2012-01-17 93 views
有時想起食咖哩多數都會去尖沙咀重慶大廈這一些正宗印度食物店,又或是去佐敦印度會、灣仔或是九龍城一些印度食品店,可能大家的心目中都會有很多的名單,但在我心中的名單是沒有深水渉這一區的,所以今次就去一個在深水渉的正宗印度食品店 : 喀什米爾咖哩屋。說來真是有點兒慚愧,以為自己好熟深水渉這一區,常常都行過附近都完全沒有發現這一間店子,可能是店的門口沒有太多吸引人的因素,再加上它的位置不是在有很多食店欽州街近黃金商場這一邊,而是在麥當勞對面比較少人行的這一邊,所以今次都是朋友的介紹才知道有這一間店子的存在。常常以為六時去到一定會有位子的,但原來已經是坐滿了人客了,無他的,店內只有三至四張枱的,而門外也有很多的人客在等外賣的,以為要等一段時間突然之間店員說其中一張枱還有兩個位,二話不說就坐下了,看看內部都沒有什麼特別的裝飾,只是簡單地有一些印度風味的掛圖有內,由於店內的空間不多,坐下都有一些焗促的感覺。看看餐牌見到有很多的套餐,咖哩牛、雞或是羊配上薄餅、飯或炒飯,還有一些印度的小食例如咖哩角和雞翼可以選擇。第一次來到就叫了兩個套餐,一個咖哩雞配炒飯而另一個是咖哩薯仔配薄餅。每一個餐都有一罐汽水的
深水渉正宗咖哩店

餐牌中都有很多的套餐
餐牌還有其他的小食

第一次來到就叫了兩個套餐,一個咖哩雞配炒飯而另一個是咖哩薯仔配薄餅。每一個餐都有一罐汽水的。
炒得乾身的印度炒飯
叫了小辣的咖哩雞
炒飯套餐
咖哩雞配炒飯($50)

見到餐牌上的炒飯賣相都幾好,所以其中一個套餐就叫了炒飯,印度式的炒飯由於是用上了印度的米,米身比較長和幼,食落會比泰國這些米是乾身一些,但炒飯乾身點都是比較適合,而吸味的程度就強上了一些,所以每粒飯都充滿了香料的味道,這個炒飯的水準幾好,而咖哩方面由於叫了少辣,本身不是太食得辣覺得辣度都已經剛剛好,而見到對面人家叫了中辣已經食到本身大汗,咖哩汁的香味都幾濃,又是正宗印度香料的味道。雞肉就有三件,數量不多但都相當之滑和入味,咖哩和炒飯都幾當之配合,水準之作。
油味十分的薄餅
咖哩薯仔煮得幾入味
薄餅套餐
咖哩薯仔配薄餅($35)

叫了一個炒飯,另一個套餐就叫薄餅來試試,見到廚師在外面弄薄餅時都聞到陣陣的薄餅香味,薄餅有微微的油身,食落入面充滿了油香,微微粘口的感覺令人食落會更加飽肚,配上了咖哩來食感覺都是一流的,因為咖哩和薄餅幾時都是這樣的配合,而咖哩和薯仔又是另一配合,薯仔煮得十分之淋,吸引了咖哩汁令入面十分之入味,咖哩的處理相當之好。

人客之中都有很多是印巴藉人士,可能是在這些舊區想食回自己國家的食物的機會不多,所以特別多”同鄉”來到這店進餐,而門外還有很多的人在等外賣,我想很多人都同意這店的水準了。

工作人員都幾有禮貌,面上都帶有一些的笑容,在深水渉這一區又可以食到正宗的印度食物了。

店子不是太大,但食物的質素可以,價錢相宜,應該會再來的喀什米爾咖哩屋。
2011-11-20
$42 (Dinner)
深水渉正宗咖哩店
薄餅套餐
  • 咖哩雞
  • 印度炒飯
2011-10-30 56 views
今次係第二次..叫左外賣牛肉薄餅而對上一次係咖喱薄餅而第一次淨咖喱薄餅比我既感覺係...見住佢整,見住佢落材料不過好似落得好少比人既感覺應該唔會太好不過一拎左走一路行一路食第一口咬落去同眼見既係好唔同好鍾意佢既咖喱比係其他地方既咖喱都唔同當然比出面既好食同唔似出面咁除左咖喱仲有其他配料整成而今次牛肉薄餅除左咖喱既味道仲多左牛肉既口感另外仲有D一粒粒應該係肉鬆來令到佢既口感再多一層唯一既係餅皮好似比之前唔同左
今次係第二次..
叫左外賣牛肉薄餅
而對上一次係咖喱薄餅

而第一次淨咖喱薄餅比我既感覺係...
見住佢整,見住佢落材料
不過好似落得好少

令到佢既口感再多一層

唯一既係餅皮好似比之前唔同左
2011-10-29
TakeAway
$15 (Tea)
2011-09-14 111 views
店內的裝修確實是較為清簡縱然如此, 我也不介意畢竟, 我欣賞的是食物, 不是環境豈料, 食物....也是比較一般點了一客咖哩牛肉飯心想, 這麼大眾化的食物, 即使難吃的都不會太差吧唉, 但事實上, 真的是很差!!!!咖哩只有辣味, 白飯不知是賣剩還是怎樣, 居然是冷的!四十元一個餐, 雖然不是很貴, 但應該可以吃一些比較有水準的食物吧!這一餐令我有少許失望幸而, 這裡的薄餅尚算可以勉強在失望中找到一點滿意
店內的裝修確實是較為清簡
縱然如此, 我也不介意
畢竟, 我欣賞的是食物, 不是環境
豈料, 食物....也是比較一般
點了一客咖哩牛肉飯
心想, 這麼大眾化的食物, 即使難吃的都不會太差吧
唉, 但事實上, 真的是很差!!!!
咖哩只有辣味, 白飯不知是賣剩還是怎樣, 居然是冷的!

這一餐令我有少許失望

幸而, 這裡的薄餅尚算可以
勉強在失望中找到一點滿意
2010-08-28
2011-04-12 52 views
放假又係蒲番呢度= =".......平冇計行街行到攰 唔多想係西九8樓食野....就行街揾食被香味吸引著 之前都有行過 坦白講之前見到幾個印度人唔敢入 太肚餓冇計 同朋友叫左什菜炒飯+架喱薯仔跟薄餅 2罐coke味道不太突出 唯獨架喱得天獨厚 正宗印度架喱就係咁流汗而不麻 香料及肉香味 讚好!!!! 價錢不平 但能夠正宗架喱既地方真的不多 而深水埔正正有一間提示:1.佢地牛肉=牛腩 2.凍奶茶係唔常有 因為熱既先夠香!
放假又係蒲番呢度= =".......平冇計
行街行到攰 唔多想係西九8樓食野....就行街揾食
被香味吸引著 之前都有行過 坦白講之前見到幾個印度人唔敢入
味道不太突出 唯獨架喱得天獨厚 正宗印度架喱就係咁
真的不多 而深水埔正正有一間
2011-04-10
  • 架喱汁
2010-09-24 71 views
咖喱角:10蚊2件,原本佢唔諗住幫我炸番熱,要主動叫佢先肯!好彩叫佢番炸,因為我番家先食,已經唔太熱辣辣,如果凍食都應該會幾難食!咖喱角都幾辣,家姐食左幾啖頂唔順,俾我食埋,食完件半後都幾飽,我只係厭棄佢塊皮太厚!!芝士薄餅($15):無味!好像食緊塊麵粉皮!一D芝士味都食唔到!雞肉薄餅($15):好過芝士薄餅,不過D餡好少,而且係唔辣!D雞肉又勁碎!其實D薄餅都幾貴,我諗我唔會成日食!果日仲見到有班疑似印度人既拍攝隊拍緊佢地!個印度人主持仲著住清朝裝!好誇張!

2010-09-22
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2010-01-28 41 views
一次前往深水埗購物經過而發現這間食肆幫襯過數次 , 其中印象最深刻的食物是咖喱和薄餅 咖喱香濃惹味 , 用薄餅沾上濃郁的咖喱汁 , 十分好吃反而羊肉/牛肉沒有多少印象缺點是很油 , 怕肥的我不能經常前往幫襯 ! 餐廳環境細小而簡陋 , 座位也少播放着那些少數民族的歌曲 , 我不懂聽但覺得幾有趣咖喱角 (HK$10,2件)比一般咖喱角大 , 皮不脆 餡料的肉碎少 , 大部份都是薯仔 , 味道一般 , 不試也罷

一次前往深水埗購物經過而發現這間食肆
幫襯過數次 , 其中印象最深刻的食物是咖喱和薄餅

咖喱香濃惹味 , 用薄餅沾上濃郁的咖喱汁 , 十分好吃
反而羊肉/牛肉沒有多少印象
缺點是很油 , 怕肥的我不能經常前往幫襯 !
餐廳環境細小而簡陋 , 座位也少
播放着那些少數民族的歌曲 , 我不懂聽但覺得幾有趣
咖喱角 (HK$10,2件)
比一般咖喱角大 , 皮不脆
餡料的肉碎少 , 大部份都是薯仔 ,
味道一般 , 不試也罷

咖喱角
咖喱角
  • 咖喱
  • 薄餅
2009-11-09 59 views
成日經過呢間舖頭,但一次都冇買過來食,今日朋友來深水埔街街,佢話想買塊試下,我男友也就都買了塊雞肉試下,見到佢好似再煎番熱佢先俾客人的,男友說(好。。。無味),我食一啖,也只食到了一塊餅皮,可能未食到中間的關係,到食到中間終於有雞肉,但只係打碎了的雞肉,少得很,而且不辣,十分失望,食了4分3個也不想再食落去,因為真是淡而無味,而且十五元一塊有點貴。。。沒有下次
2009-11-08
$15 (Dinner)
2009-07-05 66 views
不知是否天氣熱,除了仍舊很喜歡....致愛壽司外,對香料極重如咖喱的食店很有好感去嘗試,這店在食評見過,這天在附近便來買了些食物吃,但.....首先那羊肉薄餅:食開旺角”靚仔靚女”及重慶大廈的薄餅都知是肉碎的,但這薄餅肉碎少到近乎無,還要餅身很油膩更硬。$15已問咖喱角內是甚麼,店員說有薯仔碎,我吃下有洋蔥碎、薯仔粒(有些好像未夠”淋”)、還有些好像橄欖碎(不過陣味很怪)及吃到有孜然/小茴香這香料碎,整體很難吃,我吃了兩口已吃不下,他和肥妹媽媽聞到那陣味已說不會幫我吃了,終于只能浪費掉(雖然農夫耕種很辛苦但這”怪味角”真吞不下)$15/2曾試過旺角”靚仔靚女”的肉卷(好像是羊肉加洋蔥混合的,熱吃)很和味,見這店有類似而是牛肉的便也試一試,它:很鬆散,要很輕力拿來吃,但肉質很”梅”,不好吃,$10/3這店相信只這一次,以後還是去旺角”靚仔靚女”或”砵蘭街內的”阿厘巴巴”(外賣薄餅有折扣的)或葵涌”穆斯林”安全些。
咖喱角+羊肉薄餅
牛肉卷
咖喱角內饀
2009-07-01
$15 (Tea)
2009-05-20 31 views
記得在兩年多前,由荔枝角走到咖喱屋,疲累的我被簿餅的香味吸引了... 便來了一客薯仔簿餅,一邊吃一邊繼續「上路」,滋味非常。進駐深水埗後,當然想再回味一下這兒的簿餅吧﹗這次轉轉口味,來一客香蕉簿餅。等了十多分鐘,有得食了。可是,那種味道和兩年前的有點距離,簿餅熱烘烘的,但同時係好硬 ~ 香蕉味是香濃的,烘熱了的香蕉會較甜,OK 的﹗可是,那簿餅頗油膩,吃了一半已經有滯住既感覺。這次當還了個兩年多前的心願吧﹗

這次當還了個兩年多前的心願吧﹗
香蕉簿餅
(Non-member)
2009-04-25 24 views
從未打過食評的我今次一食完即刻好想多d人知~所以打食評去過重慶一次but朋友都話我去左唔係最好食的一間自己都覺得冇咩特別之後係唔同地誘食的所謂印度curryeven係印印整gei都已經香港化但係今日同男友經過純粹試下的心態下得到驚喜~真係好正宗~我係hk第一次食到咁正宗的印印curry香料味我因工作關係留過係印度5日日日都同同事出去食食到臭臭都係果d香料味真係一世都記得果陣味唔會錯呀~唔好要求佢唔辣in印度呢個level係唔辣唔好話佢d飯硬印度的更硬不過睇左之前的朋友仔的食評東主始終都係典型印印------貪心不是說所有但見過的大部份都係貪心點可以一年加$10咁誇ga一個餐$40呀~
從未打過食評的我
今次一食完即刻好想多d人知~
所以打食評

去過重慶一次
but朋友都話我去左唔係最好食的一間
自己都覺得冇咩特別

之後係唔同地誘食的所謂印度curry
even係印印整gei
都已經香港化

但係今日同男友經過
純粹試下的心態下得到驚喜~

真係好正宗~

不過睇左之前的朋友仔的食評
東主始終都係典型印印------貪心
不是說所有但見過的大部份都係貪心

點可以一年加$10咁誇ga
一個餐$40呀~
2009-04-24
$45 (Dinner)
  • curry beef~
2009-04-06 35 views
其實有時南亞人都係人o者,近日有好多香港種族歧視既事情出現,真係希望香港可以和諧一d ^^逼左一個有種族歧視既朋友入去食,唔明白佢仲乜寧願吃一d 香港式既印度菜都唔試下人地當人地既出品,又唔洗你用手食.....雞肉薄餅 + 可樂 ~~~ 肉如果可以多返d 會更美好,不過整體上來講好唔錯。牛肉卷餅 ~~~~  平靚正! 香口又夠辣 !!!
人地當人地既出品,又唔洗你用手食.....
牛肉卷餅 ~~~~  平靚正! 香口又夠辣 !!!

$45 (Dinner)
2009-03-08 185 views
開頭都係比佢門面吸引入去見係正宗印度人做試左個咖哩牛肉配煎餅,印度雞肉炒飯+2罐可樂($40一個餐)真係幾好食,同平時食開O既咖哩真係好大分別煎餅真係幾香口,點咖哩汁超正個炒飯略為淡左少少,不過我都係忍唔住撈埋咖哩汁食伙記話唔夠辣仲可以加辣因為我本身唔食得辣,食完噴緊火之際個伙記行黎問我係咪好辣仲比左碟煉奶我解辣招呼同服務都好好,好過好多餐廳先,又唔洗比加一服務費到走果陣又買左D小食返去食$10-3件咖哩角,$10-3件雞柳咖哩角係有D薯仔同香料,好好食不過雞柳就辣左D服務,味道都OK,係間舖細左少少囉2個人全部TOTAL$100特色野黎講好抵食,去食冇乜特色O既拉麵都舊幾水落樓啦~咁有印度風味而又好食,都係平均$50,抵~
開頭都係比佢門面吸引入去
見係正宗印度人做
真係幾好食,同平時食開O既咖哩真係好大分別
煎餅真係幾香口,點咖哩汁超正
個炒飯略為淡左少少,不過我都係忍唔住撈埋咖哩汁食

伙記話唔夠辣仲可以加辣

因為我本身唔食得辣,食完噴緊火之際
個伙記行黎問我係咪好辣
仲比左碟煉奶我解辣
招呼同服務都好好,好過好多餐廳先,又唔洗比加一服務費

到走果陣又買左D小食返去食
$10-3件咖哩角,$10-3件雞柳
咖哩角係有D薯仔同香料,好好食
不過雞柳就辣左D

服務,味道都OK,係間舖細左少少囉
2個人全部TOTAL$100
特色野黎講好抵食,去食冇乜特色O既拉麵都舊幾水落樓啦~
咁有印度風味而又好食,都係平均$50,抵~
2009-03-07
$50 (Dinner)
  • 咖哩牛肉配煎餅
  • 咖哩角
2008-10-08 26 views
又加價!真係火都黎,一年內加價二次,每次加5蚊,套餐由30蚊加到依家40蚊,成33.33%。當人傻架?d野又貴又少又唔好食,地方又細又唔舒服,你食埋我份都得,唔洗旨意再有幫襯!

門面望就有三個印度人包括侍應及廚師,表面望落去仲以為冇位坐,入到去都有幾張枱,有冷氣,餐單款式不算多,只有幾個套餐,不過都有D小食,揀左個咖喱羊肉+兩件淨薄餅+凍及熱印度奶茶+雜菜炒飯,咖喱羊肉幾好味,辣辣地,由於我唔係好食得辣都食到幾件既,但面果層咖喱幾油下,所以我都撇除左D油先食,個淨薄餅普普通通,雜菜炒飯都好食,菜有咸味,飯都炒得好金黃,好靚,幾乾身,但個凍印度奶茶對我黎講就反而好淡,冇乜味,呢餐飯唔算貴,幾好味,都值得試下^^
門面望就有三個印度人包括侍應廚師,表面望落去仲以為冇位坐,入到去都有幾張枱,有冷氣,餐單款式不算多,只有幾個套餐,不過都有D小食,揀左個咖喱羊肉+兩件淨薄餅+凍及熱印度奶茶+雜菜炒飯,咖喱羊肉幾好味,辣辣地,由於我唔係好食得辣都食到幾件既,但面果層咖喱幾油下,所以我都撇除左D油先食,個淨薄餅普普通通,雜菜炒飯都好食,菜有咸味,飯都炒得好金黃,好靚,幾乾身,但個凍印度奶茶對我黎講就反而好淡,冇乜味,呢餐飯唔算貴,幾好味,都值得試下^^
喀什米爾咖喱屋
咖喱羊肉+薄餅+印度奶茶
雜菜炒飯
$35 (Lunch)
咖喱羊肉+薄餅+印度奶茶
雜菜炒飯
這次是我繼去過重慶大厦後, 第二次食同類的食物.第一個感覺是: 都好企理丫. 因為常覺得印度人不太注重衞生, 然而, 麻雀雖小, 五臟驅全. 而且活像一個家庭一樣, 很有屋企feel.野食方面, 選擇不是太多, 有套餐(即一碗咖喱餸 + 白飯/薄飯 + 飯品), 各色薄餅, 幾款炒飯, 幾款小食, 及汽水/印度奶茶/乳酸/水.咖喱很油, 建議先撇除上面的油才吃, 否則將之撈上白飯/薄餅後, 肯定你不一會兒就飽到舉手投降了.炒飯炒得很乾身, 而且顏色鮮艷, 比餐牌上的display更加光彩奪目.至於飲品, 印度奶茶與香港的沒多大分別, 只是多了幾點不知名的黑色物料罷了, 沒問題的. 我不嗜甜都沒加, 還可以.記緊有幾點要注意的:1.套餐/炒飯的份量很夠, 絶對夠兩個女仔或一個男仔食用.2.食物頗辣, 要有心理準備(不嗜辣的女朋友都給吃到流鼻水, 心痛死了)3.水盛惠$5, 可以的話自備.4.老闆懂咸淡的廣東話, 不用說外語.
這次是我繼去過重慶大厦後, 第二次食同類的食物.

記緊有幾點要注意的:
1.套餐/炒飯的份量很夠, 絶對夠兩個女仔或一個男仔食用.
3.水盛惠$5, 可以的話自備.
4.老闆懂咸淡的廣東話, 不用說外語.
$35 (Lunch)