2021-11-01 63 views
話說行行下街見到呢間餐廳好得意明明太子就係旺區,但突然殺出一間懷舊餐廳吸引左好奇既我去試下😌幾鍾意個環境,睇到好多舊事物都會令我有d覺悟。講番野食先,我見大部分客人唔係嗌花膠鐵板餐就係嗌雞煲~今晚食唔落雞煲就食鐵板餐喇!!我就揀左花膠美國肉眼,另一半就揀左花膠紐西蘭牛柳,今晚冇晒中湯就要左紅湯,其實仲好,因為我好鍾意飲紅湯🙈🙈好快已經送上紅湯,佢係比一般餐廳大碗,而且仲要好多湯渣,夠晒酸好好味!最怕係d湯好稀好水唔夠味,但呢個湯好飲而且唔油!!!跟住再上餐包,熱辣辣好軟熟~🥰🥰之後先黎左我既肉眼(medium) ,waiter好細心幫我淋汁再比我,份量好大,有兩件肉眼一大一細,有薯菜,同一兩塊花膠,肉眼牛味較重,而且都做到5成效果,薯仔食落好綿,仲落左少少bacon and cream做toppings!花膠都唔係薄個種,都有一定厚度,而且都煮得夠淋身!😏😏另一半個個係牛柳(medium ) ,如果你鍾意啖啖肉既話,你一定要揀牛柳!!!!!!佢兩件都好大件同厚身!!入口juicy但牛味不及肉眼,但入口啖啖肉真係好過癮!!!!!!!鍾意食鐵板而又食得多既朋友仔絕對可以試下呢間!好唔錯既選
話說行行下街見到呢間餐廳好得意

明明太子就係旺區,但突然殺出一間懷舊餐廳

吸引左好奇既我去試下😌

幾鍾意個環境,睇到好多舊事物都會令我有d覺悟。

另一半個個係牛柳(medium ) ,如果你鍾意啖啖肉既話,你一定要揀牛柳!!!!!!佢兩件都好大件同厚身!!入口juicy但牛味不及肉眼,但入口啖啖肉真係好過癮!!!!!!!鍾意食鐵板而又食得多既朋友仔絕對可以試下呢間!好唔錯既選擇!😍😍😍

味道:1️⃣2️⃣3️⃣4️⃣

環境:1️⃣2️⃣3️⃣4️⃣

服務:1️⃣2️⃣3️⃣

地點:1️⃣2️⃣3️⃣4️⃣
2021-10-30 51 views
.📍 金沙角冰室📍香港太子彌敦道749號地舖點了煙三文魚海蝦燴飯(76hkd)和香煎牛扒配咖喱奄列蛋包飯(72hkd),選了特飲阿華田紅豆冰(+15hkd)和奶茶紅豆冰(+10hkd)🥰先說這間的份量真的超級多好划算😂燴飯有三個玫瑰花卷的三文魚,很有心思,而且最近好久沒吃到煙三文魚,私心超想吃😂海蝦也很爽口彈牙,燴飯的量也不是跟你開玩笑😂男生不一定可以吃完,蛋包飯的咖喱汁濃而不辣,牛扒也給好大份⋯老闆真的很怕我們沒飽😂飲料來說紅豆好甜好綿,而且紅豆的量是我看過數一數二多的🥰奶茶很像樽仔奶茶的口味,茶味很突出,阿華田的粉也加超多,不會太淡🥰#foodiblum港式
📍 金沙角冰室
📍香港太子彌敦道749號地舖

香煎牛扒配咖哩奄列蛋包飯
煙三文魚海蝦燴飯

#foodiblum港式
2021-10-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
香煎牛扒配咖哩奄列蛋包飯
煙三文魚海蝦燴飯
鮮茄焗厚切豬扒飯🐷$76話明厚切豬扒梗係要影下俾大家睇幾厚😛目測都有1cm咁厚☺️食落去肉汁豐富😍都好重蕃茄香味🙂最正嘅係有原粒大蕃茄超Juicy😁令到成個飯嘅口感更加好😙飯用蛋炒過🤪畫龍點睛嘅部份就係表面有好多焗好咗嘅芝士🤩芝士控可以一試煙三文魚海蝦燴飯🦐$76超有港式茶餐廳風味🤣啲飯都算粒粒分明😀每一粒飯都有白汁包住😗但係食落去又唔算好肥膩🙂啲蝦份量都多都大隻😎同埋除咗有蝦同埋三文魚😃仲有啲沙律菜🍀+蕃茄仔點綴😁其實成個飯來講以茶餐廳水準都算OK紅豆冰🧊&奶茶紅豆冰🧊+$10&+12紅豆份量超多😊足足有三份一杯紅豆冰咁多😙飲落去唔算超級甜😋兩杯都重奶香味😝不過奶茶紅豆冰呢個配搭更加新穎🤩喺第二度唔多覺😎可以trytry

鮮茄焗厚切豬扒飯🐷$76

煙三文魚海蝦燴飯🦐$76

紅豆冰🧊&奶茶紅豆冰🧊+$10&+12
2021-10-27 74 views
今日收工行經太子,發現這間金沙角冰室,充滿香港懷舊特色,香港情懷,餐廳內有燈柱位、霓虹燈招牌等等,到處都係打卡位,幾有特色。看看Menu,除了港式冰室都有的菜色外,更有招牌日式咖喱奄列蛋包飯、精選金牌焗飯等等多款選擇。意式鮮茄焗厚切豬扒飯 $76我點了最愛的焗豬扒飯,豬扒厚切,嫩滑汁潤,意式鮮茄汁酸甜開胃,飯底粒粒分明,整體不錯。雜果冰 $25咖啡紅豆冰 $28點了特色咖啡紅豆冰,紅豆夠蓉,配上香濃咖啡,更增添一份港式特色。蒲燒鰻魚奄列蛋包飯 $88原條蒲燒鰻魚好吸引,奄列蛋包飯好飽滿,再另上一碗特色咖喱汁,下飯一流。

意式鮮茄焗厚切豬扒飯 $76

雜果冰 $25
咖啡紅豆冰 $28

蒲燒鰻魚奄列蛋包飯 $88

2021-10-17
Type of Meal
Dinner
2021-10-26 66 views
太子特色冰室旺角太子一帶好多茶餐廳同冰室,今日介紹嘅係一間裝修同嘢食都幾特別嘅冰室。鰻魚奄列蛋包飯配咖哩好少見鰻魚飯會配埋咖哩汁,鍾意食咖哩嘅我梗係要試吓啦,估唔到咖哩汁有驚喜,用嚟撈飯好正,啲薯仔又好淋好入味,下次要直接點個咖哩飯食先得。意大利海鮮燴飯呢款就偏西式少少,賣相都唔錯,啲飯有好濃啲蕃茄味,又幾好味喎,不過就唔係意大利飯。而海鮮份量都多,蝦、青口、魷魚同帶子鋪滿個碗。每個飯都有跟湯同嘢飲。我哋要咗幾特別嘅奶茶紅豆冰同阿華田紅豆冰,又幾夾幾好飲呀。
太子特色冰室

鰻魚奄列蛋包飯配咖哩

意大利海鮮燴飯

2021-10-25 64 views
上星期的某一個晚上,小編去搵太太食飯,經過呢間位置太子嘅「金沙角冰室」,見餐牌都相當吸引,就同太太決定入去試吓佢😬法式忌廉海鮮燴天使麵$78 + $10華田紅豆冰忌廉汁融入落天使麵度都幾夾👍而啲海鮮有魷魚、青口、帶子、蝦🦐都幾豐富架😂蒲燒鰻魚奄列蛋包飯配咖喱$88 + $8 什果冰估唔到蛋包飯點咖喱汁係咁正, 真係食極都唔夠喉😆仲有條鰻魚送飯,真係不得之了😝P.S. 值得一提,店員嘅服務令人留下深刻印象,和藹有禮,解答清晰!👍

法式忌廉海鮮燴天使麵$78 + $10華田紅豆冰

蒲燒鰻魚奄列蛋包飯配咖喱$88 + $8 什果冰

📼📞📹📽🕰懷舊vintage80年代風🎈🕰我就最中意 呢間冰室個裝修就中曬我心水😛仲要勁近地鐵站🚉太子站行一分鐘就到其實我系睇完OR睇到佢裝修吸引咗我 呢到有鋸扒 意式燴天使麵 忌廉燴飯 咖喱蛋包飯 沙律🥗小食三文治🥪雞煲 總之妳想食嘅都有🤪😋佢哋個粟米忌廉湯真系好飲 好濃好rich好多粟米🌽粒 雖然係禮堂但係完全好有誠意🎊嚟到冰室一定要整返杯冰鎮咖啡☕️朱家就要紅豆冰 司華力腸鋸齒型薯條🍟都系好Classic冰室必叫嘅 我地仲食左煙三文魚海蝦忌廉燴飯 黑椒牛柳粒天使麵 成個冰室都好有感覺 全部裝修設計都係香港🇭🇰以前嘅流行句 🎞📼📽
2021-10-22 52 views
香港的立冬,就是一天的時間。還好前幾天新聞有報道,不然真的是猝不及防。冬天,就這麼到了,吃飯也要找一些溫暖的地方。 早就聽說深圳廣州有復古風格的餐廳,排隊要排一個上午。今天來了地道的香港復古餐廳,不用排隊,位置寬敞,燈光璀璨,😄 好像在電影🎥裡面,這個時候,需要一個工具人,幫忙拍兩張照騙,吸引一下眼球。黑椒牛柳天使麵 78牛柳很嫰,入味又有營養,喜歡這種滿足感,冬天吃,剛剛好,給人溫暖的幸福感。天使麵很軟,配上小小的蔬菜,今天一天的營養就足夠了。 熱檸檬🍋水 5最喜歡的餐飲,也是最健康的。 中湯鮮美,暖胃,值得來一碗。金沙角冰室太子彌敦道749號地舖

黑椒牛柳天使麵 78

熱檸檬🍋水 5
最喜歡的餐飲,也是最健康的。

中湯
鮮美,暖胃,值得來一碗。

金沙角冰室
太子彌敦道749號地舖
餐廳大玩傳統冰室格調,用上了懷舊的裝潢風格,饒有特色。門口的綠色鐵閘設計甚為吸引,上面的「掂過碌蔗」🎍盡顯廣東話特色。推門入內似走進時光隧道,彷彿定格於六七十年代。餐廳佈局模仿六七十年代的舊冰室,深褐木製餐桌配深啡木椅🪑,配上綠色膠版製的靠牆卡位,燈光偏暗黃,給人一種舊式老香港感覺。💈 天花板上掛滿閃爍的燈泡💡,牆上的霓虹燈招牌用色大膽誇張。.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°﹒☆°.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°☆我們點了:🤍卡邦尼海蝦燴天使麵 Caboni Shrimp Braised Angel Noodles $78🤍黑椒牛柳粒燴天使麵 Black Pepper Beef Tenderloin Cube Braised Angel Noodles $78🤍 一口奶油豬仔包 $8🤍 奶茶紅豆冰 $28🤍 阿華田紅豆冰 $28.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°﹒☆°.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°☆😳😳😳推介奶茶紅豆冰!!! 茶味十分濃郁🤎🤎🤎 沒想過茶餐廳竟然會推出天使麵(印象中天使麵都是去西餐廳才會吃到),所以我們點了兩個不同口味的試試。黑椒牛肉粒比較惹味,黑椒醬汁是打芡的;至於卡邦尼海蝦醬汁裡面有四隻海蝦

我們點了:
🤍 一口奶油豬仔包 $8
🤍 奶茶紅豆冰 $28
🤍 阿華田紅豆冰 $28

黑椒牛肉粒比較惹味,黑椒醬汁是打芡的;至於卡邦尼海蝦醬汁裡面有四隻海蝦和一些煙肉塊,海蝦沒有預先剝殼,吃起來比較會棘手🦐。
天使麵煮得有點偏軟,不過份量頗大,十分飽肚。奶油豬仔包的麵包有半個焗得脆身,另外半個卻頗為冧身,質素不太穩定。

整體來說,食物的味道沒有很驚艷,大家可以抱著去吃普通茶餐廳的心態去試試。不過餐廳裝潢風格真的很有本土特色🇭🇰,想要去感受一下老香港情懷的朋友們不妨去參觀一下!👀

金沙角冰室 (太子)

2021-10-20 74 views
今日起太子附近行街,諗住頹頹地食個夜晚飯就返屋企,所以就入左呢間冰室.點知入到黎,餐廳環境好乾淨!裝橫好特別好多霓虹燈裝飾,十分有懷舊香港地風味🤣而且餐廳食物種類好多且高質!絕對出乎我意料😌特級花膠扒拼美國肉眼扒 [$108]係呀你冇聽錯係花膠扒!佢個花膠真係大到成個扒咁大!而且好厚好彈牙😋肉眼扒都嫩同剪得啱啱好👍🏻另外佢係有成個完整焗薯做配菜😙絕對食到你飽到不行不行🤣呢個價錢真係好抵!意大利海鮮燴飯 [$76]雖然話係冰室…但係佢賣相同擺設甚至味道都同西餐廳有得比!而且海鮮量好多就黎遮住個飯,正呀😭💕炸雞中翼沙律 [$38]雞翼炸得剛剛好,外脆內嫩,食落肉汁滿滿🥰沙律份量好多,女仔食呢個都可以當一餐😆整體黎講好滿意呢間冰室!首先入到去真係有驚喜!首先食物質素高,店內整潔,服務員態度都好好🤣佢會主動過黎介紹店內招牌菜品比我地!值得一讚🥳

特級花膠扒拼美國肉眼扒 [$108]

意大利海鮮燴飯 [$76]

炸雞中翼沙律 [$38]

2021-10-19 68 views
#估佢唔到咁抵食 #食好西.難得同攸桐爸去拍拖,當然要搵吓有咩好食啦~今次我哋去咗一間懷舊冰室呢間冰室真係為鬧市增添一點懷舊.金沙角冰室📌太子彌敦道749號地舖.入到去, 見到好多食客都點咗花膠鐵板餐我都唔執輸跟住叫先~.♦️我點咗 #特級花膠美國肉眼鐵板餐 嚟到時, 我真係叫咗出嚟呀~佢真係好大隻花膠呀~我叫咗Medium, 佢份量一啲都唔細呀~我果份, 一大一細(2塊扒呀~)同埋佢哋都做到5成熟(抵讚!!)講埋個花膠先~好厚身, 又夠哂”淋”.♦️攸桐爸就叫咗 #特級花膠紐西蘭牛柳同樣都係好大隻花膠!!!佢2塊牛柳超大超juicy!! (睇到都流口水~)不過牛味不及肉眼....整體評分:最高為🟣🟣🟣🟣🟣味道:🟣🟣🟣🟣🟣服務:🟣🟣🟣🟣環境:🟣🟣🟣🟣🟣地點:🟣🟣🟣🟣🟣.總括嚟講,金沙角冰室係地點方便坐位寬敞, 值得一試!!!••••••••••••••••••••••••••••••.#攸桐媽飲飲食食遊蹤 #攸桐媽 #攸桐媽媽遊樂團 #zozimama #6B29production #路邊研究事務所 #6B29 #金沙角冰室 #冰室 #太子美食 #香港美食 #大小帳 #互追 #foll
#估佢唔到咁抵食 #食好西
難得同攸桐爸去拍拖,
當然要搵吓有咩好食啦~
今次我哋去咗一間懷舊冰室
呢間冰室真係為鬧市增添一點懷舊
金沙角冰室
📌太子彌敦道749號地舖
入到去, 見到好多食客都點咗花膠鐵板餐
我都唔執輸跟住叫先~
♦️我點咗 #特級花膠美國肉眼鐵板餐
嚟到時, 我真係叫咗出嚟呀~
佢真係好大隻花膠呀~
我叫咗Medium, 佢份量一啲都唔細呀~
我果份, 一大一細(2塊扒呀~)
同埋佢哋都做到5成熟(抵讚!!)
講埋個花膠先~
好厚身, 又夠哂”淋”
♦️攸桐爸就叫咗 #特級花膠紐西蘭牛柳
同樣都係好大隻花膠!!!
佢2塊牛柳超大超juicy!! (睇到都流口水~)
不過牛味不及肉眼...
整體評分:最高為🟣🟣🟣🟣🟣
味道:🟣🟣🟣🟣🟣
服務:🟣🟣🟣🟣
環境:🟣🟣🟣🟣🟣
地點:🟣🟣🟣🟣🟣
總括嚟講,金沙角冰室係地點方便
坐位寬敞, 值得一試!!!
#攸桐媽飲飲食食遊蹤 #攸桐媽 #攸桐媽媽遊樂團 #zozimama #6B29production #路邊研究事務所 #6B29 #金沙角冰室 #冰室 #太子美食 #香港美食 #大小帳 #互追 #followforfollow #hk
2021-10-17 69 views
金沙角冰室 (太子).純粹行過醫肚,因為我倆通常快食都揀茶記冰室,貪佢夠快,食完好驚喜可以比全五星! !.▪️意式鮮茄焗厚切豬扒飯▪️.焗飯店員貼心提醒等耐少少,豬扒果然厚身但肉質完全唔粗糙,最重要係個汁真係好fresh鮮茄味,夠酸甜再配上乾身一粒粒嘅炒底,好食!.▪️香煎牛扒奄列蛋包飯▪.蛋包飯又係其中我最鍾意食嘅嘢之一,佢蛋同飯嘅份量剛好,因為太多嘅蛋會好漏佢另外有碗咖喱汁係分開上,蛋包飯配咖喱汁一啖又一啖勁快食完😂 牛扒又係完全唔韌薄薄地,好味! !.▪️芝士火腿奄列▪️.男朋友好喜歡食奄列,叫嗰陣店員話佢都好喜歡食呢個😂芝士香係奄列入面半溶,好吃!.▪️鮮油多士▪️.搞錯左以為係鮮油奶多,其實係鮮油😂.📌 金沙角冰室 (太子)太子彌敦道749號地舖環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
金沙角冰室 (太子)

▪️意式鮮茄焗厚切豬扒飯▪️

▪️香煎牛扒奄列蛋包飯▪

▪️芝士火腿奄列▪️

▪️鮮油多士▪️
搞錯左以為係鮮油奶多,其實係鮮油😂
📌 金沙角冰室 (太子)

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
香港人鐘意懷舊就係人都知,今次就無意比我發現哩個位於太子嘅冰室,門面充滿6-70年代感,令到我不期然咁行咗入去❤️入到去比佢五光十色嘅霓虹燈吸引咗,入面仲放咗好古舊嘅街燈,中間嘅枱令我諗起電視劇嘅食野嘅攤檔,加上佈置更令我好似彷如係古裝街咁😚 卡位嘅設計就好似板間房嘅門框,真係好特別!我哋兩個女仔分別叫咗一個天使麵同一個飯,份量都okay 👍🏻 食哂岩岩好❤️ 法式忌廉海鮮燴天使麵 忌廉夠creamy,汁夠多,天使麵唔乾身😋海鮮正常發揮唔鞋口👍🏻浦燒鰻魚奄列蛋包飯配咖哩汁 鰻魚juicy,咖哩汁香濃,蛋都好滑👍🏻飯係炒飯黎,都炒得乾身😋 仲有個沙律伴碟 👍🏻 剛好可以balance返❤️一間咁有特色嘅茶餐廳真係好少見,位置仲要只係係太子站C1出口轉右手邊,過條馬路就見到,真係好方便👍🏻下次去再著靚靚影下相打埋卡先❤️

法式忌廉海鮮燴天使麵

浦燒鰻魚奄列蛋包飯配咖哩汁

中午上堂後已經3:30因為太肚餓所以就喺對面嘅附近餐廳搵食, 見到呢一間餐廳出面menu都正正常常所以就入去求其填飽個肚就算⋯⋯點知,賴嘢😤叫咗個星洲米加杯凍檸茶,(最基本炒嘢)檸檬茶正正常常,到主角星洲米出場,好明顯睇得出米粉烚熟咗後係咁意加D材兜兩兜就算,冇鑊氣都唔緊要,就連D蝦都一陣雪味,义燒又嚡又硬😪,求其將所有配料加上去撈勻左就起碟,任何食物出品都要過得自己先過得人哋先得嘅….咁繼續落去唔捱得好耐架,一定要檢討改進下食物質素先提升到更佳競爭能力,真係要加油啦老細🤨都係自己懶,行去食餃子🥟就可靠得多,再唔係去牧羊少年都係一個信心保證,下次趕時間醫肚速食麥當勞就最快最了當😵‍💫
星洲炒米
2021-09-15
Type of Meal
Tea
2021-09-22 171 views
呢間餐廳的六七十年代環境吸引我進入食午餐,但是一坐低睇個餐牌竟然唔知想食乜,應該話冇乜嘢吸引到我,無咩特色,最後點了午餐海鮮炒烏冬,有湯有嘢飲。炒烏冬份量不大,細食的我都爭啲唔夠食,青口有啲臭,冇諗過蝦會原隻上,炒得沒有鑊氣,估唔到炒烏冬都可以咁失敗。奶茶好飲,湯同烏冬差唔多。味道:環境:服務:特色:(可能鐵板先係主打,但我無試)泊車:(响彌敦道,你仲想點)評語:俾個炒烏冬搞到我唔會想返嚟再試其他主打菜

海鮮炒烏冬

味道:

環境:

服務:

特色:
(可能鐵板先係主打,但我無試)
泊車:
(响彌敦道,你仲想點)

評語:俾個炒烏冬搞到我唔會想返嚟再試其他主打菜