依家先知K11有間咁chill既cafe位置都幾隱敝 係最入concer位🥺 以日式傢俱、木系做主題~入面落地大玻璃有窗口位 好舒服傾計good🫶🏻📍煎北海道帶子·伏特加蕃茄奶油長通粉 $178最愛長通粉🍝即刻揀左呢款灑上大量芝士粉🧀同蕃茄汁融合🍅味道唔會過酸~好creamy都好掛汁Vodka味食唔到🥲可能已經蒸發哂三粒好大嘅帶子無煎到熟曬 好香口整體意粉唔錯 可以encore😚📍雙重芝士和牛煙肉日本蛋漢堡 $208個burger都幾厚 一啖食唔哂😂Layer一層層 :麵包 + 太陽蛋 +芝士+ 煙肉 + 和牛漢堡 + 蕃茄 + 生菜配料真係幾豐富 好有食慾👅和牛漢堡好 juicy🐄不過牛味唔重太陽蛋爆哂蛋汁🍳麵包好鬆軟帶牛油香芝士未溶哂有D可惜😭成個包自身好似無咩醬 🫠 Dry左少少配菜: 薯角 + 沙律菜 正常發揮📍日式蟹棒芝士蛋卷 $108蛋卷好大份 適合一大班朋友share👫鋪滿紫菜、木魚 💗有d似食緊大阪燒切開入面仲包住蟹柳 + 沙律醬 👍蛋未全熟 中間有小小蛋液 口感嫩滑~最後環境太chill好想飲酒🍻叫左枝手工啤 (柚子味)唔記得幾錢了~比較易入口 好爽 咁就過左個ha
依家先知K11有間咁chill既cafe
位置都幾隱敝 係最入concer位🥺
以日式傢俱、木系做主題~
入面落地大玻璃有窗口位 好舒服傾計good🫶🏻

成個包自身好似無咩醬 🫠 Dry左少少
配菜: 薯角 + 沙律菜 正常發揮

📍日式蟹棒芝士蛋卷 $108
蛋卷好大份 適合一大班朋友share👫
鋪滿紫菜、木魚 💗有d似食緊大阪燒
切開入面仲包住蟹柳 + 沙律醬 👍
蛋未全熟 中間有小小蛋液 口感嫩滑~

最後環境太chill好想飲酒🍻
叫左枝手工啤 (柚子味)唔記得幾錢了~
比較易入口 好爽 咁就過左個happy friday🫶🏻
  • 煎北海道帶子 伏特加蕃茄奶油長通粉
  • 日式櫻花蝦芝士玉子燒
🌻熊妹一早聽聞過《How To Live Well》呢間休閒Cafe,以前係‪觀塘工廈總店‬,同傢俬品牌聯成一齊開店,時代變遷,搬到而家喺‪銅鑼灣希慎廣場‬、尖沙咀K11同埋荃灣廣場做自己嘅獨立Cafe店,實行港九‪新界都有一間分店‬,三個區域都有,想食又唔洗話過海咁麻煩,絕對係屬於香港人的餐廳。📌今日同瑪姬皇后喺尖沙咀行街🛒,諗到K11有呢間久違了又未試過的《How To Live Well》Cafe,一於去試吓。📌《How To Live Well》K11分店位於2樓,環境好大,以木系🧱同埋黑白色的裝修為主,樓底好闊落,感覺好似入咗一間Studio入面。有好多張梳化枱,🛋,有靠場邊的四人枱,有靠窗邊望窗的二人自修室枱,中間有張好大的多人工作枱💻,真係過嚟休閒嘆杯咖啡又得,過嚟聚吓舊食吓飯又得,過嚟工作都得,🉐咗。📌餐牌入面大路Cafe美食通通有,意粉🍝、漢堡包🍔、咖喱飯🥘、封門柳🐮、西冷、Pizza🍕、小食🍢、沙律🥗都有齊。想輕食又得,想飽肚食又得,齋飲杯咖啡都得。Classic Pizza,$193瑪姬皇后話佢啲Pizza幾吸引想試下。要試一款Pizza,食classsic就最好

Classic Pizza
Classic Pizza,$193
瑪姬皇后話佢啲Pizza幾吸引想試下。要試一款Pizza,食classsic就最好不過啦。有蔥油腸、煙肉、蘑菇、洋蔥同蕃茄醬,傳統Pizza就係應該蕃茄醬做底,跟住有啲肉,有啲蘑菇再連埋啲芝士,一款Pizza嘅樣🍕,黃色的熱溶芝士🧀襯托住粒粒紅色嘅蕃茄🍅就出左黎。

餅底係薄批,係厚少少的餅乾餅底,食落去批邊幾脆,薄批又唔會好似食厚批麵包咁飽。蕃茄醬底,餡料鋪滿好豐富的芝士,仲有一片片厚切的蔥油腸,而唔係平時食開好薄一片嘅辣肉腸,變成口感有咬口啲豐富啲,仲有啲焗熟左嘅蕃茄粒🍅,咬落爆出新鮮嘅蕃茄汁,又可以解下pizza的鹹度及油膩,熊妹食pizza嘅愛好係一定要點埋tabasco🌶,帶多點微酸辣嘅味道,可以同鹹芝士同蔥油腸夾。

唔使整色整水新口味,傳統口味就已經可以食得出經典味道,

明太子忌廉汁煙肉意粉, $178
📌其實熊妹一直由觀塘店關注《How》,就係關注佢呢個招牌明太子忌廉汁煙肉意粉,因為熊妹就係明太子愛好者。

嘩!一上枱,明太子忌廉汁的味道真係芬香撲鼻,仲可以見到面頭的木魚絲同紫菜絲被意粉嘅熱氣吹到郁吓郁吓♨️,感覺到廚師嘅做功好細膩。

明太子忌廉汁煙肉意粉
明太子忌廉汁嘅濃郁程度真係澎湃到呢,每條意粉都係掛滿杰身嘅忌廉汁同埋粒粒明太子,食落去唔會好鹹,重奶油味🍼再吊出明太子嘅鹹味,特別在啲煙肉🥓係超級重煙燻味,就算撈上明太子忌廉汁都唔會蓋過佢本身醃製過嘅煙燻味道♨️,好明顯這些煙肉一定唔會係平價貨,熊妹真係冇揀錯。💪🏻
唔好以為盤大碟細份量少,原來隻碟係好有深度㗎。成碟意粉份量多到兩個人食咗五六轉一大注都仲有忌廉汁係個盤底,其實好飽㗎,但係好味到一定想清晒佢。

日式甜泡菜炸雞配日式芥末醬
日式甜泡菜炸雞配日式芥末醬,$88
📌食咗兩款主食,好味到未夠喉,就揀多款小食喇。

本身熊妹都幾鍾意食炸雞🐥同泡菜,好少見到呢兩樣嘢會擺埋一齊。炸雞有好多舊,炸皮炸到超級薄,完全唔覺得有塊炸皮喺度,咬落去一啲都唔油膩,雞肉入邊嫩滑唔鞋口,再點埋跟上嘅日式芥末醬,瑪姬皇后話呢個醬有驚喜🤩,芥末嘅味道唔會好辣,又帶少少甜,點落炸雞度味道又唔係好濃又幾清新,跟手又可以食吓啲甜泡菜清下油膩,然後再食返一口炸雞,本身係一口小食但係都食到停唔到口,呢款炸雞小食黎真係可以值得一試。

Affogato,$68
不嬲鐘情espresso的瑪姬皇后見到餐牌有呢個黑芝麻味嘅Affogato,真係唔試唔得。

Affogato其實不嬲都可以當甜品咁食,因為係黑咖啡撞落雪糕入邊🍨,今次係黑芝麻味雪糕,黑黑配搭,生生不息。

Affogato
絕對係冇得頂!當黑芝麻雪糕遇上黑咖啡☕️,黑芝麻嘅芝麻香味,再撞落超級濃烈嘅黑咖啡,兩種重味道嘅食材撞埋一齊,又不失自己嘅風格之餘,但突顯各自濃烈的獨特味道,比起平時一般用的雲呢拿雪糕係更勝一籌,冷熱相撞又帶出另一種味蕾的感受,呢杯黑黑Affogato真係世一,《How》唸到呢種配方的Affogato真係好聰明,讚!

Baby Cigar,$78
📌實不相瞞,其實熊妹都係咖啡愛好者,每一日都要飲一杯咖啡先可以為之醒神。

瑪姬皇后食Affogato食得咁過癮,熊妹都唔執輸,發現咗呢杯Baby Cigar,包含coffee jelly, milk, double espresso, tiramisu sauce 。

Baby Cigar
呢杯Baby Cigar 果然係《How》的有一傑作,以咖啡同Tiramisu為主,直程有成塊Tiramisu的主角招牌手指餅托係杯頂,可以浸落咖啡入面自製Tiramisu手指餅。透明玻璃杯可以睇到Baby Cigar入邊層次分明,面頭有一層唧咗tiramisu sauce的牛奶奶蓋,然後中間係加咗Double shot expresso☕️嘅牛奶咖啡,底層就有粒粒咖啡啫喱,成件事好咖啡之餘,又食到Tiramisu嘅精髓,所以《How》做的咖啡果然係名不虛傳,係會令人飲上癮的。

📌How to live well? You can find the answer at Shop 201, K11 Art Mall.
2023-10-09
Classic Pizza
日式甜泡菜炸雞配日式芥末醬
Baby Cigar
12點去到唔使等位。餐廳環境舒適,好有文青feel。叫咗2個lunch set。明太子忌廉汁煙肉意粉($148)第一眼望落去好細碟,但原來意粉疊到好高,撈勻就好大碟。意粉軟硬適中,明太子忌廉汁超多,可以掛哂係意粉到,好味,但食咗三分一已經覺得個汁好膩。兩個人share食就岩岩好。另外加$22有餐湯同麥茶。今日餐湯係南瓜湯,好creamy,好飲。跟餐湯仲有餐包,熱既餐包,軟熟香口,唔錯。(個人口味S:4/5分) 慢煮美國封門柳 脆薯角 烤雜菜($198)封門柳七成熟岩岩好,唔會太韌,有肉汁,有牛味,係邊邊位乾身咗d。配菜既番茄、脆肉瓜、蛋同薯角既調味唔錯,幾好食。(個人口味E:4/5分) 設加一服務費。如果lunch set唔使加錢就包埋餐湯同茶就性價比高d。
12點去到唔使等位。
餐廳環境舒適,好有文青feel。
叫咗2個lunch set。
明太子忌廉汁煙肉意粉($148)
第一眼望落去好細碟,但原來意粉疊到好高,撈勻就好大碟。
另外加$22有餐湯同麥茶。
今日餐湯係南瓜湯,好creamy,好飲。
跟餐湯仲有餐包,熱既餐包,軟熟香口,唔錯。
(個人口味S:4/5分)

慢煮美國封門柳 脆薯角 烤雜菜($198)
配菜既番茄、脆肉瓜、蛋同薯角既調味唔錯,幾好食。
(個人口味E:4/5分)

設加一服務費。
如果lunch set唔使加錢就包埋餐湯同茶就性價比高d。
2023-09-19
$203 (Lunch)
2023-10-24 150 views
可能我缺乏Omega-3,所以特別鍾意食三文魚🍣~三文魚西京燒賣相好靚呀!三文魚上沾滿了彩色脆脆,咬起來脆卜卜,平時我不愛魚皮也把全片魚皮吃掉!三文魚肉質結實,配菜新鮮,彩椒酸酸甜甜很開胃🤤想喝冰咖啡所以選了Shakerato(Double Espresso Shake with Coconut Jelly, Lychee Syrup, Ice Cubes),好喜歡shake shake 咖啡上的棉密泡泡,加上荔枝糖漿和椰果甜甜的~如果大杯點就好了,因為太好喝吧!
可能我缺乏Omega-3,所以特別鍾意食三文魚🍣~
三文魚西京燒

$240 (Lunch)
三文魚西京燒
2023-10-21 115 views
晏晝見完客冇嘢做,喺尖沙咀想搵個地方Hea下,見到呢間Cafe,聽個名幾Young就試吓!作為朱古力控,嗌咗杯朱古力!杯嘢飲都幾精緻,面頭有拉花🌸味道唔錯!嗌多個蛋糕Tea Time. 朱古力味濃郁!好食👍🏻環境幾好,光線柔和!格局的確幾文青feel !啲職員幾幫忙!招呼好好好有笑容!所以坐得自在!相比起有啲大商場入邊嘅Cafe,呢間性價比高!環境寬敞!服務招呼好!食品同出品都有驚喜! 💯下次試吓啲lunch or dinner

嗌多個蛋糕Tea Time. 朱古力味濃郁!好食👍🏻

環境幾好,光線柔和!格局的確幾文青feel !

下次試吓啲lunch or dinner
之前已經有聽過呢間餐廳度有分店。但係一直都冇試下⋯夜晚唔想下下打邊爐打邊爐😂就試吓文青啲既多國菜式🌟去到餐廳第一印象都覺得呢間餐廳都幾大!樓底高同光猛,個open kitchen俾人覺得食品應該有質素同講求衛生👍🏻平日入座入邊都係好似好多客,不過好彩地方夠大唔會迫!啲Staff都好nice~似受過培訓😂Menu啲嘢唔算多,但係幾有特色,啲菜式同平時西餐有啲唔同,有fusion嘅感覺。點咗主餐烤春雞🍗豆腐魚餅🐟一杯熱茶☕️🐟豆腐魚餅 賣相幾好!口感外層好脆,裏面融合咗魚同豆腐,保留原始口感,搭配咗特製嘅醬汁,帶出咗豐富嘅味道層次。🍗 烤春雞👉🏻以嫩滑多汁的春雞為基礎,食落去一啲都唔乾,比平時有時喺其他地方食嘅春雞出色!啲配菜都好得意,可以創造出美味的口感!原本以為一個人食唔晒兩塊春雞,結果一講清晒!所以係真心說話好食👍🏻本人對春雞係有要求😏價錢同一般呢啲Cafe都差唔多。不過勝在第一次食,覺得呢個烤春雞係好深印象,都幾好食!員工招呼好好,下次再嚟過👋🏻

點咗主餐烤春雞🍗豆腐魚餅🐟一杯熱茶☕️

🍗 烤春雞
🐟豆腐魚餅
🍗 烤春雞
🐟豆腐魚餅
2023-10-18 120 views
假日chill一chill😚今日想去食個靚lunch,又想坐得舒服可以吹水既餐廳,就揀左尖沙咀K11 art mall既How to live well,連個餐廳名都係我追求既目標啊🎯主食:煎北海道帶子·伏特加蕃茄奶油長通粉$178意粉類尼講我最中意食長通粉,因為係最掛汁,熱辣辣嘅蕃茄汁加埋芝士粉好creamy,帶子煎得香口,彈牙鮮味出,簡直係精髓,份量都吾小🥰主食:慢煮美國封門柳·脆薯角·烤雜菜$238賣相十分誘人,封門柳好香牛味,叫medium煎到啱啱好,肉質軟腍而且牛味濃郁,好易切開,另外配有醬汁,醬汁食落吾會遮蓋咗封門柳個味,配菜薯角都好脆口,好好食啊😋💕飲品:Passion Bloom$58我叫左呢杯熱情果飲品,賣相顏色好靚,有3層漸變效果,好適合打卡,最特別係有半個熱情果擺係旁邊,飲落都好好飲🫶🏻飲品:Growthring$58朋友叫呢杯柚子梳打,話味道都好正👍🏻👍🏻
假日chill一chill😚

主食:煎北海道帶子·伏特加蕃茄奶油長通粉$178

主食:慢煮美國封門柳·脆薯角·烤雜菜$238

飲品:Passion Bloom$58

飲品:Growthring$58
朋友叫呢杯柚子梳打,話味道都好正👍🏻👍🏻
2023-10-17 173 views
喺尖東買完嘢搵地方食飯,諗住食吓西餐就試呢間。餐廳裝修都幾靚,坐位尚算舒適。店員服務有一點好係我地本身坐二人枱,食物唔夠位放,佢將隔離無人坐的枱拉埋嚟畀埋我哋放飲品。至於其他comment見到話店員唔出聲就收走枱上嘅吉碟/茶壼,係有發生,不過我哋傾緊計又無特別好介意。食物方面,應該呢個先係重點?我哋主菜點咗慢煮豚肉同帶子長通粉、小食炸池魚飲品揀咗蜜樹茶同埋水蜜桃果粒茶。主菜帶子長通粉不過不失。帶子無煎到全熟軟身,蕃茄汁底有蕃茄乾喺裏面。正常發揮。小食炸池魚炸得唔錯。配醋汁幾好。然後重點來了。朋友唔食牛,所以我哋揀咗慢煮日本豚肉。見係慢煮諗住應該會幾腍。結果…我形容為差啲硬過我條命…肉質偏乾,唔使問有無肉汁,因為唔存在。一刀切落去我已經心感不妙,當然食落係乾..未到肉乾嘅..食咗兩三舊我哋就放棄咗。差啲講漏佢啲配菜,底下個薯蓉味道好似用粉開嘅即食薯蓉…旁邊啲枝豆令我哋有啲問號..呢個配搭真係好咩?加上啲枝豆亦熟唔透😅全碟最正常係啲蘋果蓉,但都救唔到件豬…最後係無影到相嘅蜜樹茶同水蜜桃果粒茶。我推薦蜜樹茶👍🏻壺上嘅熱茶,香味同色澤都唔錯。最後總結,試一次就夠🙈質素比較參差,無法確定係一時失
食物方面,應該呢個先係重點?
香煎北海道帶子配長通粉

小食炸池魚炸得唔錯。配醋汁幾好。
炸池魚

慢煮厚切日本四元豚肉

最後總結,試一次就夠🙈質素比較參差,無法確定係一時失手定一般水準。不過呢個價錢仲有好多選擇。
2023-10-16
炸池魚
週末去左尖沙咀約個friend介紹咗How to Live Well。聽個名覺得好特別,去到發現係間難得令我有驚喜既餐廳💕星期五雖然好多人但係佢哋嘅服務人員好友善又專業,一直笑容滿面接待客人,唔同有啲好趕時間咁,呢樣值得俾五粒星⭐️菜單都好多選擇,好多嘢都想試!驚食唔晒,所以簡單揀咗幾款試吓先!好食以後一定會返嚟encore😋首先嗌咗杯嘢飲🍹勁多選擇!難得有我最鍾意嘅菠蘿Boozy,我點會錯過😌🍍🍍嘢飲都擺得好精緻,唔會太甜好清新☘️🌟脆香豆腐魚餅🌟呢個好好食,有豆腐味道😋夠香口,唔會林pat pat。極力推介💗本身唔食牛嘅我,以為冇乜main course可以揀!竟然有黑豚🥹⭐️慢煮厚切日本四元豚肉+薯蓉+玉桂蘋果🌟重頭戲係main course!豚肉慢煮鎖住啲肉汁唔乾。好似我呢啲本身唔食牛嘅人,都可以享受到鋸扒嘅感覺🤩🤩配菜都好豐富,尤其是肉桂蘋果🍎連身邊個friend都一羹一羹搶嚟食😆整體嚟講性價比都好高❣️四周環境乾淨企理!服務員young同有禮貌(令到啲客人冇壓力)👍🏻試咗幾款嘢食都好好食!感覺到廚房團隊都好用心🩷超驚喜喺食物細緻位,例如玉桂蘋果🍎總括嚟講,我誠意推薦尖沙咀 How

嘢飲都擺得好精緻,唔會太甜好清新☘️

🌟脆香豆腐魚餅🌟

⭐️慢煮厚切日本四元豚肉+薯蓉+玉桂蘋果🌟

總括嚟講,我誠意推薦尖沙咀 How to Live Well👍🏻

• 慢煮厚切日本四元豚肉+薯蓉+玉桂蘋果
假日同約咗朋友行尖沙咀,簡咗一間大家都想食好耐嘅餐廳👉🏻How To Live Well😊去開餐🍽我哋叫咗煎北海道帶子·伏特加蕃茄🍅奶油長通粉 同埋 🐮慢煮美國封門柳配烤薯角及烤雜菜 一齊share食😋而飲品我哋分別叫咗 Growthring (蜜糖西柚梳打)同埋 Passion Bloom (新鮮熱情果利賓納梳打)🍹❣️煎北海道帶子·伏特加蕃茄🍅奶油長通粉,面頭灑上少許芝士粉將芝士粉混合長通粉後,整個長通粉唔單止有蕃茄味更有芝士味,蕃茄醬汁唔知係味加咗伏特加,味道並無太過酸帶點清新而且味道亦都比較有層次,平時唔鐘意食蕃茄嘅朋友應該都會接受到👍🏻長通粉質地爽口彈牙,感覺似手工意粉,帶子雖然唔算係珍寶size,煎咗之後非常香口,口感爽唔會痴牙😃🐮慢煮美國封門柳配烤薯角及烤雜菜,我哋叫咗七成煮,封門柳賣相雖然麻麻,表皮有啲黑🙈但食落肉質有咬口,唔韌傾向鬆軟,牛肉味濃👍🏻而佢嘅烤薯角同烤雜菜,亦都好有誠意,全部烤薯角都加上海台粉少許芝麻,入口非常惹味,感覺同食薯片一樣咁開心,烤雜菜亦用咗all day breakfast 經常出現嘅大片烤蕃茄,烤瓜同玉子,令呢個main course相當豐富😊

🐝Growthring (蜜糖西柚梳打),梳打混合西柚汁同蜜糖,味道清新但又唔會太酸,能夠中和食咗重味食物嘅感覺✌🏻

Passion Bloom (新鮮熱情果利賓納梳打),利賓納沉底飲之前必須攬均,飲品用咗新鮮熱情果,餐廳亦跟咗半隻熱情果,如有需要可以再自行添加👍🏻味道都係清新,輕微酸,岩哂食完油膩食物之後享用😄
好食評價:🌕🌕🌕🌗🌑CP值:🌕🌕🌕🌑🌑•煎北海道帶子 伏特加蕃茄奶油長通粉•$178一向都知我係蕃茄迷 今次點會放過!呢款蕃茄絕對唔係肉醬意粉個種蕃茄係再高層次啲 伏特加號味唔係好突出但又同蕃茄同奶油異常地夾!蕃茄唔算好酸!但奶油味係食到嘅!帶子唔會煎到熟曬!真係好好食!•菠菜雜菌青醬扁意粉•$148🌱素食者絕對啱!唔太鐘意食肉嘅人都啱!香草味有啲濃嘅!雜菌菠菜嘅料都有嘅但主要都係奶油配雜菜為主無咩太特別!但意粉口感幾好食!P.s. 真係好多人book位 要去walk in都未必有位安排到 1-2人就容易安排!

好食評價:🌕🌕🌕🌗🌑
CP值:🌕🌕🌕🌑🌑

•煎北海道帶子 伏特加蕃茄奶油長通粉•$178
一向都知我係蕃茄迷
今次點會放過!
呢款蕃茄絕對唔係肉醬意粉個種蕃茄
係再高層次啲 伏特加號味唔係好突出
但又同蕃茄同奶油異常地夾!
蕃茄唔算好酸!但奶油味係食到嘅!
帶子唔會煎到熟曬!真係好好食!

•菠菜雜菌青醬扁意粉•$148🌱
素食者絕對啱!
唔太鐘意食肉嘅人都啱!
香草味有啲濃嘅!雜菌菠菜嘅料都有嘅
但主要都係奶油配雜菜為主
無咩太特別!但意粉口感幾好食!

2023-09-06 355 views
登登登登✨事隔一年終於又食到How💛其實心心念念咗好耐 但一直都搵唔到時間嚟食 同時間有太多其他餐廳想試 今日終於同朋友夾到時間嚟食😆食物質素仍然保持到 表示滿足👅❣️明太子忌廉汁煙肉意粉 ($178)對上一次嚟又係嗌呢個 一上枱已經聞到超香嘅明太子味 明太子醬真係超級濃郁 啱晒鍾意食明太子嘅人‼️意粉軟硬適中 煙肉份量都幾多 一啲都唔吝嗇 我哋食到最底發現剩返嗰啲全部都係煙肉😂😂我哋兩個女仔share就啱啱好 由於醬汁比較濃稠 如果自己一個食晒一碟可能會有啲漏👅❣️ᴘᴇᴘᴘᴇʀᴏɴɪ ᴏɴsᴇɴ ᴛᴀᴍᴀɢᴏ ($193)ᴘᴇᴘᴘᴇʀᴏɴɪ | ᴘᴀʀᴍᴀ ʜᴀᴍ | ᴏɴsᴇɴ ᴊᴀᴘᴀɴᴇsᴇ ᴇɢɢ見到pizza上面竟然有溫泉蛋 呢個配搭實在太新鮮 即刻忍唔住要嗌♪(´ε` )pizza係薄批 邊位都幾香脆Pepperoni同埋Parma Ham搭配蕃茄醬同滿滿嘅芝士 上面再有溫泉蛋中和返個味道 味道調味適中 唔會太鹹或者太酸 食落亦唔會太膩 值得推薦🙌🏻❣️ᴍᴇʟᴛɪɴɢ ɪᴄᴇ ($68)ʏᴏɢʜᴜʀᴛ ɪᴄᴇ ʙᴀʀ | ᴏʀᴀɴɢᴇ ᴊᴜɪᴄᴇ | ɢʀᴀᴘᴇ ᴏᴏʟᴏɴɢ ᴛ

❣️明太子忌廉汁煙肉意粉 ($178)

pizza係薄批 邊位都幾香脆

❣️ᴍᴇʟᴛɪɴɢ ɪᴄᴇ ($68)
ʏᴏɢʜᴜʀᴛ ɪᴄᴇ ʙᴀʀ | ᴏʀᴀɴɢᴇ ᴊᴜɪᴄᴇ | ɢʀᴀᴘᴇ ᴏᴏʟᴏɴɢ ᴛᴇᴀ | ʜᴏɴᴇʏ sʏʀᴜᴘ
呢個係夏日期間限定特調 茶底再配上橙汁 再放入yoghurt雪條 由於yoghurt雪條本身自帶甜味 所以就會令到佢哋嘅茶底無咁苦澀 同埋yogurt雪條本人都好食😋
飲品入面放yoghurt雪條呢個諗法都幾新穎 然而略嫌佢一開頭雪條未溶嘅時候味道太過淡😂然而雪條勁快就溶晒 所以去到最後又太甜
建議可以諗吓點樣去調節飲品嘅甜度 咁就會更好🙌🏻

❣️整體上食物質素都幾滿意 但中間有個小插曲 我就唔係太滿意 就係佢哋嘅等位安排
佢哋㩒飛真係勁快就會skip晒啲號碼 而咁啱我又去咗廁所 於是我就要由頭再等過 但其實全程都只係5分鐘時間🥵所以建議大家唔想等咁耐嘅話 瀨屎都唔好行開啊🤣🤣

推薦指數:🌟🌟🌟🌟
【𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞: 3.5/5 𝐅𝐨𝐨𝐝: 4/5 𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭: 4.5/5】
2023-09-03 305 views
尖沙咀木系cafe呢晚嚟到位於尖沙咀k11入面一間cafe慶祝生日🎊餐廳有少少隱蔽,初初都搵唔到係邊🫣原來係位於一間文創小店入面不過入去先發現原來餐廳好大間,行木系風格,好舒服,好想係到chill成日~個日係平日嘅夜晚,全場差唔多坐滿晒~我哋book咗枱就唔使排隊,即刻有位坐~我哋叫左個小食 日式蟹棒芝士蛋卷 $108 呢個好好味 ~😋蛋卷好大份,口感嫩滑!蛋卷上鋪滿紫菜、鰹魚片,裡面仲包住蟹柳,加埋沙律醬,非常開胃!主菜就叫左個煎北海道帶子 伏特加蕃茄奶油長通粉同埋吉列芝心豬扒 日式咖喱飯呢個長通粉有三粒好大嘅帶子,長通粉充滿蕃茄酸酸貼貼,非常好食~至於伏特加就唔係好覺😅咖哩飯就非常大碟,份量足夠,咁多咖哩汁,用來送飯就非常適合豬扒都好好食,熱辣辣,外面脆卜卜~最後叫咗個甜品Salted Caramel Ice Cream Sandwich海鹽焦糖雪糕三文治由於係慶生日,所以落單時亦同左職員講幫手寫碟,寫得非常之靚,朋友好鍾意😊個蛋糕係海鹽味,食落咸咸地,好特別!再配上焦糖雪糕,好好食👍🏻呢度環境舒服平時收工放假同朋友或情侶嚟呢度chill下relax下😌都好適合~
尖沙咀木系cafe

呢晚嚟到位於尖沙咀k11入面一間cafe慶祝生日🎊
餐廳有少少隱蔽,初初都搵唔到係邊🫣
原來係位於一間文創小店入面

個日係平日嘅夜晚,全場差唔多坐滿晒~
我哋book咗枱就唔使排隊,即刻有位坐~

日式蟹棒芝士蛋卷

我哋叫左個小食 日式蟹棒芝士蛋卷 $108
呢個好好味 ~😋

煎北海道帶子 伏特加蕃茄奶油長通粉

至於伏特加就唔係好覺😅

吉列芝心豬扒 日式咖哩飯
咖哩飯就非常大碟,份量足夠,咁多咖哩汁,用來送飯就非常適合
豬扒都好好食,熱辣辣,外面脆卜卜~

最後叫咗個甜品
Salted Caramel Ice Cream Sandwich 海鹽焦糖雪糕三文治

海鹽焦糖雪糕三文治

呢度環境舒服
平時收工放假同朋友
或情侶嚟呢度chill下relax下😌都好適合~
2023-08-22
日式蟹棒芝士蛋卷
煎北海道帶子 伏特加蕃茄奶油長通粉
吉列芝心豬扒 日式咖哩飯
  • 香煎帶子意粉
每一日收工之後都係疲累不堪,要令自己過得正向一啲,緊係揀返一間帶俾人好舒服嘅餐廳,令自己LIVE WELL👍🏻慢煮美國封門柳牛肉叫咗七成熟,肉質顏色保留住粉嫩,由於廚師已經幫忙切開,從碟底都已經可以睇到佢嘅肉汁相當澎湃,咬落去有濃烈嘅牛香,肉質帶點嚼頭。拌碟更加有脆薯角、烤雜菜,薯角香脆滋味,豐富左整道菜式。👍🏻煎大蝦、龍蝦鰹魚湯扁意粉意粉相當出色,亦帶點日西式嘅混合味道,醬汁用咗一個小壺子裝上,可以自行倒入意粉當中,亦輕鬆做到掛汁效果,大蝦煎得香口,蝦肉實淨爽甜,整體調味適中!👍🏻Melting Ice 呢個係夏日限定嘅飲品,賣相勁靚,夏日色彩爛漫,上面擺咗一支乳酪嘅雪條,襯上西柚烏龍茶同埋蜜糖糖漿,待雪條慢慢嘅溶化,飲品嘅味道亦都會越嚟越出,入口清新冰涼,搞到小編好想返屋企自己試整一杯。👍🏻Baby Cigar一杯相當豐富嘅飲品,面層嘅奶蓋超級超級正,質地相當厚身,避免左容易沉底嘅問題,小編原先擔心Double Espresso嘅苦澀完全冇出現,因為已經被奶味同忌廉所沖淡,啡底帶有果香,喺口腔迴盪有微微嘅酸,底部嘅咖啡啫喱更加係畫龍點睛,咬好極好。👍🏻巴斯克流心芝士蛋糕芝士蛋糕嘅口

👍🏻慢煮美國封門柳

👍🏻煎大蝦、龍蝦鰹魚湯扁意粉

👍🏻Melting Ice

👍🏻Baby Cigar

👍🏻巴斯克流心芝士蛋糕
芝士蛋糕嘅口感嘅令人念念不忘,帶點疏乎厘嘅空氣感,淋上雜莓汁後帶點酸甜,更有朱古力慕絲和脆粒的點綴。

👍🏻👍🏻特別喜歡餐廳大部份都係用木為主,俾人感覺好舒服好休閒,絕對係適合帶埋本書過嚟放鬆一個下晝~
2023-08-24 2874 views
How To Live Well? 店名直接帶出一個問題 畀客人深思 餐廳採木系裝潢 以綠色植物襯托🌴滿滿嘅咖啡香氣撲鼻而來 到處散發著文青氣息 門口一區嘅梳化區同矮檯令人感覺放鬆而角落嘅窗邊位可以望住街景進食 感覺特別寫意喜歡漫活感覺嘅人應該會幾鐘意呢度******************************食物s:🍄磨菇忌廉湯 ($38)是晚由一碗暖暖笠笠嘅餐湯開始湯中有好多蘑菇粒 蘑菇香味突出配一份香草牛油餐包 一浸一咬 好有儀式感🌿菠菜雜菌青醬扁意粉 ($158)材料頗為豐富 除咗有蘑菇、雞髀菇等多種菇類外更有菠菜同松子仁 令整體香氣更為提昇❣️扁意粉煮得恰好 口感煙韌又掛汁入口有好重嘅香草同埋橄欖油香味 🐖慢煮四元屯肉.薯茸.肉桂蘋果醬 ($198)豬肉好厚身 咬落好有口感😋肉肉炆得夠淋 同跟配嘅蘑菇汁好夾 配肉桂蘋果醬 食落酸酸甜甜咁 兼帶有肉桂香氣除咗豐富味覺外 更可以去除肉肉嘅油膩感覺而配菜薯蓉焗得香濃 質感幼滑🍰巴斯克流心芝士蛋糕,配雜莓汁及朱古力慕絲 ($88)蛋糕配襯草莓醬酸酸甜甜咁 可以中和芝士嘅膩感 蛋糕嘅質感好軟熟 呈半熟狀態 芝士味香濃 批邊有微微烘過嘅
How To Live Well?
店名直接帶出一個問題 畀客人深思
餐廳採木系裝潢 以綠色植物襯托🌴
滿滿嘅咖啡香氣撲鼻而來 到處散發著文青氣息
門口一區嘅梳化區同矮檯令人感覺放鬆
而角落嘅窗邊位可以望住街景進食 感覺特別寫意
喜歡漫活感覺嘅人應該會幾鐘意呢度

食物s:
🍄磨菇忌廉湯 ($38)
是晚由一碗暖暖笠笠嘅餐湯開始
湯中有好多蘑菇粒 蘑菇香味突出
配一份香草牛油餐包 一浸一咬 好有儀式感

🌿菠菜雜菌青醬扁意粉 ($158)
材料頗為豐富 除咗有蘑菇、雞髀菇等多種菇類外
更有菠菜同松子仁 令整體香氣更為提昇❣️
扁意粉煮得恰好 口感煙韌又掛汁
入口有好重嘅香草同埋橄欖油香味

🐖慢煮四元屯肉.薯茸.肉桂蘋果醬 ($198)
豬肉好厚身 咬落好有口感😋
肉肉炆得夠淋 同跟配嘅蘑菇汁好夾
配肉桂蘋果醬 食落酸酸甜甜咁 兼帶有肉桂香氣
除咗豐富味覺外 更可以去除肉肉嘅油膩感覺
而配菜薯蓉焗得香濃 質感幼滑

🍰巴斯克流心芝士蛋糕,配雜莓汁及朱古力慕絲 ($88)
蛋糕配襯草莓醬酸酸甜甜咁 可以中和芝士嘅膩感
蛋糕嘅質感好軟熟 呈半熟狀態
芝士味香濃 批邊有微微烘過嘅焦香感
而朱古力mousse 嘅朱古力味香濃 質素軟滑
仲有多種草莓🍓同藍莓🫐伴碟 顏值吸引

🧊Melting Ice ($68)
飲品中有條 yogurt雪條 非常特別❣️
配上葡萄烏龍茶底同鮮甜橙汁
成個感覺酸酸地甜甜地咁 特別適合夏天飲

🌿Fruit-a-dicious ($68)
葡萄烏龍茶加上薄荷同士多啤梨嘅組合
入口感覺好清新 有淡淡嘅薄荷香氣

🫖喬麥茶 ($68)
港女最愛 以一Pot養生熱茶 配搭甜品一齊食

🍹Passion Bloom ($58)
熱情果梳打 酸味突出 非常醒胃

小結:

ʟɪғᴇ ɪs ᴀʙᴏᴜᴛ ᴛʜᴇ ᴇᴠᴇʀʏᴅᴀʏ ᴇxᴘᴇʀɪᴇɴᴄᴇ
除餐飲區外 更有販賣各式精心製作嘅生活用品同時裝
比客人可以一條龍式去感受生活中嘅每一個時刻
整體環境舒適 適合同好友聚會傾計
Chill住咁過一個悠閒假日呢~

• 慢煮厚切日本四元豚肉