好似好耐冇係香港食過甘好食既西餐!海鮮他他❗️個底係牛油果,上面係海鮮,食落好fresh烤八爪魚配紫薯蓉❗️烤製八爪魚,口感煙靭,原來配紫薯蓉都好夾 😍卡邦尼意粉❗️卡邦尼意粉出咗名看似易整,但係整得好食其實好難。而呢間餐廳做得好出色,好正宗!香港真係好少見,絕對值得為咗個卡邦尼意粉再次光臨!燒雞❗️聽餐廳職員講,呢隻雞要訂先有,但係今日好好彩,仲有一隻,所以即係落order!雞肉香皮脆,糯米飯係底部,吸晒雞既香油味,特別香!甜品❗️點了雪山同apple pie,味道都唔錯,不會太甜 🫶🏻
好似好耐冇係香港食過甘好食既西餐!

海鮮他他❗️
個底係牛油果,上面係海鮮,食落好fresh

烤八爪魚配紫薯蓉❗️
烤製八爪魚,口感煙靭,原來配紫薯蓉都好夾 😍

卡邦尼意粉❗️
卡邦尼意粉出咗名看似易整,但係整得好食其實好難。

燒雞❗️
雞肉香皮脆,糯米飯係底部,吸晒雞既香油味,特別香!

甜品❗️
點了雪山同apple pie,味道都唔錯,不會太甜 🫶🏻
2023-09-23 2037 views
又一日約姊妹食飯暢談心事,今次揀咗銅鑼灣嘅呢間意大利餐廳🇮🇹,見到唔少人推薦紅蝦意粉,另外亦嗌咗卡邦尼意粉同海鮮湯🦐⠀海鮮湯都係以蝦做主調,對我同姊妹嚟講都覺得唔錯,飲得出用蝦頭/蝦膏煮咗好耐,帶點焦香味,不過份量比想像中少。嗌咗傳統卡邦尼意粉,用蛋漿做個sauce、亦有一粒粒厚實嘅煙肉粒,鹹香味滿分,姊妹覺得蛋漿幾香、不過同我一樣覺得比較鹹,我食完都有係咁飲水😅另外嗌埋signature嘅西班牙紅蝦意粉🍝,亦都係我最期待嘅item!紅蝦彈牙入味,手造意大利幼麵亦好吸汁,醬汁好用蝦膏味,果然係餐廳嘅招牌👍🏻,我同姊妹都覺得紅蝦意粉最值得推介✨

2023-08-23 2261 views
Involtini Italian Cuisine是一家專營手工意粉的名店,一直都好想食馳名的Carbonara 前菜:海鮮塔塔(Seafood Tartare)呢道前菜以新鮮的海鮮為主角,切成精細的粒粒,與香草、橄欖油和檸檬汁混合,呈現出簡單卻豐富的風味。塔塔的質感鮮嫩,海鮮的鮮甜在舌尖綻放。這款前菜不僅在味道上令人滿意,加上花同魚子,視覺享受也一流,超出預期的美味!主菜:Handmade Tagliolini Carbonara接著是主菜,我選擇了期待己久的手工意Carbonara。這道菜以細緻的手工意粉為基底,配以濃郁的cream醬,味道極度濃郁。每一條意粉都包裹著caronara醬,真係令人難以抗拒的美味! 煙肉的鹹香和caronara醬夾埋一齊,為味蕾帶來了愉悅的享受!呢間餐廳不僅是一家手工意粉餐廳,更是一個味蕾和視覺的藝術體驗
Seafood Tartare

前菜:海鮮塔塔(Seafood Tartare)
Handmade Tagliolini Carbonara

2023-08-12
Seafood Tartare
Handmade Tagliolini Carbonara
2023-08-10 1649 views
朋友和我都是手工意粉控Book mark 左好耐襯佢離開香港之前同佢一齊來試睇餐廳介紹我哋就絕對係衝着個紅蝦意粉而來當晚我哋都有預早喺OpenRice book位嘅環境座位唔算好舒適地方都係細細哋咁先來睇吓個紅蝦意粉$388 份量真係唔算多醬汁個味道唔係唔濃郁但我自己就略嫌個意粉唔卦汁除咗呢款之外店員推介左佢哋經典款式卡邦尼俾我感覺應該不屬於傳統嘅冇忌廉版本以有忌廉版本嚟講佢個cream未有不算好突出前菜八爪魚本身八爪魚味道不錯但加咗下面嘅紫薯蓉味道有啲奇怪🤔️最後我哋都有點返個甜品Tiramisu不過不失啦叫埋兩杯飲品其實都千幾蚊埋單唔係話平6:00食到8:00有限時整體個性價比不算很高如果未黎食過可以一試回頭率就略低了
朋友和我都是手工意粉控

6:00食到8:00有限時
整體個性價比不算很高
如果未黎食過可以一試
回頭率就略低了
👩🏻‍🍳Idiots推介必食主打人氣手工意大利麵!🤤餐廳座位唔多 想食就要早啲book定位喇~雖然地方較細 不過餐枱之間距離都算適中 食飯嗰陣可以望到廚房氣氛比較寧靜 適合少人嘅約會~❤️‍🔥海鮮他他 $168必試前菜🤤🤤一食落就覺得成個口好fresh~好大陣檸檬汁香味 但又唔會有酸嘅感覺啲食材都好新鮮🥰蟹肉入面夾住牛油果蓉同帆立貝 全部嘅配搭加埋好match🥰❤️‍🔥傳統卡邦尼手造意大利幼麵 $168必試~蛋香醬好濃好creamy🥰有一粒粒嘅煙肉 味道似風乾咗嘅醃豬肉而唔係平時食嘅煙肉~意粉就偏實~有啲筋性?唔會好軟好淋 係真手打意粉🥰整體嚟講鹹香味好重 食完成個口都係蛋黃同煙肉味😹🤤🌟手造意大利貓耳朵意粉配黑胡椒汁及舞茸菇 $188個醬汁同樣係好creamy 仲拉到絲~不過唔太食得出有黑胡椒味😗貓耳朵軟硬適中 有咬口同韌度~但又唔會食落一舊粉團咁🌟Tiramisù $98可以另外配一球雪糕🤤idiot揀咗冧酒提子~Tiramisù咖啡味唔重 cream偏多 有少少漏😗不過配雪糕食都可以中和返~
👩🏻‍🍳Idiots推介
必食主打人氣手工意大利麵!🤤
餐廳座位唔多 想食就要早啲book定位喇~
氣氛比較寧靜 適合少人嘅約會~

❤️‍🔥海鮮他他 $168

❤️‍🔥傳統卡邦尼手造意大利幼麵 $168
必試~蛋香醬好濃好creamy🥰
有一粒粒嘅煙肉 味道似風乾咗嘅醃豬肉而唔係平時食嘅煙肉~
意粉就偏實~有啲筋性?唔會好軟好淋 係真手打意粉🥰
整體嚟講鹹香味好重 食完成個口都係蛋黃同煙肉味😹🤤

🌟手造意大利貓耳朵意粉配黑胡椒汁及舞茸菇 $188
貓耳朵軟硬適中 有咬口同韌度~但又唔會食落一舊粉團咁

🌟Tiramisù $98
可以另外配一球雪糕🤤idiot揀咗冧酒提子~
2023-04-20
$450 (Dinner)
2023-07-22 1871 views
個日沒BOOK位, 店環境不算大, 一眼可以望曬, 好在岩岩有2個位! 廚房是開放式! 環境舒適!☺️😌今日目的係黎食意粉,🍝因為知道呢道出名手工意粉!曾獲米芝蓮推介,供應自家製意粉,以正宗卡邦尼意粉作招徠,只利用蛋黃醬及芝士粉製作醬汁.一坐低店員走黎問要吾要開番支樽裝水@@我話我要普通水OK LA!😌落餐後店員隨即送上3片有蕃茄肉向上面既包包用來點黑醋+欖欖油食!👉MENU一共有8款意粉, 我地叫了最想試的2款!♥️傳統卡邦尼手造意大利幼麵🍝 $188🍴賣相好吸引! 意粉吾係求其整好夾上碟> 係卷過黎! 佢個汁好濃味鹹香!煙肉十分煙靭有咬口, 同平時出面食個D簿片完全吾同!👍👍♥️手造意大利幼麵配西班牙紅蝦🦐🍝 $388西班牙紅蝦新鮮彈牙蝦同個汁都好重蝦味,🦐蝦頭內的膏及汁擠出來撈埋成個意粉食好鮮味! 😋呢款價錢特別貴, 都係食一次算, 下次有機會想試埋其他!!😆總結: 我覺得2款都好好味! 👍👍但價錢真的比較貴🤑 價錢如果親民番D會好D!👍2個幼麵口感都比較硬身, 我覺得淋番D就好! 店員細心有禮, 上吾同意粉都會換過曬D碟, 還會在上菜時介紹一下! 👍😊餐廳感覺似走高級服務路線
😌今日目的係黎食意粉,🍝因為知道呢道出名手工意粉!

👉MENU一共有8款意粉, 我地叫了最想試的2款!

♥️傳統卡邦尼手造意大利幼麵🍝 $188

♥️手造意大利幼麵配西班牙紅蝦🦐🍝 $388

2個幼麵口感都比較硬身, 我覺得淋番D就好! 店員細心有禮, 上吾同意粉都會換過曬D碟, 還會在上菜時介紹一下! 👍😊餐廳感覺似走高級服務路線!

😋美味指數:8.5/10

🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝🍝

手造意大利幼麵配西班牙紅蝦
2023-06-10
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$320 (Dinner)
手造意大利幼麵配西班牙紅蝦
傳統卡邦尼手造意大利幼麵
Involtini 訂位容易左咗好多,唔知係熱潮退卻定疫情過後大家去晒旅行既緣故🙈 當日起碼有四枱都係慶祝生日,睇嚟大家都book mark左間餐廳😛💕講返食物,首先叫左海鮮湯,因為打算叫兩個前菜,所以淨係叫咗一個湯,不過店員都好好將佢分成兩份👍🏻好抵讚👏🏻 海鮮湯味道濃郁,唔錯唔錯,如果大家之後諗住嗌多啲嘢食都建議一個湯兩份飲✌🏻前菜叫咗海鮮他他、烤意式香腸海鮮他他只係$188,但份量真係好多好多,入邊有蟹肉帶子同牛油果,我同朋友一路食都好似食極唔完咁😛意式香腸就普普通通🫣 唔算好特別意粉方面,卡邦尼係其中一個好多人推介嘅菜式,不過我同朋友都覺得太鹹,我哋只係食咗一半就食唔到落去🥲反而呢個鮑魚意粉真係好有驚喜!✨✨無論味道同口感都配合得好好!🤤🤤 鮑魚好彈牙,意粉配嘅蟹汁都好好食!之後再叫咗甜品,食咁多嘢埋單都係$1000左右✌🏻involtini 絕對係CP值之王

海鮮湯

前菜叫咗海鮮他他、烤意式香腸
意式香腸就普普通通🫣 唔算好特別
烤意式香腸

反而呢個鮑魚意粉真係好有驚喜!✨✨
日本蝦夷鮑魚配寬麵

$600 (Dinner)
海鮮湯
烤意式香腸
日本蝦夷鮑魚配寬麵
呢間手工意粉名店真係久仰大名,今日終於同男朋友過嚟試吓佢嘅lunch~知道呢間小店好出名,所以我都預先book咗位,不過當日見到walk-in應該都仲有位😌小店環境唔算好大,我哋被編排坐窗口位,感覺都唔錯~呢度嘅lunch set選擇唔多,只得幾款意粉,而且lunch set只係包咗飲品, 湯同前菜係要另外加錢嘅🤔首先會上咗麵包先,呢個麵包有蕃茄乾係入面,食落口有好淡嘅蕃茄味,點埋黑醋同橄欖油食都幾開胃😋之後我哋都加咗$38要餐湯,呢個湯簡直係超濃,感覺好似將粟米直接變蓉,啖啖都係好香粟米味~可能仲加咗少少南瓜,算Creamy嘅😀不過我覺得$38有少少略貴~我就叫咗個Handmade Tagliatelle with Crab Meat ($168)😆上到枱第一個感覺係比較細份,但傳嚟好香嘅蟹肉味~蟹肉份量多,亦都非常有鮮味~呢個手工意粉好彈牙,細心咀嚼會發現佢甜甜地,相信係因為呢個意粉加咗椰青水,令到個意粉本身帶有甜味,我幾滿意呢個手工意粉嘅質素~不過整體食落就會覺得乾咗少少🤔而男朋友就叫咗Handmade Fettuccine with Sausage ($138)~呢個意粉比我嗰

而男朋友就叫咗Handmade Fettuccine with Sausage ($138)~呢個意粉比我嗰個幼,不過口感都幾好,但可能係為咗想帶出腸仔嘅香味,呢個意粉整體調味比較淡,男朋友就覺得呢個一般般啦,都唔太夠飽~

呢個lunch包咗飲品,叫熱檸水係會比壺水你自己斟,好有儀式感呀🤣

整體嚟講第一次幫襯係有少少失望,坦白講手工意粉係出色嘅,但係咁啱今次兩個意粉都係比較乾身,我哋比較鍾意食多汁啲嘅意粉,而見到都唔少食客order lunch set以外有汁嘅意粉🤪可能下次都係要散叫好啲喇😂🤔
2023-06-17
$210 (Lunch)
有一日朋友約食飯約左呢間主打手工意粉既意大利餐廳,聽講係米之蓮推介,晚餐時段分6-8PM同8-10PM,餐廳環境安靜,待應會仔細介紹餐點,而且定價偏高,都有啲高級餐廳既感覺。八爪魚紫薯沙律:首先佢上菜既擺盤好靚!八爪魚新鮮,好彈牙,紫薯甜甜地,味道好好,配上西柚同火龍果,好清新!可惜份量較少,但味道唔錯!貓耳朵意粉配黑椒汁及舞茸菇:呢份係小護喺幾款意粉中嘅最愛,貓耳朵意粉非常煙靭,舞茸菇既base增添鮮味,唔錯。傳統手造卡邦尼意大利幼面:意粉非常筋道有咬口,非常signature既手工意粉感,有濃濃既蛋黃同煙肉(傳統意大利面頰肉)香味,非常正宗。意大利飯配日本帶子:意大利飯煮得非常有𡁻勁,海鮮味好鮮甜,日本帶子鮮美,唯要價$308 CP值實在有點低。手造意大利闊面配佐賀豬肉粒:第一下食落闊麵直情筋道到覺得有啲硬,醬汁好香濃,豬肉粒既豬味都濃郁,呢款就比較見仁見智。性價比:我地嗌既手工意粉價錢由$168-約$200不等,而意大利飯甚至要$308,份量全部都係一人份,我地5個女仔人均$250(大概5成-7成飽),個人認為CP值就真係唔高。味道係幾好同正宗既,材料都係食得出有質素既,個人認為

性價比:我地嗌既手工意粉價錢由$168-約$200不等,而意大利飯甚至要$308,份量全部都係一人份,我地5個女仔人均$250(大概5成-7成飽),個人認為CP值就真係唔高。味道係幾好同正宗既,材料都係食得出有質素既,個人認為有慶祝日子食好西既話可以一試,但就未必會Encore啦。
  • 手造意大利貓耳朵意粉配黑胡椒汁及舞茸菇
為食日記 #8|Involtini @銅鑼灣|幾年前已久仰 Involtini 大名,試過即興諗住 Walk-in 上去食個午餐,可惜餐廳已滿座無功而返🤣 幾年後,撞正朋友生日,正苦惱去邊度覓食之際,就諗起佢。今次當然要乖乖訂座,兼預先選好甜品寫定祝福字句為朋友慶生,一切準備就緒,我個肚 is ready。侍應非常親切有禮,先向我們簡單介紹 Today's Special 並為我們點菜,再奉送配上鮮牛油的烘烤薄脆多士。前菜點了「海鮮他他」,外相吸引味道出色,啖啖鮮蟹肉、帶子及蝦肉配上鮮甜帶酸的特製醬汁,是一碟吃完頓感清新舒暢、感覺很 Summer 的開胃小品。接住重頭戲「傳統卡邦尼手造意大利幼麵」上台,試一口就明白為何這碟意粉能成為皇牌。首先它是原汁原味的真 • 卡邦尼,不是坊間 fusion 了忌廉的港式卡邦尼(嗱…雖然都有好味的),用上口感一流的手造意粉、蛋黃及風乾豬面頰肉,濃郁、鹹香、幼滑,完全體現咩叫材料簡單但其實考驗緊廚師真功夫,呢碟,全台人畀 99 分,1 分輸畀份量,確實唔算大碟,唔夠喉,但 $168 呢個價錢,真心冇得輸!緊接出場係「手造意大利幼麵配西班牙紅蝦」,又係另
為食日記 #8|Involtini @銅鑼灣|

海鮮他他

接住重頭戲「傳統卡邦尼手造意大利幼麵」上台,試一口就明白為何這碟意粉能成為皇牌。首先它是原汁原味的真 • 卡邦尼,不是坊間 fusion 了忌廉的港式卡邦尼(嗱…雖然都有好味的),用上口感一流的手造意粉、蛋黃及風乾豬面頰肉,濃郁、鹹香、幼滑,完全體現咩叫材料簡單但其實考驗緊廚師真功夫,呢碟,全台人畀 99 分,1 分輸畀份量,確實唔算大碟,唔夠喉,但 $168 呢個價錢,真心冇得輸!緊接出場係「手造意大利幼麵配西班牙紅蝦」,又係另一碟每台必點菜式,呢碟意粉都好食,紅蝦肉質出色燒得惹味,一上台就散發濃郁香氣,吸引到唔記得畀相機食先😂,不過相比之下,我們還是更愛卡邦尼(卡邦尼性價比真係贏晒!)
傳統卡邦尼手造意大利幼麵

「Today's Special - 香烤和牛西冷」最後壓軸上台,本身對塊扒沒有太大期望,始終不屬 Involtini 最出名的菜式,但試了,吃過一口後,便打倒了幾秒前的自己。喂,可以話好食過好多坊間所謂扒房,個人而言,質素高嘅扒根本唔需要咩花巧嘢,簡單調味先可以食到塊扒本身的原汁原味。呢塊扒,所有嘢都做到恰到好處,西冷雖油脂不多,但肉質食落非常幼嫩,扒身煎至微微脆口,外脆內嫩﹐食到停唔到口… 如果排次序,我哋一致都投呢塊牛扒做 No. 1,就係好食到咁 😌
Today's Special - 香烤和牛西冷

最後想講,今次餐飯絕對係一個出色嘅 Dining Experience,雖然餐廳唔大,環境亦唔算好舒適,但食物同侍應質素真係好出色,寧願畀錢食好西,好過畀錢食裝修靚 Site(當然環境好係 Bonus,但身為吃貨的我,一定係好食行先,認同嗎?😜)
2023-05-10
Celebration
Birthday
Today's Special - 香烤和牛西冷
2023-06-17 757 views
Involtini Italian Cuisine🍽️-▫️地點方便▫️店面唔大,大約容納到15-25人▫️晚餐分兩輪用餐(18:00或20:00)▫️環境舒適-好耐之前已經想試,原本上網訂咗位,但點知打風,改咗第日食,今次終於試到🥰最後叫咗1個前菜+2款主菜,由於太飽就無叫甜品🍮。-🔹餐前麵包麵包一上枱就聞到香噴噴,而且麵包係暖嘅,值得一讚👍🏻👍🏻麵包分咗兩個味,左邊應該係香草味,右邊係原味,而且有兩款醬配搭(黑醋+欖欖油)同另一款應該係cream cheese 🧀。好味:4/5😋-🔹温室小蕃茄配水牛芝士及羅勒脆片 $108蕃茄味道好清甜再配上水牛芝士,成個感覺好清新,而底下配咗一啲帶咸味嘅脆脆,口感上更加豐富,食完十分開胃!好味:4/5😋-🔹手造意大利貓耳朵意粉配黑胡椒汁及舞茸菇 $188個人不太喜歡貓耳朵的質感,好似食緊能得利糖咁🤣 鍾意食煙煙韌韌嘅口感嘅人就應該會好鍾意食。舞茸菇炒到好爽口,幾好食,但整體醬汁偏咸,可能因為用咗三款芝士加黑椒汁,食到最後咸到要飲好多水。好味:3/5😋-🔹傳統卡邦尼手造意大利幼麵 $168呢個意粉真係好似每枱食客都有點,蛋味相當濃郁,鍾意卡邦尼以蛋味重的人一
Involtini Italian Cuisine🍽️
▫️地點方便
▫️店面唔大,大約容納到15-25人
▫️晚餐分兩輪用餐(18:00或20:00)
▫️環境舒適
最後叫咗1個前菜+2款主菜,由於太飽就無叫甜品🍮。

🔹餐前麵包
好味:4/5😋

🔹温室小蕃茄配水牛芝士及羅勒脆片 $108
好味:4/5😋

🔹手造意大利貓耳朵意粉配黑胡椒汁及舞茸菇 $188
好味:3/5😋

🔹傳統卡邦尼手造意大利幼麵 $168
呢個意粉真係好似每枱食客都有點,蛋味相當濃郁,鍾意卡邦尼以蛋味重的人一定喜歡。意大利粉方面,意粉有咬口而且很掛汁,整體相當不錯。
好味:5/5😋
呢間餐廳好適合情侶嚟,環境好舒服,又唔會太過嘈吵。而且食物都不錯,基本上每款意粉都係即叫即整,確保上枱時係熱辣辣,意粉都係好彈牙,做到AL DENTE嘅口感,果然係手工意粉。如果鍾意食蝦嘅朋友,可以試佢地招牌嘅紅蝦意粉,幾乎每枱都有ORDER!
$250 (Dinner)
2023-06-12 758 views
✨米芝蓮推介手工意大利粉✨Cold Cut Platter ($168)Parma Ham 同 Culatello 非常好食,不會過鹹過油,配包食一流!份量都幾多下㗎😋Handmade Tagliolini Carbonara 卡邦尼($168)試左兩個最岀名的意粉,卡邦尼芝士味濃郁,意粉食得岀 Al Dente 好有咬口,煙肉香脆,非常creamy好食!🧀Handmade Tagliolini with Carabineros 紅蝦意粉 ($380)超濃蝦味的意粉,聽staff講係用左5小時淆製岀個sauce 🦐蝦肉質結實,味道鮮甜,醬汁混埋蝦膏非常滋味!Crème Brûlée 焦糖燉蛋 ($88)份量好大!配上雲呢拿Gelato,一啖熱一啖凍,好食呢!🍨唯一美中不足,係覺得餐包個醋不同於平常的,感覺苦苦的不好吃🥹下次一定會回訪,試埋其他手工意粉!😍📍Involtini Italian Cuisine (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道459-461號 The L. Square 11樓
✨米芝蓮推介手工意大利粉✨

Cold Cut Platter ($168)

Crème Brûlée 焦糖燉蛋 ($88)
份量好大!配上雲呢拿Gelato,一啖熱一啖凍,好食呢!🍨

下次一定會回訪,試埋其他手工意粉!😍

Cold Cut Platter
Crème Brûlée 焦糖燉蛋
Cold Cut Platter
Crème Brûlée 焦糖燉蛋
  • Handmade Tagliolini Carbonara
𝑆𝑒𝑐𝑢𝑟𝑖𝑛𝑔 𝑎 𝑟𝑒𝑠𝑒𝑟𝑣𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑎𝑡 𝑀𝑖𝑐ℎ𝑒𝑙𝑖𝑛-𝑠𝑡𝑎𝑟𝑟𝑒𝑑 𝑟𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡𝑠, 𝑒𝑣𝑒𝑛 𝑚𝑜𝑛𝑡ℎ𝑠 𝑖𝑛 𝑎𝑑𝑣𝑎𝑛𝑐𝑒, 𝑐𝑎𝑛 𝑏𝑒 𝑎𝑛 𝑎𝑟𝑑𝑢𝑜𝑢𝑠 𝑝𝑟𝑜𝑐𝑒𝑠𝑠. 𝑁𝑜𝑤 𝑡ℎ𝑎𝑡 𝑡ℎ𝑒 ℎ𝑦𝑝𝑒 ℎ𝑎𝑠 𝑝𝑎𝑠𝑠𝑒𝑑, 𝑖𝑡’𝑠 𝑒𝑎𝑠𝑖𝑒𝑟 𝑡𝑜 𝑠𝑛𝑎𝑔 𝑎 𝑠𝑒𝑎𝑡.𝗛𝗮𝗻𝗱𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗧𝗮𝗴𝗹𝗶𝗼𝗹𝗶𝗻𝗶 𝗖𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮💛🥚🧀傳統卡邦尼手造意大利幼麵$𝟭𝟲𝟴 (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)𝘛𝘩𝘦 𝘤𝘢𝘳𝘣𝘰𝘯𝘢𝘳𝘢 𝘩𝘢𝘴 𝘳𝘦𝘤𝘦𝘪𝘷𝘦𝘥 𝘳𝘢𝘷𝘦 𝘳𝘦𝘷𝘪𝘦𝘸𝘴 𝘴𝘰 𝘐 𝘩𝘢𝘷𝘦 𝘩𝘪𝘨𝘩 𝘩𝘰𝘱𝘦𝘴 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘢𝘵. 𝘛𝘩𝘦𝘺 𝘧𝘰𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘢𝘶𝘵𝘩𝘦𝘯𝘵𝘪𝘤 𝘐𝘵𝘢𝘭𝘪𝘢𝘯 𝘳𝘦𝘤𝘪𝘱𝘦𝘴 𝘵𝘰 𝘶𝘴𝘦 𝘰𝘯𝘭𝘺 𝘮𝘢𝘺𝘰𝘯𝘯𝘢𝘪𝘴𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘦𝘨𝘨𝘴 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦. 𝘛𝘢𝘨𝘭𝘪𝘰𝘭𝘪𝘯𝘪 𝘸𝘰𝘳𝘬𝘴 𝘸𝘦𝘭𝘭 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦. 𝘛𝘩𝘦 𝘢𝘭 𝘥𝘦𝘯𝘵𝘦 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘵𝘢𝘬𝘦𝘴 𝘮𝘺 𝘧𝘢𝘯𝘤𝘺. 𝘖𝘷𝘦𝘳𝘢𝘭𝘭 𝘪𝘵’𝘴 𝘢 𝘥𝘦𝘤𝘦𝘯𝘵 𝘥𝘪𝘴𝘩 𝘺𝘰𝘶 𝘩𝘢𝘷𝘦 𝘵𝘰 𝘵

傳統卡邦尼手造意大利幼麵
$𝟭𝟲𝟴 (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
𝘛𝘩𝘦 𝘤𝘢𝘳𝘣𝘰𝘯𝘢𝘳𝘢 𝘩𝘢𝘴 𝘳𝘦𝘤𝘦𝘪𝘷𝘦𝘥 𝘳𝘢𝘷𝘦 𝘳𝘦𝘷𝘪𝘦𝘸𝘴 𝘴𝘰 𝘐 𝘩𝘢𝘷𝘦 𝘩𝘪𝘨𝘩 𝘩𝘰𝘱𝘦𝘴 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘢𝘵. 𝘛𝘩𝘦𝘺 𝘧𝘰𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘢𝘶𝘵𝘩𝘦𝘯𝘵𝘪𝘤 𝘐𝘵𝘢𝘭𝘪𝘢𝘯 𝘳𝘦𝘤𝘪𝘱𝘦𝘴 𝘵𝘰 𝘶𝘴𝘦 𝘰𝘯𝘭𝘺 𝘮𝘢𝘺𝘰𝘯𝘯𝘢𝘪𝘴𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘦𝘨𝘨𝘴 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦. 𝘛𝘢𝘨𝘭𝘪𝘰𝘭𝘪𝘯𝘪 𝘸𝘰𝘳𝘬𝘴 𝘸𝘦𝘭𝘭 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦. 𝘛𝘩𝘦 𝘢𝘭 𝘥𝘦𝘯𝘵𝘦 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘵𝘢𝘬𝘦𝘴 𝘮𝘺 𝘧𝘢𝘯𝘤𝘺. 𝘖𝘷𝘦𝘳𝘢𝘭𝘭 𝘪𝘵’𝘴 𝘢 𝘥𝘦𝘤𝘦𝘯𝘵 𝘥𝘪𝘴𝘩 𝘺𝘰𝘶 𝘩𝘢𝘷𝘦 𝘵𝘰 𝘵𝘳𝘺 𝘢𝘵 𝘭𝘦𝘢𝘴𝘵 𝘰𝘯𝘤𝘦, 𝘫𝘶𝘴𝘵 𝘢 𝘭𝘪𝘵𝘵𝘭𝘦 𝘣𝘪𝘵 𝘰𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘵𝘢𝘯𝘨𝘺 𝘴𝘪𝘥𝘦 𝘧𝘰𝘳 𝘮𝘦.

𝗛𝗮𝗻𝗱𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗧𝗮𝗴𝗹𝗶𝗮𝘁𝗲𝗹𝗹𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗥𝗮𝗴𝘂 & 𝗠𝗶𝘅𝗲𝗱 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺🍄
手造意大利闊麵配日本佐賀豬肉粒
$𝟭𝟴𝟴 (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
𝘛𝘩𝘦 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘰𝘧 𝘵𝘢𝘨𝘭𝘪𝘢𝘵𝘦𝘭𝘭𝘦 𝘪𝘴 𝘩𝘢𝘳𝘥𝘦𝘳 𝘢𝘯𝘥 𝘳𝘰𝘶𝘨𝘩𝘦𝘳, 𝘮𝘢𝘬𝘪𝘯𝘨 𝘪𝘵 𝘪𝘥𝘦𝘢𝘭 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘪𝘤𝘬 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦𝘴 𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘱𝘰𝘳𝘬! 𝘛𝘩𝘦 𝘤𝘰𝘮𝘣𝘪𝘯𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘰𝘧 𝘱𝘰𝘳𝘬 𝘳𝘢𝘨𝘶 𝘢𝘯𝘥 𝘮𝘪𝘹𝘦𝘥 𝘮𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮 𝘯𝘦𝘷𝘦𝘳 𝘨𝘰𝘦𝘴 𝘸𝘳𝘰𝘯𝘨. 𝘛𝘢𝘴𝘵𝘦-𝘸𝘪𝘴𝘦 𝘪𝘵 𝘪𝘴 𝘱𝘭𝘦𝘢𝘴𝘪𝘯𝘨 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘰𝘮𝘧𝘰𝘳𝘵𝘪𝘯𝘨, 𝘣𝘶𝘵 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦-𝘸𝘪𝘴𝘦 𝘪𝘵 𝘪𝘴 𝘪𝘯𝘧𝘦𝘳𝘪𝘰𝘳 𝘵𝘰 𝘵𝘢𝘨𝘭𝘪𝘰𝘭𝘪𝘯𝘪.

𝗖𝗿𝗲𝗺𝗲 𝗕𝗿𝘂𝗹𝗲𝗲 (+ 𝗰𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗴𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼) 🍮🍫
焦糖燉蛋 (+朱古力手工雪糕)
$𝟴𝟴 (+$𝟮𝟴) (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
𝘈 𝘥𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘳𝘦𝘱𝘳𝘦𝘴𝘦𝘯𝘵𝘴 𝘴𝘶𝘱𝘦𝘳𝘣 𝘷𝘢𝘭𝘶𝘦 𝘰𝘧 𝘮𝘰𝘯𝘦𝘺! 𝘛𝘩𝘦 𝘱𝘰𝘳𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘪𝘴 𝘨𝘦𝘯𝘦𝘳𝘰𝘶𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘩𝘦 𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘪𝘴 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺. 𝘐 𝘩𝘢𝘷𝘦 𝘯𝘰 𝘳𝘦𝘨𝘳𝘦𝘵𝘴 𝘢𝘣𝘰𝘶𝘵 𝘱𝘢𝘪𝘳𝘪𝘯𝘨 𝘪𝘵 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘩𝘦 𝘨𝘦𝘭𝘢𝘵𝘰 𝘦𝘷𝘦𝘯 𝘵𝘩𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘐'𝘮 𝘴𝘰 𝘴𝘵𝘶𝘧𝘧𝘦𝘥! 𝘐𝘵 𝘪𝘴 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘳𝘶𝘦 𝘤𝘩𝘰𝘤𝘰𝘩𝘰𝘭𝘪𝘤𝘴: 𝘳𝘪𝘤𝘩, 𝘣𝘪𝘵𝘵𝘦𝘳𝘴𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘢𝘳𝘰𝘮𝘢𝘵𝘪𝘤🤎
2023-05-31
$300 (Dinner)
  • Carbonara
  • Creme Brulee
今日同同事心血來潮,想lunchtime食下好西 放鬆吓心情🥹就諗起附近有間出名嘅手打意大利意粉餐廳,即刻決定去朝下聖先👅餐廳位於銅鑼灣中心地帶~方便lunch hour去鬆一鬆一上到餐廳,店員已經好親切咁招呼我倆,安排我哋坐低🪑餐廳有大玻璃欣賞窗外街景,亦係一番享受😉😉由於考慮到我倆都幾細食,簡單叫咗兩個意粉。-落餐後店員即刻送上餐包,共有六片,二人份黎講都算多🍞(值得一讚~店員好細心,主動幫我倆加水)-🍝卡邦尼手造意大利幼麵大力稱讚佢個醬汁,濃!煙肉亦十分煙靭,再配搭埋有咬口嘅手工意粉,口感十足🤩🤩-🍝手造意大利幼麵配新鮮波士頓龍蝦性價比max🥹先講龍蝦夠爽口,完全唔韌,亦好夠味。醬汁亦有淡淡龍蝦味,令到意粉都好夠海鮮味。-必須一提係兩碟意粉都份量好足,是令人滿足的一餐!--〔食飽治療系e 〕
餐廳位於銅鑼灣中心地帶~方便lunch hour去鬆一鬆
一上到餐廳,店員已經好親切咁招呼我倆,安排我哋坐低🪑
餐廳有大玻璃欣賞窗外街景,亦係一番享受😉😉
由於考慮到我倆都幾細食,簡單叫咗兩個意粉。
🍝卡邦尼手造意大利幼麵
🍝手造意大利幼麵配新鮮波士頓龍蝦
必須一提係兩碟意粉都份量好足,是令人滿足的一餐!
〔食飽治療系e 〕
$150 (Lunch)
  • 傳統卡邦尼手造意大利幼麵
⭕️短評:Pasta現場即製,幾款麵條各有千秋,都很煙韌、掛汁。當中以Carbonara最impressive,sauce做得很正統,咸香的ham粒畫龍點睛,與一星的Ciak平分秋色。但,pasta以外就很平凡,餐前麵包和Ham拼盤都頗劣。Involtini比同系屯門分店JEP高一班,價錢卻差不多,翻食也會食這間,毋須山長水遠。💵Budget: $300 pp 📍 Involtini Italian Cuisine (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道459-461號 The L. Square 11樓
Carbonara

但,pasta以外就很平凡,餐前麵包和Ham拼盤都頗劣。

💵Budget: $300 pp

Carbonara