自從雅都開咗Food Court 後,睇完戲都唔洗突登行返去商場搵嘢食。第二次嚟到象泰,自己餐廳空間始終坐得舒服啲,唔怕有人搭枱。次次食泰菜都會嗌份生菜包代替主食,用生菜嚟搭配肉類,比起飯麵更高纖有營,輕盈啲又無咁飽滯。豬頸肉切成幼條,脂肪比例多,口感比較彈嫩;加入乾蔥、香葉、辣椒拌炒,味道酸辣偏鹹,夾入清爽嘅生菜中正好中和返,加埋裡面啲辣椒籽食落卜卜脆幾有口感。米紙卷皮薄剔透,一客有六件,包入切絲蘿蔔、粉絲、青瓜、生菜、鮮蝦同扎肉片,餡料飽滿,清新又不乏飽足感。蘸上伴碟嘅特製醬料,味道有啲似燒鴨嘅酸甜醬,令口味增添一點清甜,更惹味開胃。蠔仔蛋煎好再放上鐵板,鐵板屬於裝飾,無煮食或加熱作用同預期中嘅jarjar聲有啲落差。蛋應該無加入麵粉,食落滑嫩、充滿蛋香;蠔仔夠大隻厚肉,雖然有幾隻有啲腥、又有幾隻醃唔勻好鹹,但個蛋嘅口感正合我意,加返分泰菜特色名菜之一——咖哩麵包盒,搭口味正宗嘅青咖喱,味道帶辣,幾香口。配料多到滿瀉呢度嘅咖喱雞選用雞件部位,帶骨,中意吮骨嘅人會buy,但個人喜好雞脾位多啲。次次行完街睇完戲太陽都落山,見佢午市下午茶set都幾抵食,下次如果早啲過嚟可以試吓

第二次嚟到象泰,自己餐廳空間始終坐得舒服啲,唔怕有人搭枱。
泰式豬頸肉生菜包
泰式豬頸肉生菜包

豬頸肉切成幼條,脂肪比例多,口感比較彈嫩;
鮮蝦扎肉米紙卷
鮮蝦扎肉米紙卷
鐵板蠔仔炒蛋

蠔仔蛋煎好再放上鐵板,鐵板屬於裝飾,無煮食或加熱作用
同預期中嘅jarjar聲有啲落差。
鐵板蠔仔炒蛋
蛋應該無加入麵粉,食落滑嫩、充滿蛋香;

焗青咖喱麵包雞
焗青咖喱麵包雞
配料多到滿瀉

2020-03-11
$185 (Dinner)
2020-03-17 23 views
久唔久都要去下泰國揼下骨食下野,但由於依家咁嘅環境全球役惰,唯有屋企附近食泰菜過吓癮算啦Gogo mall 這間象泰,味道唔錯就決定食呢間啦先來一大杯象啤,果然有誠意,冰杯上枱,涼透心嘅感覺,近排天氣回暖,飲杯冰凍啤酒🍻爽呀!海南雞飯,又返乾身,海南雞都滑,不過肥左啲,醬汁唔錯辣啲仲好🤣🤣串燒味道OK,不過有少少鞋😅😅反而沙嗲醬出色喎,全部淋晒落去,夠過隱,夠惹味網包金邊粉賣相都OK,做法夠地道,大大碟鹽燒尖吻魚也不錯,肉汁夠滑,不過啲鹽會唔小心落喺魚到,就會好咸啦總觀食物各方面都唔錯,價錢都合理,星期一至五就免收+1

Gogo mall 這間象泰,味道唔錯就決定食呢間啦

串燒味道OK,不過有少少鞋😅😅
反而沙嗲醬出色喎,全部淋晒落去,夠過隱,夠惹味

網包金邊粉賣相都OK,做法夠地道,大大碟

總觀食物各方面都唔錯,價錢都合理,星期一至五就免收+1

想去泰過去吾到吾緊要既,黎到屯門都可以食到正宗好食既泰菜😋。今次小編黎到屯門雅都花園商場既象泰飯好野😎。。串燒沙嗲 (1打)半豬半雞 $148豬雞各有特色,豬肉比較有韌勁,而雞肉比較Juicy,再加上沙嗲汁,食落有一種獨特既泰式風味😁。。炭燒豬頸肉 $78肉身燒得好干身,口感非常之有咬口,再配上醬汁,不錯😛。。外陰海鮮湯 $108冬陰公味好濃,絕對曲泰國當地既冬陰公湯有得比❤️,而且個湯係選用原隻大頭蝦,令到個湯果飲落更加鮮😍。。泰式明爐香檸汁尖吻魚 $138食落個香檸味岩岩好,酸酸甜甜。另外尖吻魚魚肉好嫩滑,又冇細骨,食得好過癮😚。。黃咖哩牛筋腩煲 $98咖哩味好夠濃,牛筋牛腩都好入味,好好食👍🏻。另外個咖哩真係重點,可惜小編唔記得order薄餅,點黎食一定好正😆。。泰式飛天炒芥蘭 $58平時次次餅泰菜都係馬拉盞炒通菜,今次就專登試下炒芥蘭。芥蘭炒得岩岩好,而且好入味,少少辣,好食😋。。泰式菠蘿海鮮炒飯 $98炒飯飯粒好分明,海鮮煮得岩岩好,吾會煮太老太韌,Good👍🏻。。象泰 (屯門)屯門屯門鄉事會路112-140號雅都花園1樓商場118-127號舖。最高為(5/5)味道⭐⭐⭐⭐ ⭐

串燒沙嗲 (1打)半豬半雞 $148

炭燒豬頸肉 $78
肉身燒得好干身,口感非常之有咬口,再配上醬汁,不錯😛。

外陰海鮮湯 $108

泰式明爐香檸汁尖吻魚 $138

黃咖哩牛筋腩煲 $98

泰式飛天炒芥蘭 $58

泰式菠蘿海鮮炒飯 $98

象泰 (屯門)

最高為(5/5)
味道⭐⭐⭐⭐ ⭐
價錢⭐⭐⭐⭐ ⭐
環境⭐⭐⭐⭐
服務⭐⭐⭐⭐ ⭐
推薦星數⭐⭐⭐⭐⭐
2020-03-15
$220 (Dinner)
  • 炭燒豬頸肉
  • 冬蔭海鮮湯
2020-03-17 94 views

串燒沙嗲 (1打)半豬半雞 $148

炭燒豬頸肉 $78
肉身燒得好干身,口感非常之有咬口,再配上醬汁,不錯😛。

外陰海鮮湯 $108

泰式飛天炒芥蘭
串燒沙嗲
泰式明爐香檸汁尖吻魚
2020-03-15
$200 (Dinner)
黃咖哩牛筋腩煲
冬陰海鮮湯
泰式菠蘿海鮮炒飯
泰式飛天炒芥蘭
串燒沙嗲
泰式明爐香檸汁尖吻魚
炭燒豬頸肉
約個fd食飯,搵到屯門有呢間泰國嘢,未食過食吓先。之前以為呢個商場得返food court,原來仲有餐廳,想坐得舒服啲可考慮幫襯呢間,我哋仲有得坐卡位,都幾好呀!呢個時候仲會一人送一個口罩,好貼心。兩個人咩都想食,各自叫左自己想食嘅嘢,朋友想食招牌去骨豬手煲,賣相好似有啲肥,但又好吸引XD,食落幾好味,唔會太淋又唔會太un。我就叫咗招牌焗黃咖哩麵包軟殻蟹,賣相超正的說!超豐富,黃咖哩好match個麵包,軟殻蟹都好好味。叫咗個馬拉盞通菜,個味道幾好呀,不過有啲辣,有一吓我自己食到啲籽所以就狂飲水🤣🤣另外仲叫咗個小食拼盤,有雞翼、蝦餅、春卷、串燒,個人幾鍾意拼盤,咩都有啲,每樣食少少。而呢個拼盤都好足料,蝦餅春卷都好大件!好抵食。個人覺得唔算係屯門最抵食嘅泰國餐廳,不過呢個質素係值呢個價錢嘅!

• 小食拼盤(小)
  • 招牌焗黃咖哩麵包軟殻蟹
2020-03-16 30 views
啱啱搬來屯門有時候都有去過呢個商場但係個陣未裝修所以都無入去行過最近發現佢變左新裝好似好多野食咁~好似好耐無食過泰國野所以決定試下!我地叫做個凍鳳爪估唔到會有咁多件而且味道調得好好!唔會太辣真係食到停唔到口我哋見到佢個豬手係招牌菜而且好多人叫好期待!黎到既時候已經聞到好香!果然係招牌菜啲豬手好入味雖然有皮但係食落一啲都唔Heavy!強烈推薦大家叫呢個餸配飯超正呀!另外我哋仲叫咗個海南雞啲雞肉比想像中滑好多而且份量都唔少好足料晚飲品我哋叫嘅食物性價比都唔錯決定下次同朋友黎再食過!晚市仲有折添
啱啱搬來屯門有時候都有去過呢個商場
但係個陣未裝修所以都無入去行過
最近發現佢變左新裝
好似好多野食咁~

好似好耐無食過泰國野所以決定試下!

我地叫做個凍鳳爪

估唔到會有咁多件
而且味道調得好好!
唔會太辣

真係食到停唔到口

我哋見到佢個豬手係招牌菜
而且好多人叫
好期待!

黎到既時候已經聞到好香!
果然係招牌菜
啲豬手好入味

雖然有皮
但係食落一啲都唔Heavy!
強烈推薦大家叫呢個餸配飯
超正呀!

另外我哋仲叫咗個海南雞

啲雞肉比想像中滑好多

而且份量都唔少

好足料晚飲品

我哋叫嘅食物性價比都唔錯
決定下次同朋友黎再食過!
晚市仲有折添

2020-03-15 29 views
係雅都依間泰國菜真係集方便抵食於一身今日諗唔到食咩就又過咗嚟食芒果沙冰 $36陣芒果味一啲都唔假,個底仲有芒果粒小食拼盤 $108食泰國嘢一定要食啲煎炸香口嘢先夠爽蝦餅爽口彈牙,四款入面我最鍾意另外嘅春卷都炸得好鬆脆,爆晒餡雞翼同串燒就中規中矩,無乜特別串燒沙嗲 (半打) $88倒埋啲沙嗲醬落去個醬好香濃,但啲肉肉就一般般啦菠蘿海鮮炒飯 $98$98依個份量,真係好抵食仲要好足料,好多海鮮好多配料性價比甚高仲要唔使加一都幾抵食
係雅都依間泰國菜真係集方便抵食於一身
今日諗唔到食咩就又過咗嚟食
芒果沙冰 $36

陣芒果味一啲都唔假,個底仲有芒果粒
小食拼盤 $108

食泰國嘢一定要食啲煎炸香口嘢先夠爽
蝦餅爽口彈牙,四款入面我最鍾意
另外嘅春卷都炸得好鬆脆,爆晒餡
雞翼同串燒就中規中矩,無乜特別

串燒沙嗲 (半打) $88

倒埋啲沙嗲醬落去
個醬好香濃,但啲肉肉就一般般啦
菠蘿海鮮炒飯 $98

$98依個份量,真係好抵食
仲要好足料,好多海鮮好多配料
性價比甚高
仲要唔使加一
都幾抵食
2020-03-10
$180 (Dinner)
2020-03-09 33 views
屯門既雅都商場翻新左變咗做Go go mall 多咗好多食肆😯 譚仔 小巴黎 。。。 打造成另一個晚飯宵夜嘅好地方😙行左一個圈之後 搵左呢間泰國菜 象泰😛 價錢好似唔係好貴 款式又多🧐因為都夜 唔想食咁多肉 所以今晚主打海鮮為主🤩🤩生蝦係最中意既頭盤 呢度$88有六隻😛 每隻生蝦都幾大隻 又剔透 用杯子裝住上桌🥳 有兩個醬汁 橙色係平時食開嘅酸辣醬 綠色嘅就再辣少少😍 生蝦軟滑又黏口 食得好開心哦🥳🥳辣椒膏炒花甲 其實應該叫大蜆先岩 因為真係好大隻😂😂 每隻都開哂口 唔會有沙 呢點要讚一讚👍 泰式辣椒膏一啲都唔辣 而係酸酸甜甜 連小朋友都食得😙香蒜炒芥蘭好彩叫左少油 清清地炒得都ok最後鹽燒尖吻魚都來了 即燒 所以要等下 我都係第一次食鹽燒尖吻魚😯 原來咁嫩滑架😯 揭開塊皮 即刻見到濕潤既魚肉 好似蒸咁滑😋😋尖吻魚既骨好大條 可以輕易拆起😏 不過食魚肉有時會沾到鹽 會咸啲😂

因為都夜 唔想食咁多肉 所以今晚主打海鮮為主🤩🤩

香蒜炒芥蘭好彩叫左少油 清清地炒得都ok

$200 (Dinner)
  • 辣椒膏炒花甲
  • 泰式生蝦
2020-03-06 39 views
屯門雅都商場原來近年變左有個美食廣場新淨左好多呢間泰國野係呢個美食廣場入面既餐廳比出面美食廣場會住得舒服D意外地食物外型同味道都非常唔錯成餐非常滿意我哋全部都叫咗小辣_泰式生蝦生蝦用玻璃小杯裝住汁上有2種醬汁我中意綠色 酸酸辣好開胃🤤網包雞絲金邊粉金邊粉個汁係酸酸甜甜非常易入口 入面仲有唔小海鮮份量2個人食完全係夠既明爐烏頭見到每一台人都有叫呢一個睇相都見到好多配料 所以條魚係好入味!個底仲有粉絲吸晒D湯汁好正 記得食埋呀! ( 開頭我唔知有粉絲係底見男友無啦啦點解有粉絲食先知)泰式生菜包生菜包屬正常質素👍🏻要一提既係比好多生菜唔怕唔夠包青檸梳打會俾埋成支梳打水你可以飲到2杯半 感覺好似賺左咁-當日我地大約6:00食都已經有4,5台客可能做開街坊生意都知質素唔錯😋去開屯門又唔想食咁貴可以去試下😉我食嗰日食完仲一人派左一個口罩😳😳
屯門雅都商場原來近年變左有個美食廣場

非常易入口 入面仲有唔小海鮮
份量2個人食完全係夠既

明爐烏頭
見到每一台人都有叫呢一個
睇相都見到好多配料 所以條魚係好入味!
見男友無啦啦點解有粉絲食先知

可能做開街坊生意都知質素唔錯😋
去開屯門又唔想食咁貴可以去試下😉
我食嗰日食完仲一人派左一個口罩😳😳
2020-03-03 49 views
雖然我唔係好食得辣,又唔係好鐘意香料,但泰國菜對我嚟講,依然都係好吸引依個商場翻新過後都無嚟搵過食先有蝦片少少辣脆脆哋好過癮食住蝦片睇menu寧舍開心兩個人嗌咗3樣嘢食share泰式海鮮炒貴刁 $78泰國餐廳嘅炒粉麵就係炒得好有鑊氣好香又好惹味$78大大碟,又真係有好多海鮮,唔錯唔錯串燒沙嗲 $88食泰國菜一定要嗌返幾串串燒燒得香,沙嗲醬濃郁焗黃咖喱麵包軟殼蟹 $168依個相對貴少少不過軟殼蟹大大隻,味道都幾好如果個包再焗脆身啲,應該會好食好多象泰芒果椰汁糯米飯 $68超級甜嘅芒果好味
依個商場翻新過後都無嚟搵過食

食泰國菜一定要嗌返幾串串燒
燒得香,沙嗲醬濃郁
焗黃咖喱麵包軟殼蟹 $168
依個相對貴少少
不過軟殼蟹大大隻,味道都幾好
如果個包再焗脆身啲,應該會好食好多
象泰芒果椰汁糯米飯 $68

超級甜嘅芒果
好味
2020-03-03 91 views
雅都商場美食廣場最角落頭有間泰國餐廳😁係VCITY行完街,行過對面就見呢個美食廣場,於是就試下門口大大個餐牌,老媽子話想像椰青🌠 泰式馬拉盞炒通菜 $58🌠 馬拉盞炒通菜炒得幾惹味,與飛天通菜不同嘅係佢並唔辣,只有馬拉盞嗰種鹹香味😋✨ 泰式炸蝦片 $28✨ 蝦片最緊要就係鬆化同夠脆, 而蝦片就夠鬆夠脆👍🏻估計點咖哩食應該更加正🌌 炭燒豬頸肉 $78🌌 炭燒豬頸肉放喺石爐上面燒, 微微嘅火焰令到豬頸肉保持溫暖豬頸肉薄薄一片, 食起來微脆,點甜酸汁食味道更佳🎇 香芒軟殼蟹米紙卷 $78🎇 米紙包裹芒果、泰式粉絲、沙律菜及軟殼蟹配合秘製黑椒魚露,味道好有層次, 軟殼蟹香、芒果甜、泰式粉絲吸取黑椒魚露的精華,係口腔一次過爆發😋✨ 燒牛油蒜蓉大花蝦 $78✨ 大花蝦上鋪滿牛油蒜蓉,兩隻開邊燒蒜蓉牛油嘅香味加上大花蝦淡淡鮮甜味,不錯👏🏻🌌 鮮椰青 $34🌌 椰青係去到泰國餐廳必嗌嘅飲品,果種清甜同冰凍, 最適合一邊食一邊飲,仲可以解下膩,爽!總體來說實屬不錯,鍾意食泰式食品既朋友多一個選擇,很好😋👍🏻
雅都商場美食廣場最角落頭有間泰國餐廳😁
係VCITY行完街,行過對面就見呢個美食廣場,於是就試下
門口大大個餐牌,老媽子話想像椰青

🌠 泰式馬拉盞炒通菜 $58🌠
泰式炸蝦片
✨ 泰式炸蝦片 $28✨

🌌 炭燒豬頸肉 $78🌌
炭燒豬頸肉放喺石爐上面燒, 微微嘅火焰令到豬頸肉保持溫暖
豬頸肉薄薄一片, 食起來微脆,點甜酸汁食味道更佳

🎇 香芒軟殼蟹米紙卷 $78🎇
米紙包裹芒果、泰式粉絲、沙律菜及軟殼蟹

✨ 燒牛油蒜蓉大花蝦 $78✨
大花蝦上鋪滿牛油蒜蓉,兩隻開邊燒
蒜蓉牛油嘅香味加上大花蝦淡淡鮮甜味,不錯👏🏻

鮮椰青

🌌 鮮椰青 $34🌌

泰式炸蝦片
鮮椰青
2020-03-02 28 views
一向是泰國為鄉下嘅我哋,疫情之後已經好少出街食飯,所以今日出街買完野就梗係食泰菜啦😬😬屋企附近這家 象泰 係我哋比較喜愛嘅😊😊店舖裝飾泰國風,有卡位和長枱,算係坐得舒服,店員服務都幾好,主動收骨碟👍👍蛋網炒金邊粉,不錯,夠乾身,賣相靚仔,加朵🌼好醒神,仲有花生碎夠地道生🦐刺身都幾特別,用小杯盛載,方便企理,爽味鮮甜,醬汁都幾辣😅另一代表當然是無骨海南雞,再加多個小山丘咁高嘅油飯🤣🤣咁耐先出黎食食多兩味鹽燒尖吻魚,夠唔夠鮮,小心掉咗啲鹽落去呀甜品都試左新嘢,南瓜布甸,賣相就靚啦不過都係鍾意食普通布甸多啲😂😂總括各種食物都算係唔錯,最緊要夠地道,當去左泰國架拉😬😬

另一代表當然是無骨海南雞,再加多個小山丘咁高嘅油飯🤣🤣

咁耐先出黎食食多兩味
鹽燒尖吻魚,夠唔夠鮮,小心掉咗啲鹽落去呀

總括各種食物都算係唔錯,最緊要夠地道,當去左泰國架拉😬😬
$160 (Dinner)
每次出街個心都係想食泰國菜所以喺大澳玩完都要夜晚翻黎都要食泰國菜但又想試新嘢所以上openrice搵左尼個新開既鋪頭第一次去先知原來雅都開左個food court之前都唔覺尼間嘢正正係food court內面入到最入就係佢啦每次食泰國菜都一定會點冬陰功湯佢既料幾足有幾隻蝦食下味道ok啦唔會話太辣可惜翻到去已經太夜冇晒通菜所以就叫左個馬拉盞茄子煲味道唔錯同我之前食過既馬拉盞唔同佢係好味既不過係太多油啫尼個豬頸肉幾特別I mean佢既擺位睇得出係花左心思喺內面同平時食開既差不多最尾有個炒飯幾有穫氣不過個量有啲多提提大家兩個人食唔洗叫咁多我諗叫三個item已經好飽最尾個飯食唔晒要打包(加左$2)
每次出街

我諗叫三個item已經好飽
最尾個飯食唔晒要打包
(加左$2)
2020-02-29 23 views
疫情之下,已經在家中閉關左很久很久了,今天忍唔住出嚟屋企附近買嘢兼食晚餐🥣係一田掃完貨,就喺附近Gogo mall 搵食😁😁food Court油煙味很大並不是我杯茶,揀咗食泰菜,象泰 睇上去都很地道豬頸肉幾得意,熱往上,而且好juicy ,點上自家製醬汁效果OK菠蘿炒飯,半隻菠蘿水感覺很新鮮,材料算豐富,當然係雪藏為主,也不過不失夠晒乾身鹽燒尖吻魚反而有驚喜,肉質夠亂好香,滑,加咗香茅可以去腥飲埋將啤酒夠晒地道啦🤩🤩滿意,可能太內冇食過街嘢,感覺好味😋

係一田掃完貨,就喺附近Gogo mall 搵食😁😁

鹽燒尖吻魚反而有驚喜,肉質夠亂好香,滑,加咗香茅可以去腥

2020-02-28 28 views
雖說搬來屯門好幾年了 始終不及地頭蟲朋友極力推介才知道 雅都有間抵食泰菜款式多味道不錯價錢合理 平日仲免加一趁阿媽有節目沒煮飯 就同呀爸呀妹去試小餐廳環境不錯 餐牌款式多有選擇困難-🦐泰式生海蝦 $88/ 6隻這晚本貓的首選 比其他地方特別的生蝦透明的生蝦們半勾在玻璃杯上 賣相精緻分別配上紅/青辣汁加上辣椒蒜片及葉子吃著是蝦的爽脆口感 不同的酸辣作調味開胃美味 嚐辣的我表示青辣椒版本好正-🦑泰式燒原條魷魚配酸辣汁 $108爸爸一向喜歡吃魷魚 見到這款自然要叫魷魚頗大隻整體都有烤過痕跡 十分均勻因為厚肉口感相當不錯 味道則較為清淡爸爸滿意 我個人則覺得相對其他無咁抵-🦀焗青咖喱麵包軟殼蟹 $168不想食普通的粉麵飯 就選了個最特別的因偏好青咖哩 把原本的黃咖哩版換走了豪邁又吸引的麵包磚頭 溢出滿滿咖哩汁裡面軟殼蟹頗多 仲有泰式茄子豆角等等美中不足是小小咸 可能不轉青咖哩更好勁多三個人分都食唔完 絕對大件夾抵食-🥗馬拉盞炒通菜 $58本貓絕對是正常女生 吃飯忍不住想健康明明已經夠食 但總會眼闊肚窄叫多碟菜馬拉盞惹味穩陣之選 調味剛好且有鑊氣-整體來講實在太抵食 完全街坊小店價錢唔洗五百蚊
雖說搬來屯門好幾年了 始終不及地頭蟲

馬拉盞惹味穩陣之選 調味剛好且有鑊氣

整體來講實在太抵食 完全街坊小店價錢
唔洗五百蚊 有軟殼蟹麵包磚生蝦菜海鮮
三父女飽到捧住個肚仲打包 可以再翻兜
$150 (Dinner)
  • 泰式生蝦