2023-01-28 471 views
前年叫的菜很好!今年大失水準訂了一盆大,一盤細的盆菜。兩盆都變了味!打電話去投訴沒有反應,不會再幫襯!好失望!令家人又失望!新年流流食過变了味的盆菜!還介紹畀朋友試!朋友嗰個都變了味!店舖都完全沒有反應
前年叫的菜很好!今年大失水準
訂了一盆大,一盤細的盆菜。兩盆都變了味!
打電話去投訴沒有反應,
不會再幫襯!
2023-01-23
2023-01-16 584 views
下午茶好抵食!茶餐廳嚟講佢地味道唔錯👍🏻叫咗個炸雞髀厚厚既肉多肉汁鮮嫩!仲有公仔麵可以選擇爽口啱晒我👍🏻加錢要埋個菜心!夠新鮮!5:30入坐當食埋個晚餐下午茶價錢好抵食!會再嚟幫襯👍🏻
2022-12-19 1305 views
之前平時都食過好多分店嘅禁忌冰室,都知佢旗下有好多類似嘅Franchise,譬如麗香園冰室其實呢兩間嘅數都大同小異,食過麗香園嘅蕃茄蛋牛肉湯飯,不好味,但係之前食嗰間質素唔穩定,牛肉一次好多,第二次就少今次去到黃大仙還原資料,去咗隔離嘅皇帝市中心搵食,太肚餓之下見到金記冰室食過OK就入咗去人手不足,而且姐姐落單非常唔熟手,其實佢呢條Q R code我哋用好過🤣🤣🤣不過佢都好有耐性而且服務非常之友善 Menu好長,下午茶都有超級多選擇不過我一心就係諗住食$39就有嘅香濃蕃茄蛋先牛肉泡飯,阿媽就揀咗個麻辣豬潤米線,阿哥就食乾炒牛河我想講阿媽嘅豬膶米線米線真係麻麻哋,睇落嘅賣相都好似好求其,而且冇乜配料,我試吓個湯仲要係完全唔話啦,此公仔麵味精湯極少極少辣嘅味道 成為你$41with a hot 飲,超級唔推薦千祈唔好嗌。如果Wong Hiu Sang鍾意食麻辣嘅話會極度失望不過我想講佢個豬膶好好味!都有好幾舊,不過每一球嘅份量比較細小慷慨啲就好等咗非常之耐起碼有三個字嘅湯飯就超級靚仔!雖然入面搵到一粒蚊子同埋條好短嘅頭髮🫣😅😅不過算啦其實都係好細,導致廚房周不時會有呢啲現象因為實在太肚餓,

Menu好長,下午茶都有超級多選擇

成為你$41with a hot 飲,
慷慨啲就好
因為實在太肚餓,又見到佢賣相咁靚仔!牛肉同蕃茄嘅份量非常之多!非常之新鮮爽口嘅蘿蔔有成大半個!非常足料!
另外牛肉都有成五片,而且唔係太細㗎 !都大片唔係碎濕濕
最後我飲晒成碗湯,平時都唔會咁飲界外湯嘅我都破戒
我對湯飯係沉迷啲🤣🤣而且佢係行健康路線啱我
飯唔算太多,女仔食嘅下午茶份量OK
阿哥嗰個最遲出現嘅乾炒牛河, $51 !超級細碟,阿哥話牛肉只有三片勁少囉,唔知點解佢啲份量咁飄忽🤣🤣究竟係我好彩定係本身湯飯係會多啲?🤣🤣阿哥話炒得好香,不過好明顯份量勁細,就算係下午茶男仔食都唔會飽

雖然呢度人手不足,但係佢哋都超好服務態度又有事,而且唔會執漏野比你
問咗兩次拎所以佢哋都好快針咗俾我

有機會都會再encore
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Tea
  • 蕃茄蛋牛肉湯飯
2022-11-17 552 views
今午 17/11/2022到黃大仙站C2出口金記食午飯。點了A餐冬瓜火腩飯。送餐後即時感到驚恐,份量客觀來說真的是少到太離譜。火腩真的是切得太細。$54午餐真的是太離譜。明白老闆要利潤,若然是太過份,客人會反感及有自己的選擇。希望老闆或經理可以注意出餐的份量,以價錢合理,CP值高,基本合理的客人服務等取勝。順祝金記各員工安康!
今午 17/11/2022到黃大仙站C2出口金記食午飯。

明白老闆要利潤,若然是太過份,客人會反感及有自己的選擇。

順祝金記各員工安康!
冬瓜火腩飯
2022-11-09 371 views
疫情放緩 又可以堂食 今日冒名而來試下佢個早餐 來到緊係食返啲基本野 沙嗲牛肉麵奄列多士 同埋熱奶茶 等待時間都短就來 早餐到喇 基本野夠熱 沙嗲牛肉食落濃列嘅沙嗲味塊肉總算係咁未柴 麵底岩岩好冇過冧 不過個奄列就🤦🏻‍♂️ 睇相就知咩事 唔多講 奶茶就茶濃奶香 不過不失 早餐時份 都好多人 要等一陣先可以就座 環境裝潢都幾有特色懷舊風 都坐得舒服 價錢方面個人覺得對於打工仔係偏高 份量就基本 可以一試嘅 有機會我都想試試佢個豬潤麵 睇相好似可以一試
2022-10-17
Breakfast
2022-10-04 426 views
去親金記冰室都係食早餐,因為佢個豬膶麵都其實幾好食,有啲薑絲僻腥,好過出邊食黎食去都係五香肉丁同埋沙嗲牛肉。🤣🤣今次見到佢個餐牌有美極生炒牛肉飯,但我又唔係好想食美極,睇吓個Menu,發現原來有蝦醬生炒牛肉飯。本住試吓有冇壞嘅心態,有驚喜喎!😀😀飯粒粒粒分明,唔會黐埋一舊舊,會好似隔夜飯無曬水份,乾爭爭咁,飯粒飽滿,口感真係幾唔錯😋😋蝦醬味道足夠,味道唔會過咸,唔使再額外去落啲咩調味料,即係豉油嗰啲。另外,我叫咗杯幾特別嘅野飲🧐🧐叫荷蘭唂咕,查返資料發現舊時香港冇咁資源豐富,所以唔係人人都飲得起朱古力(可可粉、奶精、糖嘅混合物),所以師傅會用比較平嘅可可粉,直接用砂糖混合,變成呢歡特色嘢飲,入口比較苦,大概係黑朱古力同埋牛奶朱古力嘅分別。幾特別,我其實唔係好鍾意😂😂

本住試吓有冇壞嘅心態,有驚喜喎!😀😀

另外,我叫咗杯幾特別嘅野飲🧐🧐

幾特別,我其實唔係好鍾意😂😂
2022-08-21 504 views
中湯味道適中,唔可以話特別鹹,又可以帶到少少湯既鮮甜味,算係飲過咁多間茶記中湯黎講算唔錯。叉燒滑蛋配白飯,蛋如名,非常順滑,叉燒算係一般,冇咩嘢特別,但係整體黎講性價比都算高。同埋個口感都唔錯,味道黎講,對於食開重口味既我黎講,都叫有味。霸王雞配白飯,雞比較厚身、雞腿雞胸雞背肉都有,唔會似其他茶記純俾雞胸肉柴到爆,佢雞既口感一流。出菜到檯面既時候,熱油淋面既香味都仲保留係到,一口雞再配白飯,簡直一流!十分推!

中湯
叉燒滑蛋
霸王雞配飯
中湯
霸王雞配飯
2022-08-17 332 views
今日返工放飯嘅時候 同一班同事 一齊嚟咗呢一間食嘢 之前有一位同事食過 覺得啲咖喱幾好味 不過啲豬扒 係雪藏野 唔係太推薦 跟住我是但揀咗個星洲炒米 配檸檬茶 嘅午餐 同事杯凍奶茶好多奶 俾完個員工重新整過 出到嚟都係咁 個星洲炒米好濕身 正常炒出嚟 唔應該係咁樣 覺得唔係太好食 食嘢期間 有一個員工攞咗個嘢食 (唔係我個張枱嘅人 嗌嘅嘢食)嚟到呢張枱 之後我同班同事都話冇嗌到呢個 跟住個員工竟然仲可以講話 係6號枱喎 跟住攞返入去 (個語氣唔係太有禮貌 ,但係我嗰張6號枱 真係冇嗌過 明顯係去錯枱)跟住原來係8號枱嘅食完 返到去之後 有2個同事 肚痛

個星洲炒米好濕身 正常炒出嚟 唔應該係咁樣 覺得唔係太好食

食完 返到去之後 有2個同事 肚痛
星洲炒米
星洲炒米
2022-08-08 364 views
同老公行完黃大仙商場,就去咗商場內嘅金記冰室食晚餐,冰室裝潢帶著懷舊佈置,食物也是多元化,而且價廉物美好抵食。鐵板海陸空配薯菜黑椒汁:海陸空有豬扒、魚柳、雞全翼,沿用傳統鐵板熱烘烘的上檯,再灑上濃濃的黑椒汁,香噴噴的肉味香氣四溢,汁料滿意配菜薯條份量又多,魚柳外脆內嫩,厚切豬扒夠大塊,肉質唔鞋口,雞全翼香脆可口,整體份量十足,大件夾抵食!扒餐奉送例湯熱飲,中湯係節瓜湯,味道香甜夠火喉。馬來炒貴刁:鑊氣十足,炒出焦香鍋氣,甜鹹鮮香帶咖喱的味道,用料有鮮蝦、火腿、肉絲、蛋、洋蔥等相當豐富。韭黃蝦球炒滑蛋:炒蛋口感軟嫩,蝦仁大大隻又彈牙,加入韭黃增加香味。蛋治內的半熟炒蛋夠嫩滑,而且還會流出蛋汁!法蘭西多士:即叫即做仔厚厚西多士內夾花生醬,煎炸至金黃色,配糖漿牛油,超美味!紅豆冰不會太甜,紅豆份量比較少。凍鴛鴦香濃

扒餐奉送例湯熱飲,中湯係節瓜湯,味道香甜夠火喉。

蛋治內的半熟炒蛋夠嫩滑,而且還會流出蛋汁!

紅豆冰不會太甜,紅豆份量比較少。
凍鴛鴦香濃
2022-07-20
2022-07-19 371 views
與家人出外晚飯在「金記冰室」,在冰室用膳可以享用中西美食與特飲,我們的晚餐:蜜椒薯仔牛柳粒配白飯還有例湯、 金磚風沙炸豆腐,XO醬海鮮炒烏冬,特飲白雪公主、椰汁涼粉冰、蛋白杏仁茶。蜜椒薯仔牛柳粒配白飯,薯仔炸過燴黑椒蜜汁很冶味,牛柳粒切得頗大粒的,肉味香濃,很好下飯。例湯可選擇老火湯或羅宋湯,我楝老黃瓜紅蘿蔔豬肉老火湯。金磚風沙炸豆腐,熱騰騰的長條型豆腐要稍降温才可嘗味,外脆內軟的脆皮豆腐十分受歡迎,但我比較喜歡小方形的炸豆腐,因為一口一顆容易挾又方便咀嚼。除了炸豆腐,炸薯條都香脆可口。XO醬海鮮炒烏冬,烏冬比較細碎,海鮮材料有蝦、蜆、蟹柳,XO醬味道香濃而不鹹。天氣炎熱,很受歡迎的特飲白雪公主、椰汁涼粉冰、蛋白杏仁茶。

例湯可選擇老火湯或羅宋湯,我楝老黃瓜紅蘿蔔豬肉老火湯。

天氣炎熱,很受歡迎的特飲白雪公主、椰汁涼粉冰、蛋白杏仁茶。

2022-07-19
$135 (Dinner)
2022-05-27 538 views
昨晚去買外賣第一時間諗起黃大仙金記,因為之前疫情嚴重嘅時候經常去金記,因為佢地嘅食物質素唔錯。今次我買咗1個2人套餐再加咗1個剩餸,佢地好快就準備好。當我返到屋企打開個袋發現所有食物份量比平時縮哂水,每樣都唔會多過半個飯盒。係我等候期間,我睇到堂食食物份量沒有任何改變,但外賣就......,係咪成本增加就打外賣主意,因為包到實就博我地睇唔到就唔會理,硬食!希望唔係咁。除左外賣份量有變,食物質素係ok嘅嘅。
2022-05-26
TakeAway
2022-02-21 473 views
外賣自取,到後付款一直等,原來外賣放左門口隔離枱,收銀阿姐一句野都唔講,極厭世,聽電話又態度差野食係ok既,但好似欠左你咁,無下次,唔想做就唔好做啦咁辛苦,差差差
2022-02-21
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$60 (Dinner)
琴晚外賣個蝦醬牛崧炒飯翻屋企食,攞飯時候都摸到個飯不燙手了,唔夠熱都算了,仲要一D蝦醬味都沒,唔知系咪蝦醬太貴定系廚師忘記落,唯一好的就係牛肉都好多,真系食到把鬼🔥想攞翻去質問距地,希望下次會改善
蝦醬牛崧炒飯
2022-02-06
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
2022-01-22 469 views
自數年前幫襯過有不快經驗,故一直都唔再去呢間嘢度食。始終黃大仙附近乜嘢好食都有,一唔好食就被淘汰。過咗咁多年之後,估唔到間野仲係度,所以都入去試多次係咪改善咗。裡面裝修同以前無乜大分別,不過落單就改咗手機自助形式,另外牆邊卡位有充電頭十分貼心。由於疫情嘅關係,入去需要等一陣位。自助點餐版面大致與其他冇呢個服務嘅餐廳同樣,跟著最緊要嘅食物。以前批評過炒粉麵碟頭太細唔夠食,今次幫襯就回復正常,至少食得飽。星洲炒米顏色略嫌淺咗少少,不過辣度同鹹度適中,係偶然食到炒唔勻有一兩啖好鹹,大抵上已經在水準之中。至於三文治就冇乜特別,唔夠我上次去金鐘嗰間香港地咁好食。至於杯奶茶,我揀咗少奶,不過嚟到一樣咁多奶,加上冇乜茶味,咁奶茶就失色咗啦

2022-01-21
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$45 (Tea)
2021-12-16 1193 views
今日同屋企人去黃大仙還神,還完行下街,買下嘢,食埋晚餐先返屋企!我地揀左食金記冰室,貪佢快靚正,上枱快,份量足,價錢平估唔到六點鬆已經咁多人,不過大部份好似等外賣,行入去咁岩有幾枱走,已經即刻有位卡位寬敞,坐得舒服有新嘢「冬日推介」推出左,有一人盆菜,重有肉骨茶我地三個人就緊係食套餐最抵叫一個二人套餐,再加兩個淨餸,埋單先$300,已經超級滿足椒鹽豬扒份量夠曬,好大碟,椒鹽味香,好惹味豬扒夠厚身,咬落口感非常好又夠淋,又唔會乾,好!咕嚕肉新鮮菠蘿,唔酸,好清甜!面頭重有d提子乾食下又幾過癮咕嚕肉唔厚粉,外脆內嫩沙薑雞例牌肉質結實,沙薑味香濃風沙豆腐呢個勁正,新鮮熱辣辣,外層好香脆,內裡超嫩滑,大家爭住食四款小菜味道都好滿意,雖然睇落好似重口味,但唔會過咸,食完返到屋企無口乾!

我地揀左食金記冰室,貪佢快靚正,上枱快,份量足,價錢平

卡位寬敞,坐得舒服

有新嘢「冬日推介」推出左,有一人盆菜,重有肉骨茶

我地三個人就緊係食套餐最抵

叫一個二人套餐,再加兩個淨餸,埋單先$300,已經超級滿足

椒鹽豬扒

份量夠曬,好大碟,椒鹽味香,好惹味

豬扒夠厚身,咬落口感非常好
又夠淋,又唔會乾,好

咕嚕肉
新鮮菠蘿,唔酸,好清甜!
面頭重有d提子乾食下又幾過癮

咕嚕肉唔厚粉,外脆內嫩

沙薑雞例牌
肉質結實,沙薑味香濃

風沙豆腐

呢個勁正,新鮮熱辣辣,外層好香脆,內裡超嫩滑,大家爭住食