2008-06-07 15 views
最近,此店話事人十足風頭躉,幾十萬開條吞拿魚又做飲食節目主持,使得此店人氣急升,個個食完都話非常企理,唯獨我就一直未有光顧,事關每次行經店外,總是人頭擁擁兼水洩不通,等位等上成句鐘,店內又迫得背對背般,怕等位兼人廹的我,任你有多好吃都令我止步,但偶然一個星期六下午,行經淘大花園時,竟然不用等位即有枱,於是成家人決定試一試佢,我們點選海膽手卷、三文魚腩及油甘腩刺身、加州卷、燒鵝肝、蟹肉蟹籽沙律和凡立貝、玉子及三文魚壽司。食物整體都夠新鮮,燒鵝肝入口甘香即溶,算全場之冠,三文魚腩及油甘腩甘香可口,只係海膽手卷的海膽略為瀉身唔夠鮮,總括水準都屬甚高,值得光顧。消費約二百元左右,求食飽肚似乎仲有點空虛,當吃下午茶還可。
正!三文魚腩及油甘腩刺身
正!煎鵝肝
三文魚、玉子及凡立貝壽司
加州卷及蟹肉蟹籽沙律
$70 (Lunch)
正!三文魚腩及油甘腩刺身
正!煎鵝肝
2008-06-04 13 views
五月三十日(五)因為上次去唔到尖沙咀板長度食,所以今日決定去番淘大尼間度食番補數。由於驚要排大隊,所以plan好六點半到就去搵位,可能今日落雨,去到一個人都無可以即時入座,但因老婆未放工,所以唯有搵地方坐坐等等,七點再過去睇睇已經出現為數約三十人人堆,於是立刻攞飛~ 以為來遲了但想不到約七時半已可以入座~ 點了以下:三文魚刺生($35)頗為肥美,切得亦厚身,一碟六塊,又抵又好食~三文魚壽司(@$9)三文魚不夠新鮮,魚比之前細了不小,和刺生差很遠,比迴轉帶上的還差一點,,,,, 難道是維持$9/碟關係?珍寶帆立貝($35)Size超巨,難為一口吃下,感覺想比細帆立貝淋身,是解凍的關係嗎? 口感當然比細好,一分錢一分貴感覺~火炙鰻魚壽司($18)個人認為整晚最出色壽司。鰻魚直切夠厚身,火炙雖不至企太熱但仍添香氣,配合足夠鰻魚汁非常好味~蒸蛋($12)非常滑,料亦恰到好處,整體配合及味道佳好~吞拿魚軍艦($9)紙菜沒初次來吃的脆,有點失望,饀OK~燒玉子($12)板前的燒玉子一向都燒得較"香",今次這碟則似乎過火了一點,蛋有小許老現象,或許前日已在赤丸吃得太多燒玉子,感覺赤丸的燒得比這裡好~
五月三十日(五)

三文魚刺生($35)

頗為肥美,切得亦厚身,一碟六塊,又抵又好食~

三文魚壽司(@$9)

難道是維持$9/碟關係?

珍寶帆立貝($35)

火炙鰻魚壽司($18)

蒸蛋($12)

非常滑,料亦恰到好處,整體配合及味道佳好~

吞拿魚軍艦($9)
紙菜沒初次來吃的脆,有點失望,饀OK~

燒玉子($12)
板前的燒玉子一向都燒得較"香",今次這碟則似乎過火了一點,蛋有小許老現象,或許前日已在赤丸吃得太多燒玉子,感覺赤丸的燒得比這裡好~ ~"

甜蕃薯($15)

想不到是凍盤,沒有特別"甜"感覺,最大的感覺是皮多有咬不爛現象,味道非常普通~

感覺上水準有些下降,下次到尖沙咀店試一試如何~
三文魚刺生壽司、吞拿魚艦
蒸蛋、燒玉子、甜蕃薯
珍寶帆立貝
火炙鰻魚壽司
$98 (Dinner)
三文魚刺生壽司、吞拿魚艦
蒸蛋、燒玉子、甜蕃薯
珍寶帆立貝
火炙鰻魚壽司
  • 蒸蛋、火炙鰻魚、三文魚刺生
2008-06-01 3 views
同青檸先生無見一個星期,大家各有各忙,他都忙往溫CFA,而我就忙住返工同補習,真慘,掛到死!幸好,今日放工就可以見到,我地今晚total都唔知錫左幾多啖。According to our plan, 我地去板長食壽司,今次係第一次,好好彩,玩完mo險樂園,只係剛剛過左一個no. (82)。入到去就慘了,我地坐迴轉位,個風口吹到正一正,吹到頭都痛,不停咳,超慘,完全係設計上的錯誤!d water d態度正係麻麻,好似唔想serve d客咁,覺得你煩住他咁。食物方面,我覺得完全同板前無分別,有無人可以話俾我知?最好食的是火炙三文魚,入口即溶,之後是海膽。其它就普普通通。除此之外,d單超亂,除左我地碟火炙鰻魚等左15mins外,坐隔離的,好多order都漏左,追左幾次都無用。服務真係麻麻。我同青檸先生比較喜歡峰壽司,所以應該短期內唔會再來。

我同青檸先生比較喜歡峰壽司,所以應該短期內唔會再來。
$130 (Dinner)
  • 火炙三文魚,海膽
2008-05-31
試過幾次等唔到位,今次早到六點半去,終於有得入板長坐低試下。迴轉壽司無乜特別,係將同一款放埋一齊,前面有隻碟放個名牌介紹,起碼知道隻壽司名,有乜料就Depends la,中華卷,華爾街卷…真係理解唔到入面係乜。一路食,係有D 特點,簡單如吞拿,三文,玉子,青瓜卷真係接近無,見親都係有名堂。味道真係唔覺特別好味、特別鮮,CitySuper 自已買魚生都好過佢。係個和牛卷幾好,不過條和牛好短,同件卷一樣長,但"口甘"短都有味道就真係唔錯,收二十蚊兩件,嘩!和牛真係貴價貨啦!之後食左幾碟無乜特別就試下落Order 叫會唔會好D。兩個手卷,三文魚皮手卷D魚皮少得離奇,影幅相差D 睇唔到有魚皮,尼家野元氣就真係足料好多!鰻魚手卷就整番熱片鰻魚先放落手卷,OK好。最後都食到D 好野,就係火炙三文魚腩,香口,入口即溶,算做加番分。不過開頭俾我係無火炙,仲話係,後尾都認衰,火炙番,!咪好Law,如果唔係,就連個分都收番。落單黎錯,仲唔只一次,不過算啦。叫埋單都要叫完又叫,找錢又耐,唔怪得外面條龍長到"口甘"啦。走時又真係好似上面個食家"為食小白"話齋,有唔少空位,但外面又好長龍,可能想客人坐得鬆動D

落單黎錯,仲唔只一次,不過算啦。叫埋單都要叫完又叫,找錢又耐,唔怪得外面條龍長到"口甘"啦。走時又真係好似上面個食家"為食小白"話齋,有唔少空位,但外面又好長龍,可能想客人坐得鬆動D掛。又可以做個多人等個假象。

總括黎講,一般啦!三個人,食左$299。不過真係無法子唔服宣傳的威力,淘大D 位置都有旺角"口甘"多人等,真係[名牌]效應。
和牛卷
鰻魚手卷,三文魚皮手卷
火炙三文魚腩
$100 (Dinner)
和牛卷
火炙三文魚腩
(Non-member)
我個人覺得板長好食過其他連鎖壽司店,用料新鮮好多同埋有些較特別既壽司; 就算只係食返普通既款, 都好好味, 佢個火炙三文魚壽司, 海鰻壽司, 三文魚子(大粒果隻?) 真係好好味, 仲有佢有我近期愛上既鏗魚!!! 可惜我去過兩三次佢都話無貨, 食唔到, 希望下次好運啦~~ 同埋佢有個燒玉子(就咁玉子)呀~ 好好味, 平時我唔食玉子架, 呢度果個真係做得好好, 好香蛋味, 同埋賣相都好靚!! 不過同前面既食家一樣, 如果唔等得就唔好黎, 因為我上次星期六六點幾黎到, 等左差唔多個半鐘先有得食, 如果唔係唔趕時間我都未必會排~~
$150 (Dinner)
2008-05-26
好香呀,板長的壽司飯真係好香呀,加上魚生也算不錯,令我很願意一次又一次光顧 好香呀... 這次好香的還有隔籬位 點的海膽軍艦,明明俾人食左落肚,空氣中還是充滿海膽的鮮甜香味,真係好神奇!!! 搞到我地都好想點來吃呀。。 唔制 >__<這次午餐吃的東西不多三文魚壽司 ($9) X3客:size合理,魚生新鮮,但很香的飯團略嫌硬和易散火焰三文魚壽司 ($12) X1客:碟邊有很明顯的油沾手指模 (紋理清晰可見 -_-),幸好無損壽司味美,三文魚又軟又嫩又香 (心)鰻魚手卷X1客 ($12):woww,新鮮燒的鰻魚熱辣辣,紫菜又香又夠脆,飯好味更加唔駛講,配搭得很好~推介 如果上菜能上快點就更好!坐bar"木台" 不但不用茶錢,看著師傅們準備各種刺身食物,更覺得自己吃的食物都是夠新鮮、有誠意而準備的,更覺滿意 幾滿意板長的service,即係如果和旺角峰壽司相比,第一d侍應有禮貌d,第二,連入門口嗌的幾句日文都齊d,標準d (峰壽司個d完全係頹) ,咁有心train員工,有誠意,讚~唔錯唔錯,第日帶夠銀兩食好d !! YEAH

這次午餐吃的東西不多

如果上菜能上快點就更好!

唔錯唔錯,第日帶夠銀兩食好d !! YEAH
$56 (Lunch)
星期六黃昏六時正黎拎位, 都要等45分鐘先入到去食, 最"靈異"既地方係, 我地響玻璃窗明明見到入面有好多吉枱響度, 亦已擺好晒位, 佢地都要d客響出面等,朋友問門口個reception 點解入面有位都要客等, 佢話因為仲執緊枱(??)真係配服 Ricky san 製造人龍食店既神話果然有一手 整體黎講, d 野真係幾新鮮,好好味 又唔係好貴,但值唔值得花咁多時間去等真係見人見智
真係配服 Ricky san 製造人龍食店既神話果然有一手

• 燒三文魚骹
  • 魚背sushi
  • 火灸三文魚sushi
  • 親子卷
(Non-member)
一間我和男友都超愛既日本餐廳!佢D野真係新鮮過出面好多! 而且質料很好.第一最愛: 火灸三文魚腩SUSHI第二愛: 火灸和牛SUSHI第二愛: 安康魚肝SUSHI (出面好少有得食)海膽SUSHI 真係幾新鮮我去過好多次, 次次都KEEP到水準!

一間我和男友都超愛既日本餐廳!
佢D野真係新鮮過出面好多! 而且質料很好.

第一最愛: 火灸三文魚腩SUSHI
第二愛: 火灸和牛SUSHI
第二愛: 安康魚肝SUSHI (出面好少有得食)
海膽SUSHI 真係幾新鮮

我去過好多次, 次次都KEEP到水準!
2008-05-12
11.05.2008今次你小弟第一次去"板長", "板前"就去過好多次, 因此佢哋宣傳都係話板長會正啲~~~因為老婆响九龍灣工作, 佢就話板長啲嘢好對辦, 仲話個味增湯好好味添, 搞到我成日都想去試下......本來訂咗食lunch buffet, 不過因為囝囝滿咗3歲, 食buffet計落要成9舊, 計落都幾鬼貴, 而且係lunch咋, 食其他嘢仲好, 所以改咗去淘大板長食!!可能未夠1點, 而且我住order枱, 所以好快有位, 之後用食buffet價錢嘅心態, 盡情咁叫, 叫到成枱都係, 仲俾老婆話~~~ 我最記個味增湯真係幾正, 仲有薄薄幾塊三文魚嘅下欄(魚皮同魚肉之間果層啡色嘅物體, 真係物盡其用!!), 雖然係咁, 不過幾好好味!! 果個位置係幾腥嘅, 不過又完全冇腥味, 一定落過唔少工夫!! 其他壽司都好對辦, 不過就冇我最喜歡嘅秋刀魚&赤貝, 不過有好肥美嘅响螺&天使蝦補數都好滿足!! 地方又舒適, 全家都食得好開心, 筆竟係節日裡可能食得舒適又唔係太貴, 非常滿意!!
11.05.2008

環境燈光令人食得舒適!!
$470 (Lunch)
(Non-member)
不嬲都去食開峰 見到電視賣廣告諗住試下啦去到都等左ok耐坐左一陣就要我地調台 都算之前去過板前食瀨尿蝦天婦羅ok 想再叫但佢話冇哂!果段時間都只不過係7點幾!之後再叫其他野食 有好多樣佢都話冇!!果度又冇燒蟹柳!!都係食左三文魚蟹柳蝦天婦羅壽司仲有兩樣唔記得左..我覺峰好食好多 最起碼我想食既都有d人d樣好奇怪...唔會再去
不嬲都去食開峰 見到電視賣廣告諗住試下啦
去到都等左ok耐
坐左一陣就要我地調台 都算
之前去過板前食瀨尿蝦天婦羅ok 想再叫
但佢話冇哂!果段時間都只不過係7點幾!
之後再叫其他野食 有好多樣佢都話冇!!果度又冇燒蟹柳!!
都係食左三文魚蟹柳蝦天婦羅壽司仲有兩樣唔記得左..
我覺峰好食好多 最起碼我想食既都有
d人d樣好奇怪...
唔會再去
  • none
2008-05-04 3 views
好喜歡食火炙三文魚同魚腩食物可以.可是服務真是普通一時仲覺得好冇禮貌
好喜歡食火炙三文魚同魚腩
食物可以.可是服務真是普通
一時仲覺得好冇禮貌
2008-05-02
本人之前只食過板前,從未試過板長, 原來除了名字的分別外,並沒有太大分別. d食物一樣咁好味! 母親第一次到這裡食也十分喜歡,特別是味噌泿,很好!最緊要她滿意!食壽司除了板前或板長,不會再去其他了.
$130 (Dinner)
2008-04-23 8 views
雖然第一次感覺麻麻...(冰凍魚生飯)好似食冰咁…D飯雪到好硬服務一般, 不過冷氣超凍, 感覺好似趕客走咁….點了幾款壽司…花之戀同海謄都覺得偷工減料, 完全唔抵食..失望...應該無下次
服務一般, 不過冷氣超凍, 感覺好似趕客走咁….
點了幾款壽司…花之戀同海謄都覺得偷工減料, 完全唔抵食..
失望...應該無下次
2008-04-17 8 views
尋晚同朋友一齊去板長,其中兩碟都幾好食:一碟係三文魚腩,一碟係貝柱,好鮮味!但我有一個迷:朋友叫左碗麵鼓湯,只見成碗湯好多油,滿佈海草,但飲落去完全冇麵鼓味之餘,兩個人都飲唔出係咩野味。呢個迷都唔知搵邊個同我解開!
2008-04-09
我好鍾意板前, 所以順理成章黎板長試下係咪都係咁好食. 記得點左呢d食物:壽司:三文魚, 帆立貝, 鰻魚, 蝦膏蝦肉, 赤貝, 蟹棒, 象拔蚌腹, 海膽卷物:軟殼蟹卷, 紫菜蝦卷, 三文魚手卷冷食:冷烏冬鰻魚燒得好,肉質很有口感; 三文魚普通, 其他壽司就好好食, 好新鮮, 食落口感覺如剛剛捉上水咁, 尤其係海膽同赤貝!卷物都ok, 佢d紫菜好好味, 令到成件食物加分.冷烏冬彈牙, 同埋幾大碟.食得出佢同板前係有分別, 不過唔算貴, 可能我地冇叫吞拿魚啦!
我好鍾意板前, 所以順理成章黎板長試下係咪都係咁好食.
記得點左呢d食物:
卷物:軟殼蟹卷, 紫菜蝦卷, 三文魚手卷
冷食:冷烏冬
卷物都ok, 佢d紫菜好好味, 令到成件食物加分.
冷烏冬彈牙, 同埋幾大碟.