2022-09-05 81 views
中秋前夕,約個好朋友去食返個brunch. 呢間米芝蓮餐廳井巷子推出左Champagne Free Flow Brunch,真係估佢唔到川菜都有brunch食,仲要係任飲champagne,真係好抵食。🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂Champagne Free Flow Brunch 有3個選項,唔同價錢就可以任飲唔同既酒+ $100 G.H Mumm Grand Cordon NV+$530 Sake IWA Assemblage 2Or Frederic Savart Les Pinot V15.16 (Asia exclusive)+$1030 Dom Pérignon Vintage 2012最貴呢隻產自2012年,出面賣成二千蚊,呢度任飲,愛酒的朋友真係唔好錯過!「是日餐點」⭐️頭盤「壹」👉🏾西班牙向日葵甘栗豚叉燒叉燒係厚切,咬落去啖啖肉,入口即溶,好juicy。肥瘦比例適中,但食完唔會覺得好滯。👉🏾井巷子片皮鴨片皮鴨已經包好左,唔洗我地咁辛苦自己黎。片皮鴨既皮好脆好香,中間仲有鴨肉增加口感,而且入面仲有奇異果,哈密瓜,青瓜,估唔到味道係咁夾,非常好味。水果加左清新既元素,中和左
🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂
+$530 Sake IWA Assemblage 2

「是日餐點」
⭐️頭盤「壹」
👉🏾西班牙向日葵甘栗豚叉燒

👉🏾井巷子片皮鴨
片皮鴨已經包好左,唔洗我地咁辛苦自己黎。片皮鴨既皮好脆好香,中間仲有鴨肉增加口感,而且入面仲有奇異果,哈密瓜,青瓜,估唔到味道係咁夾,非常好味。水果加左清新既元素,中和左鴨既油膩。

⭐️頭盤「貳」(任揀四款,無限添加)
👉🏾川味牛𦟌
切得好薄,好有咬感,川味帶少少麻辣,送酒一流!

👉🏾怪味醬好水鵝翼
鵝翼去左骨,啖啖肉真開心,皮好爽滑,怪味醬好好味。

👉🏾炸排骨
係用西班牙向日葵甘栗豚,所以好juicy, 炸漿好薄,豬肉好冧。
👉🏾脆皮茅台乳鴿
乳鴿皮脆肉滑,帶有一股酒既香味,係茅台呀。估唔到茅台煮菜都咁好味,我地都叫多2隻黎食。

⭐️主菜(每人揀一款)
👉🏾皺皮椒酸菜煮英國深海鱸魚
酸菜魚湯底好濃好鮮甜。鱸魚好滑,肉質好結實,好鮮甜,雖然係一人份量,但魚既份量都好滿足。

👉🏾腰果辣子鵪鶉脾
以為鵪鶉脾會好細隻,估唔到只係細過雞脾先。原來餐廳係選用左法國走地鵪鶉,所以肉質好結實,脂肪比例低,而且比雞肉滑。雖然用辣子炒,但唔會好辣,辣度啱啱好,好惹味。

⭐️主食
👉🏾剁椒花膠撈飯
花膠好多,好滑,煮得好入味,好好味。飯帶少少辣味,好香,撈埋花膠一齊食好惹味。

👉🏾酸菜海參龍蝦球手工麵
海參好彈牙,湯頭好濃,龍蝦球好鮮甜,份量都好多。

⭐️甜品
👉🏾冰粉透心涼,配埋杞子同花生碎,唔會太甜,又可以解去口中既辣味,清新涼爽。

• 酸菜海參龍蝦球手工麵
  • 腰果辣子鵪鶉脾
  • 皺皮椒酸菜煮英國深海鱸魚
  • 怪味醬好水鵝翼
  • 冰粉
呢排愛上食Weekend Brunch,放假瞓到自然醒,再食一個豐富嘅早午餐,配埋酒chill一chill,就係度過周末最好嘅方法!一直聽過灣仔鋒膳嘅大名,原來姊妹店井巷子推出咗川菜香檳3小時任飲早午餐,就相約阿妹一齊食個靚brunch!Weekend Brunch 每位$950free flow有3款選擇:-G.H Mumm Grand Cordon NV (+$100)-Sake IWA Assemblage (+ $530)-Dom Pérignon Vintage 2012 (+$1,030)Dom Perignon Vintage 2012被譽為世上最好嘅葡萄酒,本身一枝都要二千幾蚊,而家一半價錢有得free flow其實都幾抵飲。我哋揀咗最basic嘅G.H Mumm Grand Cordon NV,雖然係入門級,但質素都已經好唔錯,Mumm係我哋好鍾意嘅牌子,入口清新舒爽,泡泡綿密細緻!店員主動性好強,不時主動同我哋refill,我哋每人飲咗3-4杯,淨係飲酒其實都已經值回大部分票價啦!頭盤(壹):-西班牙向日葵甘栗豚叉燒-井巷子片皮鴨西班牙向日葵甘栗豚叉燒半肥瘦,豚肉肉

Weekend Brunch 每位$950
free flow有3款選擇:
-Sake IWA Assemblage (+ $530)

頭盤(壹):
-西班牙向日葵甘栗豚叉燒
-井巷子片皮鴨
西班牙向日葵甘栗豚叉燒半肥瘦,豚肉肉質鬆化,入口即溶!

片皮鴨係井巷子招牌,做得好好食,店員介紹話片皮鴨用上北京鴨種,以恆溫櫃熟成48小時,難怪如此有肉味!

頭盤(貳)(每人任選4款,無限添加):
-炸排骨(西班牙向日葵甘栗豚)
-夫妻肺片
-脆皮茅台乳鴿
-川味牛展
-煙燻肥腸
-手拍XO醬青瓜
-涼拌25年黑醋老鼠耳
-怪味醬口水鵝翼
-青城臘腸菜花

頭盤(二)有9個選擇,款款都好吸引,要揀4款,真係忍唔住選擇困難症發作!店員好好人咁話每款都上一碟,比我哋一次過試晒,勁開心!脆皮茅台乳鴿必食,係我食過最好食嘅乳鴿!個皮脆卜卜,乳鴿肉嫩滑有汁,入口帶有淡淡嘅茅台酒香,正!
炸排骨嘅炸槳薄脆,用上西班牙向日葵甘栗豚,肉質爽彈結實。
煙燻肥腸係邪惡之選,上台時會打開玻璃蓋,飄來陣陣煙燻香。難得嘅係炸大腸唔會炸得油膩或有油益味!
怪味醬口水鵝翼甚有驚喜,鵝翼皮好Q彈,沾滿甜香又帶點麻辣嘅怪味醬,非常惹味!如果想食D清爽D嘅,青城臘腸菜花涼拌25年黑醋老鼠耳都係唔錯嘅選擇!

主菜(每人6款選一款)
-皺皮椒酸菜煮英國鱸魚(+$100)
-腰果辣子鵪鶉脾

主菜好多都好特別,再一次選擇困難症發作!最好試咗店員推薦嘅皺皮椒酸菜煮英國鱸魚腰果辣子鵪鶉脾,果然無介紹錯!酸菜魚用上英國鱸魚,魚塊大件厚肉,肉質嫩滑之餘又結實彈牙,口感十足!湯底唔會過酸或過辣,反而鮮味比較突出,皺皮椒酸辣開胃,我自己就好鍾意!
辣子雞就見得多,辣子鵪鶉脾真係第一次見!鵪鶉脾用上澳洲農場出品,炸得薄脆,內裡好嫩滑,滲滿香料嘅香味,但又唔會好辣!

主食(每人選一款)
-剁椒花膠撈飯
-酸菜海參龍蝦球手工麵
主食一次過試晒剁椒花膠撈飯及酸菜海參龍蝦球手工麵。剁椒花膠撈飯令我諗起城中另一間中法fusion餐廳嘅招牌菜,未食過嗰間星級餐廳,但井巷子嘅出品叫人驚喜!剁椒花膠撈飯份量慷慨,鋪滿花膠,毫不欺場。厚切花膠條炒香至油香彈滑,飯粒沾滿酸辣鮮香嘅剁椒醬汁,絕妙!
酸菜海參龍蝦球手工麵都好有誠意,手工麵口感彈牙,龍蝦粒份量好多,加上爽滑彈牙嘅海參,用料矜貴!

甜品
最後以四川著名甜品冰粉作結,冰爽美味!

食物整體好高質,食物用料全部都一絲不苟。 食完呢個weekend brunch,真係飽到唔駛食晚餐!呢個Brunch可以一次過試晒餐廳多款招牌菜,仲有3小時任飲香檳,好抵食!假日早午餐分2個時段,有興趣記得提早訂枱!
Section A: 11:30 - 14:30
Section B: 15:00 - 18:00
【川菜早午餐+任飲香檳】星級米芝蓮餐廳推出Champagne Free Flow Brunch, 逢星期六日同公眾假期就可以試到啦。井巷子是川菜餐廳,本身食物質素已經好出色,今次再加上香檳任飲,真令人十分期待。今次就揀左G.H Mumm Grand Cordon NV淺嚐,但喜好杯中物既朋友就不能錯過出名既Dom Perigon Vintage 2012啦~先來2道頭盤,西班牙向日葵甘栗豚叉燒同井巷子片皮鴨。叉燒霖滑,食落唔會成口肥膏,而家仲有少少燶邊,正吖~而後者片皮鴨,亦都好出色,除左青瓜京葱外,再加上蜜瓜同奇異果,酸酸甜甜,令人胃口大開。仲有4道頭盤可以任君挑選,而且仲可以無限添加。夫妻肺片,牛舌、牛展、牛肚都好入味且爽口,辣度唔會好勁,但鐘意都係係底既萵苣,清新爽口,又麻麻辣辣。煙燻肥腸,用左蘋果木來煙燻,一來上勁吸晴,滿佈煙霧,一打開先係煙霧迷漫,跟住慢慢就見到脆卜卜既肥腸。肥腸肉質好厚,但皮好脆。脆皮茅台乳鴿,乳鴿炸到表面脆脆哋,以為無咩茅台味,點知食落有一陣陣既茅台酒味慢慢滲出~炸排骨,用左西班牙向日葵甘栗豚,肉質好霖,而家新鮮炸起,勁脆勁juicy ~之後當然就係主菜啦
【川菜早午餐+任飲香檳】

之後當然就係主菜啦!重慶水煮本地鮮牛肉,牛肉好大片,用左本地鮮牛肉,肉味好濃,質地有咬口,而且辣度都幾平和,唔會熗喉。
腰果辣子鵪鶉脾,用左澳洲既鵪鶉脾,肉既份量比較多。炸到脆卜卜外皮包囊嫩嫩既鵪鶉肉,一口咬落去,汁水爆出來,令人上癮既一道菜。

最後來番個主食,剁椒花膠撈飯,睇落以為平平無奇,點知食落好出色,花膠霖得來有咬口,加上少少辣既剁椒,好惹味。
酸菜海參龍蝦肉手工麵,鮮甜既龍蝦肉加上酸菜湯底,酸爽鮮辣勁惹味,再加上爽口海參,手工麵條彈牙得來好掛湯。

甜品一定不能錯過哦~冰粉,解辣又清涼,甜度岩岩好!
2022-09-04 57 views
位於上環嘅井巷子係鋒膳出品,主打川菜,質素自然有保證!假日仲有Free Flow Brunch,可以任飲香檳同川菜小食!香檳有幾款,連香檳王Dom Pérignon Vintage 同IWA sake 都有!不過我哋就揀左G.H Mumm 香檳,已經好好飲啦!前菜有招牌叉燒,用咗向日葵甘栗豚,食落有嚼勁得黎好鬆化,仲好厚切!北京填鴨都唔錯,本身已經包好晒配料,鴨皮酥脆,仲有哈密瓜同蜜瓜嘅果香味,配搭得好好前菜有9款選擇,每人揀4款Freeflow,所以真係好豐富!最推介茅台脆皮乳鴿,兩者配合得好好,酒香味,雖然唔會太濃,但可以帶出肉味,而且乳鴿真係燒到脆卜卜又Juicy!怪味醬鵝翼味道特別,有淡淡的香茅味,最欣賞鵝翼係完全去骨,食起嚟好方便,啖啖肉!夫妻肺片包括左牛舌、牛肚、牛展,會有唔同嘅口感,而且川辣味道亦都好過癮!炸排骨同樣採用左甘栗豚,所以肉味突出,炸粉仲要鬆脆透薄,配酒一流呀主菜揀左皺皮椒酸菜魚,用左英國深海鱸魚,魚肉更加結實同嫩滑,酸菜魚湯仲好鮮甜!而辣度後勁都厲害!而腰果辣子鵪鶉脾亦都好特別,鵪鶉脾炸得香酥,充滿川麻香料味,好惹味。主食仲會有剁椒花膠撈飯同酸菜海參龍蝦球手
位於上環嘅井巷子係鋒膳出品,主打川菜,質素自然有保證!

主食仲會有剁椒花膠撈飯同酸菜海參龍蝦球手工麵,兩者都有誠意!更喜歡花膠飯,好有鮮味!

最後仲有冰粉食,可以解辣解膩

成個川菜Brunch都高CP,單單前菜部分已經好滿足,服務員仲好勤快幫我哋添酒,好正!
朋友介紹話呢間米芝蓮推薦餐廳好正,今日就約埋佢一於試一試~餐廳門口好低調,有種禾稈冚珍珠嘅感覺,入到餐廳整個裝修古雅而不失時尚,今次安排咗卡位好有私隱度,最岩同朋友把酒談心~Freeflow Bruch香檳午膳嘅可食到優質川菜又可享用頂級香檳~ Dom Perigon vintage 2012絕對係頂級中嘅香檳王,味道清新豐盈,初嚐有微花香與果香,後續帶微薄荷嘅清新~頭盤❨壹❩西班牙向日葵甘栗叉燒同井巷子片皮鴨,叉燒大件而厚,肥瘦適中。值得一讚係井巷子片皮鴨,一件件包好,外層香脆內裏充滿油香鴨皮鴨肉,香甜嘅醬汁剛好,頗有驚喜!頭盤❨貳❩可選四款,仲要無限添加!煙燻肥腸十分精緻嘅菜式,一大開陣陣煙燻味好出,食落成個口腔都係煙燻味,肥腸脂肪唔多,而且煙燻後,唔油膩~好出色!脆皮茅台乳鴿算是充滿驚喜嘅一道菜,茅台可能飲過,但茅台乳鴿真係第一次,食落乳鴿外脆內嫩,帶有茅台嘅酒香~炸排骨夠酥脆香口,送酒一流~ 推薦頭盤必揀夫妻肺片,個麻辣汁真係好正,仲要個底放滿萵筍,encore幾次!主菜重慶水煮本地鮮牛肉雖說是重慶水煮,但辣度非常微,牛肉質感嫩而滑,而且牛味濃!另一款就職員推薦我哋試下腰果列子
朋友介紹話呢間米芝蓮推薦餐廳好正,今日就約埋佢一於試一試~

頭盤❨壹❩

頭盤❨貳❩
可選四款,仲要無限添加!

主菜
重慶水煮本地鮮牛肉雖說是重慶水煮,但辣度非常微,牛肉質感嫩而滑,而且牛味濃!另一款就職員推薦我哋試下腰果列子鵪鶉髀,呢款極為推薦!炸到香脆而內鵪鶉髀肉質細嫩,整個菜都好可口滋味而唔油膩!

主食
2款都食齊,剁椒花膠撈飯剁椒味唔太出,醬汁係傳統花膠撈飯嘅款式,高氣十足~酸菜海參龍蝦球手工麵呢款驚喜十足,酸菜同手工麵好夾,掛汁力強, 海參Q弹滑嫩,龍蝦球極為彈牙,好想食多碗~

甜品
以冰粉作為成餐完結,食完成個人都甜甜咁~

整個套餐與環境都高質貴氣,邊食中菜邊飲香檳人間享受~果然係米芝蓮推薦餐廳!

井巷子by 鋒膳🌟
上環干諾道中145號多寧大廈地下
早前看到井巷子的Freeflow Brunch有提供Henri Giraud MV15便立即二話不說跟朋友夾時間訂位,雖然去到餐廳才發現brunch menu已經轉為Dom Pérignon有少許失望🥹 但整體來說我和朋友都對他們的食物、服務和酒單讚不絕口,有quota的話一定會revisit😙🫶🏼[ 頭盤 ] 西班牙向日葵甘粟黑豚叉燒 🌟井巷子片皮鴨 脆皮茅台乳鴿 (任食😲) 🌟 [ 主菜 ] 麻辣鮑魚手撕雞🌟 (+$150)成都青湯水煮江戶前障泥烏賊 (+$100) 皺皮椒酸菜煮英國深海鱸魚🌟 (+$100) 重慶水煮本地鮮牛肉[ 主食 ] 剁椒花膠撈飯酸菜海參龍蝦球手工麵[ 甜品 ] 杞子冰粉[ 飲品 ] 羅漢果茶 (💯解辣,雖然champagne都可以🙊) 💬那天印象最深刻的是脆皮茅台乳鴿,外皮香脆、肉質細嫩,香濃的茅台酒香平衡了乳鴿的油膩感,讓人忍不住一吃再吃🤭< 𝙁𝙧𝙚𝙚𝙛𝙡𝙤𝙬 𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠 𝙎𝙚𝙡𝙚𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣𝙨 >🥂 Frederic Savart Les Pinot V15.16 Extra Brut NV Champagne 💭酒單上最喜歡的是Fred

[ 頭盤 ]
西班牙向日葵甘粟黑豚叉燒 🌟

井巷子片皮鴨

脆皮茅台乳鴿 (任食😲) 🌟

[ 主菜 ]
麻辣鮑魚手撕雞🌟 (+$150)

成都青湯水煮江戶前障泥烏賊 (+$100)
皺皮椒酸菜煮英國深海鱸魚🌟 (+$100)

重慶水煮本地鮮牛肉

[ 主食 ]
剁椒花膠撈飯
酸菜海參龍蝦球手工麵

[ 甜品 ] 杞子冰粉

< 𝙁𝙧𝙚𝙚𝙛𝙡𝙤𝙬 𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠 𝙎𝙚𝙡𝙚𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣𝙨 >

💭酒單上最喜歡的是Frederic Savart Les Pinot香檳,以50%Pinot Noir (黑皮諾紅葡萄)和50% Pinot Menuier (粉皮諾紅葡萄)製成,為香檳帶來紅色水果如士多啤梨、紅莓和淡淡的雲呢拿奶油香氣。它的酸度能中和香辣的川菜對味蕾的刺激,汽泡亦能緩和舌頭痲痹感,更能引出辛香料的不同層次感,整體來說與川菜相輔相成,是絕佳的搭配。

🍶 IWA Assemblage 2
💭相信在清酒界無人不曉的IWA是法國頂級香檳釀酒師 Dom Pérignon的Richard Geoffroy在日本釀製的清酒,有別於IWA 5 首發清酒,Assemblage 2的味道是偏向似Chardonnay釀製的香檳一樣,酒體更豐厚和富有層次感,帶點nutty, toasty的味道。除了適合配搭海鮮之外,對於井巷子的川菜亦能帶出菜式的味道,完全沒有違和感。

📍: 井巷子 - Sheung Wan, HK
💰: HK$1,480 +10% (IWA Freeflow)
🎖: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)

🏷: misssommhk
👉🏻 ғᴏʟʟᴏᴡ ɪғ ʏᴏᴜ ᴡᴀɴᴛ ᴍᴏʀᴇ ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴘᴏsᴛs ♡
$1500 (Lunch)
  • 剁椒花膠海鱸魚撈飯
2022-09-01 59 views
今次朋友又帶我去食好野,仲要去到上環添,朋友話之前食過依個集團嘅其他餐廳覺得唔錯所以就話要試吓依間有米芝蓮推介嘅井巷子👍餐廳門口平平無奇,可能係門口前面行過都唔為意,同埋為左私隱度所以長期閂住門,好彩俾我地望到個招牌如果唔係真係會行過龍🙈由於朋友一早已經訂好左菜式,所以我哋一行人只需要舒舒服服咁坐定定同職員講聲就有得食啦😝涼拌泡椒小龍蝦米線🌶🦞🍜一盤滿滿鋪滿泡椒、花椒同指天椒🌶️加上大量小龍蝦,整個菜式都係紅當當❗️,果種香味好誘人,雖然小龍蝦剝殼有啲麻煩,但肉質鮮甜彈牙,再加上煙韌嘅米線同湯汁,麻辣得令人欲拒還迎 😋自煉紅油牛白肉🥓雖然用辣紅油撈拌過,但辣味冇蓋過牛胸爽本身嘅牛味,而且肉質爽口,味道平衡得好好👍西班牙向日葵甘栗豚叉燒🐷食完兩味辣野,係時候轉下口味,叉燒切到件件都有差唔多半寸闊,肉質鮮嫩軟荏,配埋蜜汁,完全化解左口中殘餘嘅辣味井巷子片皮鴨🌮啲鴨皮脆到,我坐喺隔離都聽朋友食果時脆卜卜嘅聲音,餐廳仲有提供小冊子教客人點樣包一份靚靚片皮鴨,配料同鴨皮嘅油香配合好平衡,職員仲好好主動詢問我哋需唔需要斬開隻鴨髀等我地唔使爭,仲要係皮脆肉嫩🍗黑蒜螺頭雪蓮子燉班骨唐排湯🥣飲落好夠火喉同味

涼拌泡椒小龍蝦米線🌶🦞🍜

自煉紅油牛白肉🥓

西班牙向日葵甘栗豚叉燒🐷

井巷子片皮鴨🌮

黑蒜螺頭雪蓮子燉班骨唐排湯🥣
飲落好夠火喉同味道,有一種滋潤感覺,只係黑蒜味道甜左啲,蓋過左其他湯料嘅味道

剁椒酸菜油香黑白切
就咁睇名初初仲以為係牛肉加豬肉,點知一夾嚟食先發現係切成條狀嘅豬大豬同豬柳條,豬大豬外脆內軟,柳條軟荏唔韌,酸菜中和左豬大腸嘅肥膩感,整體好惹味

辣子鵪鶉🐦
廚師起咗大部分骨頭走,令人食落啖啖肉,而且外皮炸到酥脆,肉質保持嫩滑多汁,撈埋辣椒碎食仲惹味

冰鎮百合綠豆沙
一碗凍冰冰嘅綠豆沙,令食完一餐川菜嘅我地即時清熱解辣,配埋新鮮生百合一齊食,口感爽脆又綿滑,只係有啲草青味

時令水果及白兔糖
最後有香印提子🍇同車厘子🍒,好清甜呀
仲唔到竟然仲有白免甜提供😍好耐冇食過啦

飲飽食醉之後完全覺得餐廳得到米芝蓮推介係實至名歸,不論菜式同服務都十分優質,菜式保持傳統做法,職員主動提供協助,而且好有耐性同禮貌,不斷留意住我哋進餐情況嚟安排菜式嘅上菜時間,女經理仲好風趣咁同我哋講笑😆
2022-08-25
Type of Meal
Dinner
  • 時令水果
2022-09-01 51 views
臨近中秋,和家人出來吃飯。這家餐廳感覺有家庭的溫馨感,有不少家庭在這裡用餐。羅漢果無花果茶入口香甜。竹蔗茅根水味道淡淡的,清熱解渴。⭐️麻辣鮑魚手撕雞這道菜很香辣,南非孔雀鮑 入口軟腍,加上新鮮三黃雞的手撕雞,入口香辣無比,麻香無比。⭐️川辣生炒羊肉鬆拌荷葉餅有羊肉、白洋蔥、荷葉餅皮和紅洋蔥絲。羊肉用的是英國乾熟成羊肉,肉鬆再加上洋蔥和西芹,入口沒有羶味,淡淡羊肉香。先把一塊鍋巴放上荷葉餅,把一湯匙羊肉鬆放上鍋巴,再放上京蔥絲和紅洋蔥絲,由下而上對摺把部份餡料露出,然後左右向外對摺,入口鍋巴十分香脆,吃起來一塊是絕對不夠的。⭐️白胡椒山藥雪蓮子班骨湯有枸杞、肉和山藥。山藥很粉,瘦肉不硬,白胡椒的味道不會搶走班骨湯,入口香醇,反倒像在喝魚湯。⭐️麻婆嫩豆腐伴炸饅頭 豆豉和麻辣豆腐,小小一碟,麻婆豆腐麻而不辣,香而不鹹,加上炸得酥脆的饅頭,十分美味。⭐️麻辣蒜香小龍蝦麵賣相很吸引,大大一盤超多蒜和活小龍蝦,湯汁用西班牙金星啤酒熬成,很惹味。 活小龍蝦加上Q彈的手做風乾麵,入口有蒜香,帶點微辣,很美味呢!⭐️時令水果有香甜的蜜瓜和大大顆提子,非常清甜。

羅漢果無花果茶入口香甜。

竹蔗茅根水味道淡淡的,清熱解渴。

⭐️麻辣鮑魚手撕雞

⭐️川辣生炒羊肉鬆拌荷葉餅

⭐️白胡椒山藥雪蓮子班骨湯

⭐️麻婆嫩豆腐伴炸饅頭

⭐️麻辣蒜香小龍蝦麵

⭐️時令水果

有香甜的蜜瓜和大大顆提子,非常清甜。
2022-08-31 46 views
坐下便以涼拌泡椒小龍蝦米線作開幕,酸中帶微辣,涼拌吃剛剛好豆酥烏賊及西班牙向日葵甘栗7豚叉燒做小食也是一流!豆酥是豆香酥皮炸魷魚,有濃濃的豆香味,脆醬薄而不膩,魷魚鮮甜;而叉燒則是鬆軟而甘香,肥瘦適中炸辣子鵪鶉是必吃,肉嫩而多汁,除了肶位有骨外,其他都是啖啖肉,外層炸得很香脆再來是剁椒酸菜酒香黑白切,這個可算是主菜,內裡有豬大腸及豬肉絲,豬肉絲豬味濃而鬆軟,好吃井巷子片皮鴨和黑蒜螺頭雪蓮子燉班骨唐排也是超愛,片皮鴨是搭配水果包皮同吃,吃起來肥膩感全消;而燉湯黑蒜味濃,甜甜地,螺頭香亦濃~甜品是冰鎮百合綠豆沙,用了9年的野生百合,平日的百合如果生吃定必苦澀,但這個百知生吃卻是爽脆清甜,配合上清甜滋潤的綠豆沙,完美時令水果還以為是蘋果橙,那就錯了,是北海道雷電蜜瓜加香印提子!提子清甜多肉,蜜瓜甜美且濃郁多汁,不得了
坐下便以涼拌泡椒小龍蝦米線作開幕,酸中帶微辣,涼拌吃剛剛好

2022-08-29 61 views
門口看到米芝蓮的旗號,已知道食物質素定必有保證~餐廳的卡位超舒服,沙發又闊又大,放多幾個戰利品的袋都沒問題~涼拌泡椒小龍蝦米線~龍蝦很鮮味,泡椒的酸辣程度剛好,吃後麻辣感會慢慢消去,不會辛苦,而米線爽滑煙韌,自家製特別好味~豆酥烏賊~採用了日本烏賊,酥皮的炸粉很薄脆,而且還有濃濃的豆香,烏賊很腍軟,吃起來外脆內軟~西班牙向日葵甘栗豚叉燒~豬肉腍軟,肥瘦適中,每件中間部份也帶有一點肥肉,吃起來甘香甜美井巷子片皮鴨~鴨皮脆脆的,而鴨肉上枱時還是熱辣辣,拌上水果的配菜包裹來吃,其果甜更能提升鴨肉的味道~黑蒜螺頭雪蓮子燉班骨唐排~湯又清又香,有濃濃的黑蒜味,喝起來很舒服剁椒酸菜酒香黑白切~酸菜是自家製的,甜酸度控制得很好,鍋內有豬大腸及豬肉,而豬大腸更是好吃到停不下,外皮帶點脆而內裡軟辣子鵪鶉~澳洲走地鵪鶉來的,煮法用了酥炸來烹調,而鵪鶉肉炸後還非常嫩滑,厚肉,外層很酥脆,基本整碟肉也沒有骨,只有肶位有,超正冰鎮百合綠豆沙~採用了蘭州九年百合,爽脆清甜,綠豆沙也同樣很清甜,兩隻很夾時令水果~是日本蜜瓜及香印提子,蜜瓜甜蜜而蜜瓜味重,而提子則大粒爽甜多汁,吃完這兩道水果,超完滿的晚餐‼️😍月餅~有
門口看到米芝蓮的旗號,已知道食物質素定必有保證~

月餅~有鹹蛋黃黃蓮蓉月餅及奶黃月餅,蓮蓉月餅的鹹蛋黃是流油及起沙的,而奶黃月餅則充滿鹹香的蛋黃味,超正~
2022-08-29 55 views
這間位於上環的井巷子by鋒膳,主打京川菜,假日午市還有free flow brunch,任食多款頭盤及任飲幾款香檳等,其中更有香檳王Dom Pérignon Vintage 2012,2012經歷風霜的葡萄最終成熟後包含了花香及果香,成為一代香檳王。除了4款酒外,還有任飲自家製竹蔗馬蹄甘筍菜米鬚水及羅漢果無花果茶。西班牙向日葵甘栗豚叉燒叉燒燒至表面帶焦香,肥瘦均勻,肉質嫩腍,而且有蜜糖甜香。夫妻肺片切成薄片,牛肚帶點咬口,淡淡麻辣香味,又不會過辣蓋過肉香,十分惹味。怪味醬口水鵝翼鵝翼已去骨,鵝皮爽口,怪味醬帶點醋酸味,可減輕飽滯感。煙燻肥腸入口陣陣的煙燻香味,肥腸外脆肉彈,裏面清理得乾淨,完全無異味。涼拌二十五年黑醋老鼠耳黑醋味比較純,完全無嗆喉,老鼠耳爽脆開胃。皺皮椒酸菜煮英國深海鱸魚鱸魚有三大件,魚肉雪白嫩滑,魚肉鮮甜,加上酸菜微酸惹味,連酸菜湯都很鮮甜。酸菜海參龍蝦球手工麵手工麵跟酸菜湯很夾,麵質爽口,龍蝦球新鮮彈牙,海參膠質豐富。最後食返碗冰粉清一清味蕾,非常滿足的一餐。
西班牙向日葵甘栗豚叉燒
叉燒燒至表面帶焦香,肥瘦均勻,肉質嫩腍,而且有蜜糖甜香。
夫妻肺片
怪味醬口水鵝翼
鵝翼已去骨,鵝皮爽口,怪味醬帶點醋酸味,可減輕飽滯感。
煙燻肥腸
涼拌二十五年黑醋老鼠耳
黑醋味比較純,完全無嗆喉,老鼠耳爽脆開胃。
皺皮椒酸菜煮英國深海鱸魚
酸菜海參龍蝦球手工麵
最後食返碗冰粉清一清味蕾,非常滿足的一餐。
同三位朋友去食米芝蓮餐廳😃我哋一行四人點咗個套餐🫶🏻超級幸福地食中餐的Fine Dining! 一如既往米芝蓮餐廳都有神秘隱世嘅感覺~ 一入到去餐廳就見到米芝蓮2020同米芝蓮2021~ 餐廳裝修優雅,以中式嘅隱世小巷磚設計而成~充滿神秘~米芝蓮餐廳嘅侍應真係超級超級好~服務一流~好有禮貌亦都好細心~ 我哋嘅套餐包括左超級特別既涼拌泡椒小龍蝦米線係以新鮮嘅小龍蝦製作而成嘅涼拌撈米線❤️涼拌米線真係超級好味,爽口彈牙,第一次食咁好食嘅米線,第一次食小龍蝦~首先吸吓個頭嘅汁先,月食好滑既蝦身,真係好美味!小食剁椒酸辣羊肉真係好好味~ 大❤️羊肉嘅我覺得個做法真係好特別~ 餐廳係用自家種植剁椒,廿五年西班牙黑醋同埋英國乾熟成羊肉,真係好正!超級好飲嘅靚湯黑蒜螺頭雪蓮子燉班骨唐排~平時都非常之少飲對身體好健康嘅黑蒜黎燉既湯,今次終於可以飲到~ 呢個湯真係超級好飲~ 好清甜!螺頭都好新鮮好好味~ 而西班牙向日葵甘栗豚叉燒真係令人超級回味!個叉燒嘅半肥瘦度真係好正,燒得超級香口嘅叉燒真心一流~咬落一啖一啖回香~ 齒頰留香!期待咗好耐嘅井巷子片皮鴨真係無令人失望~餐廳有一個紙餐牌係教點樣去夾個扁皮鴨~

月食好滑既蝦身,真係好美味!

咬落一啖一啖回香~ 齒頰留香!

期待咗好耐嘅井巷子片皮鴨真係無令人失望~餐廳有一個紙餐牌係教點樣去夾個扁皮鴨~ 超級細心,首先係一片扁皮鴨再加兩片鴨肉再加上奇異果哈密瓜青瓜最後放埋扁皮鴨醬就大功告成~ 扁皮鴨嘅皮好香~ 配搭一流~餐廳仲想買個鴨髀比我地Tim!真係好正!

在一個超級特別既菜~剁椒酸菜酒香黑白切~係用餐廳自家種植剁椒,自家泡酸菜配西班牙向日葵甘栗豚一齊煮,成個煲好香口好好食!仲有大腸喺入邊~ 好煙韌!

超級美味嘅辣子鵪鶉係用澳洲走地鵪鶉煮炸而成,個鵪鶉真係好滑~超級滑身嘅肉配合埋酥脆既外皮真係一流~

甜品係冰鎮百合綠豆沙~個百合係用蘭州九年百合而做,食落口好爽口~ 爽甜爽甜!

食完甜品就到水果~係大大粒既波波提子同埋甜甜哈密瓜🍈由於中秋節就快到,餐廳仲請我哋食月餅添~ 奶黃月餅好好味~蓮蓉月餅都超級正~
2022-08-28 50 views
今日同老婆去了上環食中菜的free flow brunch。套餐除了有多款京川菜頭盤及主食外,還包了任飲高價的香檳,最便宜的只需加$100,最貴的就是2012年產的香檳王《Dom Pérignon Vintage 2012》,據酒評人所說此酒在收成最好的2012年,酒帶花香及果香,被評為一代酒王。而我們就試了普通的G.H Mumm Grand Cordon NV,送菜都不錯。井巷子片皮鴨:上枱時已包好,片皮鴨皮脆肉嫩,夾了些黃瓜等配料,有少許鴨油脂香。脆皮茅台乳鴿:乳鴿有淡淡的酒香,燒至表皮香脆,乳鴿剛好熟透,保持了肉汁。炸排骨:排骨外層粉漿很薄,炸至金黃香脆,排骨用了梅頭肉,肉質嫩腍。川味牛展:牛展切成薄片,炆至入味而且肉質略帶爽口,有少許的麻辣香,十分開胃的頭盤。青城臘腸菜花:菜花配上臘腸,有陣陣肉香同時又不會太油膩,菜花爽口惹味。皺皮椒酸菜煮英國深海鱸魚:鱸魚魚肉味濃且鮮味十足,酸菜湯味道剛好,不會過酸或過咸,還有些芽菜的配料墊底。酸菜海參龍蝦球手工面:手工麵吸收了酸菜湯及龍蝦鮮味,非常爽口,海參厚身且爽彈,龍蝦球新鮮彈牙。冰粉:冰粉爽滑,加上紅糖的甜味,正好消一消暑氣。
冰粉:冰粉爽滑,加上紅糖的甜味,正好消一消暑氣。
週末瞓到自然醒, 相約閨蜜上環食brunch! 💗井巷子有四川菜半自助餐加香檳free flow, 可以無拘束小酌慢慢傾計!😍🍾香檳就揀咗 G.H Mumm Grand Cordon NV。呢度連好出名既 Dom Perignon Vintage 2012都有得飲😍頭盤「壹」🥢西班牙豚肉叉燒半肥瘦肉質軟嫩, 甜甜地淋身入味!🥢井巷子片皮鴨片皮鴨香烤鬆脆, 油脂豐盈, 食落好有滿足感!頭盤「貳」有九款選擇, 任揀四款無限添加!🥢怪味醬口水鵝翼麻辣惹味唔搶口, 鵝翼好嫩滑!🥢臘腸菜花臘腸油脂滲透福花菜, 鹹鹹地啱曬做佐酒小食!🥢涼拌老鼠朵採用25年老陳醋涼拌黑木耳, 酸甜爽口十分醒胃!🥢炸排骨甘香鬆脆, 香口惹味, 送酒一流!🥢主菜其實食頭盤已經半飽!主菜六選一, 揀咗麻辣鮑魚手撕雞, 鮑魚煙韌軟熟有嚼口, 手撕雞鮮嫩無骨, 加上麻辣醬汁真係超級惹味!🥢主食剁椒花膠撈飯花膠軟綿綿, 濕潤黏咀有膠質!剁椒唔太辣配飯食味道就啱啱好!🍧甜品四川菜一定要試佢嘅冰粉, 冰涼解辣!
週末瞓到自然醒, 相約閨蜜上環食brunch!

頭盤「壹」
🥢西班牙豚肉叉燒
半肥瘦肉質軟嫩, 甜甜地淋身入味!

🥢井巷子片皮鴨
片皮鴨香烤鬆脆, 油脂豐盈, 食落好有滿足感!

頭盤「貳」
有九款選擇, 任揀四款無限添加!

🥢怪味醬口水鵝翼
麻辣惹味唔搶口, 鵝翼好嫩滑!

🥢臘腸菜花
臘腸油脂滲透福花菜, 鹹鹹地啱曬做佐酒小食!

🥢涼拌老鼠朵
採用25年老陳醋涼拌黑木耳, 酸甜爽口十分

醒胃!

🥢炸排骨
甘香鬆脆, 香口惹味, 送酒一流!

🥢主菜
其實食頭盤已經半飽!主菜六選一, 揀咗

🥢主食
剁椒花膠撈飯

🍧甜品
四川菜一定要試佢嘅冰粉, 冰涼解辣!

2022-08-25 75 views
📍井巷子(上環)😋 餐廳裝潢大氣典雅,環境舒適,係同朋友聚餐的不二之選。麻辣鮑魚手撕雞麻香麻而不痺,香而不鹹。脆皮茅台乳鴨每人一小隻,份量不多。肉質平實,滲出淡淡酒香。我把鴨放進伴醬,老闆娘立即溫馨提示:「試試新鮮的味道吧﹗」顯出她對餐廳食物的自信。川辣生炒羊肉鬆拌荷葉餅片皮鴨常吃,今次以羊代鴨,其餘大同小異,但份外驚喜。白胡椒山藥雪蓮子班骨湯中和口感十足麻婆嫩豆腐伴炸饅頭豆腐嫩滑,又以饅頭代白飯,感覺新奇。重慶水煮黑白牛肉牛白肉質感爽口,以水煮烹調,天作之合——必試。麻辣蒜香小龍蝦麵麵條入味,小龍蝦新鮮,值得一試。冰鎮百合綠豆沙綠豆沙配以百合,清新可口,值得一試。最後餐廳送上月餅乙個應節,與友人預祝人月兩團圓。
📍井巷子(上環)

😋 餐廳裝潢大氣典雅,環境舒適,係同朋友聚餐的不二之選。

麻辣鮑魚手撕雞
麻香麻而不痺,香而不鹹。

脆皮茅台乳鴨

川辣生炒羊肉鬆拌荷葉餅
片皮鴨常吃,今次以羊代鴨,其餘大同小異,但份外驚喜。

白胡椒山藥雪蓮子班骨湯
中和口感十足

麻婆嫩豆腐伴炸饅頭
豆腐嫩滑,又以饅頭代白飯,感覺新奇。

重慶水煮黑白牛肉
牛白肉質感爽口,以水煮烹調,天作之合——必試。

麻辣蒜香小龍蝦麵
麵條入味,小龍蝦新鮮,值得一試。

冰鎮百合綠豆沙
綠豆沙配以百合,清新可口,值得一試。

最後餐廳送上月餅乙個應節,與友人預祝人月兩團圓。