2022-11-18 63 views
難得到荃灣,就試一試一生懸麵,本來想試下佢的雪糕拉麵,點知已經冇左lu。咁就試下佢個白湯豚骨拉麵。以為係普通野,一試就知唔普通啦。首先講下個湯先,好濃好香豬骨味同好夠熱,但不口渴。平時唔好飲湯同怕拉麵湯底好鹹的我,都忍唔住飲左大半碗。豚肉係好大塊厚切的,好鬆軟。少咸,好似食緊燒肉咁。麵質正常。整體黎講係一碗正宗的日本拉麵,係可以吸引人番轉頭再幫襯的拉麵店。我就一定會帶朋友再幫襯試下其他不同口味的拉麵。
咁就試下佢個白湯豚骨拉麵。以為係普通野,一試就知唔普通啦。

2022-11-16
2022-11-17 54 views
放工經過荃灣千色店,諗起呢度有間拉麵鋪食過唔錯,就去左食😆放工六點幾都唔係太多人,有卡位好舒服🤤一行兩人叫左兩個拉麵。第一個係櫻花蝦沾麵🤤沾麵汁上面佈滿左櫻花蝦,好濃郁既海鮮味,略為稀身 但係都好正!配有筍 糖心蛋同埋叉燒!第二個叫左期間限定既蠔沾面🍜唔單只有三只大大隻既蠔同埋叉燒,而且連湯底都係由蠔所打磨而成的!十分出色🤤🤤最後都叫左兩個飲品 都係其他餐廳比較少見既!分別係綠茶coca cola 同埋冷泡桂花烏龍茶,為呢餐完美做結!
放工經過荃灣千色店,諗起呢度有間拉麵鋪食過唔錯,就去左食😆

放工六點幾都唔係太多人,有卡位好舒服🤤

2022-11-15 37 views
🔹️一生懸麵🔹️相信大家對《一生懸麵》呢個店名都唔陌生,它既雪糕拉麵係香港掀起左熱潮,吸引左好多人去朝聖,去嚐甜嚐麵👍我一直以來都好有興趣去試,但旺角每次都係排長長既人龍。見到荃灣都開左分店就去一嚐滋味拉麵 🥰🥢限定款式 牡蠣沾麵牡蠣沾麵係期間限定款,店員特意推薦👍又真係無介紹錯呀。好豐富既配料舖滿成碗拉麵,有燒過既豚肉、半熟蛋、三粒脹卜卜既牡蠣,食落又真係幾鮮甜😋 沾麵湯底都係蠔製而成,真係啖啖蠔既味道🥢特濃豬骨沾麵湯底濃郁又唔會得鹹味,麵條都好掛汁有兩塊豚肉、旬條、半熟蛋朋友仲特登加左麵底,食到捧著肚皮走🤭🥯小食🥢煎餃子 ($28)即叫即煎,外皮煎得好脆口,值得推薦🥢雞軟骨棒 ($28)有粒粒既軟骨在肉,食落脆卜卜有咬口,幾特別仲有滿滿既沙律醬,好惹味🧋飲品🧃抹茶可樂🧃津路烏龍茶
🔹️一生懸麵🔹️

🥢限定款式 牡蠣沾麵

🥢特濃豬骨沾麵
湯底濃郁又唔會得鹹味,麵條都好掛汁
有兩塊豚肉、旬條、半熟蛋
朋友仲特登加左麵底,食到捧著肚皮走🤭

🥯小食
🥢煎餃子 ($28)
即叫即煎,外皮煎得好脆口,值得推薦

🥢雞軟骨棒 ($28)
有粒粒既軟骨在肉,食落脆卜卜有咬口,幾特別
仲有滿滿既沙律醬,好惹味

🧋飲品
🧃抹茶可樂
🧃津路烏龍茶
2022-11-12 68 views
🍜荃灣店地址荃灣眾安街68號千色匯一期 3樓3012室電話: 23333012營業時間:11:30-22:00 (21:30 last order)⚠️雪糕拉麵每日限量供應想食要請早-章魚燒係就係熱辣辣但得啲粉唔係好食到入面有章魚👎🏽-辛辣拉麵惹味辛辣湯 兩塊火炙豚肉 豚肉厚身肥而不膩粗麵條 麵質彈牙加$12加多一隻溏心蛋-海老拉麵陣陣蝦香撲鼻 大量櫻花蝦 多到遮住左兩塊火炙豚肉加$12加多一隻溏心蛋幼拉麵 冇乜咬口豚肉厚身肥而不膩總結:期望太高 味道一般湯底冇嗰種油脂黏口嘅感覺拉麵掛湯力弱
🍜荃灣店地址

2022-11-12
Type of Meal
Dinner
2022-11-07 1909 views
一直都好想食呢間超出名沾麵,但旺角店較細,又無的起心肝排 後尾試過地區團購可以係屋企一睹風采之後念念不忘,今次行過荃灣見到分店又大又坐得舒服,因為係商場入面所以排隊位仲要有冷氣,毫無懸念入嚟食 平日早啲嚟仲要唔使等位直入,座位寬闊舒適仲有梳化座,專登行過黎食爸爸都即刻無炸型呢度有沾麵同拉麵,兩隻為食豬當然想試哂兩款,咁就叫唔同口味啦 叫多個小食share,再加一人一野飲,加埋都唔駛$300食到捧住個肚走,真心抵食爸爸係門口見到期間限定既海報已經心心眼 蠔係我地兩個既favourite,呢度個沾麵連個沾汁都用左牡蠣汁,必試三隻蠔非常飽滿肥美,輕輕用火槍燒一燒至表面金黃,裡面仍然多汁唔乾,一咬落去滿滿蠔汁爆出,超正牡蠣沾汁用蠔同豚骨熬製,兩者味道比例平衡,濃郁稠杰得黎夠鮮味 仲有紫洋蔥絕對可以除去海鮮既腥味粗蕎麥麵條沾湯汁食好夠掛汁,凍麵熱湯既正宗沾麵食法先可以保持到麵條彈牙唔過腍,食落去唔糊口,仲係條條分明拉麵就要左海老湯底,因為外賣無試過拉麵,第一次食呢度既拉麵都好滿意,熱辣辣係得堂食先做到櫻花蝦基本上係鋪滿晒成個碗面,超級足料又夠鹹鮮味 拉麵本身已經有半隻糖心蛋、兩塊厚切半肥瘦叉燒同
一直都好想食呢間超出名沾麵,但旺角店較細,又無的起心肝排

爸爸係門口見到期間限定既海報已經心心眼

仲有紫洋蔥絕對可以除去海鮮既腥味

海老拉麵

櫻花蝦基本上係鋪滿晒成個碗面,超級足料又夠鹹鮮味
拉麵本身已經有半隻糖心蛋、兩塊厚切半肥瘦叉燒同埋筍乾,唔額外加料都非常豐富

海老拉麵

幼麵夠彈牙,鍾意食硬麵嘅我都覺得佢個口感唔錯。
海老拉麵

果次外賣唔敢食炸雞,怕外送到屋企會好腍。今次堂食終於有機會試,果然炸得非常乾身唔多油。最重要係入面嘅雞肉仍然好嫩滑多汁,選位唔會太多肥膏,咁既價錢有咁大隻既四件係超級抵食

唐揚炸雞

野飲分別叫左綠茶可樂同埋Sage既蘋果桂花烏龍有氣茶。前者比普通可樂多左份抹茶味,本來唔太鍾意飲可樂嘅我都覺得幾好飲。
後者Sage既出品本身都係行花花路線,除左靚包裝仲有花花香味,用上台灣直送原片茶葉同埋香港製造嘅桂花糖,蘋果味就係100%純蘋果汁,係非常有心思嘅香港品牌

$140 (Lunch)
2022-11-02 123 views
長期排隊嘅拉麵店同想甜嚐甜合作出嘅雪糕拉麵,一直都好想試下,無奈平時好多人等位而雪糕拉麵又有quota遲遲未試花生醬味雪糕拉麵 $98呢個拉麵成支雪糕再加上花生碎好適合打卡,個個都相機食先;-)本身雪糕唔係話好重花生醬,而個拉麵係偏辣,兩者mix埋係幾特別幾creamy,可以用擔擔麵形容隻味,個雪糕都中和返個辣度,不過個cone浸住個辣湯底好快溶,變咗腐皮咁☹️如果唔使排隊可以一試,玩gimmick夠新奇🤣

花生醬味雪糕拉麵 $98
如果唔使排隊可以一試,玩gimmick夠新奇🤣

2022-10-25 140 views
呢一間拉麵食過好幾次,感覺不錯,所以又去幫襯!今次去本來係想食佢嗰個雪糕拉麵……點知,已經下了架……冇得食!早知上次就當機立斷,食咗個期間限定先!所以,唔好咁淡定……見到期間限定,真係要叫咗先!今日叫咗三款麵及一個小食,包括:辣味沾麵、特濃豚肉沾麵、蝦味沾麵、章魚丸辣味佔麵和特濃豚肉沾麵的湯底是一樣的,都是非常濃稠, 十分可口!蝦米沾麵的湯底,明顯是不一樣的,比較薄身,我自己就傾向喜歡特濃豚肉的湯底!不過,即使比較薄身,仍然十分美味,有大量的櫻花蝦,海鮮味濃郁。章魚丸子,味道正常,餡料一般,沒有大大粒的章魚丸,不過,加$28有五粒,都算係抵食。
呢一間拉麵食過好幾次,感覺不錯,所以又去幫襯!
早知上次就當機立斷,食咗個期間限定先!
所以,唔好咁淡定……見到期間限定,真係要叫咗先!
  • 辛辣沾麵
2022-10-18 200 views
朋友今日收晏,嚟個快閃晚餐喺荃灣諗食咩嘢,朋友知我未食過一生懸麵就話帶我去食😋💁🏻‍♀️ 辛辣沾麵 $79朋友食過無數次,不停encore再encore今次仲加左$10竹筍,佢碗麵一嚟到我仲黑人問號點解佢咁多筍,係咪因為係熟客😂但原來佢加左$10💁🏻‍♀️ 海老沾麵 $85實不相瞞,鄉下婆嘅我第一次食沾麵,但一試就愛上💛湯夠濃,每張檯上仲有個爐俾你,方便食得慢嘅大家開返著個爐整返熱個湯底,夠細心
朋友今日收晏,嚟個快閃晚餐
喺荃灣諗食咩嘢,朋友知我未食過一生懸麵就話帶我去食😋

💁🏻‍♀️ 辛辣沾麵 $79
朋友食過無數次,不停encore再encore

💁🏻‍♀️ 海老沾麵 $85
實不相瞞,鄉下婆嘅我第一次食沾麵,但一試就愛上💛
辛辣沾麵
海老沾麵
章魚燒
2022-09-23
$110 (Dinner)
海老沾麵
2022-10-15 129 views
一生懸麵 (荃灣千色匯) (荃灣)♡︎𝗦𝗣𝗘𝗖𝗜𝗔𝗟 𝗥𝗘𝗦𝗧𝗔𝗨𝗥𝗔𝗡𝗧♡︎$98 花生雪糕拉麵❤️ʀᴀᴍᴇɴ ᴡɪᴛʜ ᴘᴇᴀɴᴜᴛ ɪᴄᴇ-ᴄʀᴇᴀᴍ❤️花生味雪糕🍦配辛辣湯底🍜感覺好創新✨,麵條煙靭配厚切叉燒,半隻糖心蛋🥚同一個雪糕🍦。湯底明顯食到辣味,雪糕質地依然堅挺唔會係溶既狀態。雪糕嘅味道會平衡湯底嘅辣味🌶,花生味嘅雪糕溶解咗之後會令湯底有微微花生味🥜。雪糕筒雖然浸到淋咗但係花生味依然好重。另外值得一讚嘅係厚切叉燒✨,叉燒肥美,脂肪燒過令油香味突出油脂入口易溶😋。食物:8/10環境:8/10性價比:8/10📍荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3012號舖其他分店:📍旺角通菜街73號地下📍牛頭角牛頭角道3號得寶商場地下121號舖#ramen #peanuticecream #icecream #hotnoodle #spicysoup #hkdinner #japanesefood #hkfoodie #hkfood #foodhk #hkigfood #foodiehkig #花生雪糕 #拉麵 #一生懸麵 #人氣 #熱食 #創意 #九龍灣美食 #荃灣美食 #旺角美食 #香港美食
一生懸麵 (荃灣千色匯) (荃灣)

♡︎𝗦𝗣𝗘𝗖𝗜𝗔𝗟 𝗥𝗘𝗦𝗧𝗔𝗨𝗥𝗔𝗡𝗧♡︎

📍荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3012號舖
其他分店:
📍旺角通菜街73號地下
📍牛頭角牛頭角道3號得寶商場地下121號舖

#ramen #peanuticecream #icecream #hotnoodle #spicysoup #hkdinner #japanesefood #hkfoodie #hkfood #foodhk #hkigfood #foodiehkig #花生雪糕 #拉麵 #一生懸麵 #人氣 #熱食 #創意 #九龍灣美食 #荃灣美食 #旺角美食 #香港美食 #食好西 #推薦
看到食評不錯,所以星期六很想去試下,下午2點很快便有位,看完餐牌後,問服務員沾麵和拉麵的分別,服務員講左“風”同“幼”嘅分別,就好似一支箭咁走左,我完全聽唔到佢講咩,仲想問下野都冇機會😅跟住惟有自己上網睇兩者嘅分別。。。叫左碗白湯豚骨拉麵,湯底好濃郁好好味,麵叫左軟身,好彈牙有咬口,叉燒有2片,一層肉一層脂肪,好軟身,容易入口 整體不錯😊結帳時,職員用手機打緊機🙄,我企左收銀前等一陣就結帳離開。
2022-10-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$79 (Tea)
每日限量發售的雪糕拉麵一直深受顧客歡迎現在除了花生味 更推出了清新柚子味款式早前終於輪到小編試了٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و🌟花生醬雪糕拉麵零售價:$98 辛辣魚介豚骨湯底製作還有半支花生味雪糕躺在麵上濃厚香甜花生味為辛辣沾上一點溫和感平衡了湯底的辛辣口感而浸過湯底後感覺像腐皮一樣很有趣的味道體驗🤣🌟柚子醬雪糕拉麵零售價:$98 對比花生味會比較清新而且送上一整支的雪糕建議食法先試試原來的湯底後才混上柚子雪糕味道的分別會更特出 亦能顯出柚子帶出湯底層次的重要性最喜歡拉麵但怕濃厚湯底必試!味道:7/10環境:7/10性價比:8/10回頭度:5/10
每日限量發售的雪糕拉麵

建議食法先試試原來的湯底後
才混上柚子雪糕
味道的分別會更特出
亦能顯出柚子帶出湯底層次的重要性
最喜歡拉麵但怕濃厚湯底必試!

味道:7/10
環境:7/10
性價比:8/10
回頭度:5/10
花生醬雪糕拉麵
  • 柚子雪糕拉麵
  • 雪糕拉麵
估唔到雪糕可以配落拉麵,仲要係辣個雪糕熔左係湯底會令到個湯無咁辣,易入口好多,但又唔會令到個湯creamy左,我覺得意外地夾。不過真係幾辣除左個雪糕桶濕左唔太好外,味道係幾好,下次會再叫
估唔到雪糕可以配落拉麵,仲要係辣

除左個雪糕桶濕左唔太好外,味道係幾好,下次會再叫
2022-09-29 120 views
呢間拉麵都食過好多次😍叉燒好出色!今次突登試下特式嘅雪糕拉麵!花生雪糕拉麵🍜 $98 4.3/5😋雪糕拉麵會係辛辣嘅湯底,所以加埋雪糕會係甜甜辣辣😍不過花生醬味道唔算出🤣加落湯就好似普通甜辣嘅湯底咁~不過甜辣味道好過癮!但食落都頗辣~湯底都好香好夠味!而佢嘅叉燒都係一流😍有返一定厚度,肥肉位入口即融🤤成碗拉麵超滿足!章魚燒 🐙 $28 3.8/5😋雖然細細粒但都食到章魚粒~正常嘅章魚燒!唐揚雞✨ $32 4/5😋雖然得4舊但都幾大😍而且熱辣辣!肉都幾嫩滑同juicy!整體嚟講雪糕拉麵🍜都幾特別!但普通湯底都唔錯😍叉燒係超好食!其他小食過下口癮都唔錯~

花生雪糕拉麵🍜 $98 4.3/5😋

章魚燒 🐙 $28 3.8/5😋

雖然細細粒但都食到章魚粒~正常嘅章魚燒!

唐揚雞✨ $32 4/5😋

雖然得4舊但都幾大😍而且熱辣辣!肉都幾嫩滑同juicy!

Book mark左好耐既雪糕拉麵終於試到了🍦一路都好好奇到底係咩味 雪糕同拉麵夾唔夾呢😗男友話成個感覺仲有啲似食緊日本既無敵家~無論個湯底定係叉燒 暫時係香港食過最好味💕麵質係手工小麥麵超掛湯 食落都係煙煙unun兩款拉麵都有兩片炙燒豚肉🥩和半熟蛋🍳唯一有樣就係個半熟蛋過熟 如果係糖心就好了~📍柚子雪糕拉麵 HKD98餐牌建議食法📝1️⃣首先飲下個湯先2️⃣之後就再食一半雪糕3️⃣剩底既雪糕浸勻湯底原本既柚子湯底好濃郁~雪糕單吃都好味🍦係桔仔乳酪味仲有啲果肉係到口感似雪芭撈勻左個湯底變到好creamy 好似落左牛奶咁😗配料仲有芽菜同火箭菜 口感幾豐富✨📍辛辣雪糕拉麵 HKD98好少會係香港食到真係會辣既日本拉麵🌶今次終於食到真係辣辣地又惹味既湯底雪糕就係花生醬味仲有啲花生碎🥜撈勻左個湯底中和左個辣味 出奇地夾🤏🏻個人覺得個雪糕筒浸耐左唔太似腐皮🍦好似一開始食左先會開心啲~不過你地都可以留一半浸耐啲試下個味道
Book mark左好耐既雪糕拉麵終於試到了🍦
一路都好好奇到底係咩味 雪糕同拉麵夾唔夾呢😗
男友話成個感覺仲有啲似食緊日本既無敵家~
無論個湯底定係叉燒 暫時係香港食過最好味💕
麵質係手工小麥麵超掛湯 食落都係煙煙unun
兩款拉麵都有兩片炙燒豚肉🥩和半熟蛋🍳
唯一有樣就係個半熟蛋過熟 如果係糖心就好了~

📍柚子雪糕拉麵 HKD98
餐牌建議食法📝
1️⃣首先飲下個湯先
2️⃣之後就再食一半雪糕
3️⃣剩底既雪糕浸勻湯底

原本既柚子湯底好濃郁~
雪糕單吃都好味🍦

今次終於食到真係辣辣地又惹味既湯底
雪糕就係花生醬味仲有啲花生碎🥜
撈勻左個湯底中和左個辣味 出奇地夾🤏🏻
個人覺得個雪糕筒浸耐左唔太似腐皮🍦
好似一開始食左先會開心啲~
不過你地都可以留一半浸耐啲試下個味道
2022-09-24
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$98 (Lunch)
2022-09-19 2112 views
大熱排隊店——一生懸麵,以招牌雪糕拉麪作招徠,聞名已久,今天專程為大家試伏。「期間限定」柚子雪糕拉麪 🌕🌕🌕🌕🌗 98hkd(桔仔乳酪雪糕+柚子豚骨湯底)選擇了硬麪及走荀根據店家推薦的吃法,先呷一口湯底,味道清醇,是我喜歡的那種,即使直接喝湯也不會覺得膩或過鹹,而且味道有層次的湯底。再試幾口雪糕🍦:超級冰凍,而且柚子及乳酪味重,即使分開吃亦覺美味。甜筒香脆可口,甜而厚。第三步是把雪糕混入湯底,因為雪糕超級冰凍的關係,這步會花一點時間。混入雪糕後的湯底,變得非常香甜濃厚,而且如店家所講的幼滑,想不到真的會如此合搭。麪質S形而且較粗,Al Dente而有蛋味,倘若用於沾麪會是完美的麪質。希望未來可選擇幼拉麪。「期間限定」雪糕拉麪 🌕🌕🌕🌕🌗 98hkd(花生醬味雪糕+辛辣湯底)選擇了硬麪及走荀辛辣麪湯底本身較為濃郁,加上不太甜的半個花生醬雪糕及底部的花生碎粒,馬上變成擔擔麪口味,但味道不會太鹹,一切都剛剛好。2*叉燒 🌕🌕🌕🌕🌕 +15hkd@叉燒肥瘦均勻,軟淋而無渣,味道亦剛剛好。2*半熟蛋 🌕🌕🌕🌕🌕 +12hkd@來到才知道拉麪本身附送半熟蛋,但也無妨,因為半熟蛋的生熟度剛剛好,入味

「期間限定」柚子雪糕拉麪 🌕🌕🌕🌕🌗 98hkd
(桔仔乳酪雪糕+柚子豚骨湯底)
選擇了硬麪及走荀
柚子雪糕拉麪

「期間限定」雪糕拉麪 🌕🌕🌕🌕🌗 98hkd
(花生醬味雪糕+辛辣湯底)
選擇了硬麪及走荀
花生醬味雪糕拉麪

2*叉燒 🌕🌕🌕🌕🌕 +15hkd@
叉燒肥瘦均勻,軟淋而無渣,味道亦剛剛好。

2*半熟蛋 🌕🌕🌕🌕🌕 +12hkd@
來到才知道拉麪本身附送半熟蛋,但也無妨,因為半熟蛋的生熟度剛剛好,入味之餘也不會過鹹,我們都不介意多吃幾顆。

煎餃子 🌕🌕🌕🌕🌑 28hkd
熱辣辣,皮薄易咬、微脆。餡不算多,但味道不錯。
煎餃子

唐揚炸雞 🌕🌕🌕🌕🌑 32hkd
皮薄脆,炸得不錯。可惜雞肉比較「鞋口」,而且有肉臊味。

飲品
2*可樂 🌕🌕🌕🌕🌕 10hkd@
可樂夠凍、夠氣,證明雪櫃溫度剛剛好之餘,而又保存得好,完美。
可口可樂

味道 🌕🌕🌕🌕🌗
環境 🌕🌕🌕🌕🌕
地方很大,坐得舒服,只是餐牌有點殘舊。
性價比 🌕🌕🌕🌕🌕
回頭率 🌕🌕🌕🌕🌕
拉麪做得好的地方真心非常少,中伏率高達98%,這間非常好👍🏻

二人享用,💰人均165hkd。
2022-09-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$165 (Tea)
柚子雪糕拉麪
花生醬味雪糕拉麪