2023-12-07 52 views
一汁一菜係我嘅飯堂🫶🏻好鐘意黎呢間食嘢呀!觀塘呢間店更加大間,有足夠空間堂食🤭坐得好舒服添呀~.主菜定食 $89🥣北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯先簡一個湯品,簡左呢款好creamy嘅豆乳濃湯,有西蘭花同雞肉🐥好健康夠均衡👍🏻🐮自家製野菌醬燒和牛漢堡扒野菌醬好濃,塊扒唔會乾身,咬落好軟熟又大塊!🍚田牧越光米有湯有餸當然要配返碗飯,好煙韌嘅米粒,好食到成碗清晒🥰🍑蜜桃紅茶杯茶好香,蜜桃味好濃,甜左少少不過都岩口味👍🏻.日本帆立貝大根豆乳濃湯🥣再額外配咗碗湯俾我朋友,湯比較稠身,大根索晒啲甜味,有粒粒元貝添😊.原來一汁一菜有埋甜品😍第一次食吖‼️日本白桃意式奶凍🍑 $39有成隻桃食,好清甜呀,面層有白桃啫喱,下層係好香牛奶味嘅奶凍🥛唔太甜做得非常好.喫茶店雞蛋布丁🍮 $39個布丁好大個,呢個size物超所值😍加左焦糖漿,平時食開都係Q彈,而呢個好特別啊!一食落口軟綿綿,相對嚟講係Creamy☺️係我鍾意食嘅質地,建議兩個人一齊share,咁會無咁快飽🤭
主菜定食 $89

🥣北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯

🐮自家製野菌醬燒和牛漢堡扒
野菌醬好濃,塊扒唔會乾身,咬落好軟熟又大塊!
🍚田牧越光米
有湯有餸當然要配返碗飯,好煙韌嘅米粒,好食到成碗清晒🥰
🍑蜜桃紅茶
杯茶好香,蜜桃味好濃,甜左少少不過都岩口味👍🏻
日本帆立貝大根豆乳濃湯🥣

原來一汁一菜有埋甜品😍第一次食吖‼️
日本白桃意式奶凍🍑 $39
喫茶店雞蛋布丁🍮 $39
2023-11-29 42 views
收工跟同事近近地食個飯先回家,佢提議去食#觀塘 #源成中心 地舖嘅#一汁一飯, 呢間第一次食,食物質素都唔錯啊。有單點或套餐,我哋要左特選二人前餐,咩都有好抵食。日本帆立貝大根豆乳濃湯,真材實料有雞原粒帆立貝在內,配埋大根清甜的好夾。一汁一茶和牛羅宋湯,湯足料有煮到好軟淋牛肉,健康的蔬菜同埋薯仔,味道酸酸甜甜的好開胃。築前煮,有雞肉、冬菇、蓮藕、蒟蒻、蘿蔔同牛蒡,醃製得入味,健康之選。沖繩汁燒大根豬軟骨,富有骨膠原的豬軟骨,咬落好有咀嚼感,瘦中有點肥,味道唔錯。濃香牛肉野菌咖哩飯,日式的咖哩偏甜的, 小朋友都啱食,牛肉份量多亦唔會韌,汁內還有些菇類更健康,拌撈飯食好正。飲品點了蜜桃紅茶,天然清新。

飲品點了蜜桃紅茶,天然清新。
2023-11-28
Dinner
2023-11-21 569 views
《一汁一菜 - 觀塘》成日行過呢間餐廳,都會聞到好香嘅咖喱味😂有陣時自己一個食lunch都會想試吓呢間餐廳嘅日式定食,同樣係收工收得早,順便捉咗個同事陪我去食下午茶😏原來除左咖哩飯之外,原來佢地都有做poke bowl同日式濃湯🥘食物既種類都唔少,仲有幾款甜甜比人做飯後甜品添呀,由於只係食下午茶嘅關係,費事食太多啦,我哋叫咗一個定食,再另外加多咗一杯嘢飲同埋一個甜品💁🏻‍♀️濃香牛肉野菌咖喱飯定食配高麗菜野菌豆乳濃湯 $99每個定食都會跟一款湯同埋飲品,飲品方面揀咗無糖嘅烏龍茶,而濃香牛肉野菌咖喱飯係同事話想食的🤭其實佢嘅牛肉份量都唔少,而且煮得幾腍幾入味,啲肉咬落一絲絲好香軟👍🏻而咖喱飯個白飯係用咗日本米製作,食落煙韌彈有米香,朋友不知幾鍾意高麗菜野菌豆乳濃湯個質地比我想像中濃稠,勁多配料,有啲似西式嘅忌廉湯,有菜有菇菌又有肉,如果細食既OL可能飲個湯食個沙律就已經夠飽🥗💁🏻‍♀️喫茶店雞蛋布丁 $39大推既雞蛋布丁😍我食完覺得係一鳴驚人的,食落質地超細滑,個質感算係硬身少少果種,不過個蛋味勁香,外面既焦糖醬甜甜的但又唔會係死甜的,大大個🥰兩個人食剛剛好💁🏻‍♀️京都焙茶牛奶 $30除咗布
《一汁一菜 - 觀塘》

💁🏻‍♀️喫茶店雞蛋布丁 $39

💁🏻‍♀️京都焙茶牛奶 $30
除咗布甸之外,我仲另外叫咗杯焙茶牛奶,不過個人覺得口味偏甜少少,焙茶嘅味道唔算好出,但係呢個配搭其實十分夾,上面嘅奶泡綿密香濃👍🏻如果可以少甜就好啦
2023-11-17
2023-11-20 68 views
一汁一菜係西日fusion式快餐料理,選料健康有益,係上班一族嘅不二之選。我點了特選二人前套餐 $208。法式龍蝦濃湯濃郁的湯中充滿了龍蝦的鮮味,令人垂涎欲滴。 一汁一菜和牛羅宋湯茄味十足,咬下牛肉,口感柔軟,瞬間融化在口中,幾好。 濃香牛肉野菌咖喱飯咖喱的香氣彌漫在空氣中,食落唔辣,野菌的鮮味與牛肉的鮮嫩完美結合。沖繩汁燒大根 豬軟骨大根蘿蔔很淋很入味,豬軟骨脆卜卜,搭配著獨特的醬汁,佐飯一流。 南蠻風味雞扒雞扒嫩滑,醬汁甜甜地,唔錯店家採用田牧越光米,米粒飽滿有彈性,給人一種滿足感。 凍蜜桃紅茶和凍烏龍茶兩者清涼,口感順滑,好解渴。
我點了特選二人前套餐 $208。

法式龍蝦濃湯
濃郁的湯中充滿了龍蝦的鮮味,令人垂涎欲滴。

一汁一菜和牛羅宋湯
茄味十足,咬下牛肉,口感柔軟,瞬間融化在口中,幾好。

沖繩汁燒大根 豬軟骨大根
蘿蔔很淋很入味,豬軟骨脆卜卜,搭配著獨特的醬汁,佐飯一流。

南蠻風味雞扒
雞扒嫩滑,醬汁甜甜地,唔錯

店家採用田牧越光米,米粒飽滿有彈性,給人一種滿足感。

凍蜜桃紅茶和凍烏龍茶
兩者清涼,口感順滑,好解渴。

2023-11-20 46 views
之前係朗豪坊經過 已經想試 覺得好多選揀今次同朋友嗌咗2人餐 帶子湯入面有2-3粒 細帶子同蘿蔔 我覺得個湯似西式湯 加咗蘿蔔有啲奇怪🤣法式龍蝦湯完全唔似平時出面好濃同鹹 佢味道相對較淡 豬軟骨唔係煮到好冧 反而蘿蔔好入味 好適合配飯壽喜燒豚肉味道真係好健康 好清淡咖喱飯就正正常常啦 無咩特別反而糖心蛋係成餐最濃味嘅食物
之前係朗豪坊經過 已經想試 覺得好多選揀
今次同朋友嗌咗2人餐
法式龍蝦湯完全唔似平時出面好濃同鹹 佢味道相對較淡
豬軟骨唔係煮到好冧 反而蘿蔔好入味 好適合配飯
壽喜燒豚肉味道真係好健康 好清淡
咖喱飯就正正常常啦 無咩特別
反而糖心蛋係成餐最濃味嘅食物
2023-11-19 29 views
📍一汁一菜 (源成中心) 觀塘開源道64號源成中心地舖一汁一菜主打日式洋風輕食,觀塘新開地舖設有堂食,裝修日式無印feel,有自助餐櫃可以攞餐具,環境舒適簡約,性價比高的餐廳🍱和風定食$109(已包湯,主菜,小菜,米飯,飲品)☁️法國龍蝦濃湯+$10龍蝦湯濃郁杰身,材料十足,再加上忌廉,非常香滑☁️南蠻風味雞扒雞扒外皮炸脆了,再淋上特別醬汁,有洋蔥草菇配襯,好食☁️安格斯牛肉壽喜燒丼飯配日本温泉蛋牛肉份糧多,旁邊有芋絲,豆腐等配料,壽喜燒汁甜甜的, 加上溫泉蛋,配埋日本米,好快就食晒一碗🍮喫茶店雞蛋布丁$39布甸口感結實,焦糖充足,蛋香味濃,打卡able ,好好食😋🍵蜜桃紅茶天氣秋涼,飲番杯熱飲暖身
📍一汁一菜 (源成中心)
觀塘開源道64號源成中心地舖
和風定食

🍱和風定食$109
(已包湯,主菜,小菜,米飯,飲品)

☁️法國龍蝦濃湯+$10
龍蝦湯濃郁杰身,材料十足,再加上忌廉,非常香滑
南蠻風味雞扒

☁️南蠻風味雞扒
雞扒外皮炸脆了,再淋上特別醬汁,有洋蔥草菇配襯,好食
安格斯牛肉壽喜燒丼飯配日本温泉蛋

☁️安格斯牛肉壽喜燒丼飯配日本温泉蛋
喫茶店雞蛋布丁

🍮喫茶店雞蛋布丁$39
布甸口感結實,焦糖充足,蛋香味濃,打卡able ,好好食😋

🍵蜜桃紅茶
天氣秋涼,飲番杯熱飲暖身
蜜桃紅茶
  • 安格斯牛肉壽喜燒丼飯配日本温泉蛋
  • 南蠻風味雞扒
  • 法國龍蝦濃湯
2023-11-17 49 views
觀塘一汁一菜.味道:7/10🌟抵食:6.5/10🌟環境:7/10🌟.今日帶大家嚟到觀塘新開好有日本feel嘅餐廳🍴叫咗主食餐,會有一碗湯、一份主食、一碗飯、一杯茶🤤小編試咗佢期間限定嘅墨西哥風牛油果雞肉蔬菜濃湯🍲湯底酸酸甜甜,有啲似酸啲嘅羅宋湯🍅比較有驚喜嘅係入邊幾多蔬菜,幾足料,可以一試🌟主食方面叫咗豚肉壽喜燒,壽喜燒嘅汁偏淡豚肉有少少硬,麻麻哋🍢飯正正常常,唔係煲得靚嘅日本米😂🍚蜜桃紅茶唔難飲,但唔係小編想像嘅味道,完全唔甜比較清🍵.#香港 #食評 #foodie #食好西 #香港好去處 #香港美食 #打卡 #拍拖好去處 #觀塘 #觀塘好去處 #觀塘美食
觀塘
一汁一菜
味道:7/10🌟
抵食:6.5/10🌟
環境:7/10🌟
2023-11-11 73 views
$119 丼物定食+$10法式龍蝦濃湯安格斯牛肉壽喜燒丼飯(配日本溫泉蛋)蜜桃紅茶(凍)$35 M1.沖繩汁燒大根豬軟骨兩個人,嗌咗一個定食再加多一個餸,份量都好多,爭啲食唔晒。牛肉壽喜燒,配咗溫泉蛋,沾滿醬汁非常好食。加多$10要咗個龍蝦湯,龍蝦湯非常濃郁,仲見到龍蝦肉。另外加多咗一個豬軟骨,份量都好多,蘿蔔入味。蜜桃紅茶,聞落去好香蜜桃味,飲落去酸酸地,幾開胃。$39 T2. 伯爵茶軟心芝士蛋糕好少見到伯爵茶味道嘅芝士蛋糕,伯爵茶味非常香濃,蛋糕中間質地偏軟身,都幾好食。如果喺附近做嘢,晏晝落嚟食都幾好。
$119 丼物定食

+$10法式龍蝦濃湯
安格斯牛肉壽喜燒丼飯(配日本溫泉蛋)
蜜桃紅茶(凍)
$35 M1.沖繩汁燒大根豬軟骨

蜜桃紅茶,聞落去好香蜜桃味,飲落去酸酸地,幾開胃。

$39 T2. 伯爵茶軟心芝士蛋糕

如果喺附近做嘢,晏晝落嚟食都幾好。

好鍾意日本某間湯品專門店嘅龍蝦湯,原來香港都有間好似除咗多款濃湯,仲有主菜、副菜、咖喱飯、沙律、丼飯等等自選定食由$79起就有交易特選二人前夠晒豐富,包括兩個湯、兩個主菜/副菜、咖喱飯、白飯/麵包同茶✨法式龍蝦濃湯濃湯杰身龍蝦味道濃郁,仲有粒粒龍蝦肉好足料✨日本帆立貝大根豆乳濃湯啖啖帆立貝鮮味,口感creamy平時飲白湯怕高卡路里,用豆乳煮感覺健康好多無咁膩✨濃香牛肉野菌咖喱飯牛肉咖喱香料味香濃帶點微辣牛肉份量多,仲有薯仔紅蘿蔔同雜菌✨沖繩汁煮大根豬軟骨豬軟骨炆得軟腍白蘿蔔清甜無渣煮得入味✨豚肉壽喜燒用豚肉片做壽喜燒無平時咁油膩比較健康配菜有炸豆腐、大蔥、芋絲同鴻喜菇壽喜燒汁甜甜地好送飯
好鍾意日本某間湯品專門店嘅龍蝦湯,原來香港都有間好似
除咗多款濃湯,仲有主菜、副菜、咖喱飯、沙律、丼飯等等
自選定食由$79起就有交易

✨法式龍蝦濃湯
濃湯杰身龍蝦味道濃郁,仲有粒粒龍蝦肉好足料

日本帆立貝大根豆乳濃湯
✨日本帆立貝大根豆乳濃湯
啖啖帆立貝鮮味,口感creamy
平時飲白湯怕高卡路里,用豆乳煮感覺健康好多無咁膩

✨濃香牛肉野菌咖喱飯
牛肉咖喱香料味香濃帶點微辣
牛肉份量多,仲有薯仔紅蘿蔔同雜菌

沖繩汁煮大根豬軟骨
✨沖繩汁煮大根豬軟骨
豬軟骨炆得軟腍
白蘿蔔清甜無渣煮得入味

豚肉壽喜燒
✨豚肉壽喜燒
用豚肉片做壽喜燒無平時咁油膩比較健康
配菜有炸豆腐、大蔥、芋絲同鴻喜菇
壽喜燒汁甜甜地好送飯
Dinner
日本帆立貝大根豆乳濃湯
沖繩汁煮大根豬軟骨
豚肉壽喜燒
2023-09-12 360 views
lunch 叫咗一份沙律,一個鰻魚飯 =$138羅馬菜爛蓉蓉,蕃茄冇完整切晒,連皮嘅味精雞,温度過凍嘅沙律🥲失望,salad bar可以放多少少心機。。我下次唔會食呢一間啲salad , 飯都OK正常
lunch 叫咗一份沙律,一個鰻魚飯 =$138
失望,salad bar可以放多少少心機。。
我下次唔會食呢一間啲salad , 飯都OK正常
2023-09-12
$120 (Lunch)