2019-07-19 726 views
第一次過嚟呢間食自助餐,1行6人,2大2細2長者,用埋75折優惠券,以呢個價錢,食物既質素係真心抵既,唯一係食物款式唔算太多,但味道係ok既,食物都新鮮呢期做緊鴨仔主題凍海鮮,只有呢4款,蟹腳無雪味,鮮甜沙律菜有好少見既羽衣甘蘭刺生就基本果幾款,勝在新鮮有中式粉麵即煮天婦羅,蝦天婦羅好味H字頭雪糕杯,不過就得3款口味選擇甜品款式就比較少,只有幾款蛋糕同布甸咖啡檸檬茶任飲,仲有橙汁同蘋果汁另外兩款甜品

呢期做緊鴨仔主題

凍海鮮,只有呢4款,蟹腳無雪味,鮮甜

沙律菜有好少見既羽衣甘蘭

刺生就基本果幾款,勝在新鮮

有中式粉麵

即煮天婦羅,蝦天婦羅好味

H字頭雪糕杯
,不過就得3款口味選擇

甜品款式就比較少
,只有幾款蛋糕同布甸

咖啡檸檬茶任飲,仲有橙汁同蘋果汁

另外兩款甜品
2019-07-12 819 views
之前喺一個訂位兼優惠券網站見到LIS CAFE 做緊特價,週末自助餐,買一位成人,送一位長者或小童。除番開都係每人$150,呢間酒店又新新地,未食過。即刻同老豆過去食先!我地真係少去南區,本司機過去都有少少難搵。車的入口喺條冷清的後街,門口仲有好多咪錶位,正~環境都好舒服,冷氣夠力,枱唔會放得好埋,活動空間夠,唔怕拎住啲食物時撞到人。我次次食自助餐都最鐘意食沙律,平時屋企唔會買,又可以食多啲菜。難得佢有雨衣甘藍,呢隻成日被人話係超級食物的菜,仲賣到好貴!有機會試下啦!食完都明白,太健康的食物都係唔太好食,不過唔關餐廳事的。其他沙律菜都好新鮮爽脆,有唔同的汁揀,食多啲都係咁正!熱食方面,選擇都幾多,樣樣食少少就岩岩好,味道也很不錯。食物太多,不能逐樣介紹。到女生最愛的甜品。雪櫃裡有十幾種唔同的蛋糕甜品,已經分開細細份,由服務員幫你夾,唔會好似出面的自助餐咁,撩到啲蛋糕好核突咁。總括來講,今次的自助餐體驗很不錯,老豆同我都食得好開心,兩個人$300埋單。原來食夠$300就有免費泊車。但提提大家,呢個自助餐平日係無的,只限週末~

沙律
甜品
2019-07-07
每次食自助餐都覺得非常興奮,因為每次都會有新驚喜比我,期待有自己喜歡吃的菜式和特別的節日主題。今年帶了媽媽來享受LIS Café的【火熱夏日避風塘自助晚餐】,呢度環境舒服,以海洋的感覺佈置,座位寬敞,坐得舒適,適合暢談放鬆。日式方面有刺身和壽司,細細件可以多吃幾款。這款咖哩大魚蛋很有長洲的感覺,不吃辣的我也要試一下!還有香口的炸物,很久沒吃過咖哩角了,外脆內軟,炸物香脆,沒有油溢味。這款外表普通的咖哩牛腩實在是不能錯過,非常入味,牛腩軟嫩,配飯或用麵包沾也非常好吃。點題別注有香港仔艇仔粉,還有廚師即叫即燒的澳洲西冷牛扒和香腸。每位成人現凡惠顧【火熱夏日避風塘自助晚餐】即可免費獲贈蒜蓉粉絲蒸扇貝或日式照燒扇貝乙客(二選一),備受喜愛的蒜蓉粉絲蒸扇貝。我就比較喜歡日式照燒的,比較特別和香濃,肉質嫩滑。甜品方面除了有朱古力噴泉、柚子蜜脆蛋散之外,還有葡撻也非常出色,柚子蜜脆蛋散是自家即製的,鬆脆香甜,令人一試愛上。還有Häagen-Dazs雪糕,每次我都覺得是回本的首選,因為我實在很喜歡吃甜品,這裡還有幾款中式甜品,紅棗雪耳雪梨燉桃膠 和 杏仁糊等等,都是滋補的選擇。
每次食自助餐都覺得非常興奮,因為每次都會有新驚喜比我,
期待有自己喜歡吃的菜式和特別的節日主題。

呢度環境舒服,以海洋的感覺佈置,

座位寬敞,坐得舒適,適合暢談放鬆。

日式方面有刺身壽司,細細件可以多吃幾款。

這款咖哩大魚蛋很有長洲的感覺,不吃辣的我也要試一下!

還有香口的炸物,很久沒吃過咖哩角了,外脆內軟,
炸物香脆,沒有油溢味。

這款外表普通的咖哩牛腩實在是不能錯過,
非常入味,牛腩軟嫩,配飯或用麵包沾也非常好吃。

我就比較喜歡日式照燒的,比較特別和香濃,肉質嫩滑。

柚子蜜脆蛋散是自家即製的,鬆脆香甜,令人一試愛上。

還有Häagen-Dazs雪糕,每次我都覺得是回本的首選,

因為我實在很喜歡吃甜品,這裡還有幾款中式甜品

紅棗雪耳雪梨燉桃膠 和 杏仁糊等等,都是滋補的選擇。
2019-06-07
$438 (Dinner)
可以一家大細一齊食鍾意嘅嘢,當然係食自助餐啦。之前聽朋友講如心酒店自助餐好抵食,於是一家就去試吓。自助餐喺如心南灣海景酒店~LIS Café,由黃竹坑地鐵站步行大約4分鐘便到達,有咗地鐵站之後去黃竹坑好方便,就算推BB車去路程都OK。呢度環境都好舒服,可以慢慢坐低食下野傾吓偈。食物方面種類都算好多,甜品,海鮮,刺身,熱食,一應俱全! 由我最鍾意嘅海鮮凍盤區開始,長蟹腳、蜆、青口、蝦長蟹腳每次新鮮一出, 就好多人出嚟排隊拎。 幸好每次食完好快又會有新嘅上!海鮮新鮮甜美~~ 刺身、壽司區:當日有師傅表演切油甘魚,即場切好新鮮食。 新鮮的刺身口感就是不一樣。 這個迷你刺身飯,一盒有切盛著牡丹蝦、帆立貝等, 見到個賣相已經想即刻食咗佢整體刺身水準我都好滿意! 最重要的就是新鮮~ 天婦羅是即點即炸呢:即滾粉麵區,有多款配料供選~燒餓肥美:連肉排類也可即點即煎,雞肉、牛肉、豬肉也有~ 見到有個妹妹拎住一碗飯,師傅剪了一塊牛扒前菜、沙津吧有多款選擇,當中令我最驚喜嘅係見到有羽衣甘藍:這個菜一般比較貴, 所要很少自助餐會見到有羽衣甘藍。 而且它抗氧化能力很好~不自覺的拎了不少來吃 自己配搭鍾意嘅調味同

呢度環境都好舒服,可以慢慢坐低食下野傾吓偈。

食物方面種類都算好多,甜品,海鮮,刺身,熱食,一應俱全!
由我最鍾意嘅海鮮凍盤區開始,

長蟹腳、蜆、青口、蝦

長蟹腳每次新鮮一出,
就好多人出嚟排隊拎。
幸好每次食完好快又會有新嘅上!

海鮮新鮮甜美~~
刺身壽司區:

當日有師傅表演切油甘魚,

即場切好新鮮食。
新鮮的刺身口感就是不一樣。
這個迷你刺身飯,一盒有切盛著牡丹蝦、帆立貝等,
見到個賣相已經想即刻食咗佢

整體刺身水準我都好滿意!

最重要的就是新鮮~
天婦羅是即點即炸呢:

即滾粉麵區,有多款配料供選~

燒餓肥美:

連肉排類也可即點即煎,雞肉、牛肉、豬肉也有~
見到有個妹妹拎住一碗飯,師傅剪了一塊牛扒

前菜、沙津吧有多款選擇,

當中令我最驚喜嘅係見到有羽衣甘藍:

這個菜一般比較貴,
所要很少自助餐會見到有羽衣甘藍。
而且它抗氧化能力很好~不自覺的拎了不少來吃
自己配搭鍾意嘅調味同埋水果蔬菜
各類美菜款式好多:

水果BB都食了不少:

芝士+可以配麫包食:

去到熱食,就咁睇都有啲眼花撩亂,款式很多:

鐘意:惹味的避風塘炒蟹、辣酒煮花螺,
兩款都好開胃,美味的辣十分過癮

甜咖哩長洲大魚蛋也是必食,
味道真的像長洲食的!大大粒!

這𥚃還有多款以可持續發展海鮮入饌的環保菜式,響應保護海洋,支持!
除了擺放出來的食物,這裡有廚師搖鈴環節!每次廚師搖鈴就代表有美食推出!
而且每次推出的食物都不同款式,所以要留意唷!
凡惠顧自助晚餐,每人賓客可獲贈烤扇貝乙客,就每樣味道試一下~

賣相很吸引呢!~
日式味道較特別,蒜蓉就食到扇貝鮮甜味~
來到甜品了:中西式甜品並全,款式一樣十分多:

推薦柚子味的蛋散,加上炸得鬆化的蛋散加上清新柚子醬,好味!

也有Haagen-Dazs雪糕~
要第二個位開動先可以再食落去XD

淨係識Haagen-Dazs 雪糕,其實都可返本
中式甜品今日是花生糊:

飲品方面有茶品,也有即磨咖啡、蘋果汁、橙汁⋯⋯等~

仲有西式湯同中湯,中湯廚師說沒有落味精,
而且見到用料好充足,好正,我飲咗三碗都有。

粥今日的是鮮甜泥猛粥:

總結今次一家來LIS Café食自助餐,我哋一家人都好滿意。
海豚BB都有食水果同埋麵包,BB櫈佢都坐得好舒服。
價錢方面以優惠劵折扣後大約港幣四百多元一人,
這個食物水準和款式,很不錯!下次有飯聚會再來~
2019-06-15
  • 剌身
臨近父親節,梗係要搵間好既食店借d易食好西~~不過因為父親節好忙,冇機會慶祝,只好提早一個星期慶祝啦~~去多左海洋公園,對環保意識高左~正正L’Hotel 內的Lis Cafe 就有咁既概念~~首先,餐廳採用環保物料去建造,而店內環境都係同海洋有關,有枝燈好似milk fish 咁架~~~第二,亦係最重要既食物,餐廳採用環保海鮮~~根據WWF指引,不論是飼養或捕捉的海鮮,在生產或捕撈過程中,盡量減少對生態環境的破壞,達至可持續發展的概念,就屬於環保海鮮。另外,餐廳比較少肉類菜式,咁相對可以減低埋碳排放~~邊食邊教囝囝少少環保概念,都唔錯架~~餐廳內分左幾個區域:最先見到既係甜品區,跟住冷盤、熟食、最後就係要用到刀、廚具既烹調區~~甜品區:冷盤區:熟食及烹調區:當晚仲有廚師搖鈴表演劏魚、起肉成刺身既過程喲~~除左出面拎既食物外,每位食客都可以有二選一精選菜式,當晚就有蒜蓉粉絲蒸扇貝或者日式燒扇貝~~2款各有特色,而囝囝就鍾意蒜蓉蒸扇貝,勁like 粉絲~~食物質素可以話係中上,食材新鮮又refill得快~鍾意海鮮既朋友一定會勁鍾意,但如果食肉獸既朋友就爭d喇~~不過呢度大廚奉行少油、少糖

甜品區:

冷盤區:

熟食及烹調區:

當晚仲有廚師搖鈴
表演劏魚、起肉成刺身既過程喲~~

食物質素可以話係中上,食材新鮮又refill得快~鍾意海鮮既朋友一定會勁鍾意,但如果食肉獸既朋友就爭d喇~~不過呢度大廚奉行少油、少糖、少鹽,我覺得好啱小朋友食~

掛住食好多野都唔記得影~~最正係有避風塘炒蟹同辣酒煮花螺~~一見就口水流~~淨係食呢2個我都好滿足喇~

最後,就係呢度張BB櫈超型,好似坐緊賽車椅咁~~~
2019-06-08
Celebration
Father's Day
  • 避風塘炒蟹
  • 辣酒煮花螺
聽說L'hotel Island South如心南灣海景酒店最近主打避風塘自助餐, 我對港式避風塘的食物很有興趣, 香辣惹味的海鮮,想起就食指大動, 就決定來嚐嚐看啦!現在有黃竹坑地鐵站好方便! B出口 沿著天橋走5分鐘左右就到啦! 如心南灣海景酒店 LIS Café 在P3層入座後就開始準備吃啦!先來看看這次的主角避風塘美饌吧! 避風塘的代表菜非避風塘炒蟹莫屬炸過的蒜香,爆炒香葱,再加上辣椒,炒起來的花蟹香辣惹味!豉椒炒沙白蜆,蜆肉鮮甜肥美,加入豉椒、辣椒、蒜頭和特制醬汁同炒,要手快!不然就被拿光了!辣酒煮花螺充滿酒香!椒鹽鮮魷是大牌檔常見的菜式, 炸至酥香的魷魚配合蒜頭、乾蔥、指天椒的香辣味道, 又不油膩,記得趁熱食呀!回到位子意外見到瀨尿蝦!蝦肉好彈牙好好味呀!讓我想起食神啦!香港仔艇仔粉配料有很多選擇,像是燒鵝﹑紅腸及魚蛋等湯也有魚湯和雞湯可以選,可以配搭出自己最喜愛的艇仔粉。而且是即叫即做呀!旁邊還有澳洲西冷牛扒、豬扒、雞肉等,即叫即煎,叫了牛扒,真係好好味!好Juicy~~湯的部分有兩種,西湯和中湯老火湯 西湯是粟米忌廉湯 口感很綿密,味道也很香濃中湯老
我對港式避風塘的食物很有興趣,
香辣惹味的海鮮,想起就食指大動,
就決定來嚐嚐看啦!

現在有黃竹坑地鐵站好方便!
B出口 沿著天橋走5分鐘左右就到啦!
如心南灣海景酒店 LIS Café 在P3層

入座後就開始準備吃啦!
先來看看這次的主角避風塘美饌吧!
避風塘的代表菜非避風塘炒蟹莫屬
炸過的蒜香,爆炒香葱,再加上辣椒,炒起來的花蟹香辣惹味!

豉椒炒沙白蜆,
蜆肉鮮甜肥美,
加入豉椒、辣椒、蒜頭和特制醬汁同炒,
要手快!不然就被拿光了!

辣酒煮花螺充滿酒香!

椒鹽鮮魷是大牌檔常見的菜式,
炸至酥香的魷魚配合蒜頭、乾蔥、指天椒的香辣味道,
又不油膩,記得趁熱食呀!

回到位子意外見到瀨尿蝦!
蝦肉好彈牙好好味呀!
讓我想起食神啦!

香港仔艇仔粉配料有很多選擇,
像是燒鵝﹑紅腸及魚蛋等
湯也有魚湯和雞湯可以選,
可以配搭出自己最喜愛的艇仔粉。
而且是即叫即做呀!

旁邊還有澳洲西冷牛扒、豬扒、雞肉等,
即叫即煎,
叫了牛扒,真係好好味!
好Juicy~~

湯的部分有兩種,西湯和中湯老火湯
西湯是粟米忌廉湯
口感很綿密,味道也很香濃

中湯老火湯是冬瓜薏米茨實煲唐排
完全沒有加味精,用料很足
喝起來濃郁順口!
默默又去多拿一碗

還有泥鯭粥
很鮮甜,魚肉很滑

接著吃自助餐當然也少不了冷盤

長腳蟹超大一隻!
很新鮮,蟹肉絲絲分明
味道也很鮮甜!

蝦子也又肥又新鮮!

還有煙鴨胸、煙三文魚、煙火腿、煙鯖魚、螺肉

也有多款芝士提供,芝士控不能錯過!

日式刺身有好幾款魚選擇

今天餐廳還有即劏鯛魚表演呀!

看著師父手起刀落,
超新鮮的魚生來啦!

旁邊還有多款壽司

還有日式刺身盒,
內面有一隻大甜蝦,鮮帶子,鮑魚,三文魚等等,
都很新鮮,甜蝦超鮮甜。

炸天婦羅也是炸得香脆可口!

除此之外,還有很多熱盤
長洲超大魚蛋,超Q彈

X.O醬翡翠海鮮,
蝦仁和花枝都好肥美

最後甜品來做結尾!
LIS Café 有多款的Cake和甜點!

焗麵包布甸、葡撻、柚子蜜脆蛋散
葡撻熱呼呼的,好好味呀!
又小小的,一口剛剛好!

雪糕是Haagen-Dazs
有2種口味
這次是雲呢拿和士多啤梨

不知不覺吃了好多呀!
吃得很滿足,也很開心!
而且環境不會很擁擠
很適合一家人來吃呀!

另外還有贈送每人一款的扇貝,

蒜蓉粉絲蒸扇貝,
扇貝爽口彈牙,粉絲沾滿扇貝鮮汁及蒜香

日式照燒扇貝,
沾滿照燒醬汁和柴魚片,味道甘甜又帶微微的煙燻味

另外這裡的環境寬敞舒適,
牆面和魚魚吊燈都充滿海洋的元素
而且都是使用環保材料製作!好有心機
光線也很舒服,很適合聚餐

避風塘海鮮自助餐。色香味俱全選擇多公司喺附近,所以已經唔係第一次食 LIS Café咁岩見到OpenRice做緊七折優惠所以就同屋企人早啲去食預早慶祝父親節今次嘅主題係避風塘海鮮等我睇吓今晚有咩食先入口大大個甜品櫃甜品同之前一樣好多選擇而且好衛生係個雪櫃入邊隔離就係小朋友最喜歡嘅甜品天地小朋友可以自己混合自己喜歡嘅糖果甜品今晚嘅中式甜品係花生糊習慣食自助餐一開始一定係食沙律先而呢度係有好有營養嘅羽衣甘藍🥬而且冷盤選擇都唔少避風塘海鮮做主題又點少得避風塘炒蟹初時會好擔心避風塘主題會唔會好辣點知又唔會喎,辣度啱啱好,而且好入味食多幾件都唔怕喉嚨痛香港經典菜式豉椒炒沙白蜆,蜆肉質爽甜,加入辣椒、豆豉和蒜頭同炒,香噴噴老豆最鍾意食辣,大讚辣酒煮花螺夠晒入味花螺充滿酒香,食完一隻再一隻不過我最鍾意食係避風塘賴尿蝦見到一定要食,好正🥰雖然唔算好大隻但係肉質非常之鮮甜食完好想再食除咗避風塘主題之外當然都一定要食阿拉斯加蟹腳,平時同啲老闆黎食就要照顧老闆今次終於到老公照顧我啦,有人準備蟹腳俾我食好爽🤣今次避風塘主題原來做緊每位成人都有免費獲贈蒜蓉粉絲蒸扇貝或日式照燒扇貝乙客(二選一)我哋咁多人兩樣都可
避風塘海鮮自助餐。色香味俱全選擇多

公司喺附近,所以已經唔係第一次食 LIS Café
咁岩見到OpenRice做緊七折優惠

而呢度係有好有營養嘅羽衣甘藍🥬
而且冷盤選擇都唔少

避風塘海鮮做主題又點少得避風塘炒蟹
初時會好擔心避風塘主題會唔會好辣
點知又唔會喎,辣度啱啱好,而且好入味
食多幾件都唔怕喉嚨痛

老豆最鍾意食辣,大讚辣酒煮花螺夠晒入味
花螺充滿酒香,食完一隻再一隻

不過我最鍾意食係避風塘賴尿蝦
見到一定要食,好正🥰
雖然唔算好大隻但係肉質非常之鮮甜
食完好想再食

除咗避風塘主題之外當然都一定要食阿拉斯加蟹腳,
平時同啲老闆黎食就要照顧老闆
今次終於到老公照顧我啦,有人準備蟹腳俾我食
好爽🤣

今次避風塘主題原來做緊
我哋咁多人兩樣都可以試晒喇

個人最喜歡蒜蓉粉絲蒸扇貝,扇貝爽口彈牙,粉絲沾滿扇貝鮮汁及蒜香,超鮮甜

媽咪就鍾意日式照燒扇貝,
話鍾意佢有煙燻味好特別

仲有好多美食,即炸天婦羅、青口、刺身壽司、炒烏冬、長洲特大咖喱魚蛋、鮮蝦炒翠玉瓜、豬頸肉、豬手、咖喱牛腩、日式咖喱、炸魚塊、即叫即煎牛扒、雞扒、腸仔....六十幾款真係多到食唔晒

無論幾飽,我都一定會飲碗湯
因為呢度嘅湯係冇味精架,
每次都會有一個西湯同埋一個中湯

現場仲有即場表現劏油甘魚
即劏即食夠晒新鮮,夠晒噱頭
師傅手起刀落,盡顯功架

去到尾聲飽飽地,點都要食埋個甜品先叫完美
每次我都一定會食酒店自家製嘅柚子蜜脆蛋散
喜歡佢吹口而且唔係好甜

再食返兩杯Häagen-Dazs雪糕就心滿意足啦

特別要讚下LIS Café嘅環境其實真係好舒服
平時同老闆你食就坐喺房入面,有自己嘅空間
今次同屋企人食就坐出面
見到好多小朋友都食得好開心🥳
呢度嘅自助餐好岩一家人黎食

其實我仲有好多相,不過OpenRice只可以上12張相,唯有用文字啦
2019-06-08
$400 (Dinner)
Celebration
Father's Day
  • 甜品
  • 避風塘賴尿蝦
  • 避風塘炒蟹
  • 柚子蜜脆蛋散
  • 阿拉斯加長腳蟹
2019-05-14 2698 views
其實我一向都好鍾意食海鮮,所以朋友介紹我去如心南灣海景酒店LIS Café,因為呢到啲海鮮選擇多而且都係野生捕獲可以保護海洋生態,所以叫做【環保海鮮盛宴】自助晚餐。約好咗朋友7:00嚟到,原來呢度連裝修都用咗藍色同埋魚做主題好有海洋氣息!沙律方面,呢到菜既選擇同醬料都好多,而且仲有煙三文魚、手撕雞、鴨胸等等嘅開胃菜,鍾意食芝士嘅朋友呢度都有多款俾你試個夠!飲品方面有蘋果汁同埋橙汁任飲!話明係海鮮盛宴當然少不了海鮮冷盤啦!雖然冇生蠔,但係都有好多肥美嘅紐西蘭野生青口、阿拉斯加蟹腳長腳蟹、花螺同埋冰島大蝦!朋友仲教我點樣用最快又方便嘅方法可以開長腳蟹,令我我起碼食咗1打🤣既然食開生冷嘢就唔好俾佢停🤩呢度嘅刺身都好新鮮而且仲有迷你海鮮丼飯,壽司既賣相更係用心製作👍🏻抵讚!朋友唔食生冷野,不過呢度熱食嘅選擇都好多,有自選即煮粉麵同鐵板自選烤肉重點介紹個來自荷蘭嘅脆炸可持續發展歐鰈魚,肉質鮮嫩而且炸到卜卜,市面供應少,十分矜貴。仲有辣酒煮花螺同埋長洲大魚旦!唔同時段都有限量供應嘅特色美食,店員會響鐘通知客人去排隊拎排咗幾次隊集齊既美食!個人推薦羊架好鮮嫩多汁同埋黃金蝦又好惹味返惠顧晚餐,每位客人

唔同時段都有限量供應嘅特色美食,店員會響鐘通知客人去排隊拎

返惠顧晚餐,每位客人都可以獲等一客焗釀芝士蟹蓋或者海鮮凍蛋,同朋友每人叫咗一款share試吓!

蟹粥、忌廉湯同埋我最愛嘅老火湯「花生眉豆雞腳湯」,好濃郁、真材實料而且不加味精,我飲咗起起碼四碗💕

最後嘅甜品環節選擇都好多,而且每日都會有唔同嘅中式甜品,今晚係花生糊,不過我都係鍾意食雪糕多啲,最後士多啤梨同咖啡每樣食咗一杯,為呢餐豐富嘅海鮮盛宴畫上一個完美嘅句號!
2019-04-30
2019-05-13 544 views
自從有咗地鐵,去南區都方便左好多,今次去到呢一間自助餐廳, 黎同朋友relax下haha餐廳以海洋主題裝修,十分華麗,而且空間好大。見到燈嘅裝飾都係魚群款式,相當特別。一入到去最深刻就是這款可持續發展金糠魚寶,個名真係好特別,而且內裏充滿驚喜,魚塊相當鮮味。海鮮燉蛋賣相很吸引,蠔仔很新鮮。當然不少得蟹腳,裡藏很多鮮美蟹肉呢,眨眼間便一掃而空,酒店很快速就refill了,有效率!還有即煎牛扒等,火候十足。最有特色還是即場有限定菜式,鈴聲一響,便有新出品的菜式,先到先得,派完即止。這晚有多款限定菜都令我覺得十分難忘,特別是這個黃金蝦,鹹蛋相當惹味,與蝦很配合。黃金釀蟹蓋亦令人很滿足,十分足料。最後當然是特色甜點,有酒店自家製的葡撻仔和柚子蛋散,味道香濃,盡現香港特色,慶幸有另一個甜品的胃。以一杯清新的Haagen daz雪糕作結,超滿足呀,食多幾杯已經值回票價hahaaa總括而言,這間自助餐款式多,很有心思,空間比較大,如果一家大細來吃一頓,定能盡興。

餐廳以海洋主題裝修,十分華麗,而且空間好大。

見到燈嘅裝飾都係魚群款式,相當特別。

海鮮燉蛋賣相很吸引,蠔仔很新鮮。

還有即煎牛扒等,火候十足。

黃金釀蟹蓋亦令人很滿足,十分足料。

2019-05-11 648 views
潮流興環保, 想不到餐廳亦唔例外,得知LIS Café設計了多款選用了可持續發展海鮮炮製了不同的環保菜式,為保護海洋出一分力,當然和朋友去試試。🥰自助晚餐超過60款前菜供應😱而且沙律菜亦都好多款選擇,仲有我最愛的芝士,阿拉斯加蟹腳、冰島大蝦、😍足料老火湯和蟹粥,刺身,日本丼物,炸天婦羅🍤,澳洲西冷牛扒,柚子蜜脆蛋散,Häagen-Dazs雪糕等。簡直眼花撩亂,太多美食在前,不知應品嚐那樣開始🤣 熱食的焗蟹蓋,焗龍蝦🦞,熱辣辣,即焗即食,蜜糖柚子骨,柚子味香濃🤤長洲大魚旦,魚蛋夠彈牙,簡直食完想再食😋 而可持續發展海鮮,如蛋黃黃金蝦, 蝦肉爽口彈牙的,外殻有滿滿的蛋黃包圍着🤤香檳汁煎梭鱸魚柳,肉質嫩滑。😋

• 甜品
今次又帶媽媽食好野,近近地就去黃竹坑的L'hotel 3樓的LIS CAFE 食dinner Buffet,離我家只有一個站,超近好方便呀😝!今次buffet的主題係環保海鮮,有多款可持續發展海鮮入饌的環保菜式自助餐,響應保護海洋,值得支持呀😊!Buffet的選擇有好多,有成超過60款前菜、海鮮、熟食同甜品,大飽口福了😋!必試當然係主打冰鎮海鮮﹑阿拉斯加蟹腳、冰島大蝦、青口等,全部都大大件又鮮味😝!另外特別喜歡黃金蝦、芝士焗蟹蓋同鎮江骨,味道一流,要encore幾次呀😍!.仲有無味精老火湯同蟹粥都要試試,蟹粥仲好多蟹肉,好鮮甜,足料又滋味😉!最後當然唔少得有甜品,多款糕點奶凍任選,我就最愛焗麵包布甸,柚子蜜脆蛋散同葡撻,仲有Haagen-Dazs雪糕任食,正呀!同媽媽都吃得超飽好滿足呢🥰!
今次又帶媽媽食好野,
近近地就去黃竹坑的L'hotel 3樓的
LIS CAFE 食dinner Buffet,
離我家只有一個站,超近好方便呀😝!

今次buffet的主題係環保海鮮,
有多款可持續發展海鮮入饌的環保菜式自助餐
響應保護海洋,值得支持呀😊!

Buffet的選擇有好多,有成超過60款前菜、
海鮮、熟食同甜品,大飽口福了😋!

必試當然係主打冰鎮海鮮﹑阿拉斯加蟹腳、
冰島大蝦、青口等,全部都大大件又鮮味😝!

另外特別喜歡黃金蝦、芝士焗蟹蓋同鎮江骨,
味道一流,要encore幾次呀😍!
仲有無味精老火湯同蟹粥都要試試,

蟹粥仲好多蟹肉,好鮮甜,足料又滋味😉!

最後當然唔少得有甜品
多款糕點奶凍任選,

我就最愛焗麵包布甸,
柚子蜜脆蛋散同葡撻,

仲有Haagen-Dazs雪糕任食,正呀!
同媽媽都吃得超飽好滿足呢🥰!

Dinner
周末最開心的事,莫過於相約好友來一個悠閒的Brunch,邊閒聊邊吃著美食,過一個悠閒的下午。前一陣子來到好友推介的LIS Café,雖然地方較遠,可食物的質素可說是有保證的說。 沒想過這邊的Brunch也蠻豐富的,剛巧這邊在做日韓主題,有不少滋味亮點。 好友說這邊的奶茶是超美味的,平日不喝奶茶的我也忍不住要試一試,茶底香濃,奶滑淡香,實在不錯呢。 今次Brunch的亮點應該非這些食品莫屬,當中包括傳統韓式牛肋骨湯、木魚大阪燒、日本關東煮、韓式炒五花肉、香辣韓式炸雞及日本冷素麵等。傳統韓式牛肋骨湯的牛肋骨既淋身並肉味濃郁,超美味的說,相比起有些所謂韓式餐廳更為美味,是蠻驚喜的;親眼看著廚師在炮製的木魚大阪燒,又新鮮又香,加上醬料一同食用,不錯;香辣韓式炸雞的十分香脆,而且炸得恰到好處,雞皮下的脂肪都被拆掉了,多吃幾件也不會太過份;日本冷素麵也不錯,軟硬度剛剛好,加上顏色豐富,讓人百看/食不厭。 還有些我也忘了拍照的美食,當中包括海鮮吧中的冰島大蝦、新鮮海蜆及爽甜藍青口,還有即叫即製天婦羅及手握壽司、誘人的烤肉

還有些我也忘了拍照的美食,當中包括海鮮吧中的冰島大蝦、新鮮海蜆及爽甜藍青口,還有即叫即製天婦羅及手握壽司、誘人的烤肉檔、各式芝士及凍盤,以及時令的日韓甜點包括白明月冰卷﹑日式抹茶和菓子及水果福餅等。

少不了還有不少沙律呢。星期日先來一碟沙律,並不是一來就公仔麵,那是多健康的選擇。

不經不覺,我們由下午一時開始,直到下午四時半,時間都花在這裡,但值得呀。好像還沒有試過用這麼長時間跟這位好友聊天,我們交流得很多,也了解得更多,愈聊很喜歡她呢。

要是可以在一起的時間可以長一點更好。原來這邊的Brunch是11:30am就開始了,下次一於要由11:30am到4:30pm,坐足5小時,吃足5小時,聊足5小時才行。
$250 (Lunch)
Coupon
之前食自助餐成日都選址尖沙咀的酒店,但發現人太多質素開始下降,所以今次就決定坐多三個地鐵站來到隣近黃竹坑站的如心南灣海景酒店,自南港島線開通後,來香港仔、海洋公園等地方都好方便! 由黃竹坑地鐵站步行大約4分鐘便到達如心南灣海景酒店,坐電梯到P 3樓層就是食自助餐的地方 LIS Café ,環境不錯,桌與桌之間有足夠距離,談天不易給隔隣桌聽到! 還設有房間,可關門慢慢進餐,增加私隱度!而我不是為了私隱度⋯⋯而是為了方便度,要知道兩個人食自助餐,左等右等好浪費時間!所以訂座入坐房間⋯⋯XD 看完環境,當然要看看食物~ 海鮮凍盤區,有蟹腳、蜆、青口、蝦~ 凍蝦夠大隻,蟹腳飽滿啖啖肉幾鮮甜,蜆就中規中舉~ 刺身、壽司吧有多款刺身、壽司選擇!當中的迷你刺身飯可說是必食! 迷你刺身飯盒子細細,盛著牡丹蝦、帆立貝、鮑魚⋯⋯等,好豐富! 鮑魚爽彈!帆立貝肉厚有口感,味甜富彈性~ 牡丹蝦有我手指般長,幾大隻呢!入口爽滑甘甜,蝦頭帶甘香的蝦膏~ 飯中更加入味素,令人很開胃,連平時不沾飯氣的我也食了兩客⋯⋯XD 即滾粉麵區,有多款配料供選~ 肉排類也是即點即煎,雞肉、牛
還設有房間,可關門慢慢進餐,增加私隱度!而我不是為了私隱度⋯⋯而是為了方便度要知道兩個人食自助餐,左等右等好浪費時間!所以訂座入坐房間⋯⋯XD
看完環境,當然要看看食物~
海鮮凍盤區,有蟹腳、蜆、青口、蝦~
凍蝦夠大隻,蟹腳飽滿啖啖肉幾鮮甜,蜆就中規中舉~

刺身壽司吧有多款刺身壽司選擇!當中的迷你刺身飯可說是必食!
鮑魚爽彈!帆立貝肉厚有口感,味甜富彈性~

即滾粉麵區,有多款配料供選~

肉排類也是即點即煎,雞肉、牛肉、豬肉也有~

點了豬肉來嘗嘗,好大塊,兩個人點一塊就岩晒!
烹調得剛好,口感不錯,內嫩肉味濃~
前菜、沙津吧都有多款選擇,當中更有羽衣甘藍,很小自助餐會有這款沙津菜!
羽衣甘藍營養高,在街外買一包羽衣甘藍相對其他蔬菜不便宜,當然要食點~
有沙津醬、醋、果仁⋯⋯等配料隨自己喜好而加上~
其他熱食⋯目測有大約三十多款,不時更換及添加~

辣酒煮花螺,辣得好過癮,螺肉大粒又入味,入口有嚼勁,嗜辣既不可錯過!
鎮江骨酸酸甜甜帶點酒味,令人好開胃~
蟹粥幾足料,不過冇蟹膏唔夠濃味~
甜咖哩長洲大魚蛋,有大約兩節指長好大粒,大粒得黎仲好彈牙,必食!
係長洲食大魚蛋十元得兩粒,而家可以係度食返夠本~
還有多款以可持續發展海鮮入饌的環保菜式,響應保護海洋,很不錯啊!
炸青口肉細細粒,每口一粒很可口~
除了擺放出來的食物,我覺得最令人驚喜的是廚師搖鈴環節!因為當廚師搖鈴就代表有美食推出!而且每次推出的食物都不同款式,所以要留意唷!
這晚的搖鈴環節美食超吸引!有芝士焗龍蝦、蛋黃黃金蝦、芝士焗蠔⋯⋯等~
芝士焗蠔,蠔肉飽滿,配上芝士鮮而滋味~
蛋黃黃金蝦夠大隻又入味,蝦肉爽帶咸香,真係想食多兩隻~
芝士焗龍蝦啖啖肉,肉質爽彈有口感~
凡惠顧自助晚餐,每人賓客可獲贈烤蟹蓋或凍蛋乙客,就每樣試一下~
烤蟹蓋賣相很吸引呢!當中釀了蝦肉、冬菇⋯等配料,加上半烤的芝士,配個麵包最岩~
凍蛋很精緻,配上蝦肉、帶子等幾足料,滑滑的凍蛋配上泰式醬汁,清新得來挺開胃~
甜品部更是令我瘋狂!中西式甜品並全,也有雪糕~
甜品櫃擺放著不同款式的蛋糕,真是令人有選擇困難症⋯⋯XD
朱古力慕絲蛋糕,濃濃朱古力味,慕絲香滑配脆餅底,口感好~
牛奶布甸入口滑溜富奶香~
雪糕是Haagen-Dazs 品牌,食多幾杯都返本⋯⋯XD
食甜點最好就是配杯茶,這裡有我最愛的伯爵茶呢!飲料也是自助形式,隨自己喜好添飲,可以慢慢嘆~
除了茶品,也有即磨咖啡、蘋果汁、橙汁⋯⋯等~
對今次來到LIS Café 作新嘗試覺得完全沒錯!以優惠劵折扣後大約港幣四百多元可食到這水準,可說是CP值高!

2019-04-21
$400 (Dinner)
  • 辣酒煮花螺
  • 甜咖哩長洲大魚蛋
  • 蛋黃黃金蝦
  • 芝士焗龍蝦
  • 迷你刺身飯
2019-04-11 4582 views
華懋集團旗下嘅如心酒店一直比我感覺係價錢合理,坐得舒適,係食自助餐好唔錯嘅選擇。繼觀塘,天后,如心南灣海景酒店係第三間。酒店位於黃竹坑,雖然離地鐵站只有幾分鐘路程,但人流唔多。餐廳光線稍暗,但感覺舒服,設計亦時尚大方,樓面及廚部職員有禮而且笑容可掬,收碟同Refill食物都好快,食物方面選擇唔少,味道中上,以收費嚟計係好唔錯。蟹腳同蝦都好大隻,兩款食得出嘅鮮味,不過蟹腳有有少少乾。蜆同青口完全無味。煙三文魚唔重味,油脂少無咁漏,燻魚都唔錯,唔乾身,仲有嫩嘅口感。刺身都可以,以三文魚最好。小木盒盛載嘅刺身丼非常足料,大大隻天使蝦刺身,大大片帶子,外型滿分,見到都開心,不過蝦刺身鮮味不足。壽司味道亦唔馬夫。每位有一款特色食物,有熱食嘅海鮮釀蟹蓋同凍食嘅海鮮蒸蛋,我哋每人一款,蟹蓋味道較好,芝士醬同海鮮好夾。最底喺響鈴排隊拎嘅焗蠔,肉都幾飽滿。熱盤味道一般,牛仔骨應該係最好味,豬手係淋同微辣但唔入味。即煎嘅牛肉質素唔錯,唔鞋幾嫩。天婦羅嘅粉漿亦做得好好,又薄又脆又新鮮熱辣辣,只係大條嘅秋葵唔夠熟。叉燒酥入口好酥化,其他炸物就真係麻麻。周打蜆湯唔會太杰太漏,口感唔錯。合掌瓜南北杏煲唐排都幾足料

蟹腳同蝦都好大隻,兩款食得出嘅鮮味
,不過蟹腳有有少少乾。
蜆同青口完全無味

刺身都可以,以三文魚最好。
,不過蝦刺身鮮味不足。
壽司味道亦唔馬夫

最底喺響鈴排隊拎嘅焗蠔,肉都幾飽滿。

熱盤味道一般,牛仔骨應該係最好味,豬手係淋同微辣但唔入味。
即煎嘅牛肉質素唔錯,唔鞋幾嫩

天婦羅嘅粉漿亦做得好好,又薄又脆又新鮮熱辣辣
,只係大條嘅秋葵唔夠熟。
叉燒酥入口好酥化
,其他炸物就真係麻麻。

周打蜆湯唔會太杰太漏,口感唔錯。
合掌瓜南北杏煲唐排都幾足料,只有少少味精。

葡撻仔酥皮唔夠多層。
紫米露有啲過甜。

甜品種類都算多,味道可以,無驚喜,全部要職員喺甜品櫃拎。

任飲橙汁,蘋果汁。

兩款Häagen-Dazs雪糕任食

2019-04-09
$350 (Dinner)
最近小兒生日, 帶他食自助餐絕對是一個好提議~ 上網搜尋推介看到這裡有假日自助早午餐優惠, 一位成人惠顧可免收隨行的一位小童, 計落真係好抵! 加上仲可以任食幾個鐘, 就決定一家三口來這裡慶祝啦! 而坐港鐵在黃竹坑站落車, 行去酒店都好近好方便!假日自助早午餐由上午11點半開始~ 可能時間尚早, 所以不算多人! 而環境更比想像中寬敞~ 食物擺放陳置仲好整齊乾淨!酒店見我地有小朋友, 仲好貼心安排我地坐梳化位~ 而張枱仲好大好闊落, 坐得好舒服!估不到這裡的假日自助brunch食物款式都幾多~ 冷盤有新鮮的大蝦和蜆~ 亦有蕎麥麵、綠茶麵、芝士等!而沙律菜除了有一般的選擇外, 仲有營養價值高的羽衣甘藍! 其他的buffet真的好少見!亦有啱小朋友口味的炒飯、炒麵和蔬菜類等! 味道正常, 不會偏油或偏鹹!由於buffet是東南亞主題, 所以食物的款式都充滿東南亞風味! 有超香濃的新加坡肉骨茶、惹味的沙嗲串燒和豬頸肉~ 仲有大人同小朋友都鍾意的越南炸蝦餅和蝦片等...仲有我第一次食的海南雞粥! 粥底延綿清淡中帶出雞的香味, 好特別!而日式刺身和手握壽司的選擇款式都算多~亦有小朋友喜歡的鮮奶玉米

而日式刺身和手握壽司的選擇款式都算多~

亦有小朋友喜歡的鮮奶玉米片或可可米等, 夠晒健康!

至於甜品區實在令我驚喜! 細件cake和甜品杯款式超多! 而清香的班蘭蛋糕、仲有班蘭椰汁西米露同埋清新的荔枝布甸都係必食! 不得不提仲有個招牌柚子蜜蛋散, 原來是酒店自家製的, 入口好鬆脆, 幾好味!

仲有個candy corner!! 絕對是小朋友最愛的地方!

這個buffet除左有任飲橙汁和蘋果汁外, 仲有自助咖啡或茶供應! 好啱我這個無啡不歡的人!

剛剛踏入4月, 酒店仲轉左日韓美食主題! 而我又再約朋友星期六黎食, 這次的brunch除左繼續有新鮮的冷盤、沙律菜、壽司甜品等供應外, 熟食有驚喜好味的韓式炸雞! 原味、柚子蜜味和辣味炸雞三款都好脆口! 炸雞肉嫩有汁, 完全不乾不硬~ 炸粉亦不會太厚, 入口更無油膩感! 我一人還吃了五件, 胃口大開!

這個賣相吸引的大阪燒亦是必食! 每一件仲佈滿鰹魚片碎~ 口感不錯, 不會太淋和太鹹! 吃一件其實不會夠喉! 哈哈...

仲有韓式年糕、韓式牛仔骨、燒雞和小肋骨都好有水準和惹味!

吃完一輪濃味熟食可以試一碗蟹肉素冷麵~ 伴淡淡的素麵豉油, 感覺清新!

還有賣相吸引的日式和菓子~ 煙煙韌韌和甜甜的三色小糯米糰, 吃完好滿足!

總括而言, 這裡的假日自助早午餐整體食物都很不錯! 環境舒服又不限時, 食幾個鐘已經回足本!!!
Lunch
  • 韓式炸雞