5 day(s) ago 0 views
今日喺觀塘叫咗一間日式外賣,整體配撘唔錯,所以想推薦一下!主菜:和牛漢堡扒定食配糖心蛋飯及和風燉豚肉濃湯(小) 和風漢堡扒份量適中唔會太細份,配上一啲微微酸嘅醬,解膩之餘仲十分開胃。佢再配上少少嘅本菇,攞嚟撈飯真係一流!佢配嘅糖心蛋飯亦都食得出係日本米,米飯飽滿帶少少黏性,加埋糖心蛋又係一個絕配。而佢嘅和風燉豚肉濃湯雖然份量係唔多,但係亦都冇欺場,真係有豚肉喺入邊俾你食。配上少少麵豉嘅感覺,成個湯好夾,配埋個飯真係一絕。而我額外再加多咗兩個餸,分別係大根豬軟骨同埋味噌牛油照燒雞扒。豬軟骨煮到非常之腍,亦都好入味。軟骨位置10分爽脆,唔會太硬。食落去口感好唔錯。而佢嘅照燒牛油雞扒調味好好,味噌味唔會太搶,依然食得出雞肉嘅鮮味。加上牛油更加邪惡,香氣四溢。亦都唔會煎到乾殘殘。整體來說,這份定食的內容很豐富,不只是吃飽,更是吃得滿足。從主菜到小菜、湯品,味道都有變化,而且彼此之間不會搶戲,吃完後的感覺是舒服、平衡,會讓人想再回去試其他菜色。如果你都喜歡日式便當,可以一試。
今日喺觀塘叫咗一間日式外賣,整體配撘唔錯,所以想推薦一下!

主菜:和牛漢堡扒定食配糖心蛋飯及和風燉豚肉濃湯(小)

2025-04-06 112 views
#🐒😋最近食肉太多 今日想輕食小小全部分量小小 咁樣仲可以試多啲唔同嘅食物── ✦── ✦ ── ✦ ── ✦ ──ʚ #吞拿魚大根青瓜 #胡麻沙律 ɞ大根同青瓜絲非常爽脆胡麻醬撈吞拿魚呢個組合非常新穎撞出黎又幾好食ʚ #醬燒北海道十勝豬扒 ɞ豬扒選位出色 肥瘦適中仲有小小筋伴隨住 肉質彈牙絕ʚ #雞肉碎燴豆腐 ɞ和風豆腐廷身 另外有燴雞肉碎襯托唔會遮左個豆味ʚ #溏心蛋飯 ɞ糖心蛋非常有驚喜 流心黃質感軟黏濃郁既醬油味滲透哂入全隻蛋身入面── ✦── ✦ ── ✦ ── ✦ ──
#🐒😋
糖心蛋非常有驚喜 流心黃質感軟黏
濃郁既醬油味滲透哂入全隻蛋身入面
── ✦── ✦ ── ✦ ── ✦ ──
2025-04-04 112 views
分量尚算ok . 但美中不足是甜品tiramisu 變酸。雖然店員立即提出換其他甜品,但已經覺得食物質素麻麻。同埋,店員態度一般。要再三催促,先上甜品。希望店員注意下

同埋,店員態度一般。要再三催促,先上甜品。希望店員注意下
2025-04-02 136 views
朋友知道我喜歡吃日本定食,便介紹我一間位於觀塘的日本輕食餐廳 -《 一汁一菜》。店內佈置簡約,木製裝橫,猶如置身在日本。餐廳提供多款定食、主菜、小菜、甜點等。選擇了外賣兩款定食再加購甜品。一款定食和甜品~八種根菜雞肉豆乳濃湯:豆乳湯底濃厚順滑,雞肉軟嫩不韌,配搭多種根菜如粟米,紅蘿蔔,洋蔥,薯仔,牛蒡等烹煮,感覺健康有營養。自家製野菌醬燒和牛漢堡扒:和牛漢堡扒軟嫩多汁,野菌醬酸甜濃味,搭配軟糯日本田牧越光米,非常美味。日本白桃意式奶凍:半隻粉嫩白桃香甜爽口,搭配軟滑意式奶凍,清爽新鮮不油膩,而且顏值高,打卡甜品。另一款定食和甜品~北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯:同樣是豆乳湯底,材料有粟米、紅蘿蔔、西蘭花和嫩滑雞塊,北海道粟米令湯更加香甜可口。沖繩汁燒大根豬軟骨:沖繩旅行吃過豬軟骨,這款菜式讓我想起沖繩旅行,大根和豬軟骨很入味,燒汁配日本田牧越光米,送飯一流。一汁一菜拉提拉米蘇:打開透明膠蓋,陣陣香濃朱古力撲過來,Tiramisu質地輕盈軟滑,口感綿密,如同吃蛋糕的感覺。Tiramisu粉絲不要錯過這款甜品。

一款定食和甜品
八種根菜雞肉豆乳濃湯:
自家製野菌醬燒和牛漢堡扒:
日本白桃意式奶凍:

另一款定食和甜品
北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯:
沖繩汁燒大根豬軟骨:
一汁一菜拉提拉米蘇:
主菜定食加購甜品:八種根菜雞肉豆乳濃湯、自家製野菌醬燒和牛漢堡扒、日本白桃意式奶凍
主菜定食加購甜品:北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯、沖繩汁燒大根豬軟骨、一汁一菜拉提拉米蘇
2025-03-31
TakeAway
2025-03-20 235 views
之前已經食過其他分店嘅呢間日式輕食店,今日經過觀塘見到都有佢哋嘅分店,就買咗外賣返去當晚餐食,最鍾意呢度嘅食物全部都係細細份,但係種類好多,真係可以揀自己鍾意食嘅嘢,而且感覺都係好健康,食完之後唔會有罪惡感。另外都鍾意呢度小清新嘅裝修,加埋有善嘅店員,下次如果唔係趕時間就唔使外賣,真係可以試吓堂食。今次叫咗兩個主菜定食,基本上所有嘢都勁好味,但係我覺得最出色就係個seasonal menu嘅味噌牛油照燒雞扒同蕃茄惹菌小蝦周打濃湯。牛油照燒雞扒嗰醬汁真係好正,唔會太鹹,濃郁到剛剛好,而且雞肉保持到嫩滑。至於個湯又真係好creamy,而且好多蔬菜,亦都食到海鮮嘅鮮甜。沖繩汁燒大根豬軟骨同和風燉豚肉濃湯都係做得好出色,一般嚟講我覺得大部份嘅豚肉都唔係咁好食,但係估唔到呢間餐廳嘅兩樣豬我都覺得幾出色,唔會有一種怪味,反而覺得啲豬肉夠嫩滑。而澱粉質方面,今次就食咗需要加錢嘅醬油菇菌飯同日本味付糖心蛋飯,不過兩個都係絕對抵食,糖心蛋係真心成隻蛋黃都係流心嘅!醬油菇菌飯嘅菇有少少甜味,真係唔錯!

2025-03-20 206 views
晏晝行完街,順便係附近買個外賣反屋企食先。原本唔知食咩既時間,咁岩係對面馬路諗住諗下既時候比我發現呢間日式料理,好多野可以自己配搭。我揀左個蕃茄雞肉咖喱配鰹魚湯稻庭烏冬,同埋一汁一菜和牛羅宋湯,加咗個小食日本馬鈴薯豚肉煮同一個日本白桃意式奶凍同一杯凍蜜桃紅茶🩷🩷🩷🩷🩷佢個蕃茄雞肉咖喱真係好特別,蕃茄味同咖喱味都食到,撈飯一流,而且啲雞肉都唔會好嚡,同埋好多蔬菜配搭好健康。同埋個烏冬鰹魚汁都好清新,佢個鳥冬都好煙靭同埋比較大條,再加埋個羅宋湯超足料,飲到啲牛肉粒同埋蕃茄蓉仲有啲蔬菜,好濃味酸酸甜甜好開胃。個小食加埋啲甜甜地既汁一齊煮,食到啲蔬菜既清甜味,同埋佢個豚肉薄切好掛汁,忍唔住煮多左一碗飯黎食。個甜品蜜桃肉非常之大舊,每一啖果肉再加埋個奶凍好正!個奶味都好濃郁,最後飲反杯蜜桃茶解下滯,食到好飽呀。同埋佢外賣盒啲包裝都好日式又好靚。下次仲想試下其他料理。

環境簡約舒適,地理位置方便仲有超多健康小菜選擇但天氣突然急凍,想食啲有熱既野竟然有一人一鍋,即刻叫左,主打一個溫暖🍲🫶🏻· - - · - - · - - ·🔸 一人前鍋物套餐特選肥牛|豚骨白湯|飯|$79🔹 一汁一菜拉提拉米蘇 $39· - - · - - · - - ·因為鍾意簡簡單單嘅基礎口味所以就咁食咗個豚骨湯配飯湯底已經有蔬菜,竹輪,好多菇同蟹柳揀咗個特選肥牛,肥牛就真係有啲一般整體飽肚,暖笠笠好正🫶🏻Tiramisu 竟然唔記得咗可以跟餐嗌🤦🏻‍♀️所以貴咗$9,蠢左!食落感覺係唔會太甜,夠濕潤鬆軟,有口感,味道夠濃!完全唔會覺得膩,呢個甜品唔錯唔錯👍🏻· - - · - - · - - ·個人整體評價📝/巧吃:7.5/10✨/價錢:8/10 🌟/服務: 7.5/10💫/打卡able:6.5/10✨/清潔度:8/10⭐️/人均: $130· - - · - - · - - ·
環境簡約舒適,地理位置方便
仲有超多健康小菜選擇
但天氣突然急凍,想食啲有熱既野
竟然有一人一鍋,即刻叫左,主打一個溫暖🍲🫶🏻

🔸 一人前鍋物套餐
特選肥牛|豚骨白湯|飯|$79
🔹 一汁一菜拉提拉米蘇 $39

因為鍾意簡簡單單嘅基礎口味
所以就咁食咗個豚骨湯配飯
湯底已經有蔬菜,竹輪,好多菇同蟹柳
揀咗個特選肥牛,肥牛就真係有啲一般
整體飽肚,暖笠笠好正🫶🏻

Tiramisu 竟然唔記得咗可以跟餐嗌🤦🏻‍♀️
所以貴咗$9,蠢左!

個人整體評價📝
/巧吃:7.5/10✨
/價錢:8/10 🌟
/服務: 7.5/10💫
/打卡able:6.5/10✨
/清潔度:8/10⭐️
/人均: $130
2025-03-17
$130 (Dinner)
2025-03-14 200 views
日式餐廳簡約舒適風格環境非常乾淨每個客人一盤食物 好有調理🍚玉子鰻魚丼飯鰻魚好大份鰻魚汁拌飯拌玉子提升食物味道🍚種根菜雞肉豆乳濃湯湯好滑好足料味道香濃雖然唔知道種根菜係咩味道不過整體好飲又好食🍚日本白桃意式奶凍奶味又香又滑桃又香又爽味道互相配合不會蓋過另一方上面一小塊薄荷葉清新味更襯托桃味不會太甜 值得一試期間限定🍚味噌牛油照燒雞扒味道口感完全兼顧到田牧越光米配少少白芝麻喺上面整碗飯好好香大大碗日本米好易有飽肚感🍚北海道產南瓜周打濃湯南瓜好香烹調方法 濃湯都不會粗糙口感好滑忍唔住飲完一啖再一啖🍚和風自選沙律到結帳先留意到有沙律食材新鮮選擇種類非常多非常適合想輕食嘅人士本身已經好抵食2點45分落曬單先發現原來3點鐘就到下午茶時段 價錢優惠好多好多更加抵食哈哈!要再食!
日式餐廳

哈哈!要再食!

玉子鰻魚丼飯+種根菜雞肉豆乳濃湯
味噌牛油照燒雞扒+北海道產南瓜周打濃湯
2025-03-07 169 views
小編今次就帶大家黎到觀塘開源道,同大家介紹貫徹「一碗湯 一個主食」飲食哲學概念既日式和洋風輕食店 一 一汁一菜 @ichijuissaihk🌟丼物定食 $89玉子縵魚丼飯鰻魚油香感十足,份量亦比得大方🤤👍🏻👍🏻日本白桃特飲 +$20白桃氣泡水,甜中帶一點清爽🤤👍🏻日本馬鈴薯豚肉煮 +$15豚肉同薯仔都燘得非常入味🤤👍🏻一汁一菜提拉米蘇 +$30芝士香濃幼滑,加埋咖啡同可可粉,充滿層次感🤤👍🏻北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 (大) +$20味道香甜溫潤,亦非常足料(粟米粒、紅蘿蔔絲、西蘭花、雞肉)🤤👍🏻👍🏻 📍一汁一菜 (源成中心)地址:觀塘開源道64號源成中心地舖#觀塘 #一汁一菜 #覓食觀塘 #食在觀塘 #源成中心 #丼物定食 #提拉米蘇 #為食關注組 #觀塘食乜好 #和洋風輕食 #日系儀式感 #香港美食地圖 #玉子縵魚丼飯 #日本白桃特飲 #一汁一菜提拉米蘇 #日本馬鈴薯豚肉煮 #九十後行到邊食到邊 #北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯#HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE

🌟丼物定食 $89
玉子縵魚丼飯
鰻魚油香感十足,份量亦比得大方🤤👍🏻👍🏻

日本白桃特飲 +$20
白桃氣泡水,甜中帶一點清爽🤤👍🏻

日本馬鈴薯豚肉煮 +$15
豚肉同薯仔都燘得非常入味🤤👍🏻

一汁一菜提拉米蘇 +$30
芝士香濃幼滑,加埋咖啡同可可粉,充滿層次感🤤👍🏻

北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯 (大) +$20

📍一汁一菜 (源成中心)
地址:觀塘開源道64號源成中心地舖

#HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE
2025-03-06 317 views
和風定食$70起,性價比高,可以根據個人喜好選擇一款湯或者飲品、一款主菜配米飯及一款小食。🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🐄 自家製野菌醬燒和牛漢堡扒配田牧越光米和牛漢堡鮮嫩多汁,野菌醬汁酸酸甜甜很開胃,很下飯👍🏻🎃 北海道產南瓜周打濃湯(小盛)出色又濃郁,足料又美味,南瓜的香甜加上蜆肉、紅蘿蔔、薯仔、洋蔥等等配料,是令人滿足的湯品選擇🧡 🐷 日本馬鈴薯豚肉煮豬肉軟嫩多汁,馬鈴薯吸滿湯汁,口感綿密,湯底濃郁香甜,帶有淡淡的醬油和味醂風味,入味的洋蔥及芋絲,很喜歡這款小食!🍮 喫茶店雞蛋布丁 +$20蛋香濃郁,口感綿滑,作為飯後甜品剛剛好😍💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️🐓 野菌味噌豆乳雞扒配鰹魚湯稻庭烏冬 (+$5)雞扒嫩滑,配搭輕盈的野菌味噌豆乳醬汁。鰹魚湯底清鮮,稻庭烏冬滑順,配雞扒很不錯👏🏻🌽 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯(小盛)味道豐富的濃湯,有雞肉、西蘭花、紅蘿蔔同粟米粒,清甜健康又有營養。🥚 厚燒玉子朋友選擇了香甜的厚燒玉子。日系淺木色的裝潢很舒服,晚市座無虛席。

🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️
🐄 自家製野菌醬燒和牛漢堡扒配田牧越光米
和牛漢堡鮮嫩多汁,野菌醬汁酸酸甜甜很開胃,很下飯👍🏻
🎃 北海道產南瓜周打濃湯(小盛)
🐷 日本馬鈴薯豚肉煮
🍮 喫茶店雞蛋布丁 +$20
蛋香濃郁,口感綿滑,作為飯後甜品剛剛好😍
💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️
🐓 野菌味噌豆乳雞扒配鰹魚湯稻庭烏冬 (+$5)
🌽 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯(小盛)
🥚 厚燒玉子
朋友選擇了香甜的厚燒玉子。
日系淺木色的裝潢很舒服,晚市座無虛席。
唔係好舒服所以想食D熱嘢,行唔到好遠就揀呢間食,lunch一個餐加埋成百都算,上檯見到個份量一度懷疑人生😟首先個飯硬到唔想咀嚼,隔離個白汁太「杰」,一pat pat咁,中間個雞肉好少少,但係食得唔滿足🙁 成個餐最好係杯飲品。
2025-02-26 318 views
加班後就跟同事食埋飯才回家,見#一汁一菜,食物都多元化,有單點或套餐,還有火鍋供應,但可惜當晚已售罄了..。和風定食,湯-八種跟菜雞肉濃湯豆乳,真材實料,有雞件同什菜在內,濃郁好飲。小食- 菠菜豚肉梅子伴,健康之選。主食- 醬燒北海道十勝豬扒,豬肉有咬口唔會韌,瘦中有點肥,味道唔錯。和風定食,湯- 一汁一茶和牛羅宋湯,湯足料有牛肉、蔬菜同埋薯仔,味道酸酸甜甜的好開胃。主食- 和風醬油燉牛肉,配料尚有蒟蒻、蘿蔔同豆腐,牛肉醃製得入味,配搭櫻花味噌漬飯,美味之選。

小食- 菠菜豚肉梅子伴,健康之選。

2025-02-21
Type of Meal
Dinner
2025-02-07 444 views
今日我食嘅呢間一汁一菜位於觀塘開源道64號源成中心,這裡的環境簡潔明亮,給人一種舒適的用餐體驗😍店內裝潢以日式風格為主,營造出一種恬靜的氛圍,非常適合與朋友聚餐或獨自享受美食😛今日我叫嘅係和風套餐餐湯:和牛羅宋湯這道和牛羅宋湯的湯底濃郁,蕃茄味好濃❤️,牛肉的質感非常嫩滑,蔬菜種類好多,有薯仔紅蘿蔔蕃茄洋蔥等!酸酸甜甜好開胃😆主菜沖繩汁燒大根豬軟骨這道菜的豬軟骨經過慢煮,肉質軟嫩,調味十足,讓大根吸收了美味的汁液,既清爽又不油膩,非常適合搭配米飯享用。小食和風雞肉燴厚揚豆腐這道和風雞肉燴厚揚豆腐的雞肉鮮嫩多汁,搭配厚揚豆腐的滑嫩口感,令人垂涎。醬汁的味道適中,不會過於鹹,完美地襯托了食材本身的鮮味。😍😍主食日本味付溏心蛋飯這道飯的重點在於溏心蛋😛蛋黃的流心搭配香噴噴的白飯,就咁食個飯都大滿足啊。飯粒粒分明,配埋主菜 胃口大開飲品蜜桃紅茶(熱)這款蜜桃紅茶清新怡人,茶香與蜜桃的果香交融,食完飯飲一杯好舒服❤️甜品濃厚焙茶布丁最後,濃厚焙茶布丁做一個完美結尾。布丁口感滑順,焙茶味好香😎,甜度適中一汁一菜 (源成中心) (觀塘)觀塘開源道64號源成中心地舖

今日我叫嘅係和風套餐

飲品
蜜桃紅茶(熱)

甜品
濃厚焙茶布丁

一汁一菜 (源成中心) (觀塘)
觀塘開源道64號源成中心地舖
1940 views
2025-02-06 386 views
餐廳裝潢以日式木系為主環境簡約舒服提供日本料理菜單中最簡單的組合。一人前鍋物套餐(特選肥牛鰹魚湯)包含蔬菜+鍋物盛合、精選肉品及日本白米飯更可按喜好升級份量,冬季必食暖笠笠。洋蔥蒜香醬燒豚丼飯豚肉厚切肉味濃郁,脂肪平均分佈,口感保留細膩,醬汁又甜又香好入味。法式龍蝦濃湯龍蝦湯非常濃郁,內有蝦肉增加口感,入口咸香又鮮味。北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯粟米湯濃稠順滑,帶有粟米的清甜,又散發著豆乳的奶香。濃厚焙茶布丁布丁軟綿,入口即化,有巧克力的甜味,後續有些些茶的苦味,是大人口味。日本白桃意式奶凍桃味香氣四溢又有口感,下層奶凍口感滑順。
餐廳裝潢以日式木系為主
環境簡約舒服
提供日本料理菜單中最簡單的組合。
一人前鍋物套餐(特選肥牛鰹魚湯)
包含蔬菜+鍋物盛合、精選肉品及日本白米飯
更可按喜好升級份量,冬季必食暖笠笠。
洋蔥蒜香醬燒豚丼飯
法式龍蝦濃湯
龍蝦湯非常濃郁,內有蝦肉增加口感,入口咸香又鮮味。

北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯
粟米湯濃稠順滑,帶有粟米的清甜,又散發著豆乳的奶香。
濃厚焙茶布丁
日本白桃意式奶凍
桃味香氣四溢又有口感,下層奶凍口感滑順。
2025-02-03 343 views
想食唔同日式菜式,又想飲湯,而且仲想食埋甜品,就醒起觀塘開源道有間「一汁一菜」,好在同觀塘地鐵站都幾近,位置好方便。一踏入餐廳,職員好有禮貌,好快就坐低用QR code自選菜式,太多選擇花多眼亂,好在想點配搭都得,最後揀咗「和風定食」。日本味付溏心蛋飯自家製野菌醬燒和牛漢堡扒厚燒玉子和風雞肉燴厚揚豆腐北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯(小盛)一汁一菜拉提拉米蘇日本白桃特飲(凍)日式裝修,蔬菜插畫好cute cute😍

日本味付溏心蛋飯

自家製野菌醬燒和牛漢堡扒

厚燒玉子

和風雞肉燴厚揚豆腐

北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯(小盛)

一汁一菜拉提拉米蘇

日本白桃特飲(凍)

日式裝修,蔬菜插畫好cute cute😍

• 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯