2008-02-07
年三十早收工, 同埋2個同事特登去九龍灣試呢間板長, 因為我地都食得多板前, 所以都抱住幾大既期望去, 點知…Lunch time唔多人, 等一陣就嗌到我地喇, 點知收完飛仔仲要等成10幾分鐘, 咁嗌來做乜!?!? 第一個印象已經唔好了~跟住入去坐order檯, 睇menu發覺d野同板前原來相差冇幾, 因為大家都餓就拿拿聲點左d三文魚呀燒玉子呀呢d必食平靚正之選先, 不過, 呢幾碟野都唔知點解又要等多10幾分鐘, 而我地個位連帶附近幾檯人都係完全比人ignore既囉, 仲比我發現張張檯都有問題, 又落錯單又冇人找數, 呢個時候開始心感不炒……講下d野食先…三文魚都幾夠肥, 不過d火炙既好似向塊肉面燒兩下就算, 冇左火炙陣香味, 一咬落去仲凍冰冰~.~ 燒玉子我地要熱既, 不過可能天氣凍, 熱變左暖... 仲有蟹捧, 同事話好凍, 好彩我放左陣先食, 另外仲有魚背, 一件有兩塊既魚背肉, 冇味, 好似食根咁, 下次可以當睇佢唔到~除左d三文魚燒玉子, 我地仲點左d魚呀帆立背呀, 不過食完d三文魚之後既N分鐘都未出現囉, 等呀等, 等到追左次單, 再等都冇料到, 又冇人行過來加水, 連水都
除左d三文魚燒玉子, 我地仲點左d魚呀帆立背呀, 不過食完d三文魚之後既N分鐘都未出現囉, 等呀等, 等到追左次單, 再等都冇料到, 又冇人行過來加水, 連水都要自己加, 真係有D火~~~ 之後終於有個西裝哥仔過來問候下我地, 再幫我地追多次單, 返來竟然同我地講張單D野清晒囉, 真係O晒咀, 佢逐張紙同我地睇, 呢樣冇果樣冇, 冇又唔出聲, 又入少左油甘魚同帆立背, 真係*#%XYZ囉, 但係大家都未食夠, 無奈要再等佢補返再加碟三文魚, 之後d野快d既, 但係到最後差碟芝士飛魚子, 又係等等等!!!!! 等到我地追單加埋單, 再等等等等等, 認真的每round”等”都at least 10分鐘!!!! 我地再追, 芝士飛魚子同埋張單終於到了, 好明顯呢兩舊壽司同埋張單係10分鐘前出左冇人拎過來……後補既野尚可接受, 冇心機詳講了~
我地從個西裝哥仔口中得知板長係高級過板前, 不過從食物種類質素尤其係服務, 都完全感受唔到!!!
呢餐個半鐘既Lunch等既時間佔左1個鐘, 食完走, 心裡只有一句: holyshit! 冇下次!!!