2018-06-10
今日去咗屋企樓下呢一間一豊日本料理。之前都好想黎食,但一路講,都未曾付諸行動 ,今晚就決定去試下啦~環境乾淨夠光猛,佈置用左唔同日本風格嘅旗幟,叻外配上竹葉,有種舒適感覺,影相亦非常之靚。1人前晚餐,包括味噌湯,沙律,小食(可以揀三文魚手卷或者汁煮茄子)同主菜,另外我地再加左$18追加個軟殼蟹手卷。芥末蜜糖汁沙律沙律菜新鮮,爽脆清甜。而面上淋滿左由芥末同蜜糖混合而成嘅醬汁,芥末味突出,味道少少酸甜,十分開胃。汁煮茄子茄子好腍,汁唔會太鹹,加上木魚,增加口感。大蝦野菜天婦羅烏冬,烏冬好彈牙,湯底好香豬骨味。而個天婦羅,粉漿啱啱好,唔會一咬落去就甩晒,隻蝦都幾大隻,咬落彈牙,口感不俗。而d蔬菜都好大件,南瓜好甜,非常好食。極上海鮮丼飯,三文魚肉切得夠厚身,魚油香滑,質地柔軟。三文魚子咬落去汁液濺出,鹹鮮有趣。而帆立貝清甜,薄切透亮,口感軟中有爽。牡丹蝦頭滿滿蝦膏,蝦身飽滿,肉質細緻且鮮甜不膩。至於海膽最令人驚喜,有入口溶化嘅感覺,鮮味非常突出。軟殼蟹手卷雖然較迷你,不過軟殼蟹的份量頗足,炸得乾身,咬落香脆唔油膩,都唔錯!食飽之後,服務員都繼續為我地斟水,又好有禮貌,感覺良好,下次可以再黎
芥末蜜糖汁沙律
汁煮茄子
茄子好腍,汁唔會太鹹,加上木魚,增加口感。