2022-09-02
跟舊同事每次聚會 必到觀塘搵餐廳呢間高質日本菜 都是常去之一觀塘上班族 一定食過/聽過由工廈樓上舖 搬到商場大舖位水準依然保持 刺身新鮮 小食好味今次又係聚舊時刻 再訪丼瀛🤩 平日夜晚 來到駿業街個商場雖然附近茶記米線都很少人上一層電梯 來到丼瀛門口目測幾乎滿座 😯 好彩有book到我地就坐埋最後張枱 訂位的重要 🙌 新舖其實幾大間 不少日式佈置又有沙發座位和方枱座位座位之間 有充足空間 幾闊落餐廳主打提供刺身盛和壽司卷物也有爐端燒 串燒 小食 等等價錢合理 適合不同喜好既朋友 丼瀛十二風味 $398以前食開築地刺身杯有7款刺身已經好高質,今次決定食好d,就叫招牌推介 "十二風味",有齊12種刺身,一次過食,超級滿足!包括有海膽、吞拿魚腩蓉、松葉蟹肉蟹膏、三文魚腩魚籽、帆立貝、鮑魚、油甘魚、芥末八爪魚、螢光魷魚、赤蝦、時令刺身魚等等。海膽口感甘香,吞拿魚腩嫩滑又juicy,三文魚和油甘魚都是厚切,油膩豐富,而赤蝦爽口甘甜,鮑魚大隻又彈牙,整體刺身質素穩定,可以一次過滿足各樣口感,必食! 深海乳龍蝦 2隻 $108較罕有的刺身類型,原來會一食愛上,蝦味濃郁引爽口,鮮味十足,蝦頭還有蝦膏,
呢間高質日本菜 都是常去之一
也有爐端燒 串燒 小食 等等
價錢合理 適合不同喜好既朋友
丼瀛十二風味 $398
深海乳龍蝦 2隻 $108
較罕有的刺身類型,原來會一食愛上,蝦味濃郁引爽口,鮮味十足,蝦頭還有蝦膏,有點甘甜,值得推介。
軟殼蟹天婦羅 1隻 $58
原隻的軟殼蟹,即叫即炸,十分酥脆可口,而且很大隻,蟹肉厚身,配上醬汁很夾,正!