2015-07-19 607 views
平時火鍋都係去乜興,乜臨個D地方打,不過今次來到元朗K pot,睇下乜野來頭!店內中堂地方可供客人自助取物,有多類新鮮菜類,又有唔同既肉類和肉丸等亦有沙律和甜品湯底就叫左個昆布湯底美國特選牛肉放題肉放題,內有美國牛肉,豚肉,雞腿肉,豬腩卷,海魚柳落左order後,又未咁快有野食,所以就去左畢沙律食住先,清下腸胃沙律口味清新之後,配料到了,美國牛肉豚肉雞腿肉海魚柳以上肉類味道鮮美,質素高烚呀!烚呀!其實都落左好多野,除左以上的配料之外,還有牛餐肉,豆腐,番茄等等......最後同BB share左個雪糕,係乳酪雪糕黎,佢設計既,你話靚唔靚呢~?
店內中堂地方可供客人自助取物,有多類新鮮菜類,
又有唔同既肉類和肉丸等
亦有沙律和甜品
湯底就叫左個昆布湯底
昆布湯底
美國特選牛肉放題放題,內有美國牛肉,豚肉,雞腿肉,豬腩卷,海魚柳

沙律口味清新
沙律
之後,配料到了,美國牛肉
美國牛肉
豚肉
豚肉
海魚柳
以上肉類味道鮮美,質素高

烚呀!烚呀!
其實都落左好多野,除左以上的配料之外,
還有牛餐肉,豆腐,番茄等等......
雪糕
Other Info. : 總括來說,食物質素,以鮮肉類比較高,其他屬於中等,不過佢以韓風為賣點,所以比較受歡迎,btw香港!可唔可以俾返自已出黎呢!
2015-07-18
昆布湯底
美國牛肉
2015-07-18 510 views
朋友Gathering, 當然唔少得食。 今晚去咗元朗的K-Pot.到達時可能未到晚飯時候, 不用等就可以入座。 坐下後第一時間選湯底 (有8款湯鍋可以選擇), 侍應生亦好有禮貌地介紹。我哋當然要選人氣啦(部隊湯鍋)…… 味道微微的辣, 唔錯, 唔錯我哋選了美國尊上牛肉放題.除咗配菜, 連魚, 鷄, 牛肉粒和牛肉都無限加, 牛肉亦都好有牛肉味, 當然合我牛魔王的心意菜, 瓜類亦都有多種選擇, 又新鮮午餐肉, 香腸, 年糕, 韓式魚片, 仲有大大隻的烤肉餃, 泡菜餃等 (但本人覺得泡菜餃咸了一點)。連公仔麵都係韓國麵, 絕無欺場。佢哋仲俾埋芝士粒我哋, 可做芝士麵, 真細心飲品亦有多款選擇, 汽水, 蘋果汁, 提子汁, 而橙汁仲有粒粒橙肉添, 又不太甜, 正!而點品亦有多款選擇, 有cheese cake 同 我最愛的Yogurt, 仲有多款配料任簡添。連櫈都特別D, 掀開個蓋, 可以放袋, 咁就唔使放在背後, 而地方闊落, 坐得舒服。抬頭一望, 仲可欣賞韓劇/video第一次食韓式火鍋, 都唔錯, 今晚食得太飽啦!!!
部隊湯鍋
我哋選了美國尊上牛肉放題.
菜, 瓜類亦都有多種選擇, 又新鮮

Cheese cakes
第一次食韓式火鍋, 都唔錯, 今晚食得太飽啦!!!
2015-07-17
2015-07-12 694 views
放假日黎元朗探BB, 既然黎開又搵下D新野食.呢間KPOT部隊鍋原來係放題自制鍋, 鍾意加咩材料就加咩, 幾好唔錯!呢度有8種湯底, 又真係未見過WO...放題蔬菜BAR 自己鍾意拎幾多就幾多, 好新鮮, D菜唔會梅梅爛爛.仲有配料BAR, 腸仔, 餃子, 丸, 仲有最想食之一既韓式魚片.第1次試試人參雞湯底, 一黎到有半隻雞響個鍋到, 嘩...真係好足料, 少少人參味, 清清地, 唔錯.肉類要左肥牛~呢度唔係紙咁薄既牛, 抵讚! 響鍋拖一拖, 半生半熟唔會太UN, 肥瘦剛剛好, 正!仲有豬腩片~肥瘦適中, 所以滾完都仍然有咬口.韓色魚片+蔬菜~魚片夠韓, 我鍾意.呢度飲啤酒用個壺"針"落個碗度, 好得意, 可以既話, 我想買呢SET野返屋企.仲試埋甜品BAR, 雖然得幾款, 但D TAT同蛋糕都好鬆軟, 唔會雪到死實實. 整體係最想試齊佢8種湯底
放假日黎元朗探BB, 既然黎開又搵下D新野食.

呢度有8種湯底, 又真係未見過WO...
仲有豬腩片~肥瘦適中, 所以滾完都仍然有咬口.
韓色魚片+蔬菜~魚片夠韓, 我鍾意.

整體係最想試齊佢8種湯底
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$240 (Dinner)
元朗一向都多不同種類的餐廳,今次特別選了吃韓國菜。 這間叫K-POT部隊鍋,主要係做韓食火鍋放題,裡面有不同湯底可以選擇,基本的豬骨、牛骨、麻辣和蕃茄濃湯都有齊;最特別莫過於四款韓式湯底︰部隊鍋、人參鷄、辛辣及泡菜面醬湯,部隊鍋湯底比較少見成為首選,所以我們都選了部隊鍋湯底。店家有四款不同牛肉放題,我們點了美國尊上牛肉放題,這個餐不單有牛肉,還有豚肉、豬腩卷、雞腿肉、牛腱肉和海魚柳,肉不止多而且豬雞魚肉都有齊,此外有不同配料自助選擇,甜品又有蛋糕、乳酪,飲品任選任飲。湯鍋甫上桌就散發濃郁的部隊鍋味道,配上茄汁豆及芝士,當煮麵時可以加在麵中特別美味,還送上三款韓國小食︰泡菜、黃瓜及大豆芽,和牛肉一樣可以無限添加,如果覺得湯底未夠完美,餐廳提供了一些醬油可以自行添加,例如︰韓式辣油、蒜粒、辣椒粒等等,隨時調教自己喜歡的味道。自助配料中還有一個沙律蔬菜位置,那裡有兩種蔬菜任君選擇作為沙律,提供不同的沙律配料及醬汁,可以自行調較沙律的味道,份量多少隨意添加。如果怕吃太多肉類,自助配料吧中還有不同的菜,油麥菜、白菜、皇帝菜等等,金茹、粟米、豆腐串、南瓜等蔬菜類選擇,那樣便不擔心吃得太多肉,會有太
如果怕吃太多肉類,自助配料吧中還有不同的菜,油麥菜、白菜、皇帝菜等等,金茹、粟米、豆腐串、南瓜等蔬菜類選擇,那樣便不擔心吃得太多肉,會有太膩的感覺。而且,蔬菜也可以吸收湯的味道,更加好吃。
韓式火鍋當然唔少得韓式食物,例如︰韓式年糕、韓式粉絲、韓式魚片,不得不提有一個特別的年糕,那個就是芝士甜薯年糕,在其他韓式餐廳也沒有見過,而且口感不錯,值得一試。另外,還有三款韓式餃子,分別是泡菜、粉絲及烤肉餃子,韓國餃子一向不便宜,還可以任食,真是超值抵食,丸類也有四款︰基本芝士丸、墨魚丸及蟹子丸都有,最特別就是黑色的墨魚丸,非常彈牙,濃厚墨魚味。
火鍋配料都已經那麼多,就連熟食都有,有幾款韓式紫菜飯團,裡面有不同配料,有些是泡菜、有些是黃瓜及青瓜等,味道不錯。另外,旁邊還有一個電飯煲,但裡面不是普通白飯,而是由部隊鍋湯製的炒飯,配有煎蛋一起搭配來吃,不過,如果加入一點辣味,更可起提味作用,由於炒得太過乾身,我會用火鍋湯伴飯作泡飯吃,味道相對更加出色。
吃過火鍋以後,就來兩款甜品蛋糕,分別是芒果及士多啤梨蛋糕,不喜歡吃蛋糕的話。有部即制的乳酪機,擠出乳酪後,旁邊就有聰明豆、棉花糖、朱古力醬等等,可以按自己的喜愛制作成獨有味道的乳酪。
火鍋最怕口渴,所以飲品都是任飲的,提供基本汽水,如果不喜歡,還有其他 好似橙汁、提子汁、蘋果汁等供應。我自己就喜歡喝韓式花茶,檸檬味十分清香,有助減輕飽濟感。喜歡喝啤酒的朋友,一定會很開心,因為只需要加二十元也可以無限添飲。
總括而言,九十分鐘放題侍應服務很好,常常來問牛肉及泡菜要不要添加,配料又選擇多,算是超值抵食。

2015-06-26
1K
2015-07-09 522 views
真係乜都要韓國乜乜乜,連港人最愛的拾下拾下都要韓,元朗韓國部隊窩,少少韓多多趣,老實我覺得幾有驚喜的!湯底似模似樣,有辛辣湯底等等,我們要了人蔘雞湯。九十分鐘任飲任食,點了尊上牛餐,餐包括:美國尊上牛肉。一分錢一貨,牛味濃得來肉質最彈牙!encore了不知多少遍!特選牛,我個人比較喜歡這款牛(但全家男人就投尊上一票),可能我覺得少點肥,牛味我覺得都一樣好味!牛腱肉,這個部位是牛味最濃的,不過口感就以上兩款比較優勝,但我仍然覺得已經很不錯。如點比較便宜的特選餐,我認為亦不失禮!豬肉,都好好味,適合戒牛人仕!我就覺得肥了少少~餐還包魚肉,我老公好喜歡。雞肉,所有人都覺得雞肉有驚喜!適當的調味過!其他配料和一般打邊爐相似,但不少韓式食物,真心不錯!最深印象的有:泡菜豬肉胶,韓國粉絲胶,韓國年糕等等。不倒翁公仔麵!吃過都知有幾好食,比起出道一丁口感更正!自己泡一個部隊窩先!亦有其他非火窩的食物,如沙律,韓國飯團,泡菜牛肉飯等。甜品有凍餅和我最愛的原味乳酪!!!太驚喜了!可能我對元朗任食的火窩沒太大期望,但求衛生,所以K-POT我覺得充滿驚喜,不但食材新穎有創意,味道亦很好。不知大家去任食有沒有
豬肉,都好好味,適合戒牛人仕!我就覺得肥了少少~

亦有其他非火窩的食物,如沙律,韓國飯團,泡菜牛肉飯等。
甜品有凍餅和我最愛的原味乳酪!!!太驚喜了!

可能我對元朗任食的火窩沒太大期望,但求衛生,所以K-POT我覺得充滿驚喜,不但食材新穎有創意,味道亦很好。不知大家去任食有沒有試過,第一碟牛的質素是好的,但愈食就愈差。但kpot這裡的牛沒騙人,水準碟碟一樣,並沒貨不對辦的情況!實在值得一讚!值得回頭光顧!!
$250 (Dinner)
將軍終於回歸小妹的懷抱,將軍你的想念我全收到了!不過你又想小妹增磅嘛?每次也帶小妹吃你最愛的火鍋,不過這家是韓式火鍋店形式。將軍,小妹要吃蕃茄湯底!首先上了個泡菜,蔔蔔,芽菜,上了三個小菜!這三個小菜作開胃,但味道不太特別!蕃茄湯底的茄紅素很特出,以為湯底會是那種淡淡的蕃茄味,不過吃了一口覺得蕃茄味很清甜很重蕃茄酸,是小妹最愛的蕃茄湯底!待湯底滾開時,小妹就巡視一下下配料區有甚麼好吃食的!熟食選擇不少,有飯團、壽司、泡菜和牛炒飯、沙律吧。小妹率先拿了個泡菜和牛炒飯給將軍填肚子,因為他太餓了!小妹試了一口,泡菜味不太重,飯粒煙韌,不會太硬身,和牛小小一件,配飯吃也不俗!Kpot 部隊鍋任食套餐包美國特選牛肉,牛腱肉,雞腿肉,豬腩片,梅豚肉,海魚柳。圖中的特選牛肉,色澤紅潤,脂肪分佈。很薄的牛肉片,淥三兩下便能吃!可能是放題,所以質量就是這個水平。牛腱肉牛腱是牛腿部位肉,經精細修割乾淨,剔除筋油,不帶肥脂。放下湯中,淥了一下下,在鍋已經很難找到蹤影,因為會縮成很少一塊!豬腩片是小妹今晚最愛的,脂肪位又爽又脆,最重要是不油膩,也沒有豬臊味,沾自製豉油就最好!雞腿肉的雞皮不是有黃油的那種,肉質
蕃茄湯底
泡菜和牛炒飯
Kpot 部隊鍋

牛腱肉牛腱
豬腩片
雞腿肉
的雞皮不是有黃油的那種,肉質也頗嫩口,不過質量不高!
海魚柳
魚白滑,嫩身,沒有骨,不過期望不要太高。
自助火鍋
小妹近日吃過不少美食,肚子也漲了不少,所以吃火鍋也不敢胡亂吃東西啦!拿了點配合蕃茄的的配料,生菜配蕃茄湯又不油膩又可以沾滿蕃茄的味,生菜清得頗乾淨,翠綠爽脆,解膩助消化一流啦
韓式魚榚
,在韓國每餐早餐也會吃上一串,想不到在這韓風任食火鍋店也可以吃上,在蕃茄湯底帶點蕃茄果酸,魚榚軟淋,也頗飽肚的!
長豆卜
,炸得比較硬身,好處是蕃茄湯通通跑進長豆卜的洞洞內。
冬瓜
沒有根,煮到軟身便可吃用,邊位較硬身。

蕃茄
作用是放在湯底提一提味的,這樣就不會浪費掉!!
水晶粉
略嫌煮得未夠軟淋,有點硬身,太過煙韌了!
白色的粉條
,有種似滑溜的麵條,不過煮得有點過火,這麵是軟身滑溜為主,和蕃茄配合!

這夜又完結了,將軍又胖了不少!

蕃茄湯底
父親節同阿爸出街食,去邊度都好多人,最後揀左食韓式部隊鍋嘅放題。揀左食238個隻餐,有牛有豬有魚有雞肉任食,仲有好多配料自助,幾抵食喎。菜,醬料,年糕,粉麵等,好多好多呀。仲有沙律,甜品,乳酪,餃子,丸類等,飲品有汽水,果汁,茶包。叫左人蔘雞湯底,真係有半隻雞喺到,一打開個煲好香蔘味。先上前菜,泡菜,大豆芽,黃瓜,這些都是可以refill的啦。極上牛肉,睇見就肚餓啦。仲叫左雞,豬,魚,正呀正呀。等緊湯底滾嘅時候,出去自助攞左呢啲。有我至愛嘅皇帝菜,佢用黎打邊爐真係好正㗎。滾下滾下,牛肉好嫩滑,又唔會太肥,原來魚柳打邊爐又幾正喎,泡菜餃子都好好味,食下食下都encore左三四盤牛肉,好味好味。另外一定要食韓國公仔麵!!就算煲左好耐都唔會淋哂,好彈牙呀~食完野又係時候沖返杯茶飲下,花茶好香,去飽膩感。甜品時間,士多啤梨,芒果,朱古力蛋糕,小小一件,好可愛,不過甜。仲有乳酪,有朱古力碎,綿花糖,熊仔糖,果醬等配料揀,整左滿滿一杯,甜甜酸酸又夠凍,好味。放題九十分鐘,食得超飽超滿足呀!!
菜,醬料,年糕,粉麵等,好多好多呀。
叫左人蔘雞湯底,真係有半隻雞喺到,一打開個煲好香蔘味。
極上牛肉,睇見就肚餓啦。
仲叫左雞,豬,魚,正呀正呀。
食完野又係時候沖返杯茶飲下,花茶好香,去飽膩感。

放題九十分鐘,食得超飽超滿足呀!!
2015-06-21
$250 (Dinner)
Celebration
Father's Day
2015-01-10 3770 views
可能由於新開張的關係, 晚上七點半去到既時候都未FULL, 直接入座! 揀左部隊鍋湯底, 最平個款特選肥牛放題. 一坐低, 好快就送左個鍋黎, 好快水滖, 個湯底睇落亦好濃. 首先去拎左芒果CHEESE CAKE同埋乳酪雪糕食, CHEESE CAKE 不過不失, 冇咩芝士味. 雪糕都OK. 放題區既食物選擇唔算多, 都係一D韓式食物, 泡菜餃、韓式魚蛋?、年糕、紫薯年糕......可能個湯底太濃既關係, 醬油都唔需要沾, D食物就已經充滿部隊鍋湯底既味...稍為味道重左D 咸左D...隨著時間愈耐, 個湯底就愈黎愈杰...要叫人加幾次水 ~ 個湯底真係唔馬虎 ! 最後再放個公仔麵同埋韓式粉絲(?), 撈埋附送既芝士同埋豆, 好飽 !! (不過 D 芝士可能係高溶點芝士, 撈埋D麵都唔溶...)侍應都有禮貌+快手, 地方座位稍為有點逼, 每張枱都隔得幾近! 整體黎講, 我覺得唔錯 ~~ 會再幫襯 試試其他韓式湯底 !

2015-01-09
$175 (Dinner)