2024-03-06 22 views
「順日本料理」位於天后,已經開業30年,係提供日本料理嘅餐廳,厚燒牛舌飯係餐廳嘅招牌菜🥩厚燒牛舌飯,牛舌真係超級厚,牛舌軟軟的,肉質鮮嫩,外面燒得少少香口,非常美味。咖哩吉列豬排飯,豬扒又係超級厚,而且炸得外酥內嫩,配上濃郁的咖哩醬汁,口味豐富。牛肉烏冬,烏冬彈牙,牛肉嫩滑,湯頭鮮美清淡,讓人一口接一口。天婦羅烏冬,炸得金黃酥脆的天婦羅,包括蝦和蔬菜,搭配著烏冬,口感豐富多樣「順日本料理」係一家值得一試嘅日本料理餐廳

「順日本料理」係一家值得一試嘅日本料理餐廳
2024-03-06 11 views
難得哥哥點名想食呢間厚牛舌,呢日出開銅鑼灣就同佢去食啦~🔘厚燒牛舌飯食過返尋味,對呢度嘅牛舌超有印象,今次再食依然好味,每片牛舌都超級厚,但又做到口感軟熟Juicy,調味都啱啱好,果然係開業30年嘅老店,keep到高質素先做到咁耐~🔘壽喜鍋粉嫩肥牛加大量蔬菜,配搭甜甜的壽喜燒湯底,好難唔好食,冬天暖胃之選,加多碗白飯仲正~🔘海老天🔘炸墨魚丸叫咗兩個炸物share食,海老天非常有驚喜,哥哥食咗一啖即刻話好好食,大隻嘅虎蝦,而且肉質好鮮好爽彈~🔘巨峰梳打🔘乳酸梳打必點推介係牛舌同海老天!!
難得哥哥點名想食呢間厚牛舌,呢日出開銅鑼灣就同佢去食啦~

🔘厚燒牛舌飯

🔘壽喜鍋

🔘海老天
🔘炸墨魚丸

🔘巨峰梳打
🔘乳酸梳打

必點推介係牛舌同海老天!!
返到香港,依然不捨得日本的美食,今晚黎到天后的一間小店,由日藉師傳主理經營的《順日本料理》,這店出晒名食牛舌,今晚既然來到,我地兩個當然也要點牛舌啦!😋我就選了這裡的Special Recommendation《厚燒牛舌便當》,套餐內3塊厚燒牛舌真係超厚,度埋去,有成2. 5cm咁厚呀!😍牛舌肉扒經烤煎後,肉質依然多汁豐富,非常惹味,配上冷蕎麥麵,還跟上味噌湯,煙三文魚,雜菜沙拉,今天雖然沒有雪糕,但換上了泡芙,套餐非常豐富。而Alex就選了《咖喱厚切牛舌飯》,同樣3塊厚牛舌,爽口又重牛味,配上順滑的日式咖喱汁,香甜惹味。另外還點了招牌及人氣菜式廣島蠔鍋,湯底鮮甜,廣島蠔肥美。明明說好今年要戒掉內臟,一時忘記,被鮮嫩味美,油脂豐富,香味獨特,入口溶化既鵝肝吸引起來,既然點了,無理由唔食既😜

另外還點了招牌及人氣菜式廣島蠔鍋,湯底鮮甜,廣島蠔肥美。

• 厚燒牛舌便當
📍 順日本料理 (天后)天后永興街23號地舖———————————————厚燒牛舌飯(💰: 158 hkd)呢個絕對係鎮店之寶!!🤩❤️❤️ 飯面鋪咗五大片牛舌,仲要每一塊都超級厚切,應該有成2cm咁厚,食落Juicy得來好有咬口,加咗啲黑椒醬汁煎落好香,全部都充滿彈性一啲都唔會韌,如果可以多番少少醬汁送飯會仲好🤭~照燒銀鱈魚定食(💰: 170 hkd)銀鱈魚魚肉好嫩滑,魚皮表面幾脆口,魚油幾香,配上甜甜地嘅燒汁同埋檸檬都幾夾,定食配埋日式沙律麵豉湯同漬物,食完都幾夠飽😋香煎鵝肝(💰: 130 hkd)鵝肝油脂超香😍入口即溶!外層煎到焦香微脆,裏面仍保持到嫩滑口感,配埋多士一齊食冇咁膩,真係百吃不厭😚香蒜焗蠔 (2隻)(💰: 80 hkd)本身想叫生蠔,點知應該太多人叫,我哋去到已經冇晒🥺 於是叫咗焗蠔~焗蠔表面鋪滿晒蒜,都好香好惹味!原來餐廳已經喺天后屹立咗30年,平時都有好多熟客仔幫襯呢~ 下次嚟開呢頭都一定要再回訪,食佢嘅超厚牛舌🤭整體評分 (6個🐽為滿分)味道:🐽🐽🐽🐽🐽🐽抵食:🐽🐽🐽🐽🐽環境:🐽🐽🐽🐽服務:🐽🐽🐽🐽🐽🐾: 天后站A2出口步行4分鐘
📍 順日本料理 (天后)
天后永興街23號地舖
———————————————
厚燒牛舌飯
(💰: 158 hkd)

照燒銀鱈魚定食
(💰: 170 hkd)

香煎鵝肝
(💰: 130 hkd)

香蒜焗蠔 (2隻)
(💰: 80 hkd)

整體評分 (6個🐽為滿分)
味道:🐽🐽🐽🐽🐽🐽
抵食:🐽🐽🐽🐽🐽
環境:🐽🐽🐽🐽
服務:🐽🐽🐽🐽🐽

🐾: 天后站A2出口步行4分鐘
  • 厚燒牛舌飯
  • 照燒銀鱈魚定食
  • 香煎鵝肝
🇭🇰 Tin Hau 天后|June Japanese Restaurant Beef has always been one of my favorite food 😙 and this time, I went to June Japanese Restaurant 🇯🇵, which has opened for over 30 years, for their famous ox tongue dish to try it out. I ordered:👅 Grilled Ox Tongue on Rice 👅Their famous ox tongue is huge and thick! 😲 Look at the size of them! This dish is so filling and their ox tongue are very soft and not chewy at all. 🤭🍲 Sukiyaki Set 🍲The sukiyaki soup tastes so good and the beef 🍖, tofu, and vegetables 🥬

👅 Grilled Ox Tongue on Rice 👅

🍲 Sukiyaki Set 🍲
The sukiyaki soup tastes so good and the beef 🍖, tofu, and vegetables 🥬 inside are yummy! They also include glass noodles 🍜 inside which taste exactly like the soup. 😋

🪿 Pan Fried Goose Liver 🪿
The goose liver may not look thick, but it is very juicy 💦 a
nd heavy in taste! I love the oily taste. 🤩

🎃 Japanese Pumpkin Tempura 🎃
The tempura tastes sweet and crispy, which goes well with the sukiyaki. 😜

🐔 Grilled Chicken with Teriyaki Sauce 🐔
This sauce that comes with it elevated the taste but I personally like the chicken to be more gilled. ♨️

I would definitely recommend you guys to try out their ox tongue and personally, I have never eaten such a filling and thick one. 😝 They also have a lot of skewers 🍢 choices as well and I would love to try them out next time! ☺️

📍G/F, 23 Wing Hing Street, Tin Hau
💲Price (2 people): $586 + 10% service charge
2024-02-29 13 views
今日去咗天后嘅順日本料理,真係食到好滿足!首先要講下香煎鵝肝🍖,個外脆內軟,鵝肝嘅鮮味真係好出色!🤤再嚟就係海鮮鍋🍲,湯底鮮甜濃郁,入面有新鮮海鮮仔,煮熟嘅蝦、蟹同魚片,每一口都好鮮美!真係令人垂涎欲滴!🌊仲有醋伴海帶青瓜🥒,鮮嫩嘅青瓜同埋海帶,加上微酸嘅醋味,清新開胃,好適合作為開胃小食!🥗最後,厚燒牛舌飯冷蕎麥面🍚,牛舌燒得剛剛好,肉質鮮嫩,配上香氣四溢嘅蕎麥面,真係一絕!食完之後精神飽滿!💪順日本料理,真係值得一試!

順日本料理,真係值得一試!
2024-02-26 19 views
牛舌嫩滑超正今晚到天后探朋友,朋友帶我到天后一間老字號,嘆日本正宗牛舌料理-順日本料理。不得不提的是,這間日本料理,已開業30年了,所以水準一定有返咁上下。我們點了:1. 壽善鍋 $1202. 厚燒牛舌飯 $1583. 野菌炒牛肉定食 $1184. 雞肉棒 $855. 海帶豆腐沙拉 $60首先來的是海帶豆腐沙拉,豆腐味道濃郁,海帶味鮮,很不錯喔。厚燒牛舌飯,牛舌經過微烤後,外層有微微焦香,牛舌鮮嫩多汁, 十分嫩滑,烹調技巧,實屬一流,而且用料上乘, 是必點的菜式。壽喜燒鍋,亦是今晚的亮點,牛肉滑滑嫩嫩的,充滿牛香味。壽喜燒湯汁帶有微甜味,配以金菇及蔬菜,送飯一流。
牛舌嫩滑超正

我們點了:
1. 壽善鍋 $120
2. 厚燒牛舌飯 $158
3. 野菌炒牛肉定食 $118
4. 雞肉棒 $85
5. 海帶豆腐沙拉 $60

首先來的是海帶豆腐沙拉,豆腐味道濃郁,海帶味鮮,很不錯喔。

2024-02-22 57 views
身邊既另一半係牛舌fans👅天后有一間3️⃣0️⃣年歷史既日式料理店🤭係區內十分出名👏佢嘅主打牛舌飯👅更加爆紅出天后!💯今日一於帶老公試吓🤭餐廳由日本人主理🙌除咗定食外🍱仲有拉麵🍜烏冬等仲有串燒🍢炸物🍤天婦羅👅牛舌便當🍱 $170實物同相中一樣🤭牛舌真係好厚😍牛舌每舊有成3cm厚👏牛舌質感第一口咬落係爽口😋再嚼就非常腍身🤤一啲膻味都冇🙅‍♀️肉汁非常豐富😍便當仲會配味噌湯、三文魚、雜菜沙拉、冷蕎麥麵、泡芙鰻魚飯 $160鰻魚燒得好香口,而且厚肉肥美,魚油味都幾突出,醬汁份量亦啱啱好。美食 是對平凡生活的熱愛順日本料理📍地址:天后永興街23號地下📱2234 6691
仲有串燒🍢炸物🍤天婦羅

👅牛舌便當🍱 $170

鰻魚飯 $160

美食 是對平凡生活的熱愛

順日本料理
📍地址:天后永興街23號地下
📱2234 6691

上次聽朋友話呢間嘅厚燒牛舌,又多又厚,燒得又啱啱好,簡直係冇得頂!!今日過開天后,就帶埋媽咪嚟試~我地叫咗一個厚燒牛舌飯定食,一個燒銀鱈魚定食。厚燒牛舌飯定食:一上枱嚇親我!!🤯啲牛舌厚到好似砧板咁!!大大舊~五大件!連飯都睇唔到~~最重要係燒得好香~但係又好嫩滑好淋,一咬就開!!碗麵豉湯係我見過定食入面最大碗嘅~仲要有白蘿蔔紅、蘿蔔同豆腐,用了十足!!仲有前菜同沙律~肯定大男人都夠食👍🏻👍🏻照燒銀鱈魚定食:媽咪唔食牛,所以叫咗個銀鱈魚定食,銀鱈魚又係燒得好靚,滑配埋燒汁好惹味!!餐廳屬於小店形式~環境清靜~份量十足~價錢合理!街坊必選!!

厚燒牛舌飯定食

2024-02-18
$165 (Lunch)
厚燒牛舌飯定食
照燒銀鱈魚定食
本身Hei就好鍾意食牛舌,有日見到牛舌關注組咁推呢間,於是就扯埋Emi一齊去試呢間位於天后既日式料理,當然係衝住佢既牛舌啦🤤店內座位不多,唔算話坐得好舒服。我地兩個都叫左厚燒牛舌飯定食,份定食黎到真係嚇一跳🫨一碗鋪滿5塊又大又厚既牛舌,大塊到連底下既白飯都睇唔到!當你以為咁厚會好難咬既時候,咁你就錯啦,咁真係厚得黎好軟,唔洗點比力已經咬得開,唔怪得會係牛舌關注組成日出現🥰厚燒牛舌飯定食 $158(晚市)炸豆腐 $60

厚燒牛舌飯定食 $158(晚市)
炸豆腐 $60

Type of Meal
Dinner
  • 厚燒牛舌飯
2024-02-09 37 views
/厚燒牛舌飯 / ʜᴋᴅ 108 足足有有5大塊厚切牛舌! 舖滿成個碗🔥份量真係巨多 反而飯量就比較少🤣牛舌外層燒到焦香焦脆 入口重黑胡椒鹽香中間軟腍 油脂感剛剛好 食落真係大滿足不過其中三塊口感就無咁出色 🤣•••••••••/ 照燒銀雪魚定食 / ʜᴋᴅ 170定食本身配 沙律•麵豉湯•前菜•飯飯仲可以轉配 烏冬/蕎麥面/稻庭烏冬 💯 銀雪魚魚皮煎到金黃焦香 重魚油香魚肉肉質好嫩滑 加上照燒汁餸飯食岩哂不過可能因為我係配蕎麥面 就略嫌鹹咗少少!•••••••••/ 壽喜鍋 / ʜᴋᴅ 120蔬菜比例好多 配上微甜嘅醬汁入面仲有牛肉•金菇•冬菇•豆腐•洋蔥等等正常發揮 如果牛肉份量再多啲就更好😬

/厚燒牛舌飯 / ʜᴋᴅ 108

定食本身配 沙律•麵豉湯•前菜•飯
飯仲可以轉配 烏冬/蕎麥面/稻庭烏冬 💯

銀雪魚魚皮煎到金黃焦香 重魚油香
魚肉肉質好嫩滑 加上照燒汁餸飯食岩哂

不過可能因為我係配蕎麥面 就略嫌鹹咗少少!

•••••••••

/ 壽喜鍋 / ʜᴋᴅ 120

蔬菜比例好多 配上微甜嘅醬汁
入面仲有牛肉•金菇•冬菇•豆腐•洋蔥等等
正常發揮 如果牛肉份量再多啲就更好😬
2024-02-08 32 views
{厚燒牛舌飯 - $158}打功夫就話「一寸長一寸強」,食牛舌就係「一寸厚一寸強」!呢間開業30年嘅日本料理深深明白呢一點,呢度嘅牛舌真心成寸口,令人未食就流晒口水!我已bookmarked 多時,終於黎到!♦️特級厚燒牛舌飯一上枱果下真係就算早有預算都一秒感動!原來看到咁多咁厚嘅牛舌真係會好震撼!表面煎得好脆,裡面仲係勁鮮嫰!一定係經歷慢煮之後再煎香,係好有心機的!♦️鰻魚飯又係用心之作,鰻魚好大條而且厚身同熱辣辣!配合白飯一啖一口咁勁快就食晒!♦️廣島蠔鍋天氣凍最啱食,上到枱仲滾住架!雖然熱辣辣但蠔肉仍然唔會過熟同縮晒!肉質厚而且仲保留到鮮味!用左特濃味曾湯底,我地連配菜同湯都飲晒!♦️炸雞呢度嘅炸雞比其他地方都入味,炸到脆之餘入面仲係鮮嫰多汁!正!美味程度:😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍📍 #順日本料理 (天后)天后永興街23號地舖
{厚燒牛舌飯 - $158}

♦️特級厚燒牛舌飯

♦️鰻魚飯

♦️廣島蠔鍋

♦️炸雞

美味程度:😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍

📍 #順日本料理 (天后)
天后永興街23號地舖
2024-01-29 21 views
💁‍♀️💁‍♂️ 23/01/2024(Tue), Dinner🍽上次我哋食完厚切豬膶之後,今次我哋又去到💁‍♀️為食妙妙公司附近一間牛舌👅關注組推介嘅順日本料理食厚燒牛舌👅。除咗上次嘅豬膶,牛舌都係另一種我哋覺得要厚切先好食嘅食物,要厚切先食到應有嘅口感同外脆內軟熟嘅感覺。餐廳位於天后,略略偏離開電氣道比較多餐廳嘅路段,換來就係比較寧靜嘅環境。座位安排都算坐得舒服闊落,原來餐廳已經開業30年👍👍👍,能夠經營咁耐一定有佢嘅拿手之處。而今晚我地order咗:🔆 厚燒牛舌👅便當($180)呢款便當有餐廳招牌嘅厚燒牛舌3塊,仲有煙三文魚雜菜沙律、冷蕎麥麵、味噌湯,原本應該係跟埋雪糕嘅,但因為賣晒,所以換成泡芙。牛舌👅真係好厚切,目測有成吋厚,燒得外皮焦香,內裡軟腍而有肉汁,簡簡單單用鹽燒就已經好好食。每件都幾大件,便當入面有3件都好夠食。煙三文魚雜菜沙律用上日式醬汁,酸酸甜甜的都幾清新醒胃。冷蕎麥麵本身夠凍,配合蕎麥麵汁入口爽滑。味噌湯內有點蘿蔔、菇🍄,清清哋咁。泡芙是士多啤梨🍓味道,不過不失。🔆 廣島蠔🦪鍋($120)天氣凍凍哋食個熱焫焫嘅鍋物就最好不過,今晚我哋點咗廣島蠔🦪鍋,主要配料有廣島蠔

而今晚我地order咗:

🔆 厚燒牛舌👅便當($180)

🔆 廣島蠔🦪鍋($120)
天氣凍凍哋食個熱焫焫嘅鍋物就最好不過,今晚我哋點咗廣島蠔🦪鍋,主要配料有廣島蠔🦪、紹菜、豆腐、菇🍄、鳴門卷🍥等。上枱時個鍋冒住煙,夠晒熱🌡️。廣島蠔🦪有3隻,唔係好大隻但肉身飽滿,漲卜卜咁。入口剛剛熟,咬落仲有蠔汁😋。湯底清得來又帶蔬菜的甜同廣島蠔🦪嘅鮮,食完個人都暖笠笠。

🔆 久保田清酒🍶 300ml($180)
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:8.5/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:8.5/🔟
👉🏻 厚切牛舌👅外脆內軟熟,單單係為呢道厚燒牛舌👅已經可以重訪

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗🚗(5/5)
👉🏻 天后地鐵站上蓋有停車場🅿️,不遠處既維園泳池有大量錶位🅿️,只要唔係維園有展覽/活動,不難搵到泊位。
👉🏻 天后地鐵站過嚟都唔使5分鐘路程,地鐵、巴士、電車、甚至小巴都有唔少選擇
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2024-01-23
$250 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2024-01-29 1099 views
大約半年前Duck哥🦆帶大家去天后探店,一間開咗3️⃣0️⃣年,被譽為天后名物嘅一間日本🇯🇵傳統店舖,主打係牛舌👅,仲要係牛舌關注組人氣推介嘅 順日本料理。相隔半年,今次帶阿女再去探店😆。店舖裝修偏向舊式日本🇯🇵風格,門口有張日式吧台大約可以坐到🔟人,旁邊有幾張2️⃣人枱,餐廳尾及樓上就以4️⃣人枱為主厚燒牛舌便當 $180嚟到順日本料理,唔叫牛舌飯又真係講唔通😂,呢度牛舌👅超厚超大塊,足足有2️⃣cm厚,便當牛舌有三塊,牛舌外層用咗黑椒+醬汁去燒🔥,所以造成焦香嘅效果;牛舌雖厚但一啲都唔韌🥰,不但充滿彈性而且軟嫩多汁😋,油脂又豐富,啖啖肉得嚟無根又無渣,世一就係世一😍。便當仲有跟味噌湯🍵、沙律🥗、煙三文魚🐟、冷蕎麥麵🍜和雪糕🍦,食完勁滿足。香煎野菌鵝肝飯 $155絕對唔輸俾名物牛舌嘅鵝肝飯😍,鵝肝🦢表面煎至焦脆,油脂豐腴🥰,一口咬落鵝肝油香味在口腔內爆發,勁好味🤤;另外野菌🍄煎得出色,其醬汁亦已經完全滲透在白飯入面,十分惹味🤤。清酒煮大蜆 $145蜆肉🦪超大隻,蜆肉鮮甜有彈性而且完全無沙😚,味道鮮甜又帶酒的香味,好食🤤。荔枝特飲 $28荔枝梳打非常清新,荔枝味濃,解膩一流😋。乳酸梳打 $23入

厚燒牛舌便當 $180

香煎野菌鵝肝飯 $155

清酒煮大蜆 $145

荔枝特飲 $28
荔枝梳打非常清新,荔枝味濃,解膩一流😋。

乳酸梳打 $23
入口酸酸甜甜,加上夠曬凍❄️,清涼解喝😋。

總括而言,相隔半年,牛舌質素依舊出色,世一就係世一;鵝肝飯和清酒蜆同樣出色,真係值得一嚟再嚟。

2024-01-21
$300 (Dinner)
  • 厚燒牛舌便當
  • 清酒煮大蜆
  • 香煎野菌鵝肝飯
2024-01-28 30 views
晚上到左呢間位於#天后 #永興街地下的#順日本料理跟老友聚餐,老友話餐廳已經開了有30年, 我哋6:10進入,6:30已經滿座了,好在老友有預先book位😚。厚燒牛舌便當,牛舌非常之厚身,邊位煎得焦脆,肉質軟淋亦有咀嚼感,包埋沙律、麵豉湯、煙三文魚、蕎麥冷麵,冷麵汁加入芥末同埋蔥花,食落清新爽口。廣島蠔鍋,有三粒廣島蠔,配料金菇、冬菇同埋大量旺菜,湯底的味噌湯熱辣辣,飲完好暖身。喜歡吃魚的我點左照燒銀鱈魚定食,加了$18轉稻庭烏冬,魚皮煎到脆口,魚質幼滑,配埋燒汁同檸檬汁更可口。飲品就要左熱杏霜,老友就點左啤酒嘆下。
晚上到左呢間位於#天后 #永興街
地下的#順日本料理跟老友聚餐,
好在老友有預先book位😚。

厚燒牛舌便當,牛舌非常之厚身,

飲品就要左熱杏霜,老友就點左啤酒嘆下。
2024-01-28
Type of Meal