突然好懷念大排檔嘅味道朋友二話不說.帶我嚟沙田圍叫返幾碟鑊氣小炒位置超方便.一出馬鐵站就到望到大廚喺廚房炒到火光紅紅.foom foom聲碟碟都即炒熱辣辣店內空間寬敞冷氣舒適.我地坐近廚房.完全無油煙味海鮮即叫即撈.超新鮮✨蒜蓉蒜蝦大大隻爽口.開邊蒸面層舖上粒粒蒜蓉墊底嘅粉絲超好味✨豉汁蒸大鱔厚切鱔片啖啖肉肉質爽彈.豉汁係完美配搭✨紅燒乳鴿皇乳鴿外皮香脆比一般更大隻.更厚肉✨啫啫通菜煲好耐無食過咁正嘅通菜煲熱辣辣.炸炸聲.好惹味✨菠蘿咕嚕肉沾滿酸汁嘅咕嚕肉.依然粒粒香脆加入新鮮菠蘿青椒同洋蔥酸酸甜甜.係必食嘅小菜質數比酒樓更高水準以後同屋企人食飯又多個選擇喇

突然好懷念大排檔嘅味道

質數比酒樓更高水準
以後同屋企人食飯又多個選擇喇

2024-10-07
3 day(s) ago 0 views
開業26年,是區內數一數二的出名大排檔🏅主打多款鑊氣小菜及生猛海鮮🦀充滿香港風味的本地大牌檔☺️馳名金牌紅燒乳鴿,皮脆肉嫰🐦是每枱食客必點的招牌菜式🥢下鍋烹調前用特製醬汁滷過💦就算不蘸淮鹽亦足夠入味😋柔軟茄子浸泡在美味的牛仔骨汁中🍆牛仔骨肉質結實,香口惹味,送飯一流🍚田雞上枱香氣四溢,份量也不少🥘口感惹味,肉質細嫩🐸尤其是田雞腿部份,肥美厚肉😙椒鹽蝦炸得金黃香脆🍤必須連殼放入口中品嚐,才能吃出其風味🤩蝦肉彈牙又新鮮,有微辣及蒜香味🦐桶蠔夠肥大,飽滿脹卜卜😍入口爆汁,鮮味滑溜夠乾身🦪加上勁多薑蔥爆炒,鑊氣十足🔥
開業26年,是區內數一數二的出名大排檔🏅
主打多款鑊氣小菜及生猛海鮮🦀
充滿香港風味的本地大牌檔☺️

馳名金牌紅燒乳鴿,皮脆肉嫰🐦
是每枱食客必點的招牌菜式🥢
下鍋烹調前用特製醬汁滷過💦
就算不蘸淮鹽亦足夠入味😋

柔軟茄子浸泡在美味的牛仔骨汁中🍆
牛仔骨肉質結實,香口惹味,送飯一流🍚

田雞上枱香氣四溢,份量也不少🥘
口感惹味,肉質細嫩🐸
尤其是田雞腿部份,肥美厚肉😙

椒鹽蝦炸得金黃香脆🍤
必須連殼放入口中品嚐,才能吃出其風味🤩
蝦肉彈牙又新鮮,有微辣及蒜香味🦐

桶蠔夠肥大,飽滿脹卜卜😍
入口爆汁,鮮味滑溜夠乾身🦪
加上勁多薑蔥爆炒,鑊氣十足🔥
  • 紅燒乳鴿皇
  • 啫啫茄子牛仔骨
  • 薑蔥田雞
  • 椒鹽海中蝦
  • 薑蔥桶蠔煲
4 day(s) ago 0 views
香港買少見少嘅冬菇亭大排檔!有魚缸養住活海鮮不特止,竟然有埋燒味爐🫢。🌟燒鵝(下庄)$158好出色嘅脆皮燒鵝,仲係半肥瘦。有鵝油香但唔使lur肥膏,肉質又唔會太結實。我覺得好食過大多數酒樓,價錢又唔貴。🌟椒鹽瀨尿蝦 $188瀨尿蝦每隻大概手掌咁長,彈牙同埋超鮮甜,一定係活海鮮。🌟黑椒洋蔥牛仔骨 $145牛仔骨份量極多,我覺得比平時啲大排檔多一半。冇咩肥膏,肉質軟腍唔韌。洋蔥索晒黑椒汁超惹味。🌟濃湯鮮茄野菌時蔬 $98奶白色嘅上湯味道真係極濃。菠菜煮得好腍又吸收咗上湯嘅味道。菇菌油爆過特別香。

🌟燒鵝(下庄)$158

🌟椒鹽瀨尿蝦 $188
瀨尿蝦每隻大概手掌咁長,彈牙同埋超鮮甜,一定係活海鮮。

🌟黑椒洋蔥牛仔骨 $145

🌟濃湯鮮茄野菌時蔬 $98

5 day(s) ago 0 views
✨紅燒乳鴿王乳鴿size夠大隻 啖啖肉 熱辣辣炸起炸到皮脆肉嫩 肉汁豐富 必食✨啫啫茄子牛仔骨煲牛仔骨份量好多 件件都好大件好厚肉肉質結實 帶筋膜有咬口 配茄子好夾 調味啱啱好 呢個餸真係送飯一流✨豉汁蒸魚雲豉汁惹味 魚雲新鮮肥美 肉質嫩滑 ✨椒鹽鮮魷份量十足 外層粉漿唔會好厚 炸得金黃鬆脆 鮮魷爽口鮮味總結:食物唔錯 有鑊氣 份量十足小菜款式選擇都唔少 除咗餐牌上嘅小菜仲有貼出多款時令菜式 環境可以 服務唔錯 價錢合理 地點夠方便 可以一試
✨紅燒乳鴿王

小菜款式選擇都唔少 除咗餐牌上嘅小菜
仲有貼出多款時令菜式 環境可以
服務唔錯 價錢合理 地點夠方便 可以一試
2024-10-10 0 views
香港大排檔已經買小見小,街坊風味真係好有特色好值得保留,難得屋企附近仲有,所以有時都會去炒D小菜飲返兩杯輕鬆一下😊呢間位置好方便,就係馬鐵站出口附近,而且另一面仲有好多可以去到唔同地區既巴士小巴,交通相當方便。室內外任君撰擇,老闆好熱情同街坊閒談,氣氛相當唔錯👍坐低先來兩支大啤,大大個冰筒甚有風味,各式小菜海鮮,煎炒煮炸好多種類真係有D撰擇困難😂懷舊煎蠔餅:大大隻蠔,餅身香脆蒜蓉蒸蝦:蝦身雖小但好新鮮豉椒炒蜆:份量好多好野味,厚厚既肉身招牌小炒皇:好有獲氣仲好足料

懷舊煎蠔餅:大大隻蠔,餅身香脆
蒜蓉蒸蝦:蝦身雖小但好新鮮
豉椒炒蜆:份量好多好野味,厚厚既肉身
招牌小炒皇:好有獲氣仲好足料
2024-10-07
2024-10-09 0 views
同朋友尋找香港原味道,當然少不了大牌檔,今日同朋友來到沙田博康邨,係少有現存嘅冬菇亭之一,金沙角美食小廚地方光猛整潔,有室內冷氣及露天座位適合唔同人需要,我們坐室內有冷氣。燒鵝拼燒腩仔燒鵝肥美燒得好香,皮脆啖啖鵝油流出嚟,鵝肉鵝味濃夠甘香,燒腩仔層皮酥脆肉鬆軟好食。招牌小炒皇幾乎係大牌檔必點菜,每間大牌檔都有自己風格嘅小炒,有韭菜花、銀魚仔、腰果、蝦乾、蝦米、蝦仁同魷魚,加乾蔥頭同辣椒炒惹味十足,送啤酒滿分。懷舊煎蠔餅的確有啲懷舊嘅味道,炸得好酥脆,蠔肉好鮮好甜,加咗芫茜煎炸更香。菠蘿咕嚕蝦球即炸蝦球加入菠蘿、青紅椒、洋蔥甜酸汁快炒,外皮脆,蝦球爽脆酸酸甜甜好醒胃,維持香脆時快啲食。金沙角美食小廚鑊氣夠,碟頭份量好充足,都幾抵食。
燒鵝拼燒腩仔
招牌小炒皇
菠蘿咕嚕蝦球

金沙角美食小廚鑊氣夠,碟頭份量好充足,都幾抵食。
  • 懷舊煎蠔餅
  • 招牌小炒皇
  • 燒鵝拼燒腩仔
2024-10-06 0 views
金沙角美食小廚🍽️ 沙田博康邨熟食中心地舖☎️ 2692 2022🕰 1030-2200 星期一至日#foodtummyin沙田➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ 🍽️ 蒜蓉粉絲蒸鮮魷 $128 ❤️4.5/5一上枱就聞到濃濃嘅蒜蓉味!粉絲份量亦都十足而且入味,而鮮魷不會太煙靭,咬落不痴牙。大推!🍽️ 啫啫茄子牛仔骨煲 $145 ❤️4.2/5牛仔骨十分軟熟,而且很入味!入量亦多。而茄子咬落十分淋,兩者夾埋十分好食,送飯一流!🍽️ 紅燒乳鴿王 每隻 $75 ❤️4.5/5乳鴿外皮十分脆,而且肉質嫩滑不會老,而且油脂豐富,十分香脆!🍽️ 芝士焗琵琶豆腐 $105 ❤️ 4.5/5本身感覺上兩者不會太配合,但是當上枱後有意想不到效果,芝士味十分濃郁,而且豆腐皮薄餡靚,十分好食!
金沙角美食小廚

🍽️ 啫啫茄子牛仔骨煲 $145 ❤️4.2/5

🍽️ 紅燒乳鴿王 每隻 $75 ❤️4.5/5

🍽️ 芝士焗琵琶豆腐 $105 ❤️ 4.5/5
2024-09-29 157 views
沙田圍站A出口行3分鐘就到, 地點十分方便。 舊式的屋邨大牌檔買少見少,能直接看到廚房的廚師炒餸,有風味又有鑊氣。星期六的晚上,室內和半露天位置都座滿客人。餐牌菜品選擇十分多,價格便宜又大碟。1. 脆皮燒鵝拼叉燒 脆皮燒鵝外脆內嫩,叉燒肥瘦適中,鮮嫩多汁。2. 懷舊煎蠔餅 外酥內軟,蠔餅中包裹著鮮嫩的蠔肉。 懷舊的味道,帶有淡淡的海鮮香氣,回味無窮。3. 香煎琵琶紅燒豆腐 豆腐軟綿,外層煎至金黃酥脆,口感豐富。紅燒醬汁滲入豆腐,帶有濃厚的鮮香味。4. 濃湯蕃茄野菌時蔬 湯濃滑爽,野菌和蕃茄口感鮮美。 濃湯融合了蕃茄的酸甜和野菌的香氣,清爽宜人。5. 薑蔥魚腩煲 魚腩鮮嫩,入口即化,帶有薑蔥的香氣。 薑蔥調味突顯了魚肉的鮮美,熱辣辣香氣撲 鼻,一道溫胃美味煲仔菜。

1. 脆皮燒鵝拼叉燒

脆皮燒鵝外脆內嫩,叉燒肥瘦適中,鮮嫩多汁。

2. 懷舊煎蠔餅

外酥內軟,蠔餅中包裹著鮮嫩的蠔肉。
懷舊的味道,帶有淡淡的海鮮香氣,回味無窮。

3. 香煎琵琶紅燒豆腐

4. 濃湯蕃茄野菌時蔬

湯濃滑爽,野菌和蕃茄口感鮮美。
濃湯融合了蕃茄的酸甜和野菌的香氣,清爽宜人。

5. 薑蔥魚腩煲

魚腩鮮嫩,入口即化,帶有薑蔥的香氣。
薑蔥魚腩煲
濃湯蕃茄野菌時蔬
香煎琵琶紅燒豆腐
脆皮燒鵝拼叉燒
2024-09-28 146 views
今日心血來潮想午飯食小菜,諗起博康村個邊有冬菇亭,就專程搭左2個站既馬鐵去啦!今次黎左D間叫做金沙角美食小廚!平時夜晚黎冇點心的,今日中午黎到原來有點心的,又多一個選擇👏👏講返正題先,今次我地兩個人叫左四個小菜,叫既都係D大路野黎!金銀蛋煮時蔬(白菜仔黎)椒鹽鮮魷 芥末牛柳粒椒鹽海中蝦首先四碟餸既份量真係好足,絕對夠食有突。但真心要讚一讚個椒鹽海中蝦,真係超惹味,D蝦脆脆脆,可以連殼都食埋!!個牛柳粒有D合桃係度,又係好香口的,配埋個芥末真心正!椒鹽魷魚都好夠味,金銀蛋煮時蔬正常發揮。其實仲有好多餸想叫,但兩個人真係食唔晒,多人黎食就一流!!值得推介既大排檔!!!!!!!!!!!!!!!!!
今次黎左D間叫做金沙角美食小廚!
金銀蛋煮時蔬(白菜仔黎)
椒鹽鮮魷
芥末牛柳粒
椒鹽海中蝦
首先四碟餸既份量真係好足,絕對夠食有突。
個牛柳粒有D合桃係度,又係好香口的,配埋個芥末真心正!
椒鹽魷魚都好夠味,金銀蛋煮時蔬正常發揮。
2024-06-14 460 views
同屋企人嚟食,見到新開張環境:2.5/10餐廳成地都係黑蚊蚊嘅積,冷氣機滴水,而且最不能接受係啲碗碟好油,洗咗三次都係整油身,同埋要搭枱(我理解但唔習慣)食物:4.5/10雞係抵食,孖寶餐嚟計翻開都係$8x有半隻通菜同椒鹽鮮魷好咸好咸,咸到要用清水沖開先入到口最kick係椒鹽鮮魷,咸而且唔抵食,圖中係一件都未食過$108定$118😂另外嗰個西蘭花都係一舊都未食過~~總結:地方唔乾淨,上菜慢,餸菜質素唔穩定唔難食但唔好食~有得揀唔會做first priority~~~最後埋單$500左右 正正常常 唔洗+1但茶位$8/1
同屋企人嚟食,見到新開張

環境:2.5/10

食物:4.5/10
雞係抵食,孖寶餐嚟計翻開都係$8x有半隻
通菜同椒鹽鮮魷好咸好咸,咸到要用清水沖開先入到口

最後埋單$500左右 正正常常 唔洗+1但茶位$8/1

2023-05-07 1981 views
第一次去,覺得佢ge 小炒都唔錯😋😁😁👍🏻.紅燒乳鴿 $70好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️新鮮炸,肉嫩多汁,好好味😋😋.薑蔥炒蟹 時價 ($250)好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️通常見佢時價,問左大概幾多錢,ok 就去食,避免好多最後先知收幾多錢的問題出現~呢到一隻兩個人食,都好夠,好夠味加上肉都好鮮味,推介😁😁👍🏻⚠️另外溫馨提示,可以食完蟹再叫其他,因為食蟹需時,避免其他餸凍左😁.啫啫通菜煲 $90好味度:⭐️⭐️⭐️食呢d 通常配白飯一流。。呢個味道都幾咸.
第一次去,覺得佢ge 小炒都唔錯😋😁😁👍🏻
紅燒乳鴿 $70
好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️
新鮮炸,肉嫩多汁,好好味😋😋
紅燒乳鴿

薑蔥炒蟹 時價 ($250)
好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️
薑蔥炒蟹

啫啫通菜煲 $90
好味度:⭐️⭐️⭐️
食呢d 通常配白飯一流。。呢個味道都幾咸
啫啫通菜煲

薑蔥炒蟹
2023-05-01 1044 views
新加坡的朋友來了香港😃住在沙田附近的酒店🏨所以就帶佢嚟試試香港嘅特色大排檔😋星期日嘅晚上9:30pm 都全塲滿座🙆🏽‍♀️美食天堂嘅香港真係好多選擇🤣🙆🏽‍♀️薑蔥桶蠔煲🦪$200桶蠔大隻厚身 好乾身 脆口😋配合堆薑蔥仲有五隻咁多,真係食唔停口💜🙆🏽‍♀️小炒王$120🥘配料有蝦乾,魷魚仔蝦仁韭菜花 菜脯🥬沒有我至愛腰果🥲夠獲氣 但有點油膩🙆🏽‍♀️乳鴿$70🦢皮脆肉嫩有肉汁💜😋食物都可以,如果順路嘅話都會再嚟🤭
新加坡的朋友來了香港😃住在沙田附近的酒店🏨
所以就帶佢嚟試試香港嘅特色大排檔😋
星期日嘅晚上9:30pm 都全塲滿座🙆🏽‍♀️
美食天堂嘅香港真係好多選擇🤣
🙆🏽‍♀️薑蔥桶蠔煲🦪$200
桶蠔大隻厚身 好乾身 脆口😋配合堆薑蔥
仲有五隻咁多,真係食唔停口💜
🙆🏽‍♀️小炒王$120🥘
配料有蝦乾,魷魚仔蝦仁韭菜花 菜脯🥬
沒有我至愛腰果🥲夠獲氣 但有點油膩
🙆🏽‍♀️乳鴿$70🦢
皮脆肉嫩有肉汁💜😋
食物都可以,如果順路嘅話都會再嚟🤭
薑蔥桶蠔煲
小炒王
2023-04-30
2022-10-17 1243 views
個個去搵食,如果唔去,其實都仲有其他好西!呢間銀河美食屋算區內幾出名的~大份夾抵食👍🏻👍🏻😍 吉列石斑👀面頭有6大件魚柳,係就係熱氣啲!但間中一次可接受🤣魚柳炸到勁酥脆,咔咔聲,加埋佢啲沙律醬,好難唔好味😂😂啲人通常都係食吉列豬扒多~如果唔想食豬扒不妨試吓呢個魚柳😋😋

😍 吉列石斑
2022-06-11 1249 views
難得終於可以淨係一家三口食飯,梗係唔想再喺屋企煮啦,但落街食飯又有咩好食呢? 諗諗下不如食金沙角啦,已經就黎隔左4,5年冇黎食過晚飯黎得大排檔,老規矩當然係一人揀一個餸古法焗魚腸、腰果西芹雞丁、金銀蛋莧菜古法焗魚腸係即焗,上枱嘅時候係咁嘅樣,D邊位仲係冒緊泡,熱辣辣到一個點。依個餸已經冇乜地方可以食到,黎到金沙角當然要叫,而識叫嘅亦唔止我一家人,仲有勁多人叫,我地咁岩坐喺出菜廚房位,見到侍應出嘅餸應該有3份1都係焗魚腸同埋D椒鹽乜乜。至於焗魚腸有幾好食我就真係唔多識形容喇,自己黎試下就知。另外2個小菜都係我鍾意食嘅,發揮正常,好夠鑊氣,雖然油可能係多左少少,但唔係成日黎食都ok ge,最緊要係夠鑊氣,附近都冇咩地方有咁高質素嘅小菜是晚全場近乎滿座,我仲見到附近有枱老人家比較多嘅,叫左2,3碟煎炸野,心諗,老人家唔係通常少食熱氣野嫁咩......果然係老當益壯,我怕肥怕熱氣都係少食為妙,都係下次黎先叫啦雖然比起幾年前黎食好似加晒價,不過份量都好似又大份左,定係我細食左呢? 最後3個人叫3個小菜同2個白飯,都食唔晒,打包埋當第日返工lunch,都叫慳返餐,正。
黎得大排檔,老規矩當然係一人揀一個餸
古法焗魚腸、腰果西芹雞丁、金銀蛋莧菜

2022-05-29
2022-06-08 897 views
🕖時段-星期一夜晚差不多9:30pm先食飯 好彩去到仲有得坐底食😄_▫️黑椒薯仔牛柳粒 $120 每次去親大排檔必食既餸!! 份量偏大碟 夠鑊氣👍🏻牛柳粒幾淋 薯仔就普通🥔整體味道偏鹹 如果有埋蜜糖味中和下就正😌_▫️金銀蛋浸時蔬 $80 第二個大排檔成日會嗌既菜😙正常水準 菜唔會煮得太老 略嫌咸蛋黃太少😂😂 _▫️豆腐枝竹火腩煲 $100肉超香又炆得淋 個煲無想像中咁肥膩 但豆腐味道唔夠濃 同埋火腩唔夠多🤭_🍽環境其實都係普通大排檔 只不過細個來食過 順便回味一下😌
🕖時段-星期一夜晚
差不多9:30pm先食飯 好彩去到仲有得坐底食😄
▫️黑椒薯仔牛柳粒 $120
每次去親大排檔必食既餸!!

▫️金銀蛋浸時蔬 $80

▫️豆腐枝竹火腩煲 $100