2023-05-28 46 views
觀塘一向多嘢食,今日晚餐就搵咗巧明街工業大廈內嘅 i Kitchen ,裝修簡約,座位寬敞,唔會太侷促。食物選擇多。惠顧主菜/意粉類/意大利飯類/薄餅類,都可以轉套餐及加配小食。我地今晚兩個女仔,就叫咗一個海鮮飯轉套餐,加配前菜。另外再散叫多一個沙律和甜品,share 食。西班牙海鮮,辣肉腸,雞肉燉飯$268轉餐,包括(廚師餐湯及咖啡/茶) +$38香煎剌身帶子+$38香煎美式蟹肉香梨田園沙律$88鏡面伯爵茶朱古力凍餅配雲呢拿雪糕$58香煎蟹餅沙律,沙律菜新鮮,蟹餅外脆內軟,一絲絲蟹肉,調味適中,不會過鹹。西班牙海鮮飯,份量大,蝦肉結實彈牙,帶子鮮味,飯粒煙靭而濕潤。食完晚飯,最尾都會想食返個甜品。就算怕肥, share食少少都可以滿足吓個甜品胃。😆鏡面伯爵茶朱古力凍餅配雲呢拿雪糕係是日精選甜品,賣相精緻,朱古力同伯爵茶好夾。觀塘工廠區還有很多美食可以發掘,喜歡我的食評,請追蹤我,就可以看到更多餐廳介紹

西班牙海鮮,辣肉腸,雞肉燉飯$268
轉餐,包括(廚師餐湯及咖啡/茶) +$38
香煎剌身帶子+$38
香煎美式蟹肉香梨田園沙律$88
鏡面伯爵茶朱古力凍餅配雲呢拿雪糕$58

1K
2023-05-26 43 views
下個月是我的生日🎂 月, 朋友約我昨天晚上來🌃到浪漫🌹的餐廳預慶祝🪅真不錯 🍴🌹💕觀塘工廈便有這間高質西餐廳好使我難忘 ,食物高質素環境都舒服😌!價錢又合理,都可以說性價比好高!輕煎北海道刺身帶子黑松露意粉🍝鮮甜嫩滑的日本帶子 ,配上濃郁香醇的黑相輔相成😻,挑戰味覺極致享受!油鴨髀配白豆法式製作的油鴨脾肉汁香濃,入口回甘,配上白豆淡味中和,使口感層次更豐富。i kitchen 觀塘巧明街106號冠力工業大廈2樓1號舖

輕煎北海道刺身帶子黑松露意粉🍝

油鴨髀配白豆

i kitchen
觀塘巧明街106號冠力工業大廈2樓1號舖

朋友觀塘區返工,前排搵佢食飯,帶了我去呢間工廈餐廳食「燭光晚餐」,openrice book仲有88折!🦀️美式蟹肉餅伴香梨$88- 外層煎香過,入面滿滿蟹肉旁邊好多沙律菜,沙律內竟有甜甜的梨~🐷黑豚豬肉眼$168- 賣相好用心精緻,豚肉厚切得來肥瘦均勻,面層撒上黑醋醬幾開胃。外層嘅肥肉煎到香脆入口即溶,豚肉肉質juicy嫩嫩地🦞龍蝦海鮮大燴$218- 係好似紙包海鮮袋,一打開滿滿蕃茄湯香味,龍蝦彈口多膏,仲有大大粒青口同帶子的確係個坐下傾計食野好地方!🔅

🦀️美式蟹肉餅伴香梨$88

🐷黑豚豬肉眼$168

🦞龍蝦海鮮大燴$218

的確係個坐下傾計食野好地方!🔅
2023-05-22 45 views
最近午飯時間去了觀塘一家西餐廳餐廳在工廠大廈內 比較多熟客來 已一早訂位這裡環境雖然不大 沒有花巧的裝修感覺很簡潔清雅 中間是一個開放式酒吧~我們點了2個午餐,有湯或沙律,主菜及飲品~午餐分別要了一個田園沙律和廚師餐湯今天是甘荀湯 🥘 質地濃厚 口感幼滑味道帶清甜🥗田園沙律 沙律菜加入黑醋調味很清新下單後配上長長的餅乾捧邊飲湯邊攪著餅乾捧一起吃~🍝米蘭式海鮮意粉用鮮茄洋蔥烹調 十分惹味菜菜有青口🦪和鮮蝦 🦐簡簡單單 適合輕食~.🐮🍷紅酒燉牛面頰配牛油薯蓉擺盤有趣的紅酒燉牛面頰肉紅酒🍷味尚算濃 肉汁鎖在肉心中另配牛油味香濃的薯蓉 入口Creamy~甜品 朱古力糯米糍搞笑擺盤 廚師小心思 😂味道恰到好處 不會太甜------------------------------
最近午飯時間去了觀塘一家西餐廳

甜品 朱古力糯米糍
搞笑擺盤 廚師小心思 😂
味道恰到好處 不會太甜

2023-05-20 47 views
📍觀塘工廈真係好多西餐,呢度係其中一間人氣餐廳,好彩今日早咗收工入去食,因為餐廳夜晚7點幾已經全場爆滿!🍴龍蝦海鮮意粉 $168意粉用咗龍蝦忌廉汁煮,味道唔會太濃掩蓋咗海鮮鮮味,入面除咗有半隻龍蝦,仲有各2隻帶子、墨魚仔同青口,主菜嚟講呢個餐性價比最高。🍴香煎美國黑豚肉眼扒 $168平日食牛扒多,今次叫個豬試下,因為配黑醋醬,所以整體上都幾fresh。另外餐廳係擺盤上都幾有心思,令到成碟菜都好似藝術品咁,不過塊扒就比較細,我諗齋叫未必夠飽。🍴煎刺身帶子 $38 & 厚切鵝肝 $68叫咗main就可以用加配價叫其他嘢食。帶子煎到外皮香脆,但裏面仲保持刺身軟熟口感。本身以為鵝肝隔離嗰舊係薯仔,原來係香煎蜜桃!可以中和到個油膩感。🍴黑松露醬薯條 $48必點小食,嚟到嘅時候仲熱到飄住煩,食落唔會好油,份量應該有兩包M記大薯咁多,兩個人都食唔哂!

🍴龍蝦海鮮意粉 $168

🍴香煎美國黑豚肉眼扒 $168

🍴煎刺身帶子 $38 & 厚切鵝肝 $68

🍴黑松露醬薯條 $48

• 輕煎刺身帶子
2023-05-19 38 views
搵到呢間好有情調嘅餐廳 呢度好近APM 喺工廠大廈 入到去完全另外一個感覺播鋼琴音樂 有蠟燭係枱 menu選擇好多價錢都好經濟!最緊要啲嘢好食 會回頭再幫襯 食得出餐廳嘅用心大家都不妨考慮吓呢一間 但真係要book枱啊 因為都好full🤍意大利火腿伴溫室哈密瓜 $98哈密瓜好多汁同埋香甜 配上Parma Ham嘅鹹香 分量都唔少 好surprise 🤍香脆魷魚圈 $68 炸得好酥脆 份量有好多 點上酸辣醬一流 🤍普羅旺斯雜菜千層麵 $138 +38 轉套餐(廚師餐湯,咖啡或茶)素食者嘅選擇 讚不絕口🤍自家制焦糖蘋果批 伴雲呢嗱雪糕 $68 食得出一塊塊嘅蘋果 好健康 新鮮焗出嚟熱辣辣 配合埋冰凍嘅雪糕 完美🤍蝶豆花梳打 $36蜜糖梳打水 有浪漫嘅藍紫色
搵到呢間好有情調嘅餐廳

🤍意大利火腿伴溫室哈密瓜 $98

🤍香脆魷魚圈 $68
炸得好酥脆 份量有好多 點上酸辣醬一流

🤍普羅旺斯雜菜千層麵 $138
+38 轉套餐(廚師餐湯,咖啡或茶)
素食者嘅選擇 讚不絕口

🤍自家制焦糖蘋果批 伴雲呢嗱雪糕 $68

🤍蝶豆花梳打 $36
蜜糖梳打水 有浪漫嘅藍紫色
2023-05-17 45 views
观塘嘅工厦餐厅i kitchen ,环境舒适,店员会为客人点上小蜡烛,气氛几浪漫。不设入座限时,同朋友倾耐啲嘅都冇压力。厚切美国黑安格斯肉眼,卖相已经好靓,食材新鲜好入味。呢度的嘅服务都几贴心,方便我们可以share,今天食嘅菜式都不错,下次再来
2023-05-15
  • 厚切美国黑安格斯肉眼
2023-05-16 43 views
係APM附近搵咗間西餐廳i Kitchen食晚餐。周一晚上都算多人。有朋友聚會,亦有家人聚餐。我同家人點咗一道前菜,兩道主菜同一杯飲料。✪ 焗金文畢芝士配羅勒餅 ⌫ 💲78呢道菜係我最中意嘅餐前小食!金文畢芝士口感綿密,焗完更加軟綿。配上香脆的羅勒餅,好有層次。✪ 澳洲穀飼牛肉眼配松露燒汁 ⌫ 💲198叫咗五成熟,牛肉眼非常嫩,牛味香濃,唔算多筋。加上松露燒汁的香味,非常美味。✪ 香煎厚切鵝肝 牛肝菌意大利飯 ⌫ 💲168鵝肝好肥美,溶化在嘴裡。鵝肝油脂滲入牛肝菌意大利飯,味道鮮香可口。✪ 蝶豆花梳打 ⌫ 💲36淡淡紫色,清爽的飲品,用來中和返成餐飯的濃郁味道~【 i Kitchen 】📌觀塘巧明街106號冠力工業大廈2樓1號舖

✪ 焗金文畢芝士配羅勒餅 ⌫ 💲78

✪ 澳洲穀飼牛肉眼配松露燒汁 ⌫ 💲198

✪ 香煎厚切鵝肝 牛肝菌意大利飯 ⌫ 💲168

✪ 蝶豆花梳打 ⌫ 💲36
淡淡紫色,清爽的飲品,用來中和返成餐飯的濃郁味道~

【 i Kitchen 】
📌觀塘巧明街106號冠力工業大廈2樓1號舖

2023-05-15 42 views
🔸煎美國穀飼肩膀牛扒 $158🔸輕煎北海道刺身帶子黑松露意粉 $98🔸棉花糖朱古力 +$12-Lunch約男朋友出去食個lunch,揀咗呢間樓上西餐廳,氣氛幾好傾計一流,Lunch set由$88起都算抵食😌午市套餐叫咗一份美國牛扒,五成熟剛剛好,牛扒好厚切食落啖啖肉而且好juicy。另一份叫咗黑松露意粉,上枱已聞到好香黑松露忌廉味,面頭仲刨咗啲芝士碎,增加咗咸香風味。而且輕煎帶子係刺身級別,又大粒又新鮮。套餐仲包咗沙律或餐湯,同$24嘅飲品,仲有甜品,夠晒飽啊~
🔸煎美國穀飼肩膀牛扒 $158
🔸輕煎北海道刺身帶子黑松露意粉 $98
🔸棉花糖朱古力 +$12

套餐仲包咗沙律或餐湯,同$24嘅飲品,仲有甜品,夠晒飽啊~
餐廳環境還可以,職員服務都OK,有禮又幫客人影相,又會主動斟水,但食物份量同價錢就完全唔成正比,最重要係食物質素,可以用好唔掂形容薯仔湯過咸,而賣成二百幾蚊嘅肉眼豬扒,連大人手掌嘅size都冇,切開後發現唔夠熟,肉質仲係帶淡血紅色,同職員講,佢哋冇換過一塊,而係直接唔知點樣煮返熟就算,冇哂肉汁,又乾又硬,仲要冇乜味意大利飯又係淡茂茂,入口完全冇香味,啲飯唔知有冇炒過蔬菜千層麵就比較冧軟,味道好淡口,又係冇乜香味另外叫價二百幾蚊嘅羊架,酥皮又冧又唔香,啲肉質仲勁大羶味,表面完全冇煎或烤焗過嘅香味,感覺係現成急凍食物,直接從雪櫃攞出嚟焗熟就上菜咁一行五人慶祝母親節,食咗港幣一千頭,但換嚟咁嘅食物質素,大家都好失望。

意大利飯又係淡茂茂,入口完全冇香味,啲飯唔知有冇炒過

蔬菜千層麵就比較冧軟,味道好淡口,又係冇乜香味

2023-05-14 2202 views
有啲朋友原無乜點去過工廠大廈內嘅餐廳,所以,今次就專誠帶佢哋嚟到「i Kitchen」試試,點解揀呢間?其實無乜好特別原因,只喺因為呢間試過,知道質素去做咩,夠穩陣,此外,經過3年疫程都仍然撐得住嘅,必定有佢嘅實力,幫襯嘅信心自然又大啲。由於餐廳以酒吧餐廳做定位,所以,一入去左邊 就喺酒吧嘅格局,整體以黑白為主色調,顯得幾有型格,加裝唔少聚焦燈,營造出唔錯嘅氣氛。此外,中間闊落嘅走廊,使到空間感多咗。翻一翻餐牌,應該跟之前無咩太大分別,食物嘅分類都喺前菜、小食、湯品、意大利麵 / 意大利飯、薄餅、主菜、二人套餐、甜品及飲品,選擇依然多。另加$38可轉為套餐,仲有多種加配優惠。此外,晌門口仲棟咗個「美國斧頭扒4人套餐」,睇起嚟吸引架,不過,一來擔心我哋食唔晒,二來超過咗我哋嘅預算,所以,我哋都喺嗌番主菜,再轉套餐。香煎美式蟹肉餅伴香梨及田園沙律 $88唔知何謂美式,總之,就炸得金黃,入口堅喺啖啖蟹肉,好鮮味,蟹味濃郁,襯以清爽嘅香梨同沙律菜,減低少少罪惡感,只喺可惜一客只得一件,每人分得一啖仔,認真唔夠喉!白酒牛油加仁里煮紐西蘭半殼青口 $98另一個頭盤就揀紐西蘭青口,一客9隻,至少每人
,幫襯嘅信心自然又大啲。
此外,晌門口仲棟咗個「美國斧頭扒4人套餐」
香煎美式蟹肉餅伴香梨及田園沙律 $88

香煎美式蟹肉餅伴香梨及田園沙律
香煎美式蟹肉餅伴香梨及田園沙律
白酒牛油加仁里煮紐西蘭半殼青口 $98

另一個頭盤就揀紐西蘭青口,一客9隻,至少每人都試到兩隻,啲青口肉好鮮嫩,唔會好似啲雪藏貨雪死晒,成嚿擦子膠咁韌,加上個白酒牛油汁煮得幾香,食味唔錯。
白酒牛油加仁里煮紐西蘭半殼青口
廚師餐湯(套餐)

今晚嘅餐湯喺南瓜忌廉湯,一如過往,都喺伴以長長嘅意式麵包條,咬落好脆口,而個湯幾柔滑,不過,南瓜味唔算好強,反而有微微酸香味,似喺加咗蕃茄去打。
南瓜忌廉湯
西班牙海鮮、辣肉腸、雞肉燉飯 $268

呢道西班牙海鮮飯以正宗嘅小鑊盛上,份量之大足2-3人享用,飯面仲放咗好多海鮮,如虎蝦、帶子、青口、大蜆,上枱時店員更特別介紹唔單止採用西班牙米,更升級用上龍蝦湯去煮,唔怪之得啲飯粒入口濕潤,並充滿海鮮香味,而各種海鮮都鮮甜好味,整體真喺做得有水準。
西班牙海鮮、辣肉腸、雞肉燉飯
輕煎北海道刺身帶子、紅甜椒意大利飯 $148

呢個意大利飯跟西班牙海鮮飯有啲相似,但食落去會明顯覺得有分別,雖然同樣喺濕濕潤潤,但入口飯粒比較煙韌,咬口感比較強。既然用上北海道刺身級嘅帶子,當然味道更加鮮甜,口感更加彈牙,唔喺雪藏貨可比,唯一挑剔位喺太少紅甜椒喇!
輕煎北海道刺身帶子、紅甜椒意大利飯
輕煎北海道刺身帶子、紅甜椒意大利飯
香煎美國黑豚肉眼扒、意大利黑醋醬 $168

較為屬肉嘅主菜就睇啱呢款黑豚肉眼扒,成品上到枱賣相都幾靚仔,尤其啲蔬菜,經過少少雕刻,加埋色彩艷麗,而黑豚未食都覺得鬆化,因為切落去都已經感受到,再配上經處理過嘅黑醋醬,嗰份酸香特別醇厚,令到豚肉肉味突出。
香煎美國黑豚肉眼扒、意大利黑醋醬
香煎美國黑豚肉眼扒、意大利黑醋醬
即磨咖啡(套餐)

因為會另外追加兩道甜品作結,所以,餐飲揀左即磨咖啡,杯咖啡一上枱已經聞到好醇香嘅咖啡味,飲落真喺幾唔錯,配甜品永遠喺最好嘅拍檔。
基本嘅服務已經算做到足,不時主動添水、收碟,此外,當我哋準備食甜品時,更會幫我哋換過晒新一套餐具,侍應嘅態度亦都好有禮貌。
自家製焦糖蘋果批伴雲呢嗱雪糕 $68

呢款甜品之前曾試過,所以,都想推介俾朋友試試。批殼以酥皮做,甘香酥脆,內裡填滿蘋果粒,果肉清鮮軟熟,味道滲有少少焦糖香,伴以雲呢嗱雪糕,一熱一凍,食得夠爽。如果俾多少少玉桂就更啱我心水。
自家製焦糖蘋果批伴雲呢嗱雪糕
自家製焦糖蘋果批伴雲呢嗱雪糕
意大利芝士餅 $58

都好一段時間無食過意大利芝士餅,從外觀看,做得唔錯,蛋糕層都算沾滿咖啡酒,中間嘅馬卡風芝士淡雅清香,不過,似乎存放上有啲雪過籠,口感有啲冰感,失去咗應有嘅軟滑度。
意大利芝士餅
意大利芝士餅
今餐都算食得好豐富,對於環境、服務、食物質素,朋友都覺得好滿意,加上喺廠廈餐廳,有少少秘竇之感,自然又加多啲分落去。
$278 (Dinner)
西班牙海鮮、辣肉腸、雞肉燉飯
2023-05-14 61 views
又一個觀塘放lunch嘅日子啦😆今日繼續同同事去工廈揾野食😋今日去左巧明街呢間I kitchen,佢裝修雅致舒服😌有啲西餐食,午市套餐都幾抵食架👍🏻*****🐠香草松子仁醬烤三文魚伴刁草忌廉汁 $128配 蔬菜 / 白米飯奉送咖啡或茶($24 或以下,其他需補差價)🍝輕煎北海道刺身帶子黑松露意粉 $98奉送咖啡或茶($24 或以下,其他需補差價)午市套餐包左一碗湯或者沙律🥗,另外包飲品👍🏻三文魚扒夠大份煎到個皮好香,肉質又唔會鞋😋意粉超濃嘅黑松露味😍鍾意嘅一定要試下!*****

*****

🐠香草松子仁醬烤三文魚伴刁草忌廉汁 $128
配 蔬菜 / 白米飯
奉送咖啡或茶($24 或以下,其他需補差價)

🍝輕煎北海道刺身帶子黑松露意粉 $98
奉送咖啡或茶($24 或以下,其他需補差價)

*****
2023-05-09
$100 (Lunch)
2023-05-12 51 views
一入門口 負責帶位金色頭髮個侍應定唔知經理態度差到極點 好似欠左佢咁 一啲禮貌都冇 不過另外個女侍應同個肥肥地既男仔都好好服務 見好評咁多諗住一試叫左個二人set 一黎個餐湯已經出事 黑松露野菌湯有怪味 飲左一半已經放左係到 成晚得個意大利飯同甜品心太軟叫做正常 牛朳就難食到一個點 叫左5成熟 但係變左接近全熟 完全咬唔郁 配個汁又淡又難食 本身有啲期望 點知伏到咁 CP值超低 走個陣仲聽到另一枱食客話要介紹比啲朋友等佢哋黎中下伏唔知點好評點黎🤷🏻‍♂️
唔知點好評點黎🤷🏻‍♂️
喺觀塘約朋友食飯,有要求想環境優雅寧靜唔好太嘈,近地鐵站價錢又唔好太貴,食物又要有質素。好在平時都有 bookmark低啲心水餐廳應付吓啲有要求嘅朋友仔😂在巧明街嘅 i kitchen ,屬於性價比幾高嘅餐廳。晚餐百幾蚊起有交易,環境唔錯坐得舒服地點又近地鐵站🌟各款主菜加$38可以升級套餐,包括廚師餐餐湯,咖啡或茶。先來廚師餐湯,今日是南瓜忌廉湯。南瓜香甜稠身,非常足料,配麵包條美味😋米蘭式龍蝦海鮮大燴今晚海鮮癮大發,我哋不約而同都叫咗以龍蝦為主角的主菜。🦞🦞特製嘅耐熱煮食用膠套,盛載住海鮮大雜燴。超正嘅海鮮湯汁精華注滿所有海鮮,同時也有鮮茄蓉味道,鮮甜濃郁!海鮮包括青口、半隻開邊龍蝦、帶子和一些翠玉瓜蔬菜等。開邊龍蝦有膏,好甘香好鮮味。龍蝦肉結實唔會梅。帶子煮得啱啱熟,肉厚爽甜!龍蝦海鮮意枌材料同海鮮雜燴差唔多,不過多咗意粉而且味道係偏向龍蝦湯味道多一點。意粉吸滿龍蝦嘅精華,而且係我喜歡嘅硬度,夠彈牙。👍🏻🌟😋餐飲嘅熱檸茶茶味香濃,製作認真。餐廳食物唔錯,環境氣氛都滿意👍🏻

各款主菜加$38可以升級套餐,包括廚師餐餐湯,咖啡或茶。
米蘭式海鮮雜燴
米蘭式龍蝦海鮮大燴
今晚海鮮癮大發,我哋不約而同都叫咗以龍蝦為主角的主菜。🦞🦞
龍蝦海鮮意粉
龍蝦海鮮意枌
餐飲嘅熱檸茶茶味香濃,製作認真。

餐廳食物唔錯,環境氣氛都滿意👍🏻
Type of Meal
Dinner
米蘭式海鮮雜燴
龍蝦海鮮意粉
2023-05-07 47 views
同超耐冇見嘅朋友 🧑‍🤝‍🧑嚟個晚餐飯局🎀餐廳嘅燈光昏暗 幾有氣氛個店員仲有啲似MC😹😹我哋叫咗兩個餐再加$38就有埋餐湯同嘢飲龍蝦海鮮意粉🍝估唔到龍蝦有咁大隻意粉仲有青口 帶子 墨魚添🫣最正就係佢個帶子 超新鮮意粉好掛汁,軟硬程度啱啱好同海鮮好夾👍🏻鵝肝紐西蘭牛柳 七成熟佢個擺盤好似碟藝術品咁😽鵝肝都幾厚 煎得好香口 油分豐富牛柳都好Juicy大蒜薯仔蓉湯麵包好脆卜卜 入口食到薯仔蓉 口感幼滑棉花糖朱古力🍫呢杯打卡啱晒 又幾靚仔飲落又唔係好甜凍檸蜜🍯 都幾清甜 滋潤

同超耐冇見嘅朋友 🧑‍🤝‍🧑嚟個晚餐飯局🎀
餐廳嘅燈光昏暗 幾有氣氛
個店員仲有啲似MC😹😹
我哋叫咗兩個餐再加$38就有埋餐湯同嘢飲

龍蝦海鮮意粉🍝
估唔到龍蝦有咁大隻
意粉仲有青口 帶子 墨魚添🫣
最正就係佢個帶子 超新鮮
意粉好掛汁,軟硬程度啱啱好同海鮮好夾👍🏻

鵝肝紐西蘭牛柳 七成熟
佢個擺盤好似碟藝術品咁😽