2019-05-15 168 views
平時係i creameria 食雪糕就食試過 但係原來佢連lunch同dinner都做埋今次就試下佢嘅lunch set 本身想叫其他食評講嘅蕃茄大蝦青口意大利麪 但可能太受歡迎賣哂😣😣 今次唯有試下海膽三文魚子意大利麪賣相唔錯 一眼就見到海膽😍意粉個汁好creamy 撈好 食嘅時候除左creamy嘅忌廉汁之外 間唔中咬到三文魚子同飛魚子味道更鮮甜 😝lunch set除左意粉 仲有沙律或湯 呢個湯係雜菜湯 (唔記得exactly個名🙈🙈係cashier落order嘅時候先講今日係咩湯 每日唔同)食意粉前做開胃菜唔錯 用嚟點麪包食都得👍隨餐附送飲品 呢到嘅凍檸茶同出面個d唔同 淨睇色都淡好多 甜度適中 淡淡清香 檸檬味會出d 夠fresh!
賣相唔錯 一眼就見到海膽😍
意粉個汁好creamy

lunch set除左意粉 仲有沙律或湯
食意粉前做開胃菜唔錯 用嚟點麪包食都得👍

2019-05-13 138 views
再次來到這裡吃I cermereia,真的是打卡一流,這裡裝飾任何一物都可以拿來當美美的背景,不過我們這次來不是吃雪糕,事緣餐廳最近新出了熱食系列,剛好我們可以在這裡解決晚餐。套餐配有餐包+餐湯/沙律+主食+飲品,我們就選了一份沙律、一份餐湯。菠菜忌廉蟹肉野菌意大利麵 (HKD 98)依舊擺盤非常精緻,除了銀餐具和銀餐盤,還有一小杯的裝飾花,甚至主食也擺得漂漂亮亮。餐湯是南瓜湯,質地較偏向水狀,配上餐包,軟軟甜甜的,也挺好吃的!醬汁不算非常多,但每條意大利麵都剛好掛上了醬汁,每一口都吃得頗為creamy,濃濃的忌廉名,而且有很多菠菜和野菌,還有蟹肉碎,整碟意大利麵吃上來都十分健康,卻不失美味!依文士牛仔肉寬麵 (HKD 128)第一次看見這款麵,感覺比較像肉汁加上牛肉片,味道不錯的,寬條麵軟軟剛好,夾雜陣陣洋蔥味道,其實一碟吃上來都很飽肚。牛仔肉味香濃,唔會好韌,因為汁很多的關係,成碟寬條麵拌均一起食所以唔會好Dry。至於沙律亦都好新鮮好爽,加上了少許醋,每一口都夠哂爽脆。飲品我就選了凍的Latte,好夠冰凍!成個感覺真的好像坐在日本Café慢慢品嚐一樣,這樣一SET已經足夠女生的份量

菠菜忌廉蟹肉野菌意大利麵 (HKD 98)

依文士牛仔肉寬麵 (HKD 128)
至於沙律亦都好新鮮好爽,加上了少許醋,每一口都夠哂爽脆。
飲品我就選了凍的Latte,好夠冰凍!成個感覺真的好像坐在日本Café慢慢品嚐一樣,這樣一SET已經足夠女生的份量,如果不是太飽的話我一定還會加點個雪糕來吃!
2019-05-12 103 views
同朋友去行旺角,行下都有啲肚餓,就決定搵嘢食啦。之前經過成日見到呢一間感覺上幾特別高貴嘅餐廳仔,咁今次就試吓啦。見有啲肚餓就每人叫咗一個晚餐套餐,咁佢係包一種飯或者意粉同埋湯仲有嘢飲個人幾鍾意佢嘅裝修感覺上好舒適嘅感覺,好似坐咗喺露台同朋友high tea我咁我就叫咗個大蝦明太子意粉,係新嘅菜式嚟嘅,而朋友呢就叫咗個意大利雲吞,入邊係有紫薯嘅🥰🥰🥰等左都唔使一陣,就有員工送上精美嘅餐盤同埋嘢食啦,順帶一提個嘢飲係咖啡或者紅茶,咁我哋就叫咗紅茶嘅,因為嗰日天氣有啲熱。所有嘅餐具都非常精美似去咗英國咁,佢嘅湯係粟米蓉湯,加上一小塊麵包仔,食咗都有少少飽,咁個主菜我就食咗個大蝦明太子意粉,個人認為都幾唔錯,因為🍤🍤都有好多隻,而明太子都幾好食見到個雪糕廣告好似好吸引,下次試吓先

見到個雪糕廣告好似好吸引,下次試吓先
2019-05-12 91 views
今日星期六約左朋友行街,咁啱經過朗豪坊,一上電梯又見到呢間雪糕店,之前一直都好想食但又冇機會食,一去到店門口,發現好多人排緊隊,好多遊客黎食雪糕甜品,行到勊見到又有位可以坐就入左去餐牌同之前有d 唔同左,有期間限定既士多啤梨tea set 好吸引我最愛既粉紅色,緊係要試下先,其他全部都係抹茶甜品,都好吸引啊下次再試可以揀戶外定室內坐,不過咁岩天氣唔好落大雨,所以就坐左室內搵左個梳化位,可以坐低慢慢嘆呢到仲有專人拎埋野食俾你,好週到,有士多啤梨蛋捲同雪糕,仲有士多啤梨蛋捲裏面好多cream 好滑溜,一d 都唔漏,感覺岩岩好,唔太甜雪糕方面有好濃既士多啤梨味,不過記得要食左先,好快溶驚食得太膩唔緊要,仲有杯檸檬紅茶飲,有一大壺咁就輕輕鬆鬆咁過左個悠閒下午

下次再試
可以揀戶外定室內坐,不過咁岩天氣唔好落大雨,所以就坐左室內

搵左個梳化位,可以坐低慢慢嘆
雪糕方面有好濃既士多啤梨味,不過記得要食左先,好快溶
驚食得太膩唔緊要,仲有杯檸檬紅茶飲,有一大壺
咁就輕輕鬆鬆咁過左個悠閒下午
  • 士多啤梨海綿卷輕食
2019-05-09 85 views
最近sem尾忙到痴線 呢日同大同交完assignment黎旺角行街 朋友同我都有甜品癮 所以就呢試下呢間甜品cafe🍨呢間cafe大部份既tea set同食物都係有抹茶 簡直係為我呢個抹茶迷而設🤤我最後選擇左日本宇治抹茶海綿卷輕食 order完店員就會送個set黎 望落去好吸引☺️雪糕方面可以簡牛奶雪糕、抹茶雪糕同埋牛奶mix抹茶雪糕 我簡左牛奶雪糕 雪糕食落去好creamy好香👍🏻抹茶海綿卷食落都鬆軟而且抹茶既味道適中 我好怕有啲地方既抹茶甜品抹茶味太重 有時反而會覺得太苦個teaset旁邊仲有白玉丸子 栗子同埋紅豆 白玉夠晒煙un飲品方面仍有好幾款飲品選擇 主要都係咖啡多 我簡左熱既cappuccino

2019-05-08 115 views
今日同友人睇完套戲後,岩岩三點幾下午茶時間,行過長電梯旁啲間雪糕店企係度睇咗陣,諗住坐低食個tea 吹吹水 。 友人話口未完, 閃身一動,去咗旁邊嘅餐枱區成功霸到位,我哋係收銀妹妹度俾完錢,就坐係位等送餐。叫咗個限定沖繩菠蘿椰子味雪糕tea set, 一黎到個set 都幾多樣野,包括一杯菠蘿椰子雪糕,一件菠蘿椰子蛋糕,一件椰絲白玉丸子以及飲品一杯個雪糕超超正 感覺好清新 唔會過甜 菠蘿味較濃郁 唔怪得次次行過呢間餐廳都咁多人排隊又坐滿人件椰絲白玉丸子都唔錯 幾有口感 入面有幾種食材 一層層 唔錯唔錯跟餐配埋飲品 價錢上set抵過淨雪糕 下午茶食下甜食就是享受同友人邊食邊吹水坐下坐 錦就一個下午幾好hea

同友人邊食邊吹水坐下坐 錦就一個下午幾好hea

2019-05-07 79 views
朋友生日今次特別啲,因為得我哋兩個人,就買一個細細地但係高質素嘅蛋糕一齊食,堂食可以點埋蠟燭。呢間甜品店開喺朗豪坊,個位置都幾方便,可以喺上面玩完樂園或者行咗一陣街,或者食完晚餐直接過去食埋個甜品咁。餐牌選擇好多,不過生日就梗係唔少得生日蛋糕啦!日本溫室蜜瓜蛋糕🍰$170裏面嘅溫室蜜瓜真係好甜,而且好多水份,忌廉嘅份量適中,而且空氣感爆滿,食落去好似一陣風咁就冇咁有罪惡感。同埋真係好新鮮,好似啱啱落飛機咁,所以食佢就一定冇錯,一定唔會有負面嘅評價啦!而且真係可以點到一支好靚嘅蠟燭,啲蠟燭好長,影相一流,顏色係金光閃閃。

日本溫室蜜瓜蛋糕🍰$170

2019-05-06 89 views
2019.5.3 (星期五)Happy Friday! 又到食好西獎勵自己時間,收工同妹去左朗豪坊行街!呢間i Cremeria Cafe 的雪糕同蛋糕真係超正,但見到它晚市竟然有set dinner 食!於是率先試一試先Dinner set 包沙律/餐湯同埋一杯飲品!我點左《蕃茄大蝦青口意大利麵》$118 !前菜要左沙律,餐飲要左熱檸茶!成set 一上枱好靚好英倫式!意大利粉有兩隻燒大蝦同兩隻大青口擺盤好靚好吸引!大蝦燒得好正!蝦肉夠爽夠彈牙,好新鮮個蕃茄醬汁整得好好味!好夾!沙律配上酸酸醋汁,好開胃同好fresh! 沙律仲有紫肉火龍果肉,甜甜的果肉同酸醋好match!自己沖配熱檸茶,好有花茶感。妹妹點的《是日iCremeria 日式咖哩》$98 是野菜咖喱,好健康美味!咖哩汁調配得很好味!妹妹都盛讚整體而言,係好輕鬆寫意的日式西餐不錯的推介去同姊妹們chill下!
2019.5.3 (星期五)

Dinner set 包沙律/餐湯同埋一杯飲品!

意大利粉有兩隻燒大蝦
同兩隻大青口
擺盤好靚好吸引!

大蝦燒得好正!蝦肉夠爽夠彈牙,好新鮮
個蕃茄醬汁整得好好味!好夾!

自己沖配熱檸茶,好有花茶感。

整體而言,係好輕鬆寫意的日式西餐
不錯的推介去同姊妹們chill下!

2019-05-03
$110 (Dinner)
2019-05-06 65 views
經過朗豪坊 之前幾次已經好想試這間餐廳看見佈置很美麗 覺得花束佈置絕對係打卡好位置今次被他的沖繩菠蘿雪糕吸引了就決定和朋友試試但排隊期間又看見餐牌內的下午茶套餐 就決定分別點一個沖繩菠蘿雪糕套餐以及一個綠茶下午茶套餐我點的就是綠茶下午茶餐包括了一個綠茶雪糕,一件綠茶芝士蛋糕,其他小甜點及飲品一杯坦白說這個價錢的下午茶確實有點貴飲品我們點了朱古力確實是沒有太大的特色 就是很濃郁的味道不過雪糕以及芝士蛋糕就為飲品挽回了很多分數雪糕的抹茶味非常濃郁和甜味平衡得很好絕對不會只有綠茶的濃味帶一些苦芝士蛋糕入口抹茶味很香濃 口感軟滑作為甜品控 我還是會再來的 因為真係好味道

今次被他的沖繩菠蘿雪糕吸引了就決定和朋友試試

我點的就是綠茶下午茶餐
包括了一個綠茶雪糕,一件綠茶芝士蛋糕
,其他小甜點及飲品一杯

坦白說這個價錢的下午茶確實有點貴
飲品我們點了朱古力確實是沒有太大的特色 就是很濃郁的味道

不過雪糕以及芝士蛋糕就為飲品挽回了很多分數

雪糕的抹茶味非常濃郁和甜味平衡得很好
絕對不會只有綠茶的濃味帶一些苦

芝士蛋糕入口抹茶味很香濃 口感軟滑

作為甜品控 我還是會再來的 因為真係好味道

每次到朗豪坊4樓總會記得那條長長的電梯有驚喜過有驚嚇過🙈, 但長長的電梯隔離原來有一個估唔到除左人氣冰淇淋之外,i CREMERiA Café還有一個意外驚喜嘅Dinner set選擇😮👍典雅的櫃台與浪漫的餐桌一家是這裡突出的地方。雖然座位不多,但用餐座位舒適,加上有白色雲石檯以及精美鐵餐盤裝飾用餐,絕對是女士們必到的打卡勝地👍海膽三文魚子意大利麵,推介! 無法形容的Juicy,材料非常足夠,分明的海膽、三文魚子及飛魚子加起來濃味十足👍蕃茄大蝦青口意大利麵,放檯前聞到燒大蝦的陣陣香味,明顯增強食慾,大蝦與青口合格新鮮,內有燒了的車里茄及蟹柳配合入味的意粉是第二推介的Dinner Set👍除了一向受捧場的冰淇淋同場見到有不少日式蛋糕選擇,回頭指數也算十分高。👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐/5💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️/5

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️/5

2019-05-04
$150 (Dinner)
2019-05-05 49 views
🥥夏日限定雪糕🍦—🌞夏天來臨,係香港熱到溶就當然食返個雪糕。—🍦沖繩菠蘿椰子雪糕(💲68)夏天配菠蘿🍍,酸酸甜甜很開胃,口感清爽,食落個菠蘿好juicy, 菠蘿仲要燒過,再加左少少玉桂粉,椰子味濃,食落仲有少少椰子肉再加椰絲味。—
🥥夏日限定雪糕🍦

🌞夏天來臨,係香港熱到溶就當然食返個雪糕。

🍦沖繩菠蘿椰子雪糕(💲68)
2019-05-04 46 views
每次經過朗豪坊都覺得呢間cafe好夢幻好少女係打卡的好地方今晚老公陪我去喇😍一入到去我的確被花花、精緻的裝飾、環境所吸引住花花木枱位置用來影相打卡一流😍今日的晚餐有6個set我地叫左「海膽三文魚子意大利麵 $118」加$30有餐湯及飲品Order完食物之後我地去搵位坐職員會遞上食物給客人食物用銀色餐盤放上配上雲石紋的餐枱即刻令賣相升級變得好高貴有種貴婦嘆茶既感覺😍意粉好creamy配上海膽、三文魚子一齊食超好味我食到有幾種唔同既層次可能太好味的關係我覺得唔夠喉😂餐湯係粟米湯麵包沾上粟米湯來食真係好好味的確正👍🏻老公叫左「蕃茄大蝦青口意大利麵 $118」佢個大蝦好正燒得好香兩款意粉都好推介佢地除左有dinner set見到佢地仲有個tea set抺茶海綿蛋糕、白玉丸子......😍仲有蛋糕、雪糕都好吸引😍下次我一定要食佢個tea set嘆一嘆👍🏻😍呢個價錢、環境、質素黎講都算係好高質價錢屬於中價格今次整體黎講係正既👏🏻5⭐️為最高味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
每次經過朗豪坊
都覺得呢間cafe好夢幻好少女
係打卡的好地方
今晚老公陪我去喇😍

一入到去
我的確被花花、精緻的裝飾、環境所吸引住
花花木枱位置
用來影相打卡一流😍

今日的晚餐有6個set
我地叫左
「海膽三文魚子意大利麵 $118」
加$30有餐湯及飲品

即刻令賣相升級
變得好高貴
有種貴婦嘆茶既感覺😍

意粉好creamy
配上海膽、三文魚子一齊食
超好味

麵包沾上粟米湯來食
真係好好味
的確正👍🏻

老公叫左
「蕃茄大蝦青口意大利麵 $118」
佢個大蝦好正
燒得好香

兩款意粉都好推介
佢地除左有dinner set
見到佢地仲有個tea set
抺茶海綿蛋糕、白玉丸子......😍
仲有蛋糕、雪糕都好吸引😍
下次我一定要食佢個tea set嘆一嘆👍🏻😍

呢個價錢、環境、質素黎講
都算係好高質
價錢屬於中價格

今次整體黎講係正既👏🏻
5⭐️為最高
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2019-05-04 53 views
今日同朋友去到旺角朗豪坊行街見到有間甜品店門面裝潢好靚又有花,而且仲有好多蛋糕選擇,最後就話一齊去食個午後輕食。見這裡有吸晴的蜜瓜,忍唔住同朋友講要杯來試試。今次我地叫了一款輕食蛋糕和飲品一齊食,等咗一陣甜品就可以取啦,食物真係十分精緻心心眼,又不停影相時間,士多啤梨海綿卷上面有士多啤梨而且仲好甜入面的忌簾好滑又香,蛋卷粉紅色淡淡香味好味又軟熟,而且仲有一個士多啤梨白朱古力雪糕,好滑又香士多啤梨味份量岩岩好,吾會好易快溶。而飲品就加錢要了日本溫室蜜瓜汁,飲落去真的十分清甜又香,好足料十分好味道,坐下傾下計食件蛋糕都是不錯選擇。
2019-05-04 46 views
一早心思思諗定黎 i CREMERiA 食下午茶~本身已經做好功課係openrice睇定menu,想試下個日式雜錦輕食(好似乜都有啲)。但去到發現已經轉左Menu~連士多啤梨🍓海綿卷輕食都冇埋🙈 💥換上沖繩菠蘿椰子系列🍍🥥咁我就揀左日本宇治抹茶海綿卷輕食💚繼續抹茶食唔厭😆係收銀點餐後坐定定(點餐前搵定位好啲)等送餐~原來除左餐牌上嘅野飲可以揀外,green tea latte (“GTL”) 都有得揀(不過我都係問收銀員試一試先知可以🍵),就咁樣,自制左全抹茶嘅tea set 🥳💭GTL 奶味同抹茶味幾平衡,略偏濃抹茶味,我個人覺得幾出色,但非抹茶愛好者可以先得有少少苦。至於主食:💭抹茶海綿卷+自選雪糕(抹茶味)忌廉層抹茶味唔算濃,但加埋海綿層同中間嘅金時(紅豆)就好似perfect match咁。🥴 示範左唔係下下都濃濃抹茶味先叫好食嘅🤪-而雪糕有抹茶/北海道牛奶/mix揀 🍦雪糕打得好軟綿,口感滑溜,而且實心份量十足!不過要留意雪糕溶嘅速度,唔好掛住影相/傾計呀!💭紅豆、白玉丸子、蜜餞栗子🌰:💥當食完抹茶盛宴,成個人都沈醉係抹茶嘅氛圍。不過有少少 too much 🙈 果一刻好似明
一早心思思諗定黎 i CREMERiA 食下午茶~
💥換上沖繩菠蘿椰子系列🍍🥥

咁我就揀左日本宇治抹茶海綿卷輕食💚繼續抹茶食唔厭😆
日本宇治抹茶海綿卷輕食

係收銀點餐後坐定定(點餐前搵定位好啲)等送餐~

Green  tea  latte

至於主食:
💭抹茶海綿卷+自選雪糕(抹茶味)
而雪糕有抹茶/北海道牛奶/mix揀 🍦

💭紅豆、白玉丸子、蜜餞栗子🌰:
紅豆、白玉丸子、蜜餞栗子

💥當食完抹茶盛宴,成個人都沈醉係抹茶嘅氛圍。不過有少少 too much 🙈 果一刻好似明白點解個set design 配清茶😆
所以建議大家如果配GTL,雪糕可以揀牛奶味;或者抹茶雪糕就揀清啲嘅茶 🍵
最後,除左tea set外,仲有好多cakes可以選擇🤤

2019-05-04
$128 (Tea)
日本宇治抹茶海綿卷輕食
Green  tea  latte
2019-05-04 59 views
撞正放假約咗好友係朗豪坊行街,三點三到咗要食下午茶就黎咗呢到食抹茶雪糕。有新口味下次一個人先試。今日目標明確Tea Set:日本時令水果輕食買咗野之黎就搵位坐低等野送上黎上台喇,好吸引忍唔住要打個卡由一開始我決定由較酸既水果開始,草莓多汁微酸,金奇異果好甜完全唔會酸澀,一口接一口,十分清新而水果皇牌溫室蜜瓜多汁香甜,重點係熟度岩岩好,呢set有得自選雪糕,我選了抹茶軟雪糕,抹茶味和牛奶味互相平衡,香滑得黎又帶點茶甘香,十分不錯。I love Melon!個set 包咗一樣野飲,我地就叫咗熱檸檬紅茶,茶包係Twinings既早餐紅茶,有質素既保證茶味濃醇。加片檸檬又為呢杯下午茶多添一份層次、特別。

有新口味下次一個人先試。

今日目標明確
Tea Set:日本時令水果輕食

買咗野之黎就搵位坐低等野送上黎

上台喇,好吸引忍唔住要打個卡

I love Melon!

加片檸檬又為呢杯下午茶多添一份層次、特別。
  • 日本時令水果輕食