2020-04-30 98 views
唔知大家有冇試過係茶餐廳一邊欣賞海景,一邊食嘢? 喺海之戀嘅凱栢冰室就可以今次喺海之戀行街就喺度食埋晚餐!晚餐我就推介熱石鐵板燒同埋咖喱牛腩咖哩牛腩咖哩汁帶少少辣味,咖哩味濃,牛腩煮得好腍,一d都唔韌,個薯仔經過油炸更香更好食!所以呢個咖喱牛腩真係做得幾好熱石鐵板燒可以自由配搭自己想要嘅食物,呢個鐵板燒都好重量級,首先已經包括左腸仔同火腿,粟米粒同薯條,另外仲可以自選兩款主菜,我揀咗雞翼同漢堡扒配意粉!個雞翼皮得好鬆脆,裡面仲好juicy, 漢堡扒都好大塊,所以呢個餐真係性價比超高,黎開呢邊既朋友可以試下!

咖哩牛腩

熱石鐵板燒

2020-04-28
Type of Meal
Dinner
2020-04-28 149 views
想留下靚靚回憶靚人靚景,非去不可的一個打卡冰室,靚景靚人配靚食物對住靚花靚海的一間冰室,環境靚,地方大,座位舒適☺️每個待應又好有禮貌,食物又唔貴,真係無論價錢、食物、環境、服務,衛生,真係全部有齊曬。剩係影相打卡都抵晚餐:熱石鐵板燒自選配搭食物,食乜自己揀........👏👏1-西冷牛扒🐂、烤🐔雞扒,火腿、腸仔🥖配薯🥔菜🥬➕飲品凍🍋檸檬茶😋—西冷牛扒配上黑椒汁,味道和肉質也不錯😋其他配菜份量又多,真係抵食➕飽飽2-日式吉列🐷扒、烤🐔雞翼、火腿、腸仔🥖配薯🥔菜🥬➕飲品凍🍋檸蜜😋—估唔到塊吉列豬扒咁大件,而且仲炸得脆卜卜,香脆無比,又係抵食夾大件—🍋檸蜜味道適中,沖調均勻👏👏—檸檬🍋茶味這道濃郁,茶夠香濃😋直得再回味的一間冰室❤️

對住靚花靚海的一間冰室,環境靚,地方大,座位舒適☺️

晚餐:熱石鐵板燒
自選配搭食物,食乜自己揀........👏👏

—西冷牛扒配上黑椒汁,味道和肉質也不錯😋
其他配菜份量又多,真係抵食➕飽飽

—🍋檸蜜味道適中,沖調均勻👏👏
—檸檬🍋茶味這道濃郁,茶夠香濃😋

直得再回味的一間冰室❤️
2020-04-26 2512 views
同朋友行完海之戀,睇下水牌搵食先,決定食下港式野嘅冰室,但係商場轉左一圈都唔覺眼嘅,原來入口在外邊,港鐵出口C1隔離。入口係呢度,唔知遲啲商場開晒係咪可以通到呢?下午茶時段不算多人,但只能半數入座及1.5米下,基本上每隔張枱都有客呢。餐牌選擇不算多,點了一份午餐及一份下午茶。餐飲要了熱奶茶&熱咖啡,奶茶幾滑喎,唔錯唔錯。咖啡標榜係即磨咖啡,咁的確比一般茶仔好飲,又香又夠熱,仲無燶味添,好怕茶仔個種煲定一大煲又賣不完的咖啡。兩杯都好飲,不加糖都無問題。下午茶要了午餐肉炒蛋三文治烘底,哈哈,即係餐蛋治啦~炒蛋好滑,午餐肉厚切,多士塗了不少牛油,加上烘過令牛油瀜掉了,真是簡單又好味呢。午餐點了經典冰室扒飯,自由配搭下選了香茅豬扒煎雙蛋蕃茄汁意粉。香茅豬扒大大塊,軟腍帶香茅味,加上煎得香口實屬唔錯。豬扒下有煎雙蛋,剛剛好熟還有微微蛋汁。意粉同樣被豬扒遮蓋住,哈哈,意粉彈牙有口感。仲有有驚喜的蕃茄汁,本而為會係茶仔的例牌紅汁,原來呢度係真蕃茄汁,醬汁中除了那兩片蕃茄外,還帶著濃厚蕃茄味,酸酸甜甜同意粉好夾,好味。餐廳幾好坐,價錢又不貴,係商場中的好選擇呢。
入口係呢度,唔知遲啲商場開晒係咪可以通到呢?
下午茶要了午餐肉炒蛋三文治烘底,哈哈,即係餐蛋治啦~

餐廳幾好坐,價錢又不貴,係商場中的好選擇呢。
2020-04-24
$50 (Tea)
2020-04-26 99 views
突然又落雨,天氣又凍番,冇心情煮飯,落去樓下食啦,食茶餐廳都好,快靚正!好,坐低睇吓有咩好食先。牆身上面有唱片,落地玻璃出面仲見到海景,飲品就叫咗凍檸茶同凍華田。咖喱牛腩煲,上枱嘅時候啲汁仲煲緊,夠晒熱。牛腩每條都好粗,炆得好腍,仲有好多舊薯仔,薯仔係炸過嘅,食落好香,跟白飯,正。熱石鐵板燒,呢個扒餐夠晒份量,可以揀兩塊扒,啱晒食肉獸,本身已經有粟米、薯條跟埋意粉,蕃茄汁拌意粉,一啲都唔乾,成份餐大胃王都夠飽。

好,坐低睇吓有咩好食先。

2020-04-25 91 views
話說買個外賣07:01落單 07:15可取都可以接受食物味道都ok就係呢十五分鐘所觀察到既希望老闆係新張期內可以改善一下以免趕客07:04 己經有八張檯大概廿名客人樓面得兩個重點係要用智能電話落單 而一位熟手一位就好似頭昏腦脹顧客大部分係坐船去愉景灣既員工全都係男人耐性甚差會不停催促當然呢d情況令兩位樓面有點燥底建議改善落單系統好讓趕上班既客人都能有充裕時間享受美食因為呢個位置有茶餐廳的確令好多人受惠若然是因少失大實在不值
話說買個外賣07:01落單

若然是因少失大
實在不值
TakeAway
2020-04-23 103 views
今晚黎到海之戀呢頭, 入左去呢間裝修到好有格調嘅冰室, 冰室入口位置海旁側, 名符其實係海景冰室晚市餐牌有 5 頁, 分至尊常餐、飯類晚餐、熱石鐵板燒晚餐、新加坡喇沙湯粉、飲品同小食。 最後 Order 左兩個常餐常餐嘅多士可以揀奶醬厚多士 / 牛油厚多士 / 丹麥多士, 然後仲有牛乳炒蛋拼火腿 / 丹麥午餐肉 / 腸仔, 值得一提係, 個炒蛋真係好滑, 唔會乾爭爭, 半熟狀態, 保留蛋汁, 讚 !!常餐麵食揀左正宗新加坡椰香喇沙湯底配日式吉列豬扒出前一丁, 塊吉列豬扒係另上, 所以唔怕浸到淋晒, 喇沙湯底椰香味非常濃郁, 齋睇已經好吸引, 大推大推另一份常餐麵食揀左田園蕃茄湯底配香茅豬扒出前一丁, 豬扒非常大塊, 佔成碗麵嘅一半, 湯底有好多蕃茄蓉, 蕃味十足, 蕃茄控一定唔可以錯過呀

2020-04-21
$70 (Dinner)
2020-04-23 1211 views
來到海之戀這個商場覓食,這裡已經開了很多店舖。我們去了商場外面近海濱位置逛逛,看到這家新開的茶餐廳所以進去吃點東西吧。店舖裝修風格比較新派對與一般茶餐廳的略有不同,別具特色感覺😆。💥炸雞翼 HKD$32/5隻,看似平平無奇的賣相,吃上來令人感到驚喜😍。雞翼外皮做到酥脆可口但又不會太油膩,而裡面的肉質不會太乾挻嫰滑。💥蕃茄濃湯湯香烤雞中翼拼魚片頭河湯 HKD$62 ,作為蕃茄控的靜靜,轉了蕃茄濃湯底❤,原本預設的味道是喇飛沙湯底。這個蕃茄濃湯湯底沒有令我失望,米粉“吸收”蕃茄濃湯令到味道更香。當日吃沒有炸雞中翼,所以給了炸雞翼。💥冰室至尊常餐 HKD$55 ,這個套餐份量十足。除了多士和炒蛋之外,另外可選擇一款食物,也可按自己喜好而升級食物。食物選擇了吉列豬扒,做到很酥脆呢😋,所以要熱辣辣的時候吃就最好不過🤭。午餐/常餐的食物跟餐會附送熱飲呢❤,凍飲就要另外 HKD$3,食物素質不過不失挻大份🤭。這次靜靜最喜歡吃雞翼,真的很吸引又不錯😋。

2020-04-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2020-04-22 81 views
我哋兩個都係嗌熱石鐵板燒($89)我嗰份就係西冷牛扒+香烤雞扒配意粉(咖喱汁)而我朋友嗰份就係西冷牛扒+香茅豬扒配意粉(黑椒汁)而且每一份熱石鐵板燒都會有腸仔+火腿+粟米+細紋薯條(我哋嗰日唔係配火腿,而係配午餐肉)首先一定要讚嘅係呢度嘅份量真係多到一個點👍👍最後我哋都幾乎食唔曬所以好適合比較大食嘅人,超抵食不過咖喱汁比我想像中出色😍😍一開始我仲擔心咖喱汁會唔會唔太Match因為好少見到鐵板燒係配咖喱汁🤔🤔點知嗰味道又出奇地幾夾真心覺得幾正另外西冷牛扒都係幾大塊☺️☺️呢個價錢有呢種質素都真係好唔錯有興趣嘅不妨Bookmark低呢間之後有機會行完Donki之後去食⭐️⭐️或者食完先再去Donki
我哋兩個都係嗌熱石鐵板燒($89)
我嗰份就係西冷牛扒+香烤雞扒配意粉(咖喱汁)
而我朋友嗰份就係西冷牛扒+香茅豬扒配意粉(黑椒汁)
而且每一份熱石鐵板燒都會有腸仔+火腿+粟米+細紋薯條
(我哋嗰日唔係配火腿,而係配午餐肉)

首先一定要讚嘅係呢度嘅份量真係多到一個點👍👍
最後我哋都幾乎食唔曬
所以好適合比較大食嘅人,超抵食
不過咖喱汁比我想像中出色😍😍

有興趣嘅不妨Bookmark低呢間
之後有機會行完Donki之後去食⭐️⭐️
或者食完先再去Donki
2020-04-22 71 views
今日去日本當ki 前,食左晚餐先交通好方便,荃灣西站c1 出口就到衛生做足,入店前量體溫,酒精搓手液人暫時唔多仲坐到窗邊位睇下落陽,海景好chill原來係新餐廳餐牌賣點就係扒餐同鐵板扒其實好吸引我們叫了各一份經典冰室扒飯黑椒汁香茅豬扒配火腿配意粉豬扒醃得入味,好大塊,容易切而且很厚身,啖啖肉火腿薄片有兩塊意粉多,一定夠食,黑椒汁辣辣地很惹味建議如果汁另上就更好基本上熱飲唔洗加錢,檸蜜要加$3檸檬片三片適中,唔怕飲到苦澀味食肉獸至愛扒類選擇都多西冷牛扒加香烤雞扒配薯菜成個鐵版上,黑椒汁已淋上聽到滋滋聲,熱騰騰甘上呢啲聲音真動聽薯條炸過,點上黑椒汁好正牛扒一條原上,容易切開,影得相黎都已八成熟,都算厚身,而且唔算多筋,食落很香雞扒已幫你切好三大塊,雞肉很滑,皮下脂肪唔算太多,扒已經醃過,所以味道很濃最抵係包埋腸仔,火腿及粟米粒好耐無食過甘豐富的扒餐
今日去日本當ki 前,食左晚餐先
交通好方便,荃灣西站c1 出口就到

衛生做足,入店前量體溫,酒精搓手液
人暫時唔多
仲坐到窗邊位睇下落陽,海景
好chill

原來係新餐廳
餐牌賣點就係扒餐同鐵板扒
其實好吸引

我們叫了各一份
經典冰室扒飯
黑椒汁香茅豬扒配火腿配意粉
豬扒醃得入味,好大塊,容易切
而且很厚身,啖啖肉
火腿薄片有兩塊
意粉多,一定夠食,黑椒汁辣辣地很惹味
建議如果汁另上就更好

基本上熱飲唔洗加錢,檸蜜要加$3
檸檬片三片適中,唔怕飲到苦澀味

食肉獸至愛
扒類選擇都多
西冷牛扒加香烤雞扒配薯菜
成個鐵版上,黑椒汁已淋上
聽到滋滋聲,熱騰騰甘上
呢啲聲音真動聽
薯條炸過,點上黑椒汁好正
最抵係包埋腸仔,火腿及粟米粒
好耐無食過甘豐富的扒餐

2020-04-20 82 views
西冷牛扒雞翼鐵板燒 ($89)餐牌上有各式各樣既選揀,一定配到自己最想食既配搭,今次我揀左西冷牛扒、雞翼、薯菜,再配上黑椒汁。主菜西冷牛扒肉質口感岩岩好,因為對西冷有太多不好既經歷,今次無令我再次失望,三隻炸雞中翼大大隻,啖啖肉。加上薯條炸得恰到好處,整體味道十分不錯,份量亦十分足料。至尊常餐 ($55)常餐揀左牛油厚多士炒多腸仔、田園蕃茄香烤雞扒通粉,常餐份量好大份,多士上枱時微温,食落軟綿綿外層有少少脆,炒蛋香濃牛油味仲好滑,雞扒好厚實好大塊,又係值得一讚。
西冷牛扒雞翼鐵板燒 ($89)

至尊常餐 ($55)
2020-04-19 81 views
係荃灣食開飯都知好難有個海景食野係抵食的,今次比我找到了,西鐵站行出就開左間凱柏冰室,冰室行出就係荃灣碼頭那邊,非常之方便又有靚景。來到座底卡位見餐廳都做足防疫措施,枱和枱都係隔開座的唔錯。今日係同我表弟行完海之戀見到入來食晚餐的,表弟係超愛吃飯,所以叫了個熱石鐵板燒都係配飯, 佢選擇左西冷牛扒和漢堡扒配黑椒汁,呢個餐本身仲有腸仔,火腿,粟米,薯條,材料夠哂豐富,89蚊咁多野食,係出面真係食唔到仲要有海景睇下。而我都係食熱石鐵板燒,我就選擇左西冷牛扒和吉列豬扒配意粉,我特別叫了咖哩汁,估唔到鐵板燒配咖哩汁意粉又幾掂喎,因為我多數食開黑椒汁的。仲有兩杯凍檸樂爽下。食物質素ok, 份量超值,下次可以再來。

來到座底卡位見餐廳都做足防疫措施,枱和枱都係隔開座的唔錯。

仲有兩杯凍檸樂爽下。

食物質素ok, 份量超值,下次可以再來。
2020-04-18 62 views
晚上的荃灣花園就是燈光閃爍的漂亮在欣賞美景之際,看到有一間煙火鼎盛的冰室.正是坐在窗旁看着這個唯美的海景,妙呀!🔥熱石鐵板餐每一個已經包腸仔、午餐肉、粟米、薯條另外可選兩種不同的扒,西冷牛扒、香烤雞扒西冷牛扒長長長,而且肉質很嫩,牙力不好的人也可以食。雞扒也烤得很香,一次過吃這麼多肉,十分滿足白飯、薯菜、意粉之中,我就選了薯菜,原來薯菜就是薯條!還有一些椰菜花及紅蘿蔔。.濃香咖喱牛腩飯說起來這個晚餐也算是情迷咖喱,兩個飯都是咖喱汁,揀得好!牛腩十分濃香,牛肉全都是咖喱味,我覺得即使只有咖喱汁都可以食到一餐飯!.難得可以坐窗台位,當然少不了叫一些特飲,檬樂、檬蜜,另外再叫一份小食午餐肉炒蛋三文治,人生啊!
晚上的荃灣花園就是燈光閃爍的漂亮
在欣賞美景之際,看到有一間煙火鼎盛的冰室

正是坐在窗旁看着這個唯美的海景,妙呀!
🔥熱石鐵板餐
每一個已經包腸仔、午餐肉、粟米、薯條
另外可選兩種不同的扒,西冷牛扒、香烤雞扒
西冷牛扒長長長,而且肉質很嫩,牙力不好的人也可以食。
雞扒也烤得很香,一次過吃這麼多肉,十分滿足

濃香咖喱牛腩飯

2020-04-18 63 views
荃灣新開冰室,行完 Donki 走時經過見到新開左係海之戀地下,好奇望下餐牌,晚餐$89就食到鐵板扒,自選兩款餸,識揀一定係揀兩種都係扒,仲要唔同扒食到盡😆今次揀咗吉列豬扒同雞扒,仲要跟埋白飯、薯菜或意粉,勁抵食勁飽肚!仲有杯嘢飲😁另外叫左碗 鮮牛肉拼魚片頭湯銀絲米粉,本身係跟新加坡椰香喇沙湯底,仲有另外三款湯底可以轉,沙嗲、蕃茄、豬骨濃湯,而我就揀左蕃茄湯,真材實料仲有粒粒嘅蕃茄肉!而銀絲米粉比普通米粉幼身而有口感,好正好大碗👍🏻
2020-04-18 54 views
來到海之戀逛某大型日式食品及雜貨商店, 雖然疫症期間都人頭湧湧, 始終大家留在家多了, 也要儲糧及補貨吧。第一次來到海之戀這商場, 發覺設計有點複雜, 指示又不太清楚, 想找這間冰室但花了很多時間才找到, 原來是行錯了出口, 在C1旁出去街外就見到, 不用走到商場裡。朋友是食肉獸, 我們選擇來這裡剧扒。熱石鐵板燒$89 本身已奉送腸仔、火腿、粟米及粟條, 然後再揀兩種食物, 可以是牛扒、豬扒、雞扒、漢堡扒等, 揀醬汁, 飯/薯菜/意粉等, 還有飲品附送, 不過如果再有一碗蘿宋湯, 就更有港式懷舊情懷了。先來一杯熱檸蜜和凍奶茶, 熱檸蜜沒有檸檬附上, 所以感覺像菜蜜, 奶茶甚有驚喜, 很香濃, 茶奶比例適當, 有大排檔奶茶風味。我選了日式吉列豬扒和漢堡扒, 吉列豬扒很大件, 肉質鬆化, 輕輕就可以切開,  感覺豬扒肉質偏肥, 充滿邪惡的脂香, 漢堡扒有兩件, 份量足, 還有腸仔及餐肉, 大量薯條, 加少少椰菜花, 茄汁味道討好, 非常豐富的晚餐!朋友則選了牛扒, 雞扒, 選了黑椒汁及意粉, 黑椒味道有點辣, 但和牛扒很合襯, 牛扒也一如所料的, 很鬆軟易咬, 而且也都夠大塊, 男生吃這個

朋友是食肉獸, 我們選擇來這裡剧扒。

朋友則選了牛扒, 雞扒, 選了黑椒汁及意粉, 黑椒味道有點辣, 但和牛扒很合襯, 牛扒也一如所料的, 很鬆軟易咬, 而且也都夠大塊, 男生吃這個餐也有點吃力才能吃得完呢。
2020-04-18 51 views
冰室充滿懷舊風味,裝修簡約 有心思, 環境舒適、 光猛, 透過落地大玻璃, 可以欣賞到無敵海景, 賞心樂事。冰室至尊常餐$65午餐肉、牛乳炒蛋、 豬骨濃湯意粉、吉列豬扒(+$6)、丹麥多士(+$4)至尊常餐材料十分豐富 ,牛乳炒蛋, 滑溜細緻,蛋香誘人。 豬骨濃湯意粉,軟硬適中 ,每條都掛滿香濃豬骨湯底, 十分滋味。肥美的豬扒,外皮炸到金黃酥脆,入口鬆軟,配埋沙律醬, 既惹味亦可減肥膩感覺。 丹麥多士 , 有千層的口感, 啖啖是迷人的牛油香氣, 令人回味。濃香咖哩牛腩飯$65牛腩入口軟淋, 充滿誘人咖哩香, 咖哩汁香而不辣 , 薯仔好入味和軟糯, 白飯足2人份量, 咖哩汁拌飯一流。午餐肉炒蛋三文治$32麵包厚切鬆軟, 配上煎得香口的餐肉和滑溜的滑蛋, 美味 而且搭配。炸雞翼五隻$32雞翼外皮炸到金黃香脆,雞肉 嫩滑、油潤, 十分惹味,令人想一吃再吃。朱古力、奶茶朱古力十分香濃, 不會太甜。奶茶 ,茶和奶的分量調得剛好, 充滿茶香和奶香, 入口順滑。

冰室至尊常餐$65

濃香咖哩牛腩飯$65