2024-12-30 215 views
今晚同老公在家附近的金怡冰室食晚飯,我們選了一個二人晚餐,有鮑魚雞煲、瑤柱扒時菜及蒜蓉粉絲蒸蟶子,附送湯及白飯,十份豐富,而且味道很好,抵食!鮑魚雞煲上枱熱辣辣,香氣撲鼻,鮑魚彈牙,雞肉香嫩入味,醬汁非常惹味,送飯一流。瑤柱搭配時菜,簡直是絕配,瑤柱的鮮味和青菜的脆口清爽互相配合,每一口都充滿層次感,濃郁的醬汁完美地包裹住瑤柱和青菜,令整道菜更加美味。蒜蓉粉絲蒸蟶子,蟶子非常新鮮,肉質彈性十足,粉絲吸收了蟶子的鮮味和蒜蓉的香氣,口感順滑,百吃不厭。有iPad 展示菜式,特別清楚。這裡地方寬敞,奧運站步行約6分鐘,加上價錢親民,值得推薦!

有iPad 展示菜式,特別清楚。

這裡地方寬敞,奧運站步行約6分鐘,加上價錢親民,值得推薦!
2024-12-18 214 views
大角咀今年多咗好多美食,今日嚟到呢一間一直都好想去嘅金怡冰室,聽聞佢哋嘅出品,好味而性價高!一早就上網睇吓餐牌同相,心意已經定落嚟要食鮑魚雞煲二人套餐,鮑魚雞煲加上瑤柱扒時菜做膽,拖五選一嘅海鮮,我就選咗性價比超高嘅蒜蓉蒸蟶子,送埋靚湯加白飯,都只係$208 ,都唔知去邊度搵!見到佐膳小食,口痕痕又點咗沙薑雞腳,問店員雞腳夠唔夠腍,佢話可以同廚房講聲整腍啲就得,真係窩心到不得了!出品嘅雞腳真係好夠腍,但係唔會爛晒,本身已經非常入味,點多少少沙薑鹽,豐富的骨膠原入口,黏黏地真係好好味薑蔥蒜洋蔥等炒香嘅鮑魚雞煲,比起平時就咁食嘅辣雞煲,絕不遜色,上菜已經聞到好香好香,熱辣辣份量十足,雞件鮮嫩幼滑而入味,而鮑魚嘅烹調時間非常好,有咬口而一啲都唔韌!瑤柱扒時菜,芡汁煮得濃而香甜,瑤柱嘅份量足,菜心炒得清脆,有水準!至於蒜蓉蒸蟶子,抵食夾大件,自己買自己整都未必得,蒸嘅時間剛剛好,蟶子自己蒸都好容易會過火,餐廳嘅爐火就唔同,蒜蓉粉絲咗汁,又係冇得減肥啦,因為餸飯真係一流!兩個人食四碟小菜,又有湯又有飯,係過份咗啲,但難得一場嚟到,有好嘢唔食,點對得住人生呢!想揾美食在金怡烹調細心有心思服務週到夠

想揾美食在金怡
烹調細心有心思
服務週到夠誠意
當然要嚟多幾次

2024-11-26 263 views
今日約咗舊同事係大角咀經過就去試吓呢間冰室點咗幾款小菜:*豉椒炒聖子* 🌶️:呢個豉椒炒聖子真係一流,聖子非常新鮮,炒得香辣入味,好好味。*黃金大蝦* 🍤:呢道黃金大蝦外脆內嫩,金黃嘅外皮配上大蝦嘅鮮甜,味道真係超好!*蒜蓉白菜仔* 🥬:呢個蒜蓉白菜仔炒得好香,蒜蓉味道濃郁,白菜亦好嫩滑,真係幾好。*楊州炒飯* 🍚:楊州炒飯色香味俱全,飯粒鬆散,每一口都充滿鮮味,非常好味😋除此之外,呢度仲有特價晚餐套餐,真係超抵食,有白飯、有例湯、仲有飲品,真係好划算!另外,二人套餐亦都非常吸引,啱晒朋友同情侶一齊嚟食。總括嚟講,呢次用餐經歷非常愉快,每一道菜都係精心製作,味道非常美味。呢間餐廳真係值得再嚟,希望下次可以試多啲唔同嘅菜色!😋🍽️😊
今日約咗舊同事係大角咀經過就去試吓呢間冰室
點咗幾款小菜:

2024-11-26
Type of Meal
Dinner
2024-11-25 217 views
收工好肚餓去醫肚,意想不到經過冰室,入邊竟然有海鮮食,我們點了豐富的二人海鮮餐,有小菜送白飯例湯,飲品還有半價。鮑魚雞煲上枱時熱辣辣的雞煲仲出緊煙,雞煲煮得入味,醬汁咸香惹味,鮑魚新鮮,彈牙爽口,另外,雞煲加入洋蔥去中和雞煲的油膩感。瑤柱扒時菜啖啖瑤柱醬汁充滿了整個口腔,配上新鮮白菜,實屬清淡之選。豉椒炒聖子聖子大大條,新鮮肥味,豉椒汁濃郁,配上紅椒綠椒,帶出了聖子的鮮味,去除了海鮮的海水味,最愛海鮮餐。另外我們點了涼瓜炒牛肉,牛肉肉質嫩滑,唔會鞋口,配以爽口的涼瓜,涼瓜煮得稔,沒有苦澀味,實屬健康之選。

鮑魚雞煲

瑤柱扒時菜
啖啖瑤柱醬汁充滿了整個口腔,配上新鮮白菜,實屬清淡之選。

豉椒炒聖子

2024-11-21
$150 (Dinner)
2024-11-23 169 views
今晚和住在大角咀的朋友吃晚飯。我們揀選了「二人晚餐」,小菜味道好,份量十足。二人實在吃得很飽。鮑魚雞煲鮑魚和雞肉都吸收了濃郁的湯汁,每一口都充滿鮮甜。雞肉嫩滑,鮑魚鮮美,佐飯一流。瑤柱扒時菜瑤柱搭配白菜,口感和味道均衡,白菜爽脆,瑤柱鮮香。玻璃芡汁亦做得十分出色。蒜茸粉絲蒸聖子聖子份量十足,大大隻,每人有兩隻,肉質鮮嫩。蒜茸十分香,粉絲很滑順,令人一口接一口的吃。乳鴿紅燒乳鴿的表現也相當出色,皮脆而不焦,肉質鮮嫩,十分入味。這間冰室的食物種類繁多,包括一人晚餐、火鍋、小菜、炒粉麵飯等,且價錢相宜。

鮑魚雞煲

瑤柱扒時菜

蒜茸粉絲蒸聖子

乳鴿
紅燒乳鴿的表現也相當出色,皮脆而不焦,肉質鮮嫩,十分入味。

2024-11-22 139 views
🍽️金怡冰室(大角咀)📍大角咀角祥街43至45號地舖有位日本嘅網友嚟香港玩,話返日本之前想食餐正宗香港地道嘢食,咁啱經過金怡,俾佢扯咗入去😂話鋪面好有舊時香港風格,不過發現原來呢度都真係好多好吸引嘅嘢,價錢都貼地,啱啱送完佢上機返市區,趁有時間推薦啲嘢食俾大家😍鮑魚雞煲🐤🍲雞煲嚟講,真係完全夠入味,無論鮑魚定雞肉,索汁索到每啖都鮮甜,個fd話原來有呢種煮法,一開始見到濕立立嘅鮑魚仲猶豫咗幾秒🤣跟住就大半煲都俾佢包曬,可惜冇時間用啲汁打埋邊爐瑤柱扒時菜🥬送飯一流,足料濃味,適合中意食菜嘅人士,隻白菜同瑤柱混合得啱啱好✨,二人晚餐包埋呢款,日常菜式得嚟又好難整得咁好味,個fd話日本都有類似嘅菜式,但呢種粘稠感係佢喺香港食嘢最鐘意嘅口感😋蒜茸粉絲蒸聖子解釋咗好耐咩係聖子,原來日本叫マテ貝😯蒜蓉粉絲蒸海鮮呢啲做法係粵菜先比較常見,一人兩大隻,聖子肉嫩口,如果lunch可能真係齋食呢個都夠飽,fd好鍾意呢隻粉絲,下次要買幾包過去俾佢😎乳鴿明明已經飽到不得了,但嚟都嚟咗唔叫招牌菜真係對唔住自己,脆皮,無燶到👍🏻夥計專登跑嚟推介我哋點樣點啲配汁,可惜冇手套,如果唔係可以食得再粗魯啲🤣好食!差唔多落車,
🍽️金怡冰室(大角咀)
📍大角咀角祥街43至45號地舖

鮑魚雞煲🐤🍲

瑤柱扒時菜🥬

蒜茸粉絲蒸聖子

乳鴿

差唔多落車,呢餐飯真係好滿意,有香港味道,性價比又極高🤩下次佢嚟可以再試埋打邊爐,聽聞都好正。御馳走様でした✨

2024-11-20 115 views
而幾日都落雨,唔想行太遠~近近地見到而間茶餐廳成日好多人都冇機會試因為佢是日晚餐幾吸引所以入左去一開頭感覺幾高級😂佢個是日晚餐係用Ipad show比我地睇😂咁我地叫左個霸王雞飯同埋雙冬羊腩煲!一人晚餐竟然有羊腩煲!!!都只係$98仲要上既時候真係好似打邊爐咁比埋個火你~2樣都好食!不過個羊我覺得相對地多骨(對比出邊餐廳)不過都冧同入味!雞就啲雞肉好滑!另外叫左奶茶同檸茶對我黎講算好飲!見佢原來仲有雙人海鮮晚餐,下次真係要試下!見好多人試
而幾日都落雨,唔想行太遠~
近近地見到而間茶餐廳成日好多人都冇機會試
因為佢是日晚餐幾吸引所以入左去
咁我地叫左個霸王雞飯同埋雙冬羊腩煲!

一人晚餐竟然有羊腩煲!!!都只係$98
仲要上既時候真係好似打邊爐咁比埋個火你~
2樣都好食!
不過個羊我覺得相對地多骨(對比出邊餐廳)
不過都冧同入味!
雞就啲雞肉好滑!
另外叫左奶茶同檸茶

對我黎講算好飲!
見佢原來仲有雙人海鮮晚餐,下次真係要試下!見好多人試
今天和朋友在奧海城行完街,去咗大角咀嘅食街搵食,見到呢間茶餐廳有個超級抵嘅二人海鮮套餐,行咗成日街超肚餓,見啲位好闊落就,就入去試吓喇🤤海鮮套餐:.雞煲鮑魚🐣鮑魚夠彈牙,雞肉又嫩又多汁,醬汁好香濃,味道唔錯,用嚟撈飯一流。.瑤柱白菜仔🥗白菜夠脆,瑤柱又鮮甜,食落爽口,味道靚,瑤柱提升咗成碟菜嘅層次。.蒜蓉粉絲蒸蟶子🤩蟶子蒸得啱啱好,蒜香好香,粉絲吸晒啲海鮮味,好入味。.另外再加了陳皮鮑魚四隻😍陳皮提味,鮑魚食落特別香,鮑魚手掌咁大隻,超值回本價。.🥣🥣兩碗是日靚湯,暖笠笠,配埋啲餸菜啱啱好。❤️❤️必食之選❤️❤️-陳皮鮑魚

海鮮套餐:
雞煲鮑魚🐣
瑤柱白菜仔🥗
蒜蓉粉絲蒸蟶子🤩
蟶子蒸得啱啱好,蒜香好香,粉絲吸晒啲海鮮味,好入味。
另外再加了陳皮鮑魚四隻😍
陳皮提味,鮑魚食落特別香,鮑魚手掌咁大隻,超值回本價。
🥣🥣兩碗是日靚湯,暖笠笠,配埋啲餸菜啱啱好。

❤️❤️必食之選❤️❤️
-陳皮鮑魚
陳皮鮑魚
2024-09-07 330 views
來到大角咀才發現這裏有很多食店。第一次來這餐廳,都是抱着試一試的心態。但想不到這裏的小菜很有水準。我們想吃小菜但不想吃肉,配海鮮的小菜便成為我們的目標🎯鐵板蠔仔炒蛋($68)平時食的蠔仔炒蛋都是放在碟上,而這裏是用鐵板別具一格。大大份的炒蛋佈滿蠔仔,而且蠔仔「漲卜卜」很飽滿。蛋下還用芽菜、韮王鋪墊,韮王獨特的味道和芽菜的清香配合得很好。枝竹豆腐斑腩煲 ($88)這道菜的基底是嫩滑的豆腐,吸收了醬汁的精華,口感滑順。而斑腩的鮮美魚肉,肉質細膩,與豆腐相得益彰,加上薑、蔥、蒜等配料,散發著誘人的香氣。XO醬西蘭花鮮魷蝦仁 ($98)XO醬是一種由多種海鮮和香料製成的醬料,具有濃郁的海味和微微的辣味,與鮮魷和蝦仁相結合,為整道菜增添了豐富的層次感。鮮魷和蝦仁經過快炒後保持了彈性,搭配西蘭花的清脆,形成了絕妙的口感對比。

鐵板蠔仔炒蛋($68)

枝竹豆腐斑腩煲 ($88)

XO醬西蘭花鮮魷蝦仁 ($98)

2024-09-03 288 views
今日去開大角咀,就在附近找間餐廳食午餐,經過金怡冰室見門面四正就入去試試。間餐廳入面地方寬敞、兩邊有卡座,中間設置圓枱,如果人多可以來一齊食飯不怕要分枱坐。午餐其實都好多選擇,我就選了以下兩款即炒!海鮮炒烏冬,配料有魷魚、青口、鮮蝦、蟹柳炒出來很夠鑊氣,食得出材料新鮮,烏冬煙韌而且味道剛剛好。粟米班腩飯,每次到茶餐廳我必點來食,但未必間間茶餐廳煮得好食!但今次有驚喜!班腩炸到外脆內軟剛剛好,再淋上粟米蛋花芡汁拌飯來食好味!整體來說地方寬敞、坐得舒服、乾淨。適合附近街坊一家大細、一班朋友來食飯,下次我都會約班朋友來晚餐時啤啤佢😂😂

午餐其實都好多選擇,我就選了以下兩款即炒!

海鮮炒烏冬

班腩炸到外脆內軟剛剛好,再淋上粟米蛋花芡汁拌飯來食好味!

粟米斑腩飯

2024-09-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
海鮮炒烏冬
粟米斑腩飯
  • 海鮮炒意粉
2024-08-30 309 views
今天下午,我和太太前往大角咀的金怡冰室。這是一家頗具人氣的餐廳,環境舒適,氣氛輕鬆。我們一進門就被香氣四溢的菜肴吸引。我們點了幾道招牌菜,首先上桌的是乾炒牛河。這道菜的河粉炒得恰到好處,口感滑順,搭配鮮嫩的牛肉,令人垂涎。接著是沙律吉列魚柳,金黃酥脆的魚柳外皮,搭配清爽的沙律醬,讓人一試成主顧。最讓人期待的是乳鴿。兩隻乳鴿色澤誘人,皮脆肉嫩,每一口都充滿濃郁的香氣,是我們的最愛。最後,我們點了熱杏仁霜作為飲品,香滑的杏仁味道讓整個用餐體驗畫上完美的句號。

2024-08-25 237 views
大角咀角祥街「金怡冰室」,晚市的2人套餐街坊價但水準唔錯,都幾抵食:🌟鮑魚雞煲想不到不用去酒樓,已經可以吃到這款小菜,廚師將鮑魚及雞件爆得好香,不錯!🌟蒜蓉開邊蒸蝦食得出係游水新鮮蝦,蝦肉爽口有驚喜!🌟瑤柱扒時蔬今天的時蔬用上白菜仔,而且有好多瑤柱,抵食。🌟黑椒焗牛脷飯焗飯係另外叫的,因為好想食牛脷,質素都唔錯!套餐還包括例湯及白飯,半價飲品2杯,半價咁抵,於是叫左杯「龍鳳可樂」,都只係$14

🌟鮑魚雞煲
想不到不用去酒樓,已經可以吃到這款小菜,
廚師將鮑魚及雞件爆得好香,不錯!

🌟蒜蓉開邊蒸蝦
食得出係游水新鮮蝦,蝦肉爽口有驚喜!

🌟瑤柱扒時蔬
今天的時蔬用上白菜仔,而且有好多瑤柱,抵食。

🌟黑椒焗牛脷飯
焗飯係另外叫的,因為好想食牛脷,質素都唔錯!

2024-08-20 195 views
同屋企人黎開大角咀,亂入試到呢間幾抵嘅餐廳😍有海鮮加雞煲嘅二人套餐只需百零至二百蚊😳2人晚市套餐 - $208·蒜蓉粉絲蒸蟶子有4隻,唔算超大隻但新鮮無沙,蒜蓉、蔥絲同粉絲鋪面,淋上甜甜的豉油,味道好好😋·鮑魚雞煲有兩隻開邊鮑魚,佛心價錢😂雞煲都惹味,但不是麻辣雞煲個種,反而更似三杯雞的味道,唔錯~·瑤柱扒白菜仔就是酒樓常見的菜式,但竟然係冰室都有得食,味道幾好。.兩碗白飯&例湯,飲品半價加購例湯是足料的陳皮豬肉南北杏湯,正☺️飲品方面,第一次見到有龍鳳可樂,原來就係可樂加鮮檸檬、鹹檸檬,鹹鹹甜甜,幾得意~呢間冰室並唔簡單,佢啲菜式似係大排檔、酒樓同茶餐廳嘅混合體😆

2人晚市套餐 - $208
·蒜蓉粉絲蒸蟶子

·鮑魚雞煲

·瑤柱扒白菜仔
就是酒樓常見的菜式,但竟然係冰室都有得食,味道幾好。

.兩碗白飯&例湯,飲品半價加購
例湯是足料的陳皮豬肉南北杏湯,正☺️

2024-08-10 198 views
今天中午 ,我們去到大角咀金怡冰室(大角咀) 午餐。餐廳地方都很闊落, 已經有很多客人在午飯 。侍應幫我二人找到卡位 ,我們坐下, 看一看餐牌 ;叫了酸菜魚 、蝦仁炒蛋飯 和兩杯凍飲 ,柚子茶 及凍柚子梳打。酸菜魚,好味無比!滋味濃郁,令人回味無窮。酸菜的酸爽與魚肉的鮮美完美結合,讓人忍不住一口接一口欲罷不能。蝦仁炒蛋飯,新鮮的蝦仁炒蛋,鮮嫩爽口,蝦肉彈牙。蛋炒得柔軟滑嫩,與蝦仁融合在一起,口感層次豐富。加上熟白飯,飯香四溢,粒粒分明, 同時吸收了蝦仁和蛋汁的鮮味, 味道超凡。加上 一杯凍梳打柚子,可以消暑解渴。 這是 一頓營養豐富,又美味可口的午餐。

今天中午 ,我們去到大角咀金怡冰室(大角咀) 午餐。

2024-08-10
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
  • 酸菜魚
📍 金怡冰室 (大角咀)大角咀角祥街43-45號地舖這家冰室以其地道的港式風味菜式而聞名。菜單上有各種熱門的港式小食和主菜,如厚多士,晚巿更有不同小炒小菜等等,都是店內的招牌菜品。👉 2人晩餐💰168😋😋😋😋.8/52人晚餐的菜單非常精彩,無論是前菜、主菜還是飲品,都能讓人留下深刻的印象🟢鮑魚雞煲鮑魚雞煲,肉質鮮嫩,雞肉入味多汁,二者融合後口感層次豐富。這道經典菜式可謂是主角之選🟢瑤柱扒白菜仔瑤柱扒白菜仔,清新爽口,是一道非常適合作為開胃的前菜。瑤柱的鮮甜與白菜的清脆口感交織,令這道菜別具特色🟢蒜蓉開邊蒸蝦蒜蓉開邊蒸蝦則是另一大亮點。蝦肉鮮嫩彈牙,蒜蓉醬汁為其增添了濃郁的香氣。這道菜既營養又美味,可以說是一絕🟢送白飯例湯飲品半價(咸檸七)$13咸檸七,清新酸甜的口感不僅提神解渴,也能很好地調節整個餐膳。這是一個不錯的飲品選擇👉 蜜椒牛柳粒💰78😋😋😋😋.9/5蜜椒牛柳粒讓人難忘。牛肉鮮嫩多汁,微辣的蜜椒醬為其注入了獨特的風味。這道菜可謂是一大驚喜👍🏻👍🏻回頭: yesyesyes,這次2人晩餐選擇得宜,菜式既豐富又美味,性價比也很高。是一次相當滿意的用餐經驗🥰
📍 金怡冰室 (大角咀)
大角咀角祥街43-45號地舖

👉 2人晩餐