2023-10-15 824 views
經過左好幾次呢間餐廳 今日就黎試下 點半黎到要排左5~10分鐘先有得坐低✨涼拌牛肚 $32一入口都有驚喜 味道好入味好惹味 滷水同花椒味好香👍👍推薦✨海苔肉鬆芝士蛋餅 $38個皮黎到外面有少少脆😋 芝士好香✨擔仔刀削麵 $57雖然刀削麵貴$10 但我地都照叫黎試下🤣 麵質都幾好幾有彈性👍👍 仲有一粒蝦好爽 滷水蛋都入味 ✨胚芽珍珠奶茶 $28好飲👍珍珠都好煙韌彈牙 珍珠甜味啱啱好總括黎講味道都好好 又冇限時 我地食左成兩粒零鐘🤣 不過坐位就冇特別好坐 但裝修幾靚味道❤️❤️❤️❤️💔抵食❤️❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️💔💰午餐人均~$82(不收+1)

✨涼拌牛肚 $32

味道❤️❤️❤️❤️💔
抵食❤️❤️❤️❤️
服務❤️❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️💔

💰午餐人均~$82(不收+1)
就喺我地屋企樓下嘅九份飽,一直都係人氣爆燈,舊舖果時比較細,長期都要排長龍~ 搬咗新舖之後地方大咗,但夜晚7點半後堂食都係要排隊。餐廳樓底夠高,裝修佈置到好懷舊台灣風,我地平時多數都係買外賣返屋企,呢日難得堂食,可以影吓相。必食推介!! QQ地瓜球!! $36一份,有好多粒!! 雖然未係台灣夜市食到果種漲卜卜大大粒,但九份飽地瓜球嘅份量確係好佛心好抵食,仲要加埋甘梅粉,都好有台灣風味~~ 間唔時都會買外賣返屋企食。另一必食! 魯肉飯! 又係好抵食嘅選擇,好食,仲有俾埋半隻魯蛋。蛋餅類別都好食嘅~ 私心最鍾意肉鬆芝士口味!絕對係如果執笠會好可惜嘅樓下餐廳,一定要繼續生意興隆一直做落去呀!!

必食推介!! QQ地瓜球!! $36一份,有好多粒!!
蛋餅類別都好食嘅~ 私心最鍾意肉鬆芝士口味!

• 地瓜球
  • 肉鬆起司蛋餅
2023-10-07 491 views
每次搭電車都會經過,今日終於行過去試食!見到門面好有台灣特色,感覺佢會係幾傳統嘅台灣菜門口仲有打卡位星期五晚去等咗一陣就入得,之前見過要排長龍!入面裝修到好似去咗旅行咁,又喺台灣食嘢嘅感覺。兩個人叫咗兩個主食,一個細嘅滷肉飯一個紅燒牛腩米粉。滷肉飯叫基本版嘅滷肉同埋滷肉汁都足夠撈飯。米粉縮哂個湯好入味,越食會越濃,但係唔會太鹹,米粉食到最後都唔會林晒,有越食越想食嘅感覺,牛筋同牛腩食落會有少少辣,但係唔食辣嘅人都接受到叫咗胚芽珍珠奶茶三分微甜少冰都真係唔甜肉鬆煎蛋餅嘅肉鬆都好足料,入面塊蛋唔會好少,食落好有蛋味最後仲叫咗個甜品豆花,雖然唔係好多,但係都好滑,仲有珍珠小丸子同芋圓非常飽肚,食到捧住個肚走
每次搭電車都會經過,今日終於行過去試食!

見到門面好有台灣特色,感覺佢會係幾傳統嘅台灣菜

門口仲有打卡位星期五晚去等咗一陣就入得,之前見過要排長龍!

入面裝修到好似去咗旅行咁,又喺台灣食嘢嘅感覺。

兩個人叫咗兩個主食,一個細嘅滷肉飯一個紅燒牛腩米粉。
小滷肉飯

滷肉飯叫基本版嘅滷肉同埋滷肉汁都足夠撈飯。
紅燒牛腩米粉

肉鬆煎蛋餅

叫咗胚芽珍珠奶茶三分微甜少冰都真係唔甜

肉鬆煎蛋餅嘅肉鬆都好足料,入面塊蛋唔會好少,食落好有蛋味

九份豆花芋圓

2023-10-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
小滷肉飯
紅燒牛腩米粉
肉鬆煎蛋餅
  • 肉鬆起司蛋餅
由於👧🏻講左成個星期話想食蛋餅,所以我哋今次就嚟咗呢間位於炮台山地鐵站附近嘅台式小店。 一入到嚟見到佢個裝修就覺得好有台灣夜市嘅感覺,餐廳播嘅多數都係五月天同八三夭嘅歌🥰🥰 另外,座位同座位之間唔算太迫,算係坐得幾舒服,好適合同朋友嚟吹水食個快飯。 食物方面,由於我哋嗰日唔算太肚餓,所以淨係叫咗一個主食同埋幾個小食。 玉米蛋餅($28)佢個蛋餅同”吃什麼”嗰種唔太一樣,食落唔算好煙韌,但勝在即叫即整,面頭嘅醬油膏同埋蛋黃醬都落得啱啱好,唔會太重手! 香酥雞扒滷肉飯($53)原本以為$53仲要有雞扒,應該會係細細碗,上菜嗰陣我哋就好慶幸自己淨係叫咗一個主食😂。雞扒外面炸到外脆內軟,不過個滷肉飯就相當麻麻,滷水汁太稀,滷肉亦都太瘦。 QQ地瓜球($37)喺台灣食過嗰一種地瓜球空氣感會比較重啲,不過個人來講會比較鍾意呢度個種,一咬落去滿滿嘅地瓜蓉好似就快瀉出嚟咁!而且粗略估計起碼有20粒,認真抵食! 滷汁青菜($28)食得菜都純粹追求吓健康,所以味道方面就唔好咁講究,就係普普通通一碟菜😂

玉米蛋餅($28)

香酥雞扒滷肉飯($53)

QQ地瓜球($37)

滷汁青菜($28)
2023-08-30 363 views
第一次食呢間台灣野平時見都好多人排隊 搵次晏小小唔多人就入咗去試下要用qr code 落單叫咗一個牛腩米粉湯底好好味 😋 超級濃郁香口 同米粉勁夾米粉係台灣新竹米粉 好索湯牛腩超級淋!推介
第一次食呢間台灣野

湯底好好味 😋
超級濃郁香口 同米粉勁夾
米粉係台灣新竹米粉 好索湯
牛腩超級淋!推介
每次經過呢間台灣餐廳總係有唔少人,一於今日去會吓佢先😎。嗌咗兩款嘢食,係台灣擔仔米粉同肉鬆起司蛋餅!⠀先講吓“台灣擔仔米粉”先,有滷蛋🥚、牛丸🧆、肉燥、蝦仁🍤、酸菜🥬同米粉,本來我唔太食芫荽🌱,但一諗到加入台灣料理就會成個味道升華咗,所以就試吓啦😆!米粉嘅味道同我想像中差唔多,係古早味嘅肉燥米粉,好啱我個人口味,如果同我一樣中意食少許濃味朋友,呢碗米粉大推啊👍🏻!⠀另外,我亦嗌咗“肉鬆起司蛋餅🧀🥞”。作為一個肉鬆同芝士迷,基本上呢款蛋餅一定係我去台式餐廳嗌蛋餅時必嗌嘅配料。蛋餅上面嘅醬汁偏鹹(坊間有好多嘅偏甜、個人喜歡偏鹹嘅),肉鬆同芝士內餡亦加上沙律醬,內餡亦足料,令蛋餅鹹甜鹹甜,都推薦呢款蛋餅。下次會想嘗試“海苔肉鬆起司蛋餅”

台灣擔仔米粉
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2023-08-02 383 views
【古早味。台式便當】餐廳的裝潢很有特色、帶著濃濃的台灣味、 仿似身處九份老街、 天花吊著很多顆紅色的小天燈,很適合打卡。 餐廳有很多不同種類的台灣主食, 小吃和飲料。看著餐牌時會有選擇困難症。❈ 香酥雞扒魯肉飯 HK$53香酥雞扒和魯肉飯是經典的台式便當搭配,雞肉有香脆口感,肉質頗嫩滑但味道較淡,魯肉切成粒狀,五花腩肥瘦均勻,入口豐腴無油膩感。份量也很足。❈ 肉鬆起司蛋餅 HK$36蛋餅切成4小件,餅皮厚度適中,蛋味也濃,肉鬆咸香,外皮煎至微金黃色。起司融化在煎蛋餅的熱度,增添了香氣和本體的質感。起司的奶香與肉鬆的咸香相互平衡,味道恰到好處。❈ 水蜜桃紅茶 HK$10 (跟套餐)就是一般的台式飲料, 有水蜜桃的香味、略甜。 建議點餐時選擇半糖/微糖。

【古早味。台式便當】

❈ 香酥雞扒魯肉飯 HK$53
香酥雞扒魯肉飯

❈ 肉鬆起司蛋餅 HK$36
肉鬆起司蛋餅

❈ 水蜜桃紅茶 HK$10 (跟套餐)
2023-06-01
$80 (Dinner)
之前經過炮台山,已經比店鋪懷舊復古嘅裝修吸引,周圍掛滿天燈🏮,亦擺滿80年代兒時玩具,超級有特色☺️今次同男朋友試試佢地嘅晚餐🥣! 之前聽同事講,佢地既份量都比較大,所以先點了一個鹽酥雞排滷肉飯,加滷味拼盤、海苔肉鬆起司蛋餅、滷汁青菜,再來一份九份芋圓作結😚男朋友和我一致認同鹽酥雞排滷肉飯是全晚最佳👍🏻雞排份量足夠,非常入味和酥脆!! 兩個人share都無問題~海苔肉鬆起司蛋餅都值得推介😋 超級大舊同多料,食完大滿足!! 唯一美中不足係滷味拼盤,拼盤有豆腐、雞蛋、牛肚、豬耳、雞翼! 內臟有少少腥,份量都比較少,例如雞翼只得一隻,兩個人唔夠分啊😂

經典夜市小食 懷舊台灣裝潢🇹🇼九份飽✅手機落單✅Openrice外賣自取對上一次食呢間台灣餐廳嗰時係佢未搬同未開分店之前😂 今次嚟到炮台山新店,闊落咗、亦有更加多台灣九份嘅懷舊裝修。————————————ฅ՞• •՞ฅ ————————————🍴玉米起司蛋餅 $32份量同厚薄適中,餅皮同蛋餅比例係一比一,而且個餅皮幾煙韌~👧🏻怕辣所以嗌咗走辣醬,不過調味都足夠。🍴(大)魯肉飯 $44同大多魯肉飯一樣,都係附上滷水蛋加醃黃蘿蔔。醬汁充足,啖啖都可以食到曬飯、魯肉同埋甜甜地嘅醬汁🤤魯肉份量都充足,有肥有瘦,而啲飯粒粒分明得嚟又唔會太油,好滿足😋🍢 炸甜不辣(配泰式辣醬) $32 身為台灣夜市小吃之一、食落睇落似炸魚餅嘅甜不辣食起上嚟味道唔算話好驚艷,但都做到煙煙韌韌嘅口感。調味嚟講其實都足夠,仲可以配埋餐廳附上嘅辣醬一齊食。🍢 鹽酥雞 $38比想像中多份量嘅雞塊😂 全部都貼心地切成可以一啖食曬嘅size,每塊嘅炸粉都均勻,外皮厚薄適中👍🏻 調味都充足,唔會話太鹹或太濃味,亦都唔會有陣油「益」味😗🥤 水蜜桃紅茶 $10(配主餐)就係普通嘅桃加紅茶味,就如一般嘅台式嘢飲一樣,有啲甜🤧 ———
經典夜市小食 懷舊台灣裝潢

🇹🇼九份飽

✅手機落單
✅Openrice外賣自取

🍴玉米起司蛋餅 $32

🍴(大)魯肉飯 $44

🍢 炸甜不辣(配泰式辣醬) $32

🍢 鹽酥雞 $38

🥤 水蜜桃紅茶 $10(配主餐)
就係普通嘅桃加紅茶味,就如一般嘅台式嘢飲一樣,有啲甜🤧

————————————ฅ՞• •՞ฅ —————————————

綜合嚟講,都係一間唔錯嘅台式餐廳,小食、主餐、甜品同嘢飲都有齊,不過選擇唔算話好多。價錢合理,性價比都算高,都係個抵食之選🤌🏻 上菜速度都算快,差唔多十零分鐘啲菜都上齊曬~

而餐廳播嘅係啲周杰倫、王心凌等歌手嘅經典台灣歌,加上精心佈置裝修嘅懷舊九份嘅環境同枱櫈(部份仲要係用咗夜市攤檔做木枱!),好似真係身處喺台灣之餘都夠曬打卡able😽 距離地鐵出口大概5分鐘路程,喺正電氣道,都算方便易搵🖖🏻

九份飽
📍 北角英皇道93號錦平中心地舖
(炮台山站A出口步行約5分鐘)
營業時間:11AM - 10PM

大魯肉飯
炸甜不辣
鹽酥雞
2023-07-07
$80 (Dinner)
大魯肉飯
炸甜不辣
2023-07-12 195 views
餐廳性價比高👍🏻豬扒米粉美味,地瓜球好特別,肉鬆吐司蛋卷和魯肉飯也棒棒。星期一至五有下午茶餐!新裝修,處處都是打卡拍照位置,好有九份的味道,天花板還掛滿很多孔明燈,11am-2200
2023-07-07 230 views
今日收工收得遲所以喺附近睇吓邊間舖未收因為想食滷肉飯 就揀咗九份飽呢度嘅裝修好特別感覺好似真係喺台灣嘅路邊小攤背景音樂都係長期播住台灣歌曲呢度係手機落單由於唔算太肚餓所以叫咗一碗細嘅滷肉飯一碗麵同其他小食滷肉半肥半肉 味道適中撈埋汁一齊食有啲黏口嘅感覺一碗細嘅都夠我食上面仲有一片酸蘿蔔俾你解油膩另外叫咗一碗麵呢個就不過不失小食叫咗紫菜肉鬆芝士蛋卷我食蛋捲一定要揀肉鬆上碟已經切開咗 方便我哋食仲有台灣香腸 👍🏻買咗兩杯紅茶 叫左3分甜度但都仲係好甜呢方面,真係十足台灣咁😂下次嚟可以叫走甜🤭
今日收工收得遲

上碟已經切開咗 方便我哋食

仲有台灣香腸 👍🏻

買咗兩杯紅茶 叫左3分甜度
但都仲係好甜
呢方面,真係十足台灣咁😂
下次嚟可以叫走甜🤭
2023-06-06 323 views
好失望!!! 因為見大家食評可以,環境超有到台灣一遊的旅行感,就入店試試了。用手機自行下單,點了梅子地瓜及仙草愛玉奶茶。看來炸地瓜是即炸的,因為要等上10分鐘,但出來不單沒梅味,質感和味道都強差人意。埋單現金$57,服務一般。是甚麼推動我寫食評?就是避免下一位中伏! 假如只吃景,更要待人不多的時候。
好失望!!!

埋單現金$57,服務一般。

2023-06-06
$57 (Lunch)
2023-05-24 281 views
Happy lunch @ 九份飽新鋪比舊鋪大好多,室內環境超級靚啊👍🏻👍🏻 重會播台灣歌手嘅歌,好鐘意佢天花上嘅燈,勁好feel🤩✅香酥排骨飯 $60 加魯肉$10飯嘅份量比想像中多,本身都唔少魯肉,排骨飯炸得幾酥脆,整體唔太咸。加多咗碗魯肉,肉嘅份量多過魯肉飯本身,肉會大粒少少,口感會比較好。✅香酥雞扒魯肉飯$53雞扒比排骨好食,冇骨又多肉,唔會好乾。飯仍然係好多🤣✅蜂蜜綠茶比較細杯,唔太甜,幾清新✅百香果綠茶叫左微糖,口味好岩我飲。杯上面有d泡,有手搖feel 😆整體黎講唔錯,for gathering一流#一週一片 #逢星期五出片#youtuberslife #foodieyoutuber #hkfoodie #hkfood #foodie #treasureeverycomment #travelyoutube #thanksforsupport #travelyourway #yesahwilltv #travelvlogger #travelvlog #係阿係阿Will_TV
Happy lunch @ 九份飽

✅香酥排骨飯 $60 加魯肉$10

✅香酥雞扒魯肉飯$53
雞扒比排骨好食,冇骨又多肉,唔會好乾。飯仍然係好多🤣

✅蜂蜜綠茶
比較細杯,唔太甜,幾清新
✅百香果綠茶
叫左微糖,口味好岩我飲。杯上面有d泡,有手搖feel 😆

整體黎講唔錯,for gathering一流

#一週一片 #逢星期五出片
#係阿係阿Will_TV
2023-05-08 325 views
台灣夜晚餐🍲•香酥雞扒滷肉飯雞扒炸得香脆可口 又唔會成舊乾哂水 仲有佢個滷肉飯都唔錯 值得一食•紅燒牛腩刀削麵刀削麵麵質亦夠口感 又唔會太硬過厚 牛腩亦好淋夠哂入味•雙層起司蛋餅蛋餅入面包住滿滿芝士 蛋餅外層夠軟 一啖咬落去 啖啖芝士流出黎 正呀•涼拌牛肚微微辣度 牛肚夠淋 鍾意食辣既要食下•滷青菜🥬簡簡單單一碟青菜健康人生一下•茉香珍珠綠茶茶底夠濃綠茶 散發住淡淡既茉莉加埋個煙韌珍惜 唔錯💓•九份芋圓成碗都係我最鍾意既野 有珍珠 芋圓 仙草 小丸子 豆腐花滿滿既材料 成碗都好煙韌 仙草亦好爽
台灣夜晚餐🍲

成碗都係我最鍾意既野
有珍珠 芋圓 仙草 小丸子 豆腐花
滿滿既材料 成碗都好煙韌 仙草亦好爽

2023-04-30 306 views
一直好想試吓這間台式餐廳,今晚點了紅燒牛腩刀削麵、肉鬆蛋餅、蘿蔔絲餅、九份芋圓。牛腩好「林」又唔會「鞋」很有水準。最驚喜的是刀削麵,一向都不愛吃,因為通常一係好「林」或「硬」。呢到真心好食,唔太「林」之餘仲有啲「Q 」彈,又入到味,真係超好吃。肉鬆蛋餅,新鮮做之餘配埋面頭的汁,好夾,好好食。蘿蔔絲餅就一般,似吃蔥油餅咁,只是蘿蔔絲餅用嚟整。個仙草奶茶就一般,似奶茶加d涼粉入去。最後個甜品是九份芋圓,芋圓係好Q彈,但可以個料重返一些(即係地瓜、芋頭分量重返少少),今晚點果個是有珍珠、芋圓、仙草、白色的小珍珠(似好細粒湯圓咁)但沒有紅豆🫘(可能我揀錯了)建議有紅豆會好吃些。

• 香酥排骨刀削麵
  • 玉米起司蛋餅