2015-03-04
新年新驚喜,honey居然收早,仲專登走黎小肥公司樓下等收工,一同覓食,真係冧爆 !奈何XO仔當晚家中有要事,二人不得不怱怱進食,結果就隨意地揀選咗公司附近一間日式餐廳「蒲田日本料理」,試食門外正在推廣o既二人套餐。位於活道o既「蒲田」四周都係食肆,門外泊滿私家車,但似乎冇一架喺黎食日本野,漆黑o既店舖內只有我地情侶一雙及食店職員 。餐廳室內光線暗淡,拍攝出黎o既相片效果不大理想。左右兩邊牆身都掛上電視,聲浪尚可接受。右手邊全為較舒適o既梳化式卡位,左手邊及中央位置則為拼合式四方木枱櫈散座,排得都好密。見店內未有其他顧客,小肥就好客氣地問姐姐仔可否安排入座卡位,點知佢話一陣會好多人黎,卡位係留返比四至六人嗰啲客坐;一如所料,直至我地離開,餐室內都只係得其餘兩枱食客,卡位全晚空置 。入門口前已經諗定要食二人套餐,所以一埋位就順勢叫埋食物。「和食二人套餐」每客$428,包有刺身拼盤、魚生野菜沙律、豚肉露筍串、沙椎魚天婦羅、鐡板燒法國鵝肝、海鹽燒大蝦、牛肉火鍋、麵豉湯、白飯及甜品,種類豐富。食物五分鐘內已陸續送上,餐桌好快就已經擺得滿滿,好明顯姐姐仔從無理會客人進食速度 。茶杯餐具大
入門口前已經諗定要食二人套餐,所以一埋位就順勢叫埋食物。「和食二人套餐」每客$428,包有刺身拼盤、魚生野菜沙律、豚肉露筍串、沙椎魚天婦羅、鐡板燒法國鵝肝、海鹽燒大蝦、牛肉火鍋、麵豉湯、白飯及甜品,種類豐富。 食物五分鐘內已陸續送上,餐桌好快就已經擺得滿滿,好明顯姐姐仔從無理會客人進食速度 。茶杯餐具大多已崩裂,講真已不甚討好,服務生仲要懶得去清理枱上用完而不潔o既碗碟,服務欠佳o既同時,感覺唔多衛生囉 ! 魚生野菜沙律:沙律入面o既野菜爽脆,魚生濕滑,但問題係個醬汁過酸,小肥第一口已酸到「濁親」,就連一向唔怕酸o既honey都食都咪哂眼 ,非常嚇人!