呢間係觀塘中海日升中心嘅丼瀛主打丼飯同刺身✨ 店面有霓紅燈 同好大隻麵包超人🤣 餐廳面積好大好多位 而且係黃店💛 店員都好親切好nice~~ʕ •ᴥ•ʔ✻季節空運五點刺身盛($398)油甘魚2切帆立貝1隻三文魚2切赤蝦2隻仲有廚師發板空運魚半條🐟每日嘅空運魚都唔同 保證選材新鮮我哋嗰日係真鯛魚~ (問咗師傅先知叫咩🤣首先賣相好吸引😻師傅將真鯛魚刺身砌成一隻鳥嘅形狀🦢成個presentation好特別好靚🥰睇得出師傅刀工好好 目鯛魚肉質柔嫩 好吃😋全部刺身都好高質完全唔會腥~~特別想讚下帆立貝刺身超級厚身同新鮮!😽赤蝦好大隻同鮮甜仲好彈牙油甘魚同三文魚啖啖充斥魚油香氣🤤✻ 牛肉壽喜鍋 ($118)除咗刺身之外 我哋叫咗個牛肉壽喜鍋😛另外加$20叫埋烏冬~食完刺身再食啲暖嘢暖下胃😆烏冬口感好好 煙韌煙韌咁壽喜鍋湯底味道濃郁 而且仲有好多牛肉🐮配埋蛋黃一齊食好滿足🫶🏻

✻季節空運五點刺身盛($398)
油甘魚2切

師傅將真鯛魚刺身砌成一隻鳥嘅形狀🦢
成個presentation好特別好靚🥰
睇得出師傅刀工好好
目鯛魚肉質柔嫩 好吃😋
全部刺身都好高質完全唔會腥~~
特別想讚下帆立貝刺身超級厚身同新鮮!😽
赤蝦好大隻同鮮甜仲好彈牙
油甘魚同三文魚啖啖充斥魚油香氣🤤

✻ 牛肉壽喜鍋 ($118)
除咗刺身之外 我哋叫咗個牛肉壽喜鍋😛
另外加$20叫埋烏冬~
食完刺身再食啲暖嘢暖下胃😆
烏冬口感好好 煙韌煙韌咁
壽喜鍋湯底味道濃郁 而且仲有好多牛肉🐮
配埋蛋黃一齊食好滿足🫶🏻
2022-07-20 81 views
好耐無去過觀塘喇, 今日去 ❥⧽丼瀛 ❥⧽ 食飯, 地道💛店, 播嘅都係同一首歌。𓊈丼瀛特上築地壽司杯𓊉有7 款唔同嘅壽司杯, 款款都好新鮮呀, 三文魚腩好肥美, 赤蝦大大隻隻, 海膽好鮮甜, 松葉蟹一d 都唔腥, 帆立貝摺埋咗原來都幾大粒厚身, 蔥吞拿魚腩撈飯真係好好食。𓊈三文魚頭連鮫𓊉三文魚鮫燒得皮脆肉嫩, 面珠燈真係好滑好好食, 配埋個有柚子味嘅汁一齊食會更有層次。𓊈軟殼蟹野菜米紙卷𓊉估唔到呢度都有米紙卷食, 軟殼蟹炸得好脆, 配咗好多沙律菜, 感覺幾清新。𓊈忌廉蟹肉薯餅𓊉炸到脆卜卜, 薯餅裡面好 creamy, 食嘅時候要小心d 因為真係好熱辣辣。✧✧ 餐廳嘅食物種類真係好多呀, 滿滿💛 氣氛, 值得支持。

𓊈丼瀛特上築地壽司杯𓊉

𓊈三文魚頭連鮫𓊉

𓊈軟殼蟹野菜米紙卷𓊉

𓊈忌廉蟹肉薯餅𓊉

軟殼蟹野菜米紙卷
忌廉蟹肉薯餅
$250 (Dinner)
軟殼蟹野菜米紙卷
忌廉蟹肉薯餅
2022-07-13 795 views
星期一收工約左好耐無見既朋友食飯,話帶我去試佢公司附近抵食日本野😍 位於觀塘中海日升中心內,唔係附近返工,真係唔會留意到。店面大大個霓虹燈「5201314」夠搶眼😝 門口見到佢地做午市外賣自取,唔洗$50就食到刺身丼飯連味噌湯,又好似幾抵喎✨✨店內地方闊落,座位之間既有適當距離,又坐得舒服,裝飾別有心思。Menu內款式多樣,有小食、刺身、壽司、丼飯、燒物等。今次由朋友發板😙🔅松葉蟹肉赤蝦海膽丼 $168賣相相當吸引😍 赤蝦大隻鮮甜,松葉蟹肉質細緻。當中海膽味道醇郁甘甜最合我心❣️丼內付有飯素,配搭三文魚子更加香口好味。🔅野菜天婦羅 $68包含紫薯、香菇、茄子、南瓜、洋蔥。當中紫薯南瓜非常甜😋🔅吉列廣島蠔 $48炸漿不會厚,蠔唔會乾爭爭,保持到鮮味。🔅流心芝士漢堡扒 $48開頭以為係平時買返來的漢堡扒,但食落又唔錯喎。入面的芝士呈流心狀,趁熱入口唔會鹹膩👍🏻🔅天龍卷 $98見話係招牌菜式,一於試試😆 賣相有心思,砌成一條龍❣️原來是炙燒三文魚包住青瓜絲及炸蝦✨✨ 配上特製嘅汁醬汁,味道幾夾👍🏻 蝦頭炸過後食落酥酥,超有蝦味✨🔅芝麻雞翼 $48新鮮炸起✨ 香脆帶芝麻香,好味❣️餐廳環境氣氛,適合

Menu內款式多樣,有小食、刺身壽司、丼飯、燒物等。今次由朋友發板😙

🔅松葉蟹肉赤蝦海膽丼 $168

🔅野菜天婦羅 $68
包含紫薯、香菇、茄子、南瓜、洋蔥。當中紫薯南瓜非常甜😋

🔅吉列廣島蠔 $48
炸漿不會厚,蠔唔會乾爭爭,保持到鮮味。

🔅流心芝士漢堡扒 $48

🔅天龍卷 $98

🔅芝麻雞翼 $48
新鮮炸起✨ 香脆帶芝麻香,好味❣️

餐廳環境氣氛,適合朋友相聚談歡。店員招呼周到。價格合理,食物味道及質素亦算上佳,值得回頭支持。
2022-07-11
  • 天龍卷
  • 吉列廣島蠔
  • 松葉蟹肉赤蝦海膽丼
2022-07-13 71 views
♡♡♡📍丼瀛 (觀塘)觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖呢間餐廳已經食過幾次,不過之前都係食lunch,dinner都係第一次食😂。店員都會推介下一啲隱藏嘅Menu🫣,就會貼喺餐廳嘅當眼處,咁就可以試吓一啲新嘅嘢啦😜!而今次叫咗呢個12風味同埋海膽熔岩都係Menu入邊冇嘅🤤,所以會覺得特別啲😂~🍽丼瀛十二風味個名都幾有氣派😂😂,而且佢本身有買套票感覺好好多!真係會有12種嘅食物喺度,而且樣樣唔同都幾有新鮮感😂。當中我最鍾意嘅都係海膽蟹膏三文魚同埋帶子😚!刺身下邊總會有飯或者係沙律,覺得成個賣相都好特別。店員開始提示左我哋話食咗海膽先!如果唔係覺得耐嘅話就會出水㗎啦~海膽真係超級鮮甜勁好味😋😆!蟹膏仲會連埋啲蟹肉一齊真係幾好味😝!三文魚會包埋一啲三文魚子係度,真係成個set 咁,幾正🫶🏻~帶子真係好大隻,仲會有小量嘅蟹子喺度,令到成個整體豐富左勁多😻~而且帶子勁有鮮味,勁中意😋👅🤣~🍽溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻醬豆腐清淡嫩口😜,配蕃茄沙律菜令整體更加fresh又水潤🥰~加埋胡麻醬和蟹籽就更有咬口👅 ,就變成另一番風味而天唔會過於清淡,反而更加惹味😚~🍽海膽熔岩(2件)睇到個名咁得意就想試
♡♡♡
📍丼瀛 (觀塘)
觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖

🍽丼瀛十二風味

🍽溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻醬

🍽海膽熔岩(2件)
睇到個名咁得意就想試下😂,一上枱就已經好貼心咁切開左,咁就可以睇到入邊有海膽~而入邊海膽嘅份量都唔少,分量佢會爆曬出嚟嗰一種,真係好正😝😋!識落嘅感覺都幾特別,又會有紫菜嘅香味加埋海膽既鮮味,真係勁滿足🤣!
2022-07-09 57 views
一直都有支持開既日本店!觀塘必食日本菜!唔會令人失望🥳蒜蓉燒茄子🍆🧄🧄超多蒜蓉,食蒜蓉燒茄子一定要超多蒜蓉先好食!燒到熱辣辣😍可能係請觀塘最好食嘅燒茄子🍆原條海鰻壽司🐟🐉原條海鰻長又長!捲到個半圈飯團!碎蔥吞拿魚蓉壽司🐟吞拿魚蓉夠晒凍!松葉蟹肉蟹膏壽司🦀蟹肉好鮮甜!鋪滿晒成個軍艦!特上吞拿魚盛丼🍱大拖羅好肥美入口即溶!加埋吞拿魚蓉用同埋吞拿魚壽司!非常豐富!日本蕃薯🍠紫心番薯天婦羅好鮮甜!清蒸茶壺🫖海鮮湯第一次食用茶壺裝住嘅海鮮湯裏面嘅魚肉先係極品嫩滑又鮮甜有大大粒元貝同埋牡丹蝦,用魚生煮出嚟嘅湯,隻蝦又爽又鮮甜😌個湯係極度鮮甜!有久違了嘅音樂聽!我係香港人,我會繼續大力支持!
一直都有支持開既日本店!觀塘必食日本菜!唔會令人失望🥳

蒜蓉燒茄子🍆🧄🧄

原條海鰻壽司🐟🐉
原條海鰻長又長!捲到個半圈飯團!

碎蔥吞拿魚蓉壽司🐟
吞拿魚蓉夠晒凍!

松葉蟹肉蟹膏壽司🦀
蟹肉好鮮甜!鋪滿晒成個軍艦!

特上吞拿魚盛丼🍱

日本蕃薯🍠
紫心番薯天婦羅好鮮甜!

清蒸茶壺🫖海鮮湯
第一次食用茶壺裝住嘅海鮮湯
裏面嘅魚肉先係極品嫩滑又鮮甜
有大大粒元貝同埋牡丹蝦,用魚生煮出嚟嘅湯,隻蝦又爽又鮮甜😌
個湯係極度鮮甜!

有久違了嘅音樂聽!我係香港人,我會繼續大力支持!
  • 燒茄子
2022-07-08 48 views
肥雞喺觀塘工業區行完街又要搵嘢食, 今次就試下呢間日式黃店, 因為同行友人好鍾意食魚生, 所以今次就是咗個極尚築地壽司杯, 呢個組合非常之豪華, 有大大隻又厚身嘅刺身帶子, 食落鮮甜可口, 肥美嘅甜蝦, 三文魚腩 同埋肥雞最鍾意嘅松葉蟹膏蟹肉, 下面配有少量嘅壽司飯, 呢種組合肥雞第一次食好得意。 熟食方面肥雞嗌咗個芒果軟殼蟹米紙卷, 軟殼蟹冇得輸呀香脆可口, 再整多個蒜香牛柳粒, 送飯一流, 黎日式店梗係食下串燒 , 唔該嗌咗個燒蕃茄五花腩, 香脆可口嘅五花腩配賣爆汁蕃茄,食完呢餐肥雞係捧住個肚走。
2022-06-19
2022-07-08 715 views
今日突然之間又思鄉,要搵間日本嘢食下。喺觀塘中海日升中心一樓搵到間日式本土小店,二話不說入去支持下👏!發現佢哋餐牌都非常多選擇,壽司,刺身,路端燒,熟食,廚師推介仲有好多日本飛機貨,真係樣樣都想叫。🐟赤身(3切) (💰$108)赤身非常之新鮮,而且勁厚切,性價比高!食完之後更加思鄉,點算! ?🐟北寄貝(8片) (💰$58)爽口北寄貝,難得難得!呢個價錢可以有八片,性價比唔錯。🐟阿根廷赤蝦壽司 (💰$28)🐟海膽壽司 (💰$38)🐟三文魚籽壽司 (💰$38)🐟蟹籽壽司 (💰$18)睇落好似有啲貴,但一放入口就知道性價比唔錯,因為食材夠晒新鮮,絕對唔係連鎖店質素可以比較。鍾意食壽司嘅朋友識得揀多幾樣。🐟溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻 (💰$35)蕃茄同豆腐梅花間竹咁嘅擺放,非常有心思。可以試吓一齊放入口,口感亦都好得意,豆腐夠軟滑,蕃茄夠爽口,加埋脆卜卜嘅蟹子 - - - 正!🐟原條茄子(💰$65)有驚喜嘅一道菜色,通常原條茄子啲人都加好多醬汁,反而呢度清清地,醬汁另上,非常健康,而且茄子都幾大條。🐟三文魚蟹籽炒飯(💰$108)性價比滿分嘅三文魚蟹籽炒飯!睇相你已經見到啲三文魚同蟹子嘅份量都唔少,
發現佢哋餐牌都非常多選擇,壽司刺身,路端燒,熟食,廚師推介仲有好多日本飛機貨,真係樣樣都想叫。
赤身(3切)
🐟赤身(3切) (💰$108)
北寄貝(8片)
🐟北寄貝(8片) (💰$58)
爽口北寄貝,難得難得!呢個價錢可以有八片,性價比唔錯。
阿根廷赤蝦壽司 (💰$28), 海膽壽司 (💰$38), 三文魚籽壽司 (💰$38), 蟹籽壽司 (💰$18)
🐟阿根廷赤蝦壽司 (💰$28)
🐟海膽壽司 (💰$38)
🐟三文魚籽壽司 (💰$38)
🐟蟹籽壽司 (💰$18)
溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻
🐟溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻 (💰$35)
原條茄子
🐟原條茄子(💰$65)
三文魚蟹籽炒飯
🐟三文魚蟹籽炒飯(💰$108)
性價比滿分嘅三文魚蟹籽炒飯!睇相你已經見到啲三文魚同蟹子嘅份量都唔少,炒得非常香口之餘,男士都可以食得飽!
餐廳面積大,座位寬闊,地方又整潔,疫情期間令人食得放心。店員又非常有禮貌,值得大力支持嘅本土小店!

🐟 觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖 🐟

• 阿根廷赤蝦壽司
  • 海膽壽司
  • 三文魚籽壽司
  • 蟹籽壽司
#季節空運五點刺身盛 $398#二人前 想食 #刺身 呢個組合最好不過👍🏻有五款刺身 份量剛剛好🤤#油甘魚 2切 #帆立貝 1隻 #三文魚 2切 #赤蝦 2隻最開心就係 #廚師發板 #空運魚 半條是日係 #愛女 廚師👨🏽‍🍳用心切完再擺靚靚滿足哂女孩子 #相機食先#炸物摩天輪 🎡 $148店員上枱後 非常好 逐個話我地知每卡嘅炸物👍🏻#炸日本魚皮蝦餃外表似餃子🥟 原來係 日本蝦餃#甘栗子薯餅平時多數係紫薯蓉餡 但呢款有粒粒甘栗 更好味😋 #蟹子蝦膠豆腐丸蝦膠彈牙 蟹子爽口 豆腐軟綿綿 一次過滿足你三層口感#炸廣島蠔 時間控制得唔錯👍🏻炸完仲keep 到蠔嘅鮮味 唔會乾哂水#一口芝士 #炸雞 呢兩款正常表現#香桃蟹籽沙律 $45雖然話係香桃沙律 但蟹籽都咁多嘅~個底係青瓜絲+蟹柳 會唔會太大碗呢😂當然 唔少得要啤啤佢 有Sapporo 🍻 $68/pint =====================

#季節空運五點刺身盛 $398

時間控制得唔錯👍🏻炸完仲keep 到蠔嘅鮮味 唔會乾哂水
#一口芝士 #炸雞 呢兩款正常表現

#香桃蟹籽沙律 $45
香桃蟹籽沙律

雖然話係香桃沙律 但蟹籽都咁多嘅~
個底係青瓜絲+蟹柳 會唔會太大碗呢😂

當然 唔少得要啤啤佢
有Sapporo 🍻 $68/pint
Sapporo

=====================
2022-06-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
炸物摩天輪
甘栗紫薯餅
Sapporo
2022-07-06 34 views
平時食lunch嘅時候都留意到中海日升中心有好多食肆🤩🤩仲多咗唔同種類嘅食物,今日收工食咗「日本菜」返工喺觀塘嘅朋友要留意啦🎤🎤🎤🎤餐廳唔係好貴,食物質素唔錯😋😋😋😋特上九點壽司盛合 $228(油甘魚、赤身、深海池魚、三文魚、帆立貝、碎蔥吞拿魚腩、松葉蟹肉、甜蝦、原條海鰻)魚生方面都好肥美😋大大件,甜蝦,帆立貝,油甘魚鮮味都非常之重😋如果一個人食都好夠飽🤪燒日本花魚 $68呢個係店長推介👍🏻👍🏻👍🏻呢個價錢食到一條燒魚,真係好抵,花魚既油脂量較高,所以吃起來比較多汁🤤🤤🤤碎三文魚松葉蟹肉卷🫔$68平時都係食開軟殼蟹卷,今次食松葉蟹卷覺得都幾特別,松葉蟹同三文魚嘅味道都好夾芝士年糕 $48啲年糕軟林林,咬第一啖就有啲芝士溶出嚟,亦都唔會太甜,呢個有驚喜😍😍😍炒雜菜$68都係店長推介,食咗好多唔同種類嘅嘢之後,係要食返啲菜中和下,感覺上更加健康同埋清吓腸胃😊😊😊金菇牛肉卷$28

特上九點壽司盛合 $228

燒日本花魚 $68

碎三文魚松葉蟹肉卷🫔$68

芝士年糕 $48

炒雜菜$68

金菇牛肉卷$28
2022-07-02 82 views
🇭🇰💛丼瀛 J-City 光到發金的小店🍣🍤未入到舖頭已經睇到好多裝修 勁靚仲整埋5201314 leon light💈食物整體水準不錯 性價比高得黎又好坐 值得回頭👍🏻👍🏻座位之間都有間板 台面仲有火酒比客人任用店員都好積極fill 熱茶🍵加分加分🤣🤣真.發金💛💛大力懲罰連佢地既lunch set都好抵食🍣丼瀛特上築地壽司杯 (💰$268)👍🏻推薦打卡必點菜色 將壽司變成杯裝😆一共有7款 三文魚腩🐟松葉蟹🦀海膽葱吞拿魚腩 赤蝦🦐帆立貝 池魚 芥辣八爪魚🐙隻隻都好新鮮好味 而且份量比足 有兩片三文魚腩 吞拿魚腩 帆立貝 方便share食寸海膽creamy鮮甜 赤蝦肥美多膏 松葉蟹多肉糕 壽司飯亦夠醋味👍🏻👍🏻👍🏻🦪吉列廣島蠔(💰$48/4pcs)蠔炸得好脆口 熱辣辣♨️ 影左一陣相食就岩岩好蠔肉肥美帶鮮味🤤🤤🐟三文魚頭連鮫(💰$68)三文魚腩食得多 魚頭都係第一次試🫣三文魚頭黎到非常巨形 皮脆十分香口 肉質都好滑身比魚腩更滑更肥‼️加埋柚子汁有助減低油膩感呢道菜送酒應該不錯😝😝🍥加洲飯卷(💰$48/4pcs)加洲卷都唔hea 卷芯配料幾足 厚厚的王子同蟹柳🤤🥗香桃蟹籽沙律(💰$45)又係沙
🇭🇰💛丼瀛 J-City 光到發金的小店🍣🍤

有兩片三文魚腩 吞拿魚腩 帆立貝 方便share食寸
海膽creamy鮮甜 赤蝦肥美多膏
松葉蟹多肉糕 壽司飯亦夠醋味👍🏻👍🏻👍🏻
吉列廣島蠔

🦪吉列廣島蠔(💰$48/4pcs)
蠔炸得好脆口 熱辣辣♨️ 影左一陣相食就岩岩好
蠔肉肥美帶鮮味🤤🤤
三文魚頭連鮫

🐟三文魚頭連鮫(💰$68)
三文魚腩食得多 魚頭都係第一次試🫣
三文魚頭黎到非常巨形 皮脆十分香口 肉質都好滑身
比魚腩更滑更肥‼️加埋柚子汁有助減低油膩感
呢道菜送酒應該不錯😝😝
加洲飯卷

🍥加洲飯卷(💰$48/4pcs)
加洲卷都唔hea 卷芯配料幾足
厚厚的王子同蟹柳🤤
香桃蟹籽沙律

🥗香桃蟹籽沙律(💰$45)
又係沙律環節 又要講下有👩🏻幾麻麻沙律呢樣野
難得佢地唔係剩用青瓜🥒 係加左新鮮蘋果絲🍏整
香桃🍑同蘋果🍎帶天然甜 食道清甜清新
但又唔會有太草青既感覺
份量幾多 可以當係一餐菜咁食✔️
加洲飯卷
2022-06-29 43 views
丼瀛十二風味($398+1)類似十二件Omakase杯裝壽司 包含唔同既時令海產 唔洗諗要食d咩 又可以打卡🫰🫰今次有味道比較清淡既池魚 鯛魚 愛侶魚🐟混有薑蔥味既吞拿魚蓉😋甜中帶甘味既海膽🌊刺激味蕾既芥末八爪魚🐙好多蟹籽既黃金魷魚🦑軟熟彈牙既磯煮鮑魚👯‍♂️仲有完隻牡丹蝦 蟹膏蟹肉 三文魚三文魚籽 非常豐富👏👏其中八件有壽司飯 四件係沙律菜底 🧐全部都好新鮮 完全冇腥臭味😍連個蝦頭都啜得乾乾淨淨 食到好飽飽 好滿足😋建議一定要由味淡既食到濃味(不過可以食左海膽先)🫶一口豚肉($28+1)& 燒羊肋串($24+1)豚肉同脂肪間著間著 非常分明 少量黑胡椒調味 唔會蓋過豚肉既原汁原味👍👍燒羊肋應該冇加其他特別調味料 主要都係羊膻既風味😋甘粟紫薯餅($32+1)外皮炸得酥脆 香甜既紫薯塞填得滿滿 混入少量甘粟粒 增加口感🥳🥳青蘋果梳打($32+1)& 啤酒($68+1)少甜梳打&啤酒 頗清爽 一口梳打 一口壽司 冇咁濟胃🫶☁️環境尚算寬敞 坐得舒適 係1個傾計食飯既好地方 周圍都頗多反光面 忍唔著要邊食邊照鏡😛
丼瀛十二風味($398+1)

一口豚肉($28+1)& 燒羊肋串($24+1)

甘粟紫薯餅($32+1)

青蘋果梳打($32+1)& 啤酒($68+1)
少甜梳打&啤酒 頗清爽 一口梳打
一口壽司 冇咁濟胃🫶

2022-06-29 97 views
好耐都吾敢出去食飯,更何況食日本嘢呢,幾星期前夜校同學話約食飯……選定話想試呢度……今晚我第一個到,呢度吾係放題,要逐樣點,我同心心到咗先,又覺得肚餓,點咗個吉列蠔同牛油果軟殼蟹卷先……後來另外兩位都到,就再點咗刺身盛、鹽燒鷄翼、燒鷄皮、燒牛舌、壽司盛合、魚皮蝦餃同湯烏冬……啲食物整體都ok...服務也OK,眼見個地方吾算大...吉列蠔同牛油果軟殼蟹卷--夠晒熱、脆口,好好食牛油果金龍卷--好食特選6點刺身--新鮮吾錯鹽燒鷄翼--夠熱好食燒鷄皮--初初都怕好膩,食完都吾知係鷄皮,哈哈燒牛舌--我沒有吃十二壽司盛合--吾錯魚皮蝦餃--感覺似食炸餃子鍋燒烏冬--OK的因為今晚係心心請,4人食,好似共$1300幾...

啲食物整體都ok...服務也OK,眼見個地方吾算大...
吉列蠔同牛油果軟殼蟹卷--夠晒熱、脆口,好好食
牛油果金龍卷--好食
特選6點刺身--新鮮吾錯
鹽燒鷄翼--夠熱好食
燒鷄皮--初初都怕好膩,食完都吾知係鷄皮,哈哈
燒牛舌--我沒有吃
十二壽司盛合--吾錯
魚皮蝦餃--感覺似食炸餃子
鍋燒烏冬--OK的
因為今晚係心心請,4人食,好似共$1300幾...

牛油果金龍卷
十二壽司盛合
鍋燒烏冬
2022-05-27
Waiting Time
345 Minutes (Dine In)
牛油果金龍卷
鍋燒烏冬
  • 魚生拼盤
  • 壽司
2022-06-27 82 views
💛 #觀塘 #丼瀛又同家姐喺觀塘揾好西食😋 今次我哋嚟到中海日升中心一樓嘅呢間日本餐廳「丼瀛」,呢度嘢食種類超多,價錢都唔貴,餐廳環境佈、播嘅歌曲都賞心悅目💛💛🐠 季節空運五點刺身盛 ($398)見到openrice好多推薦,我同家姐即刻叫咗呢個刺身盛,果然係好特別🤩 師傅將橫筋笛鯛切成超薄嘅薄片,片片透明,堆砌成一隻鳳凰嘅形狀,好靚! 呢個橫筋笛鯛配上酸酸甜甜嘅柚子醬汁、蔥花食好甘甜香口😋 其他四點刺身分別係油甘魚、三文魚、鮮帶子、赤蝦,四樣都勁厚切勁肥美,食完之後魚香嘅油脂充滿口腔,超香!🤪🍣 加州反卷($48/4件)加州反卷裏面有玉子、蟹柳、青瓜、牛油果,用紫菜包起再加上壽司飯同蟹子,再沾千島醬食,perfect!😋🦪 芝士焗蠔 ($38)芝士冇想像中漏,一人一隻唔怕肥!🥟 日本魚皮蝦餃 ($38)炸魚皮蝦餃幾特別,咬得出魚皮嘅煙韌,但又有啲脆口,入面隻蝦都幾彈牙!👍🏻
💛 #觀塘 #丼瀛

季節空運五點刺身盛

🐠 季節空運五點刺身盛 ($398)
加州反卷

🍣 加州反卷($48/4件)
芝士焗蠔

🦪 芝士焗蠔 ($38)
芝士冇想像中漏,一人一隻唔怕肥!
日本魚皮餃子

🥟 日本魚皮蝦餃 ($38)
2022-06-27
2022-06-26 30 views
今日嚟到觀塘覓食,去咗一間港日Fusion😝日本餐廳。佢哋嘅餐廳有多樣空運刺身,每款都好刁鑽而且係好新鮮😘啱晒鍾意食到嘴刁,唔鍾意食大集團嘅你。日本照燒雞扒烏冬$98簡簡單單嘅一個豚骨湯烏冬,湯底正常,稻庭烏冬煙靭彈牙!照燒雞扒嘅雞皮香脆🌟日式炸魚皮蝦餃$38配上蛋黃醬嘅魚皮蝦餃,揸得非常香脆,魚皮煙煙韌韌經過油炸之後加添酥脆感😆日本直送三點刺身盛$188分別有油甘魚,池魚同埋鯛魚😊每款刺身都非常新鮮,鮮甜,友人讚不絕口🐟而且非常厚切,擺設造型亦好靚打卡一流!加州反卷$48食港式日本菜點都唔少得加州反卷!哈哈其實就係正常味道,不過幾欣賞佢哋嘅青瓜🥒切絲,非常清新!炸軟殼蟹一隻$58油炸過嘅軟殼蟹,又多肉,又香脆,如果你哋鍾意飲啤酒嘅話一定要叫!青蘋果梳打洛神紅莓🍓

日本照燒雞扒烏冬$98

日式炸魚皮蝦餃$38

日本直送三點刺身盛$188

加州反卷$48

炸軟殼蟹一隻$58

青蘋果梳打

洛神紅莓🍓
2022-06-23
$250 (Dinner)
2022-06-26 608 views
🥚🥚🐷精選壽司杯迷你丼✨性價比:6/10🍳食物:6/10🌏環境:7/10🕺🏻服務:7/10💰是次消費:$ 236 + 10%#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在觀塘🍰食物分類: #蛋蛋豬吃日本菜————————小店位於距離觀塘站不遠位置,主打多元化日式料理,除了基本爆餡丼飯之外,刺身炸物壽司都一應俱全,有時港式有時又帶點fusion效果。香芒三文魚米紙卷 ($68)Fusion菜式,越南的米紙卷 併日式刺身,三文魚肉嫰滑,芒果鮮甜。金菇牛肉卷 ($28)正常發揮,咬起來金菇爽爽脆;牛肉汁多,混合連同底下的生菜再吃。牛油果軟殼蟹卷 (4件) ($68)軟殼蟹保持脆身,飯卷表面佈滿牛油果和蟹籽粒,清新組合。築地壽司杯 ($188) – 打卡必備招牌菜,以六款魚或肉併一杯米飯組成,感覺就似一個個迷你丼霸氣一字排開,賣相吸精。六杯分別是 – 甜蝦、三文魚、蔥吞拿魚腩、松葉蟹肉蟹、海膽、黃金魷魚。打卡必備菜式,水準一般,刺身無腥味;另外有款特上築地壽司杯,材料更加矜貴。溫泉蛋松葉蟹肉野菜沙律 ($40)蟹肉量幾多,亦多蟹籽多粟米。甘粟紫薯餅 (1件) ($32)外皮炸得酥脆,紫薯餡填得滿滿的,薯味
🥚🥚🐷

#蛋蛋豬
🏝地點分類: #蛋蛋豬在觀塘
🍰食物分類: #蛋蛋豬吃日本菜
————————

香芒三文魚米紙卷 ($68)
香芒三文魚米紙卷

金菇牛肉卷 ($28)
金菇牛肉卷

牛油果軟殼蟹卷 (4件) ($68)
軟殼蟹保持脆身,飯卷表面佈滿牛油果和蟹籽粒,清新組合。

築地壽司杯 ($188) – 打卡必備
築地壽司杯
築地壽司杯
溫泉蛋松葉蟹肉野菜沙律 ($40)
蟹肉量幾多,亦多蟹籽多粟米。
溫泉蛋松葉蟹肉野菜沙律

甘粟紫薯餅 (1件) ($32)
外皮炸得酥脆,紫薯餡填得滿滿的,薯味幾香,而且混入粟子粒增加口感。
甘粟紫薯餅

吉列廣島蠔 (4隻) ($48) – 推薦*
性價比高的一道小食,廣島蠔大大隻,咬下去經過脆皮就到軟軟的蠔肉,本來我怕蠔有腥味,但這道小食的蠔味幾吸引。
吉列廣島蠔

這間是相對地道港式的日本料理店,追求正宗日本菜就不太適合,但想一試fusion創意料理就可以一試。

丼瀛 J-City
🚦觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖
(觀塘站 B2 出口, 步行約6分鐘)
🕰營業時間:11:30 – 15:45 / 18:00 – 22:00 (星期日休息)
2022-06-21
$236 (Dinner)
  • 吉列廣島蠔