2023-06-13
「 大滿足的特濃沾麵 🍜 」📍一生懸麵 (荃灣千色匯) ✨特濃豚骨沾麵 (9/10)☑️ 湯底 - 濃到核爆💥💥😎 熟悉我既人就知我最愛重口味, 其實食得出用左好足料,除左厚重既豬油脂,仲有香濃既鰹魚干味道,非常樸實☑️ 叉燒 - 兩塊厚實大叉燒,雙面勻輕微火炙,平衡了油脂的肥膩感覺,份量絕不偷工減料,大滿足😌!☑️ 玉子 - 半熟流心 控制得岩岩好 ☑️ 麵條 - 選了「偏軟」,唔想𡁻到無力 😂 反而岩岩好,更食得出麵身原有的質感&滋味,冇鹼水味,好掛汁,讚!☑️ 其他配菜 - 筍絲、木耳絲,份量充足✨白湯豚骨拉麵 (8/10)- 薄叉燒的輕怡口感更合適女士,湯頭同樣濃厚,當然對比沾麵湯底少了一份脂膩感- 相片中加多了一份玉子 🥚 ✨章魚燒 (3/10)- 第一粒,完全食唔到有章魚存在既感覺,第二粒友人提醒下才仔細目測發現一粒細細粒章魚仔🐙,可能同日本食過既大大粒有太大反差,即使知佢唔係主角,但都影響到整頓既用餐體驗😥總計:$205 (免加一)抵食程度 - 正常 3/5美味程度 - 沾麵係濃厚既!不過章魚燒都拉低左唔少分數 3/5衛生整潔 - 正常 3/5服務態度 - 正常拉麵店 3/5-
📍一生懸麵 (荃灣千色匯)
✨特濃豚骨沾麵 (9/10)
☑️ 玉子 - 半熟流心 控制得岩岩好
☑️ 其他配菜 - 筍絲、木耳絲,份量充足
✨白湯豚骨拉麵 (8/10)
- 相片中加多了一份玉子 🥚
✨章魚燒 (3/10)
總計:$205 (免加一)
抵食程度 - 正常 3/5
衛生整潔 - 正常 3/5