2019-06-01 157 views
係晚餐食呢間,即日book,就有位。但繁忙時間等升降機會太耐,餐廳有限留位只留15分鐘,大家就不要遲到了 ,因為等升降機都要10分鐘加!員工人手不足,樓面得一個人,廚房要幫手出餐。真係辛苦曬個樓面。一打十台客但食物質數係ok!意粉好味,薯條同雞翼都好好味。
係晚餐食呢間,即日book,就有位。

但食物質數係ok!意粉好味,薯條同雞翼都好好味。

2019-05-24 195 views
我已經十多年沒有去樓上cafe,上次是朋友邀請我去的,但我看到餐牌的食物時,全部的價錢都是貴的!!還加一服務費,之後就沒有去吃.今次是我和參與某個活動的朋友商討後,來到旺角登打士街的樓上cafe,就在此吃了下午茶。我比較早到此cafe,正在門口等候時,見到有一個男明星紙版,以為有人歡迎我但其實是店內主題內地男星某人的紙版。等朋友到達集合後正式入店内。看看這裡的佈置:店內按主題擺放關於該主題相關的物品,例如今次以兩位內地男星為主題。門口、玻璃窗和牆上有他們的相片、劇集相片、海報、宣傳單張和粉絲制作的支持物品。店內左邊擺放了自家品牌和來自日本的化妝品。適合文青和對它們有興趣的人來Cafe吃東西時順便看看。我們看看餐牌時,決定一人叫一個餐和各自叫飲品。和侍應叫餐後,她拿出碟和叉子,還給畫了兩位內地男星的卡通杯墊。首先到的是各自叫飲品,以童話角色、卡通人物和自創詩句形容該飲品。例如:黑魔后名字來自童話故事<睡公主>的角色,由可樂、咖啡、曲奇和棉花糖做的飲品。我的飲品是榛果之吻由榛果和牛奶做成的飲品,是熱榛子鮮奶。我以為這兩種東西做成一個非常很好的飲品,杯面有作裝飾的朱古力粉和牛

看看這裡的佈置:

我們看看餐牌時,決定一人叫一個餐和各自叫飲品。

黑魔后

我的飲品是

榛果之吻

由榛果和牛奶做成的飲品,是熱榛子鮮奶。

我以為這兩種東西做成一個非常很好的飲品,杯面有作裝飾的朱古力粉和牛奶泡,開始飲時牛奶很滑,沒有榛子的味道,完全看不到榛子的顏色。

一人叫一個餐方面,我只可以吃以下食物:

德國腸煙肉牛角包

起初看看牛角包的餐牌,只有三個牛角包餐的選擇,只好選擇配合牛角包的特色,叫這個有德國腸、煙肉、甜椒、水耕菜和蕃茄的牛角包。

小小牛角包可能一早先焗好放了等備形成很酥脆,皮很軟的狀態,只可能切一半之後放入德國腸等東西才完成。德國腸是用烤箱焗做的,可能烤到接近一半,只有一半烤邊一半肉的成品。

蜜糖雞翼

從圖片來看,想像自己不用在BBQ烤雞翼加蜜糖的感覺,真實的是雞翼切了一半成單骨,加上蜜糖然後放上烤箱焗才完成。雞翼看起來香脆,但有點乾和露出一點骨,蜜糖很甜,吃時會流在自己的嘴巴和碟上。

黑魔后
榛果之吻
Tea
2019-05-23 142 views
呢間樓上cafe其實係因為讀書大家要搵個地方傾project 而經朋友介紹而黎既 然後又發覺食物非常好食 又介紹埋自己既朋友聚會試下環境唔嘈 傾功課溫習聚會都好合適重點係野食都好好食!每次黎必點既兩樣野係黑松露炒鮮帶子虎蝦意粉同埋蜜糖雞翼!先講小食 蜜糖雞翼細細件 小女生咀仔細細都好易入口 沾上小小蜜糖係面 甜甜脆脆都幾好味另一個係主食黑松露炒鮮帶子虎蝦意粉!呢個真係不得了!帶子同虎蝦大大隻,入口每條意粉都帶黑松露既香味 每次食完都好想食多碟
環境唔嘈 傾功課溫習聚會都好合適

重點係野食都好好食!

Dinner
  • 黑松露炒鮮帶子虎蝦意粉
  • 蜜糖雞翼
2019-05-21 150 views
今次同幾個死黨嚟到旺角食飯,去到決定食乜嘅時候大家都話冇乜所謂,咁就頭痕喇,因為通常都係要我拿主意。難得有個兄弟話想坐得舒服啲,噉就去cafe la。第一時間諗到嘅地方,就係登打士廣場嘞,因為呢度差唔多成座樓都係cafe,然後上嚟之前喺openrice睇過最高好評嗰幾間,最後就揀咗呢間喇。入到餐廳之後,發覺環境都唔錯,最緊要係兩個字,夠寬敞。有時食飯真係想輕輕鬆鬆傾計,唔想隔離枱坐得咁埋咁壓迫。主菜方面,呢間餐廳都係意料之外嘅好。因為平時成日都覺得去cafe就預左膳食麻麻地,不過呢度就有啲唔同喎。意式煙肉蛋汁意粉。其實即係卡邦尼意粉啦,呢個面整得唔錯,好creamy,煙肉都夠足了,仲有隻蛋畀你撈下添。醬油香煎深海魚柳意粉。呢個面嘅sauce真係幾香,伴住啲菇嚟食係唔錯嘅,魚柳都幾香滑。黑松露帶子大啡菇。啡菇嘅味道好濃烈,配上黑松露嘅味道就中和返,加上有少少帶子調出個味,唔差嘅。炸物拼盤。扭扭薯條真係幾好食嘅,不過洋蔥圈同蟹柳等等個炸粉就比較多,我就麻麻地喇。黑魔后。佢啲特飲嘅名都幾有特色,呢杯系可樂溝咖啡,有咖啡味但主要係可樂嘅成份多啲,係幾過癮嘅。紅靴玩具兵。即係抹茶紅豆啦,紅豆分量

意式煙肉蛋汁意粉。

醬油香煎深海魚柳意粉。

黑松露帶子大啡菇。

炸物拼盤。

黑魔后。

紅靴玩具兵。
即係抹茶紅豆啦,紅豆分量就少左啲,整體嚟講抹茶味都濃郁嘅。

呢間餐廳無論係食物同環境都有唔錯嘅分數,所以我都會再嚟嘅。
2019-05-21 97 views
今天與油麻地「我是食評家」的組員吃下午茶。這間餐廳恍如一個大型商場,集合化妝品,衣著及電影院特色於一身。燈光柔和放鬆的空間置身於幾十年前舊時香港的光景,懷舊的木櫃古董帶有博物館色彩,令人流連忘返。餐牌價錢合理,選擇頗多,以意大利菜為主,每位只須百多元可享豪華用餐享受。侍應接待及送餐周到,十分鐘一定有求必應,好給大家一個歡樂時光消磨周末。最後本人點了餐廳特色菜,黑松露帶子意粉及黑魔后(特濃巧克力棉花糖忌廉咖啡)。兩道菜可謂絕配,吃了真的做了一個「黑仔」。 預祝各位母親節快樂,送一道愛情菜表達母親心意。

預祝各位母親節快樂,送一道愛情菜表達母親心意。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
  • 心太軟- 特濃流心巧克力及微暖的蛋糕,看像火山爆發龐大的溶岩在火山流出壯觀啊—
2019-05-18 138 views
香草比利時巧克力雪糕心太軟在甜品方面,今次用餐吃了香草比利時巧克力雪糕心太軟。心太軟主要有朱古力雪糕、香草雪糕、心太軟和奶油。心太軟的流心是多醬、朱古力味濃和外脆的,而且,流心效果做得很好。朱古力雪糕的甜度適中,帶有濃烈的朱古力味和奶味。香草雪糕的甜度適中,以及濃烈的雲呢拿味和奶味。至於奶油方面,則有一些草莓和藍莓作點綴,增加了觀賞度。德國腸煙肉牛角包今次用餐其中一道菜名叫德國腸煙肉牛角包,主要有香腸、牛角包、煙肉、蕃茄片、生菜和沙律醬。香腸肉汁豐富,口感比較有層次。牛角包的外皮金黃,口感是脆的。生菜口感爽脆,而且有嚼勁。至於沙律醬的酸度是適中的,而且不會過淡。美中不足的是煙肉是乾和肉汁少的,口感不太好,這是因為烹調時水份不足。還有,牛角包略嫌過小,份量不太夠分給五個人食。黑松露炒鮮帶子虎蝦意粉第二道菜名叫黑松露炒鮮帶子虎蝦意粉,有虎蝦、帶子、意粉和黑松露醬。虎蝦的肉汁一般,黑松露醬的味道也不太濃。帶子比較稔,這可能是因為炒帶子時火侯控制不太好,以致口感不太好,但是帶有濃烈的黑松露醬的味道。至於意粉就有點稔,這可能是因為烹煮時水份過多。此外,意粉帶出稍濃的蒜蓉味,比較惹味。蜜糖雞翼第三

香草比利時巧克力雪糕心太軟

蜜糖雞翼
第三道菜名叫蜜糖雞翼,是單骨的,而且表面有一些香草粒作點綴。雞翼的外皮是脆的,而且帶有少許蜜糖味。但是,可能因為煮太久,雞肉有點粗糙,口感不太好。

玩具兵
至於飲品方面,今次用餐喝了玩具兵(抹茶鮮奶)。飲品的泡泡較多,而且冰量是適中的。飲品帶有濃郁的抹茶味,而且奶味是香滑的。整體上,抹茶味和奶味是相襯的,是好喝的。

餐廳的燈光特色是左右邊比較昏暗,營造一種和諧的氣氛。

餐廳的其中一個角落,擺放了一些專輯和擺設,還有文件夾及樂器的小擺設,增加食客對藝人的認識。

餐廳的門上貼了他們的宣傳貼紙,讓食客知道他們的最新動向。

這間cafe的座位比其他cafe寛敞,食客坐得較舒適。

適逢藝人許魏洲和黃景瑜的應援活動,落地玻璃上有他們的照片,吸引了他們的支持者來用餐。

這間餐廳有很多精品,包括畫作丶衣服丶皮革以及手袋等,很有文藝的感覺。
Tea
2019-05-15 80 views
同朋友約食晚飯,搵左呢間樓上cafe可以慢慢坐。黑松露油炒鮮帶子虎蝦意粉 - 虎蝦開左邊,而且爽口彈牙,意粉富彈勁。肥美既帶子,厚實口感。all gold 炸物拼盤有蟹柳、春卷、蝦多士、洋蔥圈跟扭扭薯條,單憑色澤金黃既脆漿,已知係香口鬆脆之物。奶油芝士千層薯 - 忌廉混合薯蓉烤焗,質感幼細唔乾。薯蓉披上絲絲芝士,「芝」味十足。招牌漢堡配粗薯條 - 漢堡好巨型勁有份量,無可能一口咬落去,要分開黎食。牛角包內有厚身既牛肉漢堡扒、煙肉、芝士、生菜、蕃茄和醬料。牛肉漢堡味道不錯,煙肉煎得焦脆加分不少。薯條是粗條的炸得好香脆。Haagen Dazs 雪糕心太軟 - 可以自選兩款雪糕口味,我地要左個野莓雪葩及朱古力雪糕。切開心太軟有朱古力漿慢慢流出嚟,野莓雪葩配心太軟真係唔錯,雪葩酸酸甜甜可以中和心太軟內朱古力的甜度。
同朋友約食晚飯,搵左呢間樓上cafe可以慢慢坐。

招牌漢堡配粗薯條 -

2019-05-11 118 views
朋友生日,我們約了到旺角樓上cafe慶祝。呢間樓上cafe環境寬敞舒適,有梳化位可以一邊躺下一邊傾下計一邊食晚餐我們叫了個最近好興的碟豆花茉莉花茶,茶漸漸變成藍色好靚!黑松露鮮帶子芝士焗啡菇,好香芝士和黑松露味!配上焗啡菇好惹味!😋❤️招牌漢堡,是用牛角包做成的,牛角包仍好香脆!薯條粗粗的好有口感!漢堡牛肉外面再包上煙肉好細心❤️,肉質不乾,好多肉汁!我朋友叫了炸龍利柳伴原切炸薯條,魚柳外脆內軟👍🏻,薯條今次選另一款😋忌廉明太子三文魚意粉Hearts 雪糕窩夫❤️😋今晚的晚餐好豐富!❤️
朋友生日,我們約了到旺角樓上cafe慶祝。

我們叫了個最近好興的碟豆花茉莉花茶,茶漸漸變成藍色好靚!

漢堡牛肉外面再包上煙肉好細心❤️,肉質不乾,好多肉汁!

Hearts 雪糕窩夫❤️😋

今晚的晚餐好豐富!❤️
2019-05-08 2506 views
跟朋友聚舊最鍾意去CAFÉ ,鍾意環境比較RELAX,又不限時,可以慢慢傾。今日就來到這間CAFÉ ,這間CAFÉ 的空間感十足,仲有一大塊玻璃可以睇左旺角人來人往的旺角街道。原來這間餐廳除了是CAFÉ外,還會提供一些workshop及不同藝人的應援活動,今日來到正正做緊大陸演員-黃景瑜及許魏洲的應援,放置了很多印有他們樣子的用品及周圍貼了很多他們的海報,有很多他們的fans特登來的。細細本的餐牌,卻有很多的選擇,但只有散叫,我點了一個招牌漢堡,但員工說今天沒有漢堡包皮,轉了牛角包,上枱後份量驚人及感覺邪惡,脆脆的牛角包夾著大蘑菇,洋蔥塊,煎蛋,芝士,蕃薯,厚厚漢堡扒,仲要用上煙肉片包著厚厚漢堡扒來煎,大得要逐層逐層地分開食,食得有點狼狽,配上粗身大薯條,細心地砌到好像層層叠一樣。朋友點了個全日早餐,有煙三文魚炒蛋,煙肉,白野菌,沙律菜,茄汁豆,另外可選配牛角包或是日鮮果酥,亦可從辣肉腸/豚肉腸/芝士腸/蜜糖腸任選二款,份量都十分大,如果茄汁豆可以整熱一些及白野菌可以略為炒一炒就更好了。作為雞翼控,雞翼少不了,仲要是最好味的蜜糖雞翼,還要是單骨的,食得方便。另外再點了黑松露鮮帶子芝士焗

招牌漢堡

全日早餐

蜜糖雞翼

另外再點了黑松露鮮帶子芝士焗啡菇,啡菇焗完沒有縮得很少,帶子大隻厚身,表面輕輕煎過,配上芝士焗,賣相精美,但黑松露味則不太突出。
黑松露鮮帶子芝士焗啡菇

飲品方面十分多選擇,但我一早已被三眼仔抹茶鮮奶吸引著,雖然抹茶味不太濃,但賣相經已滿分吧!
三眼仔抹茶鮮奶

雖然價錢都不算便宜,同時大家要俾多點耐性等食物,但份量十足,還沒有時間的限制。
2019-05-05
$300 (Lunch)
招牌漢堡
全日早餐
黑松露鮮帶子芝士焗啡菇
第一次去呢間野,一點開門就到左即刻點完野,之後等左一個半鐘只係中途黎左杯野飲,中途問過幾次都話黎緊,但都係無野黎。最後要走問點解可以一個半鐘無野黎,佢竟然話因爲之前要洗野所以無開始整野食.......唔明點解呢間野可以生存咁耐?唔通真係靠追星既fans就得?真係好犀利。叫左 4 杯咖啡, 3 杯凍 1 杯熱, 凍既幾杯都係 90% 奶, 8%冰, 2%咖啡味。熱既好少少,不過都係好淡。
2019-04-17 509 views
今晚GIRL'S TALK,想搵個坐得舒服的地方,上網見到呢間樓上CAFE環境好正,一於同朋友黎試下,我地7點黎到唔太多人,仲有梳化位坐,每張檯之間都好闊落,空間感好足夠,好舒服,牆上的北歐風格裝飾絕對係打卡位,另外值得一讚的係餐具都好靚呀﹗鮮帶子虎蝦青蘋果沙律原來我地叫左同意粉一樣的餸,好在帶子同虎蝦都好好食,我地唔介意重覆再食,沙律菜好新鮮,配埋黑醋,感覺好清新。香草煙肉蛋焗啡菇啡菇好多汁,估唔到加埋煙肉蛋,味道好夾。黑松露炒鮮帶子虎蝦意粉意粉爽脆,不會太腍,黑松露味好濃。炸龍利柳伴原切炸薯條龍利柳炸得好鬆脆,皮夠薄,魚肉好滑。蝶豆花+茉莉花花茶蝶豆花同茉莉花味道都不算濃味,加埋一齊飲落好清新,原來呢度D花茶係佢地自己包架,出面冇得賣架。雪糕心太軟雪糕有朱古力、雲呢拿、士多啤梨、石板街和曲奇味可選。朱古力心太軟唔算太甜,切開有朱古力漿流出來。

香草煙肉蛋焗啡菇
啡菇好多汁,估唔到加埋煙肉蛋,味道好夾。

黑松露炒鮮帶子虎蝦意粉
意粉爽脆,不會太腍,黑松露味好濃。

炸龍利柳伴原切炸薯條
龍利柳炸得好鬆脆,皮夠薄,魚肉好滑。

2019-04-15
$339 (Dinner)
2019-04-15 321 views
已經有好幾年無上過樓上cafe,見到依間網上feedback唔錯,就約埋幾個朋友上左去。地方寬敞,睇得出店主有放心思係擺設上,愛影相既朋友可以到此一遊。叫左幾款食物同飲品,估唔到幾個後生囡整出黎既食物水準同賣相都唔錯。必試「蜜糖雞翼」,係單骨雞翼,預先切開一半,方便食,多蜜糖仲好入味。「Haagen-Dazs雪糕窩夫」,雪糕當然係有保證之選,加上即整窩夫,成個甜品口感upgrade 哂。有小朋友係度,店員姐姐送多球雪糕。 「Haagen-Dazs雪糕心大軟」,依個心太軟就一般,唔太流心,有d over cook,不過唔太甜,大人都岩食。飲品試左「凍咖啡」,朋友話正常咖啡一杯。「睡美人」,小朋友鍾意飲,但我無試過俾唔到comment。「玫瑰花茶」,讀書時代上親樓上cafe我都會叫,貪佢有淡淡玫瑰味,有消滯感覺。總括黎講依度係值得去既,我地5個人坐左4個鐘都無趕我地走。
總括黎講依度係值得去既,我地5個人坐左4個鐘都無趕我地走。
Haagen-Dazs雪糕窩夫
Haagen-Dazs雪糕心太軟
凍咖啡
睡美人
玫瑰花茶
2018-12-29
$100 (Tea)
Haagen-Dazs雪糕窩夫
睡美人
玫瑰花茶
2019-04-14 1664 views
沒想到登打士街廣場還有一些性價比高的Cafe,這家在OpenRice的名氣也不錯,完全是打卡之選。環境的確真的很不錯,可能當天我是下午兩時多入席,所以餐廳也沒很多客人坐得很舒服,是個聊聊天的好地方。座位與座位之間的空間亦非常足夠,而且餐廳開揚又夠光猛,還有不同類型的座位選擇例如沙發等等還採取開放式廚房,客人可以一目廚師煮食的經過。最近餐廳還做緊韓星的應援活動,所以內面裝修的充滿該明星的物品再仔細看看餐廳也放滿不少有關咖啡和啤酒的物品,喜歡咖啡的朋友上到來也應該感到非常興奮🥰加上原來Cafe還有很多不同種類的活動例如塔羅手工藝等等。除此以外還有一個小角落是可以供給客人買到一些日本和其他國家的產品頗為有趣。說說食物方面我和友人分別點了兩道意粉:黑松露炒鮮帶子虎蝦意粉帶子非常爽口而且黑松露的份量也很多,令到整個意粉非常香口意粉方面煮得剛剛好炒得很乾身,很滿意。虎蝦很大隻還弄走了蝦腸,感覺到餐廳的食物的誠意香辣腸煙肉炒意粉辣腸的份量比想像中多而且香辣的程度也是剛剛好,不會過辣。喜歡吃辣的朋友應該感到這道菜非常合適,肉腸配上一點點香辣由非常可口。配上三色椒清新不過抹茶拿鐵三眼仔這個抹茶拿鐵造型可

說說食物方面我和友人分別點了兩道意粉:
黑松露炒鮮帶子虎蝦意粉
帶子非常爽口而且黑松露的份量也很多,令到整個意粉非常香口

辣腸的份量比想像中多

抹茶拿鐵

三眼仔latte

三眼仔這個抹茶拿鐵造型可愛打卡一流
是抹茶控必叫。抹茶味非常香不會很苦

整體這間Cafe的性價比很高,我和朋友都吃得很開心,最重要是服務員的態度很好,嘢食質素也相當不錯
三眼仔latte
2019-04-14 243 views
已經第三次黎食呢個餐廳cafe😆😆😆係收工後同朋友聚會一下既好去處😛地點方便易到,人流不算多,而且可以慢慢坐係cafe hea同聊天,係週末一個好選擇❤️食物方面,食物質素中規中矩,最推薦食明太子三文魚意大利麵,每次黎都係必叫之選❤️❤️不過今次黎好似冇對上兩次黎咁吸引,懷疑換左職員,飲品味道略淡🤔整體而言,如果想係旺角搵一個可以同朋友姊妹吹水既地方,又唔想比人催交枱,都係一個唔錯既選擇👍🏻👍🏻👍🏻
已經第三次黎食呢個餐廳cafe😆😆😆
係收工後同朋友聚會一下既好去處😛
2019-04-12
$200 (Dinner)
  • 忌廉明太子三文魚意粉
2019-04-10 278 views
今日經過旺角登打士廣場附近有好多小食,又有珍珠奶茶店,系登打士廣場呢橦大廈有好多餐廳/Cafe。Cafe環境舒適,又有好多梳化,空間又大,燈光又明亮,佈置又幾特別,牆上又有些幾有趣的圖案。忌廉明太子三文魚意粉,三文魚整到一朵玫瑰幾漂亮,忌廉混合埋明太子又夠creamy又不會太咸好夠味道,意粉又煙韌。累松露炒鮮帶子虎蝦意粉,帶子煎到金黃色好嫩滑,虎蝦又大大隻肉質爽口彈牙,意粉又好味道。蜜糖雞翼切開一半幾易咬又方便,又夠蜜糖又入味。奶油芝士千層薯,千層薯是用一片片薯仔砌成有咬口又包住芝士味道香濃,又有吞拿魚蛋沙律,煙肉片和沙律菜。雪糕心太軟自己選了雲呢拿和士多啤梨味雪糕,cream仲要系限定玫瑰味道幾特別,心太軟有流心,外脆內軟又不會太甜茉莉沙冰有藍莓,藍桔,菠蘿和荔枝混合而成好味道。
蜜糖雞翼
蜜糖雞翼切開一半幾易咬又方便,又夠蜜糖又入味。
奶油芝士千層薯
茉莉
茉莉沙冰有藍莓,藍桔,菠蘿和荔枝混合而成好味道。
2019-04-08
$319 (Dinner)
奶油芝士千層薯
茉莉