒果椰汁布甸🥭

煙三文魚配黑魚籽🐟
呢個煙三文魚配黑魚籽,係另一個我high tea幾鍾意食嘅嘢,只能夠話佢係一如既往咁好食!

另外呢包兩杯咖啡、茶等等嘅餐飲,可以慢慢食、慢慢坐,同朋友好好傾吓偈食啲野👯‍♀👯‍♀環境靚非常適合打卡,又唔會太嘈,絕對係同姊妹渡過游閒下午嘅好地方💖💖
高質隱世Restaurant & Bar🍻Chill住食🧁英式三層架Tea Set🥂House FiftyEight (觀塘)今次同朋友嚟到觀塘區,哩邊出名多野食🥳我地專程嚟到哩度品嚐👭港女必食既英式三層架Tea Set☕️ 一於去歎吓~🤩原價$488/2人份,而家$368就可享用‼️一於分享俾大家🤗哩間Restaurant & Bar🍻環境勁chill,一入到嚟空間感十足,地方好寛闊,有桌球枱🎱、飛鏢機🎯,仲有型格Bar枱,可以睇住bartender調酒🍸餐廳仲播放愉悅既音樂,勁chill😆放工過嚟飲番杯都好正~✨Classic British Afternoon Tea🍰 $368。英式鬆餅(兩件)配果醬(兩樽)英式鬆餅好大個,外脆內鬆化,烤得金黃既外皮好靚,配上cream cheese 同士多啤梨果醬,味道好夾,酸酸甜甜帶芝士咸香😋。日式抹茶麻薯泡芙(兩件)哩個超好食🤤外層係脆皮抹茶朱古力,配上軟糯既麻薯,中間仲有忌廉,一口咬落去超滿足😝。芒果椰汁布甸(兩件)🍮芒果同椰汁配搭得好好,充滿夏日既氣式,滿滿既鮮芒果醬,椰汁味好香濃,仲好滑溜🤭。士多啤梨蛋糕(兩件)🍰4層既士多啤梨蛋糕外型
高質隱世Restaurant & Bar🍻
Chill住食🧁英式三層架Tea Set
🥂House FiftyEight (觀塘)

。英式鬆餅(兩件)配果醬(兩樽)

。日式抹茶麻薯泡芙(兩件)

。芒果椰汁布甸(兩件)🍮

。士多啤梨蛋糕(兩件)🍰
4層既士多啤梨蛋糕外型好精美,滿滿少女心,上層仲有朱古力脆片作裝飾🤗士多啤梨味好香,滿滿既忌廉,好滿足🤭

。是日甜品(兩件)
每日都唔同,今次我地食既係🍑白桃慕司啫喱蛋糕,以海綿蛋糕做底,淡淡桃味好香甜,配上忌廉好滑🤗

。煙三文魚配黑魚籽(兩件)
黑魚籽味道超香濃,好鮮美,配上煙三文魚花,好鮮味,咸咸香香~底層仲配上青瓜片同方包,青爽又唔會膩,增加口感,一啖食落口,勁滿足😍

。風乾火腿配哈密瓜(兩件)🍈
3個小哈密瓜波波好香甜,面頭仲有食用花瓣好靚,配上咸香鮮美既風乾火腿,一直都係開胃前菜既絕配😍

。熟蛋沙律三文治(兩件)🥪
黑松露味超香濃,整個口腔都係黑松露味😍面包係金黃色的配上食用花好精美,中間既熟蛋超香滑,食完一件仲想食多件🤣

。牛油酥皮餡餅(兩件)
金黃色既酥皮餡餅烤得好香,牛油配上芝士,咸香咸香,外酥內軟糯😋

🍹Teaset仲會配兩杯飲品~
凍檸茶+凍檸水
飲品都係糖水另上,檸檬片好足夠😋檸茶茶底香濃,配上彩色飲筒,充滿派對氣氛,好歡樂🥳🎉

食物✨✨✨✨
環境✨✨✨✨✨
衛生✨✨✨✨✨
價錢✨✨✨✨✨

🏠 House FiftyEight (觀塘)
觀塘駿業街58號電訊數碼大樓4樓
2023-09-12
$200 (Tea)
  • Classic British Afternoon Tea  Set
2023-09-19 59 views
Weekend Luxury Semi Buffet $288/person包括沙律、鮮果拼盤、海鮮及甜品放題+主菜(1款)+無酒精飲品(1杯) 主菜🍱澳洲M3和牛西冷(8oz)和牛西冷大塊厚切🥩牛扒芯保持到鮮嫩保留到肉汁💦肉質軟淋唔韌牛肉尚算突出啖啖肉好滿足😋 Side dish有煎蘑菇同薯蓉🥔蘑菇煎到乾身、味道好香薯蓉真材實料👍🏻口感綿密夾雜左少少薯仔粒增加口感層次牛油落得唔多🧈品嚐到食材𠩤味之餘又唔會太膩好食👅 Btw落單果陣唔記得講要medium餐廳應該整左medium well影響左肉質😿建議order medium會正好多🤤 香煎美國比目魚🐠比目魚無骨肉質十分鮮嫩切開見到魚油流出🍾即刻食慾大增魚皮煎到香脆😇有少少薯片口感外脆內嫩出色💯 自助區有海鮮、沙律、小食、鮮果拼盤同甜品海鮮有蝦、青口同螺🦐螺最好食質感爽彈🥰多肉沾上泰式甜辣醬食Perfect match🈴 沙律🥗有三款生菜、五款配料(粟米、菠蘿、𪈲咀豆、橄欖)同三款醬料(黑醋、千島醬、凱撒醬)沙律菜新鮮爽脆🥙粟米清甜🌽加埋醬汁好難唔好食🤣 小食有芝麻八爪魚、螺肉、鳯爪、涼拌蕃茄、薯仔同涼拌四季豆芝麻八爪魚幾好食🐙如果八

主菜🍱

澳洲M3和牛西冷(8oz)
和牛西冷大塊厚切🥩
牛扒芯保持到鮮嫩
保留到肉汁💦
肉質軟淋唔韌
牛肉尚算突出
啖啖肉好滿足😋

Side dish有煎蘑菇同薯蓉🥔
蘑菇煎到乾身、味道好香
薯蓉真材實料👍🏻

魚皮煎到香脆😇
有少少薯片口感
外脆內嫩
出色💯

自助區有海鮮、沙律、小食、鮮果拼盤同甜品
海鮮有蝦、青口同螺🦐
螺最好食

沙律菜新鮮爽脆🥙
粟米清甜🌽
加埋醬汁好難唔好食🤣

小食
有芝麻八爪魚、螺肉、鳯爪、涼拌蕃茄、薯仔同涼拌四季豆
芝麻八爪魚幾好食🐙
如果八爪魚仲大粒啲會更正
鳯爪媽媽級的愛🤪
涼拌系列正常發揮👌🏻

鮮果拼盤
有菠蘿🍍、西瓜🍉同哈密瓜🍈
全部切粒
方便進食✅
菠蘿同哈密瓜都好甜

甜品
有蛋糕、蛋卷、泡芙、芒果布甸同焦糖燉蛋

焦糖燉蛋最正🎊

平日14:00後午餐有8折
仲可以用$388既價錢品嚐原價$488既tea set
千其唔好錯過啊✨
2023-09-16 54 views
・ Dinner set 2人餐 ($702) ▸ 是日例湯 & 餐包 🥯例湯可以選擇羅宋湯或蘑菇湯,羅宋湯有很多菜 ,而且也有著濃烈的蕃茄味 🍅,辣中帶一點甜,很是開胃。蘑菇湯也很豐富,裏頭滿是蘑菇粒,而且帶有香噴噴的奶油味,很好喝。餐湯配上軟而有嚼勁的白餐包,很是滿足😆 ▸ 前菜: 挪威三文魚他他🥑味道及外觀一流的前菜! ▸ 主菜: 美國安格斯牛仔骨配龍蝦尾🦞一來到就香氣撲鼻的菜式💕 店家毫不吝嗇,安格斯牛仔骨有兩大塊,龍蝦尾也很大隻,吃大去每一口都是肉🤫 安格斯牛仔骨帶有非常豐富細緻的油脂,肉質軟淋,也很有牛味。肉配上紅酒汁,很是不錯,令整道菜的風味更上一層樓!龍蝦尾也十分有鮮味,肉質鮮嫩,而且也很爽口有彈性😽 ▸ 主菜: 法國自然春雞🍗這道春雞可以用皮脆肉嫩來形容!春雞經過烤焗令外皮帶點焦脆🥹 但不會吃到焦的苦澀味。而內裏的雞肉十分鮮嫩,即使雞胸肉也不會感到粗糙,亦能吃到濃郁的雞味💕 配上特調醬汁,清新的雜菜和香濃的薯蓉,既帶清新亦不失原來的鮮味👍🏻 ▸ 是日甜品🍰甜品是每日替換的,賬單上亦沒有提及,所以我們忘記了甜品的名字🙈 蛋糕面層有濃厚的忌廉和一層薄薄的啫喱,中間是兩層不

・ Dinner set 2人餐 ($702)
 ▸ 是日例湯 & 餐包 🥯

▸ 前菜: 挪威三文魚他他🥑
味道及外觀一流的前菜!

▸ 主菜: 美國安格斯牛仔骨配龍蝦尾🦞

▸ 主菜: 法國自然春雞🍗

▸ 是日甜品🍰
甜品是每日替換的,賬單上亦沒有提及,所以我們忘記了甜品的名字🙈 蛋糕面層有濃厚的忌廉和一層薄薄的啫喱,中間是兩層不同味道的綿密慕絲,而最底層有鬆軟的蛋糕😊 一口吃下去,有着多層次的口感,相信廚師花了不少心思在這款甜品上。味道上帶有淡淡的桃香,甜度適中,亦有清新的新鮮草莓在味道上調合得宜😙

▸ Mocktail 2杯🍸🍹
兩杯特飲是特別調配的,在菜單上找不到唷。深紅色的那杯是什莓水果茶😝喝下去能飲到各種水果的味道,酸酸甜甜的。茶味雖然不濃但淡淡茶香令飲品增添一層味道,讓人回味無窮😍 啡色的是特調mocha, 店員上菜時有提醒們這杯mocha是帶點辣的🌶️ 起初我們都有點疑惑,到底mocha配上辣味可行嗎?結果超出我預期的好喝💯最先傳到未來的是朱古力的甜味,接着很快便會感受到咖啡的苦澀味,等待苦澀味散去時,便會感受到一絲的麻辣。一口飲品能讓我感到三種口味,實在令人佩服🤩
House FiftyEight的裝潢融合了用餐與娛樂的元素,House FiftyEight整體營造出一種時尚而舒適的氛圍,座位區寬敞不擁擠,若想與朋友聯誼玩樂,House FiftyEight亦有提供飛標機及桌球予食客暢玩。是日例湯我們均選喝蘑菇湯,我們都愛透蘑菇湯,蘑菇香氣緩緩撲鼻而來,有著自然濃郁的鮮美,既有湯的香滑感,亦有蘑菇的顆粒咬感,湯品質感到位,超對我們的胃,實在好喝。餐包夠熱呼呼,挺有水準,都是House FiftyEight自家製的,其中最讓人喜歡的莫過餐包外脆內鬆軟細緻的嚼感,咀嚼還有小麥的甜味,餐包抹上牛油不錯的吃。挪威三文魚他他不僅外觀視覺優雅,還精挑細選新鮮食材,脂滑的三文魚拌入綿密的牛油果,以及鹹鮮的三文魚子,將迷人濃厚的海鮮風味提升更具豐富層次,挪威三文魚他他是一道蠻開胃的菜餚。雖然今年夏季熱得非比尋常,不過朋友依然喜愛Passion Sunset帶來的夏天熱情,朋有猜Passion Sunset以夏季為靈感出發,以菠蘿、百香果、紅茶為調,喝前記得把Passion Sunset攪拌均勻再享用,Passion Sunset細聞陣陣果香,甜而不膩,十分療癒。
Dao Dei相較Passion Sunset之下比較樸實無華,但喜愛花香的必點Dao Dei,Dao Dei以荔枝汁和鮮花調和,荔枝汁的甜滋滋瞬間帶來清涼,洋溢著清新的花香,Dao Dei清爽宜人的一杯。
法國自然春雞還不小隻,烤到酥脆的法國自然春雞肉汁完整鎖在肉裡,切開的瞬間肉汁立刻流出,中間還飽含了大量雞汁,很少遇到這麼汁多的法國自然春雞。法國自然春雞完全不油膩,雞肉嫩彈,多餘的油脂幾乎烤化了,薄脆的雞皮讓人愛不釋口。
美國安格斯牛仔骨配龍蝦尾驚艷在於其品質,美國安格斯牛仔骨表層泛著焦氣,切開透出柔粉色澤,咬下美國安格斯牛仔骨,彈軟且油脂四溢的五分熟度,肉味濃重摻伴著炭火香,不用花大錢也能品嚐到好牛仔骨。
看看這彈牙的龍蝦尾,真的太厲害,保留龍蝦原味之外,龍蝦肉好不甜鮮,海味直衝腦門,幸福無比,證明龍蝦尾經得起鮮度的考驗。龍蝦尾貼心剪開,輕輕鬆鬆便可取出完整的龍蝦尾細嚐。
最後壓軸為是日甜品雜莓慕絲蛋糕,雜莓慕絲蛋糕擺盤裝飾上一點也不馬虎,上層是士多啤梨啫喱,中間則是淡紫色的藍莓慕絲和牛奶慕絲,底層則是蛋糕,雜莓慕絲蛋糕酸甜交錯,由上往下的漸進層次感,每一口在嘴裡化開,令人心醉。
2023-09-15 70 views
相約朋友去觀塘工廈"House FiftyEight" 嘆high tea 和閨蜜Chill 吓。原價$488,現特價$368,就可享用此tea set包2杯咖啡或茶 。如果加$68元,有紅酒/白酒/有氣葡萄酒(2杯)。經典英式下午茶有鹹點和甜點,各有特色。⭐英式酥餅配果醬鬆餅表層焗得金黃色,口感鬆軟、外脆內暖,牛油味香濃,加入果醬是絕配。⭐牛油酥皮餡餅香脆之餘還暖暖的。⭐熟蛋沙律三文治鬆軟配上沙拉和明艷的橙色方包,好吸晴。⭐煙三文魚配黑魚籽夠肥美,鹹香的風乾火腿配上甜甜的哈密瓜簡直就係perfect match。⭐日式抹茶麻薯泡芙,朱古力味和抹茶味嘅混合體,加上麻薯微微煙韌和泡芙嘅蓬鬆口感,形成強烈對比。⭐士多啤梨蛋糕和芒果蛋糕口感鬆軟,甜度適中。芒果椰汁布丁軟滑香口。Overall, 環境舒適清幽,座位寬敞,還有英式波枱及放飛鏢玩意。嘆緊high tea還播放柔和輕音樂,感覺高格調。⭐House FiftyEight⭐觀塘駿業街58號電訊數碼大廈4樓。

經典英式下午茶有鹹點和甜點,各有特色。

⭐英式酥餅配果醬

⭐牛油酥皮餡餅香脆之餘還暖暖的。
⭐熟蛋沙律三文治鬆軟配上沙拉和明艷的橙色方包,好吸晴。

⭐House FiftyEight
⭐觀塘駿業街58號電訊數碼大廈4樓。
2023-09-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Tea)
2023-09-13 83 views
今天在公司附近發現了一間高質的酒吧餐廳,環境舒適,地方又夠大,午市二時後仲有8折,放工可以再來Happy Hour,夠曬方便,真心抵食又好食。是日餐湯是忌廉蘑菇湯,很多蘑菇粒,綿滑香濃,餐包精緻可愛,味道不錯。同事點了慢煮美國安格斯頂級牛板腱$148,鎖汁處理得恰到好處,做到肉嫩多汁的效果,十分推薦!我點了意式黑松露濃芝士通心粉$98,芝士味道香濃,十分飽肚,芝士控一定要試。飲品方面,凍飲(凍檸檬茶、凍檸水)跟餐都是+$3,價錢合理。
今天在公司附近發現了一間高質的酒吧餐廳,

環境舒適,地方又夠大,

午市二時後仲有8折,放工可以再來Happy Hour,

夠曬方便,真心抵食又好食。

是日餐湯是忌廉蘑菇湯,
餐湯

很多蘑菇粒,綿滑香濃,餐包精緻可愛,
餐包

味道不錯。

同事點了慢煮美國安格斯頂級牛板腱$148

慢煮美國安格斯頂級牛板腱

鎖汁處理得恰到好處,做到肉嫩多汁的效果,十分推薦!

我點了意式黑松露濃芝士通心粉$98,
意式黑松露濃芝士通心粉

芝士味道香濃,十分飽肚,芝士控一定要試。

飲品方面,凍飲(凍檸檬茶、凍檸水)
凍檸檬茶, 凍檸水

跟餐都是+$3,價錢合理。

2023-09-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$140 (Lunch)
慢煮美國安格斯頂級牛板腱