2022-10-27 36 views
位於觀塘中海日升中心的J City是一間吃日本菜的餐廳,但這晚吃了一頓別出心裁的晚餐。餐廳座位寬敞,食物款式多元化。我們的前菜是蜜桃蘋果絲沙律,蘋果絲切得幼細,配以青瓜絲蜜桃等,吃入口會感受到不同的口感和層次。芝麻雞翼皮脆肉嫩,較平時一般餐廳的雞翼,肉質更多汁和滑。雞皮餃子很特別,因為很少餐廳有這菜色,可能你平時不敢吃雞皮,但這款菜色一點也不油膩,你當吃一般煎炸食物便可,而且它帶有雞油的香味。壽司杯的設計很特別,賣相吸引,有6種不同款式的壽司用杯盛載,有蝦,蟹肉,三文魚,帶子等款式。全晚最精彩的就是油甘魚頭鮫,因為是鹽燒魚頭,所以要等約30分鐘才端上來,我們很意外地在日本餐廳吃這一道菜,因為平時我也很喜歡吃魚頭,所以我很期待去品嚐,魚肉帶少許鹹味,魚肉嫩滑,魚皮魚頭燒得恰當,我是用手來吃的,雖然是半個魚頭,但你吃下之後便有飽腹的感覺。這一餐使我留下特別的印象,也吃得很開心。

餐廳座位寬敞,食物款式多元化。

這一餐使我留下特別的印象,也吃得很開心。
2022-10-26 39 views
晚上嚟左呢間餐廳食日本野。先嚟左個溫泉蛋松葉蟹肉野菜沙律。流心溫泉蛋撈勻成碗沙律就食得,唔夠味可以落沙律汁調味。松葉蟹肉一絲絲嘅,沙律菜都幾新鮮。另外叫左芝士翠玉瓜串燒,芝士熱辣辣,翠玉瓜咬落唔會乾身。焗蠔就有兩隻,蠔面就落左啲芝士。蠔肉size正常。海蝦天婦羅就有五隻,天婦羅炸得啱啱好。最後叫左丼瀛特上築地壽司杯,有七款壽司杯,魚生都幾新鮮。有赤蝦,元貝,三文魚,吞拿魚蓉,蟹膏,刺身魚,同芥末八爪魚。
晚上嚟左呢間餐廳食日本野。
先嚟左個溫泉蛋松葉蟹肉野菜沙律。
流心溫泉蛋撈勻成碗沙律就食得,
唔夠味可以落沙律汁調味。
松葉蟹肉一絲絲嘅,沙律菜都幾新鮮。
另外叫左芝士翠玉瓜串燒,
芝士熱辣辣,翠玉瓜咬落唔會乾身。
焗蠔就有兩隻,蠔面就落左啲芝士。
蠔肉size正常。
海蝦天婦羅就有五隻,
天婦羅炸得啱啱好。
最後叫左丼瀛特上築地壽司杯,
有七款壽司杯,魚生都幾新鮮。
2022-10-26 37 views
⋆⁺₊⋆.丼瀛.日日返工放工經過N次嘅丼瀛~今日終於抽時間去左食了~~吃的時令飛機魚刺身,所用的魚類是鯛魚,鯛魚肉質鮮美,一魚兩吃:一吃魚生:配上帶點柚香味的蘸汁,有些許酸味,另外還附一碟日本進口的醃蘿蔔碎,吃起來帶有一點點辛香味。店主介紹夾起一片魚生,包裹醃蘿蔔碎、一點芥末、再沾柚香蘸汁,魚生鮮甜味立刻提升一個檔次♡“(. .*)二吃烏冬:鯛魚頭、魚骨魚身熬湯底,加豆腐煮鍋燒烏冬,湯都喝光光了!⸜( *´꒳`*)⸝茶碗蒸:吃起來非常滑口,蛋液與高湯的比例很標準~.整體 / 🥨🥨🥨🥨/..⌫ 丼瀛 (觀塘)觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖.#觀塘咔嚓.

⋆⁺₊⋆

丼瀛

日日返工放工經過N次嘅丼瀛~今日終於抽時間去左食了~~

一吃魚生:

二吃烏冬:

茶碗蒸:
吃起來非常滑口,蛋液與高湯的比例很標準~

整體 / 🥨🥨🥨🥨/
⌫ 丼瀛 (觀塘)
觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖
#觀塘咔嚓
丼瀛J-city 觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖呢間平時經過得多 但一直都未試過今次同朋友係觀塘就一於去試下呢間日式小店啦 一去到門口都幾多人係入面呀 工廠區黎講 都叫好旺呀呢到環境都唔差呀 仲要有日本裝潢 坐位之間都好闊落 餐牌都好多選擇呀 價錢都唔算好高碎蔥吞拿魚腩海膽卷(4件)吞拿魚腩好好食 入口好融 仲要上面放左海膽成舊都好鮮味唐揚脆香雞軟殼蟹炸得好酥脆 入口雞肉超嫩滑 內裡雞肉好滑嫩 仲要係大大舊木魚炸豆腐豆腐本身冇咩味 加埋炸到金黃色既木魚絲好好食 但有D油三文魚頭連餃三文魚頭好大個呀 仲有2大舊 面珠仔好好好滑 魚皮好油但好香香帆立貝壽司, 北寄貝壽司, 油甘魚壽司, 三文魚壽司, 皇帝蟹棒壽司, 厚燒鰻魚壽司, 海膽壽司, 碎蔥吞拿魚腩壽司大大件 舊舊都好新鮮好好食呀 仲要海膽同油甘魚都好香好甜質素係觀塘黎講好高 服務 野食都好好 好推薦D朋友下次黎呢間再食過呀!!!!!!!!
丼瀛J-city
觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖

呢間平時經過得多 但一直都未試過
工廠區黎講 都叫好旺呀呢到

碎蔥吞拿魚腩海膽卷(4件)
吞拿魚腩好好食 入口好融

面珠仔好好好滑 魚皮好油但好香香

大大件 舊舊都好新鮮好好食呀
仲要海膽同油甘魚都好香好甜

質素係觀塘黎講好高 服務 野食都好好
好推薦D朋友下次黎呢間再食過呀!!!!!!!!
2022-10-24 46 views
平時去開APM 和駱駝漆那邊食飯,今次行左去第二邊駿業街中海日升中心就搵間呢間隱世日本餐廳😆一睇餐牌就見到丼飯好吸引呀,於是就叫左個海膽油甘魚丼,之後再叫d小食試下⭐️海膽油甘魚丼海膽非常之鮮甜新鮮,油甘魚又好肥美,伴蟹籽非常好味小食前菜有三款✨️脆炸雞軟骨,卜卜脆送酒一流✨️燒銀雪魚份量偏少但燒得剛剛好,醬汁香濃✨️南瓜天婦羅南瓜唔會太乾,炸粉厚薄適中,入口岩岩好✨️牛肉壽喜燒份量十足,不過醬汁偏甜,如果可以減糖會更好另外叫左4個壽司滿足下自己口福✨️大力推薦火炙帆立貝壽司✨️松葉蟹肉蟹膏壽司✨️碎蔥吞拿魚蓉壽司✨️火炙左口魚壽司帆立貝十分肥美,令人想再食餐廳好大,而且又有心思佈置,情侶見到窗口5201314都特別開心😆

⭐️海膽油甘魚丼
海膽非常之鮮甜新鮮,油甘魚又好肥美,伴蟹籽非常好味

小食前菜有三款
✨️脆炸雞軟骨,卜卜脆送酒一流

✨️燒銀雪魚
份量偏少但燒得剛剛好,醬汁香濃

✨️南瓜天婦羅
南瓜唔會太乾,炸粉厚薄適中,入口岩岩好

✨️牛肉壽喜燒
份量十足,不過醬汁偏甜,如果可以減糖會更好

另外叫左4個壽司滿足下自己口福

✨️大力推薦火炙帆立貝壽司
✨️松葉蟹肉蟹膏壽司
✨️碎蔥吞拿魚蓉壽司
✨️火炙左口魚壽司
帆立貝十分肥美,令人想再食

$300 (Dinner)
  • 海膽油甘魚丼
2022-10-24 34 views
官塘野食真係超多選擇,今日去左中海日升中心裡面既一間叫丼瀛食日本野,見價錢適中又好多好評,所以就嚟試吓,我哋叫左幾款嘢食,包括有:🥚茶碗蒸 $76/2 :蛋裏面有鮮冬菇同埋雞肉,蒸蛋非常滑,近乎入口即溶,雞肉大大件,非常抵👍🏻🦑原隻魷魚 $98 :同樣都係用燒汁嚟烤製,原隻魷魚切件,肉質非常彈牙,舖上芝麻,帶出香味😍🐟碎三文魚松葉蟹肉卷(四件)$68 :呢份三文魚卷口感非常豐富,首先底層係飯,上面鋪上三文魚粒同蟹肉,裏面係原粒青瓜,非常有鮮味😋🍣丼瀛特選丼 $188 :呢個丼就夠晒吸睛啦,我覺得有二人份量咁多,佢既賣相都非常吸引,裏面係一個海鮮盛宴,包括有三文魚,帶子,牡丹蝦,油甘魚,海膽同三文魚子等,所有刺身非常新鮮同厚切,咁嘅丼飯都係第一次食,好惹味🤤🤤🥟日本魚皮蝦餃(五件)$38 :外脆內軟,炸到金黃色,裡面餡料非常飽滿,仲有肉汁,唔錯唔錯🤤🤤認真食過返尋味,值得推介,大家經過觀塘又想食日本嘢就可以試吓呢間,仲係良心餐廳嚟㗎❤️❤️❤️

2022-10-23 43 views
喺觀塘返工嘅朋友話嗰度有間日式餐廳性價比唔錯,於是今日我就約咗佢一齊去試下。我哋晚飯時間大約7點左右到,餐廳都差不多坐滿咗。我哋點左個日式豆腐沙律做頭盤。跟住就係吉列廣島蠔。我自己覺得吉列蠔唔錯,每隻都好肥美,亦都炸得剛剛好👍🏻跟就有炒翠王玉瓜。上面加咗少少木魚絲,跟刻香咗好多。另外我哋亦都點咗蒜蓉燒茄子。呢個真係有少少估唔到喺呢度會叫到,因為真係有啲港式口味😂最後就係我朋友嘅重點推介雜錦魚生丼啦。呢度個presentation都幾新奇,係用一個個小杯上嘅,每杯都有唔同嘅魚生,都幾得意👍🏻
又到左介紹觀塘美食既時候啦٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و我相信好多人都聽過丼瀛呢間餐廳,我以前係觀塘返工成日食😋又大份又抵食💕 今次係第一次食晚市,店員話原條日本空運飛機魚係每日新鮮由日本空運到港架!每日都要4-5點先送到過黎,所以得晚市先有架😆!而且條魚既食法係二段食,食完刺身可以加20蚊將剩底既魚骨同魚肉煮成鮮魚湯烏冬~ 今日食既個條魚叫蓮子鯛,店員話刺身有三個食法。 1)刺身配辣蘿蔔蓉2)刺身配醋3)刺身配辣蘿蔔蓉+醋 每款食法都有唔同味道,我最鍾意刺身配辣蘿蔔蓉加醋,醋可以帶出刺身既鮮味,蘿蔔蓉再加添少少辣既口感。刺身既擺盤好靚,睇得出師傅刀功好好呀👍🏻 食完刺身,店員就會開始準備鮮魚湯烏冬,魚湯非常鮮甜,無腥味,飲得出唔係味精湯,真材實料呀😍烏冬扁長彈牙,應該係日本稻庭烏冬🤤🤤 茶碗蒸配料有冬菇、雞肉、鳴門卷,蛋味香濃,十分嫩滑 店員對每枱客人都講解得十分清晰,會推薦客人菜式,態度好好,環境又舒適👍🏻抵讚!

今日食既個條魚叫蓮子鯛,店員話刺身有三個食法。

1)刺身配辣蘿蔔蓉
2)刺身配醋
3)刺身配辣蘿蔔蓉+醋

茶碗蒸
配料有冬菇、雞肉、鳴門卷,蛋味香濃,十分嫩滑
茶碗

2022-10-23 35 views
特上蒲燒原條鰻魚爆丼 $168✔️好肥美厚肉嘅原條鰻魚✔️肉質彈牙無骨、唔腥,熱辣辣好香清酒煮大蜆 $88 👍🏻👍🏻👍🏻✔️清酒味好出,唔會過搶,配搭海帶剛好✔️蜆肉飽滿新鮮,帶淡淡海水鹹香✔️有類似葛冬粉嘅面條喺鍋入邊,好索汁,煙韌有咬口,大讚👍🏻茶碗蒸 $76 ✔️好濃味,幾足料,蛋偏杰✔️除咗名門卷同冬菇,入邊仲有黑椒雞件串炸摩天輪 $148 ✔️好靚,好gimmick,每格都有唔同炸物 (2-4件)全部即叫即炸,好香脆✔️包括: 大大嚿嘅炸雞扒,四舊香口又流心嘅芝士薯餅👍🏻炸餃子,炸魚肉蟹子豆腐,炸廣島蠔👍🏻, 炸紫薯餅✔️好適合打卡同2-4位朋友shareOverall: 商場店舖位置唔起眼,但全部野食都做得好出色,又扺食,值得再Encore支持💛 店舖裝修都好靚 💛💛💛Igable打卡度:8.5/10Taste 好味度:8.5/10 Worth revisiting返兜度:8/10
特上蒲燒原條鰻魚爆丼 $168
✔️好肥美厚肉嘅原條鰻魚
✔️肉質彈牙無骨、唔腥,熱辣辣好香

清酒煮大蜆 $88 👍🏻👍🏻👍🏻
✔️清酒味好出,唔會過搶,配搭海帶剛好
✔️蜆肉飽滿新鮮,帶淡淡海水鹹香

茶碗蒸 $76
✔️好濃味,幾足料,蛋偏杰
✔️除咗名門卷同冬菇,入邊仲有黑椒雞件

串炸摩天輪 $148
✔️好適合打卡同2-4位朋友share

Igable打卡度:8.5/10
Taste 好味度:8.5/10
Worth revisiting返兜度:8/10
  • 吉列廣島蠔
丼瀛特上築地壽司杯 $268 🐟🐠🐙🦀做法好有創意 一共有七杯每款都係唔同嘅刺身 食落都幾好味每個壽司杯刺身都有兩塊 share食岩曬🙌🏻唐揚脆香雞 $48🐣呢到脆香雞都好抵食 又大件😍雞肉食落特別香脆嫩滑多汁 配上佢提供嘅沙律醬甜甜地唔油膩 都幾開胃❤️蕃茄溫室豆腐沙律配麻醬 $35🍅沙律菜有蕃茄🍅 青瓜🥒 山菜樣樣蔬菜都好新鮮👍🏻蕃茄食落好甜 唔會覺得酸豆腐好有豆味 食落去好滑 配麻醬搞到好想再叫多份☺️焗蠔 $38/2🦪用左芝士係面封住蠔汁👍🏻然後再係芝士上面用火槍燒到有少少蕉香焗蠔落咗沙律醬 味道唔錯茶碗蒸 $35🥚好香蛋味 好滑溜#觀塘 #觀塘日本菜 #觀塘抵食 #觀塘壽司
丼瀛特上築地壽司杯 $268 🐟🐠🐙🦀

茶碗蒸 $35🥚
好香蛋味 好滑溜

#觀塘 #觀塘日本菜 #觀塘抵食 #觀塘壽司
2022-10-20 580 views
臨別依依,要搵間充滿香港情嘅餐廳食飯,朋友鍾情日本菜,最後決定揀呢度。💕未食已經被環境四周攝住了眼,連豬、連儂牆盡在不言中嘅回憶,聽住喜歡嘅音樂進食,胃口大增。點了茶碗蒸、蟹肉卷、壽司杯、炸蠔、芝麻雞翼、仲有炸豆腐。6樣嘢食,兩個人份量,應該夠食,唔夠先再加。每道菜上枱,侍應都會禮貌兼用心咁介紹菜名,呢份發自內心嘅殷勤,真係會令用餐感覺更愉快!🍥茶碗蒸($38/碗):滑捋捋,鹹淡度適中。🦪吉列廣島蠔($48):蠔唔會太大隻,炸漿亦唔厚,每人食兩隻都唔會覺得太滯、太油膩。🍣碎三文魚松葉蟹肉卷($68):每粒都四四方方,剛好一口食晒,口腔充滿三文魚油脂香,蟹肉嘅甜。🍗芝麻雞翼($48):炸得金黃,但仍保持到肉汁,入口香脆美味。🥢木魚花炸豆腐($58):侍應話可以點汁食,又或直接將醬汁淋上豆腐伴混食。前者食法仍保留到木魚香脆口感,但豆腐未必能沾上醬汁;而後者將醬汁伴混食,起初擔心會太濃味,但事實又唔會喎,只不過真係會稍微減低了脆口度。🍱最後當然要講埋超靚嘅壽司杯啦。“築地壽司杯”($188),刺身包括三文魚、,碎葱吞拿魚蓉、帆立貝、蟹肉蟹膏、黃金魷魚、甜蝦。壽司杯極吸晴,完全配合到相機食先。

🍥茶碗蒸($38/碗):滑捋捋,鹹淡度適中。

吉列廣島蠔

碎三文魚松葉蟹肉卷

芝麻雞翼

木魚花炸豆腐

🍱最後當然要講埋超靚嘅壽司杯啦。“築地壽司杯”($188),刺身包括三文魚、,碎葱吞拿魚蓉、帆立貝、蟹肉蟹膏、黃金魷魚、甜蝦。壽司杯極吸晴,完全配合到相機食先。最美味係帶子,食得到嘅鮮甜。三文魚就肥美,食到魚油香。蟹膏蟹肉都鮮味,個人喜歡將飯倒在碟上,與蟹膏蟹肉伴混,真係好好食。
築地壽司杯

所有食物完全清碟,在這餐廳的氛圍下用餐,食到的不只食物嘅味道,還有人情味、以及香港情懷。
Type of Meal
Dinner
之前係牛頭角翻工嘅時候同屋企人食過一次個次仲因為睇錯咗大廈要屋企人等我差唔多45分鐘🫣今次終於識路 知道係邊度🤣🤣🤣💛丼瀛十二風味 (師父發辦) $398有四客刺身、八客壽司杯 由右上講起🤭曹以魚壽司 爽口嘅魚肉 第一次食又幾好味喎~間白魚壽司 係好嫩滑嘅口感海膽壽司 首先生得好靚 食落好甜 好creamy😋吞拿魚腩蓉 正常發揮磯煮鮑魚 有口感 無煮過龍帶子刺身 好大粒 加埋檸檬好開胃 新鮮又厚肉👍🏻牡丹蝦刺身 超鮮甜 真係好好食😋赤貝刺身 爽口彈牙 但又唔會韌魚子魷魚壽司 配飯一流 魷魚唔韌 甜鮮蟹膏蟹肉蟹子壽司 蟹盛宴 最鍾意蟹膏😋三文魚腩壽司 勁厚勁大塊 油脂比例好好👍🏻芥末八爪魚壽司 唔韌 有咬口 調味都做得好好💛菜碗蒸 $38蛋好嫩滑 可惜在量少咗 好食想食多啲🤭🤭佢仲有一粒雞胸係底 多咗一個唔同嘅口感💛酥炸池魚仔 $48唔會好厚粉 炸得剛剛好
之前係牛頭角翻工嘅時候同屋企人食過一次
個次仲因為睇錯咗大廈要屋企人等我差唔多45分鐘🫣
今次終於識路 知道係邊度🤣🤣🤣

💛丼瀛十二風味 (師父發辦) $398
丼瀛十二風味

有四客刺身、八客壽司杯 由右上講起🤭
曹以魚壽司 爽口嘅魚肉 第一次食又幾好味喎~
間白魚壽司 係好嫩滑嘅口感

💛酥炸池魚仔 $48
酥炸池魚仔

唔會好厚粉 炸得剛剛好

2022-10-18
$290 (Dinner)
2022-10-19 36 views
深海乳龍蝦 $108第一次見有得order💛小編就即刻order嚟試下深海乳龍蝦味道鮮甜彈牙口感就有啲似赤蝦😂汁燒肉眼扒 $148份量十足嘅肉眼扒 😍入面仲keep到啲肉汁炸蒜令肉眼扒更香口👍🏻原隻魷魚 $98係成隻魷魚呀有埋魷魚鬚幾彈牙有咬口🤤燒羊肋串 $48加咗孜然粉嘅羊肋串好惹味肉質軟淋淋最緊要係唔會騷🤪明太子炒翠玉瓜 $68超級惹味嘅炒翠玉瓜 鹹香而又辣辣哋嘅明太子配搭翠玉瓜真係好夾💕翠玉瓜好爽口串炸摩天輪 $148打卡一流嘅摩天輪真係少女心爆棚非常夢幻😍入面有多款炸物最特別係有炸豆腐丸外脆內軟仲要有啲蟹子係入面👍🏻炸紫薯餅都好出色甜度啱啱好 仲要有粒粒栗子👅炸雞都炸到外皮好香脆肉質仲好juicy添😙Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度:🌟🌟🌟🌟📌回頭度:🌟🌟🌟🌟📌環境:🌟🌟🌟🌟📌服務:🌟🌟🌟🌟
深海乳龍蝦 $108

📌回頭度:🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟

2022-10-18 36 views
買咗個築地丼,有外賣精選自取優惠,$59 有三文魚、帆立貝、赤身、三文魚籽、吞拿魚腩蓉,三文魚1塊但算大塊有厚度、帆立貝都係一粒開半鮮甜、赤身2塊都淋身,吞拿魚腩蓉好棉冇筋,同三文魚籽撈飯一流,飯上面都有紫菜碎,加好少豉油已經夠味,呢個價錢CP值好高😋
築地丼外賣
築地丼外賣
2022-10-18 40 views
丼瀛特上築地壽司杯有七種唔同嘅刺身壽司杯裝,睇落幾靚幾特別~個杯都幾深,所以個飯量都幾多下~刺身有親子三文魚、帆立貝、赤蝦、芥末八爪魚、蔥吞拿魚腩配海膽、蟹肉蟹膏、油甘魚刺身都算新鮮,不過如果多啲會好啲~香桃蟹籽沙律沙律有勁多青瓜絲,再加入香桃,都幾清新幾好味木魚炸豆腐豆腐本身冇咩味,加埋木魚絲同點醬汁食都ok,不過略厭有點油明太子醬燒玉子上面有明太子醬,鹹鹹地甜甜地幾好食燒帆立貝估唔到係將帆立貝切到細細粒再加大量沙律醬,個味幾好食但其實蓋過咗帆立貝嘅味住/係附近返工可以try try
丼瀛特上築地壽司
有七種唔同嘅刺身壽司杯裝,睇落幾靚幾特別~
個杯都幾深,所以個飯量都幾多下~
刺身都算新鮮,不過如果多啲會好啲~

香桃蟹籽沙律
沙律有勁多青瓜絲,再加入香桃,都幾清新幾好味

木魚炸豆腐
豆腐本身冇咩味,加埋木魚絲同點醬汁食都ok,不過略厭有點油

明太子醬燒玉子
上面有明太子醬,鹹鹹地甜甜地幾好食

燒帆立貝

住/係附近返工可以try try