2019-02-04 66 views
話說同朋友去紅磡行行下街,忽然口痕想食拉麵咁岩又見到有間日式拉麵店,就二話不說捉埋我朋友入去食。入到去地方唔算特別大,裝潢設計都非常企理,好有日本feel,一坐底見到張枱有d 似中學時期嘅書枱,幾懷念。打開menu 見到柚子辛口拉麵呢個名幾特別就叫左黎食,同埋叫多左雅布尼叉燒同大將餃子呢兩款小食。拉麵黎到當然先試試個湯底,口感甘香唔太辣,味道唔算太濃,即刻食慾大增🤤。叉燒入口即溶 好有口感。餃子外層香脆,內層肉嫩多汁🤤。差不多食完唔記得帶紙巾,店員還主動遞上紙巾,服務態度超好👍🏻👍🏻一定會再返黎食😃
話說同朋友去紅磡行行下街,忽然口痕想食拉麵
咁岩又見到有間日式拉麵店,就二話不說捉埋我朋友入去食。

叉燒入口即溶 好有口感。餃子外層香脆,內層肉嫩多汁🤤。

2019-01-27 278 views
突然之間好想食拉麵,男朋友openrice search紅磡都有幾間多好評嘅拉麵店,其中呢間金田家我最想試。門面裝修簡約,店舖不算大,印象中大約可以坐到20人。見到最多人讚係黑豚拉麵和柚子辛口拉麵,一於就揀呢2款try try!黑豚拉麵平時食拉麵,d叉燒都係得2、3片,而呢碗足足有5大片,非常慷慨!湯底是濃度適中的豬骨湯,不過飲完覺得口渴。拉麵麵質最抵讚,麵的硬度我們也揀了正常,入口係爽口彈牙,而且吸收哂個湯底,的確唔錯。流心蛋係另加嘅,的確係做到好流心,$14一隻來說算貴,但對得起呢個價錢。柚子辛口拉麵呢碗只有3大片叉燒,但賣點在於個湯底,非常有驚喜!入口微辛加上柚子香,係其他拉麵店都未食過,真心推介!大將餃子除左個皮煎得香口之外,個餡好空,冇乜肉咁,冇肉汁又冇乜味。
。門面裝修簡約,店舖不算大,印象中大約可以坐到20人。

呢碗只有3大片叉燒,但賣點在於個湯底,非常有驚喜
!入口微辛加上柚子香,係其他拉麵店都未食過,真心推介

大將餃子
除左個皮煎得香口之外,個餡好空,冇乜肉咁,冇肉汁又冇乜味

大將餃子
2019-01-26
$120 (Dinner)
2019-01-26 51 views
一直都是拉麵控,一諗唔到食咩就係想食拉麵🍜,呢間金田家之前成日晌銅鑼灣登龍街見到,今次嚟開紅磡,難得見到有呢間九洲拉麵晌呢到附近,決定入去一試💪🏻店鋪座位唔算好多,主要以bar 枱為主,但幸好我倆被安排了雙人座,雖然個人最想試黑松露拉麵,可惜售罄,但後來揀咗嘅柚子辛辣拉麵都好好食,先講落order時可根據自己合適度而選擇,其後麵嚟到嗰陣湯底好夠熱,very gd, 湯底濃而柚子味好突出,無畀辣味搶過,加上豚肉同麵一起身,口感同味道都好豐富至於朋友仔叫嘅黑豚拉麵都好出色,豚肉薄身易咬口,豬骨湯底亦都出色👍🏻👍🏻👍🏻另外我地仲叫咗小食,男爵薯餅十分一流,薯餅炸得好脆,個人喜愛嘅係同時有兩款口味提供,一甜一鹹,蕃薯栗子🌰味嘅栗子粒好大粒,有咬口而有甜味;牛肉薯餅鹹味適中。推介嘅大將餃子亦都出色,皮薄餡靚,加埋可爾必思,成餐飯食得非常滿意,值得再食👍🏻

2019-01-23
$150 (Dinner)
2019-01-25 57 views
辛子黑蒜拉麵$88本身個拉麵係冇配糖心蛋,所以就追加左一隻($14)另外仲加咗一份葱(+5)。追加嘅糖心蛋係原隻上嘅,食嘅時候依然有流心效果,仲覺得個蛋黃甜甜地。葱嘅份量比我想像中多好多,加5蚊嚟講都算抵食,鍾意食葱嘅人不妨追加。不過我個人覺得如果係京蔥就會更加好。男爵薯餅$38薯餅炸得好鬆脆,裏面嘅薯蓉好充實,入口唔會覺得油膩,仲食到粒粒粟子,口感豐富。唐揚雞塊$35雞塊大大件,做到外脆內嫩,雞肉又唔會乾身,配埋沙律醬更加容易入口。最重要係,食完呢一餐之後我一直都冇覺得有口渴嘅感覺,證明麵店都唔係賣味精嘢

辛子黑蒜拉麵$88

男爵薯餅$38

唐揚雞塊$35

2019-01-24 182 views
^辛子黑蒜拉麵 同我想象中嘅黑蒜味一樣,係一個比較重口味嘅選擇要讚嘅係我諗住咁濃味,嗰晚番到屋企應該會渴到灌水啦,點知無^^^豚骨MIX拉麵+溏心蛋($14)Mami覺得食拉麵一定要有溏心蛋,所以唔理價錢都會加貴唔貴見人見智,我要評嘅就只係佢係好食嘅,但唔會令你驚豔囉至於碗麵,同樣係唔錯嘅 PS. 拉麵有得揀軟硬度,我個人偏向比較硬嘅,mami就冇偏好所以tick咗普通,但結果我覺得2者冇乜分別 (應該係普通硬咗少少)^男爵薯餅一份有2件薯餅,一件係牛肉味、一件係紫薯味咁樣影落好似好少嘢,其實好足料,我同mami每件分一半食覺得啱啱好薯餅切忌太油,佢俾我嘅驚喜就係我食落冇油溢味之餘,仲係清楚食得出2款嘅分別!! 所以唔係淨係得面嗰浸炸粉(你地知啦,而家出面好多鋪都係求賣相,其實食落差唔多味咁) =總結=呢個價錢食到呢種質素嘅拉麵,我同Mami一致覺得好OK!!!!!小食薯餅做得幾好,下次會再試其他小食唯獨如果你地係想有多獨特口味嘅話,可能會失望,因為間鋪都只係提供啲大路口味(其實我自己就覺得貴精不貴多)
辛子黑蒜拉麵
^辛子黑蒜拉麵
同我想象中嘅黑蒜味一樣,係一個比較重口味嘅選擇

豚骨MIX拉麵+溏心蛋($14)
^豚骨MIX拉麵+溏心蛋($14)
Mami覺得食拉麵一定要有溏心蛋,所以唔理價錢都會加
貴唔貴見人見智,我要評嘅就只係佢係好食嘅,但唔會令你驚豔囉
至於碗麵,同樣係唔錯嘅

^男爵薯餅
一份有2件薯餅,一件係牛肉味、一件係紫薯味
(你地知啦,而家出面好多鋪都係求賣相,其實食落差唔多味咁)

=總結=
小食薯餅做得幾好,下次會再試其他小食
2019-01-01
$109 (Dinner)
辛子黑蒜拉麵
豚骨MIX拉麵+溏心蛋($14)
男爵薯餅
到了朋友家附近一間拉麵店吃晚餐,店內整潔明亮,地方雖然不算大,但空間感充足,不像一般拉麵小店般壓迫,我們坐吧台,台下有個櫃可以放東西,這樣挺不錯。我點了柚子辛口拉麵,湯底香濃,但不會過份咸,有淡淡柚子清香,加了辣醬不算太辣,令整個湯拉麵提起味來,豬肉不肥不瘦也很不錯,拉麵幼身更容易吸引湯汁。朋友的黑豚拉麵豬肉片佈滿碗邊,份量好多。我們也點了兩份小食,男爵薯餅很鬆脆,吃到餡料有紫薯,洋蔥、肉碎外皮不會很厚粉,沒有炸得過乾,美味~~唐揚雞塊份量也很多,有4-5塊,十分香脆,肉質都仍然嫩滑,咬下流出肉汁。吃拉麵配可爾必思是絕配✌🏻
到了朋友家附近一間拉麵店吃晚餐,
店內整潔明亮,地方雖然不算大,
但空間感充足,不像一般拉麵小店般壓迫,
我們坐吧台,台下有個櫃可以放東西,這樣挺不錯。

我點了柚子辛口拉麵,
湯底香濃,但不會過份咸,有淡淡柚子清香,
加了辣醬不算太辣,令整個湯拉麵提起味來,
豬肉不肥不瘦也很不錯,拉麵幼身更容易吸引湯汁。
柚子辛口拉麵

朋友的黑豚拉麵豬肉片佈滿碗邊,份量好多。
黑豚拉麵

我們也點了兩份小食,
男爵薯餅很鬆脆,吃到餡料有紫薯,洋蔥、肉碎
外皮不會很厚粉,沒有炸得過乾,美味~~

唐揚雞塊份量也很多,有4-5塊,
十分香脆,肉質都仍然嫩滑,咬下流出肉汁。
唐揚炸雞塊

吃拉麵配可爾必思是絕配✌🏻
2019-01-17
$150 (Dinner)
唐揚炸雞塊
自紅磡地鐵站通車,便常有機會到以往較不方便的紅磡和黃埔範圍,是晚一訪期待已久、來自九州福岡且自稱九州第一的拉麵店。去福岡旅行時,發現同一商場內竟同時有超過五間拉麵店,當地亦每年均會舉辦拉麵競賽,可想而知九州的拉麵品牌是何其多,競爭何其激烈。香港的金田家店子不大,座位約十個,整體色調是木色的,簡約地以不同大小的白色藤球佈置,很有日式小店風格。拉麵有八款,其中兩款是辛口的,可選拉麵的硬度和蔥的份量。我們選了柚子辛口拉麵和雞白湯豚骨拉麵,大將餃子和男爵薯餅小食,和兩杯calpis乳酸飲品。柚子辛口拉麵吃拉麵當然先嘗一口湯底,柚子味飄香,濃淡適中。我是不能吃辣的,湯底本身的微辣對我來說已經足夠,所以我把在叉燒上的辣醬弄走,免得越吃越辣。麵度選了普通,是我喜歡的彈牙度,叉燒很滑,不會鞋口痴牙,配菜除了蔥外還混入很甜的紅洋蔥,令我們最後都把湯喝光!雞白湯豚骨拉麵(曲麵)曲麵即北海道風格的粗拉麵,這碗拉麵是友人的,所以我只淺嘗了一口。雞湯沒有辣度,所以比柚子湯來得清淡一點,但仍帶豚肉香,至於好味與否,看看下圖便一清二楚了。小食方面,大將餃子以豚肉碎和椰菜製成,肉和菜的比例不錯,煎得香口,但不油膩,配

柚子辛口拉麵
雞白湯豚骨拉麵(曲麵)

小食方面,大將餃子以豚肉碎和椰菜製成,肉和菜的比例不錯,煎得香口,但不油膩,配醋吃很香。

男爵薯餅有兩塊,分別是//薯仔+牛肉碎//和//紫薯+栗子//,兩款也很好吃,同樣不會過油,但我偏愛紫薯+栗子帶來的新鮮感,香甜味美。
埋單每人約$145,有拉麵、小食和飲品,飽得抱著肚子走了。

另外要讚的是服務非常貼心,除介紹食物和有效率地收碟外,離開時也會提醒店門外有一級樓梯,不要絆倒。
2019-01-14
$145 (Dinner)
  • 柚子辛口拉麵
  • 雞白湯豚骨拉麵
2019-01-13 26 views
店內招牌拉麵就有不少種類,如豚骨mix拉麵、雞白湯豚骨拉麵、柚子辛口拉麵、激辛拉麵等,而無辣不歡的我當然首選激辛拉麵。菜單上標明拉麵內的主要配菜(包括豚骨湯、香辣碎豬肉、腩肉叉燒、粟米、芽菜、紫菜、青蔥),十分清晰,讓我對拉麵包含的食物一目了然。店員拿來點餐紙讓我們選,追加的食物有不少都十分吸引,我點了溏心蛋和黑豚叉燒。此外還有自家製辣醬可選,顧及到麵本身有一定辣度,所以沒有點,下次再來一定嚐試。此外有小食提供,如大將餃子、唐揚雞塊、男爵薯餅及芝士年糕等。樣樣都十分吸引,但唐揚雞塊是我這種炸雞愛好者每次必點的,這次也不例外。飲料方面有可爾必思、一般汽水、果汁及日本茶等等,此外更有梅酒、梅乃宿果酒和Mio氣泡清酒等,種類繁多,任君選擇。不久後,一碗激辛拉麵端上來。與我想象中不同的是這間店的分量比以往吃過的拉麵都要多,滿滿一大碗,除了配菜,麵底多之餘,拉麵入口較順滑,口感也非常厚實。值得一提的是,下單時可選麵底的硬度,有軟、普通、硬、超硬可選,我選擇了普通,麵條的口感剛剛好,煙韌的同時也特別有嚼勁。湯底對我來說不算太辣,但勝在非常入味,這一點加分。香辣碎豬肉攪拌開後與湯底完美融合,每一口湯

不久後,一碗激辛拉麵端上來。與我想象中不同的是這間店的分量比以往吃過的拉麵都要多,滿滿一大碗,除了配菜,麵底多之餘,拉麵入口較順滑,口感也非常厚實。值得一提的是,下單時可選麵底的硬度,有軟、普通、硬、超硬可選,我選擇了普通,麵條的口感剛剛好,煙韌的同時也特別有嚼勁。湯底對我來說不算太辣,但勝在非常入味,這一點加分。香辣碎豬肉攪拌開後與湯底完美融合,每一口湯都有肉碎摻在其中,再把麵放在匙羹上一齊吃,味蕾被辣味挑逗著,獨特的香辣味讓我大呼過癮。

拉麵裡配的腩肉叉燒,甫入口時已聞到陣陣鮮美肉香,放進口中細細咀嚼,叉燒肥瘦相間,一切都恰到好處,濃香的肉味停留在唇齒間縈繞。浸泡湯汁的肉更是香得讓人十指大動,幾片腩肉叉燒很快就被吞下肚了。正好這時端上追加食物黑豚叉燒,而另一款糖心蛋則一早切成兩半放進拉麵中了。黑豚叉燒入口較軟腍,肉香味醇香濃厚,同樣是配菜的不二之選。糖心蛋一分為二,蛋黃流心軟軟的,入口非常滿足,蛋香四溢。此外拉麵中其他配菜也毫不遜色,如青蔥,紫菜,芽菜等,對於提升拉麵的口感有錦上添花的效果。

再來說說唐揚雞塊,外面的炸衣不會太油膩,裡面的雞件肉質也細膩無比,配上沙律醬放入口中,炸雞香濃的味道恰到好處,伴隨著沙律醬的香味,口感充足豐富,雞件也熱辣辣的,讓人一口吃到滿足。下次再來還要試試其他小食,如男爵薯餅及芝士年糕等,單看圖就已挑起味蕾的垂涎。

最後飲品味道亦不俗,甚至可以說是十分亮眼。

我點的是可爾必思,啜飲一口,滿滿乳酸菌的酸甜味,十分開胃,冰量也不多不少剛好,嘴唇離開吸管後仍有滿口回甘,讓人身心暢快,疲累感覺一掃而空。吃幾口鹹辣剛好的拉麵,再喝上一口可爾必思,拉麵的口味被完美中和,真真乃快意人生也。價位也不算太貴,cp值略高,食物質素更比價錢高了不少。喜歡拉麵的朋友可以一試,會得到意想不到的驚喜。
2019-01-08 114 views
:放工去食有「九州第一拉麵」之稱的金田家✨原本想試一聽個名就好吸引既黑松露拉麵🍜可惜賣哂食唔到😭最後揀左辛辣柚子拉麵 ($98)🍜食落淡淡清新既柚子味每一啖都幾Fresh唔會油膩🍃再加上有小小辣 好開胃😋🍜黑豚拉麵($98) 一碗有勁多片豚肉 一定岩哂食肉獸👹 黑豚肉香不過少少鞋配料方面一定要加拉麵必定配備的糖心蛋🥚同紫菜🤤餃子🥟煎得金黃色 脆卜卜✨✨⠀.金田家紅磡必嘉街112號紅磡灣中心地下9A號舖

辛辣柚子拉麵

Dinner
辛辣柚子拉麵
餃子
2019-01-06 48 views
因為同朋友突然好食拉麵,於是二話不說黎到金田家食,份量算扺食,最後我地叫左袖子辛口拉麵,黑豚拉麵加溏心蛋,飲品就叫左可爾必思!先講下個袖子辛口拉麵,我吾算食得好辣,但呢個拉麵既辣度係我可以接受的,而且好開胃,吾會好似好油膩,而袖子味我覺得可以再突出d,不過都有淡淡既袖子香,感覺女性朋友們都應該會幾鐘意。拉麵採用左我個人喜歡既幼麵,麵身容易掛到湯汁,而且拉麵可以自己選擇硬度,而我偏好較為硬身,口感一流!而朋友既黑豚拉麵湯底濃郁,而且豚肉叉燒數量超級夠,賣相都嚇我地一跳,我地都追加左溏心蛋,個溏心蛋好入味,而且煮得剛剛好,必加之選!小食方面,我地加左個男爵薯餅,係有兩款吾同既薯餅,一種係略有鹹味既黃色薯泥,另一種就係帶有甜味既紫薯,兩種都各有特色,風格完全不同,可以一試!飲品方面,就叫左可爾必思,吾算咩特別既飲品,不過就酸酸甜甜,同拉麵濃郁既湯底剛好中和下,整體而言都幾吾錯!

2018-12-18 1220 views
今日係紅磡美食街見到呢間由日本開到黎香港既拉麵店!當然要試下佢係咪真係咁好味啦!!入到都都爆爆地喇,好彩唔洗等好耐就食得。😬有幾款拉麵湯底揀,我就揀左餐廳推薦既:柚子辛口拉麵🍜 再追加左溏心蛋🥚食拉麵一定要叫溏心蛋,先覺得好味。🤭大大碗拉麵好快就黎到喇!湯底香噴噴,熱辣辣。湯底好濃郁既豚骨味之外,仲好香既柚子味,食落都好開胃!麵既軟硬程度可以自己選擇,我就鐘意食軟既,貪佢可以索哂個湯底啲味,更加好味!除左有黑豚叉燒外,仲有芽菜,紅洋蔥紫菜,青蔥。黑豚叉燒好大塊,食落都幾香,好煙韌。都幾好味。呢度既溏心蛋好好味,食落似食緊茶葉蛋既感覺,滑嘟嘟,一咬內裡流心既蛋黃流出,甜甜地好滋味!😍😍朋友叫左黑豚拉麵 另加了自家製辣椒醬。個辣椒🌶️醬又幾好味,加落個湯底度,味道更加好味又惹味,辣得黎帶點香。我都好鐘意個醬😍另外叫左份火炙腩肉叉燒片,厚切加點肥膏,燒完更加香,逼哂啲油出黎,食落好嫩肉。呢度既拉麵又真係幾好味喎!

入到都都爆爆地喇,好彩唔洗等好耐就食得。😬

有幾款拉麵湯底揀,我就揀左餐廳推薦既:

柚子辛口拉麵🍜 再追加左溏心蛋🥚
食拉麵一定要叫溏心蛋,先覺得好味。🤭

大大碗拉麵好快就黎到喇!湯底香噴噴,熱辣辣。
湯底好濃郁既豚骨味之外,仲好香既柚子味,食落都好開胃!

除左有黑豚叉燒外,仲有芽菜,紅洋蔥紫菜,青蔥。
黑豚叉燒好大塊,食落都幾香,好煙韌。都幾好味。

朋友叫左黑豚拉麵 另加了自家製辣椒醬。
我都好鐘意個醬😍

呢度既拉麵又真係幾好味喎!
2018-12-12 2268 views
好友剛去完日本回港,話派手信,當然馬上相約。去完日本,理應暫時不會吃日本菜,估不到她卻揀了吃拉麵....她的確日日豪食,正因為豪食,卻偏偏遺忘了平民美食之拉麵,現在後悔了!幸好,香港也有不少出色的拉麵店,她今晚就了有「九州第一拉麵」之稱的金田家。金田家有數間分店,她揀了黃埔店,門面搶眼,掛上紅燈籠。地方小小,只有一張 “L”形的吧枱和三張二人枱,座位不多,但骨子企理。吧枱上放齊餐具、調味料、檸檬水、牙籤、點菜紙和餐牌,都算齊備。翻開餐牌,有七款拉麵、幾款小食、追加配料和飲料。************************先來大將餃子($30),一客四件,外皮煎至金黃帶焦色,但不算香脆。內饀份量適中,富有肉汁,肉中沒有混入大量肥膏,而拌入不少菜葉,不錯。************************友人點了雞白湯豚骨拉麵($85),湯底是混合了豚骨湯 和雞湯,友人話很有雞的鮮香味,正!而麵料有腩肉叉燒、京蔥、紫菜 和蔥花,另再追加一隻糖心蛋($14)。嚐了一塊腩肉叉燒,經稍稍火炙,帶有焦香,半肥瘦比例,肉質稔嫩且入味,好吃!************************而我碗熱辣辣
一客四件
一客四件
雞白湯豚骨拉麵
友人點了雞白湯豚骨拉麵($85),湯底是混合了豚骨湯 雞湯,友人話很有雞的鮮香味,正!而麵料有腩肉叉燒、京蔥、紫菜 蔥花,另再追加一隻糖心蛋($14)。嚐了一塊腩肉叉燒,經稍稍火炙,帶有焦香,半肥瘦比例,肉質稔嫩且入味,好吃!
柚子辛口拉麵
而我碗熱辣辣的柚子辛口拉麵($98)隨即送到,香氣隨熱煙直湧鼻子,真的忍不住想快快呷一口豚骨濃湯。拉麵的份量適中,相信對一般女士來說份量剛好。數數看,內有四片黑豚叉燒、清新爽口的芽菜、爽甜的紫洋蔥、滿有蔥香的蔥花 和一片紫菜,還有追加一隻糖心蛋 和一份木耳絲
柚子辛口拉麵
湯底 乃是拉麵的靈魂,先呷一口帶點油光的湯頭,的確極之濃郁,味道香濃,滿載豬骨的鮮味,質感濃稠兼富膠質,未拌勻辣醬之前,帶點柚子味;拌勻後,香辣惹味,正!幼身的拉麵  烹調時間剛好,條條分明,挺有嚼勁,普通的軟硬度既不會糊口,亦不失咬口,剛好合我心水,入口順滑之餘,啖啖滿有香濃的豚骨味和辛辣,好滋味!
木耳絲
木耳絲
黑豚叉燒 的瘦肉比例較肥膏多,不覺油膩,正合我心意。同樣經輕輕火炙過,帶些焦香,肉嫩且有咬口。木耳絲($7)相當爽口,本身沒有調料,喜歡加入湯中,辣辣地更好味。
溏心蛋
最愛是那隻溏心蛋($14),烹調時間剛好,蛋黃呈鮮橙流心狀,黏滑兼富蛋香,沾滿口腔,而蛋白亦挺軟滑,烹調入味,絕對是出色之作。
************************
伊藤園綠茶、可爾必思
友人要了支伊藤園綠茶($15),消滯解膩,而我就要了杯可爾必思($20),冰涼透心,酸咪咪,不太甜。
別忘記,不論在日本或是在香港也必食拉麵,它是平民美食之一。
2018-12-04
$142 (Dinner)
溏心蛋
2018-12-08 47 views
yo~又係我黎介紹~唔講咁多先整兩枝茶俾大家嘆下先~~燒過既cha燒,雖然唔算好厚,但肥瘦岩岩好,又唔鞋口,最緊要係一D都唔膩,好似我呢D怕肥既人,食多幾塊都冇有怕~記得留黎送拉麵食呀!!!雞湯拉麵柚子辛辣拉麵呢個精華就係呢PAT辣醬仔到~一撈暈佢WOWHO~正呀!!!都係果句淡淡既柚子配辣而我個人就中意柚子辛辣拉麵既湯底,比較結身D~飲上黎更有口感~呢個唐揚炸雞,不得了!!!PI薄得黎,雞肉夠哂juicy 仲好滑溜TIM!!!最緊要係有成四大塊,兩個人食岩岩好~
yo~又係我黎介紹~唔講咁多先整兩枝茶俾大家嘆下先~

好似我呢D怕肥既人,食多幾塊都冇有怕~

記得留黎送拉麵食呀!!!

雞湯拉麵

柚子辛辣拉麵

呢個精華就係呢PAT辣醬仔到~一撈暈佢WOWHO~
正呀!!!都係果句淡淡既柚子配辣

呢個唐揚炸雞,不得了!!!

自從上次食完金田家之後我同b先生就對佢念念不忘 終於黎食多次半open kitchen 即叫即製 👍🏻野食貴精不貴多今次可能夜得制黎 冇晒黑松露拉麵😭😭每人一張紙落單面質有4種硬度揀 比一般拉麵店多👍🏻第一次食柚子辛口拉麵(特硬)黑豚肉上枱前用火槍燒過 油脂特別香柚子味濃帶有微辣 好開胃面質係特硬更有口感 黑豚肉拉麵(硬)湯底濃而不膩 黑豚肉都係咁出色 搞到我地加左個追加黑豚肉黎食面質冇咁硬 相對吸收多左湯底 👍🏻呢個追加左溏心蛋 煮到岩岩好 流心ge感覺 好治癒追加粟米 木耳同黑豚肉男爵薯餅用上牛肉同紫薯再裹上薄薄炸粉炸至金黃色 一d都唔油膩 調味岩岩好 好好食叫左茶同可爾必思清一清口氣金田家好著重客戶意思 而家填意見表仲有機會有50蚊coupon Tim 有時間不妨填一填
自從上次食完金田家之後

今次可能夜得制黎 冇晒黑松露拉麵😭😭

每人一張紙落單
面質有4種硬度揀 比一般拉麵店多👍🏻

第一次食
柚子辛口拉麵(特硬)
黑豚肉上枱前用火槍燒過 油脂特別香
柚子味濃帶有微辣 好開胃
面質係特硬更有口感

黑豚肉拉麵(硬)
面質冇咁硬 相對吸收多左湯底 👍🏻
呢個追加左溏心蛋 煮到岩岩好 流心ge感覺 好治癒

追加
粟米 木耳同黑豚肉

叫左茶同可爾必思清一清口氣

2018-12-02 51 views
之前食過在銅鑼灣的金田家拉麵,味道正宗美味,今晚就同朋友放工過來食下紅磡呢間,係黃埔地鐵站行過黎好快就到。雞白湯䐁⻣拉麵,湯底好濃厚入味,有雞湯的鮮甜味加䐁⻣的濃郁質感,入口香滑,揀咗超硬麵質,咬落有嚼勁,味道入味,加有4塊腩肉叉燒,惹味嫩滑。半熟流心蛋,蛋黃流心晶瑩,鮮甜香滑,而蛋白半熟,入口即溶。濃厚䐁⻣拉麵,豬肉味濃郁,湯底係用上好多䐁⻣煲成,味道好突出。小食,男爵薯餅,係日本蕃薯薯餅同紫薯薯餅,即炸香脆,外皮的炸粉夠薄,入口卜卜脆,蕃薯同紫薯煮得軟稔,香甜美味。
半熟流心蛋,蛋黃流心晶瑩,鮮甜香滑,而蛋白半熟,入口即溶。