2022-11-08 40 views
尚上下夏 - 養生雞煲火鍋(尖沙咀)平時多數喺尖沙咀食西餐,今日同老公去尖沙咀打邊爐。尚上下夏係一間開業多年嘅火鍋店,一直都好出名。入到店舖, 牆身畫了很多可愛貓貓的照片 ,色彩鮮豔奪目,有一種置身於大排檔的感覺,非常有風味。 1) 全部湯底都好有特式,今次我就加49元享用瑤柱群翅雞湯。湯底好濃郁,好香雞肉味。而且湯料十足,有瑤柱群翅, 份量都唔少,滋補又養顏,好適合女士享用。 2)養生雞煲半隻 168 另外,老公想食惹味啲嘅餸,我哋再叫咗個雞煲。雞煲有好多香料同食材,食落特別香同豐富。雞煲可以揀辣度,悉隨尊便。雞肉多肉、好入味,肉質嫩滑。店員仲會將大量嘅芫茜,連同洋蔥、蒜頭、香蔥、辣椒、花椒、八角同雞肉撈勻,香味撲鼻而來。再配上大大塊嘅娃娃菜和豬皮,非常豐富,佢哋仲吸晒雞煲嘅湯汁,好濃郁。3) 四寶丸半份$60 四寶丸包括有蝦丸、墨魚丸、豬肉丸和雞丸各兩粒。啲丸煮完後好大粒,質地彈牙爽口,每款都發揮到佢本身食材嘅味道。蝦丸最好味,有濃郁的蝦味。5)韓國年糕$39韓式年糕煮完後會發大,每條都煙煙韌韌,好有咬口。 6)清熱滋潤竹蔗茅根大枝$58打邊爐飲竹蔗茅根好適合,因為好清熱,而且好清
尚上下夏 - 養生雞煲火鍋(尖沙咀)

2)養生雞煲半隻 168
另外,老公想食惹味啲嘅餸,我哋再叫咗個雞煲雞煲有好多香料同食材,食落特別香同豐富。雞煲可以揀辣度,悉隨尊便。雞肉多肉、好入味,肉質嫩滑。店員仲會將大量嘅芫茜,連同洋蔥、蒜頭、香蔥、辣椒、花椒、八角同雞肉撈勻,香味撲鼻而來。再配上大大塊嘅娃娃菜和豬皮,非常豐富,佢哋仲吸晒雞煲嘅湯汁,好濃郁。

3) 四寶丸半份$60

5)韓國年糕$39
韓式年糕煮完後會發大,每條都煙煙韌韌,好有咬口。

6)清熱滋潤竹蔗茅根大枝$58
打邊爐飲竹蔗茅根好適合,因為好清熱,而且好清甜,可以降低熱氣。
2022-10-30 46 views
見網上口碑唔錯,今次帶爸爸👨🏻‍🦱黎到呢度打個邊爐先🥘店內環境走懷舊港風,有少少似舊式大排檔,幾有特色,環境衛生🫠店員們有基本禮貌,見隻碟吉左就會幫忙收碟☺️佢地除左雞煲,火鍋之外,仲提供多款餐前小食,仲有啤酒提供呀🍻湯底選擇都幾多,部份仲幾特別,可以揀鴛鴦鍋架🫶🏻大部份火鍋配料仲可以揀半份,咁就可以試多幾款啦✌🏻由於唔算太肚餓,所以今餐點得唔多😝醬料有最基本的豉油,蔥花,蒜蓉🧄,金蒜,辣粉,指天椒🌶同麻醬==========🔹鴛鴦湯底:瑤柱群翅雞湯$55 + 清香皮蛋芫茜湯$54▶️瑤柱群翅雞湯:非常足料的湯底,有5-6件雞,件件厚肉而且口感嫩滑,仲食到有雞味😉瑤柱同翅的份量都唔算少,仲有金華火腿,令湯底幾鮮甜🫰🏻推介指數:8.5/10▶️清香皮蛋芫茜湯:係超爆多芫荽🌱,海量黎形容,皮蛋份量都好多芫荽係勁香勁新鮮,我真係當菜咁食哂😆,皮蛋夠香冇"壓"味,質感嫩滑👍🏻鍾意食芫荽的人一定要點呢個湯底😍推介指數:9.5/10==========🔹手打蟹子蝦滑(半)$52賣相得體,有滿滿的蟹子蝦滑🦐食到淡淡的新鮮蝦味,口感爽口彈牙,爸爸都表示滿意😽推介指數:9/10==========🔹脆肉鯇魚腩
見網上口碑唔錯,今次帶爸爸👨🏻‍🦱黎到呢度打個邊爐先🥘
店員們有基本禮貌,見隻碟吉左就會幫忙收碟☺️
佢地除左雞煲火鍋之外,仲提供多款餐前小食,仲有啤酒提供呀🍻
湯底選擇都幾多,部份仲幾特別,可以揀鴛鴦鍋架🫶🏻
大部份火鍋配料仲可以揀半份,咁就可以試多幾款啦✌🏻
由於唔算太肚餓,所以今餐點得唔多😝
🔹鴛鴦湯底:
瑤柱群翅雞湯$55 + 清香皮蛋芫茜湯$54

瑤柱同翅的份量都唔算少,仲有金華火腿,令湯底幾鮮甜🫰🏻
推介指數:8.5/10

鍾意食芫荽的人一定要點呢個湯底😍
推介指數:9.5/10
🔹手打蟹子蝦滑(半)$52
賣相得體,有滿滿的蟹子
蝦滑🦐食到淡淡的新鮮蝦味,口感爽口彈牙,爸爸都表示滿意😽
🔹脆肉鯇魚腩🐟(半)$53
賣相已經感覺新鮮,而且每片都厚切大片
食落更有驚喜,真真正的脆肉,塊皮充滿油脂感而非常爽脆,有鯇魚鮮而冇腥味😻
🔹麻辣牛腱 $38
數量大約🔟片,非常抵食
麻辣味道調較得恰到好處,配合埋少量花椒同黑白芝麻幾香口🫶🏻
個人口味會更喜歡多筋位而爽口的牛腱🫠
推介指數:7.5/10
🔹滷水鴨腎 $38
份量好足,鴨腎夠大片,滷水味足,仲灑上香口芝麻,味道不錯👍🏻
但個人口味會更喜歡爽口感的腎🤭
推介指數:7.5/10
🔹涼拌麻辣青瓜 $28
睇佢碗仔不大,份量絕對唔少😙
青瓜🥒新鮮爽脆,麻辣度適中,配合蒜蓉,陳醋同芝麻夠香,開胃又醒胃😋
🔹清熱滋潤竹蔗茅根(大枝)$58
竹蔗味道重,甜度適中,好解渴😚
==========
埋單連醬料及加一$4️⃣4️⃣0️⃣,以尖沙咀黎講絕對唔貴,而且食物選料高質,性價比高👏🏻
2022-10-22 67 views
其實成日都會嚟幫襯尚上夏下,因為真係好食得來份量又足。有時我都會叫外賣自取,佢哋時不時都有啲優惠😎今次兩個人堂食,我叫咗雞煲(半隻雞)🌟🌟🌟🌟🌟今次揀咗小小辣🌶️,非常惹味!🐔雞肉嫩滑,仲配有少量豬皮🐷,豬皮入味得黎又煙煙韌韌,超級正!!🤤- 手切頂級安格斯🥩🌟🌟🌟🌟- 脆肉鯇魚腩🌟🌟🌟- 手打蟹子蝦滑🌟🌟🌟🌟🌟❤️呢個正,如果份量再多啲就好啦😂總括嚟講,絕對係可以encore再encore!

- 手切頂級安格斯🥩🌟🌟🌟🌟
- 脆肉鯇魚腩🌟🌟🌟

總括嚟講,絕對係可以encore再encore!
早幾日行街,見到一大班大學生在街上圍著,等待上樓食雞煲,就想起以前大學青春的回憶。於是上星期約了在附近工作的爸爸撐枱腳🤣食養生&有特色的雞煲過口癮💓——————————🔹半隻雞煲 (小辣) $168這裏的雞煲份量很多,雞件外皮稍為煎過,食落會更加香口😋醬汁是鹹中帶甜&麻味,都幾惹味~特別喜歡店家加入豬皮,已煮到變深色,充分吸收雞煲的醬,越食越滋味👍🏼🔸瑤柱群翅雞湯 $49食完雞煲,我們再叫了瑤柱群翅雞湯打邊爐。但因為沒有另外換過一部新的湯,不是太食得出當中的鮮味🥹不過看見裏面有雞、金華火腿和翅,足料!🔹黑豚肉 $68黑豚肉看起來不算肥,也不是切得薄薄的,但食起嚟都幾有肉味,不會韌~🔸手打四寶丸 $60這個手打四寶丸,分別有蝦丸、墨魚丸、雞丸和豬肉丸。整體質素不錯,爸爸最喜歡蝦丸和墨魚丸,食落比較彈牙juicy😋
——————————

🔸手打四寶丸 $60
手打四寶丸

雞煲
手打四寶丸
「尚上下夏 - 養生雞煲火鍋」- 尖沙咀今次食食食之旅黎到尖沙咀😌有時👦🏻想食雞煲,但係👧🏻想打邊爐,所以一直想搵啲兩樣都齊嘅餐廳,咁岩就俾我哋搵到呢間食完雞煲可以加湯打邊爐嘅尚上下夏🤩📷餐廳店面唔算大,但座位都算闊落😇呢度嘅牆身好靚,畫咗好多關於香港同大排檔特色嘅畫🤣雞煲都有好幾款用揀,可以揀全隻雞/半隻雞,唔想有骨嘅可以揀雞髀肉/雞胸肉添🤣🍽雞煲(半隻)💰HK$168✨推薦指數:7.5/10今次👦🏻揀左半隻雞小辣既雞煲(其實👧🏻係想揀雞髀肉,但係👦🏻聽錯咗🥲)小辣其實無乜辣味同埋有少少甜,岩哂唔係好食得辣嘅朋友仔😇呢個雞煲有巨量芫荽,但係又唔會話好重芫荽既味道,連唔中意芫荽嘅👧🏻都接受到🤣雞既份量唔算太多,但係都幾入味😙雞煲本身已經連埋豬皮,呢度嘅豬皮有驚喜‼️食落超入味同好淋,好好食😋🍴手打三色滑(墨魚滑、蝦滑、雞滑)💰HK$99✨推薦指數:8/10墨魚滑食落係非常彈牙,咬落都好juicy😋蝦滑都好彈牙,仲有啲蝦粒係入面,面頭亦都有啲蟹籽,令口感更加豐富🤤雞滑比較特別,食落都有雞肉既味道,不過就唔係走彈牙路線,口感係腍身啲幾特別😗不過👦🏻都係比較中意彈牙嘅墨魚滑同蝦滑既口感🤪🍴鬼馬
「尚上下夏 - 養生雞煲火鍋」- 尖沙咀

今次食食食之旅黎到尖沙咀😌

📷餐廳店面唔算大,但座位都算闊落😇

🍽雞煲(半隻)
💰HK$168
✨推薦指數:7.5/10
小辣其實無乜辣味同埋有少少甜,岩哂唔係好食得辣嘅朋友仔😇

🍴手打三色滑(墨魚滑、蝦滑、雞滑)
💰HK$99
✨推薦指數:8/10
墨魚滑食落係非常彈牙,咬落都好juicy😋
不過👦🏻都係比較中意彈牙嘅墨魚滑同蝦滑既口感🤪

🍴鬼馬墨魚(半份)
💰HK$38
✨推薦指數:8/10
呢份係佢哋嘅特色菜之一,其實就係墨魚滑鋪係油炸鬼個面,再灑滿蟹籽😗
我哋今次唔識食,碌得太耐搞到油炸鬼淋哂🥹事後先知原來只係需要放落去碌1分鐘,墨魚滑熟左就可以食得,咁就可以保持返油炸鬼既脆身😛

🍴脆肉鯇魚腩
💰HK$95
✨推薦指數:7/10
鯇魚腩係平時打邊爐好中意食既一種食材,所以今次都有嗌🤣呢度既鯇魚腩都算厚身,而且食落都有脆鯇既口感,不過魚骨比較大條同粗身,食既時候要小心🥹

心血來潮好想食雞煲搵到呢間好高排名嘅雞煲店就去試吓啦餐廳嘅牆上有好多貓貓嘅畫好可愛職員會俾個醬料盤你自己調配個麻油真係超級香叫咗個主打既雞煲單鍋 (可以揀辣度)叫咗雞髀半份 $168 上菜速度好快 雞煲煮2分鐘左右會有職員過嚟幫你炒好啲雞雞煲嘅味道同平時食開嘅有啲唔同佢係帶少少甜味架 個雞煲辣辣地 有好多芫荽 洋蔥 好惹味呀除咗雞之外仲有好多豬皮豬皮吸晒啲汁好入味雞脾肉好滑 啖啖肉冇骨食完雞煲之後叫職員加湯就可以打邊爐湯底揀咗足料龍蝦湯 $49職員會即場倒啲湯入個鍋入面可以選擇換一個鍋 淨湯打邊爐或者倒入原本個雞煲繼續食我哋選擇左直接倒入原本嘅鍋睇住橙色嘅龍蝦湯倒入鍋入邊個味加埋都好夾呀 食咗半份雞煲都好飽叫咗三樣配料健康雜菜籃 $79有粟米 白菜仔 娃娃菜 菜心苗唐生菜 皇帝菜啲菜好新鮮 滾一滾就食得手打墨魚膠 (半份)$50墨魚丸都幾彈牙有啲乾瑤柱喺上面蝦膠釀鮮冬菇 (半份)$45有四份 蝦膠釀滿大大粒嘅冬菇蝦膠彈牙 幾特別食到好滿足呀
心血來潮好想食雞煲
搵到呢間好高排名嘅雞煲
就去試吓啦

餐廳嘅牆上有好多貓貓嘅畫
好可愛

職員會俾個醬料盤你自己調配
個麻油真係超級香

叫咗個主打既雞煲單鍋 (可以揀辣度)

叫咗

有四份 蝦膠釀滿大大粒嘅冬菇
蝦膠彈牙 幾特別
蝦膠釀鮮冬菇

食到好滿足呀

🍪【#尖沙咀】尚上下夏 💥$168半份雞足料雞煲 冇骨冇筋大大隻💥.🍪 好多任食雞煲都係💸$300左右一位,如果自問胃口細不如散叫啦😆!尚上下夏就有高質抵食嘅雞煲喇😍!$168半份雞,雞件冇骨又大件,兩個人分都綽綽有餘。啱口味之餘勁足料,好有誠意❤️!~~~~~~~~~~~~~🍽 雞煲— 雞髀(半份) $168 (5/5)雞煲可以揀正常🐔雞、🍗雞髀、🐥雞胸、或者雞髀雞胸相拼。🌶️辣度有得揀唔辣。雞髀好入味,肉質嫩滑,最鍾意雞肉切件比一般餐廳大件😍!而且冇骨又冇筋😋!將大量芫荽撈勻,連同🧅洋蔥、🧄蒜頭、香蔥、辣椒、花椒八角嘅香氣散發出嚟!煲內仲有大大塊娃娃菜同豬皮,配菜嚟講幾豐富👍🏻!估唔到半份雞咁足料,我地兩個人每人都食咗好多件雞,未打邊爐已經飽咗7-8成😱。.🍽 手打四寶丸 $60 (3.5/5)四寶包括🦑墨魚丸、🐤雞丸、🦐蝦丸、🐷豬肉丸。蝦丸最好食,味道幾濃郁。墨魚丸排第二。豬肉丸我就麻麻,但如果鍾意食貢丸嘅人應該幾鍾意😁。雞丸較少見,不過雞煲已經夠多雞lu🤣。.🍽 鬼馬墨魚 $38 (4/5)餐廳嘅特色推介有呢個油炸鬼墨魚滑,好特別😳!店員提醒淥⏱️一分鐘就夠。油炸鬼淥完之後半脆半軟🤤
🍪【#尖沙咀】尚上下夏
💥$168半份雞足料雞煲 冇骨冇筋大大隻💥

~~~~~~~~~~~~~
🍽 雞煲— 雞髀(半份) $168 (5/5)

🍽 手打四寶丸 $60 (3.5/5)

🍽 鬼馬墨魚 $38 (4/5)

餐廳嘅特色推介有呢個油炸鬼墨魚滑,好特別😳!店員提醒淥⏱️一分鐘就夠。油炸鬼淥完之後半脆半軟🤤,墨魚滑上仲有魚子增加口感。
本身好想試埋自家製即炸響鈴🥺,但要約多啲人一齊食先冇咁膩。
🍽 唐生菜 $49 (4.5/5)

🥬 唐生菜好新鮮香甜,仲有唔係一片片搣出嚟上碟,而係切到每件有幾塊葉連住,方便淥嚟食☺️。
🍽 藍妹啤酒 $19
~~~~~~~~~~~~~
總結嚟講好滿意個雞煲❤️!餐廳裝修係大排檔風格,整齊整潔,店員又友善,時不時嚟睇下我地隻雞有冇痴底😂。
唯獨注意有啲額外收費(詳見以下小貼示)👀,最緊要識點餐🤭。
🖤小貼示︰
💁🏻‍♀️最好book定位,有幾枱客入嚟都係有留座。餐廳有戶外戶內位,怕熱可以講明坐室內,戶外可以帶寵物!

💁🏻‍♀️見唔少人話打邊爐加湯要錢,而家餐廳有免費清湯喇😎!見瑤柱群翅雞湯同足料龍蝦湯最多人推介,多人食嘅話會試下!

💁🏻‍♀️醬芥每位$12,如果唔要就同店員講。

💁🏻‍♀️白飯一碗$22,好在食雞煲已經好飽,唔洗食飯。
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$197 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4.5/5
📍 尚上下夏
@jkjpot
2022-09-26
$197 (Dinner)
近排食得西餐多,突然好想食下雞煲🤣,今次book咗呢間餐廳,當晚星期六嚟到,好快已經坐滿晒人!😲😮 如果想來嘅話,記得早啲book定枱啦!🤪 仲俾我發現雞煲已經唔係男士嘅專利,原來好多女仔都要約埋知己過嚟食!😎🤭 另外,餐廳牆身畫咗好多🐱🐱貓貓畫😽,好可愛,色彩好繽紛!😍 1. 🐣雞煲-雞脾肉 ($168/半份)雞可以選擇原隻🐓、雞髀肉🍗或雞胸,和可以選擇原味/辣度,我今次揀咗雞脾肉和小辣,雞煲上面鋪滿了芫荽,滾左之後店員會幫我地撈勻,雞煲佔滿麻香及打花椒味醬汁,唔食得辣嘅朋友可以揀BB辣🌶雞件無咩過,肉質嫩滑,啖啖肉!😎 仲有啲配菜,包括豬皮、洋蔥🧅、娃娃菜,全部都吸收哂雞煲嘅精華,非常入味!😋食完雞煲仲可以選擇唔同嘅湯底打邊爐,我覺得原本雞煲麻香味和辣味十足,夠哂惹味,所以選擇再加清湯就已經足夠!😎2. 🌟鬼馬墨魚 ($38/半份)墨魚滑釀入油炸鬼,上面再鋪滿蟹籽,店員話俾我哋聽將墨魚滑淥一分鐘就食得,油炸鬼盡量唔好碌太耐,鬼馬墨魚咬落去除咗油墨魚滑爽口彈牙,仲有油炸鬼嘅鬆脆,真係好鬼馬🤪又好好食!🤭推介大家一定要點嚟食~👍🏻3. 🐑羊肉卷 ($68/半份)羊肉片切到好薄身,淥一淥

1. 🐣雞煲-雞脾肉 ($168/半份)

2. 🌟鬼馬墨魚 ($38/半份)

3. 🐑羊肉卷 ($68/半份)

羊肉片切到好薄身,淥一淥就食得,有羊味之餘又唔會好羶,肉質鮮嫰!😋👍

4. 🍡招牌手打四寶丸 ($60/半份)

四寶丸有🐙墨魚丸、🦐蝦丸、🐣雞丸、🐷豬肉丸各兩粒,可以試齊咁多款,食落十分彈牙🤤 我就特別鍾意手打墨魚丸和蝦丸,好鮮味又彈牙!🤪

P.S. 醬料需要另外收費,我覺得個湯底都好入味,如果唔要醬料可以入座前同店員講😉
2022-08-20
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$175 (Dinner)
  • 雞煲
  • 鬼馬墨魚
  • 自家製響鈴
  • 招牌手打四寶丸
2022-09-21 150 views
今次二訪尚上下夏雞煲依然都係咁出色🫶🏻一入到店就見到牆壁有勁多貓咪既畫 🐱 成件事勁歡樂勁吸睛 👁 今次我地揀左半份雞(小辣)🌶 份量都好多, 兩個人食啱啱好有齊雞件唔同部位 🐓 上到枱會有專人幫你攪勻佢🙆‍♀️雞煲除左有勁多調味料之外, 仲有豬皮每舊雞同醬汁既比例恰到好處每舊都索唒d醬汁, 醬汁非常濃郁而味道都夠唒出, 岩唒重口味人士🤣食完雞煲仲可以加水/湯打邊爐我地覺得本身夠味, 所以就就咁加水我哋叫左特選黑豚肉, 鬼馬墨魚同埋美味三拼餃(韭菜豬肉餃,鮮蝦雲吞,魚皮餃)鬼馬墨魚放入湯入邊1分鐘就食得索唒湯汁之餘仲好脆口🤤佢地仲有自家製作既竹蓆茅根夠唒清甜同解辣🤣整體來講呢到係同朋友吹水的好地方😆
今次二訪尚上下夏
雞煲依然都係咁出色🫶🏻
一入到店就見到牆壁有勁多貓咪既畫 🐱
成件事勁歡樂勁吸睛 👁

今次我地揀左半份雞(小辣)🌶
份量都好多, 兩個人食啱啱好
有齊雞件唔同部位 🐓
上到枱會有專人幫你攪勻佢🙆‍♀️
雞煲除左有勁多調味料之外, 仲有豬皮
每舊雞同醬汁既比例恰到好處
每舊都索唒d醬汁, 醬汁非常濃郁
而味道都夠唒出, 岩唒重口味人士🤣

食完雞煲仲可以加水/湯打邊爐
我地覺得本身夠味, 所以就就咁加水
我哋叫左特選黑豚肉, 鬼馬墨魚同埋
美味三拼餃(韭菜豬肉餃,鮮蝦雲吞,魚皮餃)
鬼馬墨魚放入湯入邊1分鐘就食得

整體來講
呢到係同朋友吹水的好地方😆
美味三拼餃
2022-09-20 164 views
JKJ Pot offers mainly chicken pot and hot pot menu. What's different here is that normally after finishing the dry chicken pot, restaurants pours chicken broth/MSG soup inside. At JKJ, customers can choose the soup base they wanna add like tofu milk soup, satay soup or Chinese herbal soup.The cat drawings on the walls and decorations all over the restaurant are definitely a reason for a cat lover like me to eat here!We've had enough chicken pot lately so we went s for the dried scallop and shark

We've had enough chicken pot lately so we went s for the dried scallop and shark fin chicken soup. On top of the mentioned ingredients, the soup consisted of Jinhua cured ham which made the soup more savory. After boiling for some time, the soup became thick and flavorful like stewed soup.

Homemade meatballs including cuttlefish, shrimp and pork were bouncy and nicely seasoned. The chicken meatball had a more tender texture.

Goose intestines were crunchy and slightly chewy. It didn't taste very strong so I put more garlic and spring onion to enjoy with. Sliced lamb had a balanced amount of fat and didn't taste too gamey.

Beer came in small bottles which was good for keeping fresh and cold.

Would try their chicken pot next time which smelt and looked delicious!
2022-09-11 140 views
最近成日都想食雞煲,朋友預約好帶我到”尚上下夏”滿足我雞煲火鍋兩個願望~~!我地叫左半隻雞煲,少辣。入面有好多配菜,有豬皮,娃娃菜,洋蔥。雞煲麻香味十足,肉質嫩滑,其他配料都吸盡雞汁~非常惹味。🌟鬼馬墨魚好特別的配料。墨魚滑釀入油炸鬼,墨魚滑更滿蟹籽!上菜時,店員會提示要將墨魚滑淥一分鐘就食得。墨魚滑爽口彈牙,呢個組合幾新鮮!🌟自家製即炸響鈴響鈴炸到好香脆!!!店員建議我地加汁食,我一食就愛上~!汁配上響鈴,很惹味~🌟手打蝦滑蝦滑彈牙,加上有原隻蝦粒係裡面,增加左個口感!🌟帶子皇帶子份量都幾多,大大粒,好鮮甜,肉質彈牙!🌟健康雜菜籃有好多唔同種類既菜,食完肉要食D菜中和下~🌟竹蔗矛根汁清熱氣~竹蔗矛根汁唔會好甜!

雞煲麻香味十足,肉質嫩滑,其他配料都吸盡雞汁~非常惹味。

🌟鬼馬墨魚

🌟自家製即炸響鈴
🌟手打蝦滑
蝦滑彈牙,加上有原隻蝦粒係裡面,增加左個口感!
🌟帶子皇
帶子份量都幾多,大大粒,好鮮甜,肉質彈牙!
🌟健康雜菜籃
有好多唔同種類既菜,食完肉要食D菜中和下~

🌟竹蔗矛根汁
清熱氣~竹蔗矛根汁唔會好甜!

2022-09-05 126 views
對上一次同朋友嚟過,不過上次就唔好食雞煲,今次就一於嚟試吓佢嘅雞煲。職員就叫我哋叫咗雞煲先,之後先至再睇火鍋料。佢哋嘅雞煲有分大中小辣或者唔辣,我哋叫咗小辣,其實個味道都幾濃郁,小辣啱啱好。雞件全部都好入味,食完仲有少少麻嘅感覺,同埋佢哋嘅雞煲比較特別喺配料方面除咗芫荽洋蔥香料之外仲會加入豬皮。豬皮全部索晒啲辣雞煲嘅汁,超級惹味食緊雞煲嘅時候我哋叫咗手切頂級安格斯。安格斯牛唔會太肥,用雞汁嚟淥惹味得來又有油香。清晒啲雞之後,我哋就轉咗個瑤拄群翅雞湯湯底打邊爐,我哋加咗$20 ,叫店員直接比過一煲新嘅湯。湯底足料,入邊有雞、翅仲有金華火腿!首先飲一啖,清甜!火鍋料我哋就叫咗鬼馬墨魚,根足舖頭指示,墨魚膠向底淥秒。墨魚膠爽口彈牙,油炸鬼微脆!

2022-09-01 128 views
朋友約食飯,佢話一係食雞煲,一係就打邊爐。大佬表示,why not both?尖沙咀同佐敦之間嘅山林道中間位置就有一間兩樣都有得食嘅火鍋店。佢哋嘅雞煲可以揀全隻雞,半隻雞,雞胸,雞髀,或者雞胸加雞髀都得。大佬就揀咗中辣,雞煲嘅湯汁杰身,掛晒喺每一件雞度!中辣已經好夠勁又帶麻,食完之後嘴角仲殘留麻辣嘅味道。食完雞煲之後,就加咗個四川麻辣鍋,繼續重口味!(唔鍾意食雞煲,都有成九款湯底可以揀㗎)火鍋料都有唔少嘅選擇,除咗啲大路肉類/ 餃類之外。仲有啲特色嘢!例如梅菜豬肉丸、芫荽餐肉餃,就連鮮蝦芫荽燒賣都有!海鮮類都有唔少嘅選擇大佬是日推介:手切頂級安格斯/ 羊肉卷/ 鬼馬墨魚/ 超爽甜梅菜豬肉丸/ 自家製即炸響鈴/ 芫荽餐肉餃以上都係大佬今次叫嘅!用嚟配麻辣湯底啱晒!羊肉卷同麻辣係絕配!響鈴淥幾吓索晒麻辣湯,中間仲係脆身!以上都係大佬今次叫嘅!用嚟配麻辣湯底啱晒!

(唔鍾意食雞煲,都有成九款湯底可以揀㗎)

大佬是日推介:

2022-08-28 1139 views
今日好想食雞煲火鍋,朋友介紹依間餐廳唔錯,所以決定黎試下😋😋餐廳裝修好本地大排檔feel, 但勝在有冷氣,所以環境、氣氛都啱晒打邊爐🫕一坐低,餐廳一早提供配料係檯面,方便客人自己整啱自己食嘅醬料,唔洗客人行黎行去,好貼心👍🏻打邊爐,當然唔少得清熱氣嘅竹蔗矛根汁。主菜雞煲到啦!雞肉好嫩滑,好入味,最重要係個汁,調到啱啱好。我哋嗌咗小辣,加埋有淡淡的花椒味,真係越食越上癮!我地都叫左個蔬菜籃,啲菜好新鮮,咩菜都有啲,啱晒我依啲有選擇困難症嘅人😆手打蝦滑:蝦滑好彈牙,加上有原隻蝦粒係裡面,增加左個口感!帶子:帶子大大粒,好鮮甜,淥完入口嗰下,帶子肉仲要脆脆地。即炸響鈴:響鈴真係推介啊!炸到好香脆。店員建議我加雞煲汁食,真係好惹味😋依個食法,好食過就咁放落邊爐淥黎食!鬼馬墨魚:即係油炸鬼墨魚滑,店員貼心教話淥墨魚滑嗰邊一分鐘就食得。食落口嗰陣,油炸鬼仲熱熱啲,吸晒啲汁,墨魚滑又好彈口,所以整體感覺好Juicy。

打邊爐,當然唔少得清熱氣嘅竹蔗矛根汁。

手打蝦滑:蝦滑好彈牙,加上有原隻蝦粒係裡面,增加左個口感!

帶子:帶子大大粒,好鮮甜,淥完入口嗰下,帶子肉仲要脆脆地。

• 雞煲
  • 即炸響鈴
2022-08-19 159 views
夏天熱辣辣都要打邊爐😆呢日同媽媽收工一齊食好西。我地揀左呢間出名雞煲火鍋店,雞煲可以自己揀食咩部位,而火鍋湯底都幾有特色,唔錯!>雞脾(半份)雞煲:平時食雞煲好怕食到多骨,或者係雞頸、雞patpat 呢類部位,好彩呢度有得揀食淨雞脾,每舊都厚肉又冇骨,煮到好入味,食落肉質都幾滑。而且仲會落好多芫茜落去煮,芫茜控必試,食到好開心🥳食飽雞煲後就會加湯打邊邊,我地叫侍應倒哂雞煲既渣先,咁就唔驚會好油膩,個湯都幾有鮮味,仲有唔少雞件!>黑豚肉:切得幾薄,淥一陣就熟,食落肉質細嫩,冇一般豬肉既腥味。>鬼馬墨魚:墨魚滑釀入油炸鬼,面頭再鋪滿蟹籽,望到都覺得幾得意😍油炸鬼會吸左湯底既精華,墨魚滑味道鮮香,口感爽彈。>鮮蝦雲吞:大大粒,皮薄肉鮮,蝦肉爽彈又多汁,2個人share就唔怕食太多!>皇帝菜:打邊爐食就岩哂,份量都幾多,健康又低卡。>洛神花茶(大枝裝):酸酸地唔太甜,凍飲幾好味,仲有降血脂功效🥺>稻庭烏冬:日本製造,平時去Donki買果款,麵條薄而幼身,食落都幾滑溜。
夏天熱辣辣都要打邊爐😆
呢日同媽媽收工一齊食好西。

我地揀左呢間出名雞煲火鍋店,
雞煲可以自己揀食咩部位,
火鍋湯底都幾有特色,唔錯!

>雞脾(半份)雞煲
平時食雞煲好怕食到多骨,
或者係雞頸、雞patpat 呢類部位,
好彩呢度有得揀食淨雞脾,
每舊都厚肉又冇骨,
煮到好入味,食落肉質都幾滑。
而且仲會落好多芫茜落去煮,
芫茜控必試,食到好開心🥳

食飽雞煲後就會加湯打邊邊,
我地叫侍應倒哂雞煲既渣先,
咁就唔驚會好油膩,
個湯都幾有鮮味,仲有唔少雞件!

>黑豚肉:切得幾薄,淥一陣就熟,
食落肉質細嫩,冇一般豬肉既腥味。

>鬼馬墨魚:墨魚滑釀入油炸鬼,
面頭再鋪滿蟹籽,望到都覺得幾得意😍
油炸鬼會吸左湯底既精華,
墨魚滑味道鮮香,口感爽彈。

>鮮蝦雲吞:大大粒,
皮薄肉鮮,蝦肉爽彈又多汁,
2個人share就唔怕食太多!

>皇帝菜:打邊爐食就岩哂,
份量都幾多,健康又低卡。

>洛神花茶(大枝裝):酸酸地唔太甜,
凍飲幾好味,仲有降血脂功效🥺

>稻庭烏冬:日本製造,平時去Donki買果款,
麵條薄而幼身,食落都幾滑溜。