好耐冇番屯門,唔係朋友介紹唔會特登過到去田景依邊食🥹果然冇令我失望🥰🥰成件事好有黑白大廚feel~仲有Bar 枱位可以睇住廚師煮野食!!!見到佢地有限定Tasting Menu又大閘蟹水尾~一定要叫番個, 價錢係$628包3道菜🦀蟹粉菜苗意式雲吞with蟹粉豆腐湯:小店都咁有Presentation好難得🥹🥹咬落又好香蟹粉🦀手造墨汁意大利麵。江蘇大閘蟹粉。鹹蛋黃海鮮汁:痛風既味道!!!真係好好味~蟹膏多到癲左😍🥰勁滿足~底層係鹹蛋黃海鮮汁,但唔會太搶蟹膏嘅香氣😚😚🦀薑汁番薯糖水白朱古力。蘋果薑味意大利冰糖:花係我最鍾意嘅白朱古力,而且薑味好重好岩我口味🦞手作,意大利麵配西班牙紅蝦with紅蝦膏龍汁:店員上菜後提我地要記得將蝦頭既膏汁壓埋出黎Mix埋紅蝦汁會再濃味D✅幾Appreciate佢地既意粉係手工造,帶有少少彈牙感~✅每樣野既擺盤用心,上菜個陣仲會講解番每道菜既做法同食用方式✅同埋幾個後生仔女廚師好用心煮好味既食物比客人~好有初心! 臨走前問店員佢地既大閘蟹Menu 做埋依幾日~黎緊仲有新既限定Menu🤭🤭 好期待Encore 有咩新野食

✅同埋幾個後生仔女廚師好用心煮好味既食物比客人~好有初心!

2024-11-22 1098 views
呢日去咗人氣高質意大利餐廳 "JEP by Involtini",係由曾任米芝連三星餐廳廚師主理,餐廳每日新鮮製作手工意粉,鍾意食homemade pasta 既我哋,當然要品嚐一吓啦~餐廳門外有個大庭園,環境恬靜、雅致,可以攜帶寵物用餐,座位有分室外及室內。室內地方雖然不大,但黑白灰色裝修型格,又可見到開放式廚房同吧檯,感覺輕鬆寫意。午餐時段來到,選擇 3-COURSE LUNCH MENU $158:前菜/餐湯、主菜、甜品及飲料。是日精選餐湯今日嘅餐湯係蕃茄湯,一於試試啦!橙紅色蕃茄湯好漂亮,味道微微酸甜,散發濃郁蕃茄香味,配搭暖笠笠嘅小麥麵包及搽上黑醋牛油,絕對滿足我哋嘅味蕾。手做意大利幼麵. 西班牙紅蝦. 紅蝦膏濃汁     (+$220)餐廳每日新鮮製造意大利麵,手工意粉食落特別彈牙,散發淡淡麵粉香氣,煙煙靭靭,軟硬適中; 西班牙紅蝦肉質爽彈,鮮味十足,意粉醬汁用咗紅蝦、紅蘿蔔、白蘭地煮成,再按壓紅蝦頭,滿滿嘅蝦膏與意粉拌勻一齊食, 香濃美味,值得推薦俾大家!手造意大利粗意粉. 牛肉醬係其他餐廳食嘅牛肉醬通常會混入豬肉,所以牛味無咁濃。而依間餐廳嘅肉醬係全部用上牛冧肉製成,人
是日精選餐湯
手做意大利幼麵. 西班牙紅蝦. 紅蝦膏濃汁
手造意大利粗意粉. 牛肉醬
係其他餐廳食嘅牛肉醬通常會混入豬肉,所以牛味無咁濃。而依間餐廳嘅肉醬係全部用上牛冧肉製成,人手切成一粒粒,食起嚟嫩滑又有咬口,牛冧肉味道特別濃郁,手造意粉非常彈牙爽滑,仲好掛汁,香濃芝士味又唔會搶咗牛肉嘅味道,太好吃啦,滋味大滿足!
是日精選甜品
造型好可愛嘅太陽花冰棒,用上士多啤梨及芒果混合而成,果味清新、酸甜,冰涼解渴。
配埋餐飲凍檸檬茶,紅茶味道回甘,檸檬清香,口感好fresh。
2024-11-21
手做意大利幼麵. 西班牙紅蝦. 紅蝦膏濃汁
  • 蕃茄湯
1K
𖤐ˊ˗有一個大庭院座位,可以帶寵物用餐,室內就較細,座位不多,以灰色簡潔裝潢為主,天氣稍涼,坐在室外用餐,真是好舒服寫意!。゚・𖥸──────-ˋˏ 𝓜𝓮𝓷𝓾 ˎˊ-──────𖥸 。゚・𐂂午餐:三道菜+飲品 $158✎ ̼是日精選前菜:火腿沙律🥗+麵包🥖有三款的風乾肉,辣肉腸、火腿和巴馬火腿,配醋汁沙律🥗,挺豐富多肉。✎ ̼松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯 $158+120份量不多,拌勻蟹膏和生蛋後,味道濃郁,入口鮮味突出,飯煮得綿而入味,只是賣相一般。✎ ̼手造意大利寬蛋麵、喇沙汁、虎蝦、椰菜花 $158手工麵是招牌,口感挺軟韌,掛汁好,虎蝦切粒來炒,彈牙爽口,不過整條上,賣相會更佳。✎ ̼是日甜品:紅桑子花冰棒外形如同太陽花🌻,非常可愛😍,甜甜酸酸味道,好解渴和透心涼!✎ ̼Ice Americano 正常✎ ̼Mojitos 清新自然
𖤐ˊ˗有一個大庭院座位,
可以帶寵物用餐,
室內就較細,座位不多,
以灰色簡潔裝潢為主,
天氣稍涼,坐在室外用餐,真是好舒服寫意!
𐂂午餐:
三道菜+飲品 $158
✎ ̼是日精選前菜:火腿沙律🥗+麵包🥖
松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯
✎ ̼松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯 $158+120
份量不多,拌勻蟹膏和生蛋後,
味道濃郁,入口鮮味突出,
飯煮得綿而入味,只是賣相一般。
✎ ̼手造意大利寬蛋麵、喇沙汁、虎蝦、椰菜花 $158
手造意大利寬蛋麵、喇沙汁、虎蝦、椰菜花
手工麵是招牌,口感挺軟韌,掛汁好,
手造意大利寬蛋麵、喇沙汁、虎蝦、椰菜花
虎蝦切粒來炒,彈牙爽口,
手造意大利寬蛋麵、喇沙汁、虎蝦、椰菜花
不過整條上,賣相會更佳。
✎ ̼是日甜品:紅桑子花冰棒
外形如同太陽花🌻,非常可愛😍,
甜甜酸酸味道,好解渴和透心涼!
✎ ̼Ice Americano
正常
✎ ̼Mojitos
清新自然
2024-10-09
$200 (Lunch)
松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯
手造意大利寬蛋麵、喇沙汁、虎蝦、椰菜花
屯門地方挺大的,所以亦藏有不少高質的餐廳,就像今晚吃的這間餐廳一樣,專門吃的意大利菜式,還是手造意粉,價錢可能有點貴,不過質素能對上就很好了!3-Course Dinner Tasting Menu (488元/set)前菜焦糖鳳梨漬車厘茄味道酸甜開胃,有鳳梨香甜的清香,車厘茄入口爆汁。主菜手造意大利闊麵. 西澳龍蝦. 水牛芝士, 海鮮汁用上半隻西澳龍蝦,本身挺大隻的,而且能吃出挺新鮮,肉質結實有彈性,味道鮮甜,而且蝦頭也有膏!手造意大利闊麵口感是挺結實的,有麵粉香,而且很吸汁!醬汁吃起來會有點檸檬的清香,味道鮮甜。手造意大利幼麵. 西班牙紅蝦. 紅蝦膏濃汁(+140元)用上兩大隻的西班牙紅蝦,用上部分的蝦膏去煮醬汁,然後再吃的時候再把剩餘的蝦膏拌起來一起吃,味道超濃香,蝦味特別突出,不過有人可能會覺得有點腥。而紅蝦肉煮到約七成熟左右,外爽滑內嫩嫩的,口感挺特別,味道挺鮮甜的!而手造意大利幼麵的口感跟闊麵差不多,就型態的不同,都好吃!甜品提子.提子馬斯卡風芝士忌廉. 法式薄脆. 提子檸檬啫哩用上波子提子味道挺清甜的,中間加了大量的濃香芝士忌廉和法式薄脆令整體變得更香,底下的提子檸檬沙冰

前菜
焦糖鳳梨漬車厘茄
味道酸甜開胃,有鳳梨香甜的清香,車厘茄入口爆汁。

主菜
手造意大利闊麵. 西澳龍蝦. 水牛芝士, 海鮮汁

手造意大利幼麵. 西班牙紅蝦. 紅蝦膏濃汁(+140元)

甜品
提子.提子馬斯卡風芝士忌廉. 法式薄脆. 提子檸檬啫哩
用上波子提子味道挺清甜的,中間加了大量的濃香芝士忌廉和法式薄脆令整體變得更香,底下的提子檸檬沙冰味道偏酸甜,中和了一下

飲品
Apple Business
蘋果味會比較突出,酸酸甜甜的,最後是酒味,容易入口。

Passionfruit Lime Soda
百香果味很濃香,甜味為主,帶點檸檬的清香,口感清爽。

2024-09-23
這次是我第二次來到JEP by Involtini品嚐他們的手造意粉,上次來到品嚐他們的紅蝦意粉一直念念不忘,所以又再一次和朋友來到訪。 :: 3 Course Tasting Menu $488/set :: ▶️ 焦糖鳳梨漬車厘茄前菜使用鳳梨焦糖配搭車厘茄,酸酸甜甜的味道非常開胃。▶️手造意大利幼麵,西班牙紅蝦,紅蝦膏濃汁(+$140)再一次品嚐這道西班牙紅蝦意粉並沒有讓我失望,一樣很驚喜。首先手造的意大利幼麵充滿蛋香,口感彈牙。幼麵再掛上濃濃的紅蝦膏濃汁,讓人整個口腔都充滿紅蝦的味道。意粉旁邊兩隻紅蝦裏頭滿滿的蝦膏,把它全部推出來伴在意粉一起吃,讓人非常滿足。▶️提子,提子馬斯卡風芝士忌廉,法式薄脆,提子檸檬啫喱甜品的配搭非常新鮮,提子檸檬啫喱的酸提子馬絲卡芝士忌廉和法式薄脆的甜混合在一起,可令口腔變得非常清新,很不錯。▶️ 海鹽荔枝梳打 / Valrhona 80% Chocolate兩杯飲品都各有特色,海鹽荔枝梳打的鹽味配搭荔枝梳打的甜,很清新的感覺。Valrhona 80% Chocolate - 看到Valrhona這個品牌便知道要叫一杯來品嚐一下,這個品牌的朱古力味道非常濃郁,

▶️ 焦糖鳳梨漬車厘茄
前菜使用鳳梨焦糖配搭車厘茄,酸酸甜甜的味道非常開胃。

▶️手造意大利幼麵,西班牙紅蝦,紅蝦膏濃汁(+$140)

▶️提子,提子馬斯卡風芝士忌廉,法式薄脆,提子檸檬啫喱

兩杯飲品都各有特色,海鹽荔枝梳打的鹽味配搭荔枝梳打的甜,很清新的感覺。Valrhona 80% Chocolate - 看到Valrhona這個品牌便知道要叫一杯來品嚐一下,這個品牌的朱古力味道非常濃郁,愛吃甜品的都會知道。

除了這個晚餐外,我們還另外叫了一份手造北海道帶子元貝雲吞配帶子汁 $248.
這裏的雲吞也是手造的,口感很彈牙,咬開的一刻海鮮味會湧出,配搭着帶子汁非常合襯。

總括而言,來JEP by Involtini吃他們的手工意粉絕對不會讓你失望。除了手工意粉外,亦吃得出他們其他的食物有用過心思去配搭。

📍 JEP by Involtini
屯門良德街8號珀御地下G05號舖
  • 酸種麵包
  • 自家製北海道帶子元貝雲吞.帶子汁
3 day(s) ago 0 views
週末現場仲有liveband音樂,氣氛好好😆餐前會上一藍自家製餐包,再搭配黑醋牛油,別具風味~前菜「蟹粉菜苗意式雲吞蟹粉豆腐湯」,蟹味濃厚,意式雲吞口感獨特「芝士肉醬千層麵」外焦內嫩,牛肉醬質感豐富「手造意大利幼麵配西班牙紅蝦」,蝦膏鮮美,意粉口感彈牙「手造墨汁意大利幼麵、江蘇大閘蟹粉、咸蛋黃海鮮汁墨汁意大利」,意粉搭配蟹粉同咸蛋黃,有中西fusion味道,醬汁濃厚富蟹既鮮味~大家都好欣賞👍🏻另外「手造薯仔麵團,炸茄子,煙芝士,辣莎樂美腸醬」,搭配都令人驚喜💚Gnocchi好煙韌,辣莎樂美腸醬帶啲煙薰芝士既味道~「燒原隻三黃雞,野菌雞油飯」,當中三黃雞經過精心燒製,香噴噴,真係流晒口水~雞皮爽脆,雞肉嫩滑,飯則用野菌和雞脂焗製,吸收了雞油精華,口感十足,還有飯焦,回味無窮😋雞油飯盡收雞既精華「USDA Prime Greater Omaha肉眼-14oz)」,肉眼熟度以至調味都岩岩好,外焦內嫩「意式炸海鮮」有大蝦,鮮魷同魚柳,炸衣咬落好薄,唔會成口油,外酥內嫩最後甜品,「糖漬蕃薯、薑味金寶、蕃薯糖水花、蘋果薑味意大利冰糕」,則以創意呈現傳統番薯糖水,唔甜,口腔既薑同蕃薯味久久不散,有趣
週末現場仲有liveband音樂,氣氛好好😆

餐前會上一藍自家製餐包,再搭配黑醋牛油,別具風味~

「芝士肉醬千層麵」外焦內嫩,牛肉醬質感豐富

「手造意大利幼麵配西班牙紅蝦」,蝦膏鮮美,意粉口感彈牙

最後甜品,「糖漬蕃薯、薑味金寶、蕃薯糖水花、蘋果薑味意大利冰糕」,則以創意呈現傳統番薯糖水,唔甜,口腔既薑同蕃薯味久久不散,有趣有趣~

菜式碟碟都咁別緻,令人印象難忘,要推介屯門高質既西餐廳,一定非佢莫屬👍🏻
為預祝生日,特別提前預訂,聞說餐廳由曾任米芝連三星餐廳廚師主理,每日新鮮製作 homemade pasta🍝意想不到餐廳用大閘蟹做tasting menu,菜式驚喜又美味😋🧡頭盤:蟹粉菜苗意式雲吞侍應將熱辣辣嘅蟹粉豆腐湯倒入,賣相吸引之餘,入口溫度剛剛好,與蟹粉菜苗意式雲吞絕對是perfect match.🧡主菜:江蘇大閘蟹粉,咸蛋黃海鮮汁手造墨汁意大利幼麵首先,餐廳嚴選江蘇大閘蟹粉,食落鮮甜又冇腥味;手造墨汁意大利幼麵掛上咸蛋黃海鮮汁一點也不油膩。🧡甜品:糖漬番薯,薑味金寶,番薯糖水花,蘋果薑味意大利冰糕食開大閘蟹,都會最尾想飲番杯薑茶解寒~不得不讚餐廳頗有心思,以薑味金寶和蘋果薑味意大利冰糕作結,仲要有勁吸睛番薯糖水花,又食得又睇得。❤️手造意大利幼麵配西班牙紅蝦,紅蝦膏濃汁手造意大利幼麵咁多年都仍然keep 到高水準,因為handmade 所以食到意大利幼麵特別Q彈。大大隻紅蝦亦十分鮮甜爽口,紅蝦膏濃汁媲美龍蝦汁一樣,絕對係必點之選。總結除了食物十分美味,飲品點了Sea salt Lychee Soda & Passion Fruit Lime Soda 都同樣出色。而本人亦欣賞餐

🧡頭盤:蟹粉菜苗意式雲吞

🧡主菜:江蘇大閘蟹粉,咸蛋黃海鮮汁
手造墨汁意大利幼麵

🧡甜品:糖漬番薯,薑味金寶,
番薯糖水花,蘋果薑味意大利冰糕
食開大閘蟹,都會最尾想飲番杯薑茶解寒~

❤️手造意大利幼麵配
西班牙紅蝦,紅蝦膏濃汁

總結除了食物十分美味,飲品點了Sea salt Lychee Soda & Passion Fruit Lime Soda 都同樣出色。而本人亦欣賞餐廳service 好好,每道菜式都會有侍應介紹,亦會更換餐具。
蟹粉菜苗意式雲吞
江蘇大閘蟹粉,咸蛋黃海鮮汁 手造墨汁意大利幼麵
手造意大利幼麵配 西班牙紅蝦,紅蝦膏濃汁
糖漬番薯,薑味金寶, 番薯糖水花,蘋果薑味意大利冰糕
  • 酸種麵包
銅鑼灣有米芝連推薦既Involtini,好彩屯門人都有同門姊妹店JEP by Involtini,食物完全唔輸蝕~難得仲係寵物友善餐廳,由前菜到主菜再到甜品,每一道都充滿驚喜同滿足感~Weekend夜晚仲有Live Band,氣氛一流,當晚一路享用美食品酒,一邊聽歌真係人生一大樂事🎶🍷.先黎一份餐包,暖笠笠食落有麵粉香,牛油自家製,色澤特別,一問之下原來落咗黑醋去調製😮將平時餐屯既蘸料合二為一😯.🍽️蟹粉菜苗意式雲吞蟹粉豆腐湯大閘蟹Tasting Menu既前菜。店員先注入蟹粉濃湯,意式雲吞即變成中式灌湯餃既感覺~飲落似中菜既蟹粉豆腐羹變奏版,有西湯既濃稠感,雲吞餡料係菜苗配蟹粉,而豆腐相信已經「融入」濃湯之中,飲落蟹鮮味濃厚。美美既紫蘇花代替紫蘇葉,味道仲有畫龍點睛效果👍🏻.🍽️芝士肉醬千層麵當晚只備有8份,好彩快手叫左1份😄焗到微焦表層好有風味~牛肉肉醬食落唔係一般絞肉,而係有紋理質感,有咬口之餘牛味濃👍🏻同融化既芝士搭係每層厚薄適中既麵皮中,口感豐富.🍽️手造意大利幼麵配西班牙紅蝦,紅蝦膏濃汁鎮店招牌。店員叮囑要用匙羹壓蝦頭令蝦膏爆出黎。手造意粉獨突既煙韌彈性口感好出色,蝦汁包住麵條,

🍽️蟹粉菜苗意式雲吞蟹粉豆腐湯

🍽️芝士肉醬千層麵

🍽️手造意大利幼麵配西班牙紅蝦,紅蝦膏濃汁
鎮店招牌。店員叮囑要用匙羹壓蝦頭令蝦膏爆出黎。手造意粉獨突既煙韌彈性口感好出色,蝦汁包住麵條,一大啖滿滿蝦鮮味係口腔爆發😋主角紅蝦同餐碟咁長咁滯,預料中既新鮮彈牙🦐

🍽️手造墨汁意大利幼麵、江蘇大閘蟹粉、咸蛋黃海鮮汁
大閘蟹Tasting Menu既主菜。意粉一貫高水準,好Al dente,而且有墨汁獨突既海鮮味;而蟹粉既鮮甜同咸蛋黃鹹香係好Match,仲有手拆蟹肉,啖啖都係心機

🍽️手造薯仔麵團,炸茄子,煙芝士,辣莎樂美腸醬
連Gnocchi都手造,欣賞👍🏻咬落好chewy ,辣莎樂美腸醬的微辣蕃茄味,少少香辣好開胃;莎樂美腸配左略炸既茄子仲有煙燻味芝士,真係會停唔到口

🍽️燒原隻三黃雞,野菌雞油飯
三黃雞經過精心燒製,香噴噴。雞皮已經燒到變左乾爽脆身,雞肉好嫩,雞胸位置食落夠滑好有驚喜,火喉控制得好好;飯用左野菌同雞酥粒(雞脂)配埋燒雞既雞油同焗,飯粒吸收晒雞油的精華,嚼勁十足,仲有飯焦,令人回味無窮

🍽️USDA Prime Greater Omaha肉眼(14安士)
肉眼質量無可挑剔,就番老人家叫左Medium Well,生熟度精準。外表燒到微微焦香,調味岩岩好,食得原味

🍽️意式炸海鮮
海鮮主要有大蝦,鮮魷同魚柳,炸衣咬落好薄,唔會成口油,外酥內嫩

🍽️甜品:糖漬蕃薯、薑味金寶、蕃薯糖水花、蘋果薑味意大利冰糕
大閘蟹Tasting Menu既甜品,完美收尾❣️巧妙將傳統嘅番薯糖水用另一個形態表現出黎,份子料理一樣,味唔會過甜,就算唔知名堂都食得出每個部份既味道,令人印象深刻👍🏻

🍽️海鹽玫瑰荔枝梳打
荔枝,玫瑰同海鹽加埋上黎絕無違和,仲好有層次。加埋有汽梳打,唔要酒精可以試下依杯👍🏻

今餐既美食盛宴,款款都展現左創意同用心,真心期待再回味
JEP by Involtini 係人氣米芝蓮推介餐廳 Involtini 嘅姊妹店,主打每日新鮮手造嘅意大利麵 🍝 由曾經喺米芝蓮 3 星餐廳出身嘅大廚主理 👨🏻‍🍳 其實佢哋嘅午市套餐真係幾抵!$158 就有三道菜加嘢飲,性價比高!🥣🥗 是日精選餐湯、前菜 餐湯係番茄湯,用鮮番茄打蓉,完全冇罐頭湯嘅假味 🍅 前菜係火腿沙律,竟然有 3 款火腿:Parma Ham、Mortadella 同 Salami!配埋自家製黑松露牛油,搽喺酸種同黑糖麵包上,正 🥖🦐 手造意大利幼麵配西班牙紅蝦 (+$140) 呢個 #手工意粉 真係必試 🤩 兩隻紅蝦爆晒膏,蝦煮到 7 成熟,用餘溫焗熟,店員仲會教你點樣壓蝦膏拌埋麵一齊食,蝦味超濃郁!手造嘅麵條夠新鮮,仲好掛汁,配埋個香濃嘅紅蝦汁,鍾意食蝦嘅朋友一定唔可以錯過 🤤🦀 松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯 (+$120) 好多人怕食意大利飯嘅「半生熟」口感,但呢度煮得粒粒分明,口感亦啱啱好 🍚 加埋超香嘅蟹膏,拌埋生鵪鶉蛋,Creamy 得嚟又唔膩,再加上燒過嘅蟹膏、蟹肉同埋蟹籽,每一啖都係精華,#好食 😋🍓🥭 士多啤梨芒果菓蓉雪條 呢個手工雪條完全用新鮮水

🥣🥗 是日精選餐湯、前菜
餐湯係番茄湯,用鮮番茄打蓉,完全冇罐頭湯嘅假味 🍅

🦐 手造意大利幼麵配西班牙紅蝦 (+$140)

🦀 松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯 (+$120)

🍓🥭 士多啤梨芒果菓蓉雪條
呢個手工雪條完全用新鮮水果整成,微酸微甜,超 Refreshing,食完覺得好圓滿!
$315 (Lunch)
2024-11-29 154 views
終於去咗「JEP BY INVOLTINI」,仲食咗期間限定大閘蟹意大利套餐,yummy!套餐包括意式雲吞、意大利粉及甜品3道菜,同時包飲品一杯。點菜後,店員會上餐廳手工麵包,分別有酸種及黑麥麵包,麵包幾鬆軟,配搭餐廳homemade黑醋牛油,nice!Hairy Crab Tasting Menu ($628 per head)🦀蟹粉菜苗意式雲吞・蟹粉豆腐湯意式雲吞賣相有點可愛,加入黑色間條幾特別,餡料幾飽滿,有蟹肉及菜苗,配搭蟹粉豆腐湯令味道更濃郁。🦀手造墨汁意大利幼麵・江蘇大閘蟹粉・咸蛋黃海鮮汁意大利麵條口感好好,非常彈牙,而蟹粉及蟹膏份量好多,醬汁仲帶點咸蛋黃味道,令味道多份層次。🦀糖潰番薯・姜味金寶・蕃薯糖水花・蘋果姜味意大利冰糕甜品賣相好精緻,好igable,花花形狀甜品用上蕃薯糖水及白朱古力做成,味道幾夾,而意大利冰糕入面有蘋果粒,食落好清新,好食。🍴手造意大利幼麵配西班牙紅蝦・紅蝦膏濃汁($380)另外仲點咗餐廳signature嘅紅蝦意大利粉,紅蝦好大隻,而紅蝦汁非常濃郁,好鮮味!同時意大利粉充滿蛋香,好彈牙,果然名不虛傳!餐廳亦有室外用餐區,仲好pet friend

🦀蟹粉菜苗意式雲吞・蟹粉豆腐湯

🦀手造墨汁意大利幼麵・江蘇大閘蟹粉・咸蛋黃海鮮汁

🦀糖潰番薯・姜味金寶・蕃薯糖水花・
蘋果姜味意大利冰糕

🍴手造意大利幼麵配西班牙紅蝦・紅蝦膏濃汁
($380)

餐廳亦有室外用餐區,仲好pet friendly!😊
2024-11-22
Dinner
今次搵嘢食搵到去屯門,米芝蓮推介姊妹店嘅JEP by Involtini,佢地嘅銅鑼灣本店曾連續5年獲得《香港澳門米芝蓮指南》評選成為推薦餐廳,而今次試嘅屯門店由曾任米芝蓮三星餐廳廚師主理,以手造意粉打出名堂!其實屯門店早幾年已經試過,不過因為佢地新推出咗大閘蟹為主題嘅three course tasting Menu相當吸引,所以決定再黎試下🤍前菜食咗酸種包+麥麵包,加上佢哋自製嘅黑醋牛油,夠晒開胃Testing Menu就有蟹粉菜苗意式雲吞加蟹粉豆腐湯,超級濃郁嘅蟹膏味!本來我以為個湯已經係最濃蟹味,點知第二道菜係墨汁人工意粉加江蘇大閘蟹粉鹹蛋黃海鮮汁,食到我老公嘩左一聲,每一啖都有超強勁嘅蟹膏味🤤我哋仲另外揀咗一個手紅蝦手工意大利麵,兩個人食完飽到郁唔到!估唔到嘅係甜品好有誠意,外表係一朵花嘅糖漬蕃薯薑味金寶,每一啖都有好濃嘅薑味同番薯味,有d似蕃薯糖水咁🫶🏻好明顯呢餐係餐廳有花好多時間構思出嚟,有時間嘅朋友值得去試試!
前菜食咗酸種包+麥麵包,加上佢哋自製嘅黑醋牛油,夠晒開胃

2024-11-22
$500 (Dinner)
  • 手造意大利幼麵配西班牙紅蝦
踏入秋冬,最令人期待嘅就係大閘蟹季節🦀而呢間人氣米芝蓮姐妹店餐廳推出嘅大閘蟹主題 3-Course Tasting Menu✨實在令人無法抗拒🥹每一道菜都完美融入咗大閘蟹嘅精髓🦀真係蟹控必試呀😍🥖酸種麵包 & 黑麥麵包 配自家製黑醋牛油酸種麵包食落有微酸嘅天然發酵味🤤而黑麥麵包就帶少少堅果香😋配上自家製嘅黑醋牛油,搽喺暖笠笠嘅麵包上面,一啖入口,酸甜鹹香樣樣齊👍🦀 蟹粉菜苗意式雲呑 蟹粉豆腐湯當職員將熱辣辣嘅蟹粉豆腐湯慢慢倒喺雲呑上面,湯香即刻四溢,勁吸引🥰意式雲呑嘅皮薄得嚟有彈性,入面滿滿嘅蟹粉同菜苗餡料,入口即刻爆發濃濃嘅鮮甜味🤩再配埋蟹粉豆腐湯嘅滑順口感,真係一個字:正!💯🍝 手造墨汁意大利幼麵 江蘇大閘蟹粉 咸蛋黃海鮮汁墨汁意大利幼麵條條煮得啱啱好,滑溜之餘又帶少少彈牙口感🤤江蘇大閘蟹粉嘅細膩鮮甜😋同咸蛋黃海鮮汁嘅濃郁鹹香形成絕妙嘅平衡✨每一啖麵都充滿層次感,令人食完一啖想再嚟多幾啖😍🍠 糖漬番薯 薑味金寶 番薯糖水花 蘋果薑味意大利冰糕餐廳將傳統糖水融入咗創新手法,甜品都充滿驚喜🤩糖漬番薯入口鬆化又甜香😋薑味金寶微微辣得嚟好醒胃🔥最後嘅蘋果薑味意大利冰糕清新又解膩🍎仲帶少少酸
踏入秋冬,最令人期待嘅就係大閘蟹季節🦀
每一道菜都完美融入咗大閘蟹嘅精髓🦀真係蟹控必試呀😍

🥖酸種麵包 & 黑麥麵包 配自家製黑醋牛油
酸種麵包食落有微酸嘅天然發酵味🤤
而黑麥麵包就帶少少堅果香😋

🦀 蟹粉菜苗意式雲呑 蟹粉豆腐湯
再配埋蟹粉豆腐湯嘅滑順口感,真係一個字:正!💯

🍝 手造墨汁意大利幼麵 江蘇大閘蟹粉 咸蛋黃海鮮汁
墨汁意大利幼麵條條煮得啱啱好,滑溜之餘又帶少少彈牙口感🤤
每一啖麵都充滿層次感,令人食完一啖想再嚟多幾啖😍

🍠 糖漬番薯 薑味金寶 番薯糖水花 蘋果薑味意大利冰糕
餐廳將傳統糖水融入咗創新手法,甜品都充滿驚喜🤩
糖漬番薯入口鬆化又甜香😋薑味金寶微微辣得嚟好醒胃🔥
最後嘅蘋果薑味意大利冰糕清新又解膩🍎仲帶少少酸味,勁refreshing!✨
至於番薯糖水花,就係用高級演繹方式將懷舊糖水升級咗,甜而不膩,食完心情都甜晒💖

🦀 松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯
另外我地叫左多個飯,米飯粒粒吸收晒濃濃嘅蟹膏、蟹肉同蟹籽精華,每一啖都充滿蟹嘅甘香🦀

☕ Shakerato (Iced)
呢杯係用雙重濃縮咖啡加埋檸檬汁同焦糖蜜檸檬製成☕
酸酸甜甜中帶微微苦味,層次感勁豐富👍
飯後飲一啖,瞬間精神都返晒嚟,勁醒神🤩

🍹 Seasalt Lychee Soda (Iced)
荔枝嘅天然甜味配上海鹽嘅微微鹹香,好特別呀🤩
再加上氣泡嘅清新口感,一飲落去清爽得嚟又好解膩😍
同啲蟹粉菜式完全係perfect match💖
2024-11-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2024-11-19 501 views
最近因為旻旻豬一些學習上困難搞到我地兩老真係頭痛🤯😵‍💫💔為了要把最近困擾我們的負面情緒舒緩決定去食餐好來填補一下我們的心靈空虛這間於屯門的西餐廳真的要大推給大家由前菜、餐湯、主菜、飲品、甚至甜品都看得到廚師的用心❤️店子有夠哂chill的戶外位置也有舒適空間的室內座位更有可以一邊看著西廚烹飪美食的Bar 枱看著Chef煮嘢食,食慾即時大增喔~每個午餐均有冷盤或餐湯、主菜、指定餐飲及甜品我們選了一個冷盤及一個餐湯互相分享上枱時,我心中嘩了一聲,心想“好豐富的冷盤”除了沙律菜之外更有3款不同的火腿當中包括有Parma Ham,Mortadella,Salami你以為餐湯定必比下去,絕對不是因為這不是普通餐湯飲下去便知這是用心的以新鮮蕃茄打蓉煮出來的蕃茄湯酸酸甜甜搭配上他們自家製的酸種及黑麥麵包再搽上自家製黑醋牛油真係好好味胃口即時大開呀!❤️手造意大利幼麵、西班牙紅蝦、紅蝦膏濃汁西班牙紅蝦的蝦味超級濃郁我們有聽足吩咐倒出紅蝦頭藏著濃濃的膏汁在麵上手造意大利幼麵是口感扎實的那一種與濃郁的紅蝦汁非常之搭配又掛汁鍾意食蝦的朋友一定不要錯過❤️松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯這家的意大利飯的口感正是我最愛的就
最近因為旻旻豬一些學習上困難
搞到我地兩老真係頭痛🤯😵‍💫💔
為了要把最近困擾我們的負面情緒舒緩
決定去食餐好來填補一下我們的心靈空虛

這間於屯門的西餐廳真的要大推給大家
由前菜、餐湯、主菜、飲品、甚至甜品都看得到廚師的用心❤️
店子有夠哂chill的戶外位置
也有舒適空間的室內座位
更有可以一邊看著西廚烹飪美食的Bar 枱
看著Chef煮嘢食,食慾即時大增喔~

每個午餐均有冷盤或餐湯、主菜、指定餐飲及甜品
我們選了一個冷盤及一個餐湯互相分享
上枱時,我心中嘩了一聲,心想“好豐富的冷盤”
除了沙律菜之外更有3款不同的火腿

你以為餐湯定必比下去,絕對不是
因為這不是普通餐湯
飲下去便知這是用心的以新鮮蕃茄打蓉煮出來的蕃茄湯
酸酸甜甜搭配上他們自家製的酸種及黑麥麵包
再搽上自家製黑醋牛油真係好好味
胃口即時大開呀!

❤️手造意大利幼麵、西班牙紅蝦、紅蝦膏濃汁
西班牙紅蝦的蝦味超級濃郁
我們有聽足吩咐倒出紅蝦頭藏著濃濃的膏汁在麵上
手造意大利幼麵是口感扎實的那一種
與濃郁的紅蝦汁非常之搭配又掛汁
鍾意食蝦的朋友一定不要錯過

❤️松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯
這家的意大利飯的口感正是我最愛的
就是每粒米,粒粒分明,意大利米中間就是好像有一點點未熟而有咬口的口感
不會像我們經常吃到的港式意大利飯般糊爛
再配上火灸過的麵豉調製過的蟹膏及飯中那鮮甜蟹肉
味道濃郁
記得由外圍較淡味(意大利飯與蟹肉的鮮甜味)吃到最入較濃味位置(加入灸過蟹膏及鵪鶉蛋液)
就是喜愛這濕潤而creamy感,滋味非常

❤️士多啤梨芒果菓蓉雪條
吸晴又美味,用全菓蓉打造出來的手工雪條
酸酸甜甜,剛好解主菜的膩
更為美味一餐劃上完美句號❤️

另外有一些想給讚的小細節:
❤️會細心詢問客人想一次過上食物或餐湯主菜隨後上
欣賞他們了解客人的需要,趕時間定慢慢享受也可以
❤️當每上一道菜也會介紹食物的名稱及怎樣享用美食
讓客人更懂得享受用饍,也看得出廚師對食物的熱誠
❤️上菜好快,喜歡那熱哄哄的食物,更愛廚師快狠準的速度

📍JEP by Involtini
地址: 屯門良德街8號珀御地下G05號舖

知道JEP by Involtini呢間餐廳開左一段時間終於趁生日黎食番餐先😍餐廳坐室外都好舒服好有Mood❤️我地兩人叫一個燒春雞飯已經係完全飽哂燒春雞飯配合返冬菇,臘腸,牛肝菌同醬油脆脆再處理個飯底有啲似煲仔飯嘅口感又超香🤤記得想食要一日前預訂喔❤️當然 女仔食甜品係有另一個胃😂試左佢個DIY tiramisu 同埋Earl Grey cream brulee前者第一次見 可以自行調校甜度~後者味道好fresh好香茶味😃有興趣既大家可以試試🥰
知道JEP by Involtini呢間餐廳開左一段時間
終於趁生日黎食番餐先😍
餐廳坐室外都好舒服好有Mood❤️

我地兩人叫一個燒春雞飯已經係完全飽哂
燒春雞飯配合返冬菇,臘腸,牛肝菌同醬油脆脆
再處理個飯底
有啲似煲仔飯嘅口感又超香🤤
記得想食要一日前預訂喔❤️

當然 女仔食甜品係有另一個胃😂
前者第一次見 可以自行調校甜度~
後者味道好fresh好香茶味😃
有興趣既大家可以試試🥰
2024-11-14
  • 燒春雞飯
2024-11-18 263 views
幾年前Involtini要在屯門開分店, 很擔心剛剛在銅鑼灣站穩住腳的它經營不來, 時光飛逝也就證明我的擔心是多餘的, 能夠在這飲食業的艱難時間, 依然保持一定人氣和人流. 主理人Chef Jack的手工意粉現在已經有自己的名聲, 不再需要只依賴Bombana之名, 除了種類繁多, 筋性和蛋香也相當不錯. 不用港幣二百元可以吃到一餐相當不錯的午餐, 以香港的消費水平來說已是相當不錯, 當然在大失的地區還是有點高, 但絕對是物有所值.頭盤的Parma Ham和Salami質素不錯, 夠油香, 也不會太乾太鹹, 特別欣賞沙律上的黑醋, 味道調得剛剛好. 意粉是Fettuccine也就是闊扁麵, 配上東南亞風格的喇沙醬汁, 不會太辣也不會會太重椰奶味, 帶有鹹香些少勁, 配上口感偏向軟糯的紅蝦及爽脆的椰菜花粒, 食材簡單但不俗套, 最重要是口感對比夠, 再加上Al Dente的意粉配搭很可喜. 甜品也不是一般的蛋糕, 而是造成鮮花形狀的可汁雪條, 沒有任何的添加物, 純粹果汁的果甜與微酸, 在運依然很炎熱的深秋, 吃完感覺舒服而滿足.