2015-08-04 508 views
自家烏冬,都係食烏冬穩妥, 朋友叫左個星鰻滑蛋飯,完全唔夠味,星鰻又唔夠汁,浪漫左成個食物! 食鰻魚仲好味,迫住落d7味粉調味才食得,反而我果碗就好食得多,用料好足,好少地方俾禁多帶子,很感動!順便又講,呢間無咩人排隊,無訂位可以一試,佢店比較難搵唔就腳……炸花枝,好似魚餅禁彈牙好味!
炸花枝,好似魚餅禁彈牙好味!
海鮮帶子烏冬
星鰻……淡……麻麻地
花枝餅
2015-07-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
海鮮帶子烏冬
花枝餅
2015-07-17 333 views
愛麗絲真係好中意蕃茄湯同烏冬咖,所以自家烏冬係佢最愛餐廳之一😍 小新其實中意食拉麵,但佢都甘願陪愛麗絲😈愛麗絲點左個吉列豬扒蕃茄湯烏冬,個豬扒同其他餐廳差唔多,冇乜特別。至於個烏冬,愛麗絲梗係超中意,因為個湯會混入一啲蕃茄蓉,蕃茄味重,而且烏冬夠彈牙,簡直perfect match😍 不過,個人覺得自家烏冬好似退步緊😕 冇以前咁好食同咁多選擇,烏冬硬過以前個啲少少。不過都仲係一間價錢合理又好食既日本餐廳既😆

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
2015-07-09 243 views
今日放假,但竟然係5點鐘掛8號波,李氏力場終於破功了,而我亦都蝕左一日,不過媽咪就可以早收工,所以就揾左佢一齊食晚飯烏冬彈牙,但沾個個汁淡左d好多魚油好正魚皮燒得好脆,魚肉都滑身,因為多魚油所以亦都好香👍仲叫左個香芒三文魚沙津,$38但就細碗左d,但三文魚好肥美,沙津菜都新鮮因為8號波關係所以餐廳唔多客,但出菜都幾慢,平均一樣野食都等差唔多半個鐘,其餘都ok

烏冬彈牙,但沾個個汁淡左d
燒鯖魚$32

好多魚油好正
魚皮燒得好脆,魚肉都滑身,因為多魚油所以亦都好香👍
2015-05-18 285 views
午餐光顧了自家烏冬,叫了一碗冬陰功湯底豚肉烏冬,這店的烏冬配上了許多蔥花,把它和湯底攪拌令酸辣的湯底有蔥花的香味 更覺香口, 雖然平日不喜好辣 但這湯的酸辣度不會使人很抗拒 反而是食指大動 ,豚肉薄切 很爽口 可惜份量有點少 下次可以多幾片就更好了~
午餐光顧了自家烏冬,叫了一碗冬陰功湯底豚肉烏冬,
豚肉薄切 很爽口 可惜份量有點少 下次可以多幾片就更好了~
2015-02-12 546 views
今日趁lunch hour時間,因為有d事要做,所以就去左綠陽坊,但可惜都係做唔到,之後就見反正肚餓,就去左綠楊坊既「自家烏冬」食lunch~去到之後,就叫左個$6x既一人餐食(未計加一),有主食+小食+飲品雞肉咖喱湯烏冬  Chicken Udon in Curry Soup七味炸雞  Japanese Deep Fried Chicken大約等左5-10分鐘,所有野食連跟餐汽水都到齊,烏冬唔錯,幾好味,食落口覺得烏冬較滑,但滑得黎又有點煙勒,口感唔錯,該店說佢地店的烏冬都係每日自家整的,無加任何味精或添加劑。雖然唔知係咪真,但真係幾好食。至於烏冬湯底方面,對我個人黎講,湯式味道較濃傑,如稍為稀少許,效果或會更理想。不過湯底都幾好,咖喱味足夠,而雞肉係去晒皮,才加入烏冬,符合到健康既要求,佢地既雞肉主要都好似係以雞胸肉為主(詳情請看烏冬相)。食完烏冬之後,就論到食跟餐既小食了,我食離個既時候,初初有幾秒唔明白,點解個炸雞要加沙律醬?後來才發現,只有七味粉的雞件唔夠味,較寡,之後我點埋佢地準備好既沙律醬後,唔,口感改變了,七味粉+沙律醬配合後,唔單只無左寡既感覺,咬落去仲覺得有份量,超

雞肉咖哩湯烏冬 Chicken Udon in Curry Soup
七味炸雞 Japanese Deep Fried Chicken

食完烏冬之後,就論到食跟餐既小食了,我食離個既時候,初初有幾秒唔明白,點解個炸雞要加沙律醬?後來才發現,只有七味粉的雞件唔夠味,較寡,之後我點埋佢地準備好既沙律醬後,唔,口感改變了,七味粉+沙律醬配合後,唔單只無左寡既感覺,咬落去仲覺得有份量,超好食~

講完食,大約都講下店內環境,店內環境整體來說,都算唔錯,夠干淨,地方都有返禁上下大。而侍應既服務態度都唔錯,下次如果再機會,經過附近時都會再去食的!

各位亦可去試試~
2015-02-12
$73 (Lunch)
  • 雞肉咖喱湯烏冬 Chicken Udon in Curry Soup
2015-02-08 445 views
睇完戲後,朋友太肚餓,隨意選了這間近戲院的食店,一切就是後悔的開始。未試過食自家烏冬,便隨便叫了兩個烏冬和小食。烏冬,味道尚可。小食:人生中未試過咁難食嘅嘢,仲要係出面食。十分後悔不多走幾步,要舌頭難受。我估計佢晚市係靠做放題,先可以維持到,但其他小食做得如此難以入口,真的要好好反省。
未試過食自家烏冬,便隨便叫了兩個烏冬和小食。
烏冬,味道尚可。
牛油點醬吞拿魚沙律
芒果蟹子沙律
蕃茄烏冬
芝麻醬雞肉烏冬
2015-02-06
$110 (Dinner)
2014-08-25 626 views
很久沒有來用餐 但相比以前 少有失準這天大約1點多到 依然是午餐時段 故等了15分鐘就有位叫了一個珈喱吉列豬扒飯、滑蛋牛肉撈烏冬、炸蠔、炸蠔及炸軟殼蟹飯不錯,但烏冬煮得過諗,不夠彈牙,而且味道很淡,但炸物依然不錯,相當新鮮,即叫即炸一直這店都很好,只是有少許失準,但仍然值得去食
很久沒有來用餐 但相比以前 少有失準

這天大約1點多到 依然是午餐時段 故等了15分鐘就有位

一直這店都很好,只是有少許失準,但仍然值得去食
2014-08-18 561 views
晚餐去了食烏冬,因為突然好想食。人數不多不小,幸運地不用等位。叫了一個肥牛烏冬,很好食、很有牛肉味,可能自己特別愛食牛。烏冬很有彈性,真想知是否是人手打的。湯底很出色,和牛肉味很配合。從頭到尾都不錯,很值得一試。
晚餐去了食烏冬,因為突然好想食。
人數不多不小,幸運地不用等位。

叫了一個肥牛烏冬,很好食、很有牛肉味,可能自己特別愛食牛。
烏冬很有彈性,真想知是否是人手打的。

湯底很出色,和牛肉味很配合。

從頭到尾都不錯,很值得一試。
2014-08-17
2014-08-10 599 views
今日下午又經過綠楊新村,好肚餓!!!去到餐廳果層,有一陣好香ge 湯味吸引住我。原來係自家烏冬!叫咗個燒鯖魚下午套餐,平平地,又幾吸引!之後黎左,已經聞到好香ge 鯖魚味。魚好鮮甜。好好食,值得推介。跟住飲埋碗麵筋湯,Wow 好入味同好開畏!!!間野除咗出名烏冬,其實其他野都好好食。
2014-08-03 694 views
嗰時諗住出去食晚飯 見到間間餐廳都排滿左人 唯獨自家烏冬冇人排隊 店內亦都坐唔滿人 抱住唔想等位既心態就去左依間食 叫左烏冬 係完全無味 同食水無分別 點落醬油都係無味 好難食不推薦
2014-07-15 508 views
晚餐打算清清地食烏冬~所以叫咗溫泉蛋麻醬雞絲烏冬~清清地味道不錯~烏冬夠彈牙,由於比較清,所以撈埋溫泉蛋好香~唔會cover蛋香~雞絲,青瓜,上面既脆脆,溫泉蛋,混合晒一齊食,口感豐富,好清新~另外炸蔬菜餅,每次必點~炸出黎唔算油,炸粉不多蔬菜切到一條條好易食~最好食係芋頭條~好香~加上價錢唔貴,好抵食~
晚餐打算清清地食烏冬~
所以叫咗溫泉蛋麻醬雞絲烏冬~
清清地味道不錯~
烏冬夠彈牙,
由於比較清,所以撈埋溫泉蛋好香~唔會cover蛋香~
另外炸蔬菜餅,每次必點~
炸出黎唔算油,炸粉不多
蔬菜切到一條條好易食~
最好食係芋頭條~好香~

加上價錢唔貴,好抵食~
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
2014-06-24 592 views
今日諗住好耐冇食過自家…就去食下。但係真令我有小小失望…見到佢個咖哩烏冬.好特別。所以就試下第一下食的時候都唔錯…但係愈食愈'流'。好重味精味(╯з╰)食左幾啖已經唔係好想再食。45蚊食個烏冬真係有d唔抵! 雖然烏冬唔得。但個吉列豬排唔錯🙈豬排唔會好'遐'。炸得好鬆軟!今日我真係好不滿 自家服務員 d服務真係有d唔得掂。個服務員黑口黑面咁。反應又慢。好似發梗夢( ̄Д ̄)ノ
今日諗住好耐冇食過自家…就去食下。但係真令我有小小失望…
見到佢個咖哩烏冬.好特別。所以就試下
2014-06-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2014-01-31 369 views
今天和家姐為媽媽3人一起食飯,順便為我祝生日,選了自家烏冬來食,味道尚算不錯,只可惜地方太小,要等位也很久才可以入座。******************************18:30來到門口,但是沒有人排隊,但我們都等了60mins才可以入座。等了這麼久,原來是因為這店的位太小了,沒有人離開所以要這麼久才可以有位入座。茶杯有自家的公仔很得意,就是等候食物前來的一刻,看著茶杯都心情都感到開心。要了較多人讚的烏冬,還有壽司。以烏家為名的,當然要以烏冬出名,所以便要了較多人讚的烏冬,配上海鮮,另一款為豬軟骨。烏冬入口滑口又不會腍或硬,果然是不失烏冬為店門之稱。豬軟骨湯底豬骨湯更加香濃,海鮮湯底也很濃郁。除了每人一份烏冬,天婦羅烏冬,只可惜湯底沒什麼特別,烏冬在這湯底之下有點失色。天婦羅脆漿不會過多,蕃薯和南瓜都很甜口。還額外要了涼拌茄子、炸軟殼蟹、還有鯖魚。涼拌茄子做得清淡,調味汁也很入味,這個做得很不錯。炸軟殼蟹炸得不油膩,入口香殼蟹味,值得一試。這餐味道和食物質素尚算不錯。鯖魚煎得外脆內裏肉汁也多,這也是另一值得點來食之作。自家烏冬都開了很多年,這次是第1次進食,真的感到自家烏冬真

自家烏冬都開了很多年,這次是第1次進食,真的感到自家烏冬真的不是自家那麼簡單。
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
Celebration
Birthday
2014-01-19 535 views
老遠入到來荃灣辦事,完成之後,還沒有吃飯,外面又大雨滂沱,只好躲在商場裡找吃的再算。全個綠楊坊都是連鎖店的天下,想吃清淡一點的,好在還有自家烏冬。是不是要找沒有肉的東西這麼難呢?既然點了菜才發現這個告示,也就罷了,照吃不誤。(後來那個茄子上面也有木魚絲,素食者要留意了。)野菌鮮茄湯烏冬 ($40) 和焗茄子 ($20) 是我的選擇。蕃茄和茄子兩個都是茄,應該會好好朋友。 (這個冷笑話也太爛了吧!)野菌鮮茄湯烏冬有幾種菇類,如鮮冬菇、本菇(我想應該是吧)和金菇,還有些昆布,加埋蕃茄湯鮮美又有營養。烏冬份量適中,口感充實 Q 彈,最緊要是熱騰騰,寒冬吃倍添暖意。焗茄子呢,木魚絲比茄子幾乎還要多(木魚絲呢我本身沒有很喜歡,覺得有點像吃樹皮),茄子本身早已給去皮,蘸醬汁吃清爽軟滑。
$66 (Lunch)
2013-09-11 169 views
 6:35pm左右入座,幸好餐廳最盡頭的半圓卡位仲未比人坐 很愛這張卡位,夠晒闊落,但桌子唔算大,所以每人叫1份烏冬再加小食及飲品,好像桌面的空間很細,    我很愛吃掛烏冬,所以今次也不例外點了一客 海鮮掛烏冬 $44今次烏冬口感較為一致,QQ的~很軟滑!共4隻海蝦,很多件切成一束束的蟹柳,正正正! 還有車里茄,沙律菜!    芝麻醬凍豆腐 $19?細細件的豆腐,很白滑,芝麻醬很入味~尚好的一道前菜!附沙律菜+車里茄~姐姐order的一杯青蘋果珍珠,珍珠實在軟化到不行 丁點兒的煙韌也沒有…哼!!!飲品用料很差勁服務態度不錯,好多時職員都唔會忽略我們的桌,佢地好多時特地行過來睇下我地d食物食晒未,之後幫我地收碟~

6:35pm左右入座,幸好餐廳最盡頭的半圓卡位仲未比人坐
海鮮掛烏冬

我很愛吃掛烏冬,所以今次也不例外點了一客
海鮮掛烏冬 $44
還有車里茄,沙律菜!

芝麻醬凍豆腐 $19?
姐姐order的一杯青蘋果珍珠,珍珠實在軟化到不行
丁點兒的煙韌也沒有…哼!!!飲品用料很差勁
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)