2022-12-27 145 views
荃灣一生懸麵✨💓🦥超厚超大塊的叉燒!抵吃又足料!值回票價的拉麵店!👍🏻👍🏻👍🏻餐廳人氣推薦是海老沾麵,不論是賣相,還是味道,都是絕讚的!✨✨《海老沾麵》$85抵吃之選!!!!✨✨✨✨滿滿的樓花蝦仔充滿著整碗湯,味道超濃郁,又有咀感,更有豚肉在裏面,足料!!拉麵可選擇軟硬度,另可加配料,加叉燒$15、紫菜$10、半熟蛋$12,非常滿足!加了這麼多配料,合共$122,比起坊間的,的確是抵吃!很豐富!✨《白湯豚骨拉麵》$69濃郁美味的白湯豚骨拉麵,不想吃拉麵的,可以轉菜底,當然拉麵是有質素,有彈牙有咀嚼感。叉燒同樣地是厚身,半肥瘦!加配料可選擇加叉燒$15、紫菜$10,合共$94。特別讚揚紫菜也出色,十分配搭拉麵的湯汁!好好吃!飲品方面也有本土冷泡茶的選擇。《Sage 桂花烏龍冷泡茶》$18天然香甜,不苦不澀,低咖啡因,不刺激,排毒祛濕,溫潤甘美!總結:抵吃有質素的拉麵店!
荃灣一生懸麵✨💓🦥

《海老沾麵》$85
抵吃之選!!!!✨✨✨✨

《白湯豚骨拉麵》$69

飲品方面也有本土冷泡茶的選擇。
《Sage 桂花烏龍冷泡茶》$18
天然香甜,不苦不澀,低咖啡因,不刺激,排毒祛濕,溫潤甘美!

總結:抵吃有質素的拉麵店!

• 海老沾麵
🚩 一生懸麵依間絕對係風靡一時嘅拉麵店‼️好可惜今次食嘅時候已經冇晒佢嘅招牌雪糕拉麵🍦等我正正經經食返個沾麵先〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈 牡蠣沾汁麵 $128期間限定沾麵~ 先講湯底係好濃郁嘅蠔味感覺就好似將蠔中間嗰啲漿唧晒出嚟整碗湯咁湯底唔會太鹹,有鮮甜味叉燒厚切 灸燒左好香口蠔係用廣島蠔,燒至半熟狀態入口微微爆漿,蠔味十足🌈 辛辣沾麵 $79佢嘅辣係超級有層次,第一啖完全唔覺得辣,係有少少魚介嘅味道再食多幾啖啲辣先慢慢滲出來,而且係辣得好舒服叉燒總共有兩片,但我就覺得有少少偏肥如果鍾意食叉燒帶多少少肥肉嘅人就應該好滿意雞蛋嘅溏心效果都做得好好,夠曬味🌈 章魚燒 $28麵粉含量較多,不過醬汁非常之足🌈 雞軟骨棒 $28超級有驚喜‼️自從去得多居酒屋之後都好鍾意食依款菜式雖然佢唔係燒到香口嗰隻,用嘅係沙律醬加京蔥別有一番風味🌈 煎餃子 $28底部煎至金黃焦脆一客五隻,兩個人share岩岩好🌈綠茶可樂 $20
🚩 一生懸麵

🌈 牡蠣沾汁麵 $128
期間限定沾麵~ 先講湯底係好濃郁嘅蠔味
感覺就好似將蠔中間嗰啲漿唧晒出嚟整碗湯咁
湯底唔會太鹹,有鮮甜味
叉燒厚切 灸燒左好香口
蠔係用廣島蠔,燒至半熟狀態
入口微微爆漿,蠔味十足

🌈 辛辣沾麵 $79
佢嘅辣係超級有層次,第一啖完全唔覺得辣,係有少少魚介嘅味道
再食多幾啖啲辣先慢慢滲出來,而且係辣得好舒服
叉燒總共有兩片,但我就覺得有少少偏肥
如果鍾意食叉燒帶多少少肥肉嘅人就應該好滿意
雞蛋嘅溏心效果都做得好好,夠曬味

🌈 章魚燒 $28
麵粉含量較多,不過醬汁非常之足

🌈 雞軟骨棒 $28
超級有驚喜‼️自從去得多居酒屋之後都好鍾意食依款菜式
雖然佢唔係燒到香口嗰隻,用嘅係沙律醬加京蔥
別有一番風味

🌈 煎餃子 $28
底部煎至金黃焦脆
一客五隻,兩個人share岩岩好

🌈綠茶可樂 $20
2022-12-18 103 views
本身好想試期間限定嘅雪糕拉麵,可能因為冬天無咗,下次真係要把握機會🥲最後揀咗兩款經典口味嘅拉麵,加埋三款小食,一款飲品,都唔使$300,性價比真係幾高👍🏻🍜白湯豚骨拉麵 $69一上枱熱辣辣,冬天食真係好正,無晒寒意☺️湯底非常厚身濃郁,豚骨嘅香味係齒頰留香。叉燒都幾大塊,口感嫩滑又唔會油膩。拉麵幼細帶點煙韌。整體好高質😋🍜魚介豚骨沾麵 $79湯底好香濃,好嘅濃郁香味,可以掛到麵。入口好鮮味,有青檸可加,多一份清新感。🍗唐揚炸雞 $32炸得香脆而唔會好油😍肉質嫩滑多汁,好有驚喜!而且有四件大大隻炸雞,性價比高👍🏻🥟煎餃子 $28外層皮薄煎得香脆,內層熱辣辣,口感綿軟多汁。🐙章魚燒 $28外脆內軟,口感帶點煙韌幾特別。🍹Sage 白桃烏龍冷泡茶 $18味道清新,白桃味幾香。

🍜白湯豚骨拉麵 $69

🍜魚介豚骨沾麵 $79

🍗唐揚炸雞 $32

🥟煎餃子 $28
外層皮薄煎得香脆,內層熱辣辣,口感綿軟多汁。

🐙章魚燒 $28
外脆內軟,口感帶點煙韌幾特別。

🍹Sage 白桃烏龍冷泡茶 $18
味道清新,白桃味幾香。
2022-12-17 64 views
個人覺得荃灣分店好食過旺角分店👀今次食既係特濃豚骨沾麵,湯夠濃夠香,啲豚肉又燒得靚,燒到啲肥肉食落口都唔會覺得膩。食到最後加湯,飲埋沾麵既湯底,味道有層次感,又唔會覺得咸🤤可以一口氣飲晒見到間舖間中都會有啲期間限定嘅湯底,風評都唔差,下次一定會試吓🤤
個人覺得荃灣分店好食過旺角分店👀
【荃灣人氣拉麵店🍜一生懸麵🍜 必試期間限定『牡蠣沾麵🦪』】-去咗荃灣行街諗住試吓一生懸麵嘅雪糕拉麵🍜點知原來一早已經冇咗😂不過就有期間限定嘅『牡蠣沾麵🦪』味道有驚喜🤩鍾意食好嘅朋友千祈唔好錯過!-荃灣店都幾大間😝佢喺旺角同埋牛頭角都有分店架😙有沾麵同拉麵🍜口味有辛辣🌶、野菜山🥬、魚介🐟同海老🍤仲有餃子同炸雞等小食🥟-😋牡蠣沾汁麵🦪 $128麵底有得揀硬度同埋凍熱😜凍麵就比較彈牙三隻蠔非常肥美飽滿😍表面燒到金黃色😚咬落去爆汁💦除咗蠔,仲有半隻糖心蛋、一片豚肉同埋筍🍳溏心蛋幾入味拉麵比較扁身有咬口🍜掛湯能力幾好☺️沾滿濃濃蠔味嘅熱湯😍讚👍🏻好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗-😋海老沾麵🦐 $85成碗湯鋪滿櫻花蝦😌好香好濃郁齋飲湯嘅話味道偏鹹😝不過加麵食嘅話濃度啱啱好配料就有兩塊豚肉🐷同埋半隻糖心蛋🍳仲有啲筍豚肉經火炙燒😍好香口😝肥膏入口即溶🤩正!好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗-😋雞軟骨棒🍗 $28啖啖肉入面仲有少少雞軟骨增加口感😝面頭有京蔥同埋沙律醬😜味道都唔錯好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑-😋唐揚炸雞 $32炸雞味道普通😗炸衣比較硬😶唔試都得好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑-😋綠茶可樂🍵 $20諗住嗌黎試伏😂點知味道又唔錯啵顏色係綠色
【荃灣人氣拉麵店🍜一生懸麵🍜 必試期間限定『牡蠣沾麵🦪』】

不過就有期間限定嘅『牡蠣沾麵🦪』
味道有驚喜🤩鍾意食好嘅朋友千祈唔好錯過!

荃灣店都幾大間😝佢喺旺角同埋牛頭角都有分店架😙

😋牡蠣沾汁麵🦪 $128
麵底有得揀硬度同埋凍熱😜凍麵就比較彈牙
三隻蠔非常肥美飽滿😍表面燒到金黃色😚咬落去爆汁💦
牡蠣沾汁麵

除咗蠔,仲有半隻糖心蛋、一片豚肉同埋筍🍳溏心蛋幾入味

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

😋海老沾麵🦐 $85
成碗湯鋪滿櫻花蝦😌好香好濃郁
齋飲湯嘅話味道偏鹹😝不過加麵食嘅話濃度啱啱好

配料就有兩塊豚肉🐷同埋半隻糖心蛋🍳仲有啲筍
豚肉經火炙燒😍好香口😝肥膏入口即溶🤩正!

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

顏色係綠色💚完全唔似汽水🥤
不過飲落又幾夾🤣可樂嘅味道多啲再帶少少🤏🏻淡淡綠茶香

😋白桃烏龍冷泡茶🍑 $18
白桃烏龍幾好飲😝味道清新
聞落有好香甜嘅白桃味~

📍 一生懸麵
荃灣:荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3012號舖
旺角:旺角通菜街73號地下
牛頭角:牛頭角牛頭角道3號得寶商場地下121號舖
💸人均消費$155
$150 (Lunch)
2022-12-15 84 views
終於試咗呢間好評眾多嘅一生懸麵,之前勁hit嘅雪糕拉麵原來已經冇咗😆 好彩有期間限定蠔沾麵😍 啱曬我😎 🌟牡蠣🦪沾汁麵 $128 (期間限定)超高質嘅沾麵😍 平時去拉麵店我通常會揀湯麵,但一見到有廣島🦪即時心心眼😍 有三隻燒香嘅飽滿廣島蠔,果然好香好鮮😍 另外其他配料都好好食,特別係舊叉燒🫶🏻 佢個沾麵汁勁香濃蠔味,成個配搭好完美😍🌟海老拉麵 $85見到鋪滿樱花🌸蝦都知咩料啦🤣湯頭勁濃櫻花蝦味,叉燒同蛋都出色😎 足料又好食👍 呢個價錢真心抵🫶🏻🌟煎餃子 🥟$28有5 隻,都幾飽滿juicy, 配拉麵食唔錯👍🌟炸雞 $32新鮮即炸勁熱😆份量都好多,以呢個價錢真係抵👍juicy 又夠脆👍

🌟牡蠣🦪沾汁麵 $128 (期間限定)

🌟海老拉麵 $85

🌟煎餃子 🥟$28
有5 隻,都幾飽滿juicy, 配拉麵食唔錯👍

🌟炸雞 $32
2022-12-12
$130 (Dinner)
2022-12-15 50 views
一直想試呢間係千色匯既日式沾麵店,今次就趁放工黎試下😋可能係閒日,所以7點幾黎到都唔洗等位😎今次我就揀左招牌既特濃豚骨沾麵同埋煎餃子:🔸特濃豚骨沾麵🍜($79)特濃湯底真係好濃🤣 豚骨湯底有肉香,配上香葱,湯底幾正~而沾麵我揀左普通硬度,軟硬適中,粗面令到湯底更掛面! 而2大片叉燒,輕輕燒焦既表面,肥瘦相間🤤 配菜方面方面仲有竹荀、溏心蛋🥚~🔸煎餃子🥟($28)去食沾麵/拉麵都係必點既🤭 餃子外皮煎得好脆,細細粒,一啖一隻就啱哂天氣凍食沾麵就係同時間競賽🤣食到最尾個湯稍嫌唔夠熱lu如果個湯碗可以保温就更好了~下次有機會希望都想試下佢既海老沾麵,好吸引😍

今次我就揀左招牌既特濃豚骨沾麵同埋煎餃子:

🔸特濃豚骨沾麵🍜($79)

🔸煎餃子🥟($28)

Type of Meal
Dinner
2022-12-07 78 views
第一次去呢間人氣拉麵店,平日大概六點經過唔駛等見到最近推出期間限定廣島縣之牡蠣沾汁麵 ($128 ),啱晒我口味即刻入去試吓!配料有🦪廣島蠔、洋蔥豚骨沾汁、半熟蛋、炙燒豚肉、燒洋蔥、青檸,廣島蠔肉質肥美結實,充滿海洋嘅鮮味,粗麵條爽滑彈牙,沾汁第一口濃厚嘅衝擊力很強,令蠔嘅鮮味更突出,夾埋其他高質現料一齊食,味覺享受💯;檯面有爐頭一路滾住沾汁,慢慢嘆都可以確保每一啖熱辣辣~🌶辛辣拉麵 $89朋友點左辛辣拉麵另加紫菜($10),賣相一樣吸引,湯頭香辣有層次,辣度適中,麵條相對較幼身,爽滑有咬口~🐙章魚燒 $28做到章魚燒外皮酥,內餡軟嫩嘅口感,醬汁調校得好正宗,好味得一口接一口~🍗唐揚炸雞 $32炸雞有四大件,即叫即炸,唐揚炸雞皮薄酥脆,肉嫩多汁~🍹蘋果桂花烏龍有氣茶$20叫咗餐廳推介嘅呢款養生飲品,味道不錯,有氣嘅果茶飲落又幾爽~整體食物質素高,難怪人氣持續高企,期間限定拉麵實在出色,期待其他限定推介😌

🌶辛辣拉麵 $89

🍗唐揚炸雞 $32
炸雞有四大件,即叫即炸,唐揚炸雞皮薄酥脆,肉嫩多汁~

🍹蘋果桂花烏龍有氣茶$20

呢間人氣拉麵店一直好想試!但經常要排長龍~今日咁啱有時間,就嚟咗荃灣呢間。原本想試吓前排好多人推薦嘅雪糕拉麵,不過又見到期間限定超級吸引,於是就決定試吓啦!食完發現真係幾好食幾好😋下一次麵會再同朋友呢食!🦪廣島牡蠣沾麵$128牡蠣沾汁係以蠔同豚骨熬製,兩者味道取得平衡,牡蠣沾麵的麵條已有特製蠔汁撈過,所以鮮味十足!食過出面有D店沾汁煮得好鹹,一生懸麵嘅沾汁完全冇呢個問題,味道方面做得好出色,沾汁應該用好多蠔攪碎而成,濃郁稠杰得黎好夠鮮味,清甜鮮香,鹹度適中。連麵條質感都做得好煙韌,極富口感。用撈過嘅蠔汁嘅麵,再加埋特製嘅牡蠣沾汁,可以話係雙重咁提升蠔味,每一口麵都充滿濃郁蠔香,真係好出色嘅沾麵!兩片嘅叉燒同半熟蛋,仲有主角蠔方面有三大隻,裡面係半熟,食落好重的蠔味。鐘意蠔嘅朋友。不容錯過!辛辣沾麵$79辛辣沾麵亦都唔錯,沾汁濃度同樣煮得岩岩好,稠綿嘅沾汁,唔會死鹹,辣度適中,辣得呢黎,完全唔會影響濃湯嘅味道。麵夠彈牙,湯汁掛到拉麵。兩片嘅叉燒肥瘦均勻,充滿肉香,非常入味。半熟蛋生熟度拿捏得剛剛好。整體都唔錯!章魚燒$28章魚燒係即叫即整,上枱時熱辣辣!綠茶可樂$20同普通可樂味道一樣,

🦪廣島牡蠣沾麵$128
廣島牡蠣沾麵

辛辣沾麵
辛辣沾麵$79
章魚燒

章魚燒$28
章魚燒係即叫即整,上枱時熱辣辣!
綠茶可樂

綠茶可樂$20
同普通可樂味道一樣,但會有回甘味。食沾麵配埋佢,都幾夾嫁!

總結:沾麵同湯汁都做得好出色,比市面好多同類嘅都好,價錢亦很公道,值得一試!
廣島牡蠣沾麵
辛辣沾麵
綠茶可樂
  • 廣島牡蠣沾
2022-12-04 63 views
去完日本旅行返黎之後 一直念念不忘佢地的拉麵 於是又近近地係荃灣 食左一間我都認為性價比幾唔錯的餐廳💕期間限定: - 牡蠣沾汁麵沾麵的湯汁非常濃郁 麵條相對比較粗身 沾了湯汁覆蓋的層面更加廣泛 湯汁飲得出由杜蠣的香味 杜蠣每碗都有3 隻 肥美juicy 加添檸檬汁更加開胃🤣- 海老拉麵🍜海老的數量非常多‼️覆蓋整個拉麵 成為粉粉的賣相 打卡之選❤️ 至於麵條就相對較為幼身 口感彈牙小食:- 唐陽炸雞 🍗炸雞有4 大舊 炸粉雞皮以下的雞肉都鎖到肉汁 雞肉亦都嫩滑 火喉控制得唔錯 以$32 黎講幾抵食- 章魚🐙燒傳統正宗的關西章魚燒係比較淋和漿 而香港就比較脆一些 諗唔到可以試到有餐廳會跟日本的傳統口味 😊飲品:SAGE 蘋果桂花烏龍有氣茶白桃烏龍冷泡茶最後點左兩種SAGE 出品的茶飲 味道清新 🌾

期間限定:

最後點左兩種SAGE 出品的茶飲 味道清新 🌾

2022-12-03
Type of Meal
Tea
諗起一肚火,諗住去食個拉麵,6點入去,有好多吉枱,我就總共2個人,門口個後生女員工同我講:「淨係可以坐2人位。」唔緊要,要做晚市生意都好明白。問個後生女員工有冇位放袋?佢話:「冇,e 到係咁架啦。」原來做生意係咁架?咁趕客嫁?後來我發現枱下有掛鉤可以鉤住d 袋,點解個後生女員工唔同我講呢?唔該個老細教下你d 員工待客態度啦?咁搞法,邊有人幫襯啊,老闆請人可唔可以請人嗰陣時睇吓嗰個人有冇禮貌先請?得唔得?

唔緊要,要做晚市生意都好明白。

問個後生女員工有冇位放袋?

佢話:「冇,e 到係咁架啦。」

原來做生意係咁架?咁趕客嫁?

唔該個老細教下你d 員工待客態度啦?

得唔得?
其實我一心諗住去食雪糕拉麵架🥺有個人問我試過未,諗住試完話佢知,點知雪糕唔等我,哭😭所以期間限定既野真係要快手一點!幸好仲有廣島牡蠣🦪沾麵,如果你喜歡牡蠣的話絕不能錯過,三隻肥大牡蠣面層少許焦香,內裡半生熟蠔香四溢,沾汁重重蠔味,每一口麵都有濃郁蠔香❤️海老拉麵我真係好愛櫻花蝦鹹鹹香香🦐依碗份量係舖滿面,加二件半肥瘦叉燒同溏心蛋,係大滿足!我另加一份竹荀,但無諗過一份係一碗😆果然好「荀」。雞軟骨棒有點驚喜,雞軟骨脆脆口感配搭長蔥同沙律醬都幾惹味!煎餃子餃子就正常發揮啦!下次會想試唐揚雞多一點。白桃烏龍冷泡茶有多款選擇,白桃烏龍好香💛

海老拉麵

雞軟骨棒
有點驚喜,雞軟骨脆脆口感配搭長蔥同沙律醬都幾惹味!

煎餃子
餃子就正常發揮啦!下次會想試唐揚雞多一點。

白桃烏龍
冷泡茶有多款選擇,白桃烏龍好香💛
  • 牡蠣沾汁麵
最近好興呢個花生醬雪糕擺落碗拉麵到🙈本身一聽落去覺得好核突,但身邊啲朋友都話好食,於是特登放假過嚟試吓!不過間野都比較多人食,等咗差唔多九個字左右先有得入座。建議大家早少少過去等位。湯底本身辣辣地,加左雪糕落去有種奶奶麻麻既感覺,仲帶有少少花生味,出奇地夾😳叉燒亦都好滑,好入味。而且佢個面係我好鐘意既口感!比較偏硬有咬口👍🏻有好奇心既既朋友仔可以過嚟試下,唔伏架haha🙈後尾叫多左份炸雞食,無咩特別,可以唔洗叫。
  • 雪糕拉麵
2022-11-22 102 views
一生懸麵 🥟🍜……….見今日天氣轉涼少少,即刻想食熱辣辣嘅拉麵。今次去食荃灣分店嘅一生懸麵,環境比起旺角分店闊落!本身諗住去食雪糕拉麵,點知到了轉季就轉了Menu。呢間拉麵店採用咗QR code落單,十分方便!拉麵可選不同的硬度,如需另加配菜需額外加錢,沾麵可選擇熱/凍。性價比不錯,價錢合理,味道不錯😎……….🍲野菜山拉麵 $75 (+紫菜$10 +半熟蛋$12)•份量足夠!巨量既芽菜椰菜就好似一個小山丘咁,令拉麵碗相對上顯得好細!份量就好似係加左麵底,但變成咗健康版,加上有蒜蓉作調味,惹味十足😚🍜特濃豚骨沾麵 $79 (+紫菜$10) •沾麵湯底夠濃稠,正!豚骨味道濃,不會過鹹,係可接受嘅濃度,食落亦都唔油膩,麵條掛到湯汁,食到啖啖濃厚的豚骨湯😋🥟煎餃子 $28•一碟有五隻餃子配餃子汁,皮薄又夠脆,味道不錯😙🐙章魚燒 $28•一碟有五粒章魚燒,食落外脆內軟,每粒都有章魚粒,章魚都唔細,都夠彈牙煙韌🤓🐓唐揚炸雞 $32•一碟有四大件炸雞配埋蛋黃醬,每件都炸到金黃色,食落幾juicy,香脆可口🤪🥤綠茶可樂 $20 🍹Sage 桂花烏龍冷泡茶 $18 ……….💰人均 $156/per pe
一生懸麵 🥟🍜
……….

🍲野菜山拉麵 $75 (+紫菜$10 +半熟蛋$12)

🍜特濃豚骨沾麵 $79 (+紫菜$10)

🥟煎餃子 $28
•一碟有五隻餃子配餃子汁,皮薄又夠脆,味道不錯😙

🐓唐揚炸雞 $32

🥤綠茶可樂 $20
🍹Sage 桂花烏龍冷泡茶 $18

……….

💰人均 $156/per person (2人)
2022-11-19 112 views
一生懸麵(荃灣)📍地址:荃灣眾安街68號荃灣千色 匯1期3樓3012號舖💰人均消費:$100===================🦪牡蠣汁沾麵 $128本身諗住利是雪糕拉麵,但係發現期間限定已經轉咗做牡蠣汁沾麵!碗麵上面鋪有蠔,雞蛋同叉燒,重點反而係個湯,充滿濃濃的蠔味,好似用咗好多隻蠔攪碎後煮出嚟嘅湯咁!😋留意番,呢款拉麵比湯麵個款粗一啲,口感唔錯!沾上濃郁嘅蠔湯,真係一絕!🍜白湯豚骨拉麵 $69拉麵配上兩塊厚叉燒,叉燒嘅肉同脂肪比例均勻,容易入口😍! 至於湯底,豚肉味道相當濃郁,值得一讚係,佢濃郁得來唔會太膩,係今日MVP😳🧆章魚燒$28佢係即叫即整,熱辣辣的!而且仲整到外脆內院,真係抵食過平時葵芳掃街嗰啲😂🍹白桃烏龍$18桃味幾香,而且完全冇加糖,啱晒減緊肥嘅我🙊🙊以日式拉麵店來講,呢間店的拉麵真係幾好食,而且佢嘅小食整得又出色,人均消費又唔高,值得推介!
一生懸麵(荃灣)
📍地址:荃灣眾安街68號荃灣千色 匯1期3樓3012號舖
💰人均消費:$100
===================
🦪牡蠣汁沾麵 $128

🍜白湯豚骨拉麵 $69

🧆章魚燒$28

🍹白桃烏龍$18
桃味幾香,而且完全冇加糖,啱晒減緊肥嘅我🙊🙊