2017-02-27 2912 views
呢間餐廳係APM已經好耐, 最近搬左上高層又裝修, 之前經過見到地方大左, 無以前咁迫, 就今晚去試下。店外依然有個蛋糕櫃好吸睛, 職員態度就麻麻地, 問個女職員要杯水, 都竟然黑面。難道要杯水是我錯嗎 ?最後同朋友點左以下 :菠菜汁煙肉忌廉意粉 $50北海道南瓜菠菜忌廉意粉 $48 另轉套餐 $48 (有蛋糕及飲品)價錢真係唔貴, 唔轉餐只係ORDER意粉, 係APM價錢已經係平啦 !係落ORDER時都有小小插曲 ~我 : 唔該落ORDER無禮貌的女職員 : 講 (記住….只得一個單字)我 : 一個菠菜汁煙肉忌廉意粉…無禮貌的女職員 : 講 (又係呢個字)我 : 北海道南瓜菠菜忌廉意粉轉套餐無禮貌的女職員 : 飲乜我 : (真係唔想再同佢講野) 唔叫住職員態度真係要改善一下。>.<食物好快送到啦 ! 菠菜汁煙肉忌廉意粉菠菜汁好濃夠好, 令到意粉啖啖都有菠菜汁, 煙肉無煎過, 無咁油及熱氣 如果有煎過會令香味更突出, 我就喜歡煎過。北海道南瓜菠菜忌廉意粉南瓜味好香好突出, 感覺整個意粉好杰, 喜觀汁較杰的人一定鍾意。意粉就夠彈牙, 煮得唔錯。士多啤梨芒果蛋糕基本上每款蛋

最後同朋友點左以下 :

菠菜汁煙肉忌廉意粉 $50

係落ORDER時都有小小插曲 ~

我 : 唔該落ORDER
無禮貌的女職員 : 講 (記住….只得一個單字)
我 : 一個菠菜汁煙肉忌廉意粉…
無禮貌的女職員 : 講 (又係呢個字)
我 : 北海道南瓜菠菜忌廉意粉轉套餐
無禮貌的女職員 : 飲乜
我 : (真係唔想再同佢講野) 唔叫住

職員態度真係要改善一下。>.<

食物好快送到啦 !
菠菜汁煙肉忌廉意粉

北海道南瓜菠菜忌廉意粉

士多啤梨芒果蛋糕
基本上每款蛋糕都好想試, 我就揀左呢款, 蛋糕底好鬆軟, 士多啤梨及芒果片好新鮮, 易入口。

熱檸水
味道正常

差不多埋單時見到隔離枱埋單有E-MEMBER, 睇返單張有得係APP申請, 而且仲有平$10, 當然唔可以錯過啦 ! 仲即場用埋太好啦 !
Other Info. : 寫食評前見到有劣評, 一睇原來有其他人都話服務唔好, 希望能夠好好改善一下
  • 士多啤梨芒果蛋糕
2017-02-18 319 views
兩個冇食lunch 既人,5:00去食個下午茶,食完吾夠飽so sad... 😂😂😂 想叫正常餐牌既雞肉法飽,但因為tea menu 有法飽,冇得叫其他,所以最後食左三文魚法飽加野飲,雖然有set,但感覺吾抵,就咁叫要$38,tea set要$59,味道正常,法飽既鬆軟程度適中,薯條就得十幾條同油左少少。另外叫左個芝士蕃茄意粉,芝士汁好濃味,好鍾意,但份量好少! 下次都系食返cake算haha
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$122.1
2017-01-14 500 views
忌廉湯希到同水咁。。。真係未飲過。d服務員態度又差。個明太子意粉又咸,下次一定唔會再黎食。差!差!差!!!!!食快餐好過食佢!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2016-09-21 1126 views
之前喺上水間分店食過幾次都覺好味,估唔到呢間分店啲質素差咁遠……忌廉湯稀到似水,味道都幾淡;蕃茄汁海鮮意大利飯唔夠cream,肉醬千層麵好重香料味;甜品焦糖香蕉撻好啲,但食得出啲料唔靚,芒果芝士蛋糕冇芝士味,味道仲好人造,而且口感似海棉蛋糕多過芝士蛋糕。雖然環境同侍應服務態度好好,但唔會再幫襯呢間分店……我遲啲再試吓上水間分店先。
忌廉湯稀到似水,味道都幾淡;
蕃茄汁海鮮意大利飯唔夠cream,肉醬千層麵好重香料味;
2016-09-21
【2016 年 8 月 30 日】 在悶熱的夏天,很多時會以水果入饌 早前,與囝囝囡囡就食了一款以時令的芒果配自家製鮮意粉做的 ... 香芒忌廉蝦肉自家製鮮意粉 HK$58 香芒忌廉汁很有新鮮感 加入了芒果的忌廉汁有少少芒果的香甜,都幾 creamy,但無淨忌廉汁咁膩 自家製的意粉麵條較平時食的意粉粗一點,食落去煙韌彈牙,很有口感 配埋芒果粒一起食味道很清新,真是很啱悶熱的夏天食 飲品就以半價優惠加配了杯 Smoothie Trio 系列的 ... 芒果沙冰 HK$18 (原價 HK$36) 裡面的沙冰不是很幼滑那種,較有口感,最鍾意它不太甜 另外,亦點了一份囝囝囡囡至愛的 ... 卡邦尼意粉 HK$64 每條意粉都沾到卡邦尼汁料,啱哂呢兩隻卡邦尼意粉怪 +HK$29 配餐湯及咖啡 感覺很貼心呢 雖然是加配的飲品,但是隨咖啡附上的不只是鮮奶,而是暖暖的奶泡 有奶泡的熱咖啡飲下去特別香滑,特別好飲的 ~ ~ ** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
【2016 年 8 月 30 日】

在悶熱的夏天,很多時會以水果入饌

香芒忌廉蝦肉自家製鮮意粉 HK$58

香芒忌廉汁很有新鮮感

配埋芒果粒一起食味道很清新,真是很啱悶熱的夏天食

裡面的沙冰不是很幼滑那種,較有口感,最鍾意它不太甜

每條意粉都沾到卡邦尼汁料,啱哂呢兩隻卡邦尼意粉怪

+HK$29 配餐湯及咖啡

感覺很貼心呢

有奶泡的熱咖啡飲下去特別香滑,特別好飲的 ~ ~

2016-08-30
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 香芒忌廉蝦肉自家製鮮意粉
2016-08-27 1326 views
放工後返左去觀塘食lunch, 觀塘區其實真係食到冇嘢好食, 尤其係apm🙈🙈🙈諗到諗無可諗之下揀咗6樓呢間Italian Tomato, 門外有兩張二人枱, 不過太開揚喇只好等等位.... 等左15分鐘到先有位Cafe外貌比以前大同靚, 行走高級路線?🤔🤔🤔門外既蛋糕櫃盛滿著蛋糕🍰, 太耐冇黎食Italian Tomato, 多左好多新款蛋糕, 要試晒所有蛋糕相信都要一段時間入到餐廳原來入邊都有位架播...咁點解要人哋等位呢?🙄叫餐喇! 發生左件事.....我:🙋🏼 唔該職員A:請等等👈🏻叫我等但等完又唔過嚟🙄我:🙋🏼唔該職員B:請等等呀👈🏻另一個嘅職員又叫我繼續等不過佢地做完手頭上嘅嘢都係唔過嚟😑😑😑 到餐事件叫熱檸水攞左熱檸茶, 再一次諗住叫人過黎....我:🙋🏼 唔該(再一次遇上Mr. 請等等)😑我:🙋🏼 唔該今次連個經理都唔理客人😑😑😑 每次都係等個女職員係做野🖕🏻 服務真係差到喊🙄西蘭花忌廉湯味道唔濃烈, 忌廉湯好淡, 差左d 👎🏻終於黎晒野食😤 lunch set價錢比單叫平, 忌廉八爪魚粒菠菜意粉 $64八爪魚🐙食落彈牙有口感☺️👏🏻👏🏻忌廉汁份量適中, 意粉軟硬都處理得
Cafe外貌比以前大同靚, 行走高級路線?🤔🤔🤔
入到餐廳原來入邊都有位架播...咁點解要人哋等位呢?🙄
叫餐喇! 發生左件事[1].....
職員A:請等等👈🏻叫我等但等完又唔過嚟🙄
我:🙋🏼唔該
職員B:請等等呀👈🏻另一個嘅職員又叫我繼續等
不過佢地做完手頭上嘅嘢都係唔過嚟😑😑😑

到餐事件[2]
叫熱檸水攞左熱檸茶, 再一次諗住叫人過黎....
(再一次遇上Mr. 請等等)😑
今次連個經理都唔理客人😑😑😑
每次都係等個女職員係做野🖕🏻 服務真係差到喊🙄
西蘭花忌廉湯
味道唔濃烈, 忌廉湯好淡, 差左d 👎🏻
終於黎晒野食😤
lunch set價錢比單叫平,
忌廉八爪魚粒菠菜意粉 $64
八爪魚🐙食落彈牙有口感☺️👏🏻👏🏻
忌廉汁份量適中, 意粉軟硬都處理得幾好👍🏻 撈埋有咬口既意粉食落整體唔錯喔!

野食係唔差既, 不過之前遇到果2件小插曲
本身跟餐+$29 叫多左件自選蛋糕, 不過服務態度真係幾差, 最後叫女職員cancel左件蛋糕就走人😤
2016-08-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2016-08-27 617 views
中午時間來觀塘APM 吃午餐,間間餐廳都等位,唯獨這間餐廳不用等位,於是便入去一試。看完餐牌之後便點了一客煙三文魚凱撒沙律午餐。先來一客忌廉周打魚湯。湯是暖的,不是熱的,喝下去覺得淡然無味。之後再來煙三文魚凱撒沙律。沙律內的生菜有一半是爛的,於是我向其中一位似是經理的男服務員反映想把生菜換過。那位男侍應居然跟我說因為我已吃過了,所以不能換。其實沙律沒有吃過他也不可以把沙律回收再賣給下一位顧客吧,吃過都一樣可以換。之後他又把生菜遂條遂條驗過之後,居然跟我說除了一條生菜有爛其他都沒有爛,在我堅持要換之下,最後他跟我說只能把爛掉的生菜換過。侍應之後再上來一碟聲稱是換過的生菜,我發現這碟生菜其實都是爛的。其實這批生菜全部都是爛的,所以我沒有換第二次了,索性埋單走人。這餐午餐收費為$66 ,遠比麥X勞所賣的凱撒沙律貴,但它的食物質素和服務連麥X勞都比不上,最起碼麥X勞的凱撒沙律的生菜沒有爛。在午飯時間的高峰時間都可以沒有客人,都應該想到這餐廳都提供怎樣質素的食物和服務了。如果貴公司再不改善它的食物質素和待客之道我相信它離關門大吉的日子不遠了。
2016-08-25
$66 (Lunch)
2016-08-25 430 views
同朋友食完Dinner已經拿拿臨揾甜品盪下盪下去咗apm見到Italian tomato就決定入去食件cake啦其實我都係第一次食平時路過見到d cake好靚咁但原來食落又覺得一般咋喎千層酥d酥皮淋哂完全冇口感抹茶蛋糕Cream同紅豆都過份地甜連好鍾意食甜野嘅我都頂唔順個人認為可一不不再p. s. 最重要係我舉親手都好似冇人見到我咁叫個埋單都要等好耐先有人理我
同朋友食完Dinner已經拿拿臨揾甜品

個人認為可一不不再

p. s. 最重要係我舉親手都好似冇人見到我咁
叫個埋單都要等好耐先有人理我
2016-08-22 425 views
約姊妹食飯八卦下,首選當然係地鐵商場啦,方便嘛。今次就揀咗觀塘呢個商場,間間餐廳都好多人排隊,唯獨呢間竟然唔使等,而呢個牌子嘅蛋糕都幾好味,但餐廳就未試過,心諗都唔會差得去邊啩,於是就入咗去喇。今時今日,要搭枱嘅餐廳真係少,就算茶記,都有好多間係唔使搭枱。不過呢間非茶記嘅餐廳,帶位姐姐話張枱一陣要同share喎, 吓!!好彩到差不多食完先有一個人走嚟坐,佢一坐埋嚟,我們就埋單。如果想飯局傾計,一定唔可以揀呢度。講番食,姊妹點咗個set dinner, 羅勒白酒海蜆意大利粉,配餐湯和咖啡或茶($82+10%)。我就點咗忌廉煙三文魚磨菇飯,加$29配餐湯及餐飲($62+$29+10%)。首先餐湯先來,水一般的忌廉湯真是第一次見識,白色的開水,冇味。姊妹碟意粉先到。全碟只有9粒無殼和3隻帶殼蜆肉,正當我們講緊咁少餸時,我碟三文魚焗飯就到喇,飯係好少,連個焗盤都鋪唔到,三文魚,共5小粒,一隻匙羹都放得晒。姊妹話碟意粉味道還可以,而且意粉質地又不會冧晒,蜆肉味道一般,不過不失。而我碟飯味道一般,由於是焗飯,碟底嘅飯全部黏實,再加上本身飯不多,真係得小小可以食,煙三文魚本身是鹹的,應該沒有再調味直

講番食,姊妹點咗個set dinner, 羅勒白酒海蜆意大利粉,配餐湯和咖啡或茶($82+10%)。我就點咗忌廉煙三文魚磨菇飯,加$29配餐湯及餐飲($62+$29+10%)。首先餐湯先來,水一般的忌廉湯真是第一次見識,白色的開水,冇味。姊妹碟意粉先到。全碟只有9粒無殼和3隻帶殼蜆肉,正當我們講緊咁少餸時,我碟三文魚焗飯就到喇,飯係好少,連個焗盤都鋪唔到,三文魚,共5小粒,一隻匙羹都放得晒。姊妹話碟意粉味道還可以,而且意粉質地又不會冧晒,蜆肉味道一般,不過不失。而我碟飯味道一般,由於是焗飯,碟底嘅飯全部黏實,再加上本身飯不多,真係得小小可以食,煙三文魚本身是鹹的,應該沒有再調味直接放在飯面焗,因此味道也不會過鹹。

雖然價錢唔算貴,但相同價錢嘅餐廳,在這個商場仍有多間選擇,而且份量都比這裡合理。
2016-08-15
2016-08-17 282 views
生日唔一定買成個蛋糕既!!上星期,媽媽生日,去左Italian Tomato買蛋糕...一人一件又唔洗驚食到好飽,又可以揀選自己最愛既口味。私心推介Italian Tomato既朱古力蛋糕,朱古力味十分濃,但又唔會十分苦!而且,蛋糕層中既朱古力MOUSSE十分香軟幼滑,每啖都帶來陣陣幸福感蛋糕層次豐富,口感一流~
生日唔一定買成個蛋糕既!!
一人一件又唔洗驚食到好飽,又可以揀選自己最愛既口味。

蛋糕層次豐富,口感一流~
TakeAway
2016年8月11日 (星期四) 4:00pm 提供多款蛋糕西餅及餐飲。 店員十分貼心,主動提供膠叉子。 燈光昏黃,環境整潔乾淨,各款蛋糕賣相精緻,擺放齊整,一目了然。 法國海鹽焦糖純米蛋糕 - 法國海鹽的焦糖忌廉配以日本沖繩的黑糖,再以日本米粉製成咖啡海綿蛋糕,口感綿密,咖啡味香濃。面層的慕斯很幼滑,朱古力塊芳香美味,而紅桑子和藍莓酸酸甜甜,開胃醒神。加上以焦糖脆粒圍邊,極具咬口。整體來說,質素屬高水準!【推介之選】❤❤❤ 紐約芝士蛋糕 - 芝士味非常濃郁,質感厚實,甜而不膩。整體來說,厚切大件,甚為抵食,質素亦屬高水準!【推介之選】❤❤❤
法國海鹽焦糖純米蛋糕 + 紐約芝士蛋糕
2016年8月11日 (星期四) 4:00pm

提供多款蛋糕西餅及餐飲。

店員十分貼心,主動提供膠叉子。

法國海鹽焦糖純米蛋糕

紐約芝士蛋糕
2016-08-11
TakeAway
$34 (Tea)
Celebration
Birthday
法國海鹽焦糖純米蛋糕 + 紐約芝士蛋糕
法國海鹽焦糖純米蛋糕
紐約芝士蛋糕
2016-07-31 308 views
個綠茶朱古力不知所謂。。。個黑森林都可以整到甘難食。。無下次。。未試過比尼間更差。我寧願美心買。。。其他無試過吾知。。。尼2件真系尼。。。!仲要坐低到尾水都無杯。
個綠茶朱古力不知所謂。。。
個黑森林都可以整到甘難食。。
無下次。。未試過比尼間更差。
我寧願美心買。。。

其他無試過吾知。。。
尼2件真系尼。。。!
仲要坐低到尾水都無杯。
2016-07-19 436 views
芝士薯條,兩樣都係我嘅至愛除左表面舖左一層芝士,仲比左一碗芝士汁比我點 可以比去點到成條薯條都舖滿芝士盡享芝士樂仲有叫一肉醬千層麵平平無奇,一定唔會係難食但唔叫好好味,正正常常
芝士薯條,兩樣都係我嘅至愛
除左表面舖左一層芝士,仲比左一碗芝士汁比我點
可以比去點到成條薯條都舖滿芝士
盡享芝士樂

仲有叫一肉醬千層麵
平平無奇,一定唔會係難食但唔叫好好味,正正常常
2016-07-15 400 views
年年都想係Tomato買生日蛋糕今年終於買到喇黑森林蛋糕Citi Bank信用卡優惠 折完都係200朱古力味濃郁 不會太流水果方面配上草莓 藍莓 紅桑子 微微的酸味一口酸一口甜 好正還有的是蛋糕夠軟 入口即溶 購買時職員會問要吾要生日牌竟然是朱古力牌
年年都想係Tomato買生日蛋糕

還有的是蛋糕夠軟 入口即溶

購買時職員會問要吾要生日牌
竟然是朱古力牌
2016-05-28 650 views
每次經過呢間餐廳的分店都比它的蛋糕櫃入面既蛋糕吸引,不論好食與否,視覺上已經加分~愛食香蕉同朱古力的我們,今次就叫左焦糖香蕉撻同朱古力蛋糕成個tart都是滿滿新鮮香蕉,焦糖忌廉味道不太突出,餅底是朱古力蛋糕同濃厚朱古力曲奇,脆身而不硬,蛋糕亦鬆軟,整體味道不錯朱古力蛋糕,外層係厚厚既朱古力cream,好香滑,中間既朱古力蛋糕亦都是相當鬆軟,成個朱古力味都非~常~濃~郁~,而不太甜,朱古力迷應該不能放過

愛食香蕉同朱古力的我們,今次就叫左焦糖香蕉撻同朱古力蛋糕