Restaurant: Kam Kee Cafe (Aberdeen Centre Shopping Arcade Site 3)
Info:

2023-02-03 113 views
這天要出糧,去銀行拿了籌發現最少應該要等一小時,去了兩間餐廳都要等,就看金記,人不多,就排隊吃了.焗牛舌飯不錯,大家可以試.奶茶就不用多說了,來金記就一定要喝奶茶.

焗牛舌飯
焗牛舌飯不錯,大家可以試.

奶茶就不用多說了,來金記就一定要喝奶茶.
2023-01-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
焗牛舌飯
2022-10-18 520 views
金记冰室 大件夾抵食💛—————————————————講起金记冰室💛,點可以唔提金记冰室?之前某KOL(名都唔想提起)抽水賣廣告,仲要將盆菜同酒店出品比,真係毫無公道。呢度野食價錢經濟實惠超抵食💰之餘,仲好好食😋。—————————————————📍沙薑雞飯 (8/10)沙薑雞🐓有好多件,好開心唔使加錢已經有雞髀,肉質嫩滑,幾有雞味😝。沙薑汁好香,鹽香更加突出肉既鮮味,撈飯一流🍚。—————————————————金记冰室🔶 香港仔南宁街1-5号香港仔中心3期地下3-5号舖
金记冰室 大件夾抵食💛
—————————————————
📍沙薑雞飯 (8/10)

金记冰室
🔶 香港仔南宁街1-5号香港仔中心3期地下3-5号舖
2022-08-02 701 views
有個閨蜜要移民啦,所以就梗係要食番一餐好食嘅,咁就比比大家聚下舊😊所以就特登搵咗呢一間餐廳食野,一入到去呢度嘅裝修好正,非常之舒適可以好好咁休息吓真係好好😉❤️魚香茄子飯呢個真係不得了,質地相當鮮嫩,吃起來有肉汁,入味好香,成件事啱啱好😋
❤️魚香茄子飯
2022-07-25 546 views
近來冰室愈來愈多,每幾步就有一間。金記近年擴張得好快,連香港仔呢啲小區都有一間。一家人食飯,要左兩個扒餐加一碟乾炒牛河!吱吱渣的聲音正是港式鐵板餐的特色,你一吱我一渣。成間冰室都係呢個聲音。鐵板西冷牛扒餐 $102牛扒厚厚一塊,肉質軟腍,配上惹味黑豉汁,墊底的薯條吸收了肉汁,別有一番風味。鐵板美式雜扒 $98 食肉獸最愛,一個餐有齊牛扒、豬扒、雞扒、煙肉、腸仔豐富至極!跟餐的羅宋湯用料十足,酸甜濃郁!金牌乾炒牛河$58炒的油油亮亮,鑊氣十足!牛肉口感嫩滑,果真不負「金牌」之名!金記仲有港式經典——黑牛!可樂配上朱古力雪糕,兒時的感覺返哂黎!
近來冰室愈來愈多,每幾步就有一間。
金記近年擴張得好快,連香港仔呢啲小區都有一間。
一家人食飯,要左兩個扒餐加一碟乾炒牛河!
吱吱渣的聲音正是港式鐵板餐的特色,你一吱我一渣。
成間冰室都係呢個聲音。
鐵板西冷牛扒餐 $102
牛扒厚厚一塊,肉質軟腍,配上惹味黑豉汁,
墊底的薯條吸收了肉汁,別有一番風味。
鐵板美式雜扒 $98
食肉獸最愛,一個餐有齊牛扒、豬扒、雞扒、煙肉、腸仔
豐富至極!
跟餐的羅宋湯用料十足,酸甜濃郁!

金牌乾炒牛河$58
金記仲有港式經典——黑牛!
可樂配上朱古力雪糕,兒時的感覺返哂黎!
天氣熱,見到有間冰室,門口放滿新鮮出爐嘅麵包,好吸引呀!餐廳大部份都係卡位,座位舒適寬敞,枱下面有櫃桶,可以放餐具餐牌選擇種類好多!真係花多眼亂呀一於試下個常餐招牌鮮牛肉公仔麵配 西煎雙蛋 及 牛油多士鮮牛面配少少薑絲,味道岩岩好,公仔麵就一如既往,爽口入面,加埋煎雙蛋同牛油多士,常餐有咁既組合,掂啊!🥰鹹牛肉炒蛋軍艦,軍艦又唔同普通三明治,個口感好似食緊熱狗咁,唔同既係,今次既係鹹牛肉炒蛋,估唔到又幾夾,鹹牛肉炒蛋,鹹得黎開胃,炒蛋既香滑,一啖一啖,唔覺唔覺,就食哂嚕❤️乾炒牛河喺呢度嘅王牌推介乾炒牛河賣相超靚,食落唔會太油膩,而且炒得有鑊氣牛肉調味適中,口感嫩滑,鮮牛肉嘅口感確實好味好多!😋夏天唔少得飲番杯黑牛粒粒朱古力雪糕配可樂,好滿足啊
天氣熱,見到有間冰室,門口放滿新鮮出爐嘅麵包,好吸引呀!

餐廳大部份都係卡位,座位舒適寬敞,枱下面有櫃桶,可以放餐具

餐牌選擇種類好多!真係花多眼亂呀

一於試下個常餐招牌鮮牛肉公仔麵
配 西煎雙蛋 及 牛油多士

鹹牛肉炒蛋軍艦,

乾炒牛河喺呢度嘅王牌推介
乾炒牛河賣相超靚,食落唔會太油膩,而且炒得有鑊氣
牛肉調味適中,口感嫩滑,鮮牛肉嘅口感確實好味好多!😋

夏天唔少得飲番杯黑牛
粒粒朱古力雪糕配可樂,好滿足啊
2022-07-15 264 views
近排經過金記冰室,見到d菠蘿油幾吸引,甘就入去試下,一個係HKD14,都幾好味,大大個,但就好邪惡lol!再加個午餐就飽到死,最近,終於係佢個餐牌揾到個鮮茄滑蛋飯,如果吾食葱蒜就記得叫侍應走左佢,呢個飯錯,可以試下,希望金記可以加多幾個素食餐比素食者啦,最好係d早,午,晚餐度,因為散叫勁吾抵,一個普通飯加杯飲品就HKD80蚊左右,有點貴,不能常去!佢杯凍鴛鴦也不錯,但可惜素食冇餐叫,全部要散叫,否則更可吸引多d素食者去試下,期待有改善既一日!
2022-07-13
  • 鮮茄滑蛋飯
2022-04-24 527 views
第一次去光顧可能去既時間唔啱?星期日下午四五點唔多人但就叫咩冇咩牛油皮蛋撻 冇酥皮蛋撻 冇菠蘿包 冇 雞髀 冇雞翼麵 冇沙律 冇😅好彩最後都可以食到碗餐蛋麵不過唔知點解佢係凍既…飲熱檸水一黎到就飲 不過檸檬已經變到好苦了…
第一次去光顧
可能去既時間唔啱?
星期日下午四五點

雞翼麵 冇
沙律 冇

😅
好彩最後都可以食到碗餐蛋麵
不過唔知點解佢係凍既…
飲熱檸水
一黎到就飲 不過檸檬已經變到好苦了…
2022-04-03 414 views
寫食評為左唔想有人中伏平時會覺得寫好食嘅餐廳係一件好事,但係原來這一間唔好嘅餐廳簡直係做善事比茶餐廳差既質素陪老人家食坐卡位而光顧,不過唔會再食。食到一半放棄睇個餐牌基本上都係要散叫一個飯$6x-7x飲品半價即係你要飲凍飲要加$11普通茶餐廳咋喎伏味重,全店只有幾個飯餐係唔需要加$11。「餐具」我拎咗三次匙羹先有一個係完全乾淨,其中一個仲有一粒飯黐住。粟米滑蛋叉燒飯第一眼望茨汁已經即刻無期望茨汁水咁!,大概水佔5、6成或以上問題係無味滑蛋?係睇到既 仲數到添。叉燒無味 肉好”鞋”,米飯無咩口感、粗、乾、硬、無嚼感。檸檬茶唔使諗住咩茶底。另外一個飯係黑椒牛扒腸仔飯,牛扒的份量俾大X X食早餐更加少。腸仔唔需要介紹啦,飯都係嗰啲飯囉。服務基本上半自助。
寫食評為左唔想有人中伏

比茶餐廳差既質素
陪老人家食坐卡位而光顧,不過唔會再食。
食到一半放棄

睇個餐牌基本上都係要散叫一個飯$6x-7x
飲品半價即係你要飲凍飲要加$11
普通茶餐廳咋喎

伏味重,全店只有幾個飯餐係唔需要加$11。

粟米滑蛋叉燒飯
第一眼望茨汁已經即刻無期望
茨汁水咁!,大概水佔5、6成或以上
問題係無味
滑蛋?係睇到既 仲數到添。
叉燒無味 肉好”鞋”,
米飯無咩口感、粗、乾、硬、無嚼感。
檸檬茶唔使諗住咩茶底。

服務基本上半自助。
2022-04-03
Waiting Time
7 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2021-12-04 717 views
今天首次幫襯,由於鋪頭不太起睇,所以要揾一輪才揾到😓。雖然是星期六,少了打工仔返工,但仍然要排隊。等了約5-10分鐘,終於可入座。餐單有很多選擇,本想叫沙嗲牛麵,但姐姐幫我落單時話已售罄,所以我最後叫了個炸肶沙律配即食麵,加熱奶茶。☕️落單後約5-10分鐘就有得食,很不錯👍🏻!即食麵正常,沒有特別好或不好食,如可以唔好煮太淋就更好。🍗炸肶ok,皮脆肉嫩,沙律是什果加薯仔,所以好飽肚。熱奶茶純滑,茶濃而不澀,茶奶比例不錯,好味😋!埋單唔駛加一,抵食!!😙

埋單唔駛加一,抵食!!😙
炸肶沙律配即食麵
2021-12-04
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$58 (Lunch)
炸肶沙律配即食麵
3K
2021-10-16 528 views
梗有一間係左近,講緊嘅係呢間冰室。我經常來下午茶,因環境寛敞,價錢又平民化。今日專程來晚飯。晚餐又湯又飲品,約一百元左右,真係抵食。要了一個西冷牛扒餐,大大件,鐵板上,吱吱渣渣的,散發出油脂香。西冷牛扒肉質軟腍。黑椒汁混入了一些蒜粒,惹味十足。餐湯是羅宋湯,材料十足,濃稠,好味。另一款是香煎豬扒配沙律。豬扒炸得香口不油膩。沙律不只是薯仔,還有什果,椰果…口感豐富。記得兒時傷風時經常飲的是薑檸檬可樂,好懷念啊!一絲絲的薑,濃郁,還有檸檬清香,飲後好暖胃。
晚餐又湯又飲品,約一百元左右,真係抵食。

餐湯是羅宋湯,材料十足,濃稠,好味。

2021-10-16
$100 (Dinner)
2021-09-06 388 views
香港仔金記食了精選晚餐,無骨海南雞飯配油飯,個油飯看似普通,但係味道相當突出,椰香味好突出,令到飯好香!無骨海南雞,雞肉夠嫩滑!而且啖啖肉得黎唔會乾身,keep到juicy感覺,再配上旁邊既醬油,薑蓉!更有層次感,花生粒粒脆身!整體呢個 set幾高質!Xo西芹炒蝦球,xo醬味香濃又夠惹味!西芹清新爽脆,蝦球爽口彈牙!加上洋葱絲味道更香更清爽!新鮮菠蘿咕嚕肉,酸味做到剛好,味道香甜又夠開胃!咕嚕肉炸漿唔會過厚又幾香脆!價錢唔貴食得過。

2021-09-05 282 views
入到香港仔做完野就要揾地方醫肚,見金記冰室多人,有又新鮮蛋撻出爐,就選了金記冰室無骨海南雞套餐食左正餐先,點了無骨海南雞飯有油飯,油飯夠香,雞件也夠滑溜,無骨就更加食得舒服,啖啖都係肉,有甜鼓油同薑蓉點下,仲有老火湯飲very good雪山菠蘿冰好大杯呀,本身唔知道有雪糕跟埋,我以為得黑牛同白雪公主先有雪糕,雪糕大大個好滿足曲奇底蛋撻剛好蛋撻新鮮出爐,所以點了熱奶茶來配吃。曲奇餅底食番兒時的味道,跟熱奶茶是絕配。
無骨海南雞套餐
very good
雪山菠蘿冰
曲奇底蛋撻
2021-08-26 215 views
交收完遇上下雨,  就隨意找了間茶記吃遲來的午飯不是第一次到電子化的餐廳, 不過今次的金記冰室又覺得更進一步 ; 除了上茶上餐點, 基本上都不用找侍應幫忙, 在疫情的大前題下, 減少了人為接觸就更放心.雖然說是茶餐廳, 不過選擇卻多得很, 基本上都包羅萬有, 說得出的中西快炒都有提供今日有時間, 可以慢慢享受下鐵板每個卡位都有自助添水, 非常方便, 餐廳額有心思只要在apps 上選擇, 完全不用人手處理特別一讚有"走飲管"的選擇, 非常與時並進 經常擕帶的環保飲管, 終於可以出場份量都額多, 特別一讚是羅宋湯比想像中濃郁, 有點驚喜薯菜份量也不少.
交收完遇上下雨,  就隨意找了間茶記吃遲來的午飯

今日有時間, 可以慢慢享受下鐵板

每個卡位都有自助添水, 非常方便, 餐廳額有心思

只要在apps 上選擇, 完全不用人手處理

特別一讚有"走飲管"的選擇, 非常與時並進

經常擕帶的環保飲管, 終於可以出場

份量都額多, 特別一讚是羅宋湯比想像中濃郁, 有點驚喜

薯菜份量也不少.
  • 羅宋湯
2021-08-20 144 views
中午今日早食飯,12點左右就去到香港仔,平時好多人既金記今日竟然未需要排長龍等位,不過到我食完1點已經好長龍。本來想叫一人一個蛋撻,可憎酥皮蛋撻賣晒…想食公司三文治🥪,厚料份量,中午44蚊無野飲。另外招牌常餐沙嗲牛肉麵好濃唔錯。

本來想叫一人一個蛋撻,可憎酥皮蛋撻賣晒…
想食公司三文治🥪,厚料份量,中午44蚊無野飲。

另外招牌常餐沙嗲牛肉麵好濃唔錯。
2021-08-20
2021-08-07 144 views
今日去試食金記,呢間餐廳喺香港仔平時都有唔少人排隊,廣告方面都做得唔錯,本身又俾人一種高級茶餐廳嘅感覺,所以今日一早特意去試。排隊約10分鐘,餐廳室內裝修其實同普遍冰室、茶餐廳都差唔多。衛生方面有少少唔理想,縱使在新冠肺炎疫情之下,餐具依然要自己喺櫃桶裏面攞,又冇熱水俾人616,就好似平時茶餐廳咁樣,有傳播疾病的風險!所以大家應該問侍應攞一杯熱水清洗餐具🤔整體都同普通嘅冰室、茶餐廳係冇分別嘅。今日嗌左三份美式雜扒套餐,等待嘅時候心情非常之興奮,不一會兒,套餐已送上,賣相吸引。有樣嘢大家要留意,如果叫鐵板套餐,要飯係冇薯條😬係同其他嘅餐廳唔一樣嘅。本身都好開心嘅,因為真係期待已久,但係佢嘅嘢食真係太難食啦😭😭😭😢😢😢鐵板套餐嘅所有嘢食,例如肉丶薯條等,其實都係返熱嘅,冇一樣係即整嘅,就算食大家樂、美心,別的餐廳都係即叫即整。金記嘅感覺反而係煮咗好耐之後用微波爐叮一叮,跟住再俾你食😔 應該係早市買剩嘅豬扒丶牛扒再喺午市返熱比客人。金記係啲方面真係零分😖食物質感好似佳寶 :/總括而言,金記嘅價錢其實都屬於係中上位,去食扒房都差唔多,我建議大家千祈唔好叫金記嘅鐵板套餐,不如節省一些再去扒房更好

整體都同普通嘅冰室、茶餐廳係冇分別嘅。

總括而言,金記嘅價錢其實都屬於係中上位,去食扒房都差唔多,我建議大家千祈唔好叫金記嘅鐵板套餐,不如節省一些再去扒房更好啦😤又或者去shake shack 食漢堡包都係唔錯嘅選擇😍

真係好似發咗一場惡夢咁

(每一個餐各$98另加$3嘢飲,一共叫咗三個餐☹️)
2021-08-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$303 (Lunch)
Dining Offer
Coupon