2024-07-17 76 views
一年一度IKEA嘅榴槤雪糕返咗嚟啦,今日終於有時間同老公一齊去食!!沙田嘅宜家傢俬泊車都非常方便,因為樓下就有一個好大嘅停車場,今日仲要係平日大把位。我哋兩個叫咗熱狗蔬菜餅etc,再加上今日嘅主角:榴連植物素新地配D168紅肉榴槤肉。老公唔係好食榴槤,所以我哋叫咗2份榴連肉咋,盛惠$42。最多可以叫到5份㗎,如果唔係老公阻止,我一定要5份 XD。植物素新地雪糕超級大杯,但係質地本人覺得麻麻哋,唔夠香滑,感覺仲好似有啲假,食落去有淡淡嘅榴槤味,算係補償左雪糕質地嘅不足。兩份榴槤肉嘅榴槤味道超級香,每一啖雪糕都配搭住榴槤肉真係好好味!我本人覺得叫2份係唔夠嘅XD,慳住慳住食嘅感覺真係唔夠爽快!不過我覺得加5份要$81的話,出面其實有更多選擇!

2024-07-16
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
2024-07-09 83 views
今日終於去食咗!!😂 本身諗住平日去,無咁多人,最尾都係就唔啱時間,要喺星期日嘅下午去😂都真係幾多人買要排下隊,但都唔算排得耐,條隊都去得好快!#榴槤植物素新地配D175紅蝦榴槤肉 要咗2球$29 + $13/球 = $42早排食咗M記嗰個,老公當時問:M記好食啲定ikea嗰個好食啲?我話ikea嗰個好食啲,因為印象個雪糕rich好多~今日再試,ikea係連個雪糕都係有榴槤味,好rich👍 因為個雪糕都有味,我覺得加一球都夠~(利申:唔算榴槤超級fans)榴槤肉都好食,又香又濃👍 好食👍❤️❤️LAST CALL!!去到12/7咋,想搭榴槤雪糕尾班車嘅快啲去!
今日終於去食咗!!😂
本身諗住平日去,無咁多人,
最尾都係就唔啱時間,
要喺星期日嘅下午去😂

都真係幾多人買要排下隊,
但都唔算排得耐,
條隊都去得好快!

#榴槤植物素新地配D175紅蝦榴槤肉
要咗2球
$29 + $13/球 = $42

早排食咗M記嗰個,
老公當時問:M記好食啲定ikea嗰個好食啲?
我話ikea嗰個好食啲,
因為印象個雪糕rich好多~

今日再試,ikea係連個雪糕都係有榴槤味,好rich👍
因為個雪糕都有味,我覺得加一球都夠~
(利申:唔算榴槤超級fans)
榴槤肉都好食,又香又濃👍
好食👍❤️❤️

LAST CALL!!
去到12/7咋,想搭榴槤雪糕尾班車嘅快啲去!
2024-07-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$42 (Tea)
  • 榴槤植物素新地配D175紅蝦榴槤肉
2024-06-27 100 views
作爲榴槤愛好者,一定要去試榴槤植物素新地配 D168 紅肉榴槤肉,D168 味道比D24 榴槤肉更加濃郁而網上見到有人話榴槤植物素新地麻麻地,一開始都擔心味道唔好,食入口無咩榴槤味,亦唔會有奇怪嘅味道,還算可以。榴槤雪糕最完美食法就係每一啖雪糕配搭榴槤肉今次仲試埋全新推出嘅焗貓山王榴槤西米布甸,有意外驚喜,將濃郁的榴槤肉作為經典港式甜品焗西米布甸嘅內餡,令榴槤嘅香味更加突出。
作爲榴槤愛好者,一定要去試
榴槤雪糕最完美食法就係每一啖雪糕配搭榴槤肉
2024-06-11 88 views
宜家家居一年一度推出的榴槤月份又來了,身為榴槤愛好者的我又急不及待要來品嚐一下。 ➡️ D24榴槤植物素新地 配D24榴槤肉D24榴槤植物素新地基本配置一球D24榴槤肉,可另外追加D24榴槤肉,今次一共叫了4球榴槤肉配新地,total $50 。榴槤肉一如既往香濃滑溜,可是今年的新地味道偏淡,榴槤一起吃,完全吃不到味,有點可惜。Menu中有一種選項是$9 D24榴槤植物素新地,若你喜歡非常清淡的口味可以一試。 但無論怎樣,身為榴槤愛好者的我很期待之後宜家傢俬推出的其他品種榴槤新地口味。

➡️ D24榴槤植物素新地 配D24榴槤肉

2024-06-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-06-07 98 views
榴槤季節,去完餐廳,再落埋美食站食雪糕5球榴槤雪糕:食左幾年,終於食到個真5球榴槤,啖啖榴槤肉,好正呀🤤仲意外發現左個榴槤西米布甸,都唔錯,幾好食,妳滿足,全部都係榴槤
榴槤季節,去完餐廳,再落埋美食站食雪糕
2024-06-05
知道母親節出咗花形雪糕🍦,專登去試吓😋。呢個花形嘅新地筒係荔枝紅茶味☕️,荔枝同紅茶味☕️都分別食得到,但略嫌有啲淡同甜味唔夠,不過喜歡少甜嘅朋友就真係岩哂😆呢個「 荔枝紅茶花形新地筒🍦」賣相真係好靚,仔仔食咗一啖話見到花花🌸,先知原來由頂望落去係一朵花🌹,真係好靚,可惜係期間限定,希望之後會再有。

2024-05-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$8 (Tea)
2024-03-19 163 views
港式格仔餅配香濃花生新地及煉奶 $19- 格仔餅烘焗後少許微脆,加上花生新地雪糕口感綿滑,另外配上獨立包裝煉奶,可以自由控制煉奶份量,食落唔會太膩,口感豐富,性價比幾高!
港式格仔餅配香濃花生新地及煉奶 $19
2023-11-25 164 views
🥭乳酪味酸酸地好清新,麻薯係一粒粒煙煙韌韌嘅,少少甜,個芒果醬味好「真」 🌭個蜜糖腸就不嬲都好鍾意食,有飽足感🍹ikea嘅支裝果汁都係無添加糖,所以橙汁飲落去會好酸,但係健康👍🏻

🌭個蜜糖腸就不嬲都好鍾意食,有飽足感

2023-11-25 76 views
有驚喜,泰奶味真係100%呈現到,仲要好濃郁,雞蛋仔係斑斕味,都OK,一開頭食好趣卜卜,不過食到後面混埋泰奶雪糕食就當然唔會咁脆,但係都有另一番風味,泰奶味雪糕真係可以長有!不過雞蛋仔就想試吓其他味😋😋另外嗰個雞柳其實雞本身係好食的,但係隻醬有啲太酸了🤓如果轉為蜜糖芥末可能更好食呢🥰

2023-10-20 122 views
葡汁植物素雞皇飯已經很少去宜家食飯,一來價錢越來越貴,二來質素比一般快餐差。諗住試下葡汁植物素雞皇飯,試一次真係夠晒,唔好食,完全唔似雞肉,只係麵筋,葡汁亦無謂提,食OK, 7-11啲葡汁雞叮飯好過佢。
葡汁植物素雞皇飯
🔅小食 🚹1-4人 🏠適合小家庭 🔅適合朋友——————🐻‍❄️ikea一直係「被傢俬耽誤嘅餐廳」,肉丸+紅莓醬超級好食😋!因為咁,餐廳亦長期爆滿,所以🐻🐻‍❄️今次就行到最後小食站先買嘢食~買左肉丸同熱狗餐,結果…🐻竟然無意中,將紅莓醬當作茄汁,搭黃芥末醬折啲將食熱狗🌭️到底係咪另類暗黑料理?結果係…🐻‍❄️又唔伏喎!(🐻:我覺得少伏…)紅莓醬嘅酸甜清新、加上黃芥末同腸仔嘅咸味,其實都做到少少中和作用;不過🐻‍❄️覺得紅莓醬同黃芥末唔係好夾,真係想試「清新」熱狗🌭️嘅,用紅莓醬+熱狗就夠🤣而🐻就堅持熱狗🌭️當然要係咸食,所以都係傳統茄汁+黃芥末咁食就最👌🏽P.S.話說🐻‍❄️都有成年無食過ikea🌭️…🌭️個份量係咪細左?
🔅小食 🚹1-4人 🏠適合小家庭 🔅適合朋友
——————

結果係…🐻‍❄️又唔伏喎!
(🐻:我覺得少伏…)

2023-10-01
$15 (Lunch)
  • 瑞典肉丸
趕得及喺完結前食到,開心💚❣️真係好榴槤,好正🥰🥰🥰(我個人仲停留咗喺7月🤫)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🍦特濃D197貓山皇榴槤燕麥奶新地($33)雖然唔知邊度有燕麥味,但成個雪糕都充斥榴槤味,勁正。🥠D24榴槤車輪餅($16)車輪餅外表金黃香脆,入面佈滿榴槤內涵, $16好抵食!⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:沙田鄉事會路138號新城市中央廣場5樓⋄⋄#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami沙田 #ikea #ikeahk #宜家傢俬 #宜家 #宜家家居餐廳及咖啡室 @ikeahongkong
趕得及喺完結前食到,開心💚❣️
真係好榴槤,好正🥰🥰🥰
(我個人仲停留咗喺7月🤫)
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🍦特濃D197貓山皇榴槤燕麥奶新地($33)
雖然唔知邊度有燕麥味,但成個雪糕都充斥榴槤味,勁正。
🥠D24榴槤車輪餅($16)
車輪餅外表金黃香脆,入面佈滿榴槤內涵, $16好抵食!
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:沙田鄉事會路138號新城市中央廣場5樓

2023-07-21
宜家傢俬有新雪糕🍦,我都幾鍾意開心果味,一於同🤴🏻去試吓先🤩🤩~~~三重開心果新地🍦~~~本身已經係開心果嘅雪糕,味道就正常都唔錯,但加咗開心果脆脆同開心果醬,簡直係不得了🤗🤗,好味道升爆呀💥,補足晒開心果雪糕嘅不足,值得回味🥳🥳~~~金沙脆脆雞下髀~~~鹹蛋金沙外皮香脆,好香鹹蛋味😁😁,雞肉🍗都幾滑,肉汁都OK,推薦!😋😋食咗啲啲嘢邊夠🤴🏻食呀,咁就上埋宜家餐廳食埋個晚餐啦!😝😝
~~~三重開心果新地🍦~~~

~~~金沙脆脆雞下髀~~~

食咗啲啲嘢邊夠🤴🏻食呀,咁就上埋宜家餐廳食埋個晚餐啦!😝😝
2023-01-10
$16 (Other)
2023-07-21 84 views
#榴槤雪糕#IKEA唔知50:50既8號波下星期打唔打得成但已經好熱 🫠係時候食雪糕 🍦陣陣榴槤飄香👅👅本身榴連味就已經好濃郁,我仲要加多三球重要嘅事要講3次;好味嘅當然加多3️⃣倍🤣好重口味 好creamy大滿足😌😋😋😋#icecream#夏日熱辣辣#好熱好熱#foodporn#foodphotography #吃貨人生#榴連#榴槤控#instafood#instadaily#ikea#snack#foodie#shatin#tsuenwan#美食日記
#榴槤雪糕#IKEA
唔知50:50既8號波下星期打唔打得成
但已經好熱 🫠係時候食雪糕 🍦
陣陣榴槤飄香👅👅
本身榴連味就已經好濃郁,我仲要加多三球
重要嘅事要講3次;好味嘅當然加多3️⃣倍🤣
好重口味 好creamy
大滿足😌😋😋😋

2023-07-05 78 views
近排IKEA 出榴槤雪糕🍦,好多人都衝去試,我都唔例外,不過之前尖沙咀太多人,我就放棄左。 今次去沙田, 都係等左15分鐘,都叫做okay la。個個都加榴槤肉,但我轉頭趕住去食飯,就買左新地筒,意想不到咁好食,榴槤味好濃,雪糕又滑,已經想返去再食🥺試埋佢榴槤肉就perfect!