2024-06-15 61 views
嚟過呢間餐廳兩次,但係都只係食下午茶,一直以為呢度只係一間普普通通嘅茶餐廳,點知今次嚟到食晚飯都比到我驚喜。今次揀嚟呢度主要都係因為佢有無障礙通道,方便輪椅使用者自由進出,店舖雖然唔大,但係店員好樂意安排座位比輪椅使用者;點完菜之后,伙記率先送上例湯,好入味的冬瓜靚湯,啲料都好足入口即化。濃郁蛋香與彈牙皮蛋交織,麻辣調味恰到好處。回味無窮,百吃不膩。接下這道經典小吃集鮮香辣麻於一身,口水雞入口即燃,香辣適中。雞肉鮮嫩多汁,配以微麻微辣的調料,完美融合。回味悠長魚肉茄子煲油膩適中,茄子與魚肉入味十足。濃郁香氣迷人,令人回味。調料恰到好處,襯托出茄子軟滑與魚肉鮮嫩的美妙口感。麻辣魷魚鬚鮮嫩彈牙。調味適中,不會過於辣。魷魚質地柔軟,每一口都充滿濃郁海鮮鮮味。酥炸九肚魚蒜香四溢,炸得金黃酥脆。咬下即化的柔嫩魚肉,讓人口齒留香。上桌熱氣騰騰,配以微辣調味,回味無窮。喺西灣河筲箕灣美食眾多,估唔到一間平平無奇嘅茶餐廳,都蘊含著咁好嘅食物,真系俾個like佢我
點完菜之后,伙記率先送上例湯,好入味的冬瓜靚湯,啲料都好足

2023-01-05 744 views
偶然發現呢間餐廳,樓底夠高,坐得夠闊落。食晏叫左幾個套餐,真系大件夾抵食!肉餅好大份,雜菇雞份量又夠,所有套餐仲有老火湯送。冬瓜燜火腩鹹魚雞粒炒飯,鹹左少少。宵夜9點後仲有8折
偶然發現呢間餐廳,樓底夠高,坐得夠闊落。
食晏叫左幾個套餐,真系大件夾抵食!

肉餅好大份,雜菇雞份量又夠,所有套餐仲有老火湯送。

冬瓜燜火腩

鹹魚雞粒炒飯,鹹左少少。
宵夜9點後仲有8折
2022-12-11 649 views
📍#錦川餐廳#MFJ西灣河 #MFJ中菜人均消費: HKD250朋友請食宵夜!成10:30先到,人地12:00都收工😂 不過依然咩都有得食👍🏻 ⭐️ 涼拌皮蛋賣相就麻麻哋,不過食落都幾唔錯! 皮蛋較淋不過都香,勝在辣味唔錯💯 涼拌白雲豬手 依家真係好少有白雲野食!豬手超爽口,加上涼拌個汁,真係一個人都唔夠食!⭐️ 炸蠔餅色澤唔算好金黃,但勝在炸得酥脆可口,蠔夠大隻又多!蘸埋魚露送酒一流🆗 干鍋肥腸干鍋肥腸本身味道唔錯,肥腸夠肥夠惹味,西芹都好味,但始終唔係正宗煮法🆗 鐵板牛肉 洋蔥椒炒律肉,上枱熱辣辣香噴噴,調味可以但牛肉食落有少少老⭐️ 炸墨魚餅宵夜飲酒點都要有下酒菜嘅! 脹卜卜墨魚餅夠晒爽口彈牙,小心辣親⚠️⭐️ 椒鹽魷魚鬚賣相係就係差啲,不過好香口,條條都好有咬口,蘸喼汁好惹味,又一下酒菜🆗 啫啫雞煲非洲嚟嘅啫啫雞😂 味道濃咗少少,如果送飯都可以,齋食就唔得飲埋酒人均$250左右都算好抵食!食物出品你話係咪好出色又唔至於,但叫性價比正常,服務都唔錯#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoo

📍#錦川餐廳

炸蠔餅

🆗 干鍋肥腸
干鍋肥腸

🆗 鐵板牛肉
洋蔥椒炒律肉,上枱熱辣辣香噴噴,調味可以但牛肉食落有少少老
鐵板牛肉

⭐️ 炸墨魚餅
炸墨魚餅

⭐️ 椒鹽魷魚鬚
椒鹽魷魚鬚

🆗 啫啫雞煲
非洲嚟嘅啫啫雞😂 味道濃咗少少,如果送飯都可以,齋食就唔得
啫啫雞煲

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #chinesecuisine #chinesefood #sichuanfood #spicy #相機食先 #西灣河美食 #中菜 #川菜
2022-11-13
炸蠔餅
炸墨魚餅
椒鹽魷魚鬚
2021-11-10 1061 views
這家職員服務太度好,乾淨衛生又速度高,蒸鯇魚每天有不同口味,分別清蒸,豆豉,酸菜,炸菜,鯇魚每天都很新鮮加凍飲價錢大眾化,已是常客,這家餐廳推薦值得一試👍👍👍
加凍飲價錢大眾化,已是常客,這家餐廳推薦值得一試👍👍👍
2021-11-09
$54 (Dinner)
  • 蒸鯇魚
2021-06-14 1180 views
夜晚差唔多十點見餓想食酸菜魚做宵夜,就叫左呢間既外送酸菜魚。嚟到係大盒既,$178外送呢個size 係好抵!第一啖係試個湯,好油唔酸,冇花椒味冇辣味(選餐冇得揀辣度)已經有啲失望,再試啲魚... 好多骨!係鯇魚魚片... 但真係好油好多骨.... 有啲骨仲要好細... 食得好辛苦...自己將個湯加醋加辣先可以繼續食.... 酸菜係咸酸菜 不過不失...唯一positive既就係最底搵到有寬粉!因為將個湯自己調左味先食得哂...

Delivery
2021-05-08 886 views
不止一次在‘錦川’食晚飯,感覺都唔錯。今天來試下早餐。 週六早上9:00,入座有卡位,紙巾盒方便使用,還可以收納口罩😍餐牌清楚👇立即落單:1)鮮茄百搭通粉(雞扒+火腿)配熱奶茶 HKD32.- 2)西式扒餐 (吉列魚柳+午餐肉)配熱咖啡 HKD36.-☝️大大碗通粉+大大件雞扒+火腿+蕃茄雜菜湯底+一杯熱飲,好飽肚啊!😍👇大大份西式扒餐,厚厚的多士,魚柳一般,午餐肉好味,甜粟米粒,要讚一下配菜的薯蓉:澆汁後的薯蓉口感更豐富!👍以☝️咁價格,舒適的卡位,這個早餐絕對超值啦!
不止一次在‘錦川’食晚飯,感覺都唔錯。今天來試下早餐。

餐牌清楚👇

立即落單:
1)鮮茄百搭通粉(雞扒+火腿)配熱奶茶 HKD32.-
2)西式扒餐 (吉列魚柳+午餐肉)配熱咖啡 HKD36.-

鮮茄百搭通粉餐  (雞扒搭火腿)

西式扒餐(吉列魚扒+餐肉)

以☝️咁價格,舒適的卡位,這個早餐絕對超值啦!

2021-05-08
$34 (Breakfast)
鮮茄百搭通粉餐  (雞扒搭火腿)
西式扒餐(吉列魚扒+餐肉)
附近食店多的是,今次同狐狸仔去試呢間新野,廢話少講,即刻表示食後感。。。咸魚雞粒炒飯,份量唔系多,一碗飯左右,材料全部OK正常,味道偏淡,呢啲都可以接受,但有一樣野塊頂唔順,咸魚勁硬狐狸仔叫即蒜容牛扒意粉,他表示OK😗👍🏻 一般茶餐廳水準,無特別。奶茶無特別不錯。總括而言,如果你求其搵間茶餐廳食,距Ok既,我都覺得距系一間可以接受,再來光顧的小店。但我唔會再叫上面兩款食物其他就留返大家自己試。

咸魚雞粒炒飯

不錯。

其他就留返大家自己試。
2019-07-08
$40 (Tea)
2019-06-21 996 views
我多數會差不多完先去食早餐,咁就可以平食當午餐。幾乎同一樣野,但午餐時段可能係四十幾蚊。--🥫餐肉羅宋湯麵 火腿奄列 牛油多士 HK$33.茶餐廳三十幾蚊早餐好正常。不過佢係羅宋湯底,雖然只係濃味啲嘅蕃茄湯仲有薯仔,但我愛蕃茄湯。💕 火腿奄列入面嘅火腿好多,而且係烘牛油多士,食晒兩塊真係可以做隻飽鬼。
🥫餐肉羅宋湯麵 火腿奄列 牛油多士 HK$33
Type of Meal
Breakfast
星期日終於可以訓到自然醒,訓到十一點幾先起身,換埋衫果啲已經無早茶飲,好彩屋企附近間錦川早餐時段去到十二點。去到餐廳岩岩好11:55am,餐廳坐滿人,所以要搭枱坐,大部分人都食緊早餐,只有少部分人食緊午餐。雖然全間餐廳得三個侍應,仲忙到踼晒腳,但佢地都仲好有效率同禮貌幫我落單👍🏻。我叫左個仿鮑魚絲火腿通粉,跟餐有火腿奄列同方包同咖啡。($33)先黎杯咖啡,咖啡好有茶餐廳風味,夠香濃,又有奶香,唔駛加糖都可以。再黎碗仿鮑魚火腿絲通粉,餐廳用舊式通粉,所以又軟又滑,但又唔會好林👍🏻,火腿絲同仿鮑魚絲份量都算多,好抵食。再黎碟火腿奄列同方包,奄列唔會太乾身,中間仲有少少滑蛋,火腿絲又多,奄列做得唔錯。方包就正正常常無乜特別,但我見搭枱對面加錢將方包變多士,有㶥底又有少少牛油係面,塊多士賣相好吸引,好似好好食咁,下次我會加錢試下。
2019-03-17
$33 (Breakfast)
2018-12-23 763 views
假日都會來吃鮮茄湯粉餐,貪佢可以不選擇加工食物。自選係兩款:扒類再加煎蛋,就可以避左d火腿腸仔。蕃茄湯底有鮮茄同薯仔。粉可以係米線/米粉。價錢31元我喜歡的較健康選擇。
我喜歡的較健康選擇。
2018-12-23
  • 鮮茄湯通粉餐
2017-06-17 2460 views
為左歡迎新同事, 我地決定去公司附近食雞煲🙈呢間錦川我地間中午飯都會黎食, 不過都係食Lunch Set多, 今次我地第一次黎試呢度出名嘅雞煲, 除左個雞煲我地仲點左幾個小菜, 雞煲唔算太辣而且雞肉好嫩好好食😋其他小菜都好好味, 唔係一般茶餐廳水準👍雞煲好香豆腐煲好夠味椒鹽九肚魚好香脆肉嫩
2016-10-01 2197 views
星期六下午的西灣河,大概是香港 weekend 唯一一處比較清靜的地方。一入去錦川餐廳,不像一般茶餐廳,裝潢有時尚感,環境亦很乾淨,不喧鬧。我點了馬來炒貴刁和凍奶茶。凍奶茶先被送上。一摸杯身,下面是溫暖的,漂浮冰塊的上半杯則是冰涼的。一嚐,是絲絲嫩滑的奶味。嗯!這杯奶茶沒有偷工減料 ! 只是飲到最後,當冰塊到最底時,就只感受到透心涼的冰凍,而不是奶茶味。對我來說,馬來炒貴刁是辣的星洲炒米式的河粉。不枉我等了一會,是即叫即整的 ! 侍應一放下馬來炒貴刁,星洲炒米的香氣已撲鼻而來。河粉呈現淡淡的金黃色,相當誘人。一碰上嘴唇,已覺微辣。我雖吃不得辣,但這種微辣剛剛好。不像別的茶餐廳,芽菜不多,河粉佔大多數,令人感到滿足。叉燒全是瘦的,沒有我不喜歡的肥肉。美中不足的是有幾塊叉燒沾滿酸酸的醋味,令我忍不住吐出來。其實都算抵吃,如果份量更多一點就好。可能是下午茶的關係,份量比較少,但在小小的菱形碟上卻毫不吝惜的堆滿河粉,看起來份量十足,視覺效果騙得下人。XD整體服務也不錯,我見不到有人偷懶和別人吹水,侍應們在不用招呼客人時也十分勤勞的整理餐具或準備食材。叫我移開座位方便她們推車經過時,語氣態度也良

我點了馬來炒貴刁和凍奶茶。

凍奶茶先被送上。

整體服務也不錯,我見不到有人偷懶和別人吹水,侍應們在不用招呼客人時也十分勤勞的整理餐具或準備食材。叫我移開座位方便她們推車經過時,語氣態度也良好,唔該前唔該後。付錢時,一見到我行到收銀處,即刻有人過來幫我收錢,手腳很快,仲會說多謝。比起我上次去的 MISS 米線專門店好多了,經過今天,更令我覺得上次那間米線專門店真的連茶餐廳也不如。

總的來說,這個價錢這個質素和這個服務態度也 ok 。大家可以一試。
馬來炒貴刁
2016-10-01
$39 (Tea)
2016-07-26 1721 views
一諗唔到食乜就會食佢,無論係午餐定晚餐除咗叫餸食飯同雞煲之外,佢嘅西式扒餐都好抵食。今次叫咗咖哩雞扒火腿(咖哩整得好香,唔係日式一磚個啲,少少辣,雞扒好嫩,煎得好香,火腿都有煎過,幾香),黑椒牛扒餐肉(牛扒有啲醃過頭,餐肉煎到金黃色),燒汁豬扒煎蛋(豬扒比正常香口,同埋係煎兩蛋,熟度啱啱好),三款扒都好大塊 都跟飯,而且啲飯煮得好香,好大碟!晚餐加埋凍飲都係$47全包! 午餐再平啲添!味道都唔差,未去到好回味,不過會再黎雞牛豬乜都齊haha
一諗唔到食乜就會食佢,無論係午餐定晚餐

除咗叫餸食飯同雞煲之外,佢嘅西式扒餐都好抵食。

都跟飯,而且啲飯煮得好香,好大碟!

晚餐加埋凍飲都係$47全包! 午餐再平啲添!

味道都唔差,未去到好回味,不過會再黎

雞牛豬乜都齊haha
2016-04-25 1603 views
$41餐淨係睇個脆豬/多士的牛油份量已經誠意爆燈,次次都係烘到鬆脆,冇試過淋或者根本冇點烘過的情況出現。奄列塞滿火腿,兩餸麵沙牛正宗沙牛味(好耐食唔到),仲可以免費轉蕃茄湯,蕃茄湯夠濃仲要有薯仔粒。茶走水準穩定。食過辛辣麵餐都係好正,麵硬度恰到好處,樣樣足料絕無揸流灘,埋單埋得好心甘情願。落單上菜都甚具效率,仲要唔使點等位,夫復何求。
落單上菜都甚具效率,仲要唔使點等位,夫復何求。
2016-04-24
2015-09-12 1601 views
去完探朋友,落樓肚仔餓,見到有米線就入去試下啦😈坐底叫左個豬頸肉雲吞米線豬頸肉好爽口,炸得岩岩好!大辣真係夠辣,川辣夠香,湯底唔會太咸雲吞大大粒肉味吸引!如果有下次,定必再光顧米線!員工有禮,好有人情味!讚上讚!
去完探朋友,落樓肚仔餓,見到有米線就入去試下啦😈
坐底叫左個豬頸肉雲吞米線
豬頸肉好爽口,炸得岩岩好!
大辣真係夠辣,川辣夠香,湯底唔會太咸
雲吞大大粒肉味吸引!
如果有下次,定必再光顧米線!
員工有禮,好有人情味!讚上讚!
2015-09-09