2018-06-04 240 views
第一次寫食評, 呢個都可為最難食嘅拉麵, 兩星期前午餐 , 點了一個豬軟骨拉麵, 本來選了龍蝦湯底,但店員說要加零加十蚊, 點菜單上卻沒有寫明, 算了還是選番豬骨濃湯, 上菜時發現呢碗拉麵完全唔掂, 我未見過豬軟骨拉麵得一嚿豬軟骨, 大約是兩吋乘一寸, 用筷子掂一掂嗰舊豬軟骨感覺好硬, 完全唔淋, 試了一口果然好硬, 重感覺好似唔熱, 仲有粟米同木耳,少到好似唔想畀咁, 仲有個湯底似茶餐廳啲例湯淡而無味, 難食指數爆燈, 絕對唔值73蚊, 唔會幫襯第二次囉
2018-05-21
$80 (Lunch)
2018-06-02 160 views
星期六都唔想係屋企食,上次去過這個新商場有幾間新食店已經想一試。來到商場,行左幾間食店,最後選擇左拉麵。入去之前都望左OpenRice 一眼,有個評,本身想轉身走人,朋友就話試下啦,睇下係咪咁差。坐考慮食豬骨湯定龍蝦湯,最後我同朋友都叫了海蝦特製龍蝦濃湯拉麵。我要了辛辣!另外叫了一個煮豬軟骨。拉麵🍜立即係面前整,見到湯同麵係分開煮,海蝦先煎過再精美放到拉麵上。外觀不錯!味道評價了,朋友就話好味道,我就覺得還不錯啦。蝦🦐也挺善味,記憶好似有5隻,數量都叫多。個湯朋友飲過話好味道,我飲左一口就覺得太濃了,無飲到。最後可能太辣,個職員見到我岀灑汗話下次可以小辣。 有一樣嘢想提議下就係個拉麵有半隻蛋,我地見到佢切定左放係枱上面等拉麵整好放上面,好似唔係好衛生,可以改進下!食左$196,整體不錯啦!
食左$196,整體不錯啦!
2018-06-02
$98 (Dinner)
  • 海蝦特製龍蝦湯拉麵
2018-05-26 125 views
我叫左個辛辣豚肉麵豚肉幾好食 每份有兩片麵嘅質素 普通普通 份量正常 男就.... 女就ok但肚餓就唔夠飽服務態度一般人多執嘢都唔快水要叫先提供 比錢方面可以收現金或者八達通
我叫左個辛辣豚肉麵

比錢方面
可以收現金或者八達通

2018-05-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2018-05-25 840 views
馬鞍山難得開了新商場,當然第一時間去望下有咩餐廳啦,誰叫馬鞍山長期被稱為美食沙漠是日傍晚來到,見到大部分餐廳都頗多人等位,這間一龍拉麵的格局,有點像日本的拉麵店,客人坐在水吧桌前,看到廚房的情況座位若有十多個,不過也由於是排排坐,兼食麵關係,人客的更替也通常較快咁啱見到有吉位,便直接坐下看一看餐牌,選擇不多,只有幾款可選,當然是有最大路的炙燒豚肉及豬軟骨,也有海蝦及花蛤,再加上辛辣版,變了有8款反而湯底有點意外,除豬骨濃湯外,竟然有龍蝦濃湯。。。。嗯,好像有少少伏伏地餐牌可選擇走葱、筍片等配料好吧,反正都坐低了,試一次吧,怎料,竟然話 豬軟骨同海蝦都賣晒,老公選擇了最簡單的 炙燒豚肉 豬骨湯底我便挑戰一下,選了辛辣炙燒豚肉 豬骨湯底吧眼見師傅是在一個大桶中,𢳂起湯底到一小鍋再煮滾,好似已經透露了一點隱憂過了一陣,老公的那碗麵先上 塊叉燒呢⋯⋯原來被湯掩沒了發現到有兩塊喇,不過真係幾細塊偷偷的試了一口麵質怪怪的,煮得糊化了,入口黏住黏住,心想 是否師傅 偶爾這碗失手了俾多次機會你,等埋我果碗先再作評論我碗辛辣炙燒豚肉 豬骨湯底 湯麵到了咁似龍蝦湯嘅?!問一問師傅,是否俾錯左龍蝦湯,佢表示
是日傍晚來到,見到大部分餐廳都頗多人等位,

咁啱見到有吉位,便直接坐下

餐牌可選擇走葱、筍片等配料

好吧,反正都坐低了,試一次吧,
怎料,竟然話 豬軟骨同海蝦都賣晒,
老公選擇了最簡單的 炙燒豚肉 豬骨湯底
我便挑戰一下,選了辛辣炙燒豚肉 豬骨湯底吧

過了一陣,老公的那碗麵先上

塊叉燒呢⋯⋯
原來被湯掩沒了

發現到有兩塊喇,不過真係幾細塊

偷偷的試了一口
麵質怪怪的,煮得糊化了,入口黏住黏住,
心想 是否師傅 偶爾這碗失手了
俾多次機會你,等埋我果碗先再作評論

我碗辛辣炙燒豚肉 豬骨湯底 湯麵到了

咁似龍蝦湯嘅?!
問一問師傅,是否俾錯左龍蝦湯,佢表示 這個係辛辣湯底
OMG, 我一直以為 辛辣炙燒豚肉,係塊豚肉辛辣,唔係個湯底辛辣

算,當我自己冇了解清楚
那試一試個麵先,拉麵是幼身那款,
應該配返較清淡味道的湯底,如塩味湯底或醬油湯底

跟剛剛那碗一樣,麵條煮得過度糊化,
入口如漿糊一般,

但又有些麵條是還未煮散,仍然是成舊麵餅咁,一坨坨的黏埋一舊
個湯底更是令人失望
辛辣的程度是盲辣,令人味蕾完全停工,
嚐不到豬骨湯原有的味道,
為表公平,我也嚐了一口老公那碗的湯底,
味道很淡,與其說豬骨湯底,
更像是蔬菜湯加了點調味罷了
或者像家中煮一包即食麵 只落了半包調味粉的 味道

整個麵唯一可取的是溏心蛋

圖片右上角果點紅色,就是湯底放了一隻手指咁長的 紅辣椒

我好勉強先俾面食完呢碗麵
因為我唔想浪費了我那七十幾蚊

真係返屋企煮個即食麵都冇咁嬲

$75 (Dinner)