(Non-member)
2008-02-04 51 views
最近得知中環有新酒樓開業,而且價錢唔平宜,咁就約新舊同事一行四人去試新~上到去,環境ok,但見門口帶位小姐有手忙腳亂感覺,心諗可能人多亂少少,無。入到去坐低,睇張點心紙,點心只得十款八款,仲要大部份有蝦,對於我呢對蝦有敏感同埋要戒掉海鮮大肚婆講真係無咩其他選擇。當我仲諗緊有咩其他選擇時,部長已經急不及待咁走埋,不斷咁問我要咩食,於是我就用番九秒九時間落order,然後佢又問我要唔要個魚湯浸白菜仔,我話好呀,要個菜,但話都未講完,個部長已經一支箭咁去落單(走得咁快~ 超高效率!!),我即刻叫住佢,因為白菜仔對於大肚婆講好似比較寒,唔係咁好,就問佢有咩菜可以揀,佢仍然係句啦:白菜仔。最後我叫藍梅叉燒酥、帶子餃、素餃、炒飯同魚湯浸西蘭花,味道無咩特別,藍梅叉燒酥無藍梅味又無叉燒味。等食期間,有個哥仔係我後面打爛碗,碎片飛到我隻腳上,好彩我對棉襪,先無比碎片割傷,我即時話:"碎片彈到我!" 哈,原來個哥仔識得選擇性失聰架.... 厲害厲害!大肚婆同事食食發現菜有虫,伙記即刻話換碟其他菜比我,我又問佢有咩選擇,答案依然係:白菜仔! 咩話? 乜白菜仔今日當灶咩? 問佢有無豆苗,佢話無,跟住我話唔要

大肚婆同事食食發現菜有虫,伙記即刻話換碟其他菜比我,我又問佢有咩選擇,答案依然係:白菜仔! 咩話? 乜白菜仔今日當灶咩? 問佢有無豆苗,佢話無,跟住我話唔要白菜仔,咁點算,隔一陣佢先同我講話有菜心~ 唉,又唔早響.....

感覺上有扮高檔但扮唔到感覺,試過一次就唔好想再去第二次隻,服務態度都拍得上皇上皇- 咁差~ 如果唔係舊同事星期三又定呢度,我都未必會再去...
(Non-member)
2008-01-21 56 views
睇雜誌介紹,一家人一齊黎試。星期六中午,必定要預約,唔約冇位。一到門口,我話我姓咩,book左幾多點,兩個知客一齊搵左10分鐘,到搵到幾個同姓的,就大大聲問「你係Cynthia,Jenny,Kathy,Helen,Jacqueline定Amy呀?」,哈!我完全知道晒當日那個時段有幾多個同姓唔同名既人訂位o羅!地方好逼,d 枱 好密,椅背貼住人地椅背,見到人地卡位仲搞笑,4個人坐仲逼過翠華茶餐廳,樓底矮仲要整大舊大舊既天花板裝飾,感覺好侷侃。野食好麻麻。杏汁餐包--- 傳說個餡好似流沙包咁,但實情好似蒸蛋咁既質地,暖,唔夠熱燒賣--- 同屋村茶樓冇乜分別,暖,唔夠熱蒜容春卷--- 齋黎架!貴過出面d大蝦春卷,暖,唔夠熱XO醬炒蘿白糕--- 又係,同屋村茶樓冇乜分別,暖,唔夠熱菊花杞子糕--- 好濃郁的菊花精jelly蛋白杏仁茶--- 得兩啖,暖,唔鮑熱杏汁炖果皇---「拾」完個木瓜,「liu」左個核,放d蛋白杏仁茶入去,係炖就出奇桂花炒瑤柱---我見唔到瑤柱,齋食炒芽菜,暖,唔夠熱脆皮燒肉---食晒所有野覺得唔對路,問阿經理,佢又幾好野,check都唔洗check立刻話「呀,賣晒冇話你知

野食好麻麻。

燒賣--- 同屋村茶樓冇乜分別,暖,唔夠熱
蒜容春卷--- 齋黎架!貴過出面d大蝦春卷,暖,唔夠熱
XO醬炒蘿白糕--- 又係,同屋村茶樓冇乜分別,暖,唔夠熱
菊花杞子糕--- 好濃郁的菊花精jelly
蛋白杏仁茶--- 得兩啖,暖,唔鮑熱
桂花炒瑤柱---我見唔到瑤柱,齋食炒芽菜,暖,唔夠熱
脆皮燒肉---食晒所有野覺得唔對路,問阿經理,佢又幾好野,check都唔洗check立刻話「呀,賣晒冇話你知喇梗係。」

埋單500大元,查實lee個價錢我可以揀其他好d既地方羅。

順帶一提,一坐落侍應介紹我地人少可以考慮叫半盅湯,話好出名(雜誌都有講)。我地冇叫,不過見到隔離枱 ,3個人叫半盅,最後盅湯「but」唔到3碗,得兩碗多一啖咁上下。湯渣多到咩咁。

一次夠喇。