2022-12-04 51 views
今次去咗一間日式餐廳,喺觀塘一間好唔顯眼嘅商場入面,特上築地壽司杯$268,七個shot杯承載住唔同款既刺身,有大赤蝦,芥末八爪魚,蟹肉蟹膏,帆立貝,三文魚腩魚籽,呑拿魚蓉同帶子。樣樣都有啲,唔使選擇困難症,而且魚生都好新鮮,跟住有和風豬頸肉,非常淋身,厚切但爽口,配埋啤酒一流,日本炸南瓜餅,外層炸到金黃色,咬落好脆無油膩感,南瓜味好突出,最後有雜錦天婦羅,粉漿薄,蝦夠大隻彈牙,性價比高。整體食物性價比高,值得回頭。
今次去咗一間日式餐廳,喺觀塘一間好唔顯眼嘅商場入面,
最後有雜錦天婦羅,粉漿薄,蝦夠大隻彈牙,性價比高。

整體食物性價比高,值得回頭。
2022-12-04 1491 views
呢間到現時為止都有貼文宣無論係Pepe 連豬定每一句色彩繽紛嘅加油都令人不禁…….🥺🥺🥺清蒸茶壺海鮮湯 $68 💁🏿‍♀️幾特別 未試過用壺上😂都可以斟到6-7杯Share飲就啱晒湯嘅味都幾重 夠鮮甜夠濃味加多幾滴檸檬就再清新少少🍋天龍卷 (4件) $98 🙆🏿‍♀️見係推介就嗌咗嚟到覺得好有氣勢仲要真係feel到啲陣陣暖氣 新鮮滾熱辣佢係炸蝦天婦羅反卷+火炙三文魚+三文魚籽🍤落足料 話就話4件 件件大到我要分2-3啖食(自問唔係櫻桃小嘴👄)三文魚燒得好香 口感大致上都好match丼瀛特選丼 $188 🙆🏿‍♀️推!一隻靚靚玻璃杯 (或者你可以話係玻璃碗) 咁上驟眼睇以為好細碗 食落都幾飽餐牌寫晒有啲咩同份量2三文魚同2劍魚腩大大塊1牡丹蝦肉質夠晒爽口彈牙1帆立貝一開二 又厚身又大粒以上都鮮味十足仲有1格海膽即係足足2大條 份量多之餘 味道鮮甜三文魚籽嘅海水鹹味正正適合配飯仲有餐牌無寫嘅2片玉子 甜甜哋幾好食飯面有飯素呢樣幾驚喜 啖啖飯都有嘢配嚟食和風豬頸肉 $88 🙆🏿‍♀️足足有成14片🐷肥膏唔多 質地細嫩軟腍邊位燒得有少許燶造成微微焦脆嘅效果加埋佢嘅醬汁 (有少少似燒汁) 恰到好處焦糖燒

呢間到現時為止都有貼文宣
嚟到覺得好有氣勢
仲要真係feel到啲陣陣暖氣 新鮮滾熱辣
佢係炸蝦天婦羅反卷+火炙三文魚+三文魚籽🍤
落足料 話就話4件 件件大到我要分2-3啖食
(自問唔係櫻桃小嘴👄)
三文魚燒得好香 口感大致上都好match

⭕️ 每碟放低時都會講係咩嚟
⭕️ 店員友善

✅ 加一服務費
✅ Openrice訂座
✅ 星期一至五午市12:45前離座及14:00後入座、星期六及公眾假期午市堂食88折
✅ 清酒堂食8折;外賣7折
✅ IG或FB打卡送磯煮鮑魚1隻

2022-11-28
$258.5 (Dinner)
和風豬頸肉
2022-11-27 64 views
今日同阿媽去開 觀塘APM購物 跟住食晚飯 去咗期待已久嘅良心小店食日本菜。門口嘅佈置有好多得意嘅公仔店內嘅佈置嘅充滿心思 座位闊落舒適熱心嘅店員好細心介紹啱我同阿媽食嘅菜式推介俾我哋😁 全部菜式都好啱我哋食叫左 頭盤小食前菜枝豆 $30雖然叫小食,但係都好大盆枝豆剛好唔會太淋 食得好過癮😝茶碗蒸$38蒸得好滑 內有日式魚片🍥同冬菇三文魚頭連鮫$68我同阿媽都非常欣賞呢碟菜色三文魚頭同鮫燒得外脆內滑食出用新鮮材料整 鮮味十足日式牛肉炒烏冬$98用料豐富,上面有木魚絲 芝麻加上肥牛 洋蔥 椰菜 紅蘿蔔 扁烏冬配日式汁料一齊炒。帶少少甜烏冬亦彈牙丼𤅀特上築地壽司杯$268響ig成日見到好吸引終於今日食到😋由七款唔同嘅刺地組合成嘅壽司杯大赤蝦三文魚腩連魚籽海膽連蒽吞拿魚腩芥末八爪魚松葉蟹肉連蟹膏帆立貝時立空運魚全部都好鮮甜美味細細杯又美觀同阿媽 Share 一下最啱 會有擔心過食日本菜通常細細份唔飽有諗,再去食糖水 點知呢度分量十足食得好飽 大滿足😋#foodsnap #like4like #丼𤅗 #日本菜#支持小店#hkfoodie #觀塘美食#hkfoodblog #hkfoods
今日同阿媽去開 觀塘APM
店內嘅佈置嘅充滿心思 座位闊落舒適

叫左
頭盤小食前菜枝豆 $30
雖然叫小食,但係都好大盆

枝豆剛好唔會太淋 食得好過癮😝
茶碗蒸$38
蒸得好滑 內有日式魚片🍥同冬菇

三文魚頭連鮫$68
我同阿媽都非常欣賞呢碟菜色
三文魚頭同鮫燒得外脆內滑
食出用新鮮材料整 鮮味十足

日式牛肉炒烏冬$98
用料豐富,上面有木魚絲 芝麻
加上肥牛 洋蔥 椰菜 紅蘿蔔 扁烏冬
配日式汁料一齊炒。帶少少甜
烏冬亦彈牙

全部都好鮮甜美味
細細杯又美觀
同阿媽 Share 一下最啱

會有擔心過食日本菜通常細細份唔飽
有諗,再去食糖水 點知呢度分量十足
食得好飽 大滿足😋

#foodsnap #like4like #丼𤅗 #日本菜
#支持小店#hkfoodie #觀塘美食
#hkfoodblog #hkfoodshare #壽司
#觀塘#觀塘美食#觀塘壽司#觀塘日本菜
#觀塘抵食
2022-11-27 1074 views
今日森仔放工,約咗朋友喺觀塘食個便飯😝喺網上搵到一間有幾多好評嘅日本料理餐廳❤️:丼瀛J-City餐廳🍴位置都幾方便,由地鐵站行過去,只需5分鐘多少少。而佢喺商場一樓,附近亦有不少餐廳。最重要‼️餐廳🍴空間好大,給予客人足夠進食空間,可以放心談天,暢談一番👍🏻當日,我哋叫左d平時比較難食到嘅新鮮魚類刺身:真名鰹刺身二食。佢肉質鮮嫩,和其他三文魚或吞拿魚刺身不一樣,油脂比例沒那麼多。味道較鮮甜,沒有腥味。同時,廚師切得厚薄恰到好處,進食時入口有輕微溶化,但有也咬口感。而擺盤十分用心,賣相精美。廚師👩‍🍳把刺身拼砌成一條孔雀🦚形狀,打卡一流❤️❤️❤️共成二十多片,份量也十足👍🏻說明是刺身二食,廚師把剩餘的魚骨牛製成濃郁美味的魚湯,再放烏冬❤️正到爆。魚湯純白色,真名鰹嘅魚精華全數落入湯中❤️真係飲到停唔到口!再加上少量蔬菜作配料,加分加分👍🏻👍🏻而烏冬也是爽口彈牙,配上魚湯,真係100分🤩另外,我地都叫左唐楊炸雞🍗佢新鮮滾熱辣辣起菜,外脆內軟,滿滿的雞肉汁❤️❤️夠晒Juicy😍而加上沙律🥗醬,味道更加提升了一個層次👍🏻入面有四件,一件也算大小適中,大約有3口左右😝小食黎講,唔錯😉
今日森仔放工,約咗朋友喺觀塘食個便飯😝

餐廳🍴位置都幾方便,由地鐵站行過去,只需5分鐘多少少。
而佢喺商場一樓,附近亦有不少餐廳。

味道較鮮甜,沒有腥味。
而擺盤十分用心,賣相精美。
廚師👩‍🍳把刺身拼砌成一條孔雀🦚形狀,打卡一流❤️❤️❤️
共成二十多片,份量也十足👍🏻

再加上少量蔬菜作配料,加分加分👍🏻👍🏻
而烏冬也是爽口彈牙,配上魚湯,真係100分🤩

另外,我地都叫左唐楊炸雞🍗
而加上沙律🥗醬,味道更加提升了一個層次👍🏻
入面有四件,一件也算大小適中,大約有3口左右😝
小食黎講,唔錯😉
  • 時令刺身
2022-11-23 61 views
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️丼瀛 J-city#觀塘 難得嚟到觀塘 點可以唔支持下本地小店 好人一生平安呢😋😋牛油果軟殼蟹卷(4件)$68個軟殼蟹🦀超級脆口 仲熱辣辣架添啲蟹肉嘅香味 配搭埋牛油果 滋味又健康 丼瀛特上築地壽司杯 $268好有特色嘅壽司杯 係用七個杯仔裝住啲壽司有以下咁多款親子三文魚腩、帆立貝、赤蝦🦐、芥末八爪魚🐙、蔥吞拿魚腩配海膽、蟹肉蟹膏、油甘魚刺身好鮮甜 而佢飯既份量比一般壽司多 抵食夾大件三文魚腩好肥美 仲勁厚身 啖啖肉赤蝦好爽口 唔會軟林林 好新鮮厚切油甘魚 配搭埋啲壽司飯點住豉油 勁正啊最意外既係 估唔到吞拿魚配海膽又幾正喎成個set都無得頂啊😍芝麻雞翼(2隻)$48❤️炸既時間岩岩好 香脆之餘仲好熱辣辣各位請注意⚠️ 唔好咁心急食啊 真心會辣到咀 ps 唔好問我點解會咁講 你懂的🤣🤣蒜蓉茄子 $58❤️竟然有燒茄子 身為蒜蓉達人嘅我又點可以放過超級香既蒜蓉味 焦糖燒菠蘿 $28❤️超級好食 甜甜酸酸勁開胃 咬落去仲超級爆汁忍唔住食完一舊又一舊 消滯又解渴為今晚畫上美滿既句號😚Encore?必需的 想講佢啲燒烤同炸物都勁好食又一間被壽司耽誤嘅燒烤店盛意推
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️

盛意推介大家試下佢既串燒類 真係勁正😋😋😋
  • 蒜蓉燒茄子
  • 焦糖燒菠蘿
2022-11-23 36 views
-餐廳:丼瀛-時令飛機魚刺身盛(原條)$398成條刺身上真係極震撼,仲要擺盤勁靚🥹🥹食落去全部位都係勁新鮮,鮮甜得嚟又滑嫩🥰🥰簡直係一流🤤🤤加 $20 幫你用個魚頭魚骨煮個烏冬,又有菜❤️❤️。魚湯香濃好好味😋熱辣辣好正啊😚😚😚-忌廉蟹肉薯餅 $36薯餅都脆口既,襯熱食真係超正🤭🤭啲蟹肉同忌廉撈埋一齊真係正,而且蟹肉嘅份量都好足夠🥰🥰-評分CP值 : 8/10好味: 8/10賣相 :9/10-
餐廳:丼瀛
時令飛機魚刺身盛(原條)$398

忌廉蟹肉薯餅 $36

CP值 : 8/10
好味: 8/10
賣相 :9/10
觀塘充滿美食,襯住夜晚要去觀塘上堂,當然要搵間未食過嘅地方試吓,突然又想食日本嘢,終於係網上搵到comment 幾好嘅「丼瀛」,地點好方便,係商業大廈一樓,唔洗等搭lift🥰餐廳都幾大幾多位,一眼就見到佢嘅open kitchen 前面有唔同嘅原條魚生同貝殼類,咁新鮮就一定要試吓餐牌好多選擇,價錢好合理,所以叫吓叫吓就叫咗幾多嘢😂試咗⋯⋯天龍卷- 見佢個presentation已經好開心,真係交足貨,居然可以將隻蝦炸到成個龍頭同龍尾咁👍🏻三文魚非常厚切再加上魚子好鮮味丼瀛特選丼- 望落好似唔係好大碗,食落先發現食極都食唔完😂全部魚生都非常新鮮,大大粒帶子大大隻蝦,三文魚夠肥,海膽鮮甜⋯⋯三文魚頭連鮫- 睇佢唔出都幾多肉,燒得好香,魚肉好好味大蔥黑豚肉- 黑豚肉肥瘦均勻,加埋大蒽啱啱好,冇晒油膩感燒羊肋串- 佢嘅調味令羊肉串燒得好香,更好味焦糖燒菠蘿- 燒菠蘿真係冇得輸,又香又甜溫室番茄豆腐沙律配胡麻- 食咗好多肉,好彩叫咗個沙律,食吓菜同豆腐平衡吓!冇咁罪惡感😂總括嚟講,「丼瀛」食物新鮮,好味抵食,性價比高👍🏻
餐牌好多選擇,價錢好合理,所以叫吓叫吓就叫咗幾多嘢😂
試咗⋯⋯

三文魚頭連鮫
- 睇佢唔出都幾多肉,燒得好香,魚肉好好味

大蔥黑豚肉
- 黑豚肉肥瘦均勻,加埋大蒽啱啱好,冇晒油膩感

燒羊肋串
- 佢嘅調味令羊肉串燒得好香,更好味

焦糖燒菠蘿
- 燒菠蘿真係冇得輸,又香又甜

溫室番茄豆腐沙律配胡麻

總括嚟講,「丼瀛」食物新鮮,好味抵食,性價比高👍🏻
2022-11-21 46 views
最近日本開關啦🥳但👧🏻👦🏻都未有時間去🥹所以留喺香港都要食翻啲日本嘢開心吓先🤪//🦪吉列廣島蠔 $48好肥美嘅蠔😻炸漿唔會太厚~即炸起所以食落脆卜卜🤭蠔味鮮甜,食得好滿足💕🍣丼瀛十二味 $398擺盤好靚~呢款有4款刺身同8款壽司杯🤤刺身有牡丹蝦、鮑魚、帶子同赤貝🙈樣樣都好新鮮,尤其係帶子😽大大粒仲食到甜味~另外壽司杯有三文魚腩配三文魚籽、海膽、蟹肉蟹膏、吞拿魚蓉等等🤩壽司杯2個人分嚟食好方便,加上魚生真係好甜🥹海膽一啲都唔苦,三文魚腩魚油香好重🥳真係好正❤️‍🔥🐚黑松露海膽帆立貝炒飯 $148食完海膽壽司杯唔多喉,叫多個海膽炒飯🤣帆立貝同海膽都比得好足🔥成個炒飯好足料✨加埋粟米,口感十足好好味😋🍍焦糖燒菠蘿 $28甜甜哋嘅焦糖配上微酸嘅菠蘿真係perfect match💯佢哋燒嘅菠蘿熱焫焫又多汁真係一流🥰
🦪吉列廣島蠔 $48

🍣丼瀛十二味 $398

🐚黑松露海膽帆立貝炒飯 $148

🍍焦糖燒菠蘿 $28
2022-11-20 42 views
通常諗唔到食咩多數都揀日本野,睇餐牌見都幾多選擇就一於試吓~枝豆最中意嘅前菜小食,依度整得幾入味,唔會太淋,唔錯!吉列廣島蠔蠔都算大粒,炸得啱啱好唔會乾~壽司質素幾好,油甘魚好新鮮而且厚切!活赤貝爽口新鮮,一D都唔腥~阿根廷赤蝦好鮮甜!碎蔥吞拿魚蓉肥美香口~松葉蟹肉蟹膏唔會太咸又唔腥,仲好足料~皇帝蟹棒好大條,食得過!😆天龍卷依個必食!三文魚好厚身、三文魚籽唔腥,炸蝦粗過手指公而且好彈牙😋日式牛肉炒烏冬依個係店舖新品,完全係日式味道~甜甜地加埋木魚絲同芝麻好夾!烏冬爽口彈牙~配料有肥牛、椰菜、菇、洋蔥、紅蘿蔔,食材新鮮,蔬菜類爽甜~牛肉唔會柴,份量仲好多🤩

枝豆
最中意嘅前菜小食,依度整得幾入味,唔會太淋,唔錯!

吉列廣島蠔
蠔都算大粒,炸得啱啱好唔會乾~

壽司

日式牛肉炒烏冬

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
  • 天龍卷
觀塘特色既,唔止老母同塞車,其實都好多好野食,不過就收收埋埋喺啲工廠大廈或者商業中心入面,要識得捐窿捐罅,先搵到食到好野!中海日升中心,其實呢度都幾多嘢食,係一個不錯既觀塘覓食點。丼瀛,就係其中一個推介既地方。呢度既店員都好好,一入到黎,環境好正,見到店鋪裝修擺設既用心,就知咩料啦!完全感受到餐廳既用心。一坐低,店員亦好好禮貌立即serve熱茶。⭐️丼瀛特選丼 $188丼飯放係高身玻璃碗,增添高級感,有wow一聲既感覺。總共有6款刺身:三文魚2片、劍魚腩2片、牡丹蝦一隻、海膽一架格、三文魚子、帆立貝一隻。刺身全部新鮮厚切!飯亦軟綿唔會硬。有質素!⭐️天龍卷四件$98勁大條天婦羅炸蝦!入面除左脆卜卜天婦羅炸蝦之外,仲有青瓜,上面亦有好厚嘅火炙三文魚同鋪滿粒粒飽滿既三文魚子。口感豐富!上面仲淋上微辣開胃既沙律醬汁,用沙律醬汁係碟面裝飾,畫左2條龍鬚係旁邊咁,又真係幾有氣派!⭐️日本牛肉炒烏冬$98足料,用嘅係肥牛,牛肉份量十足,炒得好香、入味。⭐️冷製溫室番茄豆腐沙律配胡麻醬$35好多嘅蟹籽,甜度十足的溫室番茄,沙律菜都好新鮮爽脆,呢個沙律份量好多,感覺我一個人一餐都夠,好抵食!⭐️焦糖燒菠蘿$28
觀塘特色既,唔止老母同塞車,
其實都好多好野食,
不過就收收埋埋喺啲工廠大廈或者商業中心入面,
要識得捐窿捐罅,
先搵到食到好野!

中海日升中心,
其實呢度都幾多嘢食,
係一個不錯既觀塘覓食點。

丼瀛,就係其中一個推介既地方。

呢度既店員都好好,
一入到黎,環境好正,
見到店鋪裝修擺設既用心,就知咩料啦!
完全感受到餐廳既用心。
一坐低,店員亦好好禮貌立即serve熱茶。

⭐️丼瀛特選丼 $188
丼飯放係高身玻璃碗,
增添高級感,有wow一聲既感覺。
格、三文魚子、帆立貝一隻。
刺身全部新鮮厚切!
飯亦軟綿唔會硬。
有質素!

⭐️天龍卷四件$98
勁大條天婦羅炸蝦!
入面除左脆卜卜天婦羅炸蝦之外,
仲有青瓜,
上面亦有好厚嘅火炙三文魚
同鋪滿粒粒飽滿既三文魚子。
口感豐富!
上面仲淋上微辣開胃既沙律醬汁,
用沙律醬汁係碟面裝飾,
畫左2條龍鬚係旁邊咁,
又真係幾有氣派!

⭐️日本牛肉炒烏冬$98
足料,用嘅係肥牛,
牛肉份量十足,
炒得好香、入味。

⭐️冷製溫室番茄豆腐沙律配胡麻醬$35
好多嘅蟹籽,
甜度十足的溫室番茄,
沙律菜都好新鮮爽脆,
呢個沙律份量好多,
感覺我一個人一餐都夠,好抵食!

⭐️焦糖燒菠蘿$28
超超超驚喜好食!
唔係單調既一般燒菠蘿,
外層有一層薄薄地既焦糖脆層,
好薄,甜甜地,又唔過甜,
剛剛好!好味!

另外值得一讚就係,
呢度有呢排最hit既歌聽!
加上食物高質,價錢親民,
推介!
丼瀛精選丼
焦糖菠蘿
丼瀛精選丼
焦糖菠蘿
2022-11-16 50 views
今日收工約朋友食飯,朋友想食日本菜,我立刻諗起呢間,快快book位👍我已經食過幾次架啦,呢間的魚生好新鮮,日本空運到港,絕對要試下。清酒煮大蜆$88粒粒蜆都好肥美,啖湯都好清甜,仲有粉絲係底索滿湯汁,淡淡的酒香加埋蜆肉的甜味,是一道不錯的前菜。天龍卷$98呢個係招牌菜,一定要點,裡面是大大隻炸蝦加爽脆的青瓜,表面是肥美的三文魚,最重要係個汁是微辣的,食落去口感好豐富。丼瀛特選丼$188呢個刺身質素絕對對得起個價錢,太豐富啦。有蝦,三文魚,蛋,海膽,蟹籽,元貝等刺身,好鮮甜,睇得見的新鮮。而且全部都係日本空運到港。和風豬頸肉$88呢個必點下酒菜豬頸肉爽口彈牙,燒到剛剛好下次再黎嘆返杯清酒,今日要揸車所以冇飲到。2個人埋單500左右,食得開心又滿足,支持良心餐廳。
清酒煮大蜆$88

天龍卷$98

丼瀛特選丼$188

和風豬頸肉$88

呢個必點下酒菜
豬頸肉爽口彈牙,燒到剛剛好
下次再黎嘆返杯清酒,今日要揸車所以冇飲到。
2個人埋單500左右,食得開心又滿足,支持良心餐廳。
2022-11-11
$250 (Dinner)
  • 天龍卷
2022-11-15 44 views
💛 #觀塘 #丼瀛今日學日文之前同朋友去食返啲日本嘢😆 我哋揀咗呢間位置方便嘅「丼瀛」,呢度有好多食物選擇,間中食豐富啲慰勞吓自己都要嘅🤤🍣 丼瀛特上築地壽司杯 ($268/共7杯)🦐 赤蝦 好大隻又鮮甜😚🐡 三文魚 好厚切夠肥美!🐠 時令日本空運飛機魚 薄切鮮美~🐙 芥辣八爪魚 鹹鹹哋連埋飯食最好!🐟 蔥吞拿魚腩 超多切粒嘅吞拿魚腩好正🤤🐚 帆立貝 肥美!鮮嫩!🦀 松葉蟹2爪本 夠creamy😚🍍 焦糖燒菠蘿 ($28)甜甜哋又燒得好香,清新好味😋🍳 茶碗蒸 ($38)原來都幾大個🤭 啲蛋好香滑,仲有啲菇添🤗🐷 日式豚肉炒烏冬 ($98)幼身嘅烏冬平均咁沾上甜甜哋醬汁,好好味😋 豚肉份量仲好多添!🐣 芝麻雞翼 ($48/4隻)雞翼大大隻,啲肉唔會太硬實又唔會太熱氣,加咗芝麻仲好香添😋
💛 #觀塘 #丼瀛

🍣 丼瀛特上築地壽司杯 ($268/共7杯)
🦐 赤蝦 好大隻又鮮甜😚
🐡 三文魚 好厚切夠肥美!
🐠 時令日本空運飛機魚 薄切鮮美~
🐙 芥辣八爪魚 鹹鹹哋連埋飯食最好!
🐟 蔥吞拿魚腩 超多切粒嘅吞拿魚腩好正🤤
🐚 帆立貝 肥美!鮮嫩!
🦀 松葉蟹2爪本 夠creamy😚

🍍 焦糖燒菠蘿 ($28)
甜甜哋又燒得好香,清新好味😋

🍳 茶碗蒸 ($38)
原來都幾大個🤭 啲蛋好香滑,仲有啲菇添🤗

🐷 日式豚肉炒烏冬 ($98)

🐣 芝麻雞翼 ($48/4隻)
雞翼大大隻,啲肉唔會太硬實又唔會太熱氣,加咗芝麻仲好香添😋
2022-11-14
Type of Meal
Dinner
  • 丼瀛特上築地壽司杯
  • 日式豚肉炒烏冬
  • 茶碗蒸
  • 築地壽司杯
2022-11-14 37 views
觀塘一向出名多美食 今晚就去了日升中心吃日本菜價錢合理 質素相當不錯呢溫泉蛋松葉蟹肉野菜沙律沙律菜夠新鮮 滿滿的蟹肉和蟹籽口感豐富伴以溫泉蛋和酸甜的沙律醋 非常開胃丼瀛十二風味由四款刺身和八款壽司飯組成 擺盤精美磯煮鮑魚煮得非常入味 軟嫩有彈性牡丹蝦夠大隻肉質鮮甜 蝦頭還有蝦膏呢壽司飯當中有兩款是當日新鮮飛機魚由廚師發辦 每日都不同金目鯛肉質細緻有彈性 魚味濃而不腥海膽有幾大片鋪得滿滿的 非常滿足芝麻雞翼炸得非常香脆 內裏保持肉汁 加了芝麻更香口日式炸豆腐薄薄炸衣包着幼滑的豆腐配以木魚絲和鰹魚汁提鮮 用心製作美食的餐廳真的值得支持如果提前訂枱並打卡還會送磯煮鮑魚一隻下次一定要先提早訂座享用優惠
觀塘一向出名多美食

用心製作美食的餐廳真的值得支持
如果提前訂枱並打卡還會送磯煮鮑魚一隻
下次一定要先提早訂座享用優惠
2022-11-13 49 views
我哋嗌咗一個十二道風味($398)、什錦天婦羅($78)、青蘋果乳酸($32)同埋荔枝乳酸($32)咁首先講咗嗰個十二道風味先啦我第一眼見到覺得呢個擺盤真係幾特別🤔🤔因為真係好少見到有壽司係用杯嚟裝而且可以一次過食曬12款唔同配料嘅壽司全部食落去都真係好新鮮😋😋而我自己最鍾意嘅就係三文魚同埋油甘魚兩款食落去都好滑嫩☺️☺️跟住嗰個鮑魚壽司食落去幾煙靭而甜蝦同埋帶子都幾唔錯食落去有少少鮮甜👍👍跟住嗰個海膽都比我想像中出色嘅(雖然我並唔係一個好鍾意食海膽嘅人但係我都覺得呢個幾值得一試)咁之後就講吓嗰個雜錦天婦羅啦(平時其實好少會食天婦羅😅😅)炸蝦天婦羅食落去幾脆口🥰🥰炸紫薯嗰個口感都幾特別最後就講埋我哋嗌嘅嘢飲啦我飲嘅嗰杯荔枝乳酸味道都幾啱啱好🍹🍹荔枝味都算濃郁嘅而青蘋果乳酸飲落去就比較酸酸甜甜

咁首先講咗嗰個十二道風味先啦

而甜蝦同埋帶子都幾唔錯
食落去有少少鮮甜👍👍
跟住嗰個海膽都比我想像中出色嘅
(雖然我並唔係一個好鍾意食海膽嘅人
但係我都覺得呢個幾值得一試)

咁之後就講吓嗰個雜錦天婦羅啦
(平時其實好少會食天婦羅😅😅)
炸蝦天婦羅食落去幾脆口🥰🥰
炸紫薯嗰個口感都幾特別

最後就講埋我哋嗌嘅嘢飲啦
我飲嘅嗰杯荔枝乳酸味道都幾啱啱好🍹🍹
荔枝味都算濃郁嘅
而青蘋果乳酸飲落去就比較酸酸甜甜
  • 什錦天婦羅
最近見到好多人介紹丼瀛 發現原來真係好抵食 有啲羨慕喺觀塘返工嘅人🥺而且食物選擇勁多 份menu成本咁厚 真係好難揀🤯壽司定食 ($108)隨lunch set附送沙律菜、味噌湯同茶碗蒸 仲有餐飲 呢個價錢有咁多嘢食 仲要除咗量多之餘 食物質素都幾高💛沙律菜都幾新鮮 佢嘅迷你烏冬同沙律菜份量一啲都唔少 一個女仔真係食唔晒(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)茶碗蒸滑捋捋 入面有菇、嗚門卷同雞肉 雞肉大大舊之餘肉質都幾鮮嫩 幾有驚喜❗️壽司一共有8件 有三文魚、池魚、帆立貝同蝦等等 仲有加州卷2件 份量真係好多好滿足🤰🏻壽司整體質素唔錯 三文魚最令我驚艷 肥瘦適中 而且鮮味十足🥰❣️餐廳位置都算多 我哋晏晝嚟都唔太需要等位 性價比都真係幾高 係值得bookmark嘅一間良心小店💛推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟【𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞: 5/5 𝐅𝐨𝐨𝐝: 4.5/5 𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭: 5/5】想睇更多食評 follow 👉🏻 @siu4mai_inthehouse

壽司定食 ($108)

推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟