2017-03-30 277 views
食左個蘿白冬菇魚,個魚好好好味。$42抵之後黎個拉麵,要左硬身,麵好食。咖哩味湯底濃左少少,但整體好食內裡座位不太多,我九點才去,不用等。但平日都見到有人排,可能要等好耐。 會再試。
食左個蘿白冬菇魚,個魚好好好味。$42抵

會再試。
2017-03-30
$110 (Dinner)
其實想食一碗好食既日本拉麵,唔一定要去排長龍既,黎到元朗街角既一間小店都帶到驚喜比我。<燈火> - 即係豬骨湯底+黑蒜油+小小味噌,唔會太辣,碗麵亦唔會面頭有層油咁,食落唔會有好油膩既感覺。餸方面佢用既係薄切腩肉,唔會好似普通日本叉燒咁硬同乾身。不過真正比到驚喜我既係佢既半熟蛋同埋荀。平時食拉麵通常都只會附半隻半熟蛋,但依度係大方地比全隻你!至於荀可以有咩驚喜呢?佢既荀係有燒過既!食落零舍香口!平時唔多食荀既我都破例食哂!

2017-01-02
2016-08-01 1767 views
我~本身就不是一位拉麺控,所以沒有資格用評投品足來形容以下的一碗麵、最多還是以個人食後感作報導。。。窄窄的店子由吧枱延伸入內堂四人枱,隨著經常開關扇門坐在吧枱其實感受上街外熱氣、固建議不像我單拖入座還是選擇較入之冷氣開放位接受涼快拉麵這狂風,好像永無休止、價錢平貴一樣吸引一班喜愛日式拉麵人士,價錢由HK$69.HK$85., 點餐紙也非常簡單選擇規定上類別、麵質軟硬度及要否清葱,當然也可追加麵底、义燒、溏心蛋、黑木耳及筍牆身上擺放上店主製作,不過感覺上有上寶麗來照相紙視覺已漸卻色、就像細說他之歷史一樣「白前」配有义燒、糖心蛋、黑木耳、荀、葱HK$69.,基本上樣樣齊呷一口湯頭濃稠但較為淡 ,這個淡純屬個人味道?定是怕港人會認為淡口好一點?碗子成三角體拉麵份量也不要看輕由底而上,足以滿足一位成人需要、麵質亦應個人要求軟硬度剛好,喜歡它的糖心蛋蛋白細嫩僅熟而凝固,蛋黃呈半軟狀,至於豚肉义燒也不是惯常腩肉一圈圈扎成,授用部份燕瘦環肥 ,師傅刀功切得頗薄、入口比想像中好雖則坑理上看似很瘦,油脂分佈也不算多,但肉質很嫩滑值一讚硬要挑骨頭可能就是個人認為之「淡口」咗少少,重戰區由市區轉戰入新界、為
最多還是以個人食後感作報導。。。

固建議不像我單拖入座還是選擇較入之冷氣開放位接受涼快
當然也可追加麵底、义燒、溏心蛋、黑木耳及筍
就像細說他之歷史一樣
白前
為的好可能便是飛天租金, 用心製做下希望店子瘦田也可變福地。
2016-07-31
Lunch
2016-07-10 963 views
我同我朋友兩個8點20分到 話要等位 下一張係我地 咁我地等!唔洗兩分鐘有對情侶走出黎 咁我地諗住應該好快啦 等左10分鐘都未叫我地入去就問下個waiter 話唔好意思入得架啦!咁都算 去到叫完野食 等左大約10分鐘先黎飲品 跟住繼續等20分鐘問佢有冇杯飲水 佢話未洗完!算 跟住攞杯俾我地好意思問我地 你地食完架啦?!麵都未黎 食咩?食空氣?離譜 以後唔會再黎!!
2016-07-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2016-06-21 785 views
入左元朗做左成日野,放工好攰唔知食咩,所以自己去食個麵算。見到呢間店名好有共鳴,所以入左去。叫左碗"白前"。"白前"其實就是豬骨湯拉麵,材料有叉燒、溏心蛋、筍、黑木耳和蔥。但食落有點失望。豬骨湯底略鹹,愈食愈口渴,而且感覺油膩。叉燒係薄切的,但有點韌。唯有溏心蛋比較滿意,半熟效果做得唔錯。
入左元朗做左成日野,放工好攰唔知食咩,所以自己去食個麵算。

見到呢間店名好有共鳴,所以入左去。

但食落有點失望。豬骨湯底略鹹,愈食愈口渴,而且感覺油膩。

叉燒係薄切的,但有點韌。

唯有溏心蛋比較滿意,半熟效果做得唔錯。
2016-06-09 497 views
早排係元朗搵食野經過間拉面睇落好似幾豪氣咁就入左去 入面一個人都無好似中伏咁叫左個拉面食  湯底超濃郁 不過感覺唔似平時啲豬骨湯底超大份 面都幾爽推介
早排係元朗搵食野

超大份 面都幾爽

推介

2016-05-19
2016-05-12 482 views
跟朋友黎到呢間日式拉麵小店,雖然門口掛住「一人前」既大燈籠,但當然2個人都可以去啦😆我叫左「白前」,即係豬骨湯底,簡簡單單有溏心蛋同叉燒為主菜。HKD 68---湯底開頭飲幾鮮甜,但再飲就覺得太濃,有點咸.--叉燒薄薄的,好矜貴。不過都夠淋, 幾好食. --麵底夠女仔食, 男仔都應該2啖無晒. --麵軟硬適中, 唔會太硬或煮過淋.試一次都可以既.
--湯底開頭飲幾鮮甜,但再飲就覺得太濃,有點咸.
--叉燒薄薄的,好矜貴。不過都夠淋, 幾好食.
--麵底夠女仔食, 男仔都應該2啖無晒.
--麵軟硬適中, 唔會太硬或煮過淋.

試一次都可以既.
2016-04-16
2016-03-24 457 views
經過元朗,本身想去食另一間拉麵,但搵極都搵唔到。突然之間諗起哩間拉麵店,於是就轉戰哩度啦。我記得比起一年前黎食既時候好似多左1/2款拉麵今次叫左白象同海鳴,再加2碟煎餃子。白象入面既叉燒都有4/5塊;溫泉蛋也好好味;麵我揀左普通,好彈牙。雖然上台果時見佢細細碗,但食晒既話都幾飽下。而海鳴就有一粒帶子同一隻蝦,男朋友覺得小左d 但整體味道都很不錯。第一碟餃子因為太肚餓食左一粒先記得要影相。令我驚訝既係佢既餃子汁,酸酸地又辣辣地,但又唔會過分辣,總體都係以酸為主,2次都叫左餐廳妹妹加餃子汁餐廳妹妹好斯文又好有禮貌,叫佢地加左2次餃子汁都冇唔耐煩

我記得比起一年前黎食既時候好似多左1/2款拉麵

今次叫左白象同海鳴,再加2碟煎餃子。

而海鳴就有一粒帶子同一隻蝦,男朋友覺得小左d
 但整體味道都很不錯。
餐廳妹妹好斯文又好有禮貌,叫佢地加左2次餃子汁都冇唔耐煩
2016-03-22
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$104 (Dinner)
2016-02-02 401 views
是夜, 另一半要赴喜宴, 獨個到樓下附近覓食.  之前沿建業街找吃的都經過這家拉麵店, 卻一直沒興起一試的念頭, 只是這夜氣溫驟降,  想到要吃碗日式拉麵暖暖肚, 抱著姑且一試的心態推門便進.一進店內, 近門有一列日式麵店的長吧檯, 找個位置在吧檯坐下, 侍應隨即把點麵紙遞上來.  店是專吃拉麵的, 有六款, 我愛吃日式拉麵的荀, 肥叉燒, 又想試試她們的溫泉蛋, 於是便點了這款名為"灯火"的拉麵.麵一端上來, 第一口當然要試試它的湯頭, 起初以為選的是豬骨湯麵, 一嚐下方知是另一款的辣味噌湯, 感覺上味噌的味道跟辣味倒是蠻配合的, 不過可能我本人對味噌的喜好只是一般, 我略嫌咸了點, 沒能把湯都喝光.至於拉麵的另一主角: 麵, 倒是給我驚喜.  用的不是一般那些黃黃的梘水麵 (原諒這是我對日式拉麵的直覺), 而是真正的小麥麵條, 之前吃到這樣的麵條是在福岡的一蘭本店.  欣賞麵條咬上去的韌勁及麥香, 是全碗麵的最大亮點.至於其他配料, 也不過不失, 我喜愛的荀絲沒有驚喜(但也不差), 薄肥叉沒有意外, 只是那溫泉蛋, 蛋白部份比較生了7點, 總的不能算是溫泉蛋, 或可叫作半生蛋吧.總
灯火

總的來說, 整碗麵還是不錯的.  要是吃膩了那些集團式味X拉麵, 又若然你碰巧路過元朗想吃碗日式拉麵, 可以一試這家一人前.
2016-01-24
$75 (Dinner)
2015-10-19 459 views
這個星期天氣開始明顯轉涼了。這天晚上,史想吃烏冬之類的麵食,詩詩就想吃有熱湯的食物。東找西找也沒看到特別出眾的烏冬專門店,飢餓感驅使底下我們就選了這間拉麵店充當今晚的伙食了 近來拉麵風也愈來愈盛行,同類型的拉麵店在元朗也屢見不鮮。和其他日式拉麵店相似,店面比較小,佈置也很有日式風格。有別於一般拉麵店,本店是以四人枱為主的,店內只有幾個面向廚房的吧台位。史詩一到步就剛好有空位,隨即被侍應帶到一張四人枱的其中一邊就坐。坐下後,侍應很快就為我們送上點餐紙。選項基本上就是湯底、麵的硬度和要不要蔥,另外還有一些追加選項、小食和飲料。點餐後不久,四人枱又多來了兩個人,感覺有點擠迫,不過這就是小店的環境,所以我們也沒多說什麼了。 史:對於要跟陌生人面對面併桌,頓時令我有坐在茶餐廳熟識感覺 大約等了十分鐘,史點的拉麵就先上來了。史點的是"象",簡單來說就是咖哩湯拉麵,材料有:咖哩球、叉燒、馬鈴薯、雞皮、黑木耳和蔥。另外,史還追加了一份筍,因為史喜歡吃筍,但偏偏"象"就是沒有筍。追加的筍,份量與碗內其他配菜相仿,相當划算。 史把咖哩球拌勻於豬骨湯內,咖哩湯就完成了。這個湯味道香辣,非常惹味,可惜豬骨味完

史:對於要跟陌生人面對面併桌,頓時令我有坐在茶餐廳熟識感覺

筍(追加)

史把咖哩球拌勻於豬骨湯內,咖哩湯就完成了。這個湯味道香辣,非常惹味,可惜豬骨味完全被咖哩味蓋過,失去了使用咖哩球混合豬骨湯的意義。配菜方面,切成小粒的馬鈴薯和雞皮都有經過油炸,令前者泡在熱湯裡也能保持粒粒分明和實在的口感,可惜後者則泡至軟軟的,失去了油炸後應有的香脆口感。
白前
然後,詩詩點的"白前"也接著上來了。"白前"其實就是豬骨湯拉麵,材料有:叉燒、溏心蛋、筍、黑木耳和蔥。老實說,史詩都不太喜歡這個湯,因為半點豬骨香味都嗅不到、嚐不到,每一口都只是滿滿的油膩感。叉燒雖然是薄切的,但卻是韌的。唯一可取的就只有溏心蛋,半熟效果做得不錯而已。
一人前餃子
史詩還另外點了一個小食,一人前餃子。這個餃子的味道就像超級市場有在賣的急凍日式煎餃子,味道普通,不好吃。

如此看來,我們應該不會再來這間拉麵店了。
2015-10-12
$90 (Dinner)
2015-09-21 333 views
要左兩個拉麵,一個一人份餃子,個咖喱好似係新口味,食落唔辣,有少少咖喱香,拉麵來講,夠味,另外果個就叫左普通啲嘅,可以再食,但未去到話再去一定會叫來嚟食。但個麵本身就同一般拉麵唔同,唔係個個人都鐘意食,要試完先知鐘唔鐘意。個餃子就幾好食,個底脆脆地,肉汁啱啱好,再來的話一定再叫嚟食。
要左兩個拉麵,一個一人份餃子,
2015-07-20 593 views
夜晚時份…燈光臨立…唯獨呢個大紅燈籠…特別吸引到我既注意…行慢兩步…差d要等位呢…店舖都比較淺窄…咁啱遇著兩個講日文既人坐我地對面…突然間覺得好似真係去左日本咁...>,<…本月限定係日式醬油豬軟骨…不過只係餸…我地食唔到咁多啊…結果只order兩碗麵…原本想點黑蒜味…點知售罄…豬骨湯底…係簡單既义燒同溏心旦為主菜…都係豬骨湯底…分別在炸雞皮,薯仔…同加左咖哩粉…义燒有少少肥…比較薄身鬆軟…一啖話咁快就食完…只得兩小塊…實在倍感矜貴…溏心旦非常嫩滑…雞皮薯仔反而一般…拉麵有軟硬度選擇…不過不失…最重要係豬骨味湯底呈奶白式…鮮甜味濃…咖哩粉少少辣…香味十足…
白前
豬骨湯底…係簡單既义燒同溏心旦為主菜…
都係豬骨湯底…分別在炸雞皮,薯仔…同加左咖哩粉…
2015-03-23 710 views
都有成年冇黎過一人前拉面,記得之前食既時候豬骨湯味道好濃好濃,味道好正!但係今次黎發現味道淡左好多,師傅亦都唔同左,以往枱面既檸水亦都變左熱茶,係多左好多小食,面既質素都ok既,不過因為唯一特色既豬骨濃湯都冇埋唔會專誠再黎試了
2015-03-19
今日喺呢頭做完野~路經呢間店~發覺几有特色,所以入去幫襯一下~一入到去就知中招~地方唔大,客人唔多~D枱椅放得好密,我呢D米之連人行入去真係有點難度,最後坐了我最唔中意的BAR枱位~V__V 一袋二袋的行李唯有放在旁邊的椅子~真係有點唔好意思...望下張點菜紙~好似好多款式,我緊係點左佢最出名的招牌拉麵,仲加左個炸蚝小食坐喺BAR枱可以隔住玻璃見到師夫煮麵,每個動作都睇得一清二楚,師夫係後生仔~一定唔係日本人,冇咩師夫風範,烹煮手法好求其唔認真.睇佢就好似煮車仔麵咁..嗯~一D都唔有型~等左陣~終於有得食~招牌叉燒拉麵 - 豬骨湯底好有質感~入口有種沾口的感覺~唔錯~!叉燒細細4片,一D日式叉燒的感覺都冇,但又唔係港式叉燒~入口就好似係漿汁煮豬肉,拉麵煮得唔錯~唔會太淋,可惜唔彈牙,蛋味唔重,配菜仲多過主菜~小食炸蠔 - 等左好耐差唔多食完碗麵先上枱~一望落去真係有點失望~細細粒又乾身,好似翻炸過咁,咬入去主要食到炸粉,粒蚝仔真係細粒得緊要...總括黎講..算係見識過佢的出品~可見的未來相信唔會再見,真心希望佢地他日可以有所進步
真係有點唔好意思...
睇佢就好似煮車仔麵咁..嗯~一D都唔有型~
等左陣~終於有得食~
2014-05-06
$110 (Tea)
星期六大約晚上十時來到, 等候時間約十分鐘。此店的拉麵款式特別, 共有五款可選, 每款都會有特定的配撘!先來名為叫“ 灯火”拉麵 , 它包括 糖心蛋一顆 , 日式义燒, 拉麵我點了軟身, 要蔥。湯底濃郁, 而家份量夠多 , 拉麵爽口,要不是因為怕吃胖,我 很想再加一底拉麵的!價錢約七十元內, 與銅鑼灣的豚x及一x 同類拉麵相較,真算是便宜了,而且水準更相若。雖然上菜等了半小時, 也值得的。稍為敗筆的是, 小食 炸蠔,$ 36有四隻。水份很乾,而且味道一般, 建議加以調整或取消此款小食較佳。
星期六大約晚上十時來到, 等候時間約十分鐘。