2023-04-22 36 views
今晚同朋友去灣仔打個邊爐, 湯底方面,這次的選擇是龍蝦湯和皮蛋芫荽湯。龍蝦湯的湯底味道濃縮再濃縮,鮮甜無比, 帶有龍蝦的香氣和鮮味。而皮蛋芫荽湯則是一道比較特別的湯底,皮蛋的鹹香和芫荽的清新,相得益彰,讓人感受到不同的層次感和口感。飲品方面,這次的選擇是竹蔗茅根。竹蔗的甜味和茅根的清香,搭配出一種獨特的口感和風味稻庭烏冬是一種非常有特色的食材,其口感彈牙有嚼勁,配上湯底的調味,更加加強了其風味和層次感。蝦膠釀鮮冬菇是一道非常創意的菜品,蝦膠的韌性和鮮味,配上釀入的鮮冬菇,呈現出獨特的口感和風味。招牌手打四寶丸,包括墨魚丸雞丸,蝦丸,豬肉丸。這些丸子都是手工製作的,其口感彈牙有嚼勁,配上湯底的調味,更加加強了其風味和層次感。美味手工餃子也是一道非常受歡迎的菜品,鮮蝦雲吞,韭菜豬肉,餃魚皮餃等等,每種餃子都有其獨特的風味和口感。

之前食過尖沙咀間尚上下夏原來灣仔都有一間 今晚就去左食雞煲打邊爐雞煲單鍋尚上下夏嘅雞煲最正係可以指定部位我地鍾意啖啖肉就揀左雞髀 成煲都係冇骨雞髀肉 食落特別滑如果想健康啲或減肥嘅朋友都可以指定要雞胸微辣都夠晒惹味 仲有豬皮索汁勁正瑤柱群翅雞湯呢度嘅湯底好抵 雞湯加左翅群邊好鮮味但要留意番 標價係直接加湯落雞煲度如果唔想咁油就要加20蚊轉煲叫左幾款火鍋料價錢都好合理手切頂級安格斯兩個人點細份都差啲食唔晒 好大碟佢冇得指定部位 我呢碟應該係牛頸脊有牛味又好咬口 唔會太肥 唔錯蟶子皇真係好大隻好新鮮 夠晒肥美厚肉好鮮甜 抵食呀鬼馬墨魚油炸鬼上面有層薄薄嘅墨魚滑 淥三十秒就食得加埋蟹籽成個配搭好有口感手打丸拼盤呢個相對比較普通 下次可以淨叫墨魚丸就得喇埋單每人400左右 食物質素都唔錯 會翻兜位置唔喺大街 但眼見都有幾枱外籍遊客唔知點解咁叻識得搵到嚟食😂
之前食過尖沙咀間尚上下夏

呢個相對比較普通 下次可以淨叫墨魚丸就得喇

埋單每人400左右 食物質素都唔錯 會翻兜
位置唔喺大街 但眼見都有幾枱外籍遊客
唔知點解咁叻識得搵到嚟食😂
店舖地舖位置大約係灣仔修頓球場附近譚臣道,附近有地鐵站、有泊車停車位,真係好方便。醬料種類多涼拌海蜇 $39食火鍋之前,落單食點個開胃麻辣海蜇,啲海蜇好大條,咬落好爽口。瑤柱群翅雞湯 單鍋 $98個湯底係金黃色嘅,真係好濃郁嘅雞油香味,飲落口好甜。手切頂級安格斯(半碟)$198個安格斯牛肉片,似係牛頸脊嘅位置,肥瘦適中,牛肉味都重,色澤新鮮紅潤,咬落幾有彈性。新鮮爽脆黑柏葉 $93好爽脆,記得滾幾秒就可以,以免變老。韮菜豬肉餃(半碟)$46足料豬肉餡唔太肥,好好味健康什菜籃 $79竹蔗茅根 $58清清甜甜,打邊爐飲下好舒服。另收每位茶芥$12

醬料種類多

涼拌海蜇 $39

瑤柱群翅雞湯 單鍋 $98
瑤柱群翅雞湯鍋

個湯底係金黃色嘅,真係好濃郁嘅雞油香味,飲落口好甜。

手切頂級安格斯(半碟)$198

新鮮爽脆黑柏葉 $93
新鮮爽脆黑柏葉

好爽脆,記得滾幾秒就可以,以免變老。

韮菜豬肉餃(半碟)$46

韮菜豬肉餃

足料豬肉餡唔太肥,好好味

健康什菜籃 $79
什菜籃

竹蔗茅根 $58
竹蔗茅根

清清甜甜,打邊爐飲下好舒服。

另收每位茶芥$12
2023-04-19
$350 (Dinner)
瑤柱群翅雞湯鍋
新鮮爽脆黑柏葉
什菜籃
竹蔗茅根
尚上下夏的雞煲是一道非常受歡迎的菜品,也是我個人非常喜愛的一道菜。這道雞煲你可以選擇吃雞的不同部位,又可選有骨和無骨的!Lucas就最喜歡無骨的,真的不是很多地方可以選擇無骨的雞煲!雞煲中除了雞肉之外,還有其他的食材,例如豬片,如果你不吃豬皮,也可以是先告訴店員!豬片搭配非常完美,吸收了雞肉的精華,真的非常好味!吃完雞煲,我們就打邊爐,我們點了比較多菜,蝦滑墨魚滑也非常彈牙可口,湯底也非常不錯!此外,這家餐廳的服務也非常到位,服務員熱心、有禮貌,讓人感覺非常舒適,用餐體驗也非常愉快。總的來說,如果您喜歡雞煲,那麼尚上下夏的雞煲絕對是一道值得一試的菜品。它的美味、營養和服務都非常出色,讓人一試難忘。

2023-04-18 36 views
灣仔晚市主打嘅雞煲火鍋店雞煲可以俾你揀雞嘅位置可以指定要雞胸/雞髀又或者全隻雞特別推介以下三款湯底瑤柱群翅、龍蝦湯、養生藥膳我就點咗半隻雞BB辣雞肉滑身,雞皮仲帶點焦香比較特別嘅係加咗豬皮吸左雞汁嘅豬皮惹味爽口叫咗瑤柱群翅湯底鍾意單點火鍋配料嘅餐廳食材比較新鮮火鍋配料叫咗頂級安格斯、脆肉鯇魚腩、萵筍、手打三色滑牛肉同魚肉都比較新鮮鯇魚腩特別爽脆滑身三色滑份量唔算太多但係上邊仲加咗蟹籽、松露等格外吸引基本上雞煲同埋本身火鍋湯底都非常入味唔使另外加醬汁配料都已經好正
灣仔晚市主打嘅雞煲火鍋

雞煲可以俾你揀雞嘅位置
可以指定要雞胸/雞髀又或者全隻雞
特別推介以下三款湯底
瑤柱群翅、龍蝦湯、養生藥膳

我就點咗半隻雞BB辣
雞肉滑身,雞皮仲帶點焦香
比較特別嘅係加咗豬皮
吸左雞汁嘅豬皮惹味爽口

叫咗瑤柱群翅湯底
鍾意單點火鍋配料嘅餐廳
食材比較新鮮
火鍋配料叫咗頂級安格斯、脆肉鯇魚腩、萵筍、手打三色滑
牛肉同魚肉都比較新鮮
鯇魚腩特別爽脆滑身
三色滑份量唔算太多
但係上邊仲加咗蟹籽、松露等格外吸引

基本上雞煲同埋本身火鍋湯底都非常入味
唔使另外加醬汁配料都已經好正
2023-04-17 1165 views
心情唔好,老公帶我食好嘢,老公講得啱,心情好要食嘢,心情唔好更加要食嘢,所以佢就車咗我過海,帶我去食好嘢🥰🥰🥰尚上下夏2.8 - 養生雞煲火鍋x冰室地址:灣仔譚臣道1-3號長康大廈地舖雞煲 BB辣 $178因為果日我哋三個人,其中一位食唔到辣,所以我哋就叫咗BB辣,雞夠滑,醬料好入味,甜甜哋,配料仲有豬皮,嘩,真係正到暈呀,吸晒雞煲嘅汁d精華,真係一絕。👍👍👍 瑤柱群翅雞湯 $58 + $20食完雞煲就可以直接加湯去打邊爐,但由於我想直接食到湯底嘅原味,所以我就$20直接連煲都換埋,湯底好香,好重膠質,仲有好香嘅金華火腿味添,咁正嘅湯,當然係未落食物之前飲返碗先啦!😆😆😆 手切頂級安格斯(大) $288 即叫即切,好有肉味,入口香、淋、滑。😀😀😀即炸響鈴 $63即叫即炸,攞到出嚟熱辣辣,就咁食同浸湯食都同樣咁正。🤗🤗🤗 黑柏葉 $98 食佢梗係要7上8下啦,咁先夠爽口唔老。🤣🤣🤣 鵝腸 (細)$48 夠爽口,又唔會有腸嘅臭味。😊😊😊 蝦膠釀冬菇 (細) $48 冬菇夠厚身,蝦膠夠彈牙。😁😁😁 鬼馬墨魚 $60油炸鬼上面釀咗墨魚滑,油炸鬼吸咗湯汁後再加彈牙嘅墨魚滑,口感非常正。😃😃

尚上下夏2.8 - 養生雞煲火鍋x冰室
地址:灣仔譚臣道1-3號長康大廈地舖

雞煲 BB辣 $178

瑤柱群翅雞湯 $58 + $20

手切頂級安格斯(大) $288
即叫即切,好有肉味,入口香、淋、滑。😀😀😀

即炸響鈴 $63
即叫即炸,攞到出嚟熱辣辣,就咁食同浸湯食都同樣咁正。🤗🤗🤗

黑柏葉 $98
食佢梗係要7上8下啦,咁先夠爽口唔老。🤣🤣🤣

鵝腸 (細)$48
夠爽口,又唔會有腸嘅臭味。😊😊😊

蝦膠釀冬菇 (細) $48
冬菇夠厚身,蝦膠夠彈牙。😁😁😁

鬼馬墨魚 $60
油炸鬼上面釀咗墨魚滑,油炸鬼吸咗湯汁後再加彈牙嘅墨魚滑,口感非常正。😃😃😃

手打三色滑 $108
分別係墨魚滑、雞滑同蝦滑,一條滑入面,可以食到三款嘅滑,真係一次過滿足晒為食嘅你。🤣🤣🤣

桂花蚌 $118
新鮮,鮮甜,極好味,我一個人差唔多食晒成碟。🙈🙈🙈

金沙魚蛋 (大)$50
鐘意食鹹蛋黃嘅你,就千萬唔好錯過,入面仲要係流心添。😀😀😀

什菜籃 $79
夠大籃,係比時令嘅新鮮蔬菜。🥬🥬🥬

洛神花 $58 一渣
佢哋自家制,真係好有誠意,唔同出面就咁用熱水沖完焗出味就算,佢真係煲嫁,因為你每本飲完都見到沉澱溶晒嘅洛神花,飲落酸酸甜甜,真係好開胃。😋😋😋

• 即炸響鈴
  • 雞煲
  • 手切頂級安格斯
2023-04-17 25 views
📍 📍 📍 尚上下夏2.8 - 養生雞煲火鍋x冰室 (灣仔)灣仔譚臣道1-3號長康大廈地舖打邊爐癮起,就約埋frd一齊十下十下🍲🍲🍲 呢間餐廳朝早係港式冰室,晚市主打養生雞煲火鍋。🗣🗣🗣👉 麻辣豬耳仔💰$68😋😋😋😋.4/5麻辣口味味道非常濃郁,豬耳也有被滷過的,非常入味,吃起來特別好吃😋!👉🏻 雞煲 (半隻雞 )💰 $178😋😋😋😋.5/5佢最正係可以揀雞既部位,我哋揀左雞髀🍗真係啖啖肉☺️☺️醬汁濃香惹味,揀左bb辣,好香又麻!雞件真係啱啱好,肉質滑嫩,而且入晒味,仲有豬皮同娃娃菜係底索曬味😋真係正到暈四!而且份量多😉😉食完雞煲仲可以轉湯底打邊爐,我地揀左鴛鴦鍋(豆腐牛奶湯/沙爹湯)$78,豆腐牛奶好清,而沙爹湯好濃唔錯唔錯☺️☺️👉🏻 手切頂級安格斯(大)💰288😋😋😋😋.8/5打邊爐都必點牛食!安格斯牛肉味道香濃,紋理亦好靚,油脂分怖平均。😋😋😋👉黑豚肉💰$128😋😋😋😋.5/5脂肪紋理清晰,口感軟腍,入口帶著油脂香氣,肉味濃郁,吃得出係靚野☺️👉🏻 千頁冰豆腐💰$48😋😋😋😋.8/5冰豆腐,口感軟綿,每啖都吸曬湯底的鮮味。👉🏻 鬼馬墨魚💰$60😋😋😋😋.8/5油炸鬼上面有墨魚滑加蟹籽,

👉 麻辣豬耳仔
💰$68
😋😋😋😋.4/5

👉🏻 雞煲 (半隻雞 )
💰 $178
😋😋😋😋.5/5

👉🏻 手切頂級安格斯(大)
💰288
打邊爐都必點牛食!安格斯牛肉味道
香濃,紋理亦好靚,油脂分怖平均。😋😋😋

👉黑豚肉
💰$128

👉🏻 千頁冰豆腐
💰$48
😋😋😋😋.8/5
冰豆腐,口感軟綿,每啖都吸曬湯底的鮮味。

👉🏻 鬼馬墨魚
💰$60
😋😋😋😋.8/5
油炸鬼上面有墨魚滑加蟹籽,擺落湯底一分鐘就食得!墨魚滑好彈牙,蟹籽咬落一粒粒咁,油炸鬼仲有d脆,而且索曬湯底嘅味☺️

👉 什箛籃
💰$78
有成5款菇,什菰籃之名夠晒貨真價實,可以食曬5大款既菰😋😋

👉健康雜菜籃
💰$78
😋😋😋😋.8/5
食咗咁多肉,梗係要嗌番啲菜balance下,籃入面有黃芽白、粟米、菜心、白菜仔、生菜,皇帝菜,正❤️❤️

回頭: yes ,有齊打邊爐應有既野,另外又有好多創新野,食物選擇多。👍🏻👍🏻👍🏻,建議先預約因為都幾多人食❤️
2023-04-16 31 views
之前試過尖沙咀分店的雞煲火鍋印象不錯❤️這次試一試這家開在灣仔的分店雞煲半份雞煲選了中辣,雞肉嫩滑鎖實辣汁,香麻惹味🌶️雞塊可以選擇雞胸或雞髀,全隻或半隻💕要注意辣度比另一分店還要辣!雞煲味道不錯❤️吃完雞煲再來火鍋鴛鴦鍋足料龍蝦湯 和 四川麻辣湯龍蝦湯底真的很重龍蝦味,有像平時喝龍蝦湯的味道💕四川麻辣湯正常水準,夠香辣,很適合刷牛肉🍲牛魔王拼盤拼盤有️靚牛皇、安格斯、牛柳粒、黑柏葉、牛脷、牛白肉等,什麼都來一些❤ 除了牛肉外,還有羊、雞、豬供選擇😋其他火鍋的必備配料都有,可以跟個人喜好在點餐紙上✔️✔️✔️

雞煲半份

鴛鴦鍋
足料龍蝦湯 和 四川麻辣湯

牛魔王拼盤

2023-03-30
Type of Meal
Dinner
♡ 養生火鍋雞煲專門店|尚上下夏 ♡-今日同朋友喺灣仔覓食~ 發現有一間有火鍋同雞煲食嘅冰室😍而且食物水準認真唔錯👍 店舖主打養生 ~啱晒想健康嘅朋友仔✌️- ♡ 養生雞煲 (雞髀半份) ♡ $178有三種唔同嘅湯底選擇,分別有足料龍蝦湯、養生藥膳湯同瑤柱群翅雞湯。而我哋就揀咗瑤柱群翅雞湯。咁都幾足料,有金華火腿、翅等等。平時食雞煲 ~ 一定係限住要食晒半隻或者成隻雞,但呢度就可以揀雞髀或者雞胸或者雙拼都得,雞煲仲有少量豬皮~ 索哂汁好惹味 。-♡ 手打四寶丸 ♡ $63分別有墨魚丸、雞丸、豬肉丸同蝦丸。整體水準唔錯,比較鍾意墨魚丸同豬肉丸~ 彈牙爽口😆-♡ 雙重芝士丸 ♡ $30一咬芝士汁爆曬出嚟😆真係不可不試!-♡ 萵筍 ♡ $30萵筍嘅口感脆嫩,食落好清新同清爽。-♡ 竹蔗茅根 ♡ $58勁大支竹蔗茅根~ 夠晒冰涼!打邊爐必備之選🌟✌️-❥ 留意👀 呢度嘅醬汁錢,每人會收$12 ~ #⇢店鋪資料:尚上下夏2.8 - 養生雞煲火鍋x冰室 (灣仔)灣仔譚臣道1-3號長康大廈地舖#-#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foo
♡ 養生火鍋雞煲專門店|尚上下夏 ♡
今日同朋友喺灣仔覓食~
發現有一間有火鍋雞煲食嘅冰室😍
而且食物水準認真唔錯👍

店舖主打養生 ~
啱晒想健康嘅朋友仔✌️
♡ 養生雞煲 (雞髀半份) ♡ $178

有三種唔同嘅湯底選擇,
分別有足料龍蝦湯、養生藥膳湯
同瑤柱群翅雞湯。
而我哋就揀咗瑤柱群翅雞湯。
咁都幾足料,有金華火腿、翅等等。
平時食雞煲
一定係限住要食晒半隻或者成隻雞,
但呢度就可以揀雞髀或者雞胸
或者雙拼都得,
雞煲仲有少量豬皮~ 索哂汁好惹味 。
♡ 手打四寶丸 ♡ $63

分別有墨魚丸、雞丸、豬肉丸同蝦丸。
整體水準唔錯,
比較鍾意墨魚丸同豬肉丸~
彈牙爽口😆
♡ 雙重芝士丸 ♡ $30

一咬芝士汁爆曬出嚟😆
真係不可不試!
♡ 萵筍 ♡ $30

萵筍嘅口感脆嫩,
食落好清新同清爽。
♡ 竹蔗茅根 ♡ $58
勁大支竹蔗茅根~ 夠晒冰涼!
打邊爐必備之選🌟✌️
❥ 留意👀 呢度嘅醬汁錢,每人會收$12 ~

#
⇢店鋪資料:
尚上下夏2.8 - 養生雞煲火鍋x冰室 (灣仔)
#

#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處

2023-04-06 80 views
老老豆豆,我哋好少二訪餐廳都出食評,但呢間餐廳嘅雞煲係真心大推,又驚你哋Mɪss咗之前個食評,所以嗰日係灣仔做完嘢都即刻去佢地嘅新分店到整返個雞煲食吓,順便出多個二訪食評😆雞煲 - 雞髀(半份) $178同上次一樣叫咗個雞髀煲🤣 但今次叫咗Bʙ辣,但對我哋2個廢J嚟講已經幾辣同好麻🤣 雞髀啖啖肉就基本喇,仲要煮幾耐都好,肉質都仲保持到一定嘅嫩滑,而豬皮就煮到入晒味,超正🫶🏻香濃沙嗲湯 $43湯底濃郁而香氣撲鼻,聞到已經吞緊口水🤣 食落味道唔算好濃,少少沙嗲味,唔算咸,咁樣可以食得返食材本身嘅味道👍🏻手切頂級安格斯(半份) $198一睇就知啲牛肉係靚嘢喇,雪花分布均勻,而且厚薄適中,擺落湯底淥兩淥就食得,牛味相當突出,而且仲好嫩滑,搭埋少少沙嗲味,叫人點停到口啊🤤珊蝴蚌 $118珊瑚蚌份量都幾多,同埋好新鮮,擺落個湯底灼一灼就食得,食落爽口彈牙又夠鮮,呢個都推薦🫶🏻招牌手打四寶丸(半份) $63分別有墨魚丸,雞丸,蝦丸,豬肉丸,每款有2粒,啱哂咩都想試嘅我哋,豬肉丸同雞丸口感就偏軟身,無咁彈牙,而蝦丸同墨魚丸就好彈牙,而且每款都充滿着每種食材嘅味道,仲要好濃郁,都幾出色😆清熱滋潤竹庶茅根

雞煲 - 雞髀(半份) $178

香濃沙嗲湯 $43

手切頂級安格斯(半份) $198

珊蝴蚌 $118
珊蝴蚌

招牌手打四寶丸(半份) $63

清熱滋潤竹庶茅根(大枝) $58
飲品嚟講,我哋淨係叫呢個,清甜又夠凍,打邊爐飲一流😌

雞煲嚟講,我哋暫時真係首推呢一間,價錢唔貴仲可以淨係叫雞髀肉,其他食材都相當高質,而新鋪呢邊環境更加舒服,下次過海食雞煲,大家識揀喇😏
2023-04-04
Type of Meal
Dinner
珊蝴蚌
  • 珊瑚蚌
下雨的日子,天氣有點涼,窩夫提議去吃火鍋。在灣仔辦完事,光顧新開不久的尚上下夏,環境光猛乾淨。蝦子餅想吃雞煲,一於先雞煲後火鍋。特色湯底有多款,選擇困難症發作,應該選足料龍蝦湯,美顏豆腐牛奶湯,還是番茄三重奏健康滿分湯呢?火鍋配料的選擇也很多,肉類、海鮮、蔬菜和麵類都算常見,特色推介和特選餃滑丸值得留意。點餐後先調配自己的醬料,醬油、辣油、蔴油、蔥粒、生熟蒜和辣椒粒等都是大路款式,全部都蓋好的,感覺衞生。清熱滋潤竹蔗茅根($58)屬自家製飲品,真材實料,誠意可嘉。雞煲來了,蓋上蓋子煮兩分鐘。打開蓋子,香氣撲鼻,窩夫聞到辣味,跟職員確認面前的雞煲只是BB辣,職員見我們怕辣,建議我們先把辣椒夾出來,以免愈煮愈辣。雞煲可選雞全隻或半隻,亦可雞胸或雞髀,窩夫愛吃雞胸,蝦子餅愛吃雞髀,於是點了半份雞髀拼雞胸($188),雞髀和雞胸都沒有骨,煲內不會有窩夫討厭的碎骨,吃得放心。由於加了大量花椒八角等香料,雞煲非常惹味,辣味帶麻,偏向四川的味道。雞煲另一特別之處是附有豬皮,吸滿汁料的豬皮口味較重。平時雞煲吃得七七八八時會加湯準備打邊爐,但在尚上下夏可以加20元換另一煲湯底,湯底便不會被雞煲的味道污染
下雨的日子,天氣有點涼,窩夫提議去吃火鍋

在灣仔辦完事,光顧新開不久的尚上下夏,環境光猛乾淨。

蝦子餅想吃雞煲,一於先雞煲火鍋。特色湯底有多款,選擇困難症發作,應該選足料龍蝦湯,美顏豆腐牛奶湯,還是番茄三重奏健康滿分湯呢?

清熱滋潤竹蔗茅根

雞煲(半份雞髀拼雞胸)

雞煲來了,蓋上蓋子煮兩分鐘。

雞煲(半份雞髀拼雞胸)

雞煲另一特別之處是附有豬皮,吸滿汁料的豬皮口味較重。
足料龍蝦湯

平時雞煲吃得七七八八時會加湯準備打邊爐,但在尚上下夏可以加20元換另一煲湯底,湯底便不會被雞煲的味道污染,亦不會那麼油膩。窩夫與蝦子餅選了足料龍蝦湯($53),果然足料,味道香濃。
牛骨髓

火鍋配料在吃雞煲期間已陸續送到,牛骨髓($48)十分嫩滑,吸收龍蝦湯的精華後特別滋味。
招牌手打四寶丸

招牌手打四寶丸($63)即墨魚丸、雞丸、蝦丸和豬肉丸,其中雞丸較少見,四款都很有水準,鮮味彈牙。
唐生菜

唐生菜($49)份量不少。
自家製即炸響鈴

自家製即炸響鈴($63)是特色推介之一,腐皮捲得厚厚的,充滿豆香。
手切頂級安格斯

壓軸有賣相吸引的手切頂級安格斯($198),油脂分布平均,厚薄適中,口感一流,肉味亦夠濃。
2023-04-02
$420 (Dinner)
清熱滋潤竹蔗茅根
足料龍蝦湯
牛骨髓
唐生菜
自家製即炸響鈴
2023-04-05 69 views
🍪【#灣仔】 尚上下夏2.8 - 養生雞煲火鍋x冰室💥二訪足料雞煲💥.🍪之前係尖沙咀分店食過,今次嚟灣仔新分店再戰雞煲火鍋。餐廳唔算好大,店員友善😊。雞煲依舊十分足料,兩個人叫半份雞好夠飽😍‼️~~~~~~~~~~~~~🐔雞煲—雞半隻 $178 (4.5/5)今次叫半隻鷄,揀BB辣,配有大量🧅洋蔥、🌶辣椒、🧄蒜頭、香蔥、芫荽、花椒八角等配料,再加上🐖豬皮同🥬娃娃菜,口感豐富,注意雞偏重口味😳,食開清淡嘢食嘅話可能會覺得太濃!.🍅蕃茄二重奏健康滿分湯 $43 (4/5)食完雞煲就嚟火鍋,揀咗款比較濃稠嘅蕃茄湯底,🥕紅蘿蔔粒同蕃茄都好夠味。.🪩招牌手打四寶丸 $63 半份 (3.5/5)四寶包括🦑墨魚丸、🐤雞丸、🦐蝦丸、🐷豬肉丸。之前係尖沙咀分店都有試過,今次個人比較鍾意墨魚丸,食到有墨魚粒,爽口彈牙☺️。.🥟美味三拼餃 $43 半份 (4/5)三拼餃包括🍤鮮蝦雲吞、🐷韭菜豬肉餃、🐠魚皮餃。三款餃子各有特色,鮮蝦雲吞蝦肉爽口,韭菜豬肉餃皮薄餡多,魚皮餃嘅口感都唔錯☺️。.💣自家製即炸響鈴 $63 (4.5/5)比一般炸響鈴大件,浸幾秒拎出嚟,內脆外軟,令人食唔停口😋!.🥬皇帝菜 $49 (3.5
🍪【#灣仔】 尚上下夏2.8 - 養生雞煲火鍋x冰室
💥二訪足料雞煲💥
~~~~~~~~~~~~~
🐔雞煲—雞半隻 $178 (4.5/5)

🍅蕃茄二重奏健康滿分湯 $43 (4/5)

🪩招牌手打四寶丸 $63 半份 (3.5/5)

🥟美味三拼餃 $43 半份 (4/5)

💣自家製即炸響鈴 $63 (4.5/5)

比一般炸響鈴大件,浸幾秒拎出嚟,內脆外軟,令人食唔停口😋!
🥬皇帝菜 $49 (3.5/5)

食咁多肉要食下菜中和下,皇帝菜吸哂湯底精華,麻麻辣辣好入味😉。
🍹清熱滋潤竹庶茅根 $58 (5/5)

雞煲食到個口麻麻地,叫左一大枝竹庶茅根share,好清甜好爽😝!
~~~~~~~~~~~~~
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$260 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4/5
📍 尚上下夏2.8 - 養生雞煲火鍋x冰室
@jkjpot2.8
灣仔譚臣道1-3號長康大廈地舖
G/F, Cheong Hong Mansion, 1-3 Thomson Road, Wan Chai
🍪#hungrycookie_good
更多分類︰
🔺【地區 District】#hungrycookie_wanchai
🔺【菜式 Cuisine】#hungrycookie_hotpot
🔺【消費 Spending】#hungrycookie_人均250
灣仔嘅🌟尚上下夏2.8 - 養生雞煲火鍋 x 冰室🌟,早午市係☕港式冰室,晚市主打🐓養生雞煲火鍋,係高質嘅💛良心店!🐓雞煲 - 半隻雞 $178醬汁濃香惹味😋,辣度適中🌶️,既香且麻!雞件🐓真係唔講得笑,火候🔥啱啱好,做到肉質滑嫩,連雞胸🐓呢啲咁難handle嘅部位,口感同樣細膩,而且入晒味,真係正到暈😍!🍅蕃茄二重健康滿分湯 $43食完🌶️麻辣雞煲,可自選湯底再打邊爐,🍅蕃茄湯茄味濃厚,撞落麻辣🌶️嘅雞煲醬,🍅·茄味、🌶️辣味完全混和,得出一個又香又甜仲帶麻嘅湯底,烚咩都咁好味🥰!🐂手切頂級安格斯 - 半份 $198漂亮嘅油花帶有光澤✨,口感軟嫩,肉味十分香濃!🦑鬼馬墨魚 - 半份 $38係油炸鬼+🦑墨魚滑+🦀蟹籽,烚到啲🦀蟹籽轉色就食得,鮮甜之中有啲卜卜脆嘅口感!🐖午餐肉 - 半份 $33勁厚切,索咗湯底嘅🍅蕃茄味同埋🌶️麻辣味之後,油膩感全消,正!🥒萵筍拼蓮藕片 $60蔬菜類都係厚切,仲幾新鮮👍🏻!☕津路烏龍茶 $18🍺藍妹 $19

🐓雞煲 - 半隻雞 $178

🍅蕃茄二重健康滿分湯 $43

🐂手切頂級安格斯 - 半份 $198

漂亮嘅油花帶有光澤✨,口感軟嫩,肉味十分香濃!

🦑鬼馬墨魚 - 半份 $38

🐖午餐肉 - 半份 $33

🥒萵筍拼蓮藕片 $60

蔬菜類都係厚切,仲幾新鮮👍🏻!

☕津路烏龍茶 $18

🍺藍妹 $19
2023-03-31 63 views
🍗🍲👍 今日試咗一間非常受歡迎的雞煲店真係讓人食指大動!😝首先 雞煲嘅味道係非常正的✌️鮮味十足 令人回味無窮😍肉質都非常鮮美☺️ 入口即化👏🏻讓人垂涎三尺🤤食完雞煲 我仲加$58點咗一個的瑤柱群翅雞湯湯底真是物超所值👏🏻👏🏻湯底的味道😋非常濃郁👍瑤柱的香氣混合著群翅和雞湯🫰🏻🙌🏻值得一試配料也非常豐富👍包括萵筍、粟米、手打四寶丸和雙重芝心丸,味道和口感都非常好這家餐廳的人氣非常高,值得一去服務也非常好 讓人感到舒適和放鬆如果你想要品嚐美味的雞煲和湯底,這家餐廳絕對是一個不錯的選擇。我強烈推薦大家去試試!👌
🍗🍲👍 今日試咗一間非常受歡迎的雞煲

湯底的味道😋非常濃郁👍
瑤柱的香氣混合著群翅和雞湯🫰🏻🙌🏻
值得一試

配料也非常豐富👍
包括萵筍、粟米、手打四寶丸和雙重芝心丸,味道和口感都非常好

這家餐廳的人氣非常高,值得一去
服務也非常好 讓人感到舒適和放鬆
2023-03-30 53 views
好耐無食雞煲加打邊爐,相約好耐無見的友人去左尚上下夏食飯。鍾意連骨可選雞,好似我鍾意啖啖肉,可選雞胸或難脾,我把選了雞胸拼難脾(半份),我地不食辣,選吾辣。見到雞煲面放滿芫茜,雞煲內仲有豬皮。雞肉夠嫩滑,半份份量也不少,雞肉沾滿醬汁,味道香濃,啖啖肉食得夠方便。豬皮一定要食,吸收晒煲內所有精華。食完雞煲打邊爐,選了瑤柱群翅雞湯湯底。火鍋食材選擇有不少,本來想點牛肉,但食左雞煲後,已幾飽,選了其他食材。🌱珊瑚蚌拼桂花蚌🌱蝦膠釀鮮冬菇🌱手打四寶丸,包括墨魚丸,蝦丸,豬肉丸和雞丸🌱自家製即炸響鈴🌱菜心苗手打四寶丸口感幾彈牙,雞丸平日較少見有。珊瑚蚌口感帶爽身與桂花蚌有所不同。響鈴吸收晒湯精華,最後食番d菜心苗中和一下,這一餐好豐富。
好耐無食雞煲加打邊爐,相約好耐無見的友人去左尚上下夏食飯。

見到雞煲面放滿芫茜,雞煲內仲有豬皮。

豬皮一定要食,吸收晒煲內所有精華。

食完雞煲打邊爐,選了瑤柱群翅雞湯湯底。

🌱珊瑚蚌拼桂花蚌

🌱蝦膠釀鮮冬菇

🌱手打四寶丸,包括墨魚丸,蝦丸,豬肉丸和雞丸

🌱自家製即炸響鈴

🌱菜心苗

響鈴吸收晒湯精華,最後食番d菜心苗中和一下,這一餐好豐富。
  • 雞煲