2010-11-13 103 views
睇過食評先去試吓, 衛生環境果然惡劣, 但有風味個個都叫大蜆,大蝦, 我都要試吓, 叫左豬骨鍋底再加牛脷,魚扣,本地牛肉,桶蠔等等 大蜆 新鮮正$10大大隻可接受 大蝦 新鮮,不過成$50隻..值唔值呀??? 牛脷,魚扣,本地牛肉 不錯 豬骨鍋一般,無想像中咁好 總括食物品質不錯,但成三百幾蚊一位 (海鮮只叫了大蜆x4,大蝦x4,桶蠔)唔抵食, 如果未去過又唔介意衛生問題, 可以一試
睇過食評先去試吓, 衛生環境果然惡劣, 但有風味

個個都叫大蜆,大蝦, 我都要試吓,

叫左豬骨鍋底再加牛脷,魚扣,本地牛肉,桶蠔等等

大蜆 新鮮正$10大大隻可接受

大蝦 新鮮,不過成$50隻..值唔值呀???

牛脷,魚扣,本地牛肉 不錯

豬骨鍋一般,無想像中咁好

唔抵食, 如果未去過又唔介意衛生問題, 可以一試

2010-11-12
Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
  • 豬骨鍋
  • 大蜆
  • 大蝦
  • 牛脷
  • 魚扣
2010-10-27 66 views
老實講地方都吾清潔,但不嬲都成日去食,夏天d野就真係一般,冬天去就好食,但海鮮都好好,係蝦就真係吾抵食,,一般都要30-50蚊一隻,桶蠔一向都吾好食淋既,燒魚子燒鱔正,墨魚剌新正夠新鮮,一定要食燒蠔,番茄牛肉煱最好味,如果有鯊魚打邊爐超滑,魚滑就吾好食,咁當然一向都知那裡食飯一般都要2百多元一位,吾可以話抵食,一般打邊爐價錢..但有風味同d野真係ok...未食過要去下啦...
老實講地方都吾清潔,

但不嬲都成日去食,

夏天d野就真係一般,

冬天去就好食,

但海鮮都好好,係蝦就真係吾抵食,,一般都要30-50蚊一隻

,桶蠔一向都吾好食淋既,燒魚子燒鱔正,墨魚剌新正夠新鮮

,一定要食燒蠔,番茄牛肉煱最好味,如果有鯊魚打邊爐超滑

,魚滑就吾好食,咁當然

2010-10-02
$300 (Dinner)
2010-10-05 65 views
這店真的很難找呀, 土瓜灣已經是一個平日不會去的地方, 它這家店還更難找。因為是在窄巷內, 而且它門口附近的指示牌因為是雙面的, 但2邊所指的地點是相反的, 所以要找的朋友要小心了。這裡是火鍋與燒烤同時進行的, 喜歡那樣都可以, 很方便。而且它是用舊式的炭爐, 很有特色。最適合大伙人去的。雖然環境比較髒而且很舊. 但是感覺是很特別, 大家都是有說有笑。這裡的海鱗是比較吸引的, 而且很新鮮, 貴妃蚌, 大蜆 都非常好吃, 亦很鮮甜, 完全不用加任何調味味道已經很好。只是放在火上燒, 很方便, 而且看到它慢慢熟, 它的殼會開開合合的, 真的很新鮮。另外它的豬潤很厚很有口感, 而其他肉也很鮮甜。燒午餐肉也有一番風味。但它的黑柏葉真的比較差, 很硬, 很難咬開, 不好吃!!!而且服務也一般, 可能因為太多客人了, 他們都很忙, 有時語氣不是太好。但食物也是不錯的。

但它的黑柏葉真的比較差, 很硬, 很難咬開, 不好吃!!!

大蜆來了
大蜆在火上燒
大蜆在火上燒熟中!!!
豬潤
加炭是這樣的
環境特別
2010-09-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
Celebration
Birthday
大蜆來了
大蜆在火上燒
大蜆在火上燒熟中!!!
豬潤
加炭是這樣的
環境特別
2010-10-04 30 views
好耐之前已經想食呢間, 我最鍾意呢d好似好有風味嘅餐廳, 再加埋見到佢咁多好評...但係因為我超怕污穢, 所以1路都未實行. 今次終於嚟到喇, 我地初初果陣又叫火鍋又叫燒烤, 食左1陣已經發現燒果邊好味好多..火鍋料我地就叫左肉啦, 菜啦, 餃同埋丸...仲有烏冬燒烤就主要係食海鮮, 有蜆啦, 鮑魚啦, 蝦啦, 蠔啦, 鱔啦, 魷魚啦... d海鮮全部都好新鮮, 尤其係飽魚仔..好味... 其實我覺得如果小朋友黎呢度有少少危險, 因為我地食火鍋的時候可能個waiter放得唔好,個煲無啦啦跌落黎, 如果有小朋友走唔切就好容易整親喇.. 食物okay, 不過呢我都係覺得佢環境太嚇人, 巷仔行入去已經好驚啦....舖頭入面, toilet果d都好污穢, 好恐怖...

火鍋料我地就叫左肉啦, 菜啦, 餃同埋丸...仲有烏冬

2010-10-02
$300 (Dinner)
  • 鮑魚仔
2010-09-07 89 views
久別後巷火鍋半年多,今次朋友約好十多人再於周末晚來「覆桌」炭爐燒烤加火鍋。鴻福的環境無甚變更,店內是一樣的簡陋,而途經的亦是那條不討好的後巷,但今次由於時間較早,天仍未全黑,所以「恐怖感」稍遜。 根據上次經驗,我們一致認為燒烤的風味遠超火鍋,所以要求店員安排兩個炭爐作燒烤,另加一個作火鍋,以前者為主打。而為減低消費,我們盡量捨去貴價的海鮮,但大蜆、鱔圈等實在太美味,所以絕不能少。 燒烤:  大肥蜆:大蜆肥大肉厚,一碟十多隻,直接放在炭爐上鐵網燒烤,待蜆殼開口便成。蜆肉入口鮮甜,不需另加其他調味,而且乾淨無沙,最後我們點完再點,共吃了四碟哩。   白鱔圈:大白鱔切成片狀鱔圈上碟,塗上少量生油便放上鐵網燒烤,注意要不時翻轉,以免燒焦,鱔肉由半透明燒至雪白帶些微焦便成。鱔圈入口外脆內軟,爽嫩可口,完全沒有腥味,還帶點炭香,灑些味椒鹽吃更覺惹味,為必吃推介之作。   新鮮連殼生蠔:連殼生蠔為「海鮮價」,但我們卻沒有問售價便點了。 生蠔肉沒有上次那麼大,連殼燒至稍稍乾身,入口算是綿軟,但略嫌蠔味不夠重。  雞串:簡單把雪藏雞肉串起便是,味道不算很突出,但卻是最具燒烤風味的一道。   牛脷

燒烤

牛脷:牛舌切得很薄,口感雖欠奉,但味道倒不錯。

鮮雞膶:雞肝下鍋後較鬆散,所以只宜作燒烤。燒成得口感與貴價鵝肝類近,味道當然有作不及,但炭香味很重,不妨一試。

墨魚丸:墨魚丸不是手打,只是預購貨,但較坊間大粒。丸類一般用作火鍋材料,但由於燒烤風味太好,所以就算放進了火鍋中,我們也忍不住拿起放到鐵網燒烤。
墨丸燒成微焦,就像平日以燒烤叉燒成般;入口吃不到墨魚粒,也不算太彈牙,但仍具墨魚味道,加上炭燒香味,比火鍋更勝一籌。

貢丸:與燒墨魚丸類似,味道也好,但由於質感有別,始終比前者稍遜。

京蔥:京蔥帶有特別香氣,看上去平平無奇,但燒起來味道卻很突出,入口清甜中帶點辛香惹味,可口得來也可消膩,不錯。

火鍋

湯底:選了鹹豬骨冬瓜豆腐湯,$42 的價錢比豬骨煲便宜一倍有多,所以豬骨份量也較少,但味道也不差,略帶鹹香又不會太濃重,配上冬瓜及豆腐的蔬菜,更顯清新。
朋友笑說吃了不會有甚麼「冬瓜豆腐」嘛!

脆鯇片:吃慣一般任食火鍋的脆鯇片,覺得這裡的切得異常厚。
灼至僅熟入口,味道鮮甜而且爽脆嫩滑,與燒烤的鱔圈各有千秋。

新鮮羊片:羊片切成薄片,但有酒樓圓碟般大。入口算是嫩滑,但卻不夠羶味,初試吃羊者不妨一試。

鮮滑牛肉:鮮滑牛肉顏色鮮紅,入口果然新鮮嫩滑,牛味亦重,尤其是近脂肪位置,但由於切成細小薄片,小心放下鍋後會「走失」。

新鮮爽肉:此爽肉並不是一般稱為牛爽肉的千舌部份,而是牛肋骨中間的肉。爽肉奶白中透出微紅,切成片狀,再捲起來,賣相吸引。像是脂肪較多,但入口卻不油膩,且甘香爽口,味道與口感皆一流,未吃過定必要試一試。

魚扣:魚扣即魚的胃部,火鍋或燒烤皆可。坊間多以椒鹽處理,似乎是以重配味來掩蓋魚內藏的腥味,但這次作火鍋簡單灼熟,有魚鮮味卻沒有腥味,而且軟而不韌,出色。

水魷魚:一般以梳打發成的水魷魚,不甚突出,似乎點未製的乾身魷魚作燒烤會更可取。

墨魚滑:墨魚滑不會太黏,輕易便能以湯匙小份放入湯。味道比預製墨魚丸更重更鮮,但當然缺了燒烤那份風味吧。

鯪魚滑:質感比墨魚滑稍黏,味道卻與坊間相若,不差但不算突出。

黑柏葉:黑柏葉份量較少,但滲滿香濃豬骨湯味道不錯,而且亦夠爽脆。

白菜:白菜異常鮮嫩,在濃郁豬骨湯中仍能吃出清甜,很新鮮哩。

由於有了經驗選取食材,所以無論燒烤或火鍋,味道也比上次更佳。加上今次人數較多,而且撇去貴價海鮮,所以價錢更為划算。服務方面,難以在這後巷取得酒店式服務,但店員亦算有禮,而最可取是不時為我們添加火紅炭條的嬸嬸,像是有天眼般監察著我們的炭爐般。

不怕惡劣環境而又未嘗過炭爐燒烤火鍋的話,便要到來試試這裡的風味了。
入口環境並不討好(上)、火鍋店殘舊招牌(下)
店內缺乏裝潢(上)、魚缸更是嚇人(下)
新鮮連殼生蠔(上)、大肥蜆 $38(下)
白鱔圈 $38(上)、脆鯇片 $26(下)
雞串 $32(上)、牛脷 $34(下)
新鮮羊片 $38(上)、鮮滑牛肉 $48(下)
新鮮爽肉 $48(上)、鮮雞膶 $25(下)
魚扣 $48(上)、水魷魚 $28(下)
墨魚丸 $28(上)、貢丸 $30(下)
墨魚滑 $32(上)、鯪魚滑 $28(下)
黑柏葉 $34(上)、京蔥 $25(下)
火鍋燒烤悉隨專便
2010-08-21
$153 (Dinner)
入口環境並不討好(上)、火鍋店殘舊招牌(下)
新鮮連殼生蠔(上)、大肥蜆 $38(下)
白鱔圈 $38(上)、脆鯇片 $26(下)
雞串 $32(上)、牛脷 $34(下)
新鮮羊片 $38(上)、鮮滑牛肉 $48(下)
新鮮爽肉 $48(上)、鮮雞膶 $25(下)
墨魚丸 $28(上)、貢丸 $30(下)
火鍋燒烤悉隨專便
  • 白鱔圈
  • 大肥蜆
2010-08-31 21 views
有個朋友仔試過就介紹我地去食, 不過事先聲明環境係比較惡劣, 而且位處後巷, 怕我地冇心理準備會好驚, 於是同我地做哂心理輔導!!! 我話應該唔會咁誇呱, 最緊要係好味道, 環境唔會差到好誇O既..............點知我去拎位時由後巷行入去, 嘩~~~真係唔敢踏出第一步行入去搵啖食, 因為又黑又濕又DIRTY, 好怕突然會有D小強呀、小老鼠跑出O黎.........HEA左一陣討論左一陣, 於是同膽粗粗吸一大啖氣接近跑咁入店入面...... 嘩~~~ 好彩可以坐鋪頭入面咋, 如果坐出面我應該唔敢食~~~ 好啦, 講番D食物先~~~ 鍋底都有好多款, 有好平, $40-$50, 到比較貴O既, $80-$120, 我地叫左個醉雞鍋, 因為有埋雞食ma..............一上枱都唔錯, 用料幾足, 而且香味濃郁, 正!!!配料: 手切本地牛~$88, 黑牛葉~$38, 花膠仔~$58, 珊瑚蚌~$58, 魚麵~$38, 菜~$18...嘩~~~其實價錢已經唔太記得, 應該差不多啦~~~ 上述樣樣都好正, 最美味係本地牛同魚麵, 因為魚麵真係出奇地鮮, 配埋落個湯底到re

好啦, 講番D食物先~~~

上述樣樣都好正, 最美味係本地牛同魚麵, 因為魚麵真係出奇地鮮, 配埋落個湯底到really perfect!!! 其他配料都好新鮮, 份量都足夠, 唔會細細碟~~~

炭爐自家燒~~~!!! 大家可以睇下下面d相, 好多配料架, 不過佢另外有個白板寫低是日海鮮~~~ 我地最尾order左$20隻o既鮑魚仔, $15隻o既貴妃蚌同$38碟o既白鱔~~~~ 我真係想講炭爐燒真係好有風味, 仲一d 調味都唔洗用, 老闆娘仲叮囑我地d 蚌、鮑魚仔咩都唔洗落, 燒到一半落少少湯就ok, 而白鱔就只需要點幾滴豉油就ok............wow, 佢o既意見really 非常中, 隻蚌真係好鮮味, 連d湯都充滿海水味咁, haha............仲過咸添呀.....
至於鮑魚仔當然冇得彈, 可惜只係食一隻唔夠啊~~~ 食多幾食仲開心.........至於個鱔就真係無諗過會咁正, 自家燒可以控制將個皮燒焦d d, wow.........真係太美味啦~~~

overall:
-環境當然一般, 不過鋪頭入面好懷舊feel, 而且用炭爐打邊爐同自家燒野食, 好風味架....
-食物選擇都幾多, 而且份量都大碟, 所以一大班人去的話可以試多好多食物, 特別係自家燒材料, 因為海鮮都算中價, 多d人食可以share個cost ma

-夏天去的話真係有少少熱........因為你面前係兩個火爐, wow, 左右夾擊真係汗流浹背~~~一路食野一路飲凍飯先頂得住, 不過冬天去的話一定好warm好開心....

-去的話一定要訂位同埋坐鋪頭入面比較好.....

我冬天一定會再去, 而且要食好多唔同o既自家燒, yeah!!!
2010-08-22
2010-08-30 21 views
在openrice看見鴻福的食評 , 很想去試一下 ! GO ! 環境 : 要不是在照片中巳知環境的狀況 , 有定心理準備 , 我想很難走進這條內巷. 豬骨鍋 - 足料 , 美味 手切牛肉 - 老派式的 , 真材實料 , 有牛味 連殼蠔 - 麻麻地 芒果大蜆 - 新鮮 ! 正 ! 看著它在炭爐上慢慢打開 , 兒子很興奮 ! 鱔圈 - 燒得很脆 ! 也很扺 ! 大蝦 - 看過食評 , 要注意燒的時間, 過火就會乾身唔好食 , 要是剛好話, 會嘗到鮮甜 , 好食 ! 牛脷 - 厚切會好D lor ! 服務 - 沒有老店的串 , 很留意加炭和加湯的時候 因為我們人少(3人) , 點海鮮可以以隻數, 對方也不覺煩 , e.g. 5隻蝦會再來幫襯 ! 要是搬舖會更好 , 地面乾淨 , 地方大d會更好 !

豬骨鍋 - 足料 , 美味

手切牛肉 - 老派式的 , 真材實料 , 有牛味

連殼蠔 - 麻麻地

鱔圈 - 燒得很脆 ! 也很扺 !

牛脷 - 厚切會好D lor !

服務 - 沒有老店的串 , 很留意加炭和加湯的時候

正 巳食到了1/3的豬骨鍋
2010-08-29
正 巳食到了1/3的豬骨鍋
  • 鱔圈
  • 大蝦
  • 芒果大蜆
2010-08-05 36 views
與好友在附近見識過吃蟲蟲有多滋味之後~~任由方才有多驚喜~劇情現在才開始~~走進這無間道的冷巷之中~~時間尚早沒有客人~我們就悄悄在滴水聲走進盡頭~向燈光進發~~~走過第一舖才發覺店方還在吃飯呢~~麻煩了他們要服待沒有訂位而早來的客人~~在隔壁開了燈開了冷氣~~我們就著他們慢慢吃飯~我們再坐一坐就可以了~~順道在牆上選一選心水食材和拍拍照就可以了先餵飽相機~把周遭舊痕跡拍下來~~還有數隻小貓咪呢~~~有訂位的客人陸續前來~慢慢熱鬧起來~點了番茄薯仔牛柳粒湯底~再加一炭爐作燒烤之用~~大家都非常欣賞那用來起爐的蜂巢形大炭~易燃也耐用!食材當然離不開手切肥牛~芒果大蜆~還有蜂巢豆腐~虎蝦~新鮮帶肥的鵝腸~珊瑚蚌~牛舌~生根~~~較特別的有角螺和豬腦等~~未必人人喜歡~~無需烹煮的食材當然快到~但湯底未到~~竟然燒大蜆的同時大家也燒起牛肉來!!牛肉乾製作中?哈哈~但掃上醬汁邊燒邊反~又確實惹味~~但最令人懷念的必選戲院前的吊片~~這裡可一嘗製作滋味燒烤一方~個人還是鍾情於大蜆的鮮味~~大隻肉厚~蜆熟打開後還發現有小蟹在內~哈哈~~~吊片要邊燒邊搽豉油調味~~咸香全憑自已手勢功夫~~因為朋友就
與好友在附近見識過吃蟲蟲有多滋味之後

先餵飽相機~把周遭舊痕跡拍下來~~還有數隻小貓咪呢

在內
~哈哈~~~吊片要邊燒邊搽豉油調味~~咸香全憑自已手勢功夫~~因為朋友就稍一不慎給了一只超超咸的吊片給小比吃
~~哭笑不得~牛舌薄薄的只要輕灑上鹽巴就很好

番茄薯仔湯底最為百搭~味鮮而湯~加上蜂巢豆腐~生根等食材~~可以把湯汁盡吸~本人尤愛前者~較為健康也有爽彈層次的質感
~蜂巢豆腐實為施加壓力下冷藏把水份逼出而成~所以吸水能力很高~~小比第一次嚐魚扣[魚胃]~爽脆不腥~愛上了~~但始終提不起對豬腦的喜好~~粉粉綿綿潺潺感覺
~~還是留給男士們解決
~~經老細一介紹加點的角螺還奉上自家製的扣針改製工具~~螺不可過生過熟~
否則難以勾出
~~首回合大家都失敗的為多~~老細也樂意拿多幾隻給我們~還慢慢示範給我們~最愛甲殼類的這種爽彈質感

吃到尾聲~~湯底很濃也不多~~加個生麵已經濃鬱非常~~但只餘下少許湯料都不放過的朋友~叫來一碗白飯就倒下去慢煮~~~最後成了個risotto-liked的掛汁番茄汁飯~~別忘記還有陣陣炭香~這個炭燒燴飯別有一番風味~好吃!

雖然人客有增無減~座無虛席~但店員的效率和禮貌卻丁點不失禮於人前~難怪這個舊舊的小巷盡頭也可以是另一個天地~渾身是炭味~換來是四小時的歡樂和鮮味~!朋友問不愛打邊爐的小比『下次還來嗎?』;答案當然是肯定的『來呀!!
$226 (Dinner)
2010-07-31 106 views
星期六食左間極難食炭爐之後要立刻訂位食番間好野~~5個人去鴻福~走過大街﹐穿過小行~~~我地坐入面位~店子小小但好熱鬧~~我地選擇打邊爐及燒烤一齊。叫左好多野﹐但最應該食同推介的莫過於係﹕鮑魚 (當晚$20一隻)﹕超級新鮮﹗燒完之後唔好好硬食唔到~ 鮮甜﹗貴妃蚌 ($15一隻)﹕好大隻﹐一路燒見住慢慢打開好期待﹐食的時候有海水味道~好爽好鮮甜~正~ 每人encore 左一隻~~~大蜆 ( 十隻﹐大大隻只係$38一碟)﹕每一隻都有手板甘大~~燒熟後味道超級新鮮甜美~~ 好正~~美國牛﹕打邊爐用﹐好滑漏﹐唔鞋﹐肥瘦分佈均勻~~鱔骨(燒烤)﹕又係超級正﹗搽埋店提供的醬料﹐好好味~~都有一定厚度﹐唔會好薄~~好爽口~桶蠔(抵食)﹕原裝美國入口﹐途上蜜糖燒﹐變為蜜燒蠔。飲品並不貴~ around $10一支~店員們也有善﹐有個嬸嬸會好醒目會自動加炭~~今餐大滿足~~~
星期六食左間極難食炭爐之後要立刻訂位食番間好野~~
我地選擇打邊爐及燒烤一齊。

叫左好多野﹐但最應該食同推介的莫過於係﹕
美國牛﹕打邊爐用﹐好滑漏﹐唔鞋﹐肥瘦分佈均勻~~
桶蠔(抵食)﹕原裝美國入口﹐途上蜜糖燒﹐變為蜜燒蠔。

飲品並不貴~ around $10一支~
店員們也有善﹐有個嬸嬸會好醒目會自動加炭~~

今餐大滿足~~~
鮑魚
鱔骨
桶蠔
牛﹕左面圓形的肉~~
2010-07-26
鮑魚
鱔骨
桶蠔
牛﹕左面圓形的肉~~
  • 鱔圈﹐貴妃蚌
2010-05-10 29 views
我本來都唔想寫架喇,但一睇到依間店有咁多好既食評,我真係無法唔同大家分享一吓我既感受。若果你自問不能適應惡劣衛生環境的話,請你不要想來這間店。這鋪子就在一條後巷內。我點選的食物味道沒有一樣令我回味或想起。但當場的環境,及飯後翌日我朋友的反應郤令我深深記往。一字記之曰,"差"大家唔信的話,可以到店鋪門外看看。祝君好運

若果你自問不能適應惡劣衛生環境

一字記之曰,"差"

大家唔信的話,可以到店鋪門外看看。
祝君好運
2010-03-17
2010-05-01 32 views
每次想食打邊爐,首選永遠係鴻福。材料新鮮。又有多種選擇!我心愛嘅魔鬼魚湯底就真係次次都得!!yummy yummy!!食佢就已經好掂!!再用炭爐燒埋烤,大大隻竹蝦,海鮮就更正!!開懷暢飲,吹吹水。啤酒姊姊又好服侍!!次次去幫襯都開心滿足而回!!
2010-04-27 18 views
今次係我第2次黎啦!因為上次食過覺得真係幾好食~d 料又好新鮮..同埋好掛住佢既大蝦呀!所以決定黎多次encore今次我地一行4人...都係又有打邊爐又有燒烤..但今次就坐左出冷巷..我都有d驚..勁驚見到老鼠...真係好touchwood...2次都冇見到曱甴老鼠0個d!!今次都叫左好多野食..飽到爆炸~之後好想食糖水都食唔落啦!!今次最最最值得記下既係...1. 牛爽肉: 我地食左一個叫牛爽肉既野...(個名好似咁上下)係超勁好食..好鬼爽又唔貴...好值得推介2. 魚扣: 今次亦食左魚扣..真係堅好味! 如果d人用黎送酒..真係一流勁勁勁~~3. 鱔: 燒鱔都係超好味的~d肉又爽又新鮮呢~另外要提一提既係~今次我地左右隔離都有人燒蠔..燒到個殼爆開左~2邊都係...d殼仲要飛晒過黎..勁驚嚇囉!!有邊有2個女仔0個枱..仲要燒蠔爆殼, 燒鮑魚又爆殼..d 殼殼4飛..飛埋落我個頭到!!所以,勸大家一句..炭燒的時候睇好你d "食送"呀!!
今次係我第2次黎啦!
因為上次食過覺得真係幾好食~
d 料又好新鮮..同埋好掛住佢既大蝦呀!
所以決定黎多次encore
今次我地一行4人...都係又有打邊爐又有燒烤..
但今次就坐左出冷巷..我都有d驚..勁驚見到老鼠...
今次都叫左好多野食..飽到爆炸~
之後好想食糖水都食唔落啦!!
今次最最最值得記下既係...
真係一流勁勁勁~~
3. 鱔: 燒鱔都係超好味的~d肉又爽又新鮮呢~

2邊都係...d殼仲要飛晒過黎..勁驚嚇囉!!
有邊有2個女仔0個枱..仲要燒蠔爆殼, 燒鮑魚又爆殼..
d 殼殼4飛..飛埋落我個頭到!!
所以,勸大家一句..炭燒的時候睇好你d "食送"呀!!
2010-03-20
2010-04-02 27 views
行入後巷既時候真係有d唔自在,又濕又污穢,有潔癖既人真係唔適怡黎食。食物選擇頗多,而且價錢唔算貴,又可以同時打邊爐和網燒。我地要左蕃茄湯底,幾香濃。食物質素新鮮又好味。我最鍾意食帶子,水餃,大蝦和牛肉。其餘珊瑚蚌,泥鯭,墨魚滑,蜆,雲吞,粟米,烏冬,紅腸,雞軟骨,雞尾腸,海帶,公仔麵等 … 全部都唔錯,但魷魚,牛柏葉,司奄就麻麻地。第一次食炭爐打邊爐,發覺好有風味咖,一定會再黎食。
食物選擇頗多,而且價錢唔算貴,又可以同時打邊爐和網燒。
我地要左蕃茄湯底,幾香濃。
第一次食炭爐打邊爐,發覺好有風味咖,一定會再黎食。

$150 (Dinner)
2010-03-27 12 views
成兩年冇黎,係最近係facebook見到人食先記得起,即刻坐言起行(其實呢個月已經第2次黎)都係黎個雙打架(即燒烤+邊爐),但主打當然係燒烤啦.我至愛係燒大蜆,我燒到7成熟就食,真係超級先甜,我地7個人叫左4碟,我一個人"park'左5隻,另外又叫左兩碟角螺,d friends話好好食,但禁止我食,因驚我胃痛,所以品嚐唔到.再叫左蠔,我唔岩,但佢地話好好食.第2至愛就係腸!腸唔係香腸個腸,而係鵝腸雞腸魚腸大腸,但D friend只準叫鵝腸&雞腸,佢地D老人家怕膽固醇...D腸真係好肥,好正,上次用燒o既方法,比D伙計制止,皆因油太多,勁出煙,今次唯有用邊爐.另一推介係白鱔圈,D人成日話薄冇口感,其實薄D易燒D,而且脆口D,我鐘意!之後都不外乎都係D肉,牛脷午餐肉雞軟骨雞亦鴨胸等等,不能盡錄....加埋大量啤酒,埋單HKD17XX,好味,而且有風味,但成身臭味(燒烤味)

2010-03-26
$250 (Dinner)
  • 鱔圈
2010-03-23 79 views
在鴻福搞炭爐邊爐局,已經成為一年一度的例行儀式,大家在鬼節就燒紙,一到入冬,大家就來燒炭,如果沒有來過的話,好像欠了些甚麼.今次繼續由爐兄帶隊,沿住滿地污水,漆黑一片的陰陽路,隨時同老鼠撞個正著也不出奇,如果怕環境污糟,我奉勸你都係回到陽間罷.來到鴻福,首先要撇除環境差的心理包袱,兼且事後會惹來一身炭味.混身不自在.有些人的口唇邊,常說著什麼以食為本,試問每一次飯局,有邊一次是"齊吹唔食"?出來飯局,當然是為了吃,其實講來都多餘.當然,別人或許覺得,出來飯局要一條心去吃,話題最好圍繞食的方面,如果立場不一,便會比人話不懂欣賞,漠視主理人之心血了.是次燒炭局差不多三十人,包下內廳兩圍檯,有些朋友同我一樣,來了好幾年,亦有些朋友,第一次來感受用炭爐打邊爐的風味.老規矩,分開兩條戰線,一邊火鍋,一邊燒烤,往年鐵膽魔鬼魚湯底,今次因為沒有來貨,所以轉成鯊魚湯底,另一味是番茄湯底.前者味道不及魔鬼魚湯底的鮮甜,因為加了鹹菜,味道偏香酸一點.番茄湯底味道不夠濃,不過問題不大,滾滾下就差不多矣.湯未滾,大家先吃椒鹽魚扣,一隻魚得一隻魚扣,一碟魚扣,真係要幾十條魚才得掂.用椒鹽炒過的魚扣,爽脆惹味,大

湯未滾,大家先吃椒鹽魚扣,一隻魚得一隻魚扣,一碟魚扣,真係要幾十條魚才得掂.用椒鹽炒過的魚扣,爽脆惹味,大家搶住吃,一下子整碟吃清光.單是這一味魚扣,一個人可吃一整碟,送支大啤,最佳之享受.

來過幾次,很多材料在之前已一一品評過,今次沒有大大隻獅菴,換來原隻鮑魚,監生放在網上燒,老實講,幾殘忍,某些扮清高之仕,見狀一定大罵各位心術不正都似.但是新鮮燒出來的鮑魚,真的鮮甜無比,爽口彈牙.將別人的痛苦建築在自己的快樂身上,罪過罪過,但求來生投抬做人,吃回夠本.其他燒物如帶子,鱔圈,仍然好吃.薄薄的牛舌,入口肉味濃郁,又是一吃再吃.魚卜也可用來燒,同放湯完全不同態度.

火鍋方面少不了手切牛,打邊爐沒有牛肉?同失去靈魂一樣.肉味濃,質感粗獷.牛柳粒燒好過火鍋,雞腸十分肥美,爽口甘香,如果不怕死,吃多幾條吧.豬天梯入口爽脆.還有其他配料,太多了,不能盡錄.

蔗渣環境,燒鵝價錢,今次比上次平,每人消費二百,有些人會覺得貴,上酒家環境又舒適,付一個價錢便可任叫任食,不是更好?

但是,在鴻福的炭爐體驗,在那些酒樓找不到.正所謂:{人終歸總要死一次!}未試過的朋友,倒不如轟轟烈烈死一次,說不定從此愛上與炭同行呢.
條條大道通地獄
生靈塗炭