2019-05-03 79 views
今日經過朗豪坊,見到一間好歐陸色彩嘅餐廳,非常典雅及高級,加上落地玻璃,陽光直射,真係好似歐陸庭園,非常吸引!餐廳主要買日式甜品,有蛋糕、咖啡、雪糕等。另外仲有限定甜品及雪糕,賣相真係極之吸引,唔怪得好多人幫襯! 另外有驚喜,原來除咗甜品之外,仲有lunch set、tea set、dinner set ! 今次我就揀咗lunch set,啱啱食飯時間!lunch set 有六款選擇,主要素食同埋海鮮,加埋沙律/湯及咖啡,約$100價錢真係都算抵!我就揀咗個番茄大蝦青口意大利麵!擺盤已經非常吸引,仲有一朵小鮮花伴碟,好襯歐陸庭園嘅餐廳!沙律非常新鮮,有不同嘅生果和菜,加上醋的醬汁,非常Refresh! 主菜係海鮮茄汁意粉,有青口、大蝦、蟹柳,份量都十足,加埋番茄及蘑菇醬汁,都好味!最後配上cappuccino,好滿足嘅一餐!誠意推薦!

2019-05-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
呀叔個女朋友一直都叫我陪佢食呢間甜品,咁我次次都話下次先啦,講真,堂堂一個身高180,大隻到雷神的男人,去吃呢啲「港女」野,我真係不能接受。但我女朋友不斷話好好食,咁啱又撞正啲咩紀念日,作為一個優雅而體貼的男人,我今次決定走出自己的comfort zone。平時我去朗豪坊完全冇為意呢間野,通常直上天梯睇Lego,原來佢係條天梯隔離。咁佢就話想食個士多啤梨芭菲,問我想食咩,我話你喜歡啦我都唔識揀,咁佢就叫了個tea set,然後叫杯Latte(成個menu唯一我識叫嘅野)。個tea set 有蜜瓜配兩款水果。哇,個蜜瓜,好食到,食第一啖就食到係日本野,食多兩啖我就feel到係北海道夕張蜜瓜!(我屋企人係九龍城開水果鋪)甜,但唔係死甜,而係鮮甜,好fresh,搞到個奇異果士多啤梨即刻酸到爆。配上抹茶雪糕,雪糕本身比普通雪糕厚身但唔係杰撻撻個種,口感豐滿,奶味香濃,好似去左北海道農場咁。再飲啖latte 中和甜味,我開始明白港女的幸福了。我女朋友叫個杯芭菲都幾正,但我只吃左幾啖。層次分明,桃,糖漿,仲有脆口應該係玄米粒價錢當然唔平,但水果新鮮,雪糕creamy,係鬧巿開鋪,都叫做值啦。雖然焗
我真係不能接受。

咁佢就話想食個士多啤梨芭菲,問我想食咩,

再飲啖latte 中和甜味,我開始明白港女的幸福了。

我女朋友叫個杯芭菲都幾正,但我只吃左幾啖。
層次分明,桃,糖漿,仲有脆口應該係玄米粒

價錢當然唔平,但水果新鮮,雪糕creamy,
係鬧巿開鋪,都叫做值啦。

雖然焗住要影啲港女打卡相,但食物真材實料,呀叔我內心深處的少女心亦都開始萌芽了⋯⋯

2019-05-02 52 views
由於我好中意靚既野,所以呢間餐廳我黎完又黎。好多花花,連上餐時都有一杯清新淡雅既小花,實在令人喜悅。之前以為得甜品,原來仲有set lunch。感覺上set lunch抵食d,因set lunch可用30蚊加杯雪糕。食完呢個餐覺得自己好健康呀,因為有好多生果,食左蜜瓜,紅火龍果,同埋紅番石榴,開胃又健康。今日食左新出既豚肉飯,個擺設好靚,有d木魚,好好味,仲有好多VEGGIE,唔會只係得肉,好BALANCED既DIET呀!個SALAD好清新,杯雪糕好足料,食完超飽呀!杯COFFE唔會太甜,正呀!呢間店有唔同既SEATING方式,有D TABLE有好PRETTY既花擺設,係咁少女既環境好有MOOD食野。環境好影響我進食既心情,係咁靚既地方先有心情扮淑女慢慢歎。

2019-03-28
😋 No. 228 香港 | icremeria🔹地址:Langham Place Shopping Mall, 8 Argyle St, Mong Kok🔸超级好吃的冰激凌,点了三款抹茶,抹茶味道浓厚,冰激凌奶味不算厚重,刚刚好,吃起来不腻。冰激凌上的topping给的很足,里面的果冻很Q弹🔹人均50-100。🔹地址:Langham Place Shopping Mall, 8 Argyle St, Mong Kok🔸超级好吃的冰激凌,点了三款抹茶,抹茶味道浓厚,冰激凌奶味不算厚重,刚刚好,吃起来不腻。冰激凌上的topping给的很足,里面的果冻很Q弹🔹人均50-100。
😋 No. 228 香港 | icremeria
🔹人均50-100。
$60 (Dinner)
2019-04-25 115 views
我一直都唔知原來iCREMERiA 係有西餐dinner set @@ 呢日咁岩見到而且價錢又ok 就同朋友仔入左黎試 🤩朗豪坊呢間鋪雖然係open area 但感覺都唔會好嘈 都幾舒服 唔會太逼 仲要用我鍾意既雲石檯呀!!! 😂成個set dinner 上餐都好靚 中間仲要有樽花仔點綴下! 🌼🌸南瓜湯好creamy 好滑🤤沙律入面冇諗過會有石榴同火龍果好甜呀!!Carbonara味道剛剛好唔會太漏仲有溫泉蛋☺️豚肉醬意大利面既蕃茄醬酸酸甜甜好開胃!!! 珍珠帶子伴意瓜扁意 呢個係我覺得最好食既!! 味道fresh d 同埋入面真係勁多粒帶子 !!!😍😍估唔到佢既熱紅茶係用Twinings 😳下次一定要黎試埋佢個tea set 先!!!雪糕同cake 勁吸引呀🙈🙈🙈🙈

朗豪坊呢間鋪雖然係open area
但感覺都唔會好嘈 都幾舒服 唔會太逼
仲要用我鍾意既雲石檯呀!!! 😂

南瓜湯好creamy 好滑🤤
沙律入面冇諗過會有石榴同火龍果好甜呀!!

Carbonara味道剛剛好唔會太漏仲有溫泉蛋☺️

豚肉醬意大利面既蕃茄醬酸酸甜甜好開胃!!!

估唔到佢既熱紅茶係用Twinings 😳

下次一定要黎試埋佢個tea set 先!!!
雪糕同cake 勁吸引呀🙈🙈🙈🙈
2019-04-23 68 views
人氣雪糕品牌I Cremeria,每次行過都俾佢嘅poster相片吸引着,最記得就是那個純金北海道牛奶雪糕同埋那個招牌日本直送蜜瓜芭菲,超吸引!今期張poster也夠搶眼,係士多啤梨白朱古力雪糕,不過我就麻麻哋士多啤梨同白朱古力。所以都係睇下有乜其他好食先。除咗雪糕之外,呢度仲擺放左好多大大小小嘅蛋糕,任君選擇,真係花多眼亂!除咗甜點之外仲有鹹點食,想輕食一點可以揀三文治或者Wrap,想飽肚一些也可以選擇Set Meal,有意粉或飯類。我同朋友都見到set Menu價錢大眾化,套餐已經包前菜、主菜同埋嘢飲,再加$30仲有一杯雪糕。羅勒青醬鮮蝦長通粉,Penne質地較挺身,吃起來有嚼勁,跟味道清香嘅pesto醬汁很夾,食完唔會太滯!鮮蝦大隻亦都夠爽脆。另一款豚肉柚子胡椒丼上也灑上被喻為世界上最昂貴的香料~ 番紅花,它有著獨特嘅辛香,令整碟料理嘅味道也提升,加上微微的柑橘香胡椒辣味,一口接一口的吃着很快就吃完了!

很多人抗拒甜品的原因是怕「甜到封喉」的感覺,但我認為這兩個士多啤梨系列及日式雜錦輕食這兩個Tea Set正好符合這班「非嗜甜」食客。事關兩個Set感覺清新,配上自日本直送的生果去呈上立即中和整體甜度及提升另一種精緻既味道及口感。約了朋友在朗豪坊辦公大樓的扶手電梯旁等候再一同去搵位,【iCREMERiA】可以選擇坐室內或室內,但入面較為涼快我們選擇坐室內,室內佈滿花花佈置,影相不錯的。不過當日人流滿滿,門口大排長龍,我們等了一會才有位置。仲有一個專係比人打卡既位置添。呢度屬半自助形式,出去counter點餐order,Cafe有多款全新甜品不過【iCREMERiA】出名軟雪糕,令人印象深刻的,就絕對是半個蜜瓜配上日本軟雪糕吧。所以毫無考慮地選擇一定要點雪糕。另外朗豪坊是首間Cafe,有蛋糕及日式傳統糕點之外更有鹹點如意大利粉、沙律及三文治等。見到很多非常精緻既蛋糕呢。繡球花忌廉水果蛋糕、玫瑰伯爵茶忌廉蛋糕等等,完全攻陷少女心呢。付款後隨後店員就會為你送上食物。.🔹期間限定士多啤梨系列-士多啤梨海綿卷輕食 $158入面分別有,「士多啤梨海綿卷+日本amao士多啤梨+士多啤梨白朱古力+Lat

仲有一個專係比人打卡既位置添。

付款後隨後店員就會為你送上食物。
🔹期間限定士多啤梨系列-士多啤梨海綿卷輕食 $158
入面分別有,「士多啤梨海綿卷+日本amao士多啤梨+士多啤梨白朱古力+Latte」
士多啤梨海綿卷輕食

日本Amao士多啤梨,產地Origin: 福岡Fukuoka
呢個set原料簡單,但指明產地,確保每粒士多啤梨都有穩定嘅甜度同埋紅潤嘅色澤。甜香柔軟每一口的很清甜,愈吃愈高興。士多啤梨海綿卷淡淡的香,較為清新最重要是有足夠的鬆軟,忌廉滑而不膩。
士多啤梨海綿卷輕食

配上雪糕一起吃,更是甜在心!食完士多啤梨海綿卷都唔覺得肥膩。仲要在旁的白朱古力呢個真係勁甜,雖然口感係唔錯但係用其他朱古力代替會更加好。
士多啤梨海綿卷輕食

最後加埋杯冰凍飲品,完美地結束呢個期間限定套餐。果然日本🇯🇵空運到港既生果果然風靡了不少香港人的味蕾啊。

🔹日式雜錦輕食Set $198
雜錦Set內容豐富,可以兩個人share。入面有「白玉丸子配栗子紅豆、抹茶味mix牛奶雪糕、抹茶芝士蛋糕、日本奇異果和日本哈密瓜、牛油果三文治、抹茶大福及抹茶拿鐵」。每件精緻小巧。
日式雜錦輕食Set

**抹茶拿鐵,一杯熱呼呼的拿鐵是許多人在寒冬或放鬆時的心靈慰籍,整體抹茶味不錯,但奶味較重。
日式雜錦輕食Set

**抹茶大福,本身很愛大福也愛吃十勝紅豆,因為特別有咬口,外表深色的抹茶大福,每一啖都是茶味呀!煙煙韌韌,包著白豆泥,但我認為整體味道是濃郁的但有點過甜。
日式雜錦輕食Set

**抹茶芝士蛋糕,芝士味比抹茶味要突出,口感軟身,食到最後有點膩,但甜度剛好,挺好吃的。
日式雜錦輕食Set

**抹茶味mix牛奶雪糕,抹茶口味香濃甘甜,雪糕很軟身香滑,牛奶味較出,如果是純抹茶雪糕都應該會很好吃呢。因為勝在用料亦講究吧。
日式雜錦輕食Set

**白玉丸子配栗子紅豆及日本奇異果和日本哈密瓜都很甜,栗子紅豆質感,沒有煮得爛,保持粒狀,味道就較其他甜品甜一點,白玉粉做成的湯圓即白玉丸子淡淡的配上甜既栗子紅可以加以平衡。一個日本Tea Set都是必然會有紅豆配上白玉,因為是簡單又日式的甜品。
日式雜錦輕食Set

**牛油果三文治則沒什麼特別,一小口再兩個人Share,可以作為甜品既中途站吧。
日式雜錦輕食Set

這個set整體偏甜膩喔,一個人吃會太飽兩個人Share剛好。作為下午茶聊聊天,兩個Tea Set各有千秋。沒有那一款會更好。不過真的很欣賞它們的甜品,用料講究,擺盤亦都好靚。果然是融合意大利風格及日本既精緻。相信甜品控又多個好去處了!
Tea
2019-04-22 41 views
來自日本的人氣雪糕店🇯🇵🇯🇵/在旺角鬧市的朗豪坊入面,有間I Creameria雪糕店,不得不試!🍨🍦雪糕口味有兩種,$42抺茶味和$40牛奶味。這次,我初嚐了抺茶味,入口香滑,茶味夠濃,因為有茶,有一定的苦味🍵,整體配搭得很好👍🏻👍🏻朋友試左牛奶味🍦,採用日本北海道牛奶,品質保證!😋😋
來自日本的人氣雪糕店🇯🇵🇯🇵/
朋友試左牛奶味🍦,採用日本北海道牛奶,品質保證!😋😋
2019-04-22 29 views
這間甜品雪糕點坐落於鬧市旺角中,較為高檔的商場朗豪坊。店家提供fusion意粉等主菜,同時亦有不少甜品選擇。當中以雪糕為賣點,尤其是 🍵抹茶雪糕和 🥛牛奶雪糕,前者茶味頗濃,甜味和苦味完美平衡;後者採用 🇯🇵日本北海道特級牛乳,極有奶味,且主體極滑,猶如絲綢級享受,食到筒底仍然充滿雪糕,絕無偷工減料。唯一的缺點就是:在 🔥炎熱的香港,雪糕融得很快。不過總體瑕不掩瑜,仍然值得讚賞。最後說一說價錢,抹茶味$42;牛奶味$40,兩者皆有玄米杯裝和甜筒裝兩款選擇。
TakeAway
2019-04-20 66 views
一直都好鍾意這間餐廳😍簡直係城市+室內嘅花園 🍀🌳🌲好多盆栽嘅點綴又有太陽傘加埋有外國feel嘅餐枱桌椅有種好relax和好fresh 嘅感覺💫係一個可以叉電嘅好地方😍又可以慢慢食蛋糕、雪糕、咖啡...所以我成日都嚟relax架👍🏻✨今次特別啲,食set lunch 🥗 有salad /soap + main + tea 價錢喺朗豪坊來說都算大眾化😆最緊要係有杯好味嘅咖啡☕️醒神下☝🏻珍珠帶子伴意爪意粉set lunch 賣相和擺盤好靚😍最特別係有一盤小花作裝飾🌸真係可以一路欣賞一路享用午餐💁‍♀️☝🏻沙律非常新鮮有石榴粒,增加咗食物的味道☝🏻扁意粉+珍珠帶子+蟹爪菇+意大利瓜味道傾向甜甜地容易入口珍珠帶子份量都幾多😆整體味道不錯👍🏻☝🏻咖啡一直都幾好飲不過好欣賞奶係分開上,同埋打咗泡飲嘅時候都提升了咖啡嘅層次感👍🏻
一直都好鍾意這間餐廳😍
簡直係城市+室內嘅花園 🍀🌳🌲
好多盆栽嘅點綴
又有太陽傘
加埋有外國feel嘅餐枱桌椅
有種好relax和好fresh 嘅感覺💫
係一個可以叉電嘅好地方😍
又可以慢慢食蛋糕、雪糕、咖啡...
所以我成日都嚟relax架👍🏻✨

今次特別啲,食set lunch 🥗
有salad /soap + main + tea

賣相和擺盤好靚😍
最特別係有一盤小花作裝飾🌸
真係可以一路欣賞一路享用午餐💁‍♀️

☝🏻沙律非常新鮮
有石榴粒,增加咗食物的味道

☝🏻扁意粉+珍珠帶子+蟹爪菇+意大利瓜
味道傾向甜甜地
容易入口
珍珠帶子份量都幾多😆
整體味道不錯👍🏻

☝🏻咖啡一直都幾好飲
不過好欣賞奶係分開上,同埋打咗泡
飲嘅時候都提升了咖啡嘅層次感👍🏻

2019-04-15
$90 (Lunch)
一直都好想試呢間野既雪糕甜品,但唔捨得。近來發現佢竟然做埋西餐,有主食食,太吸引了吧!😱9點鐘先去食野,已經好肚餓。同買雪糕一樣,係counter點左先,然後拎個number牌,自己搵位坐低,佢就會有人送餐。等左一陣,就已經上菜啦!😉—一個鐵盤盛住所有野,睇落去賣相真係幾吸引。😍藍妹好鐘意佢有杯小花,好精緻,令成個晚餐多左種浪漫感覺。😳—加錢可以有湯同野飲,果日既湯係南瓜湯,藍妹覺得比較淡,需要更多調味。至於野飲,凍檸茶,睇個樣都覺得唔同啦。佢唔係平時係餐廳飲果種茶包沖既,反而似維他檸檬茶,藍妹覺得都唔錯既。😌—野菌黑松露忌廉寬麵(野菌、黑松露、洋蔥、意大利香菜)香,好香,真係好香。野菌同黑松露既香味實在好濃郁,令藍妹要讚3次。😬好耐冇食過咁足料既意粉,野菌係多到唔想食咁濟。調味恰到好處,所有既香料,白汁都配合得好好,味道非常協調。☺️白汁唔會過多,適量咁黏係每條麵條上面。👍—鹿兒島溫泉蛋卡邦尼意粉(意式風乾煙腩、蘑菇、溫泉蛋)因為男朋友間中都會整卡邦尼意粉,所以藍妹對呢道菜既要求都會比較高。好難得,今次呢個係近來食過最出色既。😀味道好接近男朋友整既,芝士味唔會搶左配料同白汁既味道。另外
等左一陣,就已經上菜啦!😉

一個鐵盤盛住所有野,睇落去賣相真係幾吸引。😍
藍妹好鐘意佢有杯小花,好精緻,令成個晚餐多左種浪漫感覺。😳

至於野飲,凍檸茶,睇個樣都覺得唔同啦。

野菌黑松露忌廉寬麵(野菌、黑松露、洋蔥、意大利香菜)
香,好香,真係好香。
野菌同黑松露既香味實在好濃郁,令藍妹要讚3次。😬
好耐冇食過咁足料既意粉,野菌係多到唔想食咁濟。
白汁唔會過多,適量咁黏係每條麵條上面。👍
鹿兒島溫泉蛋卡邦尼意粉(意式風乾煙腩、蘑菇、溫泉蛋)
好難得,今次呢個係近來食過最出色既。😀
味道好接近男朋友整既,芝士味唔會搶左配料同白汁既味道。
另外,意式風乾煙腩真係好出味,咸咸的,配返比較漏既芝士白汁,令人可以食到尾。😝
同樣,每條麵條都能夠沾上撈左蛋黃既白汁,實在食到lam lam脷。😋

原本期望真係不大,因為始終佢原本係賣雪糕,點知去到最尾咁有驚喜。😆
係藍妹眼中,整體水準都超過唔少西餐廳,食得飽,亦食得好滿意。☺️
心情不爽時,吃杯雪糕立即開心返😝.粉紅色的甜蜜之味☺️超鍾意食雪糕既我去左旺角朗豪坊 i cremeria 食日本士多啤梨🍓雪糕同🍓Roll Cake又香又幼滑既士多啤梨雪糕,唔係好甜食完無咁大罪惡感😆可以食多杯😍😍減肥既事,聽日先啦😝.有興趣的您記得黎朗豪坊試下啦~😉環境清幽同閨蜜傾心事或者同心儀對象談心都得😚呢度坐得好舒服,享受著日照,打卡影相都咁靚,環境開揚寬敞舒適,傾傾下就傾到日落🤣
心情不爽時,吃杯雪糕立即開心返😝
粉紅色的甜蜜之味☺️
又香又幼滑既士多啤梨雪糕,唔係好甜
食完無咁大罪惡感😆可以食多杯😍😍
減肥既事,聽日先啦😝

有興趣的您記得黎朗豪坊試下啦~😉
環境清幽同閨蜜傾心事或者同心儀對象談心都得😚

2019-03-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
  • 香橙朱古力雪糕
  • 富良野薰衣草雪糕
  • 士多啤梨海綿卷
  • 蛋糕
2019-04-20 51 views
今日行經旺角朗豪坊,shopping 完想坐底食個甜品,諗起之前同老婆食過一間唔錯嘅雪糕……心思思又去食先突然發現原來除左甜品、雪榚之外,原來仲有Dinner 食,橫點未諗到食咩……雪榚上次已經試在,今次不妨試埋佢個正餐先😋晚餐有6款選擇之多,樣樣都想食,結果選了~珍珠帶子伴意瓜扁意麵!同時轉左套餐,南瓜湯加凍檸茶😚😚講真座位夠闊落,坐得舒服,食物唔使自己拎,有送餐服務……夠貼心唔使等好耐,食物就送到上枱,講真就算係男仔都覺得擺設好靚,好吸引,食慾已經提升不少!南瓜湯好creamy夠熱、麵包微暖夠鬆軟, 唔需要搽牛油已經夠味, 意粉之珍珠帶子分量好多,有鮮味,而意粉有少少微辣,提昇味道,夠惹味,二者相當之夾,凍檸茶唔使自己落糖水,一早已調教好,甜度恰當, 原本想食甜品已經食唔落啦!下次再同老婆黎食埋甜品先

下次再同老婆黎食埋甜品

2019-04-13
Dinner
2019-04-20 30 views
今日同好姊妹行開朗豪坊,諗緊飯後食咩甜品之際, 諗起之前食過這間雪糕,好靚靚之餘又好味,所以想介紹朋友食,點知行到店鋪,發現原來佢都有Dinner 食既喎……當然唔放過要試下啦裝修我覺得好靚,座位又唔迫,啱哂各位靚靚閨蜜聚聚傾下計, 門口有盆好大好靚花嘅擺設(心心眼又黎) 啱晒各位打咭🤩🤩雪糕就食得多啦, dinner反而第一次食, 款式都算係咁喇,有6款選擇,另外加錢仲可以轉套餐,有沙律、餐湯同餐飲!我選左 ~野菌黑松露忌廉寬麵,另外加了$30 轉套餐, 落單之後佢會畀個牌畀你,咁你就可以舒舒服服坐喺個位等人送餐過嚟啦😋😋一啲都唔孤寒黑松露非常之多同野味,份量剛剛好, 沙律非常之新鮮鮮甜, 而熱檸茶用茶包冲,整體唔錯極之推介各位靚靚🤩🤩

2019-04-13
Dinner
2019-04-19 35 views
今日同埋朋友嚟咗朗豪坊呢間I CREMERIA食個下午茶。 兩個人各自叫左個日本宇治抺茶tea set Set入面包左一個抺茶海綿卷或者抺茶芝士蛋糕,再有日本栗子,紅豆,日式丸子同埋牛奶或者綠茶雪糕 個set一上枱已經好驚喜呀!用銀色嘅托盤裝住,好有喺酒店high tea嘅感覺,啱晒打卡用! 抺茶海綿卷好軟滑,入邊仲有甜甜地嘅紅豆,非常好食!而抺茶芝士蛋糕亦都好綿滑,仲有濃濃嘅抺茶味,下午茶食最適合! 牛奶同抺茶雪糕亦都好軟滑,炎炎夏日識啱晒! Set入面仲有買飲品,我哋揀咗 Cappucino,為high tea 畫下完美句點! 唯一美中不足係今日實在太熱,坐近窗邊位會好熱
今日同埋朋友嚟咗朗豪坊呢間I CREMERIA食個下午茶。

$100 (Tea)